stdClass Object ( [id] => 1338025 [title] => ‘Dok noge služe, bit će i jedrenja‘: upoznajte najstarije aktivne jedriličare, legende Viške regate [alias] => dok-noge-sluze-bit-ce-i-jedrenja-upoznajte-najstarije-aktivne-jedrilicare-legende-viske-regate [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oduvijek je bila pravi mamac jedriličarima, oduvijek se zna kako većina posada kraj sezone obilježi sudjelovanjem na toj omiljenoj, muškoj regati. O Viškoj regati krstaša se radi, pa i ne čudi što flota od oko 150 brodova iz godine u godinu raste.

A ima 79 godina jedri se ta Viška koja baš nije (ne)zahtjevna za posade. Tridesetak milja regatavanja od Splita do Visa pa u drugoj etapi nazad često zna biti pravo mučenje, poglavito kada glavnog pogonskog goriva za te ljude od mora, vala i idra nema. Kada vjetar, bog Eol piše neku svoju priču, pa flota pluta po bonaci, iscrpljujućem suncu ili kada se raspuše bura preko 5 bofora koja svima remeti planove ili digne jugo koje obećava dolazak do Splitskih vrata, no kanal uvijek diktira svoj ritam jedrenja. Pa se provodi kladionica - zajedriti podno Šolte ili Brača, s koje strane će prije probiti, da li maestral ili s druge strane neki burin?

I svu tu draž jedrenja na Viškoj regati koja se u organizaciji splitskog kluba Labud održava punih 79 godina, a ove godine i u sklopu premijernog izdanja Splitskog festivala jedrenja dijele brojne posade. Iskusni jedriličari, sportaši, olimpijci, znalci od broda, posade na morskih jurilicama...

Pobjeda je sudjelovanje

A nas je ovaj put zanimalo kako je to biti fenjeraš? Među zadnjima jer jedriš na brodu koji ima puno godina u bokovima, a ni posada ti više nije u cvijetu mladosti, neki su stariji i od regate!

Zašto uopće ići na regatu, koja zahtijeva i ne baš mala sredstva, od ulaganja u brod, jedrilje, posadu, smještaj, hranu, startninu... a znaš kako ne možeš biti prvak, kako ne možeš pobijediti?!

---

image

Seniori jedre i na legendarnoj Vigi Vedrana Ujevića

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Čekaj, čekaj, mi smo ti prvaci već što smo na brodu, već što jedrimo! Ne smijemo se vrijeđati – kroz osmijeh, a i kako bi drugačije, identičan odgovor smo dobili od svih naših sugovornika po ovoj temi.

Četvoricu smo pitali, kvartet iskusnih morskih vukova, kojima se svi u jedriličarskom svijetu dive, zavide što su toliko godina na moru, na regatama, što i dalje jedre, uživaju!

S istom porukom – na brodu ću biti, na regati ću biti, sve dok mogu. Dok me služi zdravlje! Još smo vitalni, živahni i možemo. A more je naš drugi dom, brod sastavni dio života.

Tako nam zbore, pa smo zapisali priče pobjednika koji jedre iako u životnom kalendaru imaju preko 70, a pojedinci i preko 80 godina! Alo mladosti, ovi veterani jedre i sa 83 godine...

Upravljaju brodom bez obzira na sve napore, morske izazove, oni krote i jedro i brod i konkurenciju naravno, budući je prvi od ove veličanstvene četvorke ušao oko tridesetog mjesta u cilj u prvoj etapi ovogodišnje Viške regate, a bilo je 170 brodova na startnoj listi.

- Lip uspjeh zar ne? - pita nas Božidar Radić, kormilar Filomene, broda kojim od konca 70-godina prošlog stoljeća jedri pod zastavom JK Labuda na svim regatama u akvatoriju.

Preskočio male klase

A na Višku ide pod obavezno!

- Sad imam 80 godina, a s jedrenjem sam počeo rekli bi mnogi kasno, tek u 32. godini života. Sad sve to nadoknađujem. I dalje trčim po provi, dižem jedra, ma drže me regate na životu – kazuje nam Radić, koji u svom poslovnom portfeju ima tri struke: električar je, turistički djelatnik i pravnik, no sada samo u mirovini!

- U penziji sam, no ne mirujem! To ne dolazi u obzir, bit ću na regati dok me noge služe – kazuje nam Radić, koji se u mladosti bavio plivanjem i zato je preskočio klasičnu jedriličarsku obuku od optimista, lasera, dvojaca pa do krstaša...

- Cili život živim na splitskim Mejama, pa je dici bio glavni bazen Jadrana i plivanje, to je bio moj sportski smjer, iako smo imali brod u Labuda. Od malih kaića, prvo na vesla, pa motora, a poslije i krstaša. Kupio sam jednu poljsku jedrilicu 1976. godine, a koncem tih 70-ih godina prošlog stoljeća uzeo sam i moju Filomenu. Radi se o Elanu 31, dugom 9,90 metara na kojem jedrim priko 40 godina! Ja vam brod ne minjam, samo ulažem u njega, jer uvik nešto pukne. Lani jarbol pukao, pa iskidao i glavno jedro, ogromni su to novci i ulaganje, no adrenalin tijekom jedrenja sve to nadoknadi – opisuje nam svoju ljubav s okusom soli 80-godišnjak, pa naglašava:

---

image

Božidar Radić na Filomeni

Nikola Vilić/Cropix
---

- Od kada imam Filomenu, jedrim na svakoj Viškoj, pa Mrduji, mislim kako nema nitko tko je sve te godine na Mrduji jedrio s istim brodom.

A na upit kako je to u novije vrijeme biti među zadnjima na regati jer je teško biti konkurencija karbonskim jurilicama kojima je jedno jedro vrijedno kao njegov cijeli brod, Radić je kategoričan:

- Nisam vam ja fenjeraš, imam preko dvisto pokala doma u dnevnom boravku, na policama više nema ni mista za sve nagrade! Brod je star, ali iskustvo i znanje sve to nadoknadi. Svaku godinu osvojim dva-tri pokala! Mislin ove zadnje godine, kada sam malo stariji – veselo komentira Božidar, pa navodi:

Iskustvo najvažnije

- Ove godine sam pobjedio i na Postirskoj i na Boboviškoj regati, na Šoltanskoj bio drugi. Imam ja znanja, pa pet puta sam bio pobjednik regate Pescara-Split, jedrilo se priko Jadrana tada, pa Južnodalmatinsku regatu dobio...

Po njemu odluku o prvom mjestu donosi iskustvo, znanje i posada, pa se time anulira prednost novog broda, a trio koji s njim jedri je “mješovit” po godinama:

- Unuk Mikula Brainov, 16-godišnji sin moje kćerke Željke. Jedrio je on u optimistima, sada je za kormilom moje Filomene. Uz nas je Vinko Sunara, ima 40-ak godina, te obično i Andro Radić koji je najstariji, ima 83 godine. A kad nije sa mnom na brodu, onda jedri s Vedranom Ujevićem iz JK Splita, na brodu Viga. Andro ne odustaje od jedrenja.

A dokle će Božidar Radić na more, na regate?

