stdClass Object ( [id] => 1181879 [title] => Twich, walk the dog...: proljetni spinning varalicom zara - što je bolje šetate, ona bolje lovi [alias] => twich-walk-the-dog-proljetni-spinning-varalicom-zara-sto-je-bolje-setate-ona-bolje-lovi [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Spinning je ribolovna disciplina kojoj se, kad se upozna, teško oduprijeti. Tkogod je pokušao spinati i pritom uspio nasukati nekakvu lovinu, spinningu se uvijek vraća, pa makar periodično u proljeće i jesen kad je zapravo ova disciplina najučinkovitija i kada je samom ribolovcu boravak na obali najugodniji.

Mnoštvo je tehnika kojima se može varaličariti i pokušati nasukati ribu, no koju od njih, kad i na kakvu terenu primijeniti, umijeće je kojim se mogu pohvaliti smo oni iskusniji.

ČETIRI ZONE

Vodeni stupac je, ma koliko se činio prazan, uvijek ispunjen životom. Sa spinnerskog stajališta taj stupac možemo podijeliti na četiri zone. Prva je samo dno na kojem borave mnogi proždrljivci, od paukova, preko listova i glavoča do škrpina i škrpuna.

U drugom sloju, neposredno iznad dna, mogu se naći sve vrste samog dna, ali i one koje love malo iznad, poput kanjaca, pirki te cijelog mnoštva ljuskavki kojima na vrhu caruje sam zubatac. Srednji sloj mora je rezerviran za lutajuće lovce poput šaruna, palamida ili lica, dok je gornji sloj mora područje ušata, brancina i strijelki među koje se tek povremeno zalijeću lovci srednjeg sloja.

Naravno, sve se ove vrste povremeno mogu pronaći u svim slojevima mora, no budući da je spinning u principu strogo ciljani lov, ponašanje i pristup moraju biti u skladu s tim. To zapravo znači da, ako su nam ciljana lovina primjerice pauci, nikako nećemo koristiti plivajuće modele varalica jer su šanse da se pauk s dna digne desetak metara do površine jako male.

Ciljani lov pretpostavlja korištenje one opreme i onih ješki, odnosno varalica kojima ćemo isprovocirati napad vrste koju namjeravamo uloviti. A budući da je proljeće ozbiljno zagrijalo more, život je više nego bujan zbog čega je površina kao lovna zona svakako prvi izbor.

STRATEGIJA BIJEGA

No nije samo temperatura mora razlog za izbor lovne zone. Površina mora je ribama poput zida ili kraja svijeta. U situaciji kad trčite za nekom osobom po nekakvom terenu poput nogometnog igrališta, šanse da tu osobu tek tako sustignete, pogotovo kao je brža od vas, i nisu baš velike. No ako se utrka odvija na gradskim ulicama i tu osobu satjerate pred zid, male su šanse da će pobjeći.

A upravo takav zid je većini riba morska površina. U nekom srednjem sloju se riba može kretati doslovno u svim pravcima, zbog čega predatori u tim situacijama za žrtvu biraju isključivo teško pokretne, ranjene, dezorijentirane ili uistinu jako ukusne ribe.

No kad se riba-meta nađe na površini, tada je jako ranjiva. Predator joj se može prikrasti u neposrednu blizinu jer u principu uvijek dolazi odozdo, iz donjih slojeva. Čak i kad je u pitanju površinski lovac, neposredno prije napada dolazi do urona kako bi se žrtvi odsjekla odstupnica prema dubljem sloju mora.

---

image

Zare su specifično građene plivajuće varalice

---

U trenutku kad žrtva shvati da je napadnuta, dolazi do bjesomučnog pokušaja bijega koji se u principu uvijek svodi na puko bezglavo batrganje na samoj površini pri čemu je najčešća strategija bijega svedena na bijeg u cik-cak liniji. I upravo u tom segmentu dolazimo do ključnog detalja bez koje je odabir varalice za lov na površini praktički nemoguć.

