stdClass Object ( [id] => 1140329 [title] => Lice su vjerojatno najbrže jadranske ribe u početnoj fazi lova, za njih su najbolji umjetni mamci na sajli i s predvezima dužine oko metra [alias] => za-uspjesan-lov-lica-najbolji-su-umjetni-mamci-na-sajli [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

S padom temperature priobalnog mora pada i broj ribljih vrsta koje borave u njemu, jer malo-pomalo većina ih se spušta u dublje i toplije slojeve. Osim nekih riba koje dobro podnose temperaturne razlike i zato ne napuštaju svoja priobalna staništa, ima i onih koje se tijekom jeseni primiču obali i uz nju se zadržavaju tijekom zime.

Toj malobrojnoj skupini pripadaju i lice, koje su sve brojnije u cijelom priobalju našeg dijela Jadrana, a ne samo južnog, kao što je nekad bilo.

Tri vrste

Do prije nekoliko godina malo je koji naš udičar lovio lice, osobito ciljano. Najčešće uzduž konavoskih stijena panulom za lov gofa i zubaca. No, zbog sve veće brojnosti, te njihove iznimne grabežljivosti i borbenosti, sve je više udičara koji love lice.

Štoviše, danas već ima ribolovaca specijaliziranih za udičarenje lica, čak i u Istri, gdje su ne tako davno bile iznimno rijetke. Osobito ih rado love u hladnijem dijelu godine, kad su lice, uz lubina i sve brojniju strijelku, jedine krupnije grabljivice koje se mogu loviti varalicom s obale i uz nju.

U našem moru žive tri vrste tih riba, ali svi ih najčešće zovu lica ili, rjeđe, bilizma. Najbrojnija od njih je bjelica, koju nazivaju i lujpa, pastirica, skočarica…

Od manje brojne sestre modrulje i vrlo rijetke šarulje najviše se razlikuje oblikom bočne linije, koja je kod nje izrazito krivudava. Najsvjetlija je, bijelo-srebrnaste boje i bez šara, osim dok je vrlo sitna. Najveća je od svih lica, pa naraste do dva metra i dosegne težinu od 25 kilograma, ali srednja joj je lovna težina oko pola kilograma.

---

image
Lica modrulja manja je od sestre bjelice
---

Modrulja naraste do pola metra dužine i dosegne malo preko kilogram težine, dok joj je srednja lovna težina 150 grama. Bočne su joj linije manje krivudave, a od bjelice se najviše razlikuje po tamnim mrljama na vrhovima peraja. Šarulja, pak, naraste do 65 centimetara i dosegne težinu od gotovo pet kilograma, a prosječna joj je lovna težina oko kilogram. Najlakše je se prepoznaje po dvadesetak okomitih tamnih mrlja na svakom boku.

Za razliku od šarulje, koja se zadržava na pučini, bjelica i modrulja prilaze obali.

---

image
Izvlačenje lice šarulje
---

Izdašna ušća

Stalno su u pokretu i potrazi za hranom, sitnim ribama i glavonošcima, uglavnom u gornjem sloju mora. Najčešće love u jatu, ali i pojedinačno, osobito bjelice duže od jednog metra. Iako se zadržavaju i nad pučinskim brakovima, češće su u širem području ušća.

Ima ih oko rtova, a od početka jeseni do kraja proljeća rado zalaze u unutarnje kanale, luke, čak i u zatvorene uvale, kamo dolaze za jatima cipala, bukava, ušata, salpi, gavuna i drugih sitnih riba. Osobito rado love u jakom kurentu i mutnome moru.

Ne tako davno najbolja su područja za lov lica bila oko ušća Omble i Neretve te ispod konavoskih stijena, ali danas se lice dobro love oko svih ušća jadranskih otoka, oko gotovo svih luka, u brojnim tjesnacima…

U ovo doba godine pojava plova sitnih riba u priobalju gotovo sigurno znači i pojavu lica. A siguran je znak njihove nazočnosti specifična pojava na površini mora u blizini i unutar plova sitne ribe.

Naime, kad iz dubine progone ribice prema površini, lice nikad ne iskaču za njima iz mora poput palamida, nego naglo zaranjaju tik pod površinom, što na njoj uzrokuje brojne male virove. Kad ih, pak, progone neposredno pod površinom, tada je režu leđnim perajama. Ponekad im je iznad mora čak i trećina tijela. Nakon što sabiju ribice u gusti plov, lice ih drže na okupu učestalim mlataranjem repa po površini mora.

