stdClass Object ( [id] => 1367759 [title] => Skosavaj gdje ne možeš panulavati: dubinski brakovi, procjepi i olupine najizdašnije su pošte [alias] => skosavaj-gdje-ne-mozes-panulavati-dubinski-brakovi-procjepi-i-olupine-najizdasnije-su-poste [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vertical jigging jedna je od malobrojnih tehnika udičarenja koja omogućava ribolovcu da se bez ikakvih priprema otisne od kraja i ulovi cijenjenu te krupnu ribu. Jasno, ako ima odgovarajuću opremu i uspije naći hot spot gdje ima riba. Suprotno prevladavajućemu mišljenju, dobrih pozicija za vertical jigging ima mnogo, više nego za udičarenje bilo kojom drugom tehnikom! Skosavanjem se može loviti nad svim vrstama dna, na svim iole većim dubinama i u svim slojevima mora, ovisno o željenoj vrsti lovine te dobu godine.

Podmorske uzvisine

No, bez dvojbe, najizglednije pozicije za uspješan ribolov skosavanjem su podmorske uzvisine – brakovi. Odlične su pozicije i procijepi te jame u tvrdom dnu, padine pod obalnim stijenama koje se strmo obrušavaju u more, kao i olupine potonulih brodova, aviona i ostalih ljudskih tvorevina. Sve te pozicije su posebno dobre ako na njima, zbog prečestog zapinjanja pribora, nije moguće loviti panulom.

Kameniti brakovi, osobito oni daleko od obale, u pravilu su najbolja mjesta za bilo koji način ribolova. Na njima ne samo što se zadržavaju veće količine, nego i više vrsta cijenjenijih riba nego na mekanim dnima. Brakova ima raznih veličina, od jedva primjetnih do pravih podvodnih planina. Što je brak veći, to je na njemu lakše loviti. Lakše ga je i naći jer je većina njih ucrtana na nautičke karte, a vrlo lako ih je i otkriti pomoću suvremene elektronike. Na njima je lako i sidriti, a moguće je, više ili manje uspješno ovisno o veličini braka, osim iz usidrenog plovila, loviti i iz plovila prepuštenog struji mora i vjetra. U pravilu, najbolji se ulovi postižu na brakovima strmih padina. No, i oni s blagim kosinama, čak i sa zaravnima, odlični su tereni za ribolov udicom.

Bez sumnje, najpoznatiji hot spot za vertical jigging na Jadranu su duboki kameniti brakovi s vanjske strane Žirja, gdje je počela vertical jigging priča u Hrvatskoj. Danas su znatno siromašniji nego prije pet-šest godina, ali još uvijek omiljeno odredište brojnih ribolovaca. Mnogi od njih rado odlaze do brakova oko Visa, Lastova, Mljeta...

Dobri ulovi, posebno u hladnijem dijelu godine, mogu se ostvariti i na malim brakovima. Posebno onima koji nisu obilježeni ni na najdetaljnijim kartama i za koje nitko ne zna. A takvih je bračića na našem dijelu Jadrana mali milijun! Treba ih samo pronaći, što nije lako.

Izdašne olupine

Podjednako je teška potraga i za umjetnim brakovima, kojih također ima iznimno puno u našem dijelu Jadrana. Nastali su potapanjem cijelih ili dijelova plovila, automobila, kućanskih uređaja... Mnoge od njih su namjerno stvorili ribolovci, neke, nažalost, od automobilskih guma koje godinama ispuštaju otrovne tvari. Na umjetnim brakovima vrlo brzo, najčešće već pola godine od potapanja, mogu se loviti mnoge ribe, poput ugora, murine, pagra, škarpine... osobito ako su one u podmorskim livadama.

---

image

Pagari i tabinje love se oko podrtina na mekanom dnu

---

U lovu na olupinama treba smanjiti veličinu udice te loviti samo s jednom, a sve kako bi se smanjila mogućnost zapinjanja. Osim inchiku, knife, kabura i ostalih klasičnih varalica za lov skosavanjem oko olupina, iskusni ribolovci koriste varalice na kojima su i mamci, pogotovo glavonošci. Posebno preporučuju T-kab i Live kabura.

Znatno lakše nego prirodni i umjetni brakovi pronalaze se skaline – padine kopna i otoka koje se koso i stepenasto spuštaju u dubinu. Tih dobrih pozicija za bilo koji način udičarenja ima ne samo na gotovo svakom otoku, nego i u izobilju duž kopnene crte. Zbog svega toga, skaline su dostupnije pozicije od brakova, nerijetko i izdašnije. Na njima, ali i okomitim stijenama oko njih, može se loviti na različitim dubinama, ovisno o godišnjem dobu.

---

image

Tabinja u podnožju strmca i na njegovoj skalini često je kapitalna

---

Manje zahtjevni ribolovci s lakšom opremom, čak i bez kompletne specijalne opreme, mogu loviti skosavanjem i na ostalim vrstama dna. Loviti je najbolje ili barem početi nad dnom gdje je većina riba – na prijelazu između mekanog i tvrdog dna. Ovisno o dubini, tu se mogu očekivati pauci, arbun, okan, šarag, škarpina, ugor, ali i zubatac te lubin... Na blatnom dnu najčešći plijen bit će moli i kokotići. Po njemu i pjeskovitom dnu dobro je lupkati priborom kako bi se stvorio oblačić mulja i tako privukla pozornost riba iz okoline.

Na svim dubinama

U ribolovu skosavanjem često će se dogoditi da pribor ne stigne do dna, a varalice napadnu ribe lutalice koje obitavaju u gornjim slojevima mora. Ako se i zakače, najčešće su to manji tunidi, poput dugokrile tune, luca, trupa, ali su mogući i ulovi tunja, igluna, iglana, mača srebrnog... Želi li ih se nastaviti loviti, varalicu treba zamijeniti lakšom, kako bi sporije tonula i tako dulje bila izložena pogledu riba.

