stdClass Object ( [id] => 1361167 [title] => S ‘uhom‘ ili ‘okom‘, pitanje je sad? Evo kako odabrati oblik udice ovisno o opremi, tehnici i lovini [alias] => s-uhom-ili-okom-pitanje-je-sad-evo-kako-odabrati-oblik-udice-ovisno-o-opremi-tehnici-i-lovini [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Broju od više tisuća različitih oblika udica u znatnoj su mjeri pridonijeli i oblici njihovog završetka, glave, dijela koji se nalazi na suprotnom kraju od vrha, a koji služi za spajanje udice s ostatkom pribora. Izgled toga dijela nije osobito važan za lovnost, ali jest za pouzdanost i nosivost udice te cijelog pribora na koji je ona montirana. Zato je važno znati pravilno odabrati udicu s oblikom glave koji je najprimjereniji spajanju s određenim dijelom opreme, tehnici ribolova koja se želi prakticirati te veličini ribe koja se želi loviti!

Naslon za čvor

Problem odabira vrste glave javlja se samo kad su u pitanju najjednostavnije, jednokrake udice. Naime, samo kod njih glava može imati razne oblike, ali danas gotovo isključivo pločice i prstena. Za razliku od njih, višekrake imaju glave isključivo oblika prstena.

Udice sa završetkom u obliku pločice mogu se spojiti samo strunom. Pločica, koji mnogi nazivaju uhom, pritom služi kao graničnik na koji se naslanja čvor vezan na vrat udice neposredno uz glavu. Znači, zadatak pločice je samo da spriječi čvor da pod teretom prokliza i spadne s udice. Dovoljno kvalitetno to radi pločica samo ako je barem duplo šira od promjera vrata udice, pod uvjetom da je čvor kvalitetno vezan.

Pločica se prešanjem formira u razne oblike, nekad samo u ravne ovalne ili pravokutne, među kojima nema primjetne razlike u kvaliteti držanja čvora. Iznimka su pločice izrađene najsuvremenijim načinom prešanja. Kod njih su rubni dijelovi znatno deblji od središnjeg dijela pločice, kod nekih modela nešto deblji i od vrata udice.

---

image

Najčešći oblici prstenastih završetaka

---

Na jačinu držanja čvora, ali i prodornost udice, utjecaj ima savijenost pločice u odnosu na vrat udice. Naime, pločica vrhom savijena na suprotnu stranu od vrha udice bolje drži čvor. Kad je u pitanju prodornost, optimalni kut pod kojim je pločica savijena kreće se do 45 stupnjeva, ovisno o obliku udice. Za udice oblika Aberdeen, Crystal i slične do 15, a za Circle i slične preko 30 stupnjeva.

Iznimka su pločice s najsuvremenijim načinom prešanja, kod kojih su rubni dijelovi znatno deblji od središnjeg dijela pločice, kod nekih modela nešto deblji i od vrata udice. Bolje držanje čvora od ravnih imaju pločice savijene u obliku slova V. Osim toga, one imaju najmanju mogućnost da tijekom borbe s ribom oštete strunu poviše čvora, jer je ona većim dijelom zaštićena unutar savijene pločice.

Utor za strunu

Udice posljednje generacije, kako ravne tako i V, po sredini pločice imaju uzdužni utor za smještaj strune, koji se kod nekih produljuje i na vrat udice. Kod nekih je i utor poprijeko izbrazdan, što sve skupa znatno poboljšava trenje sa strunom, a time i jačinu spoja.

---

image

Udice s ravnom i V pločicom

---

Pri odabiru udice s pločicom, osim na oblik dobro je obratiti pozornost i na kvalitetu izrade pločice. Vrlo je važno da njezini rubovi ne budu oštri nego zaobljeni kako ne bi strugali i tako slabili čvor te strunu uz njega. Izrazita prednost pločaste nad glavom prstenastog oblika je kod nadijevanja živih crva i drugih prirodnih mamaca. Naime, pločaste glave i čvorovi na njima su manji nego na prstenastim glavama pa manje oštećuju mamac.

Udice s pločicom mogu se vezati malobrojnim i u pravilu čvorovima manje nosivosti od onih kojima se mogu vezati udice s prstenastim glavama. Zato se uglavnom koriste za lov klasičnim odmetom, plovkom, kančanicom i parangalom riba teških do pet kilograma, odnosno vezivanje najlonske, fluorougljične te hibridne strune promjera do 0,35, najviše 0,40 mm. Za lov težih riba i vezivanje debljih najlonskih i fluorougljičnih, ali i svih višenitnih struna, prikladnije su udice s prstenom za vezivanje.

Za razliku od onih s pločicom, udice s glavom oblika prstena osim sa strunama mogu se direktno spajati s kopčama, prstenima te vrtilicama, što ih čini prikladnim za lov svim udičarskim alatima i tehnikama. Big game je bez tih udica nezamisliv, baš kao i montaže s metalnom strunom. Na panuli udica s prstenom može se postaviti i kao klizna. Za prsten ili ispred njega (najbolje tako da struna prolazi kroz njega) moguće je vezati bilo koji čvor. Čvor vezan za prsten bolje drži od istovjetnog vezanog za pločicu, čak i ako je nedovoljno dobro vezan. Osim toga, čvor je lakše vezati na prsten nego uz pločicu udice. Zato se manje iskusnim vezačima čvorova preporučuje upotreba udica s prstenom i za vezivanje tanjih jednonitnih struna.

