stdClass Object ( [id] => 1164686 [title] => Sjenke su ugroženije nego ikada: doznajte sve o neobičnim stanovnicima Jadrana - kavali, korafu i hami [alias] => sjenke-su-ugrozenije-nego-ikada-doznajte-sve-o-kavali-korafu-i-hami [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Jadranskome moru trenutno živi 467 vrsta riba. I premda je to službeni podatak, možda bi bolje bilo reći da je uočeno toliko vrsta jer se taj broj neprestanim priljevom novih vrsta i odlaskom nekih ranije zabilježenih, a dulje vremena nepotvrđenih vrsta, zapravo neprestano mijenja.

I premda se takve promjene konstantno događaju, neke su vrste u našem moru prisutne praktički oduvijek i, po svemu sudeći, unatoč silnom ribolovnom pritisku, ne namjeravaju ga napustiti ni na koji način.

Jedna od takvih, posebno zanimljivih ribljih porodica su sjenke (Sciaenidae), koje su u Jadranu predstavljene s tri vrste – kavalom, hamom i korafom.

TRAGOVI PROŠLOSTI

Zanimljivo je da sve tri vrste imaju međusobno povezane nazive, kako one znanstvene tako i narodne, uvjetovane neminovnim promjenama u jeziku koje donose vrijeme i komunikacija među narodima, a čiji tragovi sežu daleko u prošlost. Naime, ove ribe nisu prisutne samo u Jadranu, nego i u većem dijelu Mediterana, pa su u skladu s tim poznate i svim mediteranskim, ribarski orijentiranim narodima.

Ova riblja porodica svoj naziv Sciaenidae duguje prvenstveno jednoj od svojih glavnih karakteristika – zadržavanju u sjeni te krajnje diskretnom kretanju, nalik na bešumno kretanje sjenke.

A ni znanstveni naziv za kavalu nije ništa drugo doli dvostruka sjena, jer je prvi dio imena sjena na grčkom, a drugi dio imena sjena na latinskom jeziku.

Ranije korišten znanstveni naziv za kavalu bio je Corvina nigra, čime je vrlo vjerno oslikana najočitija karakteristika ove vrste, jer corvus na latinskom jeziku znači gavran, u ovom slučaju aludirajući na obojenost poput gavrana.

Također, ranije se za hamu koristio znanstveni naziv Sciaena aquila, što ima svoj refleks u narodnom nazivu morski orao, sokol, jer je aquila latinski naziv za orla.

Koraf, pak, korijen svojeg naziva nedvojbeno vuče s juga. U Libiji se i danas ova vrsta naziva ghorab. A zanimljiv je i narodni naziv krap, kako na nekim dijelovima obale nazivaju korafa, a koji je zapravo uobičajen za šarana, koji je tipična riječna riba.

---

image
Sjena iz sjene
---

KONJSKI PROFIL

Kavala (Sciaena umbra, Linnaeus, 1758.) većini je ribolovaca najpoznatija vrsta iz ove porodice i jedina koja živi isključivo u moru. Službeno može narasti do 52 centimetra dužine i težiti do četiri kilograma, koliko je bio dug i težak primjerak ulovljen sada jako davne 1957. godine kod otoka Sestrunja. Naravno, prosječna lovna težina za ovu vrstu znatno je manja i iznosi svega 0,25 kilograma.

Kavala ima oveću glavu s karakteristično povijenom gubicom, s donjom vilicom kraćom od gornje, a zahvaljujući tom tipičnom konjskom profilu i dobila je ime. Naime, na talijanskom jeziku cavallo znači konj. Ostali narodni nazivi koji prate ovu ribu su krap, kurben, ombra, mesan, vranac, grb i mrguša, čime se opet dijelom asocira na boju, a dijelom na fizičku konstituciju ribe.

Leđni greben je kod kavale karakteristično povišen, dok joj je tijelo u bokovima spljošteno. Peraje su dobro razvijene, ali unatoč tome nije plivač na duge staze. Šipčice podrepne i trbušne peraje su bijele boje, dok je druga šipčica podrepne peraje oštra i izrazito čvrsta, što može vrlo neugodno iznenaditi ribolovca koji prvi put rukom prihvaća ovu tek naizgled mekanu ribu.

---

image
Kavala, ovisno o staništu, može imati vrlo svijetle boje
---

Bočna je crta kod kavale vidljiva cijelom dužinom, a bojom varira od zlatno-smeđe do gotovo crne, s tim da je s trbušne strane uvijek srebrnkasto-žućkasta. Ljuske su hrapave, ktenoidne, s tim da su ispod očiju, uz usta i na prsima glatke, cikloidne. Iako je prisutna duž cijele obale, puno je brojnija oko otoka i brakova otvorenog mora, i to ponajviše u srednjem Jadranu. Preferira kamenita i obrasla dna dubine od 10 do 50 metara na kojima s lakoćom pronalazi zaklon i hranu.

Kao tipična riba bentosa hrani se ponajprije račićima, manjim ribama i mekušcima.

Mrijesti se krajem proljeća i početkom ljeta, s čime je usklađena i zakonska odredba koja je štiti. Naime, kavala je u razdoblju od 15. svibnja do 15. srpnja u lovostaju, s tim da postoji i ograničenje s obzirom na lovnu veličinu po kojem su svi primjerci manji od 30 centimetara zakonom zaštićeni, te ih se pri slučajnom ulovu mora neozlijeđene vratiti u more.

Posebno je zanimljivo to da kavala nakon što se izvali iz jaja prolazi larvalnu fazu, za čijeg trajanja uopće ne nalikuje na odrasle jedinke.

---

image
Vanjske strane otočnog niza omiljeno su stanište kavala
---

LAKA META

Lov kavale jednostavan je i ne zahtijeva neko posebno predznanje ni poseban ribolovni pribor. Budući da je najčešće nalazimo u jatima, spretniji udičar vrlo lako može izloviti veći dio jata. Naravno, podvodni ribolovci tu osobinu zadržavanja u jatima, kao i njezine usporene pokrete koji je čine relativno lakom metom, često nesmiljeno koriste, jer kavale satjerane u procijep praktički ni ne pokušavaju pobjeći ako im se zapriječi glavni ulaz.

U udičarenju se najboljom ješkom pokazao veliki crv, kao i gambor. Uobičajen pribor za lov je klasična kančanica s dvije do tri prame, bilo iz ruke ili štapom.

Trzaj je u pravilu samo jedan i u početku se čini kao da je na priboru znatno teža lovina. No, budući da nije neki osobit borac, dok se izvlači, otpor vrlo naglo slabi, tako da na površinu dolazi uglavnom mirna i ošamućena promjenom tlaka, što prihvat čini jednostavnim.