---

image

Zubičnjak je sve češća lovina na pučinskim poštama

---

Ako se ne ostvari ulov, napadač je najvjerojatnije bila neka od manjih lutalica, poput šaruna, skuše, lokarde, palamide... Ako se želi njih loviti, treba koristiti lakši pribor, najbolje sabiki ili deep fluke. Uspješnost i izdašnost ribolova skosavanjem na pojedinoj poziciji ovisi o njezinoj udaljenosti od površine, ali i dobu godine. Loviti se može na dubinama od samo 20, ili 15, čak i 10 metara. Naime, i kad temperatura mora dosegne najnižu godišnju vrijednost, najčešće između kraja veljače i sredine ožujka, na tim dubinama ona se ne spusti ispod 12-13 stupnjeva, što je otprilike donja granica temperature na kojoj se većina riba barem umjereno intenzivno hrani. Na sjevernom, najplićem i najhladnijem dijelu Jadrana, zimi se može loviti i na samo 20 do 25 metara. U isto vrijeme na 20-ak metara može se loviti sjevernije, a na samo 15, čak i 10-ak, južnije od Zadra ili Šibenika, ovisno o položaju. Ipak, u svako doba godine, pa tako i zimi, najbolje je loviti na dubinama od 50 do 70 metara.

Dubina lova ovisi i o ciljanoj lovini. Tako je, primjerice, zubaca, pagra, kirnju i gofa najbolje tražiti na 20 do 60 metara. Ljeti na manjim, a zimi na većim dubinama. U pravilu, na svim pozicijama, a posebno na onim dubljima, najbolje se lovi u hladnijem dijelu godine jer se u to doba na njima okupljaju i ribe koje u ostala doba borave u plićemu moru i dalje od brakova, skalina i olupina.

Potraga za hot spotom

Za pronalaženje braka, olupine ili skaline, ali i za ribolov na njima potrebno je imati dobar sonder. Bez njega je ribolov na malim i mikrolokacijama gotovo nemoguć, pogotovo ako se nalaze na velikim dubinama. Potreban je i GPS jer je teško zapamtiti pozicije i orijentire, ako ih uopće ima, za mali brak, a kamoli za više njih, jer su oni često grupirani. Osim toga, pomoću elektronike se štedi vrijeme, gorivo, ali i živci!

---

image

Elektronika znatno olakšava pronalaženje hot spota

---

Tragati za hot spotom treba brzinom ne većom od pet do šest nautičkih milja na sat. Pretraživanje treba obavljati sustavno po GPS-u. Pritom je ekran sonara najbolje podijeliti na tri dijela – prozora. Na prvom treba biti karta, a na ostalim slike koju daju najmanja i najveća frekvencija uređaja. One moraju biti maksimalno zumirane na dno kako bi se mogla primijetiti i najmanja promjena u njegovoj konfiguraciji.

Kad se ugleda promjena na prozoru najmanje frekvencije sonde, koja daje širi prikaz dna, u kartu područja, odnosno GPS, treba upisati njezinu poziciju. Zatim treba smanjiti brzinu plovidbe na dva do tri čvora, s ekrana sondera ukloniti prozor manje frekvencije, maksimalno povećati kartu pa najvećom frekvencijom pretražiti poziciju na kojoj je otkrivena promjena. Kada je otkrije i uža sonda prvotno zabilježene podatke treba izbrisati i u kartu upisati druge, točnije. Zatim treba pretražiti malo šire područje oko zabilježene točke kako bi se otkrile dimenzije, oblik i granice te nagib padina braka.

---

image

Za veliki ulov ne treba veliki brod

---

Nažalost ili nasreću, većina sondera koje koriste naši ribolovci nisu u stanju otkriti male pozicije, posebno na većim dubinama. Zbog toga je riblji fond na njima sačuvan pa su upravo oni i njihova bliža okolina, s obzirom na veličinu, posebno bogati ribom. Riječ je o lokacijama ponekad površine od samo jednoga metra! To su male kamene skaline ili gromade koje se izdižu tek jedan ili samo pola metra iznad okolnog pustog mekanog dna. Često tih stijena ima više u nizu pa kad se pronađe jedna, treba provjeriti ima li još koja u blizini.

Sidrenje na poštama

Kao i velikih, malih brakova ima na svim dijelovima Jadrana te na svim dubinama, ali ih je najviše u blizini otoka. Da bi se pronašli, najčešće je dovoljno pažljivo pretražiti najbliži kanal ili otočnu valu. Za razliku od srednjih i velikih, na malim brakovima, prirodnim ili olupinama, ne može se loviti prepuštanjem plovila struji mora ili vjetru jer prolaz preko mjesta gdje su ribe traje prekratko. Zato se na takvim pozicijama lovi samo iz usidrenog broda.

---

image

Dobrih pošta ima i blizu obale

---

No, upravo je točno sidrenje, uz pronalaženje, najteži dio lova na malim pozicijama. A bez preciznog sidrenja nema ni ribolova na njima, bilo kojim načinom udičarenja, ne samo skosavanjem! Zato treba biti spreman i nekoliko puta pokušati sidriti se, sve dok se to ne izvede najpreciznije. Zbog toga, nakon dolaska u lovnu zonu ne treba žuriti sa spuštanjem sidra, nego treba nekoliko puta prijeći preko braka, prateći situaciju na sonderu. Osim motorom, dobro je preko braka prijeći i plovilom prepuštenim kurentu i vjetru. Pritom treba imati na umu i moguće promjene njihove jačine i smjera tijekom ribolova.

Prije samog spuštanja sidra, treba prijeći preko braka ili olupine u smjeru suprotnom od smjera vjetra ili kurenta. Nakon što spušteno sidro padne, plovilom treba kratko voziti unatrag uz lagano puštanje konopa u more, sve dok sidro ne zapne, a konop se ne nategne. Tada treba stati pa puštanjem i natezanjem konopa odabrati željenu poziciju plovila.

---

RIBICU OSTAVITE NA UDICI

Tijekom pretrage terena i lova često se događa da nešto dira varalicu, ali se vrlo rijetko kači. To je dobar znak, jer je riječ o sitnim ribama, a gdje su one, tu su i krupne. Najčešće su to knez ili kanjac. Njihov ulov znači da je pribor spušten nad tvrdo dno. Pauk crnac kači se na mekanim pješčanim zaravnima, a ako se zakačila jera (matulić barjaktar, kirnjica, marcipan...), to je siguran znak da je pribor spušten blizu dubokih rupa i procijepa, gdje ima šaraga, škarpina, tabinja...

