stdClass Object ( [id] => 1206177 [title] => Vruće ljetne panule: zubatac i gof neodoljive su mete, učimo vas gdje, čime i kako ih uspješno loviti [alias] => vruce-ljetne-panule-zubatac-i-gof-neodoljive-su-mete [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljeti su temperature visoke i to je činjenično stanje koje se ne može ignorirati. No, nije vruće samo na kopnu, nego i pod morem. Premda se more u ljetnom periodu doživljava savršenim načinom za osvježenje, ribe su, baš kao i mi, izložene porastu temperature, na što, istina, reagiraju ipak malo drukčije.

Temperaturne oscilacije na kopnu u ovo doba godine znaju biti velike, na dnevno-noćnoj razini s razlikom i od dvadesetak stupnjeva. Razlog tome je ponajprije u zraku kao mediju koji nas okružuje, a koji je podložan intenzivnom gibanju i prijenosu temperature.

Nasuprot kopnu, te su temperaturne razlike između dana i noći u moru izražene samo u najplićim dijelovima, i to pod uvjetom da nema strujanja. Inače se more sporije grije i sporije hladi, tako da ribe ne stenju i ne pušu poput ljudi, no svejedno osjećaju promjene. Riblji je prag temperaturne osjetljivosti znatno niži od našeg i, u skladu s općim životnim navikama i pravilima, drukčije se odražava.

Najbitnija promjena kod riba, a koja je nama kao ribolovcima i najvažnija, jest promjena metabolizma. Kod povišene temperature metabolizam riba se ubrzava, što znači da se sve odvija intenzivnije i brže, pri čemu je apetit velik, iznad svih očekivanja.

Naime, pojedeni se obrok u uvjetima povišene temperature brzo probavlja, zbog čega su ribe stalno gladne. Naravno, to ne ide unedogled, pa se na nekoj točki taj ubrzani metabolizam zablokira, a ribe upadaju u apatiju. To je posebno izraženo na manjim slatkim vodama stajaćicama, kada riba uporno odbija hranu, pa tek s padom temperature postaje ponovno aktivna.

Naravno, more je puno veće pa do toga dolazi iznimno rijetko, a i tada postoji rješenje koje su ribe odavno otkrile.

---

image

Za strastvene ribare dovoljan je i slamnati šešir

---

ZONA RAZDVAJANJA

Budući da je strujanje u moru, premda sporije, prisutno baš kao i strujanje zraka na kopnu, neka su od tih strujanja konstantna, kako smjerom, tako i temperaturom. Tako se površinski sloj mora uvijek temperaturno razlikuje od dubljeg sloja, koji je manje podložan temperaturnim oscilacijama. Linija razgraničenja ta dva temperaturno različita sloja, a često i dva različito usmjerena strujanja mora, zove se termoklina.

I dok većina pokretnih morskih organizama silazi ispod termokline u potrazi za osvježenjem na nesvjesnoj razini, neke ribe, u prvom redu predatori, jednako ubrzanog metabolizma, svjesno biraju to područje kao svoju lovnu zonu.

Zimi je taj lov usmjeren na donju zonu, koja je većini vrsta svojevrsni zimovnik, no ljeti se lov najčešće odvija na gornjoj granici termokline.

Naravno, ribolovci koji to znaju ciljano spuštaju svoje panulaške sisteme u tu lovnu zonu, tražeći u prvom redu naše najcjenjenije predatore, zubaca i gofa.

Konstrukcija panule ovisi o puno detalja, no, kao i uvijek, i ovdje se mogu povući grube granice i sve varijacije svesti na dva osnovna oblika. Prvi bi bila klasična viška panula koja se povlači iz ruke, dok je druga panula koja se povlači štapom i koja kao otežanje koristi olovo čuvar, popularni gvardijan.

IGLICA PRIJE LIGNJE

Premda je općeprihvaćeni stav da zubatac i gof dijele stanište, pravilnije bi bilo reći da im se lovna zona preklapa. Naime, dok se zubatac uvijek drži litoralnog spusta i blizine dna, gof je usmjereniji na srednji sloj mora, tako da tamo gdje prestaje lovna zona zubaca, počinje lovna zona gofa.

