StoryEditorOCM

FESTA POD JEDRIMADubrovnik domaćin prve regate CRO Melges 24 cupa: stižu najbolji hrvatski jedriličari i posade!

Piše Tonči Vlašić/DV
17. veljače 2023. - 09:12

Opet CRO Melges24 Cup u Dubrovniku. Lani je hrvatski jug bio domaćin prve od ukupno sedam regata druge sezone. Nastupilo je tad trinaest brodova, gotovo tri puta više nego prve sezone. I ostale regate do kraja sezone potvrdile su kako nova klasa hita velikim koracima prema naprijed.

Ovo je hrvatska Liga prvaka – tako su početkom 2022. godine najavili taj prvi CRO Melges24 Cup u Dubrovniku, i kad se zna kako je bilo, da, tko se još može pohvaliti takvim ‘osobnim kartonom‘. Na svakom brodu su bili ponajboljih hrvatski jedriličari, olimpijci, osvajači medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, ali i nove nade hrvatskog jedrenja...

Pamti se kako je Luka Šangulin osvojio Dubrovnik, kako je on otvorio šampanjac u Orsana, te nazdravio s posadom svog Panjića u kojoj su bili Tomislav Bašić, Marko Smolić, Duje Fržop i Noa Šangulin. Pamti se kako je Ivan Kljaković Gašpić, legendarni ‘Bambi‘, imao isti broj bodova kao pobjednik, a treći bio Karlo Kuret, koji je više od desetljeća među najboljim jedriličarima svijeta u klasi finn, četiri puta sudionik Olimpijskih igara, a četvrti u Ateni 2004. godine, Zatim, treći na Svjetskom prvenstvu 2010., a drugi i treći na europskim prvenstvima. Prvi Hrvat u povijesti koji je bio na čelu svjetske rang liste.

Dubrovačko srebro 2022. - Ivan Kljaković Gašpić - ima srebro i broncu sa svjetskih prvenstava, ima tri naslova europskog prvaka, dva puta je bio doprvak, a jednom brončani, sve u finnu. U Riju na olimpijskim igrama treći uoči plova za odličja, ali nije uspio. Peti je bio i u Londonu 2012. godine. U Pekingu 2008. osmi na svojim prvim Olimpijskim igrama. Prethodno najbolji optimist Europe.

Na Olimpijskim igrama je nastupio u Tomislav Bašić, i to u Ateni 2004. u klasi 470, a vlasnik je bronce s Europskog prvenstva u dvobojskom jedrenju te član pobjedničke posade svjetskog Toura 2015. godine, dok je Luka Šangulin bio državni prvak u ORC-u, deveti 2021. na Melges Europskom prvenstvu...

- CRO Melges 24 Cup je po imenima hrvatska Liga prvaka. Nakon dugo vremena imamo natjecanje po jednakim uvjetima, dakle, isti tip jedrilice. Ovo je poput Formule 1, svi u istom. Umijeće posade donosi razliku – tako je Marko Mišura, koji je bio na čelu regatnog odbora dubrovačke regate najavio prošlogodišnju ‘Hrvatsku Ligu prvaka’ u Dubrovniku.

I sam Mišura je bio olimpijac. Jedrio je 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti u klasi 470 s Ivanom Kuretom, a 20 godina poslije bio šef hrvatske jedriličarske ekipe na Olimpijskim igrama u Riju kad je ostvaren najveći uspjeh - Šime Fantela i Igor Marenić su tad postali olimpijski pobjednici, a Tonči Stipanović osvojio srebro. Mišura će i ovaj put biti u Dubrovniku. 

Jedriličarski klub Orsan se jutros oglasio: organiziramo regatu CRO Melges24 Cup Dubrovnik u subotu i nedjelju, 18. i 19. veljače. Nastupit će petnaestak brodova. Regata se održava u području otok Koločep, hridi Grebeni i otok Daksa. Start prve regate se predviđa u subotu u 11 sati, a proglašenje najboljih bi trebalo biti u nedjelju oko 16 sati.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Boje Orsana branit će i ove godine Lero za čijim će kormilom biti numorni Ivo Kvestić, a kojem će pomagati Nives Vidak i Leon Njirić.

Sve tri posade s pobjedničkog postolja u Dubrovniku 2022. godine potvrdile su svoj dolazak, ali tu su i svi oni kojih ih žele svrgnuti s trona, (u)skočiti na ta njihova mjesta. 

- Bit će opet festa jedrenja, to je sigurno - naglasio je Kvestić, koji vuče skupa s ostalim Orsanovcima na čelu s Marinkom Mikulandrom, a sve kako bi i ove godine regata protekla u najboljem redu. 

CRO Melges24 Cup je inače prva regata u Dubrovniku u godini u kojoj dubrovački klub slavi 90. godina postojanja.

24. travanj 2024 23:35