StoryEditorOCM

marinovi brodoviDubrovčanin od LEGO kockica izradio ratni brod ‘Triton‘, pogledajte sjajnu repliku

Piše DML/Dubrovački vjesnik
16. siječnja 2023. - 10:33

- S velikim veseljem mogu objaviti da je ratni brod Triton, inspiriran pravim brodom koji je stradao u eksploziji ispred Lokruma 1859. godine, od danas dostupan u svojoj kockastoj varijanti - napisao je na svom Facebooku profilu Dubrovčanin Marin Njirić.

- Brod se sastoji od vrtoglavih 2500 kockica, ali ne toliko da bi bio prevelik ili pretežak za igru. Prvi Triton je već završio u rukama jednog divnog devetogodišnjaka u Mokošici kojem, budite sigurni, ne služi samo za ukras. Ono najbolje, još je živ, u jednom komadu, što govori sve o čvrstoći kompletnog broda - kaže Marin.

image
Marin Njirić
image
Marin Njirić

Tako je 38-godišnjak, koji je diplomirao strojarstvo i brodogradnju, svoj hobi pomalo počeo pretvarati u posao kojim bi se rado bavio i od njega živio. Zasad to još nije slučaj, ali ide tim putem.

Preklani se iz Zagreba, gdje je studirao, a onda i duže vrijeme radio na fakultetu kao vanjski suradnik, a uz to radio i u Rimca kao konstruktor u odjelu razvoja, vratio u rodni Dubrovnik i odlučio ostati tu.

Primijetio je da djeci u Dubrovniku nedostaje edukativnog sadržaja i tu prepoznao priliku za ponuditi im zanimljivu vanškolsku aktivnost - edukacije slaganja kockica. To neće biti ono klasično slaganje, već kompjutersko, u 3D obliku. Radionice kreću uskoro.

image
Marin Njirić

Nakon što je od kockica napravio ‘Skalu‘, palo mu je napamet napraviti novi brod, ovaj put gusarski.

- Taj mali gusarski brod, koji sam nazvao ‘Kosmeč‘, ima samo 198 kockica, za razliku od ‘Skale‘, koja ih ima 1300. ‘Kosmeč‘ ima sve što treba imati gusarski brod, komprimirano na mali set - opisuje.

‘Kosmeč‘ je u međuvremenu postao i komercijalni proizvod koji se može kupiti.

- Kontaktirali su me Kinezi ovog ljeta. Napravio sam strip koji je baziran na temi ‘Kosmeča‘, radnja je gusarska. To je bila priča koja mi se vrtila po glavi dok sam ga slagao, pa sam napravio strip - kaže Marin, čiji su talenti, kako se pokazalo, raznoliki.

image

Marin Njirić, 38-godišnji Dubrovčanin svoj hobi polako pretvara i u posao

Božo Radić/Cropix
18. travanj 2024 15:33