VARALICE BEZ PAKTE

Zare su plivajuće, ribolike varalice, najčešće jasno izražene glave s konusno stanjenim repnim dijelom. Veličina im varira od proizvođača do proizvođača, tako da se na tržištu mogu naći i mikromodeli od samo 3 centimetra do onih velikih od 18 i preko 18 centimetra. Ipak, najčešći raspon se kreće od 5 do 11 centimetara što je nekakva idealna lovna dužina za lov riba na našoj obali.

U zavisnosti od dubine terena na kojem se povlače, mogu biti naoružane s trokukim ili jednokukim in line udicama. Naravno, in line udice se montiraju kad se lov odvija na jako plitkim terenima na kojima postoji mogućnost zadjeva.

To su u prvom redu hridinast pličine na kojima se varalica često doslovno sudara s dnom koje proviruje iznad mora. Na terenima na kojima takvih situacija nema, bez obzira na zaraštenost dna, in line udice nisu potrebne jer zare u principu nikada ne uranjaju.

---

image

Pencil varalice su odličan izbor za plitke terene

---

Spojna alkica se kod ovih varalica nalazi na samom nosu čime je postignut direktan kontakt s ribolovcem. Važno je napomenuti da zare nemaju paktu, stabilizator koji je svojstven wobblerima ili teturavcima koji tim varalicama omogućuje uranjanje i teturav hod.

Zare nemaju paktu i ako se povlače kao wobbleri putanja će im biti pravolinijska ili kako se među spinnerima zna reći no action. Istina, u nekim je situacijama upravo takvo povlačenje znalo donijeti ribu, ali zare zapravo temeljno uopće nisu namijenjene takvom lovu. Način na koji se ove varalice povlače jedinstven je i svojstven samo njima, dok su rezultati koji se na taj način mogu postići neostvarivi bilo kojim drugi modelima.

---

image

Paleta boja je bogata i praktički neograničena

---

TWICH S KUGLICAMA

Nakon izbačaja struna se treba izravnati tako da se ostvari direktan kontakt s varalicom. Da podsjetimo, zare nemaju nikakvu akciju i jedini pokret i drhtaj koji mogu ostvariti ostvaruju ako im ribolovca udahne tu trunku života.

Dakle, nakon što se struna napne, štapom koji je vrhom okrenut prema dolje, odnosno prema površini mora, ostvaruju se lagani twich pokreti lijevo-desno i to naizmjenično, svaki put u drugu stranu. Twich se postiže tako da se štapom napravi pokret odozgo prema dolje tako da se struna napne, a varalica pomakne.

Ako se takvi pokreti izvode naizmjenično lijevo-desno rezultat bi trebala biti cik-cak putanja varalice koja se kao i tehnika naziva walk the dog. Pritom glava zare nikada ne bi trebala uranjati već se samo kretati lijevo desno povlačeći sa sobom i ostatak varalice.

---

image

Za walk the dog tehniku potreban je standardni spinnerski komplet

---

Budući da je većina suvremenih zara opremljena metalnim kuglicama koje su jednim dijelom integrirane radi postizanja boljih aerodinamičnih i balističkih performansi, a drugim radi akustičnih poruka, varalica u takvom povlačenju nije uopće nijema.

Dapače, prvi zvučni impuls koji se ostvaruje padom varalice na površinu mora, dobiva nastavak u opisnom cik-cak povlačenju što je većini predatora, a u prvom redu brancinima i strijelkama neodoljivo privlačna kombinacija.

---

image

Zare su savršene za lov brancina

---

PREDVEZ JE OBAVEZAN

Premda mnogi spinneri varalice vezuju direktno na upredenicu, fluorokarbonska struna kao predvez povećava šanse za realizacijom ulova, pogotovo u bistrom moru.

Isto tako, ako su lovina strijelke, lov bez sajle najčešće završava gubitkom varalice, ali i ugibanjem nesretne ribe koja se teško može riješiti takvog pearcinga. Naravno, ako se zarama namjerava loviti strijelke walk the dog tehnikom, tada sajla mora biti posebno podatna kako bi se opisani pokreti varalice uopće mogli ostvariti.

Boje zara su kao i boje svih drugih varalica. U ponudi su realistične imitacije, zakrvavljeni i ranjeni modeli kao i oni futuristički, tehno obojeni.