- Dok mogu stati na nogama! Vitalan sam i u ovom devetom desetljeću, još dižem špinaker, trčim po provi – nabraja nam Radić, koji je i kćerku uključio u jedrenje, pa je s njim bila i na regati Pescara-Split:

- Sin mi nije baš zainteresiran za brod, no Željka da. Ona je inače sportski psiholog – dodaje Božidar Radić te sve rezimira:

- Jedrit ću dok mogu, jer mi smo vam oldtimeri po godinama, no pokali i priznanja osvojena na regatama i dalje su svjedoci naše mladolikosti te vitalnosti i u 80-im godinama života.

Vitalnosti se može itekako pohvaliti i dvije godine stariji Vjeko Gattin, također iz JK Labuda, za kormilom svoje Dore, koja ima 45 godina!

- Sad ulazim u 83. godinu – precizira Vjeko, koji je osim regatavanja aktivan i na kopnu, sada je u branju maslina, u bratovu masliniku na Braču iznad Sutivana uredno bere plodove.

---

image

Žarko Grisogono, Vjeko Gattin i Danilo Lašić

Nikola Vilić/Cropix
---

Sa 82 pune godine!

Spašavao ih Plovput

- I zato sam vam je pobjednik regate čim startam! To je moj uspjeh, sudjelovati u regati – kazuje nam sugovornik otkrivajući kako mu je cijeli život vezan za brod, za more:

- Jedrim od mladosti s ocem jer smo imali brod u Labuda, iako ja nisam jedrio u olimpijskim klasama, samo na krstašu. Sa stricem Ivom na njegovu brodu Lapsa koji je sam izgradio, sam odjedrio i prvu Transjadransku regatu na ruti Split-Rimini-Trst-Split 1961. godine. Etapa je to od 130 milja, uhvatila nas je i nevera, flotu pobacala put obje strane Jadrana, neke prema Ankoni, druge put Pule, a nas prema Cresu. Tražilo se tada plovila i sa avionima, dok su nas detektirali nasred Jadrana, nekih 70 milja niže od Trsta, pa su po nas poslali brod Svilaja iz flote Plovputa. Bila je to baš dobra nevera – vratio nas je Gattin u prošlost, te iznosi:

- Svoj brod Dora kupio sam 1978. godine, tip je Dufour, dug 8,25 metara. S njim sam bio preko 30 godina na Viškoj, a preko 25 godina na Mrduji za što sam dobio i zlatni prsten za vjernost toj regati.

Ovaj inženjer strojarstva koji je mirovinu dobio u poslu projektiranja i uvođenja termo i hidroinstalacija, kazuje nam kako brod treba održavati bez obzira idete li ili ne na regate, redovito ulagati, jer uvijek nešto pukne.

- Lani smo uzeli novo jedro, pa flok, preklani novi motor... I kako je moja Dora od osam metara među najmanjima na velikim regatama, onda sam ja uvijek pobjednik. Dojedrim do cilja kao i sve one jurilice, pa sam prvu etapu Viške bio 71 brod u cilju – niže nam Gattin i svoje članove posade:

- Danilo Lašić, 55-godišnjak je kao mlađi na provi. Jedri sa mnom i Žarko Grisogono, ima 77 godina. Nas trojica smo okosnica Dore a četvrti član nam je mijenjajući, kako tko može pridruži nam se. Na Višku idemo s guštom, uz ono najvažnije – more se treba poštovati!

Tri generacije u posadi

Prisnažuje nam još jednom tradicijom u obitelji Gattin - na Mrdujsku regatu se uvijek ide obiteljski, i to uglavnom tri generacije Gattinovih.

- Pa moj otac Mihovil bio je sudionik prve Mrdujske regate, koja je ove godine imala svoje 92. izdanje! A 1994. godine je on sudjelovao na regati iako je tad imao 92 godine! Sada sa mnom Mrduju jedri sin Augustin, te unuci Toni koji ima 16 godina i Tonka 19-godišnjakinja. Jedrit ću naravno, dok se budem mogao popeti na brod.

Istu krilaticu ima i Igor Petrović, 78-godišnjak koji kormilari krstašem Orion, tip Elan 31 S, dužine 9,91 metara, iz daleke 1986. godine.

---

image

Igor Petrović na Orionu

Nikola Vilić/Cropix
---

I doslovno možemo reći kako će Igor jedriti dok se bude mogao popeti na brod, jer iza sebe ima tri operacije kralježnice i lijevi umjetni kuk, ali je i ove godine knjižio dobar rezultat na Viškoj regati.

- Prvu etapu put Visa smo ušli kao devedeseti brod, a 92 smo bili prema nazad, u Splitu. Bruna Mandić mi je bila kormilarka jer nisam znao hoću li moći na regatu, na kraju sam uspio, pa smo jedrili svi, i ona kao trenerica optimista u mom klubu JK Zenta – priča nam Igor, kojeg je zbog zdravstvenih problema supruga često molila da ne ide više na brod na regatu, da ga proda jer oko broda uvijek ima posla, ulaganja, glancanja, brige... No njegov odgovor je jasan:

- A šta ću ako neću biti po brodu? Ležat ispred televizora? - ne da se Petrović, koji ima i jedan jedriličarski problem – u grupi je među izuzetno jakom ekipom:

- Tu je olimpijac Mate Arapov na Fatamorgani 2, pa legenda Jadran Gamulin na Južnom vjetru, te Andrej Šooš Maceljski na ICE-u, pa moj Damir Kraljević u kokpitu Fugu. Nije lako njima biti konkurencija iako imam pokal pobjednika u grupi po ORC-u jedne Viške regate. Zalomi se trijumf! A samouki sam jedriličar.

Igor nije nikada jedrio u malim klasama, a prvi krstaš mu je bio brod Amor 1985. godine dug 7,9 metara s kojim je jedrio do 2001. kada je kupio Elana, današnjeg Oriona.

Učenje od drugih

- I od 1988. godine redovno jedrim na Mrdujskoj regati, imam i zlatni prsten za 25 godina vjernosti Mrduji, iako sam sam učio jedriti. Puno je knjiga o jedrenju na brodu, no nisam ih se baš načitao. Pratiš druge na regatnom polju, gledaš što rade, pitaš, učiš, pamtiš – otkriva nam diplomirani inženjer elektrotehnike, sada u mirovini radnoj naravno, no ne i jedriličarskoj.

- Ma dok budem moga puzat, jedrit ću sa svojom ekipom. Od Dražena Šupuka koji ima 77 godina, pa Dubravko Furlan koji ima 68 i Vjeran Tecilazić koji je sad otišao u penziju sa 65 godina. Uskoči nam mlada trenerica Bruna Mandić i trener JK Splita Edo Smoljenović, legenda kojeg svi znaju kao Edu vjetra. I tako vam mi jedrimo, uz pomoć nešto mlađih, no ni mi stariji preko 70 godina ne odustajem. Mi veterani se pratimo, guštamo, zabavimo se i eto, to je to! Jedriličarski život...

---

image

Damir Kraljević za kormilom jedrilice Fugu

Nikola Vilić/Cropix
---

Onaj pravi život morskog vuka kojeg punim plućima živi i legenda s juga Jadrana, već spomenuti Jadran Gamulin, 80-godišnjak koji jedri pod zastavom dubrovačkog JK Orsana. I ove godine je na svim regatama, tako i obveznom Viškom za kormilom svog ljepotana starog preko 30 godina, Zuanelli Over 33 od 9,86 metara.

