stdClass Object ( [id] => 1184602 [title] => Varalice za light rock fishing: mekane i metalne najlakše se vode i najbolje love [alias] => varalice-za-light-rock-fishing-mekane-i-metalne-najlakse-se-vode-i-najbolje-love [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Light Rock Fishing, odnosno varaličarenje po stjenovitom priobalju bio bi najjednostaviji i najlakši način ribolova štapom na moru da njegov dio nije i odabir varalice. Naime, taj se ribolov može obavljati praktično svim vrstama varalica, pa izbor nije lagan i jednostavan.

Najlakše je odabrati težinu i dužinu varalica jer one moraju biti lagane i kratke. Kako se tom tehnikom u uskom priobalnom pojasu love male ribe, varalice trebaju biti teške od 0,5 do najviše 20 grama, rijetko koji gram više, te dugačke između 20 i 50 mm, ponekad i do 75 mm, ovisno o vrsti i obliku varalice.

Od više desetaka vrsta i podvrsta varalica, za LRF najprikladniji su mekani plastični mrdavci i teškometalci, jiggovi, masivne metalne varalice jer su najbolje u najjednostavnijem, horizontalnom privlačenju i ne zahtijevaju nikakvu vještinu vođenja.

Nešto manje su pogodne drvene ili varalice od tvrde plastike jer su najskuplje, a wobleri, odnosno teturavci, varalice s pločicom na prednjem dijelu, su i najteži za vođenje.

Tim redoslijedom te su tri vrste varalica rangirane i po lovnosti. Zbog toga, ali i jednostavnosti upotrebe te niske cijene, najviše se koriste mrdavci, soft bait, svih oblika i akcija.

---

image

Najbolje je imati kolekciju mekanih i metalnih varalica

---

Najčešće se koriste mlatirepi, varalice oblika shad koje oblikom podsjećaju na ribicu, a kretnjama vjerno oponašaju onu ranjenu. Gotovo podjednako često koriste se i srporepe twister varalice, vrtirepi. Ove, ali i varalice koje oponašaju kozice i ostale duguljaste rakove te glavonošce, u pravilu se rabe u dužinama do 50 mm.

Šire varalice, imitacije kratkorepih ovalnih rakova, u pravilu su duge između 20 i 30 mm, dok se imitacije crva te njima slične štapićaste sticbait varalice koriste u dužinama od 50 do 75 mm. Prednost im je što se mogu rezati na željenu dužinu, a da pritom ne izgube na učinkovitosti.

Kemijska obrada

Osim od silikona i PVC-a, mekane varalice se posljednjih godina izrađuju i od biorazgradivih tvari te pune aminokiselinama i ostalim kemikalijama koje ih čine primamljivim s ukusom i mirisom riba, rakova i glavonožaca. Takve su varalice bezopasne za sve morske organizme, ako ih konzumiraju. Privlače sva živa bića u blizini, pa ih stalno grizu sitne ribe i račići.

Idealne su za početnike, a mogu se koristiti i u lovu čekanjem. Uspješne su i kad druge varalice nisu - u lovu po jakom vjetru, ali su tada napadi na njih, čak i malo krupnijih riba, praktično neprimjetni.

---

image

Hobotnica se baca na sve vrste varalica

---

Mrdavci su najprimamljiviji kada im ništa ne sputava kretnje, pa ih je najbolje montirati na neotežane udice. Za tu namjenu najbolje su Aberdeeen udice i one specijalnog, njima prilagođenog worm oblika.

No, da bi se mogle odbaciti i voditi na željenoj dubini, neophodno je opteretiti ostatak sistema. To je moguće na više načina, o čemu ćemo pisati u idućem broju.

Za najjednostavniju montažu, na udicu s olovnom glavom, nije osobito važan oblik te glave. Ipak, shad varalice najbolje je montirati na udicu s loptastom glavom, a worm i ostale duguljaste varalice na dart, stožaste.

Glava oblika kapljice omogućava, pak, najsporije povlačenje, što varalicu čini još dostupnijom ribama koje su u skloništima. Bez obzira na njihov oblik, glave je najbolje vezati direktno na predvez, bez kopče, no ako se varalice često mijenjaju bolje je koristi kopču.