Upravo se zato mnogim panulašima koji ciljano idu na zubaca povremeno zalomi ulov gofa, na što samo krajnje neupućeni mogu imati prigovor. U oba je slučaja najkvalitetnija ješka živa iglica ili lignja. Budući da je more sada poprilično toplo, lignju je teško uloviti, a još ju je teže održati živom, zbog čega većina panulaša od lignje u startu odustaje.

---

image

Ako se pažljivo ješka, iglica može dugo živjeti

---

Nasuprot teško uhvatljivoj lignji, iglica je relativno lako dostupna. Dovoljno je u blizini obale do desetak metara dubine, na pozicijama s izraženijim kurentom zaploviti brzinom od tri do pet milja i za sobom povući matasinu, svilenkastu čupicu kojoj iglice ne mogu odoljeti.

Tako ulovljena iglica na panuli jako dugo živi, a ako se ispravno ješka, tada, u slučaju da se na panulu ništa ne baci, može preživjeti i puštanje na kraju ribolovnog dana.

UZ DNO I U POLA MORA

Idealna zona za lov panulom nalazi se neposredno uz termoklinu, naravno, u blizini obale, ne više od dva metra iznad dna. Dakle, pronalazak termokline te njezino praćenje prema obalnom spustu najkraći je put do ulova. Naravno, ako se poznaju pošte, tada je taj put bitno skraćen, no kad se već isplovilo radi gušta, kome se zapravo žuri?

Ovisno o konfiguraciji dna, panula se može vući na dva osnovna načina. Ako je dno ravno i bez zadjeva, što je češća situacija na južnom Jadranu, tada se panulaški sistem može spustiti u lovnu zonu te se štap postaviti u nosač i iz hlada kabine, upravljajući brodom, polako pratiti razvoj događaja.

Naravno, na takvim terenima, na kojima je dno miljama ravno, a dubina i preko 80 metara, panula se ne provlači blizu obale, nego po rubovima braka ili podmorskih skalina.

Mnogi ribolovci u tim situacijama koriste dva sistema, od kojih je prvi bliže dnu, dok je drugi negdje u pola mora, naravno, postavljen za gofa.

Premda se mnogi slažu da monel kao dio sistema nije najsportskiji odabir, činjenica je da je poprilično omiljen upravo zbog specifičnog koeficijenta tonjenja bez potrebe za dodatnim otežanjem, zbog čega ga se najčešće i koristi za lov u srednjoj zoni vodenog stupca.

I dok monel lovi u slobodnom padu i hodu, onaj drugi pridneni sistem, otežan gvardijanom, treba ješku provlačiti iznad dna. Naravno, svaka prepreka znači i potencijalni zadjev, zbog čega taj sistem u trenutku nailaska olovnice na prepreku može malo podići ili ubrzati brod, a što je ostavljeno procjeni ribolovca.

---

image

Gof je vladar srednjeg sloja mora

---

No, svakako prije nego što olovnica zakucka i detektira prepreku, tu bi prepreku trebalo ugledati na sonderu, pa u skladu s tim biti spreman i odreagirati u skladu s trenutnom situacijom.

Za razliku od lova pomoću štapa, kod lova viškom panulom ribolovac je stalno u kontaktu s priborom koji ne pušta iz ruku, a na svako kuckanje reagira najčešće laganim podizanjem pribora dok se ne zaobiđe prepreka.

PRAVILA IGRE

Griz zubaca i gofa, odnosno trenutak neposrednoga griza, na priboru se očituje na isti način. Ako je iglica živa, naglo će zašijati pokušavajući pobjeći svojem progonitelju, što se na štapu jasno može vidjeti kao karakteristično trzanje i treperenje.

Neposredno nakon toga slijedi konkretan napad, na koji je, unatoč najčešćem samoubadanju, ipak potrebno dati jaku kontru te ribu nastojati što je moguće prije odlijepiti od dna. Istovremeno je pramac brda potrebno okrenuti od obale, u duboko, tako da se ribi onemogući zavlačenje u škrape.

Ako se u tome uspjelo, izvlačenje sa zubacem na drugom kraju postaje rutina. Tek nekoliko kraćih bjegova bez osobitog otpora najčešći je scenarij. No, kad je u pitanju gof, pogotovo ako je veći, tada igra može potrajati.

Gof može panulu vući i više sati te se u dubini postaviti glavom prema dolje. Iz te se pozicije u pravilu teško vadi dok se sam ne pokrene. U principu, najčešća pogreška kod izvlačenja gofa je stanka koju ribolovac napravi kada vidi da je riba sigurna, u pola mora, bez mogućnosti zadjeva.

Tu stanku gof u pravilu iskoristi za duboki udah, nakon čega se igra nastavlja, ali sada prema njegovim pravilima. Idealno je kad se zakačena riba konstantno vuče prema površini okrenuta na bok, iz kojeg se položaja ne smije pustiti. Naime, u toj poziciji riba diše samo jednim škržnim zaklopcem, zbog čega je otpor u kratkom vremenu i više nego prepolovljen.

---

image

Prihvat je najpraktičnije obaviti kvalitetnom kukom

---

PRIPREMITE JACERU

No, bez obzira na njezinu iscrpljenost, ribu na površini treba u što je moguće kraćem roku prihvatiti dovoljno jakom kukom kako bismo bili sigurni u pozitivni ishod, naravno, sa stajališta ribolovca. A da trud ne bi propao, u pripravnosti treba imati i dovoljno veliku jaceru u koju se može smjestiti ulov.

Naime, za razliku od jesenskih ili proljetnih panulanja, kad ulovljena riba tek pokrivena vlažnom krpom može na palubi provesti i više sati, u ovo doba godine može se pokvariti za manje od sat vremena, što je uvijek velika šteta.

I na kraju jedna od najvažnijih stvari – sa sobom uvijek nosite mobitel kako biste rodbini i prijateljima mogli na vrijeme javiti da se okupe i pripreme gradele, jer ne postoji ništa bolje od friške ribe na žaru u ljetnu večer.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pripremite jaceru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pripremite jaceru 2 0 8360 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-06 10:56:21 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-06 12:58:16 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-07-06 12:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/06\/7812214.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/7812213.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/7812210.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/7812252.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/7812249.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovakvi gofovi mogu pomaknuti pravila igre<\/p>","

Gof je vladar srednjeg sloja mora<\/p>","

Ako se pa\u017eljivo je\u0161ka, iglica mo\u017ee dugo \u017eivjeti<\/p>","

Za strastvene ribare dovoljan je i slamnati \u0161e\u0161ir<\/p>","

