StoryEditorOCM

cijena? sitnica...Gardiner‘s Island drugi je najveći privatni otok u SAD-u, a plaćen je velikim bijelim psom i barutom

Piše V. V.
1. studenog 2023. - 12:10

S površinom od 13,4 km², Gardiner‘s Island je drugi po redu najveći privatni otok u SAD-u. Nalazi se neposredno istočno uz New York, a u vlasništvu obitelji Gardiner još od 1639. Tada ga je Lion Gardiner, plativši ga s velikim bijelim psom, nešto baruta i sačme, te s nekoliko holandskih deka, kupio od indijanskog poglavice Wyandancha, nakon čega mu je engleski kralj Charles I. dodijelio povelju kojom otok može zauvijek zadržati u svom vlasništvu.

Na Gardinerovu je otoku, nakon što je njegova kćerka Elizabeth 1657. godine optužila ženu kmeta koji je radio na imanju da se bavi crnom magijom, zabilježena i prva žrtva lova na vještice u Americi.

Otok je bio i mjesto na kojem je gusar Captain Kidd 1699. zakopao i sakrio svoj plijen. Kidd je vlasnike otoka pristojno zamolio da mu dozvole da tu zakopa svoje rubine, dijamante i srebrene poluge, a ujedno im, manje pristojno, zaprijetio da će ih sve pobiti ako ne zatekne svoje blago kad se vrati. Kidd se nikada nije vratio, uhvaćen je i u Bostonu osuđen na smrt, a gospođi Gardiner sud je naredio da vlastima preda njegovo blago.

02. srpanj 2024 04:49