---

image

Udica s prstenom je bolje rješenje za kliznu montažu

---

Fiksna i njišuća montaža

Velika prednost udica s prstenastim završnim dijelom jest što se mogu montirati na dva načina - fiksno, pri čemu čvor čvrsto naliježe na prsten, te slobodno, njišuće, pri čemu je udica zapravo okačena na petlju strune.

Poput pločastih, postoje i razni oblici prstenastih završetaka, glava udica. Štoviše, ima čak i posebnih za određene čvorove, načine njihova spajanja s udicom te različite varalice. Najčešće se koristi prstenasti, ringed eye. Kroz njega se lako provlači struna, a za njega se mogu vezati čvorovi svih oblika. Mana mu je što odmaknutim krajem, tako izrađenim ili pod teretom raširenim, može oštetiti čvor i strunu koja prolazi kroz njega. Takvih problema, ali i s pucanjem pod pritiskom tijekom borbe, nema s udicama s brazed eye, krajem varenjem ili lemljenjem spojenim s vratom. Te se udice koriste za lov većih, jačih i borbenijih riba.

Istu namjenu imaju i udice kod kojih je prsten načinjen probijanjem a ne savijanjem kraja, na isti način kao i kod igle za šivanje. Tako izrađeni završeci su uži od savijenih, pa su udice s njima pogodne za mamčenje živih mamaca, osobito one s needle eye, igličastim, krajem oblikovanim poput kraja igle.

---

image

Jigg udice mogu biti samo s prstenastim završetkom

---

Osim ovih, najčešće rabljenih, postoji još nekoliko oblika glava udica koje se koriste za mali broj ili tek jednu određenu tehniku ribolova. Tako za ribolov na moru neopravdano rijetko prakticiranom tehnikom mušičarenja koriste se tapered eye, udice suženog oka. Njima je kraj stanjen, što smanjuje težinu udice i poboljšava plutanje varalice. Posve suprotno se postiže s looped eye, glavom oblika petlje, koja je primjerena za izradu strimera, potezanki te potopljenih mušica.

In line udice

I prstenasti završeci mogu biti ravni produžeci vrata ili u odnosu na njega više ili manje savijeni, no ne samo na suprotnu stranu od vrha udice nego i, na vrlo rijetkim modelima, prema njemu. Kao i pločasti, prstenasti završeci u odnosu na vrat mogu stajati pod kutom do 45 stupnjeva. Položaj glave u odnosu na vrat udice nema utjecaja na jačinu držanja čvora, ali ima na prodornost udice, ovisno o obliku krivine i vrha udice, vrste čvora i njegova načina spajanja na udicu. Kombinacije su brojne i zavrjeđuju poseban tekst.

Za razliku od pločastih, prstenasti završeci, osim pod kutom od 90 stupnjeva, mogu stajati u istoj ravni s krivinom udice. Udice s takvim glavama nazivaju se in line, linijske. Izrađene su za montiranje na tvrde spinning varalice umjesto klasičnih jednokrakih i višekrakih, a sve kako bi se smanjio broj zadjeva u lovu na plitkim terenima. No, pokazale su se kao odlične assist udice na težim jigg varalicama u shore i vertical jiggingu. Montiraju se i na casting, bacačke varalice tipa teturavca, žlice, long jerk...

---

image

Ješka se mora što manje oštetiti

---

In line glava je većeg promjera od klasične prstenaste kako bi se u njega mogao staviti split ring, rascijepani prsten, neophodan za spajanje s varalicom. Zahvaljujući tome, varalice s ovakvim udicama imaju nesputane, prirodnije kretnje i u povlačenju ne uzrokuju neželjeno zanošenje varalice.

Linijska udica se ispod varalice montira s vrhom okrenutim od varalice da se ne bi pri povlačenju zabijao u nju. Na varalicama za pridneni i ribolov u plićaku udicu na repu najbolje je montirati s vrhom prema gore kako bi teže zapinjala za dno.