Prihvat je najprakti\u010dnije obaviti kvalitetnom kukom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1632x1224","hd_7812214_1920.jpg":"1920x1080","k_7812214_1280.jpg":"1280x1280","k_7812214_1024.jpg":"1024x1024","k_7812214_640.jpg":"640x640","k_7812214_480.jpg":"480x480","k_7812214_340.jpg":"340x340","k_7812214_220.jpg":"220x220","o_7812214_1280.jpg":"1280x960","o_7812214_1024.jpg":"1024x768","o_7812214_640.jpg":"640x480","o_7812214_480.jpg":"480x360","o_7812214_340.jpg":"340x255","o_7812214_220.jpg":"220x165","h_7812214_1280.jpg":"1280x854","h_7812214_1024.jpg":"1024x683","h_7812214_640.jpg":"640x427","h_7812214_480.jpg":"480x320","h_7812214_340.jpg":"340x227","h_7812214_220.jpg":"220x147","pp_7812214_1280.jpg":"1280x1628","pp_7812214_1024.jpg":"1024x1303","pp_7812214_640.jpg":"640x814","pp_7812214_480.jpg":"480x611","pp_7812214_340.jpg":"340x432","pp_7812214_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7812213_1920.jpg":"1920x1080","k_7812213_1280.jpg":"1280x1280","k_7812213_1024.jpg":"1024x1024","k_7812213_640.jpg":"640x640","k_7812213_480.jpg":"480x480","k_7812213_340.jpg":"340x340","k_7812213_220.jpg":"220x220","o_7812213_1280.jpg":"1280x960","o_7812213_1024.jpg":"1024x768","o_7812213_640.jpg":"640x480","o_7812213_480.jpg":"480x360","o_7812213_340.jpg":"340x255","o_7812213_220.jpg":"220x165","h_7812213_1280.jpg":"1280x854","h_7812213_1024.jpg":"1024x683","h_7812213_640.jpg":"640x427","h_7812213_480.jpg":"480x320","h_7812213_340.jpg":"340x227","h_7812213_220.jpg":"220x147","pp_7812213_1280.jpg":"1280x1628","pp_7812213_1024.jpg":"1024x1303","pp_7812213_640.jpg":"640x814","pp_7812213_480.jpg":"480x611","pp_7812213_340.jpg":"340x432","pp_7812213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7812210_1920.jpg":"1920x1080","k_7812210_1280.jpg":"1280x1280","k_7812210_1024.jpg":"1024x1024","k_7812210_640.jpg":"640x640","k_7812210_480.jpg":"480x480","k_7812210_340.jpg":"340x340","k_7812210_220.jpg":"220x220","o_7812210_1280.jpg":"1280x960","o_7812210_1024.jpg":"1024x768","o_7812210_640.jpg":"640x480","o_7812210_480.jpg":"480x360","o_7812210_340.jpg":"340x255","o_7812210_220.jpg":"220x165","h_7812210_1280.jpg":"1280x854","h_7812210_1024.jpg":"1024x683","h_7812210_640.jpg":"640x427","h_7812210_480.jpg":"480x320","h_7812210_340.jpg":"340x227","h_7812210_220.jpg":"220x147","pp_7812210_1280.jpg":"1280x1628","pp_7812210_1024.jpg":"1024x1303","pp_7812210_640.jpg":"640x814","pp_7812210_480.jpg":"480x611","pp_7812210_340.jpg":"340x432","pp_7812210_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1434","hd_7812252_1920.jpg":"1920x1080","k_7812252_1280.jpg":"1280x1280","k_7812252_1024.jpg":"1024x1024","k_7812252_640.jpg":"640x640","k_7812252_480.jpg":"480x480","k_7812252_340.jpg":"340x340","k_7812252_220.jpg":"220x220","o_7812252_1280.jpg":"1280x956","o_7812252_1024.jpg":"1024x764","o_7812252_640.jpg":"640x478","o_7812252_480.jpg":"480x358","o_7812252_340.jpg":"340x253","o_7812252_220.jpg":"220x164","h_7812252_1280.jpg":"1280x854","h_7812252_1024.jpg":"1024x683","h_7812252_640.jpg":"640x427","h_7812252_480.jpg":"480x320","h_7812252_340.jpg":"340x227","h_7812252_220.jpg":"220x147","pp_7812252_1280.jpg":"1280x1628","pp_7812252_1024.jpg":"1024x1303","pp_7812252_640.jpg":"640x814","pp_7812252_480.jpg":"480x611","pp_7812252_340.jpg":"340x432","pp_7812252_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7812249_1920.jpg":"1920x1080","k_7812249_1280.jpg":"1280x1280","k_7812249_1024.jpg":"1024x1024","k_7812249_640.jpg":"640x640","k_7812249_480.jpg":"480x480","k_7812249_340.jpg":"340x340","k_7812249_220.jpg":"220x220","o_7812249_1280.jpg":"1280x960","o_7812249_1024.jpg":"1024x768","o_7812249_640.jpg":"640x480","o_7812249_480.jpg":"480x360","o_7812249_340.jpg":"340x255","o_7812249_220.jpg":"220x165","h_7812249_1280.jpg":"1280x854","h_7812249_1024.jpg":"1024x683","h_7812249_640.jpg":"640x427","h_7812249_480.jpg":"480x320","h_7812249_340.jpg":"340x227","h_7812249_220.jpg":"220x147","pp_7812249_1280.jpg":"1280x1628","pp_7812249_1024.jpg":"1024x1303","pp_7812249_640.jpg":"640x814","pp_7812249_480.jpg":"480x611","pp_7812249_340.jpg":"340x432","pp_7812249_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7784811 Threads: 9 Questions: 1567350245 Slow queries: 4780482 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111683356 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/vruce-ljetne-panule-zubatac-i-gof-neodoljive-su-mete-1206177 [printLink] => /om/ribolov/vruce-ljetne-panule-zubatac-i-gof-neodoljive-su-mete-1206177?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650602 [name] => kako loviti gofa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-gofa [link] => /tag/kako-loviti-gofa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652467 [name] => kako loviti gofa panulavanjem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-11 07:43:15 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-gofa-panulavanjem [link] => /tag/kako-loviti-gofa-panulavanjem ) [2] => stdClass Object ( [id] => 683512 [name] => kako loviti zubaca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-06 14:41:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-zubaca [link] => /tag/kako-loviti-zubaca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 683513 [name] => zubatac panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-06 14:41:55 [main_article_id] => 0 [alias] => zubatac-panula [link] => /tag/zubatac-panula ) [4] => stdClass Object ( [id] => 683514 [name] => panula zubatac gof [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-06 14:41:55 [main_article_id] => 0 [alias] => panula-zubatac-gof [link] => /tag/panula-zubatac-gof ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pripremite jaceru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vruće ljetne panule: zubatac i gof neodoljive su mete, učimo vas gdje, čime i kako ih uspješno loviti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-09-42-25-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/7812214.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Ovakvi gofovi mogu pomaknuti pravila igre