Ulovljene ribice ne treba izvlačiti i skidati s varalice, nego ih ostaviti da svojim pokretima dok se žele osloboditi privlače pozornost krupnih riba. Čak i ako se izvuku s velike dubine, treba ih na varalici vratiti u more, jer te ribe dobro podnose promjenu tlaka. Osobito jera, koju, nažalost, jede samo kirnja.

---

---

image

Kanjca treba ostaviti na varalici da pokretima mami krupne ribe

uz okvir
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najizglednije pozicije za uspješan ribolov skosavanjem su brakovi, a odlični su i procijepi u tvrdom dnu, padine pod obalnim stijenama koje se strmo obrušavaju u more, te olupine potonulih brodova nad kojima nije preporučljivo loviti panulom zbog čestog zapinjanja pribora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI TERENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Najizglednije pozicije za uspješan ribolov skosavanjem su brakovi, a odlični su i procijepi u tvrdom dnu, padine pod obalnim stijenama koje se strmo obrušavaju u more, te olupine potonulih brodova nad kojima nije preporučljivo loviti panulom zbog čestog zapinjanja pribora RIBOLOVNI TERENI 2 0 9697 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-01-11 13:57:01 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-28 07:52:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-28 07:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Najizglednije pozicije za uspješan ribolov skosavanjem su brakovi, a odlični su i procijepi u tvrdom dnu, padine pod obalnim stijenama koje se strmo obrušavaju u more, te olupine potonulih brodova nad kojima nije preporučljivo loviti panulom zbog čestog zapinjanja pribora [metadata] => robots= author= title=Skosavaj gdje ne možeš panulavati: dubinski brakovi, procjepi i olupine najizdašnije su pošte page_title=Skosavaj gdje ne možeš panulavati: dubinski brakovi, procjepi i olupine najizdašnije su pošte [metakey] => ribolovni tereni, dubinski brakovi, procjepi, OLUPINE, ribolov na olupinama, najizdašnije pošte, ribolov, Šime Duvančić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355191.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355204.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355201.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355193.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355192.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355190.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355189.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355187.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355186.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355183.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355180.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355179.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355178.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/11\/8355177.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","uz okvir",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pagar je lijep trofej<\/p>","

Dobar pribor preduvjet je dobroga lova<\/p>","

Prihvatnica je obvezna<\/p>","

Za veliki ulov ne treba veliki brod<\/p>","

Borba je okon\u010dana...<\/p>","

\u0160karpina je najve\u0107a poslastica<\/p>","

Pagari i tabinje love se oko podrtina na mekanom dnu<\/p>","

Mol je naj\u010de\u0161\u0107a lovina na mekanom dnu<\/p>","

Kantar se do kraja prolje\u0107a zadr\u017eava bli\u017ee vrhu braka<\/p>","

Tabinja u podno\u017eju strmca i na njegovoj skalini \u010desto je kapitalna<\/p>","

Zubi\u010dnjak je sve \u010de\u0161\u0107a lovina na pu\u010dinskim po\u0161tama<\/p>","

Elektronika znatno olak\u0161ava pronala\u017eenje hot spota<\/em><\/p>","

Kanjca treba ostaviti na varalici da pokretima mami krupne ribe<\/p>","