---

image

Bez prstenastih udica je big game nezamisliv

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PREDNOST PLOČASTIH NAD PRSTENASTIM GLAVAMA JE KOD NADIJEVANJA ŽIVIH CRVA I DRUGIH PRIRODNIH MAMACA, JER SU NA NJIMA ČVOROVI MANJI PA MANJE OŠTEĆUJU MAMAC, DOK IM JE MANA MANJA NOSIVOST OD PRSTENASTIH - ZA LOV TEŽIH RIBA I VEZIVANJE DEBLJIH STRUNA, TE SVIH VIŠENITNIH, PRIKLADNIJE SU UDICE S PRSTENOM, A BIG GAME JE BEZ NJIH NEZAMISLIV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PREDNOST PLOČASTIH NAD PRSTENASTIM GLAVAMA JE KOD NADIJEVANJA ŽIVIH CRVA I DRUGIH PRIRODNIH MAMACA, JER SU NA NJIMA ČVOROVI MANJI PA MANJE OŠTEĆUJU MAMAC, DOK IM JE MANA MANJA NOSIVOST OD PRSTENASTIH - ZA LOV TEŽIH RIBA I VEZIVANJE DEBLJIH STRUNA, TE SVIH VIŠENITNIH, PRIKLADNIJE SU UDICE S PRSTENOM, A BIG GAME JE BEZ NJIH NEZAMISLIV ribolovni pribor 2 0 7740 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-16 18:38:19 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-05 08:25:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-05 08:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => PREDNOST PLOČASTIH NAD PRSTENASTIM GLAVAMA JE KOD NADIJEVANJA ŽIVIH CRVA I DRUGIH PRIRODNIH MAMACA, JER SU NA NJIMA ČVOROVI MANJI PA MANJE OŠTEĆUJU MAMAC, DOK IM JE MANA MANJA NOSIVOST OD PRSTENASTIH - ZA LOV TEŽIH RIBA I VEZIVANJE DEBLJIH STRUNA, TE SVIH VIŠENITNIH, PRIKLADNIJE SU UDICE S PRSTENOM, A BIG GAME JE BEZ NJIH NEZAMISLIV [metadata] => robots= author= title=S 'uhom' ili 'okom', pitanje je sad? Evo kako odabrati oblik udice ovisno o opremi, tehnici i lovini page_title=S 'uhom' ili 'okom', pitanje je sad? Evo kako odabrati oblik udice ovisno o opremi, tehnici i lovini [metakey] => ribolov, Šime Duvančić, udice, izbor udice, kako odabrati udicu, kako odabrati udice za ribolov, prstenaste udice, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26386205.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26386206.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26386207.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26386208.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26386209.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26386210.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26386211.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26386212.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26386213.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26395768.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26395818.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Udice s in line<\/em> glavom sve se vi\u0161e koriste<\/p>","

I na krutoj metalnoj struni udica s prstenom mo\u017ee imati maksimalnu slobodu pokreta<\/p>","

Prstenaste je mogu\u0107e spojiti svim na\u010dinima<\/p>","

Naj\u010de\u0161\u0107i oblici prstenastih zavr\u0161etaka<\/p>","

Udice s ravnom i V plo\u010dicom<\/p>","

Prsten izra\u0111en probijanjem zavr\u0161etka udice namijenjene lovu pasa<\/p>","

Udica s prstenom je bolje rje\u0161enje za kliznu monta\u017eu<\/p>","

Jigg<\/em> udice mogu biti samo s prstenastim zavr\u0161etkom<\/p>","

Udice s plo\u010dastim i prstenastim zavr\u0161etkom<\/p>","

Je\u0161ka se mora \u0161to manje o\u0161tetiti<\/p>","