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/7812214.jpg [title] =>

Ovakvi gofovi mogu pomaknuti pravila igre

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/7812213.jpg [title] =>

Gof je vladar srednjeg sloja mora

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/7812210.jpg [title] =>

Ako se pažljivo ješka, iglica može dugo živjeti

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/7812252.jpg [title] =>

Za strastvene ribare dovoljan je i slamnati šešir

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/7812249.jpg [title] =>

Prihvat je najpraktičnije obaviti kvalitetnom kukom

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljeti su temperature visoke i to je činjenično stanje koje se ne može ignorirati. No, nije vruće samo na kopnu, nego i pod morem. Premda se more u ljetnom periodu doživljava savršenim načinom za osvježenje, ribe su, baš kao i mi, izložene porastu temperature, na što, istina, reagiraju ipak malo drukčije.

Temperaturne oscilacije na kopnu u ovo doba godine znaju biti velike, na dnevno-noćnoj razini s razlikom i od dvadesetak stupnjeva. Razlog tome je ponajprije u zraku kao mediju koji nas okružuje, a koji je podložan intenzivnom gibanju i prijenosu temperature.

Nasuprot kopnu, te su temperaturne razlike između dana i noći u moru izražene samo u najplićim dijelovima, i to pod uvjetom da nema strujanja. Inače se more sporije grije i sporije hladi, tako da ribe ne stenju i ne pušu poput ljudi, no svejedno osjećaju promjene. Riblji je prag temperaturne osjetljivosti znatno niži od našeg i, u skladu s općim životnim navikama i pravilima, drukčije se odražava.

Najbitnija promjena kod riba, a koja je nama kao ribolovcima i najvažnija, jest promjena metabolizma. Kod povišene temperature metabolizam riba se ubrzava, što znači da se sve odvija intenzivnije i brže, pri čemu je apetit velik, iznad svih očekivanja.

Naime, pojedeni se obrok u uvjetima povišene temperature brzo probavlja, zbog čega su ribe stalno gladne. Naravno, to ne ide unedogled, pa se na nekoj točki taj ubrzani metabolizam zablokira, a ribe upadaju u apatiju. To je posebno izraženo na manjim slatkim vodama stajaćicama, kada riba uporno odbija hranu, pa tek s padom temperature postaje ponovno aktivna.

Naravno, more je puno veće pa do toga dolazi iznimno rijetko, a i tada postoji rješenje koje su ribe odavno otkrile.

---

image

Za strastvene ribare dovoljan je i slamnati šešir

---

ZONA RAZDVAJANJA

Budući da je strujanje u moru, premda sporije, prisutno baš kao i strujanje zraka na kopnu, neka su od tih strujanja konstantna, kako smjerom, tako i temperaturom. Tako se površinski sloj mora uvijek temperaturno razlikuje od dubljeg sloja, koji je manje podložan temperaturnim oscilacijama. Linija razgraničenja ta dva temperaturno različita sloja, a često i dva različito usmjerena strujanja mora, zove se termoklina.

I dok većina pokretnih morskih organizama silazi ispod termokline u potrazi za osvježenjem na nesvjesnoj razini, neke ribe, u prvom redu predatori, jednako ubrzanog metabolizma, svjesno biraju to područje kao svoju lovnu zonu.

Zimi je taj lov usmjeren na donju zonu, koja je većini vrsta svojevrsni zimovnik, no ljeti se lov najčešće odvija na gornjoj granici termokline.

Naravno, ribolovci koji to znaju ciljano spuštaju svoje panulaške sisteme u tu lovnu zonu, tražeći u prvom redu naše najcjenjenije predatore, zubaca i gofa.

Konstrukcija panule ovisi o puno detalja, no, kao i uvijek, i ovdje se mogu povući grube granice i sve varijacije svesti na dva osnovna oblika. Prvi bi bila klasična viška panula koja se povlači iz ruke, dok je druga panula koja se povlači štapom i koja kao otežanje koristi olovo čuvar, popularni gvardijan.

