StoryEditorOCM

blago iz jadranaČudesna namirnica je mineralna bomba i afrodizijak: ‘Na dubini su od 10 metara, nije ih lako dosegnuti bez boce s kisikom. Rijetki ih mogu jesti...‘

Piše OM
13. travnja 2021. - 12:49

Malostonski zaljev od antičkih vremena poznat je po iznimnom bogatstvu plodova mora. Osim ribe u tome se prirodnome rezervatu mmože pronaći 90 različitih vrsta školjaka. Ljudi od mora od davnine beru i konzumiraju i druge organizme, poput morskih jaja, piše HRT.

Maro Franušić, školjkar iz Luke Stonske izronio je na Bistrini, s punom mrežom ulova. Nabrao je, naravno i morskih jaja.

- Na dubini su od 10 metara, nije ih lako dosegnuti bez boce s kisikom. Nalaze se na stijeni i obrasli su. Intenzivne su žute do narančaste boje i rijetki ih mogu jesti. Okus im je intenzivan - kaže Maro.

- Morsko jaje veličine je šake, ima oblik kamena na kojemu raste, cijelo je obraslo algama, a kada ga se dodirne zapravo je mekano kao hrskavica ljudskog uha. Inače, morska jaja ne spadaju u školjke, iako ih mnogi tamo svrstavaju, nego pripadaju skupini plaštenjaka - objašnjava Božo Vodopija.

- Tunikati, tj. plaštenjaci su velika skupina organizama i rasprostranjeni su u svim morima. Od plićaka, do par stotina metara dubine. Hrane se filtracijom planktona iz mora, a na sebi obično imaju dva otvora. Kroz veliki otvor ulazi morska voda sa hranom, a kroz mali otvor produkti probave i filtrirano more. Imaju i organ koji je zadužen za ishranu i disanje - skržno crijevo. Dvospolci su tako da se razmnožavaju spolno i pupanjem - tumači dr. sc. Valter Kožul s Instituta za more i priobalje.

- Morska jaja su jako bogata jodom i mineralima i preporučaju se osobama koje imaju problema sa štitnjačom. U našem kraju poznata su kao strašan afrodizijak. Imaju puno minerala: joda, cinka, selena i kad pojedeš par morskih jaja, dobiješ vanserijsku snagu - kaže za HRT Pero Šare, ugostitelj.

19. travanj 2024 00:58