- Sakupilo se kod mene godina no na regate idem do kraja, nema odustajanja – smireno će u svom tonu Jadran, koji ne samo da jedri navigaciju od Splita do Visa i nazad, pa je pri ulasku u cilj u Vis bio u jedrenom vremenu šesnaesti, a nazad put Splita sa 31. prolazom, on jedri i regatu unutar luke Vis, u trapez polju, s puno manevri, koji ni znatno mlađe posade ne odrade lako.

Dvadeset samogradnji

- To je pravo jedrenje unutar luke, a među flotom od 12 jedrilica, mi iz Dubrovnika smo imali četiri krstaša, ukupno nas je na regati bilo pet brodova – kazuje nam iskusni morski vuk koji je skoro dvadeset brodova sam izgradio. Pa je sada u planu preinaka i ovog Južnog vjetra kojeg želi produžiti za nekih 50 centimetara te otići u drugu grupu razvrstanja jedrilica, budući je sada u onoj nabrijanoj, među novim brzim brodovima.

No Jadranu je sve što se mora tiče – lako!

Ništa mu ne predstavlja problem, pa je i nakon četiri operacije, umjetne čašice koljena, on redovit i što se tiče održavanja broda i nastupa na regatama.

- Imam posadu koja je dvije godine slavila na regati tradicijskih brodova, Rota Palagruzona. Mi jedrimo na falkuši Comeza Lisboa, gdje su sa mnom Julio Brautović, Nikola Božanić i Mateo Androšek. A na Viškoj sam sa ostatkom ekipe: 45-godišnji Srđan Kurajica, pa znači 50-godišnji Julio koji je moj zamjenik za timunom, pa 55-godišnji Ratko Koljatić, Bračanin scenski radnik u splitskom HNK-a, te najmlađi Mateo Androvšek, nema 29 godina, upravo je završio elektrotehniku. I njima ja uvijek kvarim prosjek godina – prebire po sjećanjima Jadran i tim odlascima na regate, još kada se prije rata jedrilo do Visa i tek zadnji dan ovisno o vremenu odlučivalo hoće li flota u Vis ili na jug otoka u Komižu. Tek nakon Domovinskog rata oformljene su dvije regate, jedna Komiška, a druga Viška!

Jedri od kada zna za sebe, mijenja i brodove, uvijek radi na nekom novijem, a imao je i zlu kob pa je u bombardiranju Dubrovnika 1991. godine stradao tadašnji Južni vjetar, popravio ga je i opet nastavio s regatama. Bio je na preko pedeset Viških, preko dvadeset Mrdujskih, dužobalne i prekojadranske regate kojima ni broja ne zna, Južnodalmatinska je obvezna... I jedrit će Jadran dok bude mogao.

- Kada zbrajam Komiške i Viške regate, skoro 60 sam ih odjedrio, malo tko ih ima više od mene, eventualno Branko Širola. Dvadesetak u kokpitu Bobare, a onda i drugim brodovima koji su nosili ime Južni vjetar.

Budući je Jadran izgradio preko dvadeset brodova u stakloplastici, a ima u polici i pokal za trijumf na Viškoj u ukupnom poretku. I sinu je za 16 rođendan darovao brod od 8,5 metara!

Fale samo ženske

A jedrit će dok bude mogao ući na brod!

Premda mu prijeti da ostane bez noge.

- Pa koliko je kapetana bilo jednonogih. Već me zezaju me kako ću dobiti drvenu nogu pa ću biti hromi Dabro – ne da se Gamulin, pa nam otkriva:

- Među posadama na regatama tradicionalnih brodova s Kvarnera imaju dva jedriličara koji dolaze u Stari Grad i jedre na gucevima na latinsko idro, a obojica imaju proteze. Znači neću biti izuzetak.

Tako nam zbori čovjek od mora i brodova, koji bez obzira na sve poteškoće čeka i njihov Zimski kup u jedrenje u organizaciji JK Orsana gdje bude 15 regata od 15. studenoga do 15. svibnja, pa nam za kraj kazuje što ga žalosti:

- Što na regatama krstaša nemamo više ženskih posada. Imali smo Zagrepčanke, Splićanke na brodu Frapa te Šibenčanke. Šteta što smo izgubili ženske posade.

---

ULAGANJE SKRIVENO OD ŽENA

Na upit koliko su novca, sredstava uložili sve ove godine u svoje brodove, koliko uopće vrijede danas ti starci, ljepotani za uživanje u jedrenju, odgovor nismo uspjeli dobiti.

- Puno je tu para uloženo, uvijek se ima što popravljati, novo kupovati, krpati postojeće... Tisuće je tu kuna, danas ne kažemo eura... No ne bi mi o novcima, ma ni ne znamo koliko je to para bilo svih ovih godina, a nije ni dobro da nam supruge doznaju koliko stavljamo u brod. Ipak se radi o kućnom budžetu – kroz osmijeh i namigivanje, podvukli su nam ovih vrsni jedriličari ulagački dio u svoj hobi.

Uz još jedan kuriozitet – oni vam zdušno pozivaju žene na svoj brod, na regatu! Nemaju niti malo praznovjerja prema onoj staroj kako žene donose nesreću na brodu.

Kod njih je to odavno – demantirano!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => UGLAVNOM BEZ FORMALNOG ISKUSTVA U OLIMPIJSKIM KLASAMA, NAJVJERNIJI SUDIONICI REGATE SU OBITELJSKI ZARAŽENI STRAŠĆU PREMA NATJECANJU I U OSMOM I DEVETOM DESETLJEĆU ŽIVOTA UŽIVAJU U SVAKOME POVJETARCU I VALU ČAK I VIŠE OD PRETENDENATA NA POSTOLJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => morski vukovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => UGLAVNOM BEZ FORMALNOG ISKUSTVA U OLIMPIJSKIM KLASAMA, NAJVJERNIJI SUDIONICI REGATE SU OBITELJSKI ZARAŽENI STRAŠĆU PREMA NATJECANJU I U OSMOM I DEVETOM DESETLJEĆU ŽIVOTA UŽIVAJU U SVAKOME POVJETARCU I VALU ČAK I VIŠE OD PRETENDENATA NA POSTOLJE morski vukovi 2 0 14860 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-24 07:55:03 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-12 12:42:21 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-11-11 12:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => UGLAVNOM BEZ FORMALNOG ISKUSTVA U OLIMPIJSKIM KLASAMA, NAJVJERNIJI SUDIONICI REGATE SU OBITELJSKI ZARAŽENI STRAŠĆU PREMA NATJECANJU I U OSMOM I DEVETOM DESETLJEĆU ŽIVOTA UŽIVAJU U SVAKOME POVJETARCU I VALU ČAK I VIŠE OD PRETENDENATA NA POSTOLJE [metadata] => robots= author= title='Dok noge služe, bit će i jedrenja': upoznajte najstarije aktivne jedriličare, legende Viške regate page_title='Dok noge služe, bit će i jedrenja': upoznajte najstarije aktivne jedriličare, legende Viške regate [metakey] => Viška regata, najstariji jedriličari, jedrenje, Božidar Radić, Vjeko Gattin, Žarko Grisogono, Igor Petrović, JADRAN GAMULIN, Edo Smoljenović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25869369.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25869371.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25869377.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25869375.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25869373.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25869376.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25869374.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25916330.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/1313079.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Damir Kraljevi\u0107 za kormilom jedrilice Fugu<\/em><\/p>","