Brzi lovci

Lice su vjerojatno najbrže jadranske ribe u početnoj fazi lova i na kratkim prugama, kad napadaju plijen, zbog čega ih mnogi nazivaju morskim gepardom. Zato se mogu loviti i vrlo brzim povlačenjem mamca, za što su pogodni samo umjetni, varalice.

Najčešće se love manjim i srednjim teturavcima, ponajprije onima plitkog zarona, dužine 70 do 110 milimetara. Duži, do 180 milimetara, koriste se samo ako se sigurno zna da su u lovnoj zoni krupne lice.

Iako su se svi dekori pokazali učinkovitima, prednost ipak treba dati srebrnima sa sivim, plavim i zelenim leđima. Teturavcima crvene glave i bijelog ili sedefastog tijela, ali i drugim upadljivo obojenim varalicama, prednost treba dati samo kad se lovi u mutnome moru.

Dobri rezultati postižu se i varalicama zara, koje izgledaju poput teturavaca, ali nemaju uranjajuću pločicu. One mogu biti dugačke kao i teturavci, a obvezno ih treba voditi uz povremeno trzanje lijevo-desno, kako bi se kretale poput ošamućene ribice. Na isti se način mogu voditi i druge varalice. Ponajprije pljuskavci, u svijetu poznati kao popperi.

---

image
Prosječni ulovi teški su oko kilogram
---

Riječ je o varalicama s upuštenim prednjim krajem koji pri kretanju izaziva velik otpor i prisiljava varalicu da iskoči na površinu i pljuska po njoj, čime oponaša paničan bijeg ribica.

Vrlo su učinkovite i varalice od mekane plastike, posebno one koje oblikom oponašaju jeguljicu. Te iznimno jeftine silikonke izdrže i do desetak napada lice prije nego što se iskidaju. Što se dekora tiče, neosporno se najučinkovitijim pokazala prozirna jeguljica napunjena plavim šljokicama, sitnim listićima staniola. U mutnome moru dobro je loviti i s fluoroscentnim varalicama.

Dodatna udica

Kad se silikonac poteže sporije za plovilom, nije ga potrebno opteretiti olovnom glavom, ali dobro je opremiti ga dodatnom udicom. Jedan od načina za to je da se trokraka postavi na krivinu originalne udice i jednim krakom zabode u tijelo varalice. Na taj se način malo otežava pribor, pa on pliva neposredno pod površinom.

Što je još važnije, tako se smanjuje broj promašaja, ali se, nažalost, i skraćuje vijek trajanja varalice. Za brzo povlačenje silikonca njegovu originalnu udicu treba zamijeniti onom s olovnom glavom.

Bez obzira na to koja se varalica koristila i kako, sve ih treba spajati na predveze dužine oko jedan metar. Zbog opasnih zubi i borbenosti plijena, osobito na terenima gdje se može očekivati ulov strijelke i škarma, varalica se može montirati na sajlicu s kopčom ili krutu vezu, žičani nastavak priveza.

Na svim terenima lice se mogu loviti s plovila u pokretu te s obale, posebice oko luka i rtova te u prolazima. U lovu s obale, ali i s mirujućeg plovila, varalice je najlakše potezati brzo kada se koristi rolu većeg prijenosa, najbolje 6,0, 1 i više.

U većini slučajeva love se primjerci težine do dva, najviše tri kilograma, ali nerijetko se događa da varalicu napadne i kakav kapitalac, pa je bez role veličine 30, 40 ili 50 te 200 metara strune na kalemu bolje i ne ići u ribolov. Jasno, uz uvjet da je struna kvalitetna, promjera od 0,30 do 0,35 milimetara, ako je najlonska, te da je kočnica role jaka i pouzdana.

---

image
Lica bjelica ulovljena s obale pri lovu cipala i špara
---

A sve to učinkovito može biti samo na robusnom štapu, najbolje namijenjenom srednje teškom varaličarenju, težine bacanja od 40 do 80 ili 50 do 100 grama. Dovoljan je onaj dužine do tri metra.

Vodena kugla

Kad se lovi silikoncem, potrebno je pribor dodatno otežati kako bi se mogao dovoljno daleko odbaciti. Za tu je namjenu idealna vodena kugla, jer ona ne tone kad padne na površinu. Osim toga, pri povlačenju pljuska po moru, što lice dodatno provocira. Dovoljna je kugla promjera 20 do 30 mm.