Bez prstenastih udica je big game<\/em> nezamisliv<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26386205_1920.jpg":"1920x1080","k_26386205_1280.jpg":"1280x1280","k_26386205_1024.jpg":"1024x1024","k_26386205_640.jpg":"640x640","k_26386205_480.jpg":"480x480","k_26386205_340.jpg":"340x340","k_26386205_220.jpg":"220x220","o_26386205_1280.jpg":"1280x854","o_26386205_1024.jpg":"1024x683","o_26386205_640.jpg":"640x427","o_26386205_480.jpg":"480x320","o_26386205_340.jpg":"340x226","o_26386205_220.jpg":"220x146","h_26386205_1280.jpg":"1280x854","h_26386205_1024.jpg":"1024x683","h_26386205_640.jpg":"640x427","h_26386205_480.jpg":"480x320","h_26386205_340.jpg":"340x227","h_26386205_220.jpg":"220x147","pp_26386205_1280.jpg":"1280x1628","pp_26386205_1024.jpg":"1024x1303","pp_26386205_640.jpg":"640x814","pp_26386205_480.jpg":"480x611","pp_26386205_340.jpg":"340x432","pp_26386205_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1442","hd_26386206_1920.jpg":"1920x1080","k_26386206_1280.jpg":"1280x1280","k_26386206_1024.jpg":"1024x1024","k_26386206_640.jpg":"640x640","k_26386206_480.jpg":"480x480","k_26386206_340.jpg":"340x340","k_26386206_220.jpg":"220x220","o_26386206_1280.jpg":"1280x961","o_26386206_1024.jpg":"1024x769","o_26386206_640.jpg":"640x480","o_26386206_480.jpg":"480x360","o_26386206_340.jpg":"340x255","o_26386206_220.jpg":"220x165","h_26386206_1280.jpg":"1280x854","h_26386206_1024.jpg":"1024x683","h_26386206_640.jpg":"640x427","h_26386206_480.jpg":"480x320","h_26386206_340.jpg":"340x227","h_26386206_220.jpg":"220x147","pp_26386206_1280.jpg":"1280x1628","pp_26386206_1024.jpg":"1024x1303","pp_26386206_640.jpg":"640x814","pp_26386206_480.jpg":"480x611","pp_26386206_340.jpg":"340x432","pp_26386206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26386207_1920.jpg":"1920x1080","k_26386207_1280.jpg":"1280x1280","k_26386207_1024.jpg":"1024x1024","k_26386207_640.jpg":"640x640","k_26386207_480.jpg":"480x480","k_26386207_340.jpg":"340x340","k_26386207_220.jpg":"220x220","o_26386207_1280.jpg":"1280x1280","o_26386207_1024.jpg":"1024x1024","o_26386207_640.jpg":"640x640","o_26386207_480.jpg":"480x480","o_26386207_340.jpg":"340x340","o_26386207_220.jpg":"220x220","h_26386207_1280.jpg":"1280x854","h_26386207_1024.jpg":"1024x683","h_26386207_640.jpg":"640x427","h_26386207_480.jpg":"480x320","h_26386207_340.jpg":"340x227","h_26386207_220.jpg":"220x147","pp_26386207_1280.jpg":"1280x1628","pp_26386207_1024.jpg":"1024x1303","pp_26386207_640.jpg":"640x814","pp_26386207_480.jpg":"480x611","pp_26386207_340.jpg":"340x432","pp_26386207_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x566","hd_26386208_1920.jpg":"1920x1080","k_26386208_1280.jpg":"1280x1280","k_26386208_1024.jpg":"1024x1024","k_26386208_640.jpg":"640x640","k_26386208_480.jpg":"480x480","k_26386208_340.jpg":"340x340","k_26386208_220.jpg":"220x220","o_26386208_1280.jpg":"1280x707","o_26386208_1024.jpg":"1024x566","o_26386208_640.jpg":"640x353","o_26386208_480.jpg":"480x265","o_26386208_340.jpg":"340x187","o_26386208_220.jpg":"220x121","h_26386208_1280.jpg":"1280x854","h_26386208_1024.jpg":"1024x683","h_26386208_640.jpg":"640x427","h_26386208_480.jpg":"480x320","h_26386208_340.jpg":"340x227","h_26386208_220.jpg":"220x147","pp_26386208_1280.jpg":"1280x1628","pp_26386208_1024.jpg":"1024x1303","pp_26386208_640.jpg":"640x814","pp_26386208_480.jpg":"480x611","pp_26386208_340.jpg":"340x432","pp_26386208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26386209_1920.jpg":"1920x1080","k_26386209_1280.jpg":"1280x1280","k_26386209_1024.jpg":"1024x1024","k_26386209_640.jpg":"640x640","k_26386209_480.jpg":"480x480","k_26386209_340.jpg":"340x340","k_26386209_220.jpg":"220x220","o_26386209_1280.jpg":"1280x1280","o_26386209_1024.jpg":"1024x1024","o_26386209_640.jpg":"640x640","o_26386209_480.jpg":"480x480","o_26386209_340.jpg":"340x340","o_26386209_220.jpg":"220x220","h_26386209_1280.jpg":"1280x854","h_26386209_1024.jpg":"1024x683","h_26386209_640.jpg":"640x427","h_26386209_480.jpg":"480x320","h_26386209_340.jpg":"340x227","h_26386209_220.jpg":"220x147","pp_26386209_1280.jpg":"1280x1628","pp_26386209_1024.jpg":"1024x1303","pp_26386209_640.jpg":"640x814","pp_26386209_480.jpg":"480x611","pp_26386209_340.jpg":"340x432","pp_26386209_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1443","hd_26386210_1920.jpg":"1920x1080","k_26386210_1280.jpg":"1280x1280","k_26386210_1024.jpg":"1024x1024","k_26386210_640.jpg":"640x640","k_26386210_480.jpg":"480x480","k_26386210_340.jpg":"340x340","k_26386210_220.jpg":"220x220","o_26386210_1280.jpg":"1280x962","o_26386210_1024.jpg":"1024x769","o_26386210_640.jpg":"640x481","o_26386210_480.jpg":"480x360","o_26386210_340.jpg":"340x255","o_26386210_220.jpg":"220x165","h_26386210_1280.jpg":"1280x854","h_26386210_1024.jpg":"1024x683","h_26386210_640.jpg":"640x427","h_26386210_480.jpg":"480x320","h_26386210_340.jpg":"340x227","h_26386210_220.jpg":"220x147","pp_26386210_1280.jpg":"1280x1628","pp_26386210_1024.jpg":"1024x1303","pp_26386210_640.jpg":"640x814","pp_26386210_480.jpg":"480x611","pp_26386210_340.jpg":"340x432","pp_26386210_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26386211_1920.jpg":"1920x1080","k_26386211_1280.jpg":"1280x1280","k_26386211_1024.jpg":"1024x1024","k_26386211_640.jpg":"640x640","k_26386211_480.jpg":"480x480","k_26386211_340.jpg":"340x340","k_26386211_220.jpg":"220x220","o_26386211_1280.jpg":"1280x960","o_26386211_1024.jpg":"1024x768","o_26386211_640.jpg":"640x480","o_26386211_480.jpg":"480x360","o_26386211_340.jpg":"340x255","o_26386211_220.jpg":"220x165","h_26386211_1280.jpg":"1280x854","h_26386211_1024.jpg":"1024x683","h_26386211_640.jpg":"640x427","h_26386211_480.jpg":"480x320","h_26386211_340.jpg":"340x227","h_26386211_220.jpg":"220x147","pp_26386211_1280.jpg":"1280x1628","pp_26386211_1024.jpg":"1024