Iako se mogu koristiti mnoge, počev od kastmatera, preko leptira i žlica, najprimjerenije metalne varalice za LRF su mali, 2 ili 3 do 7, rjeđe do 12, čak i 15 grama teški casting jiggovi u raznim dekorima, ali obvezno knife, oblika sječiva. To su jednostavne, jeftine, svestrane i nadasve učinkovite varalice.

---

image

Ovčica i ostale kopačice najbolje se love umjetnim crvima

---

Tri skupine

Ove se varalice mogu podijeliti u tri osnovne skupine. U prvoj su one kojima je težište na suprotnom kraju od vezišta, u repu. One izvanredno dobro i daleko lete, brzo tonu i najmanje su osjetljive na kurente.

Nakon pada u vodu tonu okomito s vrlo malo pokreta. Zbog takve slabe akcije većina napada na njih događa se tijekom skosavanja, a najdjelotvorniji su pri brzom i kratkom skosavanju.

Drugu, najpopularniju skupinu čine varalice čiji je centar teže na ili blizu njihovog geometrijskog centra, jer su zbog toga nestabilne i zato aktivne dok propadaju - valjaju se i mijenjaju smjer. No, i let im je nestabilan, posebice po vjetru koji im kvari putanju i prisiljava ih da se vrte i skrate let.

Osobito su loše za lov na većim dubinama i u kurentu, ali su izvrsno rješenje za neiskusne jiggere. Najbolje ih je voditi dugim i kraćim potezanjem.

Treću skupina su varalice s centrom teže blizu mjesta za spajanje s pribora. U pravilu vrlo dobro lete, čak i po jakom vjetru, nažalost prednjim dijelom naprijed. Relativno brzo tonu, ali zbog otpora strune koja ih nosi izvrsno rade i bljeskaju dok se skosavaju. Pri privlačenju, najbolje dugim ili kraćim a bržim potezima, imaju primamljive pokrete, kojih nema tijekom pauze.

Dobre su za lov u srednje dubokim vodama, sa srednje jakim ili brzim kurentom i obično su lake za upotrebu, posebno ako imaju tanak oblik. Većina napada na njih događa se dok se privlače.

---

image

Teturavci su učinkoviti, ali ranjivi

---

Assist udice

Puno bolje, osobito za lov povlačenjem po dnu, su jigg varalice s centrom teže u leđima, odnosno odmaknutim u jednu stranu od uzdužne osi, a ne na njenoj sredini. Kod nekih je to zato što je jedan bok deblji od drugog, a kod nekih zato što je jedan bok od jednog metala, a drugi od njegove slitine ili drugog metala različite težine. Takve varalice imaju kombinaciju karakteristika opisanih tri osnovne vrste - s boljim letom, boljom akcijom…

Većina jigg varalica izrađuje se od olova, jeftinog materijala koji se lako obrađuje. No, ima i onih od volframa, koji je znatno teži od olova. Zbog veće težine, a manjih dimenzija, ti su jiggovi bolje rješenje za lov po vjetrovitom vremenu, ali i na velikim dubinama, jer brže tonu. Osim toga, lakše se vode po dnu jer ne odskaču koliko olovni.

Jiggovi se mogu naoružati trokukim, jednokukim te assist udicama. Trokrake najbolje kače pa ih treba izbjegavati u lovu na dnu, za koje najmanje zapinju assist udice.

---

image

Assist udice su najbolje rješenje za lov na dnu

---

Na sve se njih mogu postaviti provokatori koji poboljšavaju privlačnost varalica i ulov nekih grabljivica. U tu svrhu ne treba koristiti octopus varalice od mekane plastike oblika glavonošca, nego suknjicu, čuperak niti koji je lakši pa zato i manje sputava kretnje udice i varalice.

Izbor dekora

Kao i kod jiggova, treba izbjegavati postavljanje trokrakih udica i na drvene, te na varalice od tvrde plastike. One su u pravilu skuplje, lakše se oštećuju, a znatno se teže vode od mekanih i metalnih. Zato se i najmanje koriste u LRF-u, osim površinaca (topwater) i pljuskavaca (popper) za lov na površini lubina, lica šarulja, iglica...

Odabir dekora varalice obavlja se kao i za ostale tehnike lova. Po danu i sunčanom vremenu najučinkovitije su varalice prirodnih dekora, osobito srdele, a po noći i oblačnom vremenu svjetlije i kričavije obojene.