IGLICA PRIJE LIGNJE

Premda je općeprihvaćeni stav da zubatac i gof dijele stanište, pravilnije bi bilo reći da im se lovna zona preklapa. Naime, dok se zubatac uvijek drži litoralnog spusta i blizine dna, gof je usmjereniji na srednji sloj mora, tako da tamo gdje prestaje lovna zona zubaca, počinje lovna zona gofa.

Upravo se zato mnogim panulašima koji ciljano idu na zubaca povremeno zalomi ulov gofa, na što samo krajnje neupućeni mogu imati prigovor. U oba je slučaja najkvalitetnija ješka živa iglica ili lignja. Budući da je more sada poprilično toplo, lignju je teško uloviti, a još ju je teže održati živom, zbog čega većina panulaša od lignje u startu odustaje.

---

image

Ako se pažljivo ješka, iglica može dugo živjeti

---

Nasuprot teško uhvatljivoj lignji, iglica je relativno lako dostupna. Dovoljno je u blizini obale do desetak metara dubine, na pozicijama s izraženijim kurentom zaploviti brzinom od tri do pet milja i za sobom povući matasinu, svilenkastu čupicu kojoj iglice ne mogu odoljeti.

Tako ulovljena iglica na panuli jako dugo živi, a ako se ispravno ješka, tada, u slučaju da se na panulu ništa ne baci, može preživjeti i puštanje na kraju ribolovnog dana.

UZ DNO I U POLA MORA

Idealna zona za lov panulom nalazi se neposredno uz termoklinu, naravno, u blizini obale, ne više od dva metra iznad dna. Dakle, pronalazak termokline te njezino praćenje prema obalnom spustu najkraći je put do ulova. Naravno, ako se poznaju pošte, tada je taj put bitno skraćen, no kad se već isplovilo radi gušta, kome se zapravo žuri?

Ovisno o konfiguraciji dna, panula se može vući na dva osnovna načina. Ako je dno ravno i bez zadjeva, što je češća situacija na južnom Jadranu, tada se panulaški sistem može spustiti u lovnu zonu te se štap postaviti u nosač i iz hlada kabine, upravljajući brodom, polako pratiti razvoj događaja.

Naravno, na takvim terenima, na kojima je dno miljama ravno, a dubina i preko 80 metara, panula se ne provlači blizu obale, nego po rubovima braka ili podmorskih skalina.

Mnogi ribolovci u tim situacijama koriste dva sistema, od kojih je prvi bliže dnu, dok je drugi negdje u pola mora, naravno, postavljen za gofa.

Premda se mnogi slažu da monel kao dio sistema nije najsportskiji odabir, činjenica je da je poprilično omiljen upravo zbog specifičnog koeficijenta tonjenja bez potrebe za dodatnim otežanjem, zbog čega ga se najčešće i koristi za lov u srednjoj zoni vodenog stupca.

I dok monel lovi u slobodnom padu i hodu, onaj drugi pridneni sistem, otežan gvardijanom, treba ješku provlačiti iznad dna. Naravno, svaka prepreka znači i potencijalni zadjev, zbog čega taj sistem u trenutku nailaska olovnice na prepreku može malo podići ili ubrzati brod, a što je ostavljeno procjeni ribolovca.

---

image

Gof je vladar srednjeg sloja mora

---

No, svakako prije nego što olovnica zakucka i detektira prepreku, tu bi prepreku trebalo ugledati na sonderu, pa u skladu s tim biti spreman i odreagirati u skladu s trenutnom situacijom.

Za razliku od lova pomoću štapa, kod lova viškom panulom ribolovac je stalno u kontaktu s priborom koji ne pušta iz ruku, a na svako kuckanje reagira najčešće laganim podizanjem pribora dok se ne zaobiđe prepreka.

PRAVILA IGRE

Griz zubaca i gofa, odnosno trenutak neposrednoga griza, na priboru se očituje na isti način. Ako je iglica živa, naglo će zašijati pokušavajući pobjeći svojem progonitelju, što se na štapu jasno može vidjeti kao karakteristično trzanje i treperenje.