Igor Petrovi\u0107 na Orionu<\/em><\/p>","

Damir Kraljevi\u0107<\/p>","

Toni Mlikota<\/p>","

\u017darko Grisogono, Vjeko Gattin i Danilo La\u0161i\u0107<\/p>","

Bo\u017eidar Radi\u0107 na Filomeni<\/em><\/p>","

Vje\u010dni mladi\u0107 Jadran Gamulin<\/em><\/p>","

Prvi pehar s Vi\u0161ke <\/em>koji je osvojio Igor Petrovi\u0107<\/p>","

Seniori jedre i na legendarnoj Vigi <\/em>Vedrana Ujevi\u0107a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25869369_1920.jpg":"1920x1080","k_25869369_1280.jpg":"1280x1280","k_25869369_1024.jpg":"1024x1024","k_25869369_640.jpg":"640x640","k_25869369_480.jpg":"480x480","k_25869369_340.jpg":"340x340","k_25869369_220.jpg":"220x220","o_25869369_1280.jpg":"1280x853","o_25869369_1024.jpg":"1024x682","o_25869369_640.jpg":"640x426","o_25869369_480.jpg":"480x320","o_25869369_340.jpg":"340x226","o_25869369_220.jpg":"220x146","h_25869369_1280.jpg":"1280x854","h_25869369_1024.jpg":"1024x683","h_25869369_640.jpg":"640x427","h_25869369_480.jpg":"480x320","h_25869369_340.jpg":"340x227","h_25869369_220.jpg":"220x147","pp_25869369_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869369_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869369_640.jpg":"640x814","pp_25869369_480.jpg":"480x611","pp_25869369_340.jpg":"340x432","pp_25869369_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25869371_1920.jpg":"1920x1080","k_25869371_1280.jpg":"1280x1280","k_25869371_1024.jpg":"1024x1024","k_25869371_640.jpg":"640x640","k_25869371_480.jpg":"480x480","k_25869371_340.jpg":"340x340","k_25869371_220.jpg":"220x220","o_25869371_1280.jpg":"1280x853","o_25869371_1024.jpg":"1024x682","o_25869371_640.jpg":"640x426","o_25869371_480.jpg":"480x320","o_25869371_340.jpg":"340x226","o_25869371_220.jpg":"220x146","h_25869371_1280.jpg":"1280x854","h_25869371_1024.jpg":"1024x683","h_25869371_640.jpg":"640x427","h_25869371_480.jpg":"480x320","h_25869371_340.jpg":"340x227","h_25869371_220.jpg":"220x147","pp_25869371_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869371_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869371_640.jpg":"640x814","pp_25869371_480.jpg":"480x611","pp_25869371_340.jpg":"340x432","pp_25869371_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25869377_1920.jpg":"1920x1080","k_25869377_1280.jpg":"1280x1280","k_25869377_1024.jpg":"1024x1024","k_25869377_640.jpg":"640x640","k_25869377_480.jpg":"480x480","k_25869377_340.jpg":"340x340","k_25869377_220.jpg":"220x220","o_25869377_1280.jpg":"1280x853","o_25869377_1024.jpg":"1024x682","o_25869377_640.jpg":"640x426","o_25869377_480.jpg":"480x320","o_25869377_340.jpg":"340x226","o_25869377_220.jpg":"220x146","h_25869377_1280.jpg":"1280x854","h_25869377_1024.jpg":"1024x683","h_25869377_640.jpg":"640x427","h_25869377_480.jpg":"480x320","h_25869377_340.jpg":"340x227","h_25869377_220.jpg":"220x147","pp_25869377_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869377_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869377_640.jpg":"640x814","pp_25869377_480.jpg":"480x611","pp_25869377_340.jpg":"340x432","pp_25869377_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25869375_1920.jpg":"1920x1080","k_25869375_1280.jpg":"1280x1280","k_25869375_1024.jpg":"1024x1024","k_25869375_640.jpg":"640x640","k_25869375_480.jpg":"480x480","k_25869375_340.jpg":"340x340","k_25869375_220.jpg":"220x220","o_25869375_1280.jpg":"1280x853","o_25869375_1024.jpg":"1024x682","o_25869375_640.jpg":"640x426","o_25869375_480.jpg":"480x320","o_25869375_340.jpg":"340x226","o_25869375_220.jpg":"220x146","h_25869375_1280.jpg":"1280x854","h_25869375_1024.jpg":"1024x683","h_25869375_640.jpg":"640x427","h_25869375_480.jpg":"480x320","h_25869375_340.jpg":"340x227","h_25869375_220.jpg":"220x147","pp_25869375_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869375_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869375_640.jpg":"640x814","pp_25869375_480.jpg":"480x611","pp_25869375_340.jpg":"340x432","pp_25869375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25869373_1920.jpg":"1920x1080","k_25869373_1280.jpg":"1280x1280","k_25869373_1024.jpg":"1024x1024","k_25869373_640.jpg":"640x640","k_25869373_480.jpg":"480x480","k_25869373_340.jpg":"340x340","k_25869373_220.jpg":"220x220","o_25869373_1280.jpg":"1280x853","o_25869373_1024.jpg":"1024x682","o_25869373_640.jpg":"640x426","o_25869373_480.jpg":"480x320","o_25869373_340.jpg":"340x226","o_25869373_220.jpg":"220x146","h_25869373_1280.jpg":"1280x854","h_25869373_1024.jpg":"1024x683","h_25869373_640.jpg":"640x427","h_25869373_480.jpg":"480x320","h_25869373_340.jpg":"340x227","h_25869373_220.jpg":"220x147","pp_25869373_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869373_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869373_640.jpg":"640x814","pp_25869373_480.jpg":"480x611","pp_25869373_340.jpg":"340x432","pp_25869373_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25869376_1920.jpg":"1920x1080","k_25869376_1280.jpg":"1280x1280","k_25869376_1024.jpg":"1024x1024","k_25869376_640.jpg":"640x640","k_25869376_480.jpg":"480x480","k_25869376_340.jpg":"340x340","k_25869376_220.jpg":"220x220","o_25869376_1280.jpg":"1280x853","o_25869376_1024.jpg":"1024x682","o_25869376_640.jpg":"640x426","o_25869376_480.jpg":"480x320","o_25869376_340.jpg":"340x226","o_25869376_220.jpg":"220x146","h_25869376_1280.jpg":"1280x854","h_25869376_1024.jpg":"1024x683","h_25869376_640.jpg":"640x427","h_25869376_480.jpg":"480x320","h_25869376_340.jpg":"340x227","h_25869376_220.jpg":"220x147","pp_25869376_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869376_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869376_640.jpg":"640x814","pp_25869376_480.jpg":"480x611","pp_25869376_340.jpg":"340x432","pp_25869376_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25869374_1920.jpg":"1920x1080","k_25869374_1280.jpg":"1280x1280","k_25869374_1024.jpg":"1024x1024","k_25869374_640.jpg":"640x640","k_25869374_480.jpg":"480x480","k_25869374_340.jpg":"340x340","k_25869374_220.jpg":"220x220","o_25869374_1280.jpg":"1280x853","o_25869374_1024.jpg":"1024x682","o_25869374_640.jpg":"640x426","o_25869374_480.jpg":"480x320","o_25869374_340.jpg":"340x226","o_25869374_220.jpg":"220x146","h_25869374_1280.jpg":"1280x854","h_25869374_1024.jpg":"1024x683","h_25869374_640.jpg":"640x427","h_25869374_480.jpg":"480x320","h_25869374_340.jpg":"340x227","h_25869374_220.jpg":"220x147","pp_25869374_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869374_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869374_640.jpg":"640x814","pp_25869374_480.jpg":"480x611","pp_25869374_340.jpg":"340x432","pp_25869374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1065x2048","hd_25916330_1920.jpg":"1920x1080","k_25916330_1280.jpg":"1280x1280","k_25916330_1024.jpg":"1024x1024","k_25916330_640.jpg":"640x640","k_25916330_480.jpg":"480x480","k_25916330_340.jpg":"340x340","k_25916330_220.jpg":"220x220","o_25916330_1280.jpg":"1280x2461","o_25916330_1024.jpg":"1024x1969","o_25916330_640.jpg":"640x1230","o_25916330_480.jpg":"480x923","o_25916330_340.jpg":"340x653","o_25916330_220.jpg":"220x423","h_25916330_1280.jpg":"1280x854","h_25916330_1024.jpg":"1024x683","h_25916330_640.jpg":"640x427","h_25916330_480.jpg":"480x320","h_25916330_340.jpg":"340x227","h_25916330_220.jpg":"220x147","pp_25916330_1280.jpg":"1280x1628","pp_25916330_1024.jpg":"1024x1303","pp_25916330_640.jpg":"640x814","pp_25916330_480.jpg":"480x611","pp_25916330_340.jpg":"340x432","pp_25916330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_1313079_1920.jpg":"1920x1080","k_1313079_1280.jpg":"1280x1280","k_1313079_1024.jpg":"1024x1024","k_1313079_640.jpg":"640x640","k_1313079_480.jpg":"480x480","k_1313079_340.jpg":"340x340","k_1313079_220.jpg":"220x220","o_1313079_1280.jpg":"1280x850","o_1313079_1024.jpg":"1024x680","o_1313079_640.jpg":"640x425","o_1313079_480.jpg":"480x319","o_1313079_340.jpg":"340x225","o_1313079_220.jpg":"220x146","h_1313079_1280.jpg":"1280x854","h_1313079_1024.jpg":"1024x683","h_1313079_640.jpg":"640x427","h_1313079_480.jpg":"480x320","h_1313079_340.jpg":"340x227","h_1313079_220.jpg":"220x147","pp_1313079_1280.jpg":"1280x1628","pp_1313079_1024.jpg":"1024x1303","pp_1313079_640.jpg":"640x814","pp_1313079_480.jpg":"480x611","pp_1313079_340.jpg":"340x432","pp_1313079_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15734610 Threads: 4 Questions: 3232896338 Slow queries: 7320121 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236608618 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/dok-noge-sluze-bit-ce-i-jedrenja-upoznajte-najstarije-aktivne-jedrilicare-legende-viske-regate-1338025 [printLink] => /om/sa-svih-strana/dok-noge-sluze-bit-ce-i-jedrenja-upoznajte-najstarije-aktivne-jedrilicare-legende-viske-regate-1338025?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 259193 [name] => Viška regata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => viska-regata [link] => /tag/viska-regata ) [1] => stdClass Object ( [id] => 736376 [name] => najstariji jedriličari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-11 13:56:45 [main_article_id] => 0 [alias] => najstariji-jedrilicari [link] => /tag/najstariji-jedrilicari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 320145 [name] => jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje [link] => /tag/jedrenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 736377 [name] => Božidar Radić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-11 13:56:46 [main_article_id] => 0 [alias] => bozidar-radic [link] => /tag/bozidar-radic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 736378 [name] => Vjeko Gattin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-11 13:56:46 [main_article_id] => 0 [alias] => vjeko-gattin [link] => /tag/vjeko-gattin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 736379 [name] => Žarko Grisogono [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-11 13:56:46 [main_article_id] => 0 [alias] => zarko-grisogono [link] => /tag/zarko-grisogono ) [6] => stdClass Object ( [id] => 736380 [name] => Igor Petrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-11 13:56:46 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-petrovic [link] => /tag/igor-petrovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 733127 [name] => JADRAN GAMULIN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 17:30:54 [main_article_id] => 0 [alias] => jadran-gamulin [link] => /tag/jadran-gamulin ) [8] => stdClass Object ( [id] => 736381 [name] => Edo Smoljenović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-11 13:56:46 [main_article_id] => 0 [alias] => edo-smoljenovic [link] => /tag/edo-smoljenovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => UGLAVNOM BEZ FORMALNOG ISKUSTVA U OLIMPIJSKIM KLASAMA, NAJVJERNIJI SUDIONICI REGATE SU OBITELJSKI ZARAŽENI STRAŠĆU PREMA NATJECANJU I U OSMOM I DEVETOM DESETLJEĆU ŽIVOTA UŽIVAJU U SVAKOME POVJETARCU I VALU ČAK I VIŠE OD PRETENDENATA NA POSTOLJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => morski vukovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Dok noge služe, bit će i jedrenja‘: upoznajte najstarije aktivne jedriličare, legende Viške regate [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-11-54-25-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25869369.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Damir Kraljević za kormilom jedrilice Fugu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25869369.jpg [title] =>