x1303","pp_26386211_640.jpg":"640x814","pp_26386211_480.jpg":"480x611","pp_26386211_340.jpg":"340x432","pp_26386211_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26386212_1920.jpg":"1920x1080","k_26386212_1280.jpg":"1280x1280","k_26386212_1024.jpg":"1024x1024","k_26386212_640.jpg":"640x640","k_26386212_480.jpg":"480x480","k_26386212_340.jpg":"340x340","k_26386212_220.jpg":"220x220","o_26386212_1280.jpg":"1280x960","o_26386212_1024.jpg":"1024x768","o_26386212_640.jpg":"640x480","o_26386212_480.jpg":"480x360","o_26386212_340.jpg":"340x255","o_26386212_220.jpg":"220x165","h_26386212_1280.jpg":"1280x854","h_26386212_1024.jpg":"1024x683","h_26386212_640.jpg":"640x427","h_26386212_480.jpg":"480x320","h_26386212_340.jpg":"340x227","h_26386212_220.jpg":"220x147","pp_26386212_1280.jpg":"1280x1628","pp_26386212_1024.jpg":"1024x1303","pp_26386212_640.jpg":"640x814","pp_26386212_480.jpg":"480x611","pp_26386212_340.jpg":"340x432","pp_26386212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_26386213_1920.jpg":"1920x1080","k_26386213_1280.jpg":"1280x1280","k_26386213_1024.jpg":"1024x1024","k_26386213_640.jpg":"640x640","k_26386213_480.jpg":"480x480","k_26386213_340.jpg":"340x340","k_26386213_220.jpg":"220x220","o_26386213_1280.jpg":"1280x958","o_26386213_1024.jpg":"1024x766","o_26386213_640.jpg":"640x479","o_26386213_480.jpg":"480x359","o_26386213_340.jpg":"340x254","o_26386213_220.jpg":"220x164","h_26386213_1280.jpg":"1280x854","h_26386213_1024.jpg":"1024x683","h_26386213_640.jpg":"640x427","h_26386213_480.jpg":"480x320","h_26386213_340.jpg":"340x227","h_26386213_220.jpg":"220x147","pp_26386213_1280.jpg":"1280x1628","pp_26386213_1024.jpg":"1024x1303","pp_26386213_640.jpg":"640x814","pp_26386213_480.jpg":"480x611","pp_26386213_340.jpg":"340x432","pp_26386213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26395768_1920.jpg":"1920x1080","k_26395768_1280.jpg":"1280x1280","k_26395768_1024.jpg":"1024x1024","k_26395768_640.jpg":"640x640","k_26395768_480.jpg":"480x480","k_26395768_340.jpg":"340x340","k_26395768_220.jpg":"220x220","o_26395768_1280.jpg":"1280x960","o_26395768_1024.jpg":"1024x768","o_26395768_640.jpg":"640x480","o_26395768_480.jpg":"480x360","o_26395768_340.jpg":"340x255","o_26395768_220.jpg":"220x165","h_26395768_1280.jpg":"1280x854","h_26395768_1024.jpg":"1024x683","h_26395768_640.jpg":"640x427","h_26395768_480.jpg":"480x320","h_26395768_340.jpg":"340x227","h_26395768_220.jpg":"220x147","pp_26395768_1280.jpg":"1280x1628","pp_26395768_1024.jpg":"1024x1303","pp_26395768_640.jpg":"640x814","pp_26395768_480.jpg":"480x611","pp_26395768_340.jpg":"340x432","pp_26395768_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1036","hd_26395818_1920.jpg":"1920x1080","k_26395818_1280.jpg":"1280x1280","k_26395818_1024.jpg":"1024x1024","k_26395818_640.jpg":"640x640","k_26395818_480.jpg":"480x480","k_26395818_340.jpg":"340x340","k_26395818_220.jpg":"220x220","o_26395818_1280.jpg":"1280x690","o_26395818_1024.jpg":"1024x552","o_26395818_640.jpg":"640x345","o_26395818_480.jpg":"480x259","o_26395818_340.jpg":"340x183","o_26395818_220.jpg":"220x118","h_26395818_1280.jpg":"1280x854","h_26395818_1024.jpg":"1024x683","h_26395818_640.jpg":"640x427","h_26395818_480.jpg":"480x320","h_26395818_340.jpg":"340x227","h_26395818_220.jpg":"220x147","pp_26395818_1280.jpg":"1280x1628","pp_26395818_1024.jpg":"1024x1303","pp_26395818_640.jpg":"640x814","pp_26395818_480.jpg":"480x611","pp_26395818_340.jpg":"340x432","pp_26395818_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14896113 Threads: 4 Questions: 3140091271 Slow queries: 7000105 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234775107 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/s-uhom-ili-okom-pitanje-je-sad-evo-kako-odabrati-oblik-udice-ovisno-o-opremi-tehnici-i-lovini-1361167 [printLink] => /om/ribolov/s-uhom-ili-okom-pitanje-je-sad-evo-kako-odabrati-oblik-udice-ovisno-o-opremi-tehnici-i-lovini-1361167?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 692409 [name] => udice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-29 13:58:53 [main_article_id] => 0 [alias] => udice [link] => /tag/udice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 734919 [name] => izbor udice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-28 10:48:28 [main_article_id] => 0 [alias] => izbor-udice [link] => /tag/izbor-udice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 707342 [name] => kako odabrati udicu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-25 12:08:08 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odabrati-udicu [link] => /tag/kako-odabrati-udicu ) [5] => stdClass Object ( [id] => 662761 [name] => kako odabrati udice za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-11 13:43:15 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odabrati-udice-za-ribolov [link] => /tag/kako-odabrati-udice-za-ribolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 746765 [name] => prstenaste udice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-05 09:25:43 [main_article_id] => 0 [alias] => prstenaste-udice [link] => /tag/prstenaste-udice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PREDNOST PLOČASTIH NAD PRSTENASTIM GLAVAMA JE KOD NADIJEVANJA ŽIVIH CRVA I DRUGIH PRIRODNIH MAMACA, JER SU NA NJIMA ČVOROVI MANJI PA MANJE OŠTEĆUJU MAMAC, DOK IM JE MANA MANJA NOSIVOST OD PRSTENASTIH - ZA LOV TEŽIH RIBA I VEZIVANJE DEBLJIH STRUNA, TE SVIH VIŠENITNIH, PRIKLADNIJE SU UDICE S PRSTENOM, A BIG GAME JE BEZ NJIH NEZAMISLIV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => S ‘uhom‘ ili ‘okom‘, pitanje je sad? Evo kako odabrati oblik udice ovisno o opremi, tehnici i lovini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26386205.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Udice s in line glavom sve se više koriste