Osim udičarskim priborom, kavala se često lovi i ostima pod sviću.

---

image
Kavale su noćna lovina obalnih ribolovaca
---

PRUGASTA MIMIKRIJA

Koraf (Umbrina cirrosa, Linnaeus, 1758.) druga je i veća vrsta iz ove sjenovite porodice. Može narasti do desetak kilograma težine i pritom u dužinu dosegnuti 70 centimetara. Srednja lovna težina korafa je, baš kao i kod većine drugih riba, puno manja i kreće se oko jednog kilograma.

Ostali narodni nazivi za korafa su kurbel, harba, argo, umbrela, koštača, šalomun, lodo, sjenka šarka, havba, uz brojne druge izvedenice tih naziva.

Kao kavala, i koraf ima postrance spljošteno i na hrptu izdignuto tijelo s ovećom glavom i oborenom gubicom. S donje strane donje vilice ima crvoliki izdanak koji može biti končast ili čunjast, s jednom porom na vrhu i dvije bočne u svojem korijenu kojim se pomaže u traženju hrane po dnu.

---

image
Koraf ima zanimljiv prugasti uzorak
---

Peraje su razvijene, a prva leđna peraja naoružana je jakim i vrlo oštrim šipčicama. Ljuske su krupne, ktenoidne, kao i kod kavale oko očiju, gubice i na prsima su cikloidne, a bočna je linija jasno vidljiva cijelom dužinom.

Koraf je vrlo karakteristično obojen. Temeljna je boja žućkasto-zlatasto-srebrnasta s 25, a katkad i više od 25 koso položenih i crnkasto obrubljenih zlatnožutih pruga. Trbušna je strana bjelkasto-srebrna.

Koraf je najbrojniji na ušćima rijeka, a često zalazi u sama korita. U moru se zadržava u manjim jatima, ali i kao samotar od sasvim plitkog mora do stotinjak metara dubine. Premda ga najviše ima na južnom Jadranu, prisutan je i uz zapadnu obalu Istre.

No, iako ga praktički posvuda nalazimo, koraf ipak spada u rijetke ribe Jadrana.

Kao vrlo troma riba, najviše se zadržava nad plitkim i muljevitim dnima, gdje se sa svojom prugastom mimikrijom jako dobro uklapa.

Koraf se mrijesti u proljeće. I premda se može loviti tijekom cijele godine, najuspješniji je zimski lov. Udicom se lovi klasičnom kančanicom, pri čemu za ješku valja koristiti meso školjki, od kojih je najučinkovitiji šljanak, najbolje čitav nadjeven na udicu, naravno prethodno očišćen.

Od ostalih alata, koraf se najviše lovi ostima pod sviću, vršama, kao i svim obalnim mrežama potegačama i stajaćicama. Budući da je prilično rijedak, ne ostvaruje neku zapaženu gospodarsku vrijednost.

---

image
Ovako veliki korafi stvarno su rijetki
---

NAJVEĆA SJENA

Treća, posljednja i najveća vrsta iz ove porodice je hama (Argyrosomus regius, Asso, 1801.). Ostali narodni nazivi za hamu su grb pravi, sjenka, morski orao, sokol i konj.

Hama može doseći dužinu od dva metra uz težinu od preko impresivnih 70 kilograma, s tim da srednja lovna težina iznosi desetak kilograma.

Ova vrsta ima izduženo i u boku malo stisnuto tijelo. Glava joj je velika i pokrivena ljuskama. Ostale su ljuske kao i kod prethodne dvije vrste. Bočna je crta jasno izražena čitavom dužinom tijela. Sve su peraje dobro razvijene, a najrazvijenija je repna. S leđne je strane olovno-sive boje koso isprugana, dok je s trbušne bijelo-srebrna. Nedorasli primjerci imaju bjelkaste pjegice po bokovima.

Hama se mrijesti u toplijem dijelu godine, a spolnu zrelost postiže s 80 centimetra dužine. Preferira plitka i muljevita dna. Početkom ljeta putuje uzvodno u riječna korita, da bi se krajem jeseni vratila u more. Iako se uglavnom drži jata, često je možemo naći i kao samotara-lutalicu.

---

image
Hama ima glavu pokrivenu ljuskama
---

NADA SE BUDI

Iako je njezina prisutnost zabilježena i potvrđena u našem moru, hama ipak spada u rijetke stanovnike Jadrana. Do prije tridesetak godina bila je najbrojnija i najčešće viđena u južnom dijelu Jadranskog mora, oko ušća Bojane i Neretve, nešto manje oko ušća Cetine, no sada je i u tim dijelovima Jadrana vrlo rijetka.

Za ulcinjske je ribare u to vrijeme hama po količini ulova bila na drugome mjestu, odmah iza cipala, dok je ribarima sjevernog Jadrana bila praktički potpuno nepoznata vrsta.

U posljednje se vrijeme hama kavezno uzgaja, pri čemu s vremena na vrijeme poneka jedinka dospije u slobodno more.

Zahvaljujući tome, ribolovci povremeno uspijevaju ostvariti sporadične ulove ove vrste, s tim da postoji i nada u povratak divlje hame na prostor cijelog Jadrana. Tu nadu podgrijavaju i dojave ribolovaca s juga koji se povremeno pohvale ponekim kapitalnim ulovom ove rijetke ribe, ostvarenim uglavnom u toplijem dijelu godine, i to panulom u suton. Jedan dio strada i u lovu ostima pod sviću, ali samo na krajnjem jugu Jadrana.

U gospodarskom ribolovu lovi se obalnim mrežama potegačama, uglavnom u zimskom periodu, ali zbog relativno slabih i rijetkih ulova ne ostvaruje neku veću gospodarsku vrijednost.

---

image
Hame se često love u sumrak i noću
---

LOŠI GOSPODARI

Meso svih riba iz ove porodice cijenjeno je i uvijek traženo. Lako je probavljivo i pogodno za sve poznate načine pripremanja. Ipak, najviše se cijene spremljene na gradelama ili kuhane.

Kavala je posebno ukusna i sušena, i to prvenstveno zbog toga što ima izrazito nemasno meso. Zanimljivo je spomenuti da sve tri vrste imaju sposobnost svojevrsnog glasanja, koje postižu kontrakcijama ribljeg mjehura ili jednjaka, a koje se kod kavale može čuti i s trideset metara dubine, što ribari itekako dobro znaju iskoristiti. A kad se zateknu u jatu, i hame se može čuti. One su još glasnije dok proizvode zvuk koji je najbliži radu brodskih motora.