Ne treba smetnuti s uma da je pogled predatora na zaru uvijek odozdo prema gore tako da je kontrast jako bitan detalj. Naravno, pri jako sunčanom danu, idealno je koristiti transparentne modele koji će predatora privući ponajprije vibracijom i zvukom.

Kačenje ribe zarom uvijek je spektakularno, jer površina mora u pravilu zakuha. Napad predatora je popraćen skokom i silovitim zatezanjem zbog kojeg kočnica role treba biti dobro ugođena. Sve nakon toga je potpuni i jedinstveni užitak za koji vam, ako ste pažljivo čitali, treba smo standardni spinnerski komplet i nekoliko zara.

---

VARIJACIJE NA TEMU

Naravno, kao i u svim ostalim segmentima ribolova i ovdje postoji cijeli niz varijacija i kombinacija na temu, pri čemu je jedan od najčešćih zapravo kombinacija dva tipa varalica, zara i poppera.

Te su varalice oblikom tijela zare s tim da na samom kljunu imaju malo zaravnanje ili udubljenje, okomito postavljeno u odnosu na uzdužnu os varalice. Premda se i one mog voditi walk the dog tehnikom, one su ipak popperi i trebaju se voditi ponajprije kao popperi kada i mogu postići nabolje rezultate.

Isto tako treba spomenuti pencil i sticker bite varalice. Dok su pencil varalice zapravo tek male zare, sticker bite varalice su zapravo mahom teški tonući modeli namijenjeni teškim dalekim izbačajima i lovu u srednjem sloju mora.

---

---

image

Pencil modeli su zapravo male zare

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNE TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RIBOLOVNE TEHNIKE 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-06 08:22:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-06 10:13:51 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-06 10:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 55 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/06\/7513509.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/06\/7513515.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/06\/7513514.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/06\/7513513.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/06\/7513511.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/06\/7513510.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/06\/7513520.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Za lov strijelki zarama potrebna je sajla na predvezu<\/p>","

Zare <\/em>su savr\u0161ene za lov brancina<\/p>","

Paleta boja je bogata i prakti\u010dki neograni\u010dena<\/p>","

Pencil <\/em>varalice su odli\u010dan izbor za plitke terene<\/p>","

Za walk the dog <\/em>tehniku potreban je standardni spinnerski<\/em> komplet<\/p>","

Zare <\/em>su specifi\u010dno gra\u0111ene plivaju\u0107e varalice<\/p>","