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26386205.jpg [title] =>

Udice s in line glavom sve se više koriste

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26386206.jpg [title] =>

I na krutoj metalnoj struni udica s prstenom može imati maksimalnu slobodu pokreta

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26386207.jpg [title] =>

Prstenaste je moguće spojiti svim načinima

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26386208.jpg [title] =>

Najčešći oblici prstenastih završetaka

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26386209.jpg [title] =>

Udice s ravnom i V pločicom

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26386210.jpg [title] =>

Prsten izrađen probijanjem završetka udice namijenjene lovu pasa

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26386211.jpg [title] =>

Udica s prstenom je bolje rješenje za kliznu montažu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26386212.jpg [title] =>

Jigg udice mogu biti samo s prstenastim završetkom

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26386213.jpg [title] =>

Udice s pločastim i prstenastim završetkom

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26395768.jpg [title] =>

Ješka se mora što manje oštetiti

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26395818.jpg [title] =>

Bez prstenastih udica je big game nezamisliv

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Broju od više tisuća različitih oblika udica u znatnoj su mjeri pridonijeli i oblici njihovog završetka, glave, dijela koji se nalazi na suprotnom kraju od vrha, a koji služi za spajanje udice s ostatkom pribora. Izgled toga dijela nije osobito važan za lovnost, ali jest za pouzdanost i nosivost udice te cijelog pribora na koji je ona montirana. Zato je važno znati pravilno odabrati udicu s oblikom glave koji je najprimjereniji spajanju s određenim dijelom opreme, tehnici ribolova koja se želi prakticirati te veličini ribe koja se želi loviti!

Naslon za čvor

Problem odabira vrste glave javlja se samo kad su u pitanju najjednostavnije, jednokrake udice. Naime, samo kod njih glava može imati razne oblike, ali danas gotovo isključivo pločice i prstena. Za razliku od njih, višekrake imaju glave isključivo oblika prstena.

Udice sa završetkom u obliku pločice mogu se spojiti samo strunom. Pločica, koji mnogi nazivaju uhom, pritom služi kao graničnik na koji se naslanja čvor vezan na vrat udice neposredno uz glavu. Znači, zadatak pločice je samo da spriječi čvor da pod teretom prokliza i spadne s udice. Dovoljno kvalitetno to radi pločica samo ako je barem duplo šira od promjera vrata udice, pod uvjetom da je čvor kvalitetno vezan.

Pločica se prešanjem formira u razne oblike, nekad samo u ravne ovalne ili pravokutne, među kojima nema primjetne razlike u kvaliteti držanja čvora. Iznimka su pločice izrađene najsuvremenijim načinom prešanja. Kod njih su rubni dijelovi znatno deblji od središnjeg dijela pločice, kod nekih modela nešto deblji i od vrata udice.

---

image

Najčešći oblici prstenastih završetaka

---

Na jačinu držanja čvora, ali i prodornost udice, utjecaj ima savijenost pločice u odnosu na vrat udice. Naime, pločica vrhom savijena na suprotnu stranu od vrha udice bolje drži čvor. Kad je u pitanju prodornost, optimalni kut pod kojim je pločica savijena kreće se do 45 stupnjeva, ovisno o obliku udice. Za udice oblika Aberdeen, Crystal i slične do 15, a za Circle i slične preko 30 stupnjeva.