Nažalost, unatoč svim statistikama i alarmima koji već desetljećima upozoravaju na kritično stanje i pozivaju na zaštitu, porodica sjenki danas je prilično ugrožena. Naravno, glavni krivac za tu ugroženost smo mi, ljudska vrsta. Dijelom konstantnim zagađenjem mora, betonizacijom, a ponajviše nekontroliranim prelovom, čak i u doba mrijesta, doveli smo ove ribe na rub opstojnosti.

I samo o našoj brizi ovisi hoće li ove morske sjene opstati ili ćemo ih svojom nebrigom učiniti potpuno nevidljivima.

---

image
Prosječna lovna težina kavale sve je manja, tako da se ovolike kavale smatraju velikima
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => morski bubnjari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => morski bubnjari 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-03 09:57:42 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marin Tušulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-03 10:30:01 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-03 10:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 61 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345158.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345156.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345160.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345164.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345166.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345168.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345170.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345172.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345174.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345176.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345178.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345180.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345330.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345332.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20345334.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20351814.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20351816.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marin Tu\u0161uli\u0107 ","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Hama je najkrupnija riba iz porodice sjenki","Hame se \u010desto love u sumrak i no\u0107u","Hama ima glavu pokrivenu ljuskama","Kavala, ovisno o stani\u0161tu, mo\u017ee imati vrlo svijetle boje","Kavale ve\u0107inu \u017eivota provode u sjeni","Kavala ima gra\u0111u tijela tipi\u010dnu za svoju porodicu","Vanjske strane oto\u010dnog niza omiljeno su stani\u0161te kavala","Koraf ima zanimljiv prugasti uzorak","Na pje\u0161\u010danim obalama nedorasli korafi \u010desto stradaju od udi\u010dara koji love sitnu ribu","Ova usta odaju predatora","Prosje\u010dna lovna te\u017eina kavale sve je manja, tako da se ovolike kavale smatraju velikima","Ovako veliki korafi stvarno su rijetki","Pala je na fermu<\/em>","Sjena iz sjene","Kavale su no\u0107na lovina obalnih ribolovaca","Ni sjenke nisu imune na naglu promjenu tlaka","Na pojedinim lokacijama ovakvi ulovi nisu iznimka"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_20345158_1920.jpg":"1920x1080","k_20345158_1280.jpg":"1280x1280","k_20345158_1024.jpg":"1024x1024","k_20345158_640.jpg":"640x640","k_20345158_480.jpg":"480x480","k_20345158_340.jpg":"340x340","k_20345158_220.jpg":"220x220","o_20345158_1280.jpg":"1280x960","o_20345158_1024.jpg":"1024x768","o_20345158_640.jpg":"640x480","o_20345158_480.jpg":"480x360","o_20345158_340.jpg":"340x255","o_20345158_220.jpg":"220x165","h_20345158_1280.jpg":"1280x854","h_20345158_1024.jpg":"1024x683","h_20345158_640.jpg":"640x427","h_20345158_480.jpg":"480x320","h_20345158_340.jpg":"340x227","h_20345158_220.jpg":"220x147","pp_20345158_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345158_1024.jpg":"805x1024","pp_20345158_640.jpg":"503x640","pp_20345158_480.jpg":"377x480","pp_20345158_340.jpg":"267x340","pp_20345158_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20345156_1920.jpg":"1920x1080","k_20345156_1280.jpg":"1280x1280","k_20345156_1024.jpg":"1024x1024","k_20345156_640.jpg":"640x640","k_20345156_480.jpg":"480x480","k_20345156_340.jpg":"340x340","k_20345156_220.jpg":"220x220","o_20345156_1280.jpg":"1280x852","o_20345156_1024.jpg":"1024x682","o_20345156_640.jpg":"640x426","o_20345156_480.jpg":"480x319","o_20345156_340.jpg":"340x226","o_20345156_220.jpg":"220x146","h_20345156_1280.jpg":"1280x854","h_20345156_1024.jpg":"1024x683","h_20345156_640.jpg":"640x427","h_20345156_480.jpg":"480x320","h_20345156_340.jpg":"340x227","h_20345156_220.jpg":"220x147","pp_20345156_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345156_1024.jpg":"805x1024","pp_20345156_640.jpg":"503x640","pp_20345156_480.jpg":"377x480","pp_20345156_340.jpg":"267x340","pp_20345156_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20345160_1920.jpg":"1920x1080","k_20345160_1280.jpg":"1280x1280","k_20345160_1024.jpg":"1024x1024","k_20345160_640.jpg":"640x640","k_20345160_480.jpg":"480x480","k_20345160_340.jpg":"340x340","k_20345160_220.jpg":"220x220","o_20345160_1280.jpg":"1280x960","o_20345160_1024.jpg":"1024x768","o_20345160_640.jpg":"640x480","o_20345160_480.jpg":"480x360","o_20345160_340.jpg":"340x255","o_20345160_220.jpg":"220x165","h_20345160_1280.jpg":"1280x854","h_20345160_1024.jpg":"1024x683","h_20345160_640.jpg":"640x427","h_20345160_480.jpg":"480x320","h_20345160_340.jpg":"340x227","h_20345160_220.jpg":"220x147","pp_20345160_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345160_1024.jpg":"805x1024","pp_20345160_640.jpg":"503x640","pp_20345160_480.jpg":"377x480","pp_20345160_340.jpg":"267x340","pp_20345160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2562","hd_20345164_1920.jpg":"1920x1080","k_20345164_1280.jpg":"1280x1280","k_20345164_1024.jpg":"1024x1024","k_20345164_640.jpg":"640x640","k_20345164_480.jpg":"480x480","k_20345164_340.jpg":"340x340","k_20345164_220.jpg":"220x220","o_20345164_1280.jpg":"1280x1708","o_20345164_1024.jpg":"1024x1366","o_20345164_640.jpg":"640x854","o_20345164_480.jpg":"480x640","o_20345164_340.jpg":"340x453","o_20345164_220.jpg":"220x293","h_20345164_1280.jpg":"1280x854","h_20345164_1024.jpg":"1024x683","h_20345164_640.jpg":"640x427","h_20345164_480.jpg":"480x320","h_20345164_340.jpg":"340x227","h_20345164_220.jpg":"220x147","pp_20345164_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345164_1024.jpg":"805x1024","pp_20345164_640.jpg":"503x640","pp_20345164_480.jpg":"377x480","pp_20345164_340.jpg":"267x340","pp_20345164_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20345166_1920.jpg":"1920x1080","k_20345166_1280.jpg":"1280x1280","k_20345166_1024.jpg":"1024x1024","k_20345166_640.jpg":"640x640","k_20345166_480.jpg":"480x480","k_20345166_340.jpg":"340x340","k_20345166_220.jpg":"220x220","o_20345166_1280.jpg":"1280x960","o_20345166_1024.jpg":"1024x768","o_20345166_640.jpg":"640x480","o_20345166_480.jpg":"480x360","o_20345166_340.jpg":"340x255","o_20345166_220.jpg":"220x165","h_20345166_1280.jpg":"1280x854","h_20345166_1024.jpg":"1024x683","h_20345166_640.jpg":"640x427","h_20345166_480.jpg":"480x320","h_20345166_340.jpg":"340x227","h_20345166_220.jpg":"220x147","pp_20345166_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345166_1024.jpg":"805x1024","pp_20345166_640.jpg":"503x640","pp_20345166_480.jpg":"377x480","pp_20345166_340.jpg":"267x340","pp_20345166_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20345168_1920.jpg":"1920x1080","k_20345168_1280.jpg":"1280x1280","k_20345168_1024.jpg":"1024x1024","k_20345168_640.jpg":"640x640","k_20345168_480.jpg":"480x480","k_20345168_340.jpg":"340x340","k_20345168_220.jpg":"220x220","o_20345168_1280.jpg":"1280x853","o_20345168_1024.jpg":"1024x682","o_20345168_640.jpg":"640x426","o_20345168_480.jpg":"480x320","o_20345168_340.jpg":"340x226","o_20345168_220.jpg":"220x146","h_20345168_1280.jpg":"1280x854","h_20345168_1024.jpg":"1024x683","h_20345168_640.jpg":"640x427","h_20345168_480.jpg":"480x320","h_20345168_340.jpg":"340x227","h_20345168_220.jpg":"220x147","pp_20345168_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345168_1024.jpg":"805x1024","pp_20345168_640.jpg":"503x640","pp_20345168_480.jpg":"377x480","pp_20345168_340.jpg":"267x340","pp_20345168_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20345170_1920.jpg":"1920x1080","k_20345170_1280.jpg":"1280x1280","k_20345170_1024.jpg":"1024x1024","k_20345170_640.jpg":"640x640","k_20345170_480.jpg":"480x480","k_20345170_340.jpg":"340x340","k_20345170_220.jpg":"220x220","o_20345170_1280.jpg":"1280x853","o_20345170_1024.jpg":"1024x682","o_20345170_640.jpg":"640x426","o_20345170_480.jpg":"480x320","o_20345170_340.jpg":"340x226","o_20345170_220.jpg":"220x146","h_20345170_1280.jpg":"1280x854","h_20345170_1024.jpg":"1024x683","h_20345170_640.jpg":"640x427","h_20345170_480.jpg":"480x320","h_20345170_340.jpg":"340x227","h_20345170_220.jpg":"220x147","pp_20345170_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345170_1024.jpg":"805x1024","pp_20345170_640.jpg":"503x640","pp_20345170_480.jpg":"377x480","pp_20345170_340.jpg":"267x340","pp_20345170_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20345172_1920.jpg":"1920x1080","k_20345172_1280.jpg":"1280x1280","k_20345172_1024.jpg":"1024x1024","k_20345172_640.jpg":"640x640","k_20345172_480.jpg":"480x480","k_20345172_340.jpg":"340x340","k_20345172_220.jpg":"220x220","o_20345172_1280.jpg":"1280x960","o_20345172_1024.jpg":"1024x768","o_20345172_640.jpg":"640x480","o_20345172_480.jpg":"480x360","o_20345172_340.jpg":"340x255","o_20345172_220.jpg":"220x165","h_20345172_1280.jpg":"1280x854","h_20345172_1024.jpg":"1024x683","h_20345172_640.jpg":"640x427","h_20345172_480.jpg":"480x320","h_20345172_340.jpg":"340x227","h_20345172_220.jpg":"220x147","pp_20345172_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345172_1024.jpg":"805x1024","pp_20345172_640.jpg":"503x640","pp_20345172_480.jpg":"377x480","pp_20345172_340.jpg":"267x340","pp_20345172_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20345174_1920.jpg":"1920x1080","k_20345174_1280.jpg":"1280x1280","k_20345174_1024.jpg":"1024x1024","k_20345174_640.jpg":"640x640","k_20345174_480.jpg":"480x480","k_20345174_340.jpg":"340x340","k_20345174_220.jpg":"220x220","o_20345174_1280.jpg":"1280x960","o_20345174_1024.jpg":"1024x768","o_20345174_640.jpg":"640x480","o_20345174_480.jpg":"480x360","o_20345174_340.jpg":"340x255","o_20345174_220.jpg":"220x165","h_20345174_1280.jpg":"1280x854","h_20345174_1024.jpg":"1024x683","h_20345174_640.jpg":"640x427","h_20345174_480.jpg":"480x320","h_20345174_340.jpg":"340x227","h_20345174_220.jpg":"220x147","pp_20345174_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345174_1024.jpg":"805x1024","pp_20345174_640.jpg":"503x640","pp_20345174_480.jpg":"377x480","pp_20345174_340.jpg":"267x340","pp_20345174_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20345176_1920.jpg":"1920x1080","k_20345176_1280.jpg":"1280x1280","k_20345176_1024.jpg":"1024x1024","k_20345176_640.jpg":"640x640","k_20345176_480.jpg":"480x480","k_20345176_340.jpg":"340x340","k_20345176_220.jpg":"220x220","o_20345176_1280.jpg":"1280x960","o_20345176_1024.jpg":"1024x768","o_20345176_640.jpg":"640x480","o_20345176_480.jpg":"480x360","o_20345176_340.jpg":"340x255","o_20345176_220.jpg":"220x165","h_20345176_1280.jpg":"1280x854","h_20345176_1024.jpg":"1024x683","h_20345176_640.jpg":"640x427","h_20345176_480.jpg":"480x320","h_20345176_340.jpg":"340x227","h_20345176_220.jpg":"220x147","pp_20345176_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345176_1024.jpg":"805x1024","pp_20345176_640.jpg":"503x640","pp_20345176_480.jpg":"377x480","pp_20345176_340.jpg":"267x340","pp_20345176_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20345178_1920.jpg":"1920x1080","k_20345178_1280.jpg":"1280x1280","k_20345178_1024.jpg":"1024x1024","k_20345178_640.jpg":"640x640","k_20345178_480.jpg":"480x480","k_20345178_340.jpg":"340x340","k_20345178_220.jpg":"220x220","o_20345178_1280.jpg":"1280x853","o_20345178_1024.jpg":"1024x682","o_20345178_640.jpg":"640x426","o_20345178_480.jpg":"480x320","o_20345178_340.jpg":"340x226","o_20345178_220.jpg":"220x146","h_20345178_1280.jpg":"1280x854","h_20345178_1024.jpg":"1024x683","h_20345178_640.jpg":"640x427","h_20345178_480.jpg":"480x320","h_20345178_340.jpg":"340x227","h_20345178_220.jpg":"220x147","pp_20345178_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345178_1024.jpg":"805x1024","pp_20345178_640.jpg":"503x640","pp_20345178_480.jpg":"377x480","pp_20345178_340.jpg":"267x340","pp_20345178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2888","hd_20345180_1920.jpg":"1920x1080","k_20345180_1280.jpg":"1280x1280","k_20345180_1024.jpg":"1024x1024","k_20345180_640.jpg":"640x640","k_20345180_480.jpg":"480x480","k_20345180_340.jpg":"340x340","k_20345180_220.jpg":"220x220","o_20345180_1280.jpg":"1280x1925","o_20345180_1024.jpg":"1024x1540","o_20345180_640.jpg":"640x962","o_20345180_480.jpg":"480x722","o_20345180_340.jpg":"340x511","o_20345180_220.jpg":"220x330","h_20345180_1280.jpg":"1280x854","h_20345180_1024.jpg":"1024x683","h_20345180_640.jpg":"640x427","h_20345180_480.jpg":"480x320","h_20345180_340.jpg":"340x227","h_20345180_220.jpg":"220x147","pp_20345180_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345180_1024.jpg":"805x1024","pp_20345180_640.jpg":"503x640","pp_20345180_480.jpg":"377x480","pp_20345180_340.jpg":"267x340","pp_20345180_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20345330_1920.jpg":"1920x1080","k_20345330_1280.jpg":"1280x1280","k_20345330_1024.jpg":"1024x1024","k_20345330_640.jpg":"640x640","k_20345330_480.jpg":"480x480","k_20345330_340.jpg":"340x340","k_20345330_220.jpg":"220x220","o_20345330_1280.jpg":"1280x960","o_20345330_1024.jpg":"1024x768","o_20345330_640.jpg":"640x480","o_20345330_480.jpg":"480x360","o_20345330_340.jpg":"340x255","o_20345330_220.jpg":"220x165","h_20345330_1280.jpg":"1280x854","h_20345330_1024.jpg":"1024x683","h_20345330_640.jpg":"640x427","h_20345330_480.jpg":"480x320","h_20345330_340.jpg":"340x227","h_20345330_220.jpg":"220x147","pp_20345330_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345330_1024.jpg":"805x1024","pp_20345330_640.jpg":"503x640","pp_20345330_480.jpg":"377x480","pp_20345330_340.jpg":"267x340","pp_20345330_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20345332_1920.jpg":"1920x1080","k_20345332_1280.jpg":"1280x1280","k_20345332_1024.jpg":"1024x1024","k_20345332_640.jpg":"640x640","k_20345332_480.jpg":"480x480","k_20345332_340.jpg":"340x340","k_20345332_220.jpg":"220x220","o_20345332_1280.jpg":"1280x1706","o_20345332_1024.jpg":"1024x1365","o_20345332_640.jpg":"640x853","o_20345332_480.jpg":"480x640","o_20345332_340.jpg":"340x453","o_20345332_220.jpg":"220x293","h_20345332_1280.jpg":"1280x854","h_20345332_1024.jpg":"1024x683","h_20345332_640.jpg":"640x427","h_20345332_480.jpg":"480x320","h_20345332_340.jpg":"340x227","h_20345332_220.jpg":"220x147","pp_20345332_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345332_1024.jpg":"805x1024","pp_20345332_640.jpg":"503x640","pp_20345