stdClass Object ( [id] => 1350019 [title] => Ribolovna etika nema jasne granice: koliko je opravdano i potrebno puštanje ulovljene ribe? [alias] => ribolovna-etika-nema-jasne-granice-koliko-je-opravdano-i-potrebno-pustanje-ulovljene-ribe [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Razlog za puštanje ulovljenih riba je na zatvorenim vodotocima kakva je primjerice naša Gacka je poprilično opravdan i jasan.

No koliko je opravdan i potreban na moru, pitanje je na koje odgovor još nije dan, barem ne neki službeno konkretni odgovor.

No zato gotovo svaka serija udica ima i svoju podseriju koja unutar naziva krije i modele zvane ‘barbless‘.

To su udice bez kontrakuke namijenjene prvenstveno ribolovcima koji preferiraju C&R ribolov.

To je svojevrsno prešutno odobravanje i povlađivanje ribolovne industrije ovom pokretu, no isto tako i logičan poslovni potez kojim se zatvara rupa u tržišnoj potražnji.

Naš Zakon, usklađen sa zakonima Europske Unije i Mediteranskom uredbom propisuje lovostaj i zaštitu za određene vrste kao i minimalne lovne veličine ispod kojih se određene vrste ne smiju loviti zadržavati i stavljati u promet.

Neke od tih odredbi su više, a neke manje logične, no zakona se moramo držati i regulu poštovati.

Ipak, unatoč svim nastojanjima da se zakon ispoštuje, povremeno se dogodi da se zakon i prekrši.

Udičar koji udicu naješkanu crvom spušta na dubinu od četrdesetak metara definitivno ne može selektirati ulov.

Iako je na udici očekivao fratra, šarga ili velikog kantara, u izvlačenju je otkrio drozda.

No taj drozd, iako netom izvučen, nije imao nikakve šanse za preživljavanje.

---

image

Nije preživio

---

Izvučen s dubine, zbog nagle promjene tlaka naprosto je ekspandirao.

Vraćanje tako traumatiziranje ribe u more nema baš nikakvog smisla dok je zadržavanje takve lovine kriminalna radnja.

Prije više godina na jednom panulaškom natjecanju, jedan od panulaša je na sistem namijenjen zubacu izvukao podlanicu lakšu od pola kilograma.

Uz široki osmjeh je podlanicu pažljivo skinuo s udice i vratio u more.

No budući da je podlanica naglo bila izvučena iz dubine na površinu, nije mogla zaroniti. Najbrži galeb je to, naravno, odmah iskoristio, pokupio ribu i praćen s cijelim jatom jednako gladnih i proždrljivih galebova, guštajući odletio prema najbližoj hridi gdje se počastio s prvorazrednom lovinom koja nije uspjela dati svoj prvi mrijest.

Naravno, da su obje situacije pred Zakonom došle u pitanje, teško bi se mogao objasniti i trajno zaštićeni drozd i nedorasla podlanica na pajolama.

Gledajući pak privredne ili gospodarske ribolovce koji nerijetko zlorabe zakonske odredbe, čovjek se još više nađe u čudu.

Kada se u mreži namijenjenoj gofovima i palamidama nađe nekoliko tona arbuna i podlanica pa se još izvuku na palubu i legalno prodaju, tada ideja o puštanju udicom ulovljene ribe postaje vrlo čudna, gotovo nastrana.

Zašto bi netko pustio brancina kojeg dvije večeri varalicom pokušava uloviti i kojeg je na kraju pošteno ulovio, kada se toga dana na peškariji našlo nekoliko kašeta nedoraslih zubataca ili kovača?

No obazirati se na takve situacije i u njima tražiti izgovor i nije baš etično.

---

image

Ovaj brancin od cca 6 kilograma je ostao zaboravljen na samici

---

U jednom davno emitiranom filmskom klasiku, pokušavajući objasniti ispravnost i smisao malih djela, svećenik kojeg je služba dovela na nekakav oceanski otok, glavnoj junakinji filma govori kako je svjestan da kamenitu plažu po kojoj sad hodaju ne može pretvoriti u pješčanu. Ali ono što svakako može napraviti je, svakog dana uzeti dva kamena i odnijeti ih na vrh brda daleko od mora.

Puštanje ulovljene ribe je svakako u dobroj mjeri plemenit čin, no ako niste neki ljuti ljubitelj ribolova, još je plemenitije niti ne loviti i ribu ne mučiti je nepotrebno.

Ako joj baš želite dobro tada je pustite na miru i ne dirajte je uopće.

Vraćanje ribe u more ima smisla jedino ako je riba nedorasla, odnosno ako nije stigla u svom životu ostvariti mrijest i na taj način doprinijeti opstanku svoje vrste i ako je nakon izvlačenja u stanju zaroniti i preživjeti.

Naravno, ukoliko je u lovu toliko povrijeđena da neće preživjeti tada je humanije odmah je usmrtiti.

A kolika je granica ispod koje ne bi trebalo ribu zadržavati, odnosno, gdje je granica ukupnog ulova, pored zakonski propisanih odrednica koje govore o tome, jedino može odrediti svijest ribolovca.

Naravno, ako ribolovac nije educiran i ne poznaje osnovne životne navike i ne zna prepoznati stupanj ugroženosti neke vrste, tada je Zakon definitivno na prvom mjestu.

No današnji suvremeni ribolovci uglavnom jako dobro znaju u kakvom je stanju naše podmorje i koliko je važno u more vratiti fratra kraćeg, ne od 18 centimetara koliko propisuje Mediteranska uredba, već od dvadesetak centimetara kolika je prosječna veličina spolno zrele jedinke ove vrste.

Upravo stoga konačna odluka o činu puštanja ulovljene ribe ipak ostaje upravo na pojedincu. Time možda neće biti spašena cijela vrsta, ali će sigurno biti spašen taj primjerak koji će možda produljiti opstanak za još neko vrijeme.

S druge strane, fratar od 25 centimetara je itekako ukusan na gradelama što se također ne može zanemariti i nipošto ne smije zamjeriti.

Kad se sve zbroji, ostaje činjenica da postoji puštanje i puštanje ribