StoryEditorOCM

LIGNJOLOV NEUM 2022.Ulova malo, ali šušura puno!

Piše Šime Duvančić
Foto: Petar Bačić
8. prosinca 2022. - 15:05

Duž jadranske obale tijekom jeseni i početkom zime održana su brojna natjecanja u lovu lignji i ostalih glavonožaca.

Po velikom broju sudionika, ali još više po brojnim propratnim događanjima i stvorenom šušuru pamtit će se Lignjolov 2022. koje je u organizaciji Hrvatskog ronilačkog kluba Neum 2. i 3. prosinca održan u jedinom BiH gradu na moru. Na drugom izdanju te tradicionalne manifestaciji, unatoč lošim vremenskim uvjetima sudjelovao je 201 natjecatelj iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Prvog dana ove manifestacije održan je Family Squid Game, lov sa obale za 50-tak mališana i njihovih roditelja. Osim toga, djeci je o moru i životu u njemu govorio poznati bosanskohercegovački biolog i istraživač Andrej Gajić.

image

I ovako se plovilo, ali se nije odustajalo!

Drugog dana djeci su članovi GSS Ljubuški prezentirali spašavanja unesrećenih na kopnu i moru, dok su se odrasli natjecali u lignjolovu s plovila i obale.

Da bi sudionicima osigurao optimalne uvjete, organizator je broj ekipa za lov iz plovila ograničio na 40, ali je zbog lošeg vremena isplovilo njih 31 s dva do četiri člana.

Iako se smjelo loviti i panulavanjem, sve ekipe su samo skosavale. Većina je lovila ispred uređenih hotelskih plaža na dubinama od 12 do 16 metara. Samo je neumska ekipa Muzgavci lovila na kraju lovne zone- ispred rta kod Kleka.

image

Najkrupniji ulov

Duga plovidba do lovnog mjesta im se isplatila jer su s pjeskovitog dna na oko 12 metara pod površinom izvukli 23 lignje i jednu sipu, sve na zelene DTD plivajuće varalice. Najveći dio ulova ostvarili su u sumrak.

– Lovili smo u posve mirnom moru, a ne kao svi ostali u jakom kurentu, u kome se lignje nerado hrane- pojasnio je razlog njihovog uspjeha Ante Džono, vođa ekipe.

image

Prvi ulov brzo je ostvaren, ali ...

Džono je ulovio i lignju od 740 grama, ali ona nije bila najteži pojedinačni ulov u ekipnom natjecanju. Najtežu, od 801 gram, izvukao je njegov sugrađanin Stipo Školja iz ekipe Tate mate. Osim te dvije, ulov je ostvarilo još 14 ekipa, ukupno težak 11.279 grama.

Za razliku od onih koji su lovili iz plovila, lignjolovci s obale su uglavnom izvlačili sipe. Prvu, već nakon nekoliko minuta iza 17 sati, kada je lov počeo, izvukao je poznati ribolovac iz Cavtata Ante Rešetar. No, do 19 sati, do kada se lovilo, samo je još 15 natjecatelja ostvarilo ulov ukupne težine tek 6.338 grama. Najteža lovina bila je lignja od 393 grama, plijen Julijana Mrvalja iz Metkovića.

image

Julijan Mrvalj, pobjednik u lovu s obale

- Nisu lignje i sipe toliko lude da se u moru krcatom gavinima bacaju na plastiku - komentirao je uzrok tako slab ulov jedan od najboljih lignjolovaca sa obale na cijelom Jadranu Nenad Brajnov i dodao:

- Neum s ovim natjecanjem postaje centar lignjolova i dobre zabave na istočnoj obali Jadraana, ne zato što organizator natkjecateljima osigurava besplatni smještaj i hranu, nego zbog dobre organizacije, humanitarne akcije i brojnih drugih propratnih zabavnih te edukativnih događanja.

image

Lignjolovci u Neumu

image

Neumski ignjolov

03. svibanj 2024 08:50