Najbolje u svim uvjetima pokazale su se bijelo obojene varalice, dok su fosforescentne učinkovite i noću. Bezbojne varalice od mekane i tvrde plastike, osobito sa srebrnim odsjajem, učinkovite su poput bijelih.

---

image

Trokrake najbrže kače ribe, ali i dno

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tehnike i pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => tehnike i pribor 2 0 7183 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-18 09:01:44 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-16 10:59:00 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-04-16 10:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 58 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13916862.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13916858.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13916850.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13916852.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13916854.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13916860.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13916868.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na umjetnog crva \u010desto se baca i komar\u010da<\/p>","

Trokrake najbr\u017ee ka\u010de ribe, ali i dno<\/p>","

Ov\u010dica i ostale kopa\u010dice<\/em> najbolje se love umjetnim crvima<\/p>","

Teturavci su u\u010dinkoviti, ali ranjivi<\/p>","

Hobotnica se baca na sve vrste varalica<\/p>","

Assist <\/em>udice su najbolje rje\u0161enje za lov na dnu<\/p>","

Najbolje je imati kolekciju mekanih i metalnih varalica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","hd_13916862_1920.jpg":"1920x1080","k_13916862_1280.jpg":"1280x1280","k_13916862_1024.jpg":"1024x1024","k_13916862_640.jpg":"640x640","k_13916862_480.jpg":"480x480","k_13916862_340.jpg":"340x340","k_13916862_220.jpg":"220x220","o_13916862_1280.jpg":"1280x960","o_13916862_1024.jpg":"1024x768","o_13916862_640.jpg":"640x480","o_13916862_480.jpg":"480x360","o_13916862_340.jpg":"340x255","o_13916862_220.jpg":"220x165","h_13916862_1280.jpg":"1280x854","h_13916862_1024.jpg":"1024x683","h_13916862_640.jpg":"640x427","h_13916862_480.jpg":"480x320","h_13916862_340.jpg":"340x227","h_13916862_220.jpg":"220x147","pp_13916862_1280.jpg":"1006x1280","pp_13916862_1024.jpg":"805x1024","pp_13916862_640.jpg":"503x640","pp_13916862_480.jpg":"377x480","pp_13916862_340.jpg":"267x340","pp_13916862_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13916858_1920.jpg":"1920x1080","k_13916858_1280.jpg":"1280x1280","k_13916858_1024.jpg":"1024x1024","k_13916858_640.jpg":"640x640","k_13916858_480.jpg":"480x480","k_13916858_340.jpg":"340x340","k_13916858_220.jpg":"220x220","o_13916858_1280.jpg":"1280x960","o_13916858_1024.jpg":"1024x768","o_13916858_640.jpg":"640x480","o_13916858_480.jpg":"480x360","o_13916858_340.jpg":"340x255","o_13916858_220.jpg":"220x165","h_13916858_1280.jpg":"1280x854","h_13916858_1024.jpg":"1024x683","h_13916858_640.jpg":"640x427","h_13916858_480.jpg":"480x320","h_13916858_340.jpg":"340x227","h_13916858_220.jpg":"220x147","pp_13916858_1280.jpg":"1006x1280","pp_13916858_1024.jpg":"805x1024","pp_13916858_640.jpg":"503x640","pp_13916858_480.jpg":"377x480","pp_13916858_340.jpg":"267x340","pp_13916858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13916850_1920.jpg":"1920x1080","k_13916850_1280.jpg":"1280x1280","k_13916850_1024.jpg":"1024x1024","k_13916850_640.jpg":"640x640","k_13916850_480.jpg":"480x480","k_13916850_340.jpg":"340x340","k_13916850_220.jpg":"220x220","o_13916850_1280.jpg":"1280x960","o_13916850_1024.jpg":"1024x768","o_13916850_640.jpg":"640x480","o_13916850_480.jpg":"480x360","o_13916850_340.jpg":"340x255","o_13916850_220.jpg":"220x165","h_13916850_1280.jpg":"1280x854","h_13916850_1024.jpg":"1024x683","h_13916850_640.jpg":"640x427","h_13916850_480.jpg":"480x320","h_13916850_340.jpg":"340x227","h_13916850_220.jpg":"220x147","pp_13916850_1280.jpg":"1006x1280","pp_13916850_1024.jpg":"805x1024","pp_13916850_640.jpg":"503x640","pp_13916850_480.jpg":"377x480","pp_13916850_340.jpg":"267x340","pp_13916850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13916852_1920.jpg":"1920x1080","k_13916852_1280.jpg":"1280x1280","k_13916852_1024.jpg":"1024x1024","k_13916852_640.jpg":"640x640","k_13916852_480.jpg":"480x480","k_13916852_340.jpg":"340x340","k_13916852_220.jpg":"220x220