Neposredno nakon toga slijedi konkretan napad, na koji je, unatoč najčešćem samoubadanju, ipak potrebno dati jaku kontru te ribu nastojati što je moguće prije odlijepiti od dna. Istovremeno je pramac brda potrebno okrenuti od obale, u duboko, tako da se ribi onemogući zavlačenje u škrape.

Ako se u tome uspjelo, izvlačenje sa zubacem na drugom kraju postaje rutina. Tek nekoliko kraćih bjegova bez osobitog otpora najčešći je scenarij. No, kad je u pitanju gof, pogotovo ako je veći, tada igra može potrajati.

Gof može panulu vući i više sati te se u dubini postaviti glavom prema dolje. Iz te se pozicije u pravilu teško vadi dok se sam ne pokrene. U principu, najčešća pogreška kod izvlačenja gofa je stanka koju ribolovac napravi kada vidi da je riba sigurna, u pola mora, bez mogućnosti zadjeva.

Tu stanku gof u pravilu iskoristi za duboki udah, nakon čega se igra nastavlja, ali sada prema njegovim pravilima. Idealno je kad se zakačena riba konstantno vuče prema površini okrenuta na bok, iz kojeg se položaja ne smije pustiti. Naime, u toj poziciji riba diše samo jednim škržnim zaklopcem, zbog čega je otpor u kratkom vremenu i više nego prepolovljen.

---

image

Prihvat je najpraktičnije obaviti kvalitetnom kukom

---

PRIPREMITE JACERU

No, bez obzira na njezinu iscrpljenost, ribu na površini treba u što je moguće kraćem roku prihvatiti dovoljno jakom kukom kako bismo bili sigurni u pozitivni ishod, naravno, sa stajališta ribolovca. A da trud ne bi propao, u pripravnosti treba imati i dovoljno veliku jaceru u koju se može smjestiti ulov.

Naime, za razliku od jesenskih ili proljetnih panulanja, kad ulovljena riba tek pokrivena vlažnom krpom može na palubi provesti i više sati, u ovo doba godine može se pokvariti za manje od sat vremena, što je uvijek velika šteta.

I na kraju jedna od najvažnijih stvari – sa sobom uvijek nosite mobitel kako biste rodbini i prijateljima mogli na vrijeme javiti da se okupe i pripreme gradele, jer ne postoji ništa bolje od friške ribe na žaru u ljetnu večer.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Ovakvi gofovi mogu pomaknuti pravila igre


Gof je vladar srednjeg sloja mora


Ako se pažljivo ješka, iglica može dugo živjeti


Za strastvene ribare dovoljan je i slamnati šešir


Prihvat je najpraktičnije obaviti kvalitetnom kukom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/vruce-ljetne-panule-zubatac-i-gof-neodoljive-su-mete-1206177 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cc8c31404956aa0ee78ed7038ff51e2941e0d48d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vru%C4%87e+ljetne+panule%3A+zubatac+i+gof+neodoljive+su+mete%2C+u%C4%8Dimo+vas+gdje%2C+%C4%8Dime+i+kako+ih+uspje%C5%A1no+loviti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvruce-ljetne-panule-zubatac-i-gof-neodoljive-su-mete-1206177 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvruce-ljetne-panule-zubatac-i-gof-neodoljive-su-mete-1206177 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pripremite jaceru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

pripremite jaceruVruće ljetne panule: zubatac i gof neodoljive su mete, učimo vas gdje, čime i kako ih uspješno loviti

Piše Boris Bulić
6. srpnja 2022. - 14:55

Ljeti su temperature visoke i to je činjenično stanje koje se ne može ignorirati. No, nije vruće samo na kopnu, nego i pod morem. Premda se more u ljetnom periodu doživljava savršenim načinom za osvježenje, ribe su, baš kao i mi, izložene porastu temperature, na što, istina, reagiraju ipak malo drukčije.

Temperaturne oscilacije na kopnu u ovo doba godine znaju biti velike, na dnevno-noćnoj razini s razlikom i od dvadesetak stupnjeva. Razlog tome je ponajprije u zraku kao mediju koji nas okružuje, a koji je podložan intenzivnom gibanju i prijenosu temperature.

Nasuprot kopnu, te su temperaturne razlike između dana i noći u moru izražene samo u najplićim dijelovima, i to pod uvjetom da nema strujanja. Inače se more sporije grije i sporije hladi, tako da ribe ne stenju i ne pu...

16. svibanj 2024 11:42