StoryEditorOCM

svjetska čudaIndijska vlada odobrila izgradnju nove mega luke Vadhavan na zapadnoj obali zemlje

Piše OM
25. lipnja 2024. - 13:37

Indijska vlada je odobrila razvoj nove deep-water luke, Vadhavan, na zapadnoj obali zemlje.

Smještena oko 150 kilometara od Mumbaija, Vadhavan je dio strateške inicijative za uspostavljanje pomorskih i željezničkih veza koje će povezivati Indiju sa Europom preko Bliskog istoka. Izgradnja luke, od približno 9,14 milijardi dolara, uskoro će započeti, a očekuje se da će prva faza biti završena do 2029. godine, prenosi pomorstvo.info.

Luka Vadhavan će imati terminale za “mega brodove”, promet naftom, automobilima i drugim uvoznim proizvodima.

Vadhavan ima prirodni gaz do 20 metara (65 stopa), što mu omogućuje pristajanje najvećih brodova na svijetu. Biti će to luka koja će primati isključivo rasuti i tekući teret, sa zonama za kontejnere.

Vlada će osigurati 1.448 hektara morskog područja i izgraditi više od deset kilometara priobalnog lukobrana, zajedno sa područjima za skladištenje kontejnera i tereta. Luka će imati ukupni godišnji kapacitet za promet od gotovo 300 milijuna tona tereta.

Luka će uključivati devet kontejnerskih terminala, dužine od 975 metara, četiri višenamjenska pristaništa, uključujući obalno pristanište, četiri pristaništa za tekući teret, jedno Ro-Ro pristanište i jedno pristanište za priobalnu stražu.

25. lipanj 2024 13:37