StoryEditorOCM

REVOLUCIJA GLISERAAmfibija iz Normandije prava je atrakcija - leti, gmiže i plovi!

Piše Jadran Kapor
10. listopada 2022. - 07:16

Pojam amfibijskog vozila, ili plovila, nakon ovogodišnjeg jahtaškog festivala u Cannesu treba pomalo redefinirati. Da bi vozilo bilo amfibijsko, treba ploviti, voziti i – letjeti.

Proizvođač inovativnih plovila Iguana Yahts je, zajedno s proizvođačem najjačih svjetskih električnih motora za brodove EVOY, u Cannesu predstavio Iguana Foiler, full-električnu i leteću verziju amfibijskoga glisera.

Opremljen je uvlačivim hidro-krilima i gusjenicama, pa se kreće kopnom, morem i zrakom. Gusjenice na uvlačenje nisu novost za modele Iguana Yachts još otkako je tvrtka osnovana 2008. godine.

Nisu namijenjene za vožnju gradskim ulicama, ali ćete uz njih na siguran način izvući plovilo na kraj, podalje od utjecaja plime i valova. Sklopiva hidro-krila, foileri, podižu gliser u zrak, za vrijeme plovidbe i tako, redukcijom otpora, smanjuju potrošnju struje za 50 posto.

image

Iguana foil

Novi Foiler opremljeni je ekološki prihvatljivim EVOY električnim izvanbrodskim motorom od 300 KS, a napaja se vanjskim litij-ionskim baterijama. Što se autonomije ovog letećega glisera na gusjenicama tiče, trebala bi biti jednaka autonomiji klasičnih glisera ove veličine.

Iz malog inovativnog brodogradilišta na Normandiji najavljuju da će se ubuduće potpuno okrenuti proizvodnji plovila na električni pogon. A u toj kategoriji Hrvatska već ima svog "konja za utrku", kaštelanski Rand koji smo u Otvorenom moru već više puta predstavili.

04. svibanj 2024 12:18