Pencil<\/em> modeli su zapravo male zare<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_7513509_1920.jpg":"1920x1080","k_7513509_1280.jpg":"1280x1280","k_7513509_1024.jpg":"1024x1024","k_7513509_640.jpg":"640x640","k_7513509_480.jpg":"480x480","k_7513509_340.jpg":"340x340","k_7513509_220.jpg":"220x220","o_7513509_1280.jpg":"1280x960","o_7513509_1024.jpg":"1024x768","o_7513509_640.jpg":"640x480","o_7513509_480.jpg":"480x360","o_7513509_340.jpg":"340x255","o_7513509_220.jpg":"220x165","h_7513509_1280.jpg":"1280x854","h_7513509_1024.jpg":"1024x683","h_7513509_640.jpg":"640x427","h_7513509_480.jpg":"480x320","h_7513509_340.jpg":"340x227","h_7513509_220.jpg":"220x147","pp_7513509_1280.jpg":"1006x1280","pp_7513509_1024.jpg":"805x1024","pp_7513509_640.jpg":"503x640","pp_7513509_480.jpg":"377x480","pp_7513509_340.jpg":"267x340","pp_7513509_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_7513515_1920.jpg":"1920x1080","k_7513515_1280.jpg":"1280x1280","k_7513515_1024.jpg":"1024x1024","k_7513515_640.jpg":"640x640","k_7513515_480.jpg":"480x480","k_7513515_340.jpg":"340x340","k_7513515_220.jpg":"220x220","o_7513515_1280.jpg":"1280x1280","o_7513515_1024.jpg":"1024x1024","o_7513515_640.jpg":"640x640","o_7513515_480.jpg":"480x480","o_7513515_340.jpg":"340x340","o_7513515_220.jpg":"220x220","h_7513515_1280.jpg":"1280x854","h_7513515_1024.jpg":"1024x683","h_7513515_640.jpg":"640x427","h_7513515_480.jpg":"480x320","h_7513515_340.jpg":"340x227","h_7513515_220.jpg":"220x147","pp_7513515_1280.jpg":"1006x1280","pp_7513515_1024.jpg":"805x1024","pp_7513515_640.jpg":"503x640","pp_7513515_480.jpg":"377x480","pp_7513515_340.jpg":"267x340","pp_7513515_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1088","hd_7513514_1920.jpg":"1920x1080","k_7513514_1280.jpg":"1280x1280","k_7513514_1024.jpg":"1024x1024","k_7513514_640.jpg":"640x640","k_7513514_480.jpg":"480x480","k_7513514_340.jpg":"340x340","k_7513514_220.jpg":"220x220","o_7513514_1280.jpg":"1280x725","o_7513514_1024.jpg":"1024x580","o_7513514_640.jpg":"640x362","o_7513514_480.jpg":"480x272","o_7513514_340.jpg":"340x192","o_7513514_220.jpg":"220x124","h_7513514_1280.jpg":"1280x854","h_7513514_1024.jpg":"1024x683","h_7513514_640.jpg":"640x427","h_7513514_480.jpg":"480x320","h_7513514_340.jpg":"340x227","h_7513514_220.jpg":"220x147","pp_7513514_1280.jpg":"1006x1280","pp_7513514_1024.jpg":"805x1024","pp_7513514_640.jpg":"503x640","pp_7513514_480.jpg":"377x480","pp_7513514_340.jpg":"267x340","pp_7513514_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7513513_1920.jpg":"1920x1080","k_7513513_1280.jpg":"1280x1280","k_7513513_1024.jpg":"1024x1024","k_7513513_640.jpg":"640x640","k_7513513_480.jpg":"480x480","k_7513513_340.jpg":"340x340","k_7513513_220.jpg":"220x220","o_7513513_1280.jpg":"1280x960","o_7513513_1024.jpg":"1024x768","o_7513513_640.jpg":"640x480","o_7513513_480.jpg":"480x360","o_7513513_340.jpg":"340x255","o_7513513_220.jpg":"220x165","h_7513513_1280.jpg":"1280x854","h_7513513_1024.jpg":"1024x683","h_7513513_640.jpg":"640x427","h_7513513_480.jpg":"480x320","h_7513513_340.jpg":"340x227","h_7513513_220.jpg":"220x147","pp_7513513_1280.jpg":"1006x1280","pp_7513513_1024.jpg":"805x1024","pp_7513513_640.jpg":"503x640","pp_7513513_480.jpg":"377x480","pp_7513513_340.jpg":"267x340","pp_7513513_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7513511_1920.jpg":"1920x1080","k_7513511_1280.jpg":"1280x1280","k_7513511_1024.jpg":"1024x1024","k_7513511_640.jpg":"640x640","k_7513511_480.jpg":"480x480","k_7513511_340.jpg":"340x340","k_7513511_220.jpg":"220x220","o_7513511_1280.jpg":"1280x960","o_7513511_1024.jpg":"1024x768","o_7513511_640.jpg":"640x480","o_7513511_480.jpg":"480x360","o_7513511_340.jpg":"340x255","o_7513511_220.jpg":"220x165","h_7513511_1280.jpg":"1280x854","h_7513511_1024.jpg":"1024x683","h_7513511_640.jpg":"640x427","h_7513511_480.jpg":"480x320","h_7513511_340.jpg":"340x227","h_7513511_220.jpg":"220x147","pp_7513511_1280.jpg":"1006x1280","pp_7513511_1024.jpg":"805x1024","pp_7513511_640.jpg":"503x640","pp_7513511_480.jpg":"377x480","pp_7513511_340.jpg":"267x340","pp_7513511_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7513510_1920.jpg":"1920x1080","k_7513510_1280.jpg":"1280x1280","k_7513510_1024.jpg":"1024x1024","k_7513510_640.