332_480.jpg":"377x480","pp_20345332_340.jpg":"267x340","pp_20345332_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20345334_1920.jpg":"1920x1080","k_20345334_1280.jpg":"1280x1280","k_20345334_1024.jpg":"1024x1024","k_20345334_640.jpg":"640x640","k_20345334_480.jpg":"480x480","k_20345334_340.jpg":"340x340","k_20345334_220.jpg":"220x220","o_20345334_1280.jpg":"1280x1706","o_20345334_1024.jpg":"1024x1365","o_20345334_640.jpg":"640x853","o_20345334_480.jpg":"480x640","o_20345334_340.jpg":"340x453","o_20345334_220.jpg":"220x293","h_20345334_1280.jpg":"1280x854","h_20345334_1024.jpg":"1024x683","h_20345334_640.jpg":"640x427","h_20345334_480.jpg":"480x320","h_20345334_340.jpg":"340x227","h_20345334_220.jpg":"220x147","pp_20345334_1280.jpg":"1006x1280","pp_20345334_1024.jpg":"805x1024","pp_20345334_640.jpg":"503x640","pp_20345334_480.jpg":"377x480","pp_20345334_340.jpg":"267x340","pp_20345334_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20351814_1920.jpg":"1920x1080","k_20351814_1280.jpg":"1280x1280","k_20351814_1024.jpg":"1024x1024","k_20351814_640.jpg":"640x640","k_20351814_480.jpg":"480x480","k_20351814_340.jpg":"340x340","k_20351814_220.jpg":"220x220","o_20351814_1280.jpg":"1280x1706","o_20351814_1024.jpg":"1024x1365","o_20351814_640.jpg":"640x853","o_20351814_480.jpg":"480x640","o_20351814_340.jpg":"340x453","o_20351814_220.jpg":"220x293","h_20351814_1280.jpg":"1280x854","h_20351814_1024.jpg":"1024x683","h_20351814_640.jpg":"640x427","h_20351814_480.jpg":"480x320","h_20351814_340.jpg":"340x227","h_20351814_220.jpg":"220x147","pp_20351814_1280.jpg":"1006x1280","pp_20351814_1024.jpg":"805x1024","pp_20351814_640.jpg":"503x640","pp_20351814_480.jpg":"377x480","pp_20351814_340.jpg":"267x340","pp_20351814_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20351816_1920.jpg":"1920x1080","k_20351816_1280.jpg":"1280x1280","k_20351816_1024.jpg":"1024x1024","k_20351816_640.jpg":"640x640","k_20351816_480.jpg":"480x480","k_20351816_340.jpg":"340x340","k_20351816_220.jpg":"220x220","o_20351816_1280.jpg":"1280x1706","o_20351816_1024.jpg":"1024x1365","o_20351816_640.jpg":"640x853","o_20351816_480.jpg":"480x640","o_20351816_340.jpg":"340x453","o_20351816_220.jpg":"220x293","h_20351816_1280.jpg":"1280x854","h_20351816_1024.jpg":"1024x683","h_20351816_640.jpg":"640x427","h_20351816_480.jpg":"480x320","h_20351816_340.jpg":"340x227","h_20351816_220.jpg":"220x147","pp_20351816_1280.jpg":"1006x1280","pp_20351816_1024.jpg":"805x1024","pp_20351816_640.jpg":"503x640","pp_20351816_480.jpg":"377x480","pp_20351816_340.jpg":"267x340","pp_20351816_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7946109 Threads: 5 Questions: 1588428696 Slow queries: 4852355 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112237177 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sjenke-su-ugrozenije-nego-ikada-doznajte-sve-o-kavali-korafu-i-hami-1164686 [printLink] => /om/ribolov/sjenke-su-ugrozenije-nego-ikada-doznajte-sve-o-kavali-korafu-i-hami-1164686?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 657512 [name] => kavala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-24 14:53:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kavala [link] => /tag/kavala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 665751 [name] => koraf [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-03 11:23:35 [main_article_id] => 0 [alias] => koraf [link] => /tag/koraf ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61414 [name] => Hama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hama [link] => /tag/hama ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656508 [name] => riba hama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-16 07:39:50 [main_article_id] => 0 [alias] => riba-hama [link] => /tag/riba-hama ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665752 [name] => ugrožene ribe u jadranu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-03 11:23:35 [main_article_id] => 0 [alias] => ugrozene-ribe-u-jadranu [link] => /tag/ugrozene-ribe-u-jadranu ) [5] => stdClass Object ( [id] => 665753 [name] => ugrožene vrste riba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-03 11:23:35 [main_article_id] => 0 [alias] => ugrozene-vrste-riba [link] => /tag/ugrozene-vrste-riba ) [6] => stdClass Object ( [id] => 665754 [name] => porodica sjene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-03 11:23:35 [main_article_id] => 0 [alias] => porodica-sjene [link] => /tag/porodica-sjene ) [7] => stdClass Object ( [id] => 665755 [name] => Sciaenidae [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-03 11:23:35 [main_article_id] => 0 [alias] => sciaenidae [link] => /tag/sciaenidae ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => morski bubnjari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sjenke su ugroženije nego ikada: doznajte sve o neobičnim stanovnicima Jadrana - kavali, korafu i hami [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-06-30-43-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345158.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marin Tušulić [mainImageDesc] => Hama je najkrupnija riba iz porodice sjenki [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345158.jpg [title] => Hama je najkrupnija riba iz porodice sjenki Marin Tušulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345156.jpg [title] => Hame se često love u sumrak i noću ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345160.jpg [title] => Hama ima glavu pokrivenu ljuskama ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345164.jpg [title] => Kavala, ovisno o staništu, može imati vrlo svijetle boje ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345166.jpg [title] => Kavale većinu života provode u sjeni ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345168.jpg [title] => Kavala ima građu tijela tipičnu za svoju porodicu ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345170.jpg [title] => Vanjske strane otočnog niza omiljeno su stanište kavala ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345172.jpg [title] => Koraf ima zanimljiv prugasti uzorak ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345174.jpg [title] => Na pješčanim obalama nedorasli korafi često stradaju od udičara koji love sitnu ribu ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345176.jpg [title] => Ova usta odaju predatora ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345178.jpg [title] => Prosječna lovna težina kavale sve je manja, tako da se ovolike kavale smatraju velikima ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345180.jpg [title] => Ovako veliki korafi stvarno su rijetki ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345330.jpg [title] => Pala je na fermu ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345332.jpg [title] => Sjena iz sjene ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20345334.jpg [title] => Kavale su noćna lovina obalnih ribolovaca ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20351814.jpg [title] => Ni sjenke nisu imune na naglu promjenu tlaka ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20351816.jpg [title] => Na pojedinim lokacijama ovakvi ulovi nisu iznimka ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Jadranskome moru trenutno živi 467 vrsta riba. I premda je to službeni podatak, možda bi bolje bilo reći da je uočeno toliko vrsta jer se taj broj neprestanim priljevom novih vrsta i odlaskom nekih ranije zabilježenih, a dulje vremena nepotvrđenih vrsta, zapravo neprestano mijenja.