Bez obzira na to kojom se vrstom varalice lovilo s obale ili mirujućeg plovila, pri povlačenju je dobro stalno mijenjati smjer i brzinu kretanja varalice.

S plovila je, pak, najbolje panulavati laganim panulaškim štapom na kojem je odgovarajući multiplikator ili srednje teška klasična rola, posebice ako se očekuje krupnija lovina.

Poput strijelke i škarma, koji se u ovo doba godine često njom love, lici ne smeta buka motora i nazočnost čovjeka i plovila u njezinoj blizini. Štoviše, te ribe najbolje grizu u pjeni iza plovila. Zato se mogu loviti i vrlo kratkom panulom od samo 10 do 15 metara, osobito ako love u plovu.

Međutim, ako u zoni ribolova nema vidljivih signala nazočnosti tih grabljivica, mamac treba potezati na nešto većoj udaljenosti iza plovila. Lovi li se, pak, s dva pribora, mamce treba potezati na različitim udaljenostima od plovila.

Pri potezanju varalice na kratkoj udaljenosti iza plovila može se pojaviti problem njezina pravilnog rada. Da bi se to izbjeglo, strunu kojom se poteže treba držati što niže iznad površine.

Ma kojim priborom i načinom bio ulovljen, plijen treba izvlačiti bez velikog taktiziranja, osim ako je primjerak velik. No, i oni teški oko kilograma, kakvi se najčešće love navedenim priborima i načinima, pružaju obilje ribolovnoga gušta. Iz mora je najbolje plijen izvlačiti mrežnom prihvatnicom, odnosno ostima ili harpunom ako je riba krupna.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MORSKI GEPARDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MORSKI GEPARDI 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2014-10-22 10:04:00 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-04 19:37:38 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-11-04 15:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 50 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2014\/10\/22\/4648003.jpg","\/images\/slike\/2014\/10\/22\/4648002.jpg","\/images\/slike\/2014\/10\/22\/4648001.jpg","\/images\/slike\/2014\/10\/22\/4647999.jpg","\/images\/slike\/2014\/10\/22\/4647998.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Lica bjelica naj\u010de\u0161\u0107i je plijen","Lica bjelica ulovljena s obale pri lovu cipala i \u0161para","Prosje\u010dni ulovi te\u0161ki su oko kilogram","Lica modrulja manja je od sestre bjelice","Izvla\u010denje lice \u0161arulje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_4648003_1920.jpg":"1920x1080","k_4648003_1280.jpg":"1280x1280","k_4648003_1024.jpg":"1024x1024","k_4648003_640.jpg":"640x640","k_4648003_480.jpg":"480x480","k_4648003_340.jpg":"340x340","k_4648003_220.jpg":"220x220","o_4648003_1280.jpg":"1280x960","o_4648003_1024.jpg":"1024x768","o_4648003_640.jpg":"640x480","o_4648003_480.jpg":"480x360","o_4648003_340.jpg":"340x255","o_4648003_220.jpg":"220x165","h_4648003_1280.jpg":"1280x854","h_4648003_1024.jpg":"1024x683","h_4648003_640.jpg":"640x427","h_4648003_480.jpg":"480x320","h_4648003_340.jpg":"340x227","h_4648003_220.jpg":"220x147","pp_4648003_1280.jpg":"1006x1280","pp_4648003_1024.jpg":"805x1024","pp_4648003_640.jpg":"503x640","pp_4648003_480.jpg":"377x480","pp_4648003_340.jpg":"267x340","pp_4648003_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4648002_1920.jpg":"1920x1080","k_4648002_1280.jpg":"1280x1280","k_4648002_1024.jpg":"1024x1024","k_4648002_640.jpg":"640x640","k_4648002_480.jpg":"480x480","k_4648002_340.jpg":"340x340","k_4648002_220.jpg":"220x220","o_4648002_1280.jpg":"1280x960","o_4648002_1024.jpg":"1024x768","o_4648002_640.jpg":"640x480","o_4648002_480.jpg":"480x360","o_4648002_340.jpg":"340x255","o_4648002_220.jpg":"220x165","h_4648002_1280.jpg":"1280x854","h_4648002_1024.jpg":"1024x683","h_4648002_640.jpg":"640x427","h_4648002_480.jpg":"480x320","h_4648002_340.jpg":"340x227","h_4648002_220.jpg":"220x147","pp_4648002_1280.jpg":"1006x1280","pp_4648002_1024.jpg":"805x1024","pp_4648002_640.jpg":"503x640","pp_4648002_480.jpg":"377x480","pp_4648002_340.jpg":"267x340","pp_4648002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4648001_1920.jpg":"1920x1080","k_4648001_1280.jpg":"1280x1280","k_4648001_1024.jpg":"1024x1024","k_4648001_640.jpg":"640x640","k_4648001_480.jpg":"480x480","k_4648001_340.jpg":"340x340","k_4648001_220.jpg":"220x220","o_4648001_1280.jpg":"1280x960","o_4648001_1024.jpg":"1024x768","o_4648001_640.jpg":"640