jpg":"640x640","k_7513510_480.jpg":"480x480","k_7513510_340.jpg":"340x340","k_7513510_220.jpg":"220x220","o_7513510_1280.jpg":"1280x960","o_7513510_1024.jpg":"1024x768","o_7513510_640.jpg":"640x480","o_7513510_480.jpg":"480x360","o_7513510_340.jpg":"340x255","o_7513510_220.jpg":"220x165","h_7513510_1280.jpg":"1280x854","h_7513510_1024.jpg":"1024x683","h_7513510_640.jpg":"640x427","h_7513510_480.jpg":"480x320","h_7513510_340.jpg":"340x227","h_7513510_220.jpg":"220x147","pp_7513510_1280.jpg":"1006x1280","pp_7513510_1024.jpg":"805x1024","pp_7513510_640.jpg":"503x640","pp_7513510_480.jpg":"377x480","pp_7513510_340.jpg":"267x340","pp_7513510_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7513520_1920.jpg":"1920x1080","k_7513520_1280.jpg":"1280x1280","k_7513520_1024.jpg":"1024x1024","k_7513520_640.jpg":"640x640","k_7513520_480.jpg":"480x480","k_7513520_340.jpg":"340x340","k_7513520_220.jpg":"220x220","o_7513520_1280.jpg":"1280x960","o_7513520_1024.jpg":"1024x768","o_7513520_640.jpg":"640x480","o_7513520_480.jpg":"480x360","o_7513520_340.jpg":"340x255","o_7513520_220.jpg":"220x165","h_7513520_1280.jpg":"1280x854","h_7513520_1024.jpg":"1024x683","h_7513520_640.jpg":"640x427","h_7513520_480.jpg":"480x320","h_7513520_340.jpg":"340x227","h_7513520_220.jpg":"220x147","pp_7513520_1280.jpg":"1006x1280","pp_7513520_1024.jpg":"805x1024","pp_7513520_640.jpg":"503x640","pp_7513520_480.jpg":"377x480","pp_7513520_340.jpg":"267x340","pp_7513520_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7480677 Threads: 1 Questions: 1603496049 Slow queries: 4760329 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110602710 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/twich-walk-the-dog-proljetni-spinning-varalicom-zara-sto-je-bolje-setate-ona-bolje-lovi-1181879 [printLink] => /om/ribolov/twich-walk-the-dog-proljetni-spinning-varalicom-zara-sto-je-bolje-setate-ona-bolje-lovi-1181879?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628516 [name] => spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 13:39:32 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning [link] => /tag/spinning ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650530 [name] => kako loviti spinningom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:20:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-spinningom [link] => /tag/kako-loviti-spinningom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 673091 [name] => spinning zara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-06 12:08:49 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning-zara [link] => /tag/spinning-zara ) [3] => stdClass Object ( [id] => 673092 [name] => varalice za spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-06 12:08:50 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-spinning [link] => /tag/varalice-za-spinning ) [4] => stdClass Object ( [id] => 673093 [name] => varalica zara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-06 12:08:50 [main_article_id] => 0 [alias] => varalica-zara [link] => /tag/varalica-zara ) [5] => stdClass Object ( [id] => 656470 [name] => ribolov walk the dog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 18:58:48 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-walk-the-dog [link] => /tag/ribolov-walk-the-dog ) [6] => stdClass Object ( [id] => 673094 [name] => ribolov twich [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-06 12:08:50 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-twich [link] => /tag/ribolov-twich ) [7] => stdClass Object ( [id] => 673095 [name] => spinning twich [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-06 12:08:50 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning-twich [link] => /tag/spinning-twich ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNE TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Twich, walk the dog...: proljetni spinning varalicom zara - što je bolje šetate, ona bolje lovi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-21-48-35-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/06/7513509.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Za lov strijelki zarama potrebna je sajla na predvezu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/06/7513509.jpg [title] =>