I premda se takve promjene konstantno događaju, neke su vrste u našem moru prisutne praktički oduvijek i, po svemu sudeći, unatoč silnom ribolovnom pritisku, ne namjeravaju ga napustiti ni na koji način.

Jedna od takvih, posebno zanimljivih ribljih porodica su sjenke (Sciaenidae), koje su u Jadranu predstavljene s tri vrste – kavalom, hamom i korafom.

TRAGOVI PROŠLOSTI

Zanimljivo je da sve tri vrste imaju međusobno povezane nazive, kako one znanstvene tako i narodne, uvjetovane neminovnim promjenama u jeziku koje donose vrijeme i komunikacija među narodima, a čiji tragovi sežu daleko u prošlost. Naime, ove ribe nisu prisutne samo u Jadranu, nego i u većem dijelu Mediterana, pa su u skladu s tim poznate i svim mediteranskim, ribarski orijentiranim narodima.

Ova riblja porodica svoj naziv Sciaenidae duguje prvenstveno jednoj od svojih glavnih karakteristika – zadržavanju u sjeni te krajnje diskretnom kretanju, nalik na bešumno kretanje sjenke.

A ni znanstveni naziv za kavalu nije ništa drugo doli dvostruka sjena, jer je prvi dio imena sjena na grčkom, a drugi dio imena sjena na latinskom jeziku.

Ranije korišten znanstveni naziv za kavalu bio je Corvina nigra, čime je vrlo vjerno oslikana najočitija karakteristika ove vrste, jer corvus na latinskom jeziku znači gavran, u ovom slučaju aludirajući na obojenost poput gavrana.

Također, ranije se za hamu koristio znanstveni naziv Sciaena aquila, što ima svoj refleks u narodnom nazivu morski orao, sokol, jer je aquila latinski naziv za orla.

Koraf, pak, korijen svojeg naziva nedvojbeno vuče s juga. U Libiji se i danas ova vrsta naziva ghorab. A zanimljiv je i narodni naziv krap, kako na nekim dijelovima obale nazivaju korafa, a koji je zapravo uobičajen za šarana, koji je tipična riječna riba.

---

image
Sjena iz sjene
---

KONJSKI PROFIL

Kavala (Sciaena umbra, Linnaeus, 1758.) većini je ribolovaca najpoznatija vrsta iz ove porodice i jedina koja živi isključivo u moru. Službeno može narasti do 52 centimetra dužine i težiti do četiri kilograma, koliko je bio dug i težak primjerak ulovljen sada jako davne 1957. godine kod otoka Sestrunja. Naravno, prosječna lovna težina za ovu vrstu znatno je manja i iznosi svega 0,25 kilograma.