Damir Kraljević za kormilom jedrilice Fugu

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25869371.jpg [title] =>

Igor Petrović na Orionu

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25869377.jpg [title] =>

Damir Kraljević

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25869375.jpg [title] =>

Toni Mlikota

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25869373.jpg [title] =>

Žarko Grisogono, Vjeko Gattin i Danilo Lašić

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25869376.jpg [title] =>

Božidar Radić na Filomeni

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25869374.jpg [title] =>

Vječni mladić Jadran Gamulin

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25916330.jpg [title] =>

Prvi pehar s Viške koji je osvojio Igor Petrović

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/1313079.jpg [title] =>

Seniori jedre i na legendarnoj Vigi Vedrana Ujevića

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oduvijek je bila pravi mamac jedriličarima, oduvijek se zna kako većina posada kraj sezone obilježi sudjelovanjem na toj omiljenoj, muškoj regati. O Viškoj regati krstaša se radi, pa i ne čudi što flota od oko 150 brodova iz godine u godinu raste.

A ima 79 godina jedri se ta Viška koja baš nije (ne)zahtjevna za posade. Tridesetak milja regatavanja od Splita do Visa pa u drugoj etapi nazad često zna biti pravo mučenje, poglavito kada glavnog pogonskog goriva za te ljude od mora, vala i idra nema. Kada vjetar, bog Eol piše neku svoju priču, pa flota pluta po bonaci, iscrpljujućem suncu ili kada se raspuše bura preko 5 bofora koja svima remeti planove ili digne jugo koje obećava dolazak do Splitskih vrata, no kanal uvijek diktira svoj ritam jedrenja. Pa se provodi kladionica - zajedriti podno Šolte ili Brača, s koje strane će prije probiti, da li maestral ili s druge strane neki burin?

