StoryEditorOCM

‘KAPITALCI‘ U graduAbramovičeva Eclipse i ‘tajnovita‘ Octopus usidrile se pred Dubrovnikom. Tko je dao milijun funti za tjedan na jahti pokojnog Paula Allena?

Piše DV
24. kolovoza 2021. - 12:13

Dvije superjahte, jedne od najvećih na svijetu, Eclipse i Octopus usidrile su kod otoka Lokrum, odmah ispred dubrovačke povijesne cjeline. I dok se za Eclipsu zna da je u vlasništvu rukog oligarha Romana Abramoviča koji svake godine barem jednom posjeti Dubrovnik, jahta Octopus obavijena je 'velom tajne', piše Dubrovački vjesnik.

image
Dvije super jahte, Octopus i Eclipse usidrene kod Lokruma
Anton Hauswitschka

Naime, nakon što je njezin prvi vlasnik Paul Allen, suosnivač Microsofta umro 2018. godine, 126 metara dugačka istraživačka jahta stavljena je na tržište.

U početku se za nju tražilo 295 milijuna američkih dolara no početkom mjeseca prodana je za sada nepoznatom kupcu iz Skandinavije za 278 milijuna dolara.

Iako se još uvijek ne zna tko je novi vlasnik Octopusa, poznato je da se jahta može unajmiti i to za milijun funti tjedno! Odmara li se pred Dubrovnikom na Octopusu novi vlasnik ili je jahta zaplovila na prvi charter nije poznato.

Inače, Octopus je izgrađen po narudžbi Paula Allena u njemačkom brodogradilištu Lürssen i može ploviti i po ledenom moru. Ima dva heliodroma sa hangarima za helikoptere, podmornicu, 13 luksuznih kabina za 26 putnika i bazen koji se prekriva u plesni podij. Opslužuje je 63 člana posade. Može preploviti 9.000 milja bez dolijevanja goriva.

image
Dvije super jahte, Octopus i Eclipse usidrene kod Lokruma
Anton Hauswitschka

Inače, samo u prva tri mjeseca ove godine prodano je čak 219 super jahti poput Octopusa, dvostruko više nego istom razdoblju prošle godine.

23. travanj 2024 13:47