StoryEditorOCM

kaštelaFlota ‘Mirno more‘ za socijalno ugroženu djecu zaplovit će trideseti jubilarni put po Jadranu

Piše Hina
19. rujna 2024. - 10:07

Flota "Mirno more", jedriličarski projekt za socijalno i ekonomski ugroženu djecu i mlade, plovi po Jadranu po trideseti put, priopćeno je u srijedu na konferenciji za tisak u Kaštelima.

Taj, prema tvrdnjama organizatora, najveći svjetski jedriličarski projekt za socijalno i ekonomski ugroženu djecu i mlade, tridesete jubilarne godine od 14. do 21. rujna okuplja oko 100 brodova s 1000 ljudi pod geslom "Odvežite konope!" za flotu mira.

Sudionici će provesti tjedan ispunjen pedagoškim iskustvima, gdje će na živ način učiti i doživjeti vrijednosti integracije, inkluzije i tolerancije. Cilj je prevladati isključenja i odbaciti predrasude i to već 30 godina, rečeno je.

Domaćin flote Joško Berket zahvalio je svima koji organiziraju, sudjeluju i podržavaju projekt i kazao da regata Mirno more njega i njegovu obitelj ispunjava srećom i zahvalnošću.

Sam događaj potiče sponzore na podršku i dobro se dobrim vraća, kazao je.

Na ispraćanju glavne grupe sudionika iz Beča, predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen kazao je da je Flota mira „Mirno more“ prekrasan projekt i izrazio uvjerenje da će i u budućnosti mnogoj djeci i mladima iz nepovoljnih skupina biti omogućena nezaboravna iskustva.

„Ovdje se ne šalje samo važna poruka o jednakim prilikama, već se u svijet prenose vrijednosti poput hrabrosti, zajedništva i solidarnosti“, kazao je predsjednik Van der Bellen.

Predsjednik udruge Flota mira "Mirno more“ Andreas Bauer kazao je da u 30 godina postojanja flote mira mir i solidarnost nisu izgubili na važnosti.

„Naprotiv: danas je važnije nego ikada poslati snažnu poruku otvorenosti i usaditi te vrijednosti u mlade ljude. Tijekom tjedna flote, djeca doživljavaju nezaboravnu avanturu, gdje zaboravljaju svakodnevne brige i sklapaju prijateljstva za cijeli život.", kazao je Bauer.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović zaželio je dobrodošlicu i ugodan boravak svim sudionicima te ponudio podršku projektu i ubuduće.

Na 30. Floti mira sudjeluju djeca i mladi iz više zemalja i organizacija, te skiperi, pedagozi i pratitelji, kao i organizacijski i sigurnosni tim.

Flota mira Mirno more sastoji se isključivo od volonterskih članova i u potpunosti se financira članarinama, financijskim, materijalnim i uslužnim donacijama cijenjenih sponzora i partnera.

Flota je organizirana kao zvjezdana regata, s brodovima koji su krenuli iz svojih matičnih luka - od Poreča do Splita. U nedjelju su stigli u Rogoznicu, gdje su se susreli stari i novi sudionici, sudjelovali u igrama spretnosti, te imali svečanu dobrodošlicu u Marini Frapa. U ponedjeljak su imali jedriličarsku regatu u blizini Trogira. U utorak su imali večernji piknik na plaži u Kaštelima, gdje flota ostaje dvije noći.

U srijedu su organizirane različite aktivnosti za sve uzraste: crtanje zastava, igre i sportske aktivnosti, kao „Peace-Talk" ili foto-radionica za starije sudionike. Festa mira u srijedu navečer, na kojem djeca i

mladi sami pripremaju nastupe, za mnoge je vrhunac tjedna.

Plovidba u formaciji u četvrtak, kada će preko 100 brodova u Kaštelanskom zaljevu podići jedra u znak mira, predstavlja emotivan završetak zajedničkog vremena.

Do petka navečer brodovi će se vratiti u svoje matične luke, a u subotu će svi sudionici krenuti kući.

19. rujan 2024 10:07