","o_13916852_1280.jpg":"1280x853","o_13916852_1024.jpg":"1024x682","o_13916852_640.jpg":"640x426","o_13916852_480.jpg":"480x320","o_13916852_340.jpg":"340x226","o_13916852_220.jpg":"220x146","h_13916852_1280.jpg":"1280x854","h_13916852_1024.jpg":"1024x683","h_13916852_640.jpg":"640x427","h_13916852_480.jpg":"480x320","h_13916852_340.jpg":"340x227","h_13916852_220.jpg":"220x147","pp_13916852_1280.jpg":"1006x1280","pp_13916852_1024.jpg":"805x1024","pp_13916852_640.jpg":"503x640","pp_13916852_480.jpg":"377x480","pp_13916852_340.jpg":"267x340","pp_13916852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1544","hd_13916854_1920.jpg":"1920x1080","k_13916854_1280.jpg":"1280x1280","k_13916854_1024.jpg":"1024x1024","k_13916854_640.jpg":"640x640","k_13916854_480.jpg":"480x480","k_13916854_340.jpg":"340x340","k_13916854_220.jpg":"220x220","o_13916854_1280.jpg":"1280x1029","o_13916854_1024.jpg":"1024x823","o_13916854_640.jpg":"640x514","o_13916854_480.jpg":"480x386","o_13916854_340.jpg":"340x273","o_13916854_220.jpg":"220x176","h_13916854_1280.jpg":"1280x854","h_13916854_1024.jpg":"1024x683","h_13916854_640.jpg":"640x427","h_13916854_480.jpg":"480x320","h_13916854_340.jpg":"340x227","h_13916854_220.jpg":"220x147","pp_13916854_1280.jpg":"1006x1280","pp_13916854_1024.jpg":"805x1024","pp_13916854_640.jpg":"503x640","pp_13916854_480.jpg":"377x480","pp_13916854_340.jpg":"267x340","pp_13916854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13916860_1920.jpg":"1920x1080","k_13916860_1280.jpg":"1280x1280","k_13916860_1024.jpg":"1024x1024","k_13916860_640.jpg":"640x640","k_13916860_480.jpg":"480x480","k_13916860_340.jpg":"340x340","k_13916860_220.jpg":"220x220","o_13916860_1280.jpg":"1280x960","o_13916860_1024.jpg":"1024x768","o_13916860_640.jpg":"640x480","o_13916860_480.jpg":"480x360","o_13916860_340.jpg":"340x255","o_13916860_220.jpg":"220x165","h_13916860_1280.jpg":"1280x854","h_13916860_1024.jpg":"1024x683","h_13916860_640.jpg":"640x427","h_13916860_480.jpg":"480x320","h_13916860_340.jpg":"340x227","h_13916860_220.jpg":"220x147","pp_13916860_1280.jpg":"1006x1280","pp_13916860_1024.jpg":"805x1024","pp_13916860_640.jpg":"503x640","pp_13916860_480.jpg":"377x480","pp_13916860_340.jpg":"267x340","pp_13916860_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_13916868_1920.jpg":"1920x1080","k_13916868_1280.jpg":"1280x1280","k_13916868_1024.jpg":"1024x1024","k_13916868_640.jpg":"640x640","k_13916868_480.jpg":"480x480","k_13916868_340.jpg":"340x340","k_13916868_220.jpg":"220x220","o_13916868_1280.jpg":"1280x852","o_13916868_1024.jpg":"1024x681","o_13916868_640.jpg":"640x426","o_13916868_480.jpg":"480x319","o_13916868_340.jpg":"340x226","o_13916868_220.jpg":"220x146","h_13916868_1280.jpg":"1280x854","h_13916868_1024.jpg":"1024x683","h_13916868_640.jpg":"640x427","h_13916868_480.jpg":"480x320","h_13916868_340.jpg":"340x227","h_13916868_220.jpg":"220x147","pp_13916868_1280.jpg":"1006x1280","pp_13916868_1024.jpg":"805x1024","pp_13916868_640.jpg":"503x640","pp_13916868_480.jpg":"377x480","pp_13916868_340.jpg":"267x340","pp_13916868_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7492675 Threads: 4 Questions: 1538103095 Slow queries: 4679094 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110864145 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/varalice-za-light-rock-fishing-mekane-i-metalne-najlakse-se-vode-i-najbolje-love-1184602 [printLink] => /om/ribolov/varalice-za-light-rock-fishing-mekane-i-metalne-najlakse-se-vode-i-najbolje-love-1184602?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 647827 [name] => Light Rock Fishing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => light-rock-fishing [link] => /tag/light-rock-fishing ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674325 [name] => varalice za light rock fishing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-15 16:56:34 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-light-rock-fishing [link] => /tag/varalice-za-light-rock-fishing ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tehnike i pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Varalice za light rock fishing: mekane i metalne najlakše se vode i najbolje love [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13916862.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Na umjetnog crva često se baca i komarča