Dobrih po\u0161ta ima i blizu obale<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_8355191_1920.jpg":"1920x1080","k_8355191_1280.jpg":"1280x1280","k_8355191_1024.jpg":"1024x1024","k_8355191_640.jpg":"640x640","k_8355191_480.jpg":"480x480","k_8355191_340.jpg":"340x340","k_8355191_220.jpg":"220x220","o_8355191_1280.jpg":"1280x851","o_8355191_1024.jpg":"1024x681","o_8355191_640.jpg":"640x425","o_8355191_480.jpg":"480x319","o_8355191_340.jpg":"340x226","o_8355191_220.jpg":"220x146","h_8355191_1280.jpg":"1280x854","h_8355191_1024.jpg":"1024x683","h_8355191_640.jpg":"640x427","h_8355191_480.jpg":"480x320","h_8355191_340.jpg":"340x227","h_8355191_220.jpg":"220x147","pp_8355191_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355191_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355191_640.jpg":"640x814","pp_8355191_480.jpg":"480x611","pp_8355191_340.jpg":"340x432","pp_8355191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x750","hd_8355204_1920.jpg":"1920x1080","k_8355204_1280.jpg":"1280x1280","k_8355204_1024.jpg":"1024x1024","k_8355204_640.jpg":"640x640","k_8355204_480.jpg":"480x480","k_8355204_340.jpg":"340x340","k_8355204_220.jpg":"220x220","o_8355204_1280.jpg":"1280x960","o_8355204_1024.jpg":"1024x768","o_8355204_640.jpg":"640x480","o_8355204_480.jpg":"480x360","o_8355204_340.jpg":"340x255","o_8355204_220.jpg":"220x165","h_8355204_1280.jpg":"1280x854","h_8355204_1024.jpg":"1024x683","h_8355204_640.jpg":"640x427","h_8355204_480.jpg":"480x320","h_8355204_340.jpg":"340x227","h_8355204_220.jpg":"220x147","pp_8355204_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355204_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355204_640.jpg":"640x814","pp_8355204_480.jpg":"480x611","pp_8355204_340.jpg":"340x432","pp_8355204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_8355201_1920.jpg":"1920x1080","k_8355201_1280.jpg":"1280x1280","k_8355201_1024.jpg":"1024x1024","k_8355201_640.jpg":"640x640","k_8355201_480.jpg":"480x480","k_8355201_340.jpg":"340x340","k_8355201_220.jpg":"220x220","o_8355201_1280.jpg":"1280x852","o_8355201_1024.jpg":"1024x682","o_8355201_640.jpg":"640x426","o_8355201_480.jpg":"480x319","o_8355201_340.jpg":"340x226","o_8355201_220.jpg":"220x146","h_8355201_1280.jpg":"1280x854","h_8355201_1024.jpg":"1024x683","h_8355201_640.jpg":"640x427","h_8355201_480.jpg":"480x320","h_8355201_340.jpg":"340x227","h_8355201_220.jpg":"220x147","pp_8355201_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355201_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355201_640.jpg":"640x814","pp_8355201_480.jpg":"480x611","pp_8355201_340.jpg":"340x432","pp_8355201_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1916x1277","hd_8355193_1920.jpg":"1920x1080","k_8355193_1280.jpg":"1280x1280","k_8355193_1024.jpg":"1024x1024","k_8355193_640.jpg":"640x640","k_8355193_480.jpg":"480x480","k_8355193_340.jpg":"340x340","k_8355193_220.jpg":"220x220","o_8355193_1280.jpg":"1280x853","o_8355193_1024.jpg":"1024x682","o_8355193_640.jpg":"640x426","o_8355193_480.jpg":"480x319","o_8355193_340.jpg":"340x226","o_8355193_220.jpg":"220x146","h_8355193_1280.jpg":"1280x854","h_8355193_1024.jpg":"1024x683","h_8355193_640.jpg":"640x427","h_8355193_480.jpg":"480x320","h_8355193_340.jpg":"340x227","h_8355193_220.jpg":"220x147","pp_8355193_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355193_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355193_640.jpg":"640x814","pp_8355193_480.jpg":"480x611","pp_8355193_340.jpg":"340x432","pp_8355193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8355192_1920.jpg":"1920x1080","k_8355192_1280.jpg":"1280x1280","k_8355192_1024.jpg":"1024x1024","k_8355192_640.jpg":"640x640","k_8355192_480.jpg":"480x480","k_8355192_340.jpg":"340x340","k_8355192_220.jpg":"220x220","o_8355192_1280.jpg":"1280x853","o_8355192_1024.jpg":"1024x682","o_8355192_640.jpg":"640x426","o_8355192_480.jpg":"480x320","o_8355192_340.jpg":"340x226","o_8355192_220.jpg":"220x146","h_8355192_1280.jpg":"1280x854","h_8355192_1024.jpg":"1024x683","h_8355192_640.jpg":"640x427","h_8355192_480.jpg":"480x320","h_8355192_340.jpg":"340x227","h_8355192_220.jpg":"220x147","pp_8355192_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355192_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355192_640.jpg":"640x814","pp_8355192_480.jpg":"480x611","pp_8355192_340.jpg":"340x432","pp_8355192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1162x778","hd_8355190_1920.jpg":"1920x1080","k_8355190_1280.jpg":"1280x1280","k_8355190_1024.jpg":"1024x1024","k_8355190_640.jpg":"640x640","k_8355190_480.jpg":"480x480","k_8355190_340.jpg":"340x340","k_8355190_220.jpg":"220x220","o_8355190_1280.jpg":"1280x857","o_8355190_1024.jpg":"1024x685","o_8355190_640.jpg":"640x428","o_8355190_480.jpg":"480x321","o_8355190_340.jpg":"340x227","o_8355190_220.jpg":"220x147","h_8355190_1280.jpg":"1280x854","h_8355190_1024.jpg":"1024x683","h_8355190_640.jpg":"640x427","h_8355190_480.jpg":"480x320","h_8355190_340.jpg":"340x227","h_8355190_220.jpg":"220x147","pp_8355190_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355190_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355190_640.jpg":"640x814","pp_8355190_480.jpg":"480x611","pp_8355190_340.jpg":"340x432","pp_8355190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8355189_1920.jpg":"1920x1080","k_8355189_1280.jpg":"1280x1280","k_8355189_1024.jpg":"1024x1024","k_8355189_640.jpg":"640x640","k_8355189_480.jpg":"480x480","k_8355189_340.jpg":"340x340","k_8355189_220.jpg":"220x220","o_8355189_1280.jpg":"1280x960","o_8355189_1024.jpg":"1024x768","o_8355189_640.jpg":"640x480","o_8355189_480.jpg":"480x360","o_8355189_340.jpg":"340x255","o_8355189_220.jpg":"220x165","h_8355189_1280.jpg":"1280x854","h_8355189_1024.jpg":"1024x683","h_8355189_640.jpg":"640x427","h_8355189_480.jpg":"480x320","h_8355189_340.jpg":"340x227","h_8355189_220.jpg":"220x147","pp_8355189_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355189_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355189_640.jpg":"640x814","pp_8355189_480.jpg":"480x611","pp_8355189_340.jpg":"340x432","pp_8355189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2867","hd_8355187_1920.jpg":"1920x1080","k_8355187_1280.jpg":"1280x1280","k_8355187_1024.jpg":"1024x1024","k_8355187_640.jpg":"640x640","k_8355187_480.jpg":"480x480","k_8355187_340.jpg":"340x340","k_8355187_220.jpg":"220x220","o_8355187_1280.jpg":"1280x1911","o_8355187_1024.jpg":"1024x1529","o_8355187_640.jpg":"640x955","o_8355187_480.jpg":"480x716","o_8355187_340.jpg":"340x507","o_8355187_220.jpg":"220x328","h_8355187_1280.jpg":"1280x854","h_8355187_1024.jpg":"1024x683","h_8355187_640.jpg":"640x427","h_8355187_480.jpg":"480x320","h_8355187_340.jpg":"340x227","h_8355187_220.jpg":"220x147","pp_8355187_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355187_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355187_640.jpg":"640x814","pp_8355187_480.jpg":"480x611","pp_8355187_340.jpg":"340x432","pp_8355187_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8355186_1920.jpg":"1920x1080","k_8355186_1280.jpg":"1280x1280","k_8355186_1024.jpg":"1024x1024","k_8355186_640.jpg":"640x640","k_8355186_480.jpg":"480x480","k_8355186_340.jpg":"340x340","k_8355186_220.jpg":"220x220","o_8355186_1280.jpg":"1280x960","o_8355186_1024.jpg":"1024x768","o_