x480","o_4648001_480.jpg":"480x360","o_4648001_340.jpg":"340x255","o_4648001_220.jpg":"220x165","h_4648001_1280.jpg":"1280x854","h_4648001_1024.jpg":"1024x683","h_4648001_640.jpg":"640x427","h_4648001_480.jpg":"480x320","h_4648001_340.jpg":"340x227","h_4648001_220.jpg":"220x147","pp_4648001_1280.jpg":"1006x1280","pp_4648001_1024.jpg":"805x1024","pp_4648001_640.jpg":"503x640","pp_4648001_480.jpg":"377x480","pp_4648001_340.jpg":"267x340","pp_4648001_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4647999_1920.jpg":"1920x1080","k_4647999_1280.jpg":"1280x1280","k_4647999_1024.jpg":"1024x1024","k_4647999_640.jpg":"640x640","k_4647999_480.jpg":"480x480","k_4647999_340.jpg":"340x340","k_4647999_220.jpg":"220x220","o_4647999_1280.jpg":"1280x960","o_4647999_1024.jpg":"1024x768","o_4647999_640.jpg":"640x480","o_4647999_480.jpg":"480x360","o_4647999_340.jpg":"340x255","o_4647999_220.jpg":"220x165","h_4647999_1280.jpg":"1280x854","h_4647999_1024.jpg":"1024x683","h_4647999_640.jpg":"640x427","h_4647999_480.jpg":"480x320","h_4647999_340.jpg":"340x227","h_4647999_220.jpg":"220x147","pp_4647999_1280.jpg":"1006x1280","pp_4647999_1024.jpg":"805x1024","pp_4647999_640.jpg":"503x640","pp_4647999_480.jpg":"377x480","pp_4647999_340.jpg":"267x340","pp_4647999_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x680","hd_4647998_1920.jpg":"1920x1080","k_4647998_1280.jpg":"1280x1280","k_4647998_1024.jpg":"1024x1024","k_4647998_640.jpg":"640x640","k_4647998_480.jpg":"480x480","k_4647998_340.jpg":"340x340","k_4647998_220.jpg":"220x220","o_4647998_1280.jpg":"1280x850","o_4647998_1024.jpg":"1024x680","o_4647998_640.jpg":"640x425","o_4647998_480.jpg":"480x318","o_4647998_340.jpg":"340x225","o_4647998_220.jpg":"220x146","h_4647998_1280.jpg":"1280x854","h_4647998_1024.jpg":"1024x683","h_4647998_640.jpg":"640x427","h_4647998_480.jpg":"480x320","h_4647998_340.jpg":"340x227","h_4647998_220.jpg":"220x147","pp_4647998_1280.jpg":"1006x1280","pp_4647998_1024.jpg":"805x1024","pp_4647998_640.jpg":"503x640","pp_4647998_480.jpg":"377x480","pp_4647998_340.jpg":"267x340","pp_4647998_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15269118 Threads: 2 Questions: 3176934705 Slow queries: 7123337 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235502832 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/za-uspjesan-lov-lica-najbolji-su-umjetni-mamci-na-sajli-1140329 [printLink] => /om/ribolov/za-uspjesan-lov-lica-najbolji-su-umjetni-mamci-na-sajli-1140329?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 655176 [name] => ribolov lica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-04 16:09:09 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-lica [link] => /tag/ribolov-lica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650581 [name] => kako loviti lice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:09:58 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lice [link] => /tag/kako-loviti-lice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 655177 [name] => lica varalica ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-04 16:09:09 [main_article_id] => 0 [alias] => lica-varalica-ribolov [link] => /tag/lica-varalica-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MORSKI GEPARDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lice su vjerojatno najbrže jadranske ribe u početnoj fazi lova, za njih su najbolji umjetni mamci na sajli i s predvezima dužine oko metra [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-02-36-13-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/10/22/4648003.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => Lica bjelica najčešći je plijen [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/10/22/4648003.jpg [title] => Lica bjelica najčešći je plijen Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/10/22/4648002.jpg [title] => Lica bjelica ulovljena s obale pri lovu cipala i špara ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/10/22/4648001.jpg [title] => Prosječni ulovi teški su oko kilogram ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/10/22/4647999.jpg [title] => Lica modrulja manja je od sestre bjelice ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/10/22/4647998.jpg [title] => Izvlačenje lice šarulje ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