Iznimka su pločice s najsuvremenijim načinom prešanja, kod kojih su rubni dijelovi znatno deblji od središnjeg dijela pločice, kod nekih modela nešto deblji i od vrata udice. Bolje držanje čvora od ravnih imaju pločice savijene u obliku slova V. Osim toga, one imaju najmanju mogućnost da tijekom borbe s ribom oštete strunu poviše čvora, jer je ona većim dijelom zaštićena unutar savijene pločice.

Utor za strunu

Udice posljednje generacije, kako ravne tako i V, po sredini pločice imaju uzdužni utor za smještaj strune, koji se kod nekih produljuje i na vrat udice. Kod nekih je i utor poprijeko izbrazdan, što sve skupa znatno poboljšava trenje sa strunom, a time i jačinu spoja.

---

image

Udice s ravnom i V pločicom

---

Pri odabiru udice s pločicom, osim na oblik dobro je obratiti pozornost i na kvalitetu izrade pločice. Vrlo je važno da njezini rubovi ne budu oštri nego zaobljeni kako ne bi strugali i tako slabili čvor te strunu uz njega. Izrazita prednost pločaste nad glavom prstenastog oblika je kod nadijevanja živih crva i drugih prirodnih mamaca. Naime, pločaste glave i čvorovi na njima su manji nego na prstenastim glavama pa manje oštećuju mamac.

Udice s pločicom mogu se vezati malobrojnim i u pravilu čvorovima manje nosivosti od onih kojima se mogu vezati udice s prstenastim glavama. Zato se uglavnom koriste za lov klasičnim odmetom, plovkom, kančanicom i parangalom riba teških do pet kilograma, odnosno vezivanje najlonske, fluorougljične te hibridne strune promjera do 0,35, najviše 0,40 mm. Za lov težih riba i vezivanje debljih najlonskih i fluorougljičnih, ali i svih višenitnih struna, prikladnije su udice s prstenom za vezivanje.

Za razliku od onih s pločicom, udice s glavom oblika prstena osim sa strunama mogu se direktno spajati s kopčama, prstenima te vrtilicama, što ih čini prikladnim za lov svim udičarskim alatima i tehnikama. Big game je bez tih udica nezamisliv, baš kao i montaže s metalnom strunom. Na panuli udica s prstenom može se postaviti i kao klizna. Za prsten ili ispred njega (najbolje tako da struna prolazi kroz njega) moguće je vezati bilo koji čvor. Čvor vezan za prsten bolje drži od istovjetnog vezanog za pločicu, čak i ako je nedovoljno dobro vezan. Osim toga, čvor je lakše vezati na prsten nego uz pločicu udice. Zato se manje iskusnim vezačima čvorova preporučuje upotreba udica s prstenom i za vezivanje tanjih jednonitnih struna.

---

image

Udica s prstenom je bolje rješenje za kliznu montažu

---

Fiksna i njišuća montaža

Velika prednost udica s prstenastim završnim dijelom jest što se mogu montirati na dva načina - fiksno, pri čemu čvor čvrsto naliježe na prsten, te slobodno, njišuće, pri čemu je udica zapravo okačena na petlju strune.

Poput pločastih, postoje i razni oblici prstenastih završetaka, glava udica. Štoviše, ima čak i posebnih za određene čvorove, načine njihova spajanja s udicom te različite varalice. Najčešće se koristi prstenasti, ringed eye. Kroz njega se lako provlači struna, a za njega se mogu vezati čvorovi svih oblika. Mana mu je što odmaknutim krajem, tako izrađenim ili pod teretom raširenim, može oštetiti čvor i strunu koja prolazi kroz njega. Takvih problema, ali i s pucanjem pod pritiskom tijekom borbe, nema s udicama s brazed eye, krajem varenjem ili lemljenjem spojenim s vratom. Te se udice koriste za lov većih, jačih i borbenijih riba.

Istu namjenu imaju i udice kod kojih je prsten načinjen probijanjem a ne savijanjem kraja, na isti način kao i kod igle za šivanje. Tako izrađeni završeci su uži od savijenih, pa su udice s njima pogodne za mamčenje živih mamaca, osobito one s needle eye, igličastim, krajem oblikovanim poput kraja igle.

---

image

Jigg udice mogu biti samo s prstenastim završetkom

---

Osim ovih, najčešće rabljenih, postoji još nekoliko oblika glava udica koje se koriste za mali broj ili tek jednu određenu tehniku ribolova. Tako za ribolov na moru neopravdano rijetko prakticiranom tehnikom mušičarenja koriste se tapered eye, udice suženog oka. Njima je kraj stanjen, što smanjuje težinu udice i poboljšava plutanje varalice. Posve suprotno se postiže s looped eye, glavom oblika petlje, koja je primjerena za izradu strimera, potezanki te potopljenih mušica.