8355186_640.jpg":"640x480","o_8355186_480.jpg":"480x360","o_8355186_340.jpg":"340x255","o_8355186_220.jpg":"220x165","h_8355186_1280.jpg":"1280x854","h_8355186_1024.jpg":"1024x683","h_8355186_640.jpg":"640x427","h_8355186_480.jpg":"480x320","h_8355186_340.jpg":"340x227","h_8355186_220.jpg":"220x147","pp_8355186_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355186_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355186_640.jpg":"640x814","pp_8355186_480.jpg":"480x611","pp_8355186_340.jpg":"340x432","pp_8355186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1216x979","hd_8355183_1920.jpg":"1920x1080","k_8355183_1280.jpg":"1280x1280","k_8355183_1024.jpg":"1024x1024","k_8355183_640.jpg":"640x640","k_8355183_480.jpg":"480x480","k_8355183_340.jpg":"340x340","k_8355183_220.jpg":"220x220","o_8355183_1280.jpg":"1280x1030","o_8355183_1024.jpg":"1024x824","o_8355183_640.jpg":"640x515","o_8355183_480.jpg":"480x386","o_8355183_340.jpg":"340x273","o_8355183_220.jpg":"220x177","h_8355183_1280.jpg":"1280x854","h_8355183_1024.jpg":"1024x683","h_8355183_640.jpg":"640x427","h_8355183_480.jpg":"480x320","h_8355183_340.jpg":"340x227","h_8355183_220.jpg":"220x147","pp_8355183_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355183_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355183_640.jpg":"640x814","pp_8355183_480.jpg":"480x611","pp_8355183_340.jpg":"340x432","pp_8355183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8355180_1920.jpg":"1920x1080","k_8355180_1280.jpg":"1280x1280","k_8355180_1024.jpg":"1024x1024","k_8355180_640.jpg":"640x640","k_8355180_480.jpg":"480x480","k_8355180_340.jpg":"340x340","k_8355180_220.jpg":"220x220","o_8355180_1280.jpg":"1280x960","o_8355180_1024.jpg":"1024x768","o_8355180_640.jpg":"640x480","o_8355180_480.jpg":"480x360","o_8355180_340.jpg":"340x255","o_8355180_220.jpg":"220x165","h_8355180_1280.jpg":"1280x854","h_8355180_1024.jpg":"1024x683","h_8355180_640.jpg":"640x427","h_8355180_480.jpg":"480x320","h_8355180_340.jpg":"340x227","h_8355180_220.jpg":"220x147","pp_8355180_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355180_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355180_640.jpg":"640x814","pp_8355180_480.jpg":"480x611","pp_8355180_340.jpg":"340x432","pp_8355180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"967x1290","hd_8355179_1920.jpg":"1920x1080","k_8355179_1280.jpg":"1280x1280","k_8355179_1024.jpg":"1024x1024","k_8355179_640.jpg":"640x640","k_8355179_480.jpg":"480x480","k_8355179_340.jpg":"340x340","k_8355179_220.jpg":"220x220","o_8355179_1280.jpg":"1280x1707","o_8355179_1024.jpg":"1024x1366","o_8355179_640.jpg":"640x853","o_8355179_480.jpg":"480x640","o_8355179_340.jpg":"340x453","o_8355179_220.jpg":"220x293","h_8355179_1280.jpg":"1280x854","h_8355179_1024.jpg":"1024x683","h_8355179_640.jpg":"640x427","h_8355179_480.jpg":"480x320","h_8355179_340.jpg":"340x227","h_8355179_220.jpg":"220x147","pp_8355179_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355179_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355179_640.jpg":"640x814","pp_8355179_480.jpg":"480x611","pp_8355179_340.jpg":"340x432","pp_8355179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2640","hd_8355178_1920.jpg":"1920x1080","k_8355178_1280.jpg":"1280x1280","k_8355178_1024.jpg":"1024x1024","k_8355178_640.jpg":"640x640","k_8355178_480.jpg":"480x480","k_8355178_340.jpg":"340x340","k_8355178_220.jpg":"220x220","o_8355178_1280.jpg":"1280x1760","o_8355178_1024.jpg":"1024x1408","o_8355178_640.jpg":"640x880","o_8355178_480.jpg":"480x660","o_8355178_340.jpg":"340x467","o_8355178_220.jpg":"220x302","h_8355178_1280.jpg":"1280x854","h_8355178_1024.jpg":"1024x683","h_8355178_640.jpg":"640x427","h_8355178_480.jpg":"480x320","h_8355178_340.jpg":"340x227","h_8355178_220.jpg":"220x147","pp_8355178_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355178_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355178_640.jpg":"640x814","pp_8355178_480.jpg":"480x611","pp_8355178_340.jpg":"340x432","pp_8355178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8355177_1920.jpg":"1920x1080","k_8355177_1280.jpg":"1280x1280","k_8355177_1024.jpg":"1024x1024","k_8355177_640.jpg":"640x640","k_8355177_480.jpg":"480x480","k_8355177_340.jpg":"340x340","k_8355177_220.jpg":"220x220","o_8355177_1280.jpg":"1280x960","o_8355177_1024.jpg":"1024x768","o_8355177_640.jpg":"640x480","o_8355177_480.jpg":"480x360","o_8355177_340.jpg":"340x255","o_8355177_220.jpg":"220x165","h_8355177_1280.jpg":"1280x854","h_8355177_1024.jpg":"1024x683","h_8355177_640.jpg":"640x427","h_8355177_480.jpg":"480x320","h_8355177_340.jpg":"340x227","h_8355177_220.jpg":"220x147","pp_8355177_1280.jpg":"1280x1628","pp_8355177_1024.jpg":"1024x1303","pp_8355177_640.jpg":"640x814","pp_8355177_480.jpg":"480x611","pp_8355177_340.jpg":"340x432","pp_8355177_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7430786 Threads: 3 Questions: 1531947023 Slow queries: 4658031 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110686912 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/skosavaj-gdje-ne-mozes-panulavati-dubinski-brakovi-procjepi-i-olupine-najizdasnije-su-poste-1367759 [printLink] => /om/ribolov/skosavaj-gdje-ne-mozes-panulavati-dubinski-brakovi-procjepi-i-olupine-najizdasnije-su-poste-1367759?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 706086 [name] => ribolovni tereni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-13 17:18:23 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-tereni [link] => /tag/ribolovni-tereni ) [1] => stdClass Object ( [id] => 749706 [name] => dubinski brakovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-28 08:52:34 [main_article_id] => 0 [alias] => dubinski-brakovi [link] => /tag/dubinski-brakovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 749707 [name] => procjepi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-28 08:52:34 [main_article_id] => 0 [alias] => procjepi [link] => /tag/procjepi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 502171 [name] => olupine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => olupine [link] => /tag/olupine ) [4] => stdClass Object ( [id] => 714546 [name] => ribolov na olupinama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-01 12:12:08 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-na-olupinama [link] => /tag/ribolov-na-olupinama ) [5] => stdClass Object ( [id] => 749708 [name] => najizdašnije pošte [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-28 08:52:34 [main_article_id] => 0 [alias] => najizdasnije-poste [link] => /tag/najizdasnije-poste ) [6] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [7] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najizglednije pozicije za uspješan ribolov skosavanjem su brakovi, a odlični su i procijepi u tvrdom dnu, padine pod obalnim stijenama koje se strmo obrušavaju u more, te olupine potonulih brodova nad kojima nije preporučljivo loviti panulom zbog čestog zapinjanja pribora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI TERENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Skosavaj gdje ne možeš panulavati: dubinski brakovi, procjepi i olupine najizdašnije su pošte [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355191.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Pagar je lijep trofej