I svu tu draž jedrenja na Viškoj regati koja se u organizaciji splitskog kluba Labud održava punih 79 godina, a ove godine i u sklopu premijernog izdanja Splitskog festivala jedrenja dijele brojne posade. Iskusni jedriličari, sportaši, olimpijci, znalci od broda, posade na morskih jurilicama...

Pobjeda je sudjelovanje

A nas je ovaj put zanimalo kako je to biti fenjeraš? Među zadnjima jer jedriš na brodu koji ima puno godina u bokovima, a ni posada ti više nije u cvijetu mladosti, neki su stariji i od regate!

Zašto uopće ići na regatu, koja zahtijeva i ne baš mala sredstva, od ulaganja u brod, jedrilje, posadu, smještaj, hranu, startninu... a znaš kako ne možeš biti prvak, kako ne možeš pobijediti?!

---

image

Seniori jedre i na legendarnoj Vigi Vedrana Ujevića

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Čekaj, čekaj, mi smo ti prvaci već što smo na brodu, već što jedrimo! Ne smijemo se vrijeđati – kroz osmijeh, a i kako bi drugačije, identičan odgovor smo dobili od svih naših sugovornika po ovoj temi.

Četvoricu smo pitali, kvartet iskusnih morskih vukova, kojima se svi u jedriličarskom svijetu dive, zavide što su toliko godina na moru, na regatama, što i dalje jedre, uživaju!

S istom porukom – na brodu ću biti, na regati ću biti, sve dok mogu. Dok me služi zdravlje! Još smo vitalni, živahni i možemo. A more je naš drugi dom, brod sastavni dio života.

Tako nam zbore, pa smo zapisali priče pobjednika koji jedre iako u životnom kalendaru imaju preko 70, a pojedinci i preko 80 godina! Alo mladosti, ovi veterani jedre i sa 83 godine...

Upravljaju brodom bez obzira na sve napore, morske izazove, oni krote i jedro i brod i konkurenciju naravno, budući je prvi od ove veličanstvene četvorke ušao oko tridesetog mjesta u cilj u prvoj etapi ovogodišnje Viške regate, a bilo je 170 brodova na startnoj listi.

- Lip uspjeh zar ne? - pita nas Božidar Radić, kormilar Filomene, broda kojim od konca 70-godina prošlog stoljeća jedri pod zastavom JK Labuda na svim regatama u akvatoriju.

Preskočio male klase

A na Višku ide pod obavezno!

- Sad imam 80 godina, a s jedrenjem sam počeo rekli bi mnogi kasno, tek u 32. godini života. Sad sve to nadoknađujem. I dalje trčim po provi, dižem jedra, ma drže me regate na životu – kazuje nam Radić, koji u svom poslovnom portfeju ima tri struke: električar je, turistički djelatnik i pravnik, no sada samo u mirovini!

- U penziji sam, no ne mirujem! To ne dolazi u obzir, bit ću na regati dok me noge služe – kazuje nam Radić, koji se u mladosti bavio plivanjem i zato je preskočio klasičnu jedriličarsku obuku od optimista, lasera, dvojaca pa do krstaša...

- Cili život živim na splitskim Mejama, pa je dici bio glavni bazen Jadrana i plivanje, to je bio moj sportski smjer, iako smo imali brod u Labuda. Od malih kaića, prvo na vesla, pa motora, a poslije i krstaša. Kupio sam jednu poljsku jedrilicu 1976. godine, a koncem tih 70-ih godina prošlog stoljeća uzeo sam i moju Filomenu. Radi se o Elanu 31, dugom 9,90 metara na kojem jedrim priko 40 godina! Ja vam brod ne minjam, samo ulažem u njega, jer uvik nešto pukne. Lani jarbol pukao, pa iskidao i glavno jedro, ogromni su to novci i ulaganje, no adrenalin tijekom jedrenja sve to nadoknadi – opisuje nam svoju ljubav s okusom soli 80-godišnjak, pa naglašava:

---

image

Božidar Radić na Filomeni

Nikola Vilić/Cropix
---

- Od kada imam Filomenu, jedrim na svakoj Viškoj, pa Mrduji, mislim kako nema nitko tko je sve te godine na Mrduji jedrio s istim brodom.

A na upit kako je to u novije vrijeme biti među zadnjima na regati jer je teško biti konkurencija karbonskim jurilicama kojima je jedno jedro vrijedno kao njegov cijeli brod, Radić je kategoričan:

- Nisam vam ja fenjeraš, imam preko dvisto pokala doma u dnevnom boravku, na policama više nema ni mista za sve nagrade! Brod je star, ali iskustvo i znanje sve to nadoknadi. Svaku godinu osvojim dva-tri pokala! Mislin ove zadnje godine, kada sam malo stariji – veselo komentira Božidar, pa navodi:

Iskustvo najvažnije

- Ove godine sam pobjedio i na Postirskoj i na Boboviškoj regati, na Šoltanskoj bio drugi. Imam ja znanja, pa pet puta sam bio pobjednik regate Pescara-Split, jedrilo se priko Jadrana tada, pa Južnodalmatinsku regatu dobio...

Po njemu odluku o prvom mjestu donosi iskustvo, znanje i posada, pa se time anulira prednost novog broda, a trio koji s njim jedri je “mješovit” po godinama:

- Unuk Mikula Brainov, 16-godišnji sin moje kćerke Željke. Jedrio je on u optimistima, sada je za kormilom moje Filomene. Uz nas je Vinko Sunara, ima 40-ak godina, te obično i Andro Radić koji je najstariji, ima 83 godine. A kad nije sa mnom na brodu, onda jedri s Vedranom Ujevićem iz JK Splita, na brodu Viga. Andro ne odustaje od jedrenja.

A dokle će Božidar Radić na more, na regate?

- Dok mogu stati na nogama! Vitalan sam i u ovom devetom desetljeću, još dižem špinaker, trčim po provi – nabraja nam Radić, koji je i kćerku uključio u jedrenje, pa je s njim bila i na regati Pescara-Split:

- Sin mi nije baš zainteresiran za brod, no Željka da. Ona je inače sportski psiholog – dodaje Božidar Radić te sve rezimira:

- Jedrit ću dok mogu, jer mi smo vam oldtimeri po godinama, no pokali i priznanja osvojena na regatama i dalje su svjedoci naše mladolikosti te vitalnosti i u 80-im godinama života.

Vitalnosti se može itekako pohvaliti i dvije godine stariji Vjeko Gattin, također iz JK Labuda, za kormilom svoje Dore, koja ima 45 godina!

- Sad ulazim u 83. godinu – precizira Vjeko, koji je osim regatavanja aktivan i na kopnu, sada je u branju maslina, u bratovu masliniku na Braču iznad Sutivana uredno bere plodove.

---

image

Žarko Grisogono, Vjeko Gattin i Danilo Lašić

Nikola Vilić/Cropix
---

Sa 82 pune godine!