Za lov strijelki zarama potrebna je sajla na predvezu

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/06/7513515.jpg [title] =>

Zare su savršene za lov brancina

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/06/7513514.jpg [title] =>

Paleta boja je bogata i praktički neograničena

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/06/7513513.jpg [title] =>

Pencil varalice su odličan izbor za plitke terene

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/06/7513511.jpg [title] =>

Za walk the dog tehniku potreban je standardni spinnerski komplet

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/06/7513510.jpg [title] =>

Zare su specifično građene plivajuće varalice

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/06/7513520.jpg [title] =>

Pencil modeli su zapravo male zare

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Spinning je ribolovna disciplina kojoj se, kad se upozna, teško oduprijeti. Tkogod je pokušao spinati i pritom uspio nasukati nekakvu lovinu, spinningu se uvijek vraća, pa makar periodično u proljeće i jesen kad je zapravo ova disciplina najučinkovitija i kada je samom ribolovcu boravak na obali najugodniji.

Mnoštvo je tehnika kojima se može varaličariti i pokušati nasukati ribu, no koju od njih, kad i na kakvu terenu primijeniti, umijeće je kojim se mogu pohvaliti smo oni iskusniji.

ČETIRI ZONE

Vodeni stupac je, ma koliko se činio prazan, uvijek ispunjen životom. Sa spinnerskog stajališta taj stupac možemo podijeliti na četiri zone. Prva je samo dno na kojem borave mnogi proždrljivci, od paukova, preko listova i glavoča do škrpina i škrpuna.

U drugom sloju, neposredno iznad dna, mogu se naći sve vrste samog dna, ali i one koje love malo iznad, poput kanjaca, pirki te cijelog mnoštva ljuskavki kojima na vrhu caruje sam zubatac. Srednji sloj mora je rezerviran za lutajuće lovce poput šaruna, palamida ili lica, dok je gornji sloj mora područje ušata, brancina i strijelki među koje se tek povremeno zalijeću lovci srednjeg sloja.

Naravno, sve se ove vrste povremeno mogu pronaći u svim slojevima mora, no budući da je spinning u principu strogo ciljani lov, ponašanje i pristup moraju biti u skladu s tim. To zapravo znači da, ako su nam ciljana lovina primjerice pauci, nikako nećemo koristiti plivajuće modele varalica jer su šanse da se pauk s dna digne desetak metara do površine jako male.

Ciljani lov pretpostavlja korištenje one opreme i onih ješki, odnosno varalica kojima ćemo isprovocirati napad vrste koju namjeravamo uloviti. A budući da je proljeće ozbiljno zagrijalo more, život je više nego bujan zbog čega je površina kao lovna zona svakako prvi izbor.

STRATEGIJA BIJEGA

No nije samo temperatura mora razlog za izbor lovne zone. Površina mora je ribama poput zida ili kraja svijeta. U situaciji kad trčite za nekom osobom po nekakvom terenu poput nogometnog igrališta, šanse da tu osobu tek tako sustignete, pogotovo kao je brža od vas, i nisu baš velike. No ako se utrka odvija na gradskim ulicama i tu osobu satjerate pred zid, male su šanse da će pobjeći.

A upravo takav zid je većini riba morska površina. U nekom srednjem sloju se riba može kretati doslovno u svim pravcima, zbog čega predatori u tim situacijama za žrtvu biraju isključivo teško pokretne, ranjene, dezorijentirane ili uistinu jako ukusne ribe.

No kad se riba-meta nađe na površini, tada je jako ranjiva. Predator joj se može prikrasti u neposrednu blizinu jer u principu uvijek dolazi odozdo, iz donjih slojeva. Čak i kad je u pitanju površinski lovac, neposredno prije napada dolazi do urona kako bi se žrtvi odsjekla odstupnica prema dubljem sloju mora.

---

image

Zare su specifično građene plivajuće varalice

---

U trenutku kad žrtva shvati da je napadnuta, dolazi do bjesomučnog pokušaja bijega koji se u principu uvijek svodi na puko bezglavo batrganje na samoj površini pri čemu je najčešća strategija bijega svedena na bijeg u cik-cak liniji. I upravo u tom segmentu dolazimo do ključnog detalja bez koje je odabir varalice za lov na površini praktički nemoguć.