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355191.jpg [title] =>

Pagar je lijep trofej

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355204.jpg [title] =>

Dobar pribor preduvjet je dobroga lova

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355201.jpg [title] =>

Prihvatnica je obvezna

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355193.jpg [title] =>

Za veliki ulov ne treba veliki brod

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355192.jpg [title] =>

Borba je okončana...

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355190.jpg [title] =>

Škarpina je najveća poslastica

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355189.jpg [title] =>

Pagari i tabinje love se oko podrtina na mekanom dnu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355187.jpg [title] =>

Mol je najčešća lovina na mekanom dnu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355186.jpg [title] =>

Kantar se do kraja proljeća zadržava bliže vrhu braka

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355183.jpg [title] =>

Tabinja u podnožju strmca i na njegovoj skalini često je kapitalna

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355180.jpg [title] =>

Zubičnjak je sve češća lovina na pučinskim poštama

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355179.jpg [title] =>

Elektronika znatno olakšava pronalaženje hot spota

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355178.jpg [title] =>

Kanjca treba ostaviti na varalici da pokretima mami krupne ribe

uz okvir ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/11/8355177.jpg [title] =>

Dobrih pošta ima i blizu obale

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vertical jigging jedna je od malobrojnih tehnika udičarenja koja omogućava ribolovcu da se bez ikakvih priprema otisne od kraja i ulovi cijenjenu te krupnu ribu. Jasno, ako ima odgovarajuću opremu i uspije naći hot spot gdje ima riba. Suprotno prevladavajućemu mišljenju, dobrih pozicija za vertical jigging ima mnogo, više nego za udičarenje bilo kojom drugom tehnikom! Skosavanjem se može loviti nad svim vrstama dna, na svim iole većim dubinama i u svim slojevima mora, ovisno o željenoj vrsti lovine te dobu godine.

Podmorske uzvisine

No, bez dvojbe, najizglednije pozicije za uspješan ribolov skosavanjem su podmorske uzvisine – brakovi. Odlične su pozicije i procijepi te jame u tvrdom dnu, padine pod obalnim stijenama koje se strmo obrušavaju u more, kao i olupine potonulih brodova, aviona i ostalih ljudskih tvorevina. Sve te pozicije su posebno dobre ako na njima, zbog prečestog zapinjanja pribora, nije moguće loviti panulom.

Kameniti brakovi, osobito oni daleko od obale, u pravilu su najbolja mjesta za bilo koji način ribolova. Na njima ne samo što se zadržavaju veće količine, nego i više vrsta cijenjenijih riba nego na mekanim dnima. Brakova ima raznih veličina, od jedva primjetnih do pravih podvodnih planina. Što je brak veći, to je na njemu lakše loviti. Lakše ga je i naći jer je većina njih ucrtana na nautičke karte, a vrlo lako ih je i otkriti pomoću suvremene elektronike. Na njima je lako i sidriti, a moguće je, više ili manje uspješno ovisno o veličini braka, osim iz usidrenog plovila, loviti i iz plovila prepuštenog struji mora i vjetra. U pravilu, najbolji se ulovi postižu na brakovima strmih padina. No, i oni s blagim kosinama, čak i sa zaravnima, odlični su tereni za ribolov udicom.

Bez sumnje, najpoznatiji hot spot za vertical jigging na Jadranu su duboki kameniti brakovi s vanjske strane Žirja, gdje je počela vertical jigging priča u Hrvatskoj. Danas su znatno siromašniji nego prije pet-šest godina, ali još uvijek omiljeno odredište brojnih ribolovaca. Mnogi od njih rado odlaze do brakova oko Visa, Lastova, Mljeta...

Dobri ulovi, posebno u hladnijem dijelu godine, mogu se ostvariti i na malim brakovima. Posebno onima koji nisu obilježeni ni na najdetaljnijim kartama i za koje nitko ne zna. A takvih je bračića na našem dijelu Jadrana mali milijun! Treba ih samo pronaći, što nije lako.

Izdašne olupine

Podjednako je teška potraga i za umjetnim brakovima, kojih također ima iznimno puno u našem dijelu Jadrana. Nastali su potapanjem cijelih ili dijelova plovila, automobila, kućanskih uređaja... Mnoge od njih su namjerno stvorili ribolovci, neke, nažalost, od automobilskih guma koje godinama ispuštaju otrovne tvari. Na umjetnim brakovima vrlo brzo, najčešće već pola godine od potapanja, mogu se loviti mnoge ribe, poput ugora, murine, pagra, škarpine... osobito ako su one u podmorskim livadama.