Spašavao ih Plovput

- I zato sam vam je pobjednik regate čim startam! To je moj uspjeh, sudjelovati u regati – kazuje nam sugovornik otkrivajući kako mu je cijeli život vezan za brod, za more:

- Jedrim od mladosti s ocem jer smo imali brod u Labuda, iako ja nisam jedrio u olimpijskim klasama, samo na krstašu. Sa stricem Ivom na njegovu brodu Lapsa koji je sam izgradio, sam odjedrio i prvu Transjadransku regatu na ruti Split-Rimini-Trst-Split 1961. godine. Etapa je to od 130 milja, uhvatila nas je i nevera, flotu pobacala put obje strane Jadrana, neke prema Ankoni, druge put Pule, a nas prema Cresu. Tražilo se tada plovila i sa avionima, dok su nas detektirali nasred Jadrana, nekih 70 milja niže od Trsta, pa su po nas poslali brod Svilaja iz flote Plovputa. Bila je to baš dobra nevera – vratio nas je Gattin u prošlost, te iznosi:

- Svoj brod Dora kupio sam 1978. godine, tip je Dufour, dug 8,25 metara. S njim sam bio preko 30 godina na Viškoj, a preko 25 godina na Mrduji za što sam dobio i zlatni prsten za vjernost toj regati.

Ovaj inženjer strojarstva koji je mirovinu dobio u poslu projektiranja i uvođenja termo i hidroinstalacija, kazuje nam kako brod treba održavati bez obzira idete li ili ne na regate, redovito ulagati, jer uvijek nešto pukne.

- Lani smo uzeli novo jedro, pa flok, preklani novi motor... I kako je moja Dora od osam metara među najmanjima na velikim regatama, onda sam ja uvijek pobjednik. Dojedrim do cilja kao i sve one jurilice, pa sam prvu etapu Viške bio 71 brod u cilju – niže nam Gattin i svoje članove posade:

- Danilo Lašić, 55-godišnjak je kao mlađi na provi. Jedri sa mnom i Žarko Grisogono, ima 77 godina. Nas trojica smo okosnica Dore a četvrti član nam je mijenjajući, kako tko može pridruži nam se. Na Višku idemo s guštom, uz ono najvažnije – more se treba poštovati!

Tri generacije u posadi

Prisnažuje nam još jednom tradicijom u obitelji Gattin - na Mrdujsku regatu se uvijek ide obiteljski, i to uglavnom tri generacije Gattinovih.

- Pa moj otac Mihovil bio je sudionik prve Mrdujske regate, koja je ove godine imala svoje 92. izdanje! A 1994. godine je on sudjelovao na regati iako je tad imao 92 godine! Sada sa mnom Mrduju jedri sin Augustin, te unuci Toni koji ima 16 godina i Tonka 19-godišnjakinja. Jedrit ću naravno, dok se budem mogao popeti na brod.

Istu krilaticu ima i Igor Petrović, 78-godišnjak koji kormilari krstašem Orion, tip Elan 31 S, dužine 9,91 metara, iz daleke 1986. godine.

---

image

Igor Petrović na Orionu

Nikola Vilić/Cropix
---

I doslovno možemo reći kako će Igor jedriti dok se bude mogao popeti na brod, jer iza sebe ima tri operacije kralježnice i lijevi umjetni kuk, ali je i ove godine knjižio dobar rezultat na Viškoj regati.

- Prvu etapu put Visa smo ušli kao devedeseti brod, a 92 smo bili prema nazad, u Splitu. Bruna Mandić mi je bila kormilarka jer nisam znao hoću li moći na regatu, na kraju sam uspio, pa smo jedrili svi, i ona kao trenerica optimista u mom klubu JK Zenta – priča nam Igor, kojeg je zbog zdravstvenih problema supruga često molila da ne ide više na brod na regatu, da ga proda jer oko broda uvijek ima posla, ulaganja, glancanja, brige... No njegov odgovor je jasan:

- A šta ću ako neću biti po brodu? Ležat ispred televizora? - ne da se Petrović, koji ima i jedan jedriličarski problem – u grupi je među izuzetno jakom ekipom:

- Tu je olimpijac Mate Arapov na Fatamorgani 2, pa legenda Jadran Gamulin na Južnom vjetru, te Andrej Šooš Maceljski na ICE-u, pa moj Damir Kraljević u kokpitu Fugu. Nije lako njima biti konkurencija iako imam pokal pobjednika u grupi po ORC-u jedne Viške regate. Zalomi se trijumf! A samouki sam jedriličar.

Igor nije nikada jedrio u malim klasama, a prvi krstaš mu je bio brod Amor 1985. godine dug 7,9 metara s kojim je jedrio do 2001. kada je kupio Elana, današnjeg Oriona.

Učenje od drugih

- I od 1988. godine redovno jedrim na Mrdujskoj regati, imam i zlatni prsten za 25 godina vjernosti Mrduji, iako sam sam učio jedriti. Puno je knjiga o jedrenju na brodu, no nisam ih se baš načitao. Pratiš druge na regatnom polju, gledaš što rade, pitaš, učiš, pamtiš – otkriva nam diplomirani inženjer elektrotehnike, sada u mirovini radnoj naravno, no ne i jedriličarskoj.

- Ma dok budem moga puzat, jedrit ću sa svojom ekipom. Od Dražena Šupuka koji ima 77 godina, pa Dubravko Furlan koji ima 68 i Vjeran Tecilazić koji je sad otišao u penziju sa 65 godina. Uskoči nam mlada trenerica Bruna Mandić i trener JK Splita Edo Smoljenović, legenda kojeg svi znaju kao Edu vjetra. I tako vam mi jedrimo, uz pomoć nešto mlađih, no ni mi stariji preko 70 godina ne odustajem. Mi veterani se pratimo, guštamo, zabavimo se i eto, to je to! Jedriličarski život...

---

image

Damir Kraljević za kormilom jedrilice Fugu

Nikola Vilić/Cropix
---

Onaj pravi život morskog vuka kojeg punim plućima živi i legenda s juga Jadrana, već spomenuti Jadran Gamulin, 80-godišnjak koji jedri pod zastavom dubrovačkog JK Orsana. I ove godine je na svim regatama, tako i obveznom Viškom za kormilom svog ljepotana starog preko 30 godina, Zuanelli Over 33 od 9,86 metara.

- Sakupilo se kod mene godina no na regate idem do kraja, nema odustajanja – smireno će u svom tonu Jadran, koji ne samo da jedri navigaciju od Splita do Visa i nazad, pa je pri ulasku u cilj u Vis bio u jedrenom vremenu šesnaesti, a nazad put Splita sa 31. prolazom, on jedri i regatu unutar luke Vis, u trapez polju, s puno manevri, koji ni znatno mlađe posade ne odrade lako.

Dvadeset samogradnji

- To je pravo jedrenje unutar luke, a među flotom od 12 jedrilica, mi iz Dubrovnika smo imali četiri krstaša, ukupno nas je na regati bilo pet brodova – kazuje nam iskusni morski vuk koji je skoro dvadeset brodova sam izgradio. Pa je sada u planu preinaka i ovog Južnog vjetra kojeg želi produžiti za nekih 50 centimetara te otići u drugu grupu razvrstanja jedrilica, budući je sada u onoj nabrijanoj, među novim brzim brodovima.

No Jadranu je sve što se mora tiče – lako!