Kavala ima oveću glavu s karakteristično povijenom gubicom, s donjom vilicom kraćom od gornje, a zahvaljujući tom tipičnom konjskom profilu i dobila je ime. Naime, na talijanskom jeziku cavallo znači konj. Ostali narodni nazivi koji prate ovu ribu su krap, kurben, ombra, mesan, vranac, grb i mrguša, čime se opet dijelom asocira na boju, a dijelom na fizičku konstituciju ribe.

Leđni greben je kod kavale karakteristično povišen, dok joj je tijelo u bokovima spljošteno. Peraje su dobro razvijene, ali unatoč tome nije plivač na duge staze. Šipčice podrepne i trbušne peraje su bijele boje, dok je druga šipčica podrepne peraje oštra i izrazito čvrsta, što može vrlo neugodno iznenaditi ribolovca koji prvi put rukom prihvaća ovu tek naizgled mekanu ribu.

---

image
Kavala, ovisno o staništu, može imati vrlo svijetle boje
---

Bočna je crta kod kavale vidljiva cijelom dužinom, a bojom varira od zlatno-smeđe do gotovo crne, s tim da je s trbušne strane uvijek srebrnkasto-žućkasta. Ljuske su hrapave, ktenoidne, s tim da su ispod očiju, uz usta i na prsima glatke, cikloidne. Iako je prisutna duž cijele obale, puno je brojnija oko otoka i brakova otvorenog mora, i to ponajviše u srednjem Jadranu. Preferira kamenita i obrasla dna dubine od 10 do 50 metara na kojima s lakoćom pronalazi zaklon i hranu.

Kao tipična riba bentosa hrani se ponajprije račićima, manjim ribama i mekušcima.

Mrijesti se krajem proljeća i početkom ljeta, s čime je usklađena i zakonska odredba koja je štiti. Naime, kavala je u razdoblju od 15. svibnja do 15. srpnja u lovostaju, s tim da postoji i ograničenje s obzirom na lovnu veličinu po kojem su svi primjerci manji od 30 centimetara zakonom zaštićeni, te ih se pri slučajnom ulovu mora neozlijeđene vratiti u more.

Posebno je zanimljivo to da kavala nakon što se izvali iz jaja prolazi larvalnu fazu, za čijeg trajanja uopće ne nalikuje na odrasle jedinke.

---

image
Vanjske strane otočnog niza omiljeno su stanište kavala
---

LAKA META

Lov kavale jednostavan je i ne zahtijeva neko posebno predznanje ni poseban ribolovni pribor. Budući da je najčešće nalazimo u jatima, spretniji udičar vrlo lako može izloviti veći dio jata. Naravno, podvodni ribolovci tu osobinu zadržavanja u jatima, kao i njezine usporene pokrete koji je čine relativno lakom metom, često nesmiljeno koriste, jer kavale satjerane u procijep praktički ni ne pokušavaju pobjeći ako im se zapriječi glavni ulaz.

U udičarenju se najboljom ješkom pokazao veliki crv, kao i gambor. Uobičajen pribor za lov je klasična kančanica s dvije do tri prame, bilo iz ruke ili štapom.

Trzaj je u pravilu samo jedan i u početku se čini kao da je na priboru znatno teža lovina. No, budući da nije neki osobit borac, dok se izvlači, otpor vrlo naglo slabi, tako da na površinu dolazi uglavnom mirna i ošamućena promjenom tlaka, što prihvat čini jednostavnim.

Osim udičarskim priborom, kavala se često lovi i ostima pod sviću.

---

image
Kavale su noćna lovina obalnih ribolovaca
---

PRUGASTA MIMIKRIJA

Koraf (Umbrina cirrosa, Linnaeus, 1758.) druga je i veća vrsta iz ove sjenovite porodice. Može narasti do desetak kilograma težine i pritom u dužinu dosegnuti 70 centimetara. Srednja lovna težina korafa je, baš kao i kod većine drugih riba, puno manja i kreće se oko jednog kilograma.

Ostali narodni nazivi za korafa su kurbel, harba, argo, umbrela, koštača, šalomun, lodo, sjenka šarka, havba, uz brojne druge izvedenice tih naziva.

Kao kavala, i koraf ima postrance spljošteno i na hrptu izdignuto tijelo s ovećom glavom i oborenom gubicom. S donje strane donje vilice ima crvoliki izdanak koji može biti končast ili čunjast, s jednom porom na vrhu i dvije bočne u svojem korijenu kojim se pomaže u traženju hrane po dnu.

---

image
Koraf ima zanimljiv prugasti uzorak
---

Peraje su razvijene, a prva leđna peraja naoružana je jakim i vrlo oštrim šipčicama. Ljuske su krupne, ktenoidne, kao i kod kavale oko očiju, gubice i na prsima su cikloidne, a bočna je linija jasno vidljiva cijelom dužinom.

Koraf je vrlo karakteristično obojen. Temeljna je boja žućkasto-zlatasto-srebrnasta s 25, a katkad i više od 25 koso položenih i crnkasto obrubljenih zlatnožutih pruga. Trbušna je strana bjelkasto-srebrna.

Koraf je najbrojniji na ušćima rijeka, a često zalazi u sama korita. U moru se zadržava u manjim jatima, ali i kao samotar od sasvim plitkog mora do stotinjak metara dubine. Premda ga najviše ima na južnom Jadranu, prisutan je i uz zapadnu obalu Istre.

No, iako ga praktički posvuda nalazimo, koraf ipak spada u rijetke ribe Jadrana.

Kao vrlo troma riba, najviše se zadržava nad plitkim i muljevitim dnima, gdje se sa svojom prugastom mimikrijom jako dobro uklapa.

Koraf se mrijesti u proljeće. I premda se može loviti tijekom cijele godine, najuspješniji je zimski lov. Udicom se lovi klasičnom kančanicom, pri čemu za ješku valja koristiti meso školjki, od kojih je najučinkovitiji šljanak, najbolje čitav nadjeven na udicu, naravno prethodno očišćen.

Od ostalih alata, koraf se najviše lovi ostima pod sviću, vršama, kao i svim obalnim mrežama potegačama i stajaćicama. Budući da je prilično rijedak, ne ostvaruje neku zapaženu gospodarsku vrijednost.

---

image
Ovako veliki korafi stvarno su rijetki
---

NAJVEĆA SJENA

Treća, posljednja i najveća vrsta iz ove porodice je hama (Argyrosomus regius, Asso, 1801.). Ostali narodni nazivi za hamu su grb pravi, sjenka, morski orao, sokol i konj.

Hama može doseći dužinu od dva metra uz težinu od preko impresivnih 70 kilograma, s tim da srednja lovna težina iznosi desetak kilograma.