S padom temperature priobalnog mora pada i broj ribljih vrsta koje borave u njemu, jer malo-pomalo većina ih se spušta u dublje i toplije slojeve. Osim nekih riba koje dobro podnose temperaturne razlike i zato ne napuštaju svoja priobalna staništa, ima i onih koje se tijekom jeseni primiču obali i uz nju se zadržavaju tijekom zime.

Toj malobrojnoj skupini pripadaju i lice, koje su sve brojnije u cijelom priobalju našeg dijela Jadrana, a ne samo južnog, kao što je nekad bilo.

Tri vrste

Do prije nekoliko godina malo je koji naš udičar lovio lice, osobito ciljano. Najčešće uzduž konavoskih stijena panulom za lov gofa i zubaca. No, zbog sve veće brojnosti, te njihove iznimne grabežljivosti i borbenosti, sve je više udičara koji love lice.

Štoviše, danas već ima ribolovaca specijaliziranih za udičarenje lica, čak i u Istri, gdje su ne tako davno bile iznimno rijetke. Osobito ih rado love u hladnijem dijelu godine, kad su lice, uz lubina i sve brojniju strijelku, jedine krupnije grabljivice koje se mogu loviti varalicom s obale i uz nju.

U našem moru žive tri vrste tih riba, ali svi ih najčešće zovu lica ili, rjeđe, bilizma. Najbrojnija od njih je bjelica, koju nazivaju i lujpa, pastirica, skočarica…

Od manje brojne sestre modrulje i vrlo rijetke šarulje najviše se razlikuje oblikom bočne linije, koja je kod nje izrazito krivudava. Najsvjetlija je, bijelo-srebrnaste boje i bez šara, osim dok je vrlo sitna. Najveća je od svih lica, pa naraste do dva metra i dosegne težinu od 25 kilograma, ali srednja joj je lovna težina oko pola kilograma.

---

image
Lica modrulja manja je od sestre bjelice
---

Modrulja naraste do pola metra dužine i dosegne malo preko kilogram težine, dok joj je srednja lovna težina 150 grama. Bočne su joj linije manje krivudave, a od bjelice se najviše razlikuje po tamnim mrljama na vrhovima peraja. Šarulja, pak, naraste do 65 centimetara i dosegne težinu od gotovo pet kilograma, a prosječna joj je lovna težina oko kilogram. Najlakše je se prepoznaje po dvadesetak okomitih tamnih mrlja na svakom boku.

Za razliku od šarulje, koja se zadržava na pučini, bjelica i modrulja prilaze obali.

---

image
Izvlačenje lice šarulje
---

Izdašna ušća

Stalno su u pokretu i potrazi za hranom, sitnim ribama i glavonošcima, uglavnom u gornjem sloju mora. Najčešće love u jatu, ali i pojedinačno, osobito bjelice duže od jednog metra. Iako se zadržavaju i nad pučinskim brakovima, češće su u širem području ušća.

Ima ih oko rtova, a od početka jeseni do kraja proljeća rado zalaze u unutarnje kanale, luke, čak i u zatvorene uvale, kamo dolaze za jatima cipala, bukava, ušata, salpi, gavuna i drugih sitnih riba. Osobito rado love u jakom kurentu i mutnome moru.

Ne tako davno najbolja su područja za lov lica bila oko ušća Omble i Neretve te ispod konavoskih stijena, ali danas se lice dobro love oko svih ušća jadranskih otoka, oko gotovo svih luka, u brojnim tjesnacima…

U ovo doba godine pojava plova sitnih riba u priobalju gotovo sigurno znači i pojavu lica. A siguran je znak njihove nazočnosti specifična pojava na površini mora u blizini i unutar plova sitne ribe.