---

image

Pagari i tabinje love se oko podrtina na mekanom dnu

---

U lovu na olupinama treba smanjiti veličinu udice te loviti samo s jednom, a sve kako bi se smanjila mogućnost zapinjanja. Osim inchiku, knife, kabura i ostalih klasičnih varalica za lov skosavanjem oko olupina, iskusni ribolovci koriste varalice na kojima su i mamci, pogotovo glavonošci. Posebno preporučuju T-kab i Live kabura.

Znatno lakše nego prirodni i umjetni brakovi pronalaze se skaline – padine kopna i otoka koje se koso i stepenasto spuštaju u dubinu. Tih dobrih pozicija za bilo koji način udičarenja ima ne samo na gotovo svakom otoku, nego i u izobilju duž kopnene crte. Zbog svega toga, skaline su dostupnije pozicije od brakova, nerijetko i izdašnije. Na njima, ali i okomitim stijenama oko njih, može se loviti na različitim dubinama, ovisno o godišnjem dobu.

---

image

Tabinja u podnožju strmca i na njegovoj skalini često je kapitalna

---

Manje zahtjevni ribolovci s lakšom opremom, čak i bez kompletne specijalne opreme, mogu loviti skosavanjem i na ostalim vrstama dna. Loviti je najbolje ili barem početi nad dnom gdje je većina riba – na prijelazu između mekanog i tvrdog dna. Ovisno o dubini, tu se mogu očekivati pauci, arbun, okan, šarag, škarpina, ugor, ali i zubatac te lubin... Na blatnom dnu najčešći plijen bit će moli i kokotići. Po njemu i pjeskovitom dnu dobro je lupkati priborom kako bi se stvorio oblačić mulja i tako privukla pozornost riba iz okoline.

Na svim dubinama

U ribolovu skosavanjem često će se dogoditi da pribor ne stigne do dna, a varalice napadnu ribe lutalice koje obitavaju u gornjim slojevima mora. Ako se i zakače, najčešće su to manji tunidi, poput dugokrile tune, luca, trupa, ali su mogući i ulovi tunja, igluna, iglana, mača srebrnog... Želi li ih se nastaviti loviti, varalicu treba zamijeniti lakšom, kako bi sporije tonula i tako dulje bila izložena pogledu riba.

---

image

Zubičnjak je sve češća lovina na pučinskim poštama

---

Ako se ne ostvari ulov, napadač je najvjerojatnije bila neka od manjih lutalica, poput šaruna, skuše, lokarde, palamide... Ako se želi njih loviti, treba koristiti lakši pribor, najbolje sabiki ili deep fluke. Uspješnost i izdašnost ribolova skosavanjem na pojedinoj poziciji ovisi o njezinoj udaljenosti od površine, ali i dobu godine. Loviti se može na dubinama od samo 20, ili 15, čak i 10 metara. Naime, i kad temperatura mora dosegne najnižu godišnju vrijednost, najčešće između kraja veljače i sredine ožujka, na tim dubinama ona se ne spusti ispod 12-13 stupnjeva, što je otprilike donja granica temperature na kojoj se većina riba barem umjereno intenzivno hrani. Na sjevernom, najplićem i najhladnijem dijelu Jadrana, zimi se može loviti i na samo 20 do 25 metara. U isto vrijeme na 20-ak metara može se loviti sjevernije, a na samo 15, čak i 10-ak, južnije od Zadra ili Šibenika, ovisno o položaju. Ipak, u svako doba godine, pa tako i zimi, najbolje je loviti na dubinama od 50 do 70 metara.

Dubina lova ovisi i o ciljanoj lovini. Tako je, primjerice, zubaca, pagra, kirnju i gofa najbolje tražiti na 20 do 60 metara. Ljeti na manjim, a zimi na većim dubinama. U pravilu, na svim pozicijama, a posebno na onim dubljima, najbolje se lovi u hladnijem dijelu godine jer se u to doba na njima okupljaju i ribe koje u ostala doba borave u plićemu moru i dalje od brakova, skalina i olupina.

Potraga za hot spotom

Za pronalaženje braka, olupine ili skaline, ali i za ribolov na njima potrebno je imati dobar sonder. Bez njega je ribolov na malim i mikrolokacijama gotovo nemoguć, pogotovo ako se nalaze na velikim dubinama. Potreban je i GPS jer je teško zapamtiti pozicije i orijentire, ako ih uopće ima, za mali brak, a kamoli za više njih, jer su oni često grupirani. Osim toga, pomoću elektronike se štedi vrijeme, gorivo, ali i živci!

---

image

Elektronika znatno olakšava pronalaženje hot spota

---

Tragati za hot spotom treba brzinom ne većom od pet do šest nautičkih milja na sat. Pretraživanje treba obavljati sustavno po GPS-u. Pritom je ekran sonara najbolje podijeliti na tri dijela – prozora. Na prvom treba biti karta, a na ostalim slike koju daju najmanja i najveća frekvencija uređaja. One moraju biti maksimalno zumirane na dno kako bi se mogla primijetiti i najmanja promjena u njegovoj konfiguraciji.

Kad se ugleda promjena na prozoru najmanje frekvencije sonde, koja daje širi prikaz dna, u kartu područja, odnosno GPS, treba upisati njezinu poziciju. Zatim treba smanjiti brzinu plovidbe na dva do tri čvora, s ekrana sondera ukloniti prozor manje frekvencije, maksimalno povećati kartu pa najvećom frekvencijom pretražiti poziciju na kojoj je otkrivena promjena. Kada je otkrije i uža sonda prvotno zabilježene podatke treba izbrisati i u kartu upisati druge, točnije. Zatim treba pretražiti malo šire područje oko zabilježene točke kako bi se otkrile dimenzije, oblik i granice te nagib padina braka.

---

image

Za veliki ulov ne treba veliki brod

---

Nažalost ili nasreću, većina sondera koje koriste naši ribolovci nisu u stanju otkriti male pozicije, posebno na većim dubinama. Zbog toga je riblji fond na njima sačuvan pa su upravo oni i njihova bliža okolina, s obzirom na veličinu, posebno bogati ribom. Riječ je o lokacijama ponekad površine od samo jednoga metra! To su male kamene skaline ili gromade koje se izdižu tek jedan ili samo pola metra iznad okolnog pustog mekanog dna. Često tih stijena ima više u nizu pa kad se pronađe jedna, treba provjeriti ima li još koja u blizini.