VARALICE BEZ PAKTE

Zare su plivajuće, ribolike varalice, najčešće jasno izražene glave s konusno stanjenim repnim dijelom. Veličina im varira od proizvođača do proizvođača, tako da se na tržištu mogu naći i mikromodeli od samo 3 centimetra do onih velikih od 18 i preko 18 centimetra. Ipak, najčešći raspon se kreće od 5 do 11 centimetara što je nekakva idealna lovna dužina za lov riba na našoj obali.

U zavisnosti od dubine terena na kojem se povlače, mogu biti naoružane s trokukim ili jednokukim in line udicama. Naravno, in line udice se montiraju kad se lov odvija na jako plitkim terenima na kojima postoji mogućnost zadjeva.

To su u prvom redu hridinast pličine na kojima se varalica često doslovno sudara s dnom koje proviruje iznad mora. Na terenima na kojima takvih situacija nema, bez obzira na zaraštenost dna, in line udice nisu potrebne jer zare u principu nikada ne uranjaju.

---

image

Pencil varalice su odličan izbor za plitke terene

---

Spojna alkica se kod ovih varalica nalazi na samom nosu čime je postignut direktan kontakt s ribolovcem. Važno je napomenuti da zare nemaju paktu, stabilizator koji je svojstven wobblerima ili teturavcima koji tim varalicama omogućuje uranjanje i teturav hod.

Zare nemaju paktu i ako se povlače kao wobbleri putanja će im biti pravolinijska ili kako se među spinnerima zna reći no action. Istina, u nekim je situacijama upravo takvo povlačenje znalo donijeti ribu, ali zare zapravo temeljno uopće nisu namijenjene takvom lovu. Način na koji se ove varalice povlače jedinstven je i svojstven samo njima, dok su rezultati koji se na taj način mogu postići neostvarivi bilo kojim drugi modelima.

---

image

Paleta boja je bogata i praktički neograničena

---

TWICH S KUGLICAMA

Nakon izbačaja struna se treba izravnati tako da se ostvari direktan kontakt s varalicom. Da podsjetimo, zare nemaju nikakvu akciju i jedini pokret i drhtaj koji mogu ostvariti ostvaruju ako im ribolovca udahne tu trunku života.

Dakle, nakon što se struna napne, štapom koji je vrhom okrenut prema dolje, odnosno prema površini mora, ostvaruju se lagani twich pokreti lijevo-desno i to naizmjenično, svaki put u drugu stranu. Twich se postiže tako da se štapom napravi pokret odozgo prema dolje tako da se struna napne, a varalica pomakne.

Ako se takvi pokreti izvode naizmjenično lijevo-desno rezultat bi trebala biti cik-cak putanja varalice koja se kao i tehnika naziva walk the dog. Pritom glava zare nikada ne bi trebala uranjati već se samo kretati lijevo desno povlačeći sa sobom i ostatak varalice.

---

image

Za walk the dog tehniku potreban je standardni spinnerski komplet

---

Budući da je većina suvremenih zara opremljena metalnim kuglicama koje su jednim dijelom integrirane radi postizanja boljih aerodinamičnih i balističkih performansi, a drugim radi akustičnih poruka, varalica u takvom povlačenju nije uopće nijema.

Dapače, prvi zvučni impuls koji se ostvaruje padom varalice na površinu mora, dobiva nastavak u opisnom cik-cak povlačenju što je većini predatora, a u prvom redu brancinima i strijelkama neodoljivo privlačna kombinacija.

---

image

Zare su savršene za lov brancina

---

PREDVEZ JE OBAVEZAN

Premda mnogi spinneri varalice vezuju direktno na upredenicu, fluorokarbonska struna kao predvez povećava šanse za realizacijom ulova, pogotovo u bistrom moru.

Isto tako, ako su lovina strijelke, lov bez sajle najčešće završava gubitkom varalice, ali i ugibanjem nesretne ribe koja se teško može riješiti takvog pearcinga. Naravno, ako se zarama namjerava loviti strijelke walk the dog tehnikom, tada sajla mora biti posebno podatna kako bi se opisani pokreti varalice uopće mogli ostvariti.