Naime, kad iz dubine progone ribice prema površini, lice nikad ne iskaču za njima iz mora poput palamida, nego naglo zaranjaju tik pod površinom, što na njoj uzrokuje brojne male virove. Kad ih, pak, progone neposredno pod površinom, tada je režu leđnim perajama. Ponekad im je iznad mora čak i trećina tijela. Nakon što sabiju ribice u gusti plov, lice ih drže na okupu učestalim mlataranjem repa po površini mora.

Brzi lovci

Lice su vjerojatno najbrže jadranske ribe u početnoj fazi lova i na kratkim prugama, kad napadaju plijen, zbog čega ih mnogi nazivaju morskim gepardom. Zato se mogu loviti i vrlo brzim povlačenjem mamca, za što su pogodni samo umjetni, varalice.

Najčešće se love manjim i srednjim teturavcima, ponajprije onima plitkog zarona, dužine 70 do 110 milimetara. Duži, do 180 milimetara, koriste se samo ako se sigurno zna da su u lovnoj zoni krupne lice.

Iako su se svi dekori pokazali učinkovitima, prednost ipak treba dati srebrnima sa sivim, plavim i zelenim leđima. Teturavcima crvene glave i bijelog ili sedefastog tijela, ali i drugim upadljivo obojenim varalicama, prednost treba dati samo kad se lovi u mutnome moru.

Dobri rezultati postižu se i varalicama zara, koje izgledaju poput teturavaca, ali nemaju uranjajuću pločicu. One mogu biti dugačke kao i teturavci, a obvezno ih treba voditi uz povremeno trzanje lijevo-desno, kako bi se kretale poput ošamućene ribice. Na isti se način mogu voditi i druge varalice. Ponajprije pljuskavci, u svijetu poznati kao popperi.

---

image
Prosječni ulovi teški su oko kilogram
---

Riječ je o varalicama s upuštenim prednjim krajem koji pri kretanju izaziva velik otpor i prisiljava varalicu da iskoči na površinu i pljuska po njoj, čime oponaša paničan bijeg ribica.

Vrlo su učinkovite i varalice od mekane plastike, posebno one koje oblikom oponašaju jeguljicu. Te iznimno jeftine silikonke izdrže i do desetak napada lice prije nego što se iskidaju. Što se dekora tiče, neosporno se najučinkovitijim pokazala prozirna jeguljica napunjena plavim šljokicama, sitnim listićima staniola. U mutnome moru dobro je loviti i s fluoroscentnim varalicama.

Dodatna udica

Kad se silikonac poteže sporije za plovilom, nije ga potrebno opteretiti olovnom glavom, ali dobro je opremiti ga dodatnom udicom. Jedan od načina za to je da se trokraka postavi na krivinu originalne udice i jednim krakom zabode u tijelo varalice. Na taj se način malo otežava pribor, pa on pliva neposredno pod površinom.

Što je još važnije, tako se smanjuje broj promašaja, ali se, nažalost, i skraćuje vijek trajanja varalice. Za brzo povlačenje silikonca njegovu originalnu udicu treba zamijeniti onom s olovnom glavom.

Bez obzira na to koja se varalica koristila i kako, sve ih treba spajati na predveze dužine oko jedan metar. Zbog opasnih zubi i borbenosti plijena, osobito na terenima gdje se može očekivati ulov strijelke i škarma, varalica se može montirati na sajlicu s kopčom ili krutu vezu, žičani nastavak priveza.

Na svim terenima lice se mogu loviti s plovila u pokretu te s obale, posebice oko luka i rtova te u prolazima. U lovu s obale, ali i s mirujućeg plovila, varalice je najlakše potezati brzo kada se koristi rolu većeg prijenosa, najbolje 6,0, 1 i više.

U većini slučajeva love se primjerci težine do dva, najviše tri kilograma, ali nerijetko se događa da varalicu napadne i kakav kapitalac, pa je bez role veličine 30, 40 ili 50 te 200 metara strune na kalemu bolje i ne ići u ribolov. Jasno, uz uvjet da je struna kvalitetna, promjera od 0,30 do 0,35 milimetara, ako je najlonska, te da je kočnica role jaka i pouzdana.