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13916862.jpg [title] =>

Na umjetnog crva često se baca i komarča

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13916858.jpg [title] =>

Trokrake najbrže kače ribe, ali i dno

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13916850.jpg [title] =>

Ovčica i ostale kopačice najbolje se love umjetnim crvima

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13916852.jpg [title] =>

Teturavci su učinkoviti, ali ranjivi

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13916854.jpg [title] =>

Hobotnica se baca na sve vrste varalica

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13916860.jpg [title] =>

Assist udice su najbolje rješenje za lov na dnu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13916868.jpg [title] =>

Najbolje je imati kolekciju mekanih i metalnih varalica

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Light Rock Fishing, odnosno varaličarenje po stjenovitom priobalju bio bi najjednostaviji i najlakši način ribolova štapom na moru da njegov dio nije i odabir varalice. Naime, taj se ribolov može obavljati praktično svim vrstama varalica, pa izbor nije lagan i jednostavan.

Najlakše je odabrati težinu i dužinu varalica jer one moraju biti lagane i kratke. Kako se tom tehnikom u uskom priobalnom pojasu love male ribe, varalice trebaju biti teške od 0,5 do najviše 20 grama, rijetko koji gram više, te dugačke između 20 i 50 mm, ponekad i do 75 mm, ovisno o vrsti i obliku varalice.

Od više desetaka vrsta i podvrsta varalica, za LRF najprikladniji su mekani plastični mrdavci i teškometalci, jiggovi, masivne metalne varalice jer su najbolje u najjednostavnijem, horizontalnom privlačenju i ne zahtijevaju nikakvu vještinu vođenja.

Nešto manje su pogodne drvene ili varalice od tvrde plastike jer su najskuplje, a wobleri, odnosno teturavci, varalice s pločicom na prednjem dijelu, su i najteži za vođenje.

Tim redoslijedom te su tri vrste varalica rangirane i po lovnosti. Zbog toga, ali i jednostavnosti upotrebe te niske cijene, najviše se koriste mrdavci, soft bait, svih oblika i akcija.

---

image

Najbolje je imati kolekciju mekanih i metalnih varalica

---

Najčešće se koriste mlatirepi, varalice oblika shad koje oblikom podsjećaju na ribicu, a kretnjama vjerno oponašaju onu ranjenu. Gotovo podjednako često koriste se i srporepe twister varalice, vrtirepi. Ove, ali i varalice koje oponašaju kozice i ostale duguljaste rakove te glavonošce, u pravilu se rabe u dužinama do 50 mm.

Šire varalice, imitacije kratkorepih ovalnih rakova, u pravilu su duge između 20 i 30 mm, dok se imitacije crva te njima slične štapićaste sticbait varalice koriste u dužinama od 50 do 75 mm. Prednost im je što se mogu rezati na željenu dužinu, a da pritom ne izgube na učinkovitosti.