Boje zara su kao i boje svih drugih varalica. U ponudi su realistične imitacije, zakrvavljeni i ranjeni modeli kao i oni futuristički, tehno obojeni.

Ne treba smetnuti s uma da je pogled predatora na zaru uvijek odozdo prema gore tako da je kontrast jako bitan detalj. Naravno, pri jako sunčanom danu, idealno je koristiti transparentne modele koji će predatora privući ponajprije vibracijom i zvukom.

Kačenje ribe zarom uvijek je spektakularno, jer površina mora u pravilu zakuha. Napad predatora je popraćen skokom i silovitim zatezanjem zbog kojeg kočnica role treba biti dobro ugođena. Sve nakon toga je potpuni i jedinstveni užitak za koji vam, ako ste pažljivo čitali, treba smo standardni spinnerski komplet i nekoliko zara.

---

VARIJACIJE NA TEMU

Naravno, kao i u svim ostalim segmentima ribolova i ovdje postoji cijeli niz varijacija i kombinacija na temu, pri čemu je jedan od najčešćih zapravo kombinacija dva tipa varalica, zara i poppera.

Te su varalice oblikom tijela zare s tim da na samom kljunu imaju malo zaravnanje ili udubljenje, okomito postavljeno u odnosu na uzdužnu os varalice. Premda se i one mog voditi walk the dog tehnikom, one su ipak popperi i trebaju se voditi ponajprije kao popperi kada i mogu postići nabolje rezultate.

Isto tako treba spomenuti pencil i sticker bite varalice. Dok su pencil varalice zapravo tek male zare, sticker bite varalice su zapravo mahom teški tonući modeli namijenjeni teškim dalekim izbačajima i lovu u srednjem sloju mora.

---

---

image

Pencil modeli su zapravo male zare

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Za lov strijelki zarama potrebna je sajla na predvezu


Zare su savršene za lov brancina


Paleta boja je bogata i praktički neograničena


Pencil varalice su odličan izbor za plitke terene


Za walk the dog tehniku potreban je standardni spinnerski komplet


Zare su specifično građene plivajuće varalice


Pencil modeli su zapravo male zare

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/twich-walk-the-dog-proljetni-spinning-varalicom-zara-sto-je-bolje-setate-ona-bolje-lovi-1181879 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9d4894216383fb3e8816d7818e32640ea644b6db [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Twich%2C+walk+the+dog...%3A+proljetni+spinning+varalicom+zara+-+%C5%A1to+je+bolje+%C5%A1etate%2C+ona+bolje+lovi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftwich-walk-the-dog-proljetni-spinning-varalicom-zara-sto-je-bolje-setate-ona-bolje-lovi-1181879 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftwich-walk-the-dog-proljetni-spinning-varalicom-zara-sto-je-bolje-setate-ona-bolje-lovi-1181879 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNE TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNE TEHNIKETwich, walk the dog...: proljetni spinning varalicom zara - što je bolje šetate, ona bolje lovi

Piše Boris Bulić
6. travnja 2022. - 12:09

Spinning je ribolovna disciplina kojoj se, kad se upozna, teško oduprijeti. Tkogod je pokušao spinati i pritom uspio nasukati nekakvu lovinu, spinningu se uvijek vraća, pa makar periodično u proljeće i jesen kad je zapravo ova disciplina najučinkovitija i kada je samom ribolovcu boravak na obali najugodniji.

Mnoštvo je tehnika kojima se može varaličariti i pokušati nasukati ribu, no koju od njih, kad i na kakvu terenu primijeniti, umijeće je kojim se mogu pohvaliti smo oni iskusniji.

ČETIRI ZONE

Vodeni stupac je, ma koliko se činio prazan, uvijek ispunjen životom. Sa spinnerskog stajališta taj stupac možemo podijeliti na četiri zone. Prva je samo dno na kojem borave mnogi proždrljivci, od paukova, preko listova i glavoča do škrpina i škrpuna.

U drugom sloju, neposredno ...

11. svibanj 2024 23:48