Ova vrsta ima izduženo i u boku malo stisnuto tijelo. Glava joj je velika i pokrivena ljuskama. Ostale su ljuske kao i kod prethodne dvije vrste. Bočna je crta jasno izražena čitavom dužinom tijela. Sve su peraje dobro razvijene, a najrazvijenija je repna. S leđne je strane olovno-sive boje koso isprugana, dok je s trbušne bijelo-srebrna. Nedorasli primjerci imaju bjelkaste pjegice po bokovima.

Hama se mrijesti u toplijem dijelu godine, a spolnu zrelost postiže s 80 centimetra dužine. Preferira plitka i muljevita dna. Početkom ljeta putuje uzvodno u riječna korita, da bi se krajem jeseni vratila u more. Iako se uglavnom drži jata, često je možemo naći i kao samotara-lutalicu.

---

image
Hama ima glavu pokrivenu ljuskama
---

NADA SE BUDI

Iako je njezina prisutnost zabilježena i potvrđena u našem moru, hama ipak spada u rijetke stanovnike Jadrana. Do prije tridesetak godina bila je najbrojnija i najčešće viđena u južnom dijelu Jadranskog mora, oko ušća Bojane i Neretve, nešto manje oko ušća Cetine, no sada je i u tim dijelovima Jadrana vrlo rijetka.

Za ulcinjske je ribare u to vrijeme hama po količini ulova bila na drugome mjestu, odmah iza cipala, dok je ribarima sjevernog Jadrana bila praktički potpuno nepoznata vrsta.

U posljednje se vrijeme hama kavezno uzgaja, pri čemu s vremena na vrijeme poneka jedinka dospije u slobodno more.

Zahvaljujući tome, ribolovci povremeno uspijevaju ostvariti sporadične ulove ove vrste, s tim da postoji i nada u povratak divlje hame na prostor cijelog Jadrana. Tu nadu podgrijavaju i dojave ribolovaca s juga koji se povremeno pohvale ponekim kapitalnim ulovom ove rijetke ribe, ostvarenim uglavnom u toplijem dijelu godine, i to panulom u suton. Jedan dio strada i u lovu ostima pod sviću, ali samo na krajnjem jugu Jadrana.

U gospodarskom ribolovu lovi se obalnim mrežama potegačama, uglavnom u zimskom periodu, ali zbog relativno slabih i rijetkih ulova ne ostvaruje neku veću gospodarsku vrijednost.

---

image
Hame se često love u sumrak i noću
---

LOŠI GOSPODARI

Meso svih riba iz ove porodice cijenjeno je i uvijek traženo. Lako je probavljivo i pogodno za sve poznate načine pripremanja. Ipak, najviše se cijene spremljene na gradelama ili kuhane.

Kavala je posebno ukusna i sušena, i to prvenstveno zbog toga što ima izrazito nemasno meso. Zanimljivo je spomenuti da sve tri vrste imaju sposobnost svojevrsnog glasanja, koje postižu kontrakcijama ribljeg mjehura ili jednjaka, a koje se kod kavale može čuti i s trideset metara dubine, što ribari itekako dobro znaju iskoristiti. A kad se zateknu u jatu, i hame se može čuti. One su još glasnije dok proizvode zvuk koji je najbliži radu brodskih motora.

Nažalost, unatoč svim statistikama i alarmima koji već desetljećima upozoravaju na kritično stanje i pozivaju na zaštitu, porodica sjenki danas je prilično ugrožena. Naravno, glavni krivac za tu ugroženost smo mi, ljudska vrsta. Dijelom konstantnim zagađenjem mora, betonizacijom, a ponajviše nekontroliranim prelovom, čak i u doba mrijesta, doveli smo ove ribe na rub opstojnosti.

I samo o našoj brizi ovisi hoće li ove morske sjene opstati ili ćemo ih svojom nebrigom učiniti potpuno nevidljivima.

---

image
Prosječna lovna težina kavale sve je manja, tako da se ovolike kavale smatraju velikima
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marin Tušulić
Marin Tušulić
Hama je najkrupnija riba iz porodice sjenki

Hame se često love u sumrak i noću

Hama ima glavu pokrivenu ljuskama

Kavala, ovisno o staništu, može imati vrlo svijetle boje

Kavale većinu života provode u sjeni

Kavala ima građu tijela tipičnu za svoju porodicu

Vanjske strane otočnog niza omiljeno su stanište kavala

Koraf ima zanimljiv prugasti uzorak

Na pješčanim obalama nedorasli korafi često stradaju od udičara koji love sitnu ribu

Ova usta odaju predatora

Prosječna lovna težina kavale sve je manja, tako da se ovolike kavale smatraju velikima

Ovako veliki korafi stvarno su rijetki

Pala je na fermu

Sjena iz sjene

Kavale su noćna lovina obalnih ribolovaca

Ni sjenke nisu imune na naglu promjenu tlaka

Na pojedinim lokacijama ovakvi ulovi nisu iznimka
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sjenke-su-ugrozenije-nego-ikada-doznajte-sve-o-kavali-korafu-i-hami-1164686 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a03009a5128d8d7347ed75393031fc51dcf7ab5e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sjenke+su+ugro%C5%BEenije+nego+ikada%3A+doznajte+sve+o+neobi%C4%8Dnim+stanovnicima+Jadrana+-+kavali%2C+korafu+i+hami&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsjenke-su-ugrozenije-nego-ikada-doznajte-sve-o-kavali-korafu-i-hami-1164686 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsjenke-su-ugrozenije-nego-ikada-doznajte-sve-o-kavali-korafu-i-hami-1164686 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => morski bubnjari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

morski bubnjariSjenke su ugroženije nego ikada: doznajte sve o neobičnim stanovnicima Jadrana - kavali, korafu i hami

Piše Marin Tušulić
3. veljače 2022. - 11:22

U Jadranskome moru trenutno živi 467 vrsta riba. I premda je to službeni podatak, možda bi bolje bilo reći da je uočeno toliko vrsta jer se taj broj neprestanim priljevom novih vrsta i odlaskom nekih ranije zabilježenih, a dulje vremena nepotvrđenih vrsta, zapravo neprestano mijenja.

I premda se takve promjene konstantno događaju, neke su vrste u našem moru prisutne praktički oduvijek i, po svemu sudeći, unatoč silnom ribolovnom pritisku, ne namjeravaju ga napustiti ni na koji način.

Jedna od takvih, posebno zanimljivih ribljih porodica su sjenke (Sciaenidae), koje su u Jadranu predstavljene s tri vrste – kavalom, hamom i korafom.

TRAGOVI PROŠLOSTI

Zanimljivo je da sve tri vrste imaju međusobno povezane nazive, kako one znanstvene tako i narodne, uvjetovane neminovnim promje...

18. svibanj 2024 08:30