Sidrenje na poštama

Kao i velikih, malih brakova ima na svim dijelovima Jadrana te na svim dubinama, ali ih je najviše u blizini otoka. Da bi se pronašli, najčešće je dovoljno pažljivo pretražiti najbliži kanal ili otočnu valu. Za razliku od srednjih i velikih, na malim brakovima, prirodnim ili olupinama, ne može se loviti prepuštanjem plovila struji mora ili vjetru jer prolaz preko mjesta gdje su ribe traje prekratko. Zato se na takvim pozicijama lovi samo iz usidrenog broda.

---

image

Dobrih pošta ima i blizu obale

---

No, upravo je točno sidrenje, uz pronalaženje, najteži dio lova na malim pozicijama. A bez preciznog sidrenja nema ni ribolova na njima, bilo kojim načinom udičarenja, ne samo skosavanjem! Zato treba biti spreman i nekoliko puta pokušati sidriti se, sve dok se to ne izvede najpreciznije. Zbog toga, nakon dolaska u lovnu zonu ne treba žuriti sa spuštanjem sidra, nego treba nekoliko puta prijeći preko braka, prateći situaciju na sonderu. Osim motorom, dobro je preko braka prijeći i plovilom prepuštenim kurentu i vjetru. Pritom treba imati na umu i moguće promjene njihove jačine i smjera tijekom ribolova.

Prije samog spuštanja sidra, treba prijeći preko braka ili olupine u smjeru suprotnom od smjera vjetra ili kurenta. Nakon što spušteno sidro padne, plovilom treba kratko voziti unatrag uz lagano puštanje konopa u more, sve dok sidro ne zapne, a konop se ne nategne. Tada treba stati pa puštanjem i natezanjem konopa odabrati željenu poziciju plovila.

---

RIBICU OSTAVITE NA UDICI

Tijekom pretrage terena i lova često se događa da nešto dira varalicu, ali se vrlo rijetko kači. To je dobar znak, jer je riječ o sitnim ribama, a gdje su one, tu su i krupne. Najčešće su to knez ili kanjac. Njihov ulov znači da je pribor spušten nad tvrdo dno. Pauk crnac kači se na mekanim pješčanim zaravnima, a ako se zakačila jera (matulić barjaktar, kirnjica, marcipan...), to je siguran znak da je pribor spušten blizu dubokih rupa i procijepa, gdje ima šaraga, škarpina, tabinja...

Ulovljene ribice ne treba izvlačiti i skidati s varalice, nego ih ostaviti da svojim pokretima dok se žele osloboditi privlače pozornost krupnih riba. Čak i ako se izvuku s velike dubine, treba ih na varalici vratiti u more, jer te ribe dobro podnose promjenu tlaka. Osobito jera, koju, nažalost, jede samo kirnja.

---

---

image

Kanjca treba ostaviti na varalici da pokretima mami krupne ribe

uz okvir
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
uz okvir

Pagar je lijep trofej


Dobar pribor preduvjet je dobroga lova


Prihvatnica je obvezna


Za veliki ulov ne treba veliki brod


Borba je okončana...


Škarpina je najveća poslastica


Pagari i tabinje love se oko podrtina na mekanom dnu


Mol je najčešća lovina na mekanom dnu


Kantar se do kraja proljeća zadržava bliže vrhu braka


Tabinja u podnožju strmca i na njegovoj skalini često je kapitalna


Zubičnjak je sve češća lovina na pučinskim poštama


Elektronika znatno olakšava pronalaženje hot spota

uz okvir

Kanjca treba ostaviti na varalici da pokretima mami krupne ribe


Dobrih pošta ima i blizu obale

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/skosavaj-gdje-ne-mozes-panulavati-dubinski-brakovi-procjepi-i-olupine-najizdasnije-su-poste-1367759 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=993aa3cfdd51d0afea4b20487f1ced933c784ce5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Skosavaj+gdje+ne+mo%C5%BEe%C5%A1+panulavati%3A+dubinski+brakovi%2C+procjepi+i+olupine+najizda%C5%A1nije+su+po%C5%A1te&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskosavaj-gdje-ne-mozes-panulavati-dubinski-brakovi-procjepi-i-olupine-najizdasnije-su-poste-1367759 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskosavaj-gdje-ne-mozes-panulavati-dubinski-brakovi-procjepi-i-olupine-najizdasnije-su-poste-1367759 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najizglednije pozicije za uspješan ribolov skosavanjem su brakovi, a odlični su i procijepi u tvrdom dnu, padine pod obalnim stijenama koje se strmo obrušavaju u more, te olupine potonulih brodova nad kojima nije preporučljivo loviti panulom zbog čestog zapinjanja pribora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI TERENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNI TERENISkosavaj gdje ne možeš panulavati: dubinski brakovi, procjepi i olupine najizdašnije su pošte

Piše Šime DUVANČIĆ
28. veljače 2024. - 08:52

Vertical jigging jedna je od malobrojnih tehnika udičarenja koja omogućava ribolovcu da se bez ikakvih priprema otisne od kraja i ulovi cijenjenu te krupnu ribu. Jasno, ako ima odgovarajuću opremu i uspije naći hot spot gdje ima riba. Suprotno prevladavajućemu mišljenju, dobrih pozicija za vertical jigging ima mnogo, više nego za udičarenje bilo kojom drugom tehnikom! Skosavanjem se može loviti nad svim vrstama dna, na svim iole većim dubinama i u svim slojevima mora, ovisno o željenoj vrsti lovine te dobu godine.

Podmorske uzvisine

No, bez dvojbe, najizglednije pozicije za uspješan ribolov skosavanjem su podmorske uzvisine – brakovi. Odlične su pozicije i procijepi te jame u tvrdom dnu, padine pod obalnim stijenama koje se strmo obrušavaju u more, kao i olupine potonulih brodo...

12. svibanj 2024 09:22