Kemijska obrada

Osim od silikona i PVC-a, mekane varalice se posljednjih godina izrađuju i od biorazgradivih tvari te pune aminokiselinama i ostalim kemikalijama koje ih čine primamljivim s ukusom i mirisom riba, rakova i glavonožaca. Takve su varalice bezopasne za sve morske organizme, ako ih konzumiraju. Privlače sva živa bića u blizini, pa ih stalno grizu sitne ribe i račići.

Idealne su za početnike, a mogu se koristiti i u lovu čekanjem. Uspješne su i kad druge varalice nisu - u lovu po jakom vjetru, ali su tada napadi na njih, čak i malo krupnijih riba, praktično neprimjetni.

---

image

Hobotnica se baca na sve vrste varalica

---

Mrdavci su najprimamljiviji kada im ništa ne sputava kretnje, pa ih je najbolje montirati na neotežane udice. Za tu namjenu najbolje su Aberdeeen udice i one specijalnog, njima prilagođenog worm oblika.

No, da bi se mogle odbaciti i voditi na željenoj dubini, neophodno je opteretiti ostatak sistema. To je moguće na više načina, o čemu ćemo pisati u idućem broju.

Za najjednostavniju montažu, na udicu s olovnom glavom, nije osobito važan oblik te glave. Ipak, shad varalice najbolje je montirati na udicu s loptastom glavom, a worm i ostale duguljaste varalice na dart, stožaste.

Glava oblika kapljice omogućava, pak, najsporije povlačenje, što varalicu čini još dostupnijom ribama koje su u skloništima. Bez obzira na njihov oblik, glave je najbolje vezati direktno na predvez, bez kopče, no ako se varalice često mijenjaju bolje je koristi kopču.

Iako se mogu koristiti mnoge, počev od kastmatera, preko leptira i žlica, najprimjerenije metalne varalice za LRF su mali, 2 ili 3 do 7, rjeđe do 12, čak i 15 grama teški casting jiggovi u raznim dekorima, ali obvezno knife, oblika sječiva. To su jednostavne, jeftine, svestrane i nadasve učinkovite varalice.

---

image

Ovčica i ostale kopačice najbolje se love umjetnim crvima

---

Tri skupine

Ove se varalice mogu podijeliti u tri osnovne skupine. U prvoj su one kojima je težište na suprotnom kraju od vezišta, u repu. One izvanredno dobro i daleko lete, brzo tonu i najmanje su osjetljive na kurente.

Nakon pada u vodu tonu okomito s vrlo malo pokreta. Zbog takve slabe akcije većina napada na njih događa se tijekom skosavanja, a najdjelotvorniji su pri brzom i kratkom skosavanju.

Drugu, najpopularniju skupinu čine varalice čiji je centar teže na ili blizu njihovog geometrijskog centra, jer su zbog toga nestabilne i zato aktivne dok propadaju - valjaju se i mijenjaju smjer. No, i let im je nestabilan, posebice po vjetru koji im kvari putanju i prisiljava ih da se vrte i skrate let.

Osobito su loše za lov na većim dubinama i u kurentu, ali su izvrsno rješenje za neiskusne jiggere. Najbolje ih je voditi dugim i kraćim potezanjem.

Treću skupina su varalice s centrom teže blizu mjesta za spajanje s pribora. U pravilu vrlo dobro lete, čak i po jakom vjetru, nažalost prednjim dijelom naprijed. Relativno brzo tonu, ali zbog otpora strune koja ih nosi izvrsno rade i bljeskaju dok se skosavaju. Pri privlačenju, najbolje dugim ili kraćim a bržim potezima, imaju primamljive pokrete, kojih nema tijekom pauze.

Dobre su za lov u srednje dubokim vodama, sa srednje jakim ili brzim kurentom i obično su lake za upotrebu, posebno ako imaju tanak oblik. Većina napada na njih događa se dok se privlače.