Ništa mu ne predstavlja problem, pa je i nakon četiri operacije, umjetne čašice koljena, on redovit i što se tiče održavanja broda i nastupa na regatama.

- Imam posadu koja je dvije godine slavila na regati tradicijskih brodova, Rota Palagruzona. Mi jedrimo na falkuši Comeza Lisboa, gdje su sa mnom Julio Brautović, Nikola Božanić i Mateo Androšek. A na Viškoj sam sa ostatkom ekipe: 45-godišnji Srđan Kurajica, pa znači 50-godišnji Julio koji je moj zamjenik za timunom, pa 55-godišnji Ratko Koljatić, Bračanin scenski radnik u splitskom HNK-a, te najmlađi Mateo Androvšek, nema 29 godina, upravo je završio elektrotehniku. I njima ja uvijek kvarim prosjek godina – prebire po sjećanjima Jadran i tim odlascima na regate, još kada se prije rata jedrilo do Visa i tek zadnji dan ovisno o vremenu odlučivalo hoće li flota u Vis ili na jug otoka u Komižu. Tek nakon Domovinskog rata oformljene su dvije regate, jedna Komiška, a druga Viška!

Jedri od kada zna za sebe, mijenja i brodove, uvijek radi na nekom novijem, a imao je i zlu kob pa je u bombardiranju Dubrovnika 1991. godine stradao tadašnji Južni vjetar, popravio ga je i opet nastavio s regatama. Bio je na preko pedeset Viških, preko dvadeset Mrdujskih, dužobalne i prekojadranske regate kojima ni broja ne zna, Južnodalmatinska je obvezna... I jedrit će Jadran dok bude mogao.

- Kada zbrajam Komiške i Viške regate, skoro 60 sam ih odjedrio, malo tko ih ima više od mene, eventualno Branko Širola. Dvadesetak u kokpitu Bobare, a onda i drugim brodovima koji su nosili ime Južni vjetar.

Budući je Jadran izgradio preko dvadeset brodova u stakloplastici, a ima u polici i pokal za trijumf na Viškoj u ukupnom poretku. I sinu je za 16 rođendan darovao brod od 8,5 metara!

Fale samo ženske

A jedrit će dok bude mogao ući na brod!

Premda mu prijeti da ostane bez noge.

- Pa koliko je kapetana bilo jednonogih. Već me zezaju me kako ću dobiti drvenu nogu pa ću biti hromi Dabro – ne da se Gamulin, pa nam otkriva:

- Među posadama na regatama tradicionalnih brodova s Kvarnera imaju dva jedriličara koji dolaze u Stari Grad i jedre na gucevima na latinsko idro, a obojica imaju proteze. Znači neću biti izuzetak.

Tako nam zbori čovjek od mora i brodova, koji bez obzira na sve poteškoće čeka i njihov Zimski kup u jedrenje u organizaciji JK Orsana gdje bude 15 regata od 15. studenoga do 15. svibnja, pa nam za kraj kazuje što ga žalosti:

- Što na regatama krstaša nemamo više ženskih posada. Imali smo Zagrepčanke, Splićanke na brodu Frapa te Šibenčanke. Šteta što smo izgubili ženske posade.

---

ULAGANJE SKRIVENO OD ŽENA

Na upit koliko su novca, sredstava uložili sve ove godine u svoje brodove, koliko uopće vrijede danas ti starci, ljepotani za uživanje u jedrenju, odgovor nismo uspjeli dobiti.

- Puno je tu para uloženo, uvijek se ima što popravljati, novo kupovati, krpati postojeće... Tisuće je tu kuna, danas ne kažemo eura... No ne bi mi o novcima, ma ni ne znamo koliko je to para bilo svih ovih godina, a nije ni dobro da nam supruge doznaju koliko stavljamo u brod. Ipak se radi o kućnom budžetu – kroz osmijeh i namigivanje, podvukli su nam ovih vrsni jedriličari ulagački dio u svoj hobi.

Uz još jedan kuriozitet – oni vam zdušno pozivaju žene na svoj brod, na regatu! Nemaju niti malo praznovjerja prema onoj staroj kako žene donose nesreću na brodu.

Kod njih je to odavno – demantirano!

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Damir Kraljević za kormilom jedrilice Fugu

Nikola Vilić/Cropix

Igor Petrović na Orionu

Nikola Vilić/Cropix

Damir Kraljević

Nikola Vilić/Cropix

Toni Mlikota

Nikola Vilić/Cropix

Žarko Grisogono, Vjeko Gattin i Danilo Lašić

Nikola Vilić/Cropix

Božidar Radić na Filomeni

Nikola Vilić/Cropix

Vječni mladić Jadran Gamulin


Prvi pehar s Viške koji je osvojio Igor Petrović

Božidar Vukičević/Cropix

Seniori jedre i na legendarnoj Vigi Vedrana Ujevića

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/dok-noge-sluze-bit-ce-i-jedrenja-upoznajte-najstarije-aktivne-jedrilicare-legende-viske-regate-1338025 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31975cc11cdeb14311c44ccdc6ff0df131104706 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Dok+noge+slu%C5%BEe%2C+bit+%C4%87e+i+jedrenja%E2%80%98%3A+upoznajte+najstarije+aktivne+jedrili%C4%8Dare%2C+legende+Vi%C5%A1ke+regate&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fdok-noge-sluze-bit-ce-i-jedrenja-upoznajte-najstarije-aktivne-jedrilicare-legende-viske-regate-1338025 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fdok-noge-sluze-bit-ce-i-jedrenja-upoznajte-najstarije-aktivne-jedrilicare-legende-viske-regate-1338025 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => UGLAVNOM BEZ FORMALNOG ISKUSTVA U OLIMPIJSKIM KLASAMA, NAJVJERNIJI SUDIONICI REGATE SU OBITELJSKI ZARAŽENI STRAŠĆU PREMA NATJECANJU I U OSMOM I DEVETOM DESETLJEĆU ŽIVOTA UŽIVAJU U SVAKOME POVJETARCU I VALU ČAK I VIŠE OD PRETENDENATA NA POSTOLJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => morski vukovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

morski vukovi‘Dok noge služe, bit će i jedrenja‘: upoznajte najstarije aktivne jedriličare, legende Viške regate

Piše Sandra Barčot
11. studenog 2023. - 13:56

Oduvijek je bila pravi mamac jedriličarima, oduvijek se zna kako većina posada kraj sezone obilježi sudjelovanjem na toj omiljenoj, muškoj regati. O Viškoj regati krstaša se radi, pa i ne čudi što flota od oko 150 brodova iz godine u godinu raste.

A ima 79 godina jedri se ta Viška koja baš nije (ne)zahtjevna za posade. Tridesetak milja regatavanja od Splita do Visa pa u drugoj etapi nazad često zna biti pravo mučenje, poglavito kada glavnog pogonskog goriva za te ljude od mora, vala i idra nema. Kada vjetar, bog Eol piše neku svoju priču, pa flota pluta po bonaci, iscrpljujućem suncu ili kada se raspuše bura preko 5 bofora koja svima remeti planove ili digne jugo koje obećava dolazak do Splitskih vrata, no kanal uvijek diktira svoj ritam jedrenja. Pa se provodi kladionic...

21. svibanj 2024 13:54