---

image
Lica bjelica ulovljena s obale pri lovu cipala i špara
---

A sve to učinkovito može biti samo na robusnom štapu, najbolje namijenjenom srednje teškom varaličarenju, težine bacanja od 40 do 80 ili 50 do 100 grama. Dovoljan je onaj dužine do tri metra.

Vodena kugla

Kad se lovi silikoncem, potrebno je pribor dodatno otežati kako bi se mogao dovoljno daleko odbaciti. Za tu je namjenu idealna vodena kugla, jer ona ne tone kad padne na površinu. Osim toga, pri povlačenju pljuska po moru, što lice dodatno provocira. Dovoljna je kugla promjera 20 do 30 mm.

Bez obzira na to kojom se vrstom varalice lovilo s obale ili mirujućeg plovila, pri povlačenju je dobro stalno mijenjati smjer i brzinu kretanja varalice.

S plovila je, pak, najbolje panulavati laganim panulaškim štapom na kojem je odgovarajući multiplikator ili srednje teška klasična rola, posebice ako se očekuje krupnija lovina.

Poput strijelke i škarma, koji se u ovo doba godine često njom love, lici ne smeta buka motora i nazočnost čovjeka i plovila u njezinoj blizini. Štoviše, te ribe najbolje grizu u pjeni iza plovila. Zato se mogu loviti i vrlo kratkom panulom od samo 10 do 15 metara, osobito ako love u plovu.

Međutim, ako u zoni ribolova nema vidljivih signala nazočnosti tih grabljivica, mamac treba potezati na nešto većoj udaljenosti iza plovila. Lovi li se, pak, s dva pribora, mamce treba potezati na različitim udaljenostima od plovila.

Pri potezanju varalice na kratkoj udaljenosti iza plovila može se pojaviti problem njezina pravilnog rada. Da bi se to izbjeglo, strunu kojom se poteže treba držati što niže iznad površine.

Ma kojim priborom i načinom bio ulovljen, plijen treba izvlačiti bez velikog taktiziranja, osim ako je primjerak velik. No, i oni teški oko kilograma, kakvi se najčešće love navedenim priborima i načinima, pružaju obilje ribolovnoga gušta. Iz mora je najbolje plijen izvlačiti mrežnom prihvatnicom, odnosno ostima ili harpunom ako je riba krupna.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić
Lica bjelica najčešći je plijen

Lica bjelica ulovljena s obale pri lovu cipala i špara

Prosječni ulovi teški su oko kilogram

Lica modrulja manja je od sestre bjelice

Izvlačenje lice šarulje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/za-uspjesan-lov-lica-najbolji-su-umjetni-mamci-na-sajli-1140329 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=96a635642c9323b2425cd69ec108c823dbef2928 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lice+su+vjerojatno+najbr%C5%BEe+jadranske+ribe+u+po%C4%8Detnoj+fazi+lova%2C+za+njih+su+najbolji+umjetni+mamci+na+sajli+i+s+predvezima+du%C5%BEine+oko+metra&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fza-uspjesan-lov-lica-najbolji-su-umjetni-mamci-na-sajli-1140329 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fza-uspjesan-lov-lica-najbolji-su-umjetni-mamci-na-sajli-1140329 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MORSKI GEPARDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

MORSKI GEPARDILice su vjerojatno najbrže jadranske ribe u početnoj fazi lova, za njih su najbolji umjetni mamci na sajli i s predvezima dužine oko metra

Piše Šime Duvančić
4. studenog 2021. - 16:08

S padom temperature priobalnog mora pada i broj ribljih vrsta koje borave u njemu, jer malo-pomalo većina ih se spušta u dublje i toplije slojeve. Osim nekih riba koje dobro podnose temperaturne razlike i zato ne napuštaju svoja priobalna staništa, ima i onih koje se tijekom jeseni primiču obali i uz nju se zadržavaju tijekom zime.

Toj malobrojnoj skupini pripadaju i lice, koje su sve brojnije u cijelom priobalju našeg dijela Jadrana, a ne samo južnog, kao što je nekad bilo.

Tri vrste

Do prije nekoliko godina malo je koji naš udičar lovio lice, osobito ciljano. Najčešće uzduž konavoskih stijena panulom za lov gofa i zubaca. No, zbog sve veće brojnosti, te njihove iznimne grabežljivosti i borbenosti, sve je više udičara koji love lice.

Štoviše, danas već ima ribolovaca spe...

16. svibanj 2024 04:36