In line udice

I prstenasti završeci mogu biti ravni produžeci vrata ili u odnosu na njega više ili manje savijeni, no ne samo na suprotnu stranu od vrha udice nego i, na vrlo rijetkim modelima, prema njemu. Kao i pločasti, prstenasti završeci u odnosu na vrat mogu stajati pod kutom do 45 stupnjeva. Položaj glave u odnosu na vrat udice nema utjecaja na jačinu držanja čvora, ali ima na prodornost udice, ovisno o obliku krivine i vrha udice, vrste čvora i njegova načina spajanja na udicu. Kombinacije su brojne i zavrjeđuju poseban tekst.

Za razliku od pločastih, prstenasti završeci, osim pod kutom od 90 stupnjeva, mogu stajati u istoj ravni s krivinom udice. Udice s takvim glavama nazivaju se in line, linijske. Izrađene su za montiranje na tvrde spinning varalice umjesto klasičnih jednokrakih i višekrakih, a sve kako bi se smanjio broj zadjeva u lovu na plitkim terenima. No, pokazale su se kao odlične assist udice na težim jigg varalicama u shore i vertical jiggingu. Montiraju se i na casting, bacačke varalice tipa teturavca, žlice, long jerk...

---

image

Ješka se mora što manje oštetiti

---

In line glava je većeg promjera od klasične prstenaste kako bi se u njega mogao staviti split ring, rascijepani prsten, neophodan za spajanje s varalicom. Zahvaljujući tome, varalice s ovakvim udicama imaju nesputane, prirodnije kretnje i u povlačenju ne uzrokuju neželjeno zanošenje varalice.

Linijska udica se ispod varalice montira s vrhom okrenutim od varalice da se ne bi pri povlačenju zabijao u nju. Na varalicama za pridneni i ribolov u plićaku udicu na repu najbolje je montirati s vrhom prema gore kako bi teže zapinjala za dno.

---

image

Bez prstenastih udica je big game nezamisliv

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix

Udice s in line glavom sve se više koriste


I na krutoj metalnoj struni udica s prstenom može imati maksimalnu slobodu pokreta


Prstenaste je moguće spojiti svim načinima


Najčešći oblici prstenastih završetaka


Udice s ravnom i V pločicom


Prsten izrađen probijanjem završetka udice namijenjene lovu pasa


Udica s prstenom je bolje rješenje za kliznu montažu


Jigg udice mogu biti samo s prstenastim završetkom


Udice s pločastim i prstenastim završetkom


Ješka se mora što manje oštetiti

Božidar Vukičević/Cropix

Bez prstenastih udica je big game nezamisliv

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/s-uhom-ili-okom-pitanje-je-sad-evo-kako-odabrati-oblik-udice-ovisno-o-opremi-tehnici-i-lovini-1361167 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=892cecd9a094456e041c82daced24d0259b2a9f4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=S+%E2%80%98uhom%E2%80%98+ili+%E2%80%98okom%E2%80%98%2C+pitanje+je+sad%3F+Evo+kako+odabrati+oblik+udice+ovisno+o+opremi%2C+tehnici+i+lovini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fs-uhom-ili-okom-pitanje-je-sad-evo-kako-odabrati-oblik-udice-ovisno-o-opremi-tehnici-i-lovini-1361167 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fs-uhom-ili-okom-pitanje-je-sad-evo-kako-odabrati-oblik-udice-ovisno-o-opremi-tehnici-i-lovini-1361167 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PREDNOST PLOČASTIH NAD PRSTENASTIM GLAVAMA JE KOD NADIJEVANJA ŽIVIH CRVA I DRUGIH PRIRODNIH MAMACA, JER SU NA NJIMA ČVOROVI MANJI PA MANJE OŠTEĆUJU MAMAC, DOK IM JE MANA MANJA NOSIVOST OD PRSTENASTIH - ZA LOV TEŽIH RIBA I VEZIVANJE DEBLJIH STRUNA, TE SVIH VIŠENITNIH, PRIKLADNIJE SU UDICE S PRSTENOM, A BIG GAME JE BEZ NJIH NEZAMISLIV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ribolovni priborS ‘uhom‘ ili ‘okom‘, pitanje je sad? Evo kako odabrati oblik udice ovisno o opremi, tehnici i lovini

Piše ŠIME DUVANČIĆ
5. veljače 2024. - 09:25

Broju od više tisuća različitih oblika udica u znatnoj su mjeri pridonijeli i oblici njihovog završetka, glave, dijela koji se nalazi na suprotnom kraju od vrha, a koji služi za spajanje udice s ostatkom pribora. Izgled toga dijela nije osobito važan za lovnost, ali jest za pouzdanost i nosivost udice te cijelog pribora na koji je ona montirana. Zato je važno znati pravilno odabrati udicu s oblikom glave koji je najprimjereniji spajanju s određenim dijelom opreme, tehnici ribolova koja se želi prakticirati te veličini ribe koja se želi loviti!

Naslon za čvor

Problem odabira vrste glave javlja se samo kad su u pitanju najjednostavnije, jednokrake udice. Naime, samo kod njih glava može imati razne oblike, ali danas gotovo isključivo pločice i prstena. Za razliku od njih, višekra...

11. svibanj 2024 20:59