StoryEditorOCM

Icon of the seasHrvatska pamet: Riječani opremili najveći kruzer na svijetu brodskom elektronikom!

Piše OM
1. veljače 2024. - 13:42

Najveći brod za krstarenja na svijetu, koji je ovog vikenda isplovio iz Miamija na svoje prvo putovanje, 365 metara dug "Icon of the Seas" sa čak 20 paluba i kapacitetom za 7600 putnika, ima u sebi nešto hrvatsko, točnije riječko, javlja Radio HRT Rijeka. Na kruzeru su brodsku elektroniku, radili riječki inženjeri elektronike iz tvrtke koja već dugi niz godina domaću pamet izvozi u Norvešku, Finsku i mnoga druga svjetska tržišta.

Izgrađen u brodogradilištu u Finskoj, s 20 paluba, više od 40 restorana, barova i salona, 7 bazena i šest tobogana - najveći svjetski brod za krstarenja Icon of the Seas danima je senzacija.

O Icon of the Seas pričaju i ekolozi koji upozoravaju da brod na ukapljeni plin ispušta štetni metan u zrak.

Tvrtka vlasnik, Royal Caribbean, pak kaže kako je Icon of the Seas 24 posto energetski učinkovitiji nego što Međunarodna pomorska organizacija zahtjeva za moderne brodove.

I dok će ekološka komponenta zasigurno još "ostati u zraku", prava je zanimljivost kako je na ovom brodu - gigantu, važan dio odradila hrvatska pamet, točnije riječki inženjeri iz tvrtke InelTeh koji su za Icon of the Seas napravili brodsku elektroniku.

"Za Icon of the Seas radili smo jedan dio opreme koji se odnosi na prodor vode i mjerenje nivoa u tankovima. Ti sustavi su certificirani europskim certifikatom, koji se odnosni na performanse uređaja, kao i zaštitu ljudskih života na moru. Drugi dio koji smo radili je signalizacija koja nas upozorava na nekakve krtičke alarme, kao što su požar, napuštanje broda i slično", rekao je Jezerko Crnić, direktor riječke, točnije rukavačke tvrtke Inelteh d.o.o.

Nije ovo prvi veliki brod kojeg su InelTeh-ovci opremali brodskom elektronikom, a recimo da su za istog naručitelja ugovori potpisani za još dva velika broda.

image
AFP
27. travanj 2024 08:53