---

image

Teturavci su učinkoviti, ali ranjivi

---

Assist udice

Puno bolje, osobito za lov povlačenjem po dnu, su jigg varalice s centrom teže u leđima, odnosno odmaknutim u jednu stranu od uzdužne osi, a ne na njenoj sredini. Kod nekih je to zato što je jedan bok deblji od drugog, a kod nekih zato što je jedan bok od jednog metala, a drugi od njegove slitine ili drugog metala različite težine. Takve varalice imaju kombinaciju karakteristika opisanih tri osnovne vrste - s boljim letom, boljom akcijom…

Većina jigg varalica izrađuje se od olova, jeftinog materijala koji se lako obrađuje. No, ima i onih od volframa, koji je znatno teži od olova. Zbog veće težine, a manjih dimenzija, ti su jiggovi bolje rješenje za lov po vjetrovitom vremenu, ali i na velikim dubinama, jer brže tonu. Osim toga, lakše se vode po dnu jer ne odskaču koliko olovni.

Jiggovi se mogu naoružati trokukim, jednokukim te assist udicama. Trokrake najbolje kače pa ih treba izbjegavati u lovu na dnu, za koje najmanje zapinju assist udice.

---

image

Assist udice su najbolje rješenje za lov na dnu

---

Na sve se njih mogu postaviti provokatori koji poboljšavaju privlačnost varalica i ulov nekih grabljivica. U tu svrhu ne treba koristiti octopus varalice od mekane plastike oblika glavonošca, nego suknjicu, čuperak niti koji je lakši pa zato i manje sputava kretnje udice i varalice.

Izbor dekora

Kao i kod jiggova, treba izbjegavati postavljanje trokrakih udica i na drvene, te na varalice od tvrde plastike. One su u pravilu skuplje, lakše se oštećuju, a znatno se teže vode od mekanih i metalnih. Zato se i najmanje koriste u LRF-u, osim površinaca (topwater) i pljuskavaca (popper) za lov na površini lubina, lica šarulja, iglica...

Odabir dekora varalice obavlja se kao i za ostale tehnike lova. Po danu i sunčanom vremenu najučinkovitije su varalice prirodnih dekora, osobito srdele, a po noći i oblačnom vremenu svjetlije i kričavije obojene.

Najbolje u svim uvjetima pokazale su se bijelo obojene varalice, dok su fosforescentne učinkovite i noću. Bezbojne varalice od mekane i tvrde plastike, osobito sa srebrnim odsjajem, učinkovite su poput bijelih.

---

image

Trokrake najbrže kače ribe, ali i dno

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Na umjetnog crva često se baca i komarča


Trokrake najbrže kače ribe, ali i dno


Ovčica i ostale kopačice najbolje se love umjetnim crvima


Teturavci su učinkoviti, ali ranjivi


Hobotnica se baca na sve vrste varalica


Assist udice su najbolje rješenje za lov na dnu


Najbolje je imati kolekciju mekanih i metalnih varalica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/varalice-za-light-rock-fishing-mekane-i-metalne-najlakse-se-vode-i-najbolje-love-1184602 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0db7bef90d06c35e8ddcbfb561c0f606135bac00 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Varalice+za+light+rock+fishing%3A+mekane+i+metalne+najlak%C5%A1e+se+vode+i+najbolje+love&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvaralice-za-light-rock-fishing-mekane-i-metalne-najlakse-se-vode-i-najbolje-love-1184602 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvaralice-za-light-rock-fishing-mekane-i-metalne-najlakse-se-vode-i-najbolje-love-1184602 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tehnike i pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

tehnike i priborVaralice za light rock fishing: mekane i metalne najlakše se vode i najbolje love

Piše Šime Duvančić
16. travnja 2022. - 12:59

Light Rock Fishing, odnosno varaličarenje po stjenovitom priobalju bio bi najjednostaviji i najlakši način ribolova štapom na moru da njegov dio nije i odabir varalice. Naime, taj se ribolov može obavljati praktično svim vrstama varalica, pa izbor nije lagan i jednostavan.

Najlakše je odabrati težinu i dužinu varalica jer one moraju biti lagane i kratke. Kako se tom tehnikom u uskom priobalnom pojasu love male ribe, varalice trebaju biti teške od 0,5 do najviše 20 grama, rijetko koji gram više, te dugačke između 20 i 50 mm, ponekad i do 75 mm, ovisno o vrsti i obliku varalice.

Od više desetaka vrsta i podvrsta varalica, za LRF najprikladniji su mekani plastični mrdavci i teškometalci, jiggovi, masivne metalne varalice jer su najbolje u najjednostavnijem, horizontalnom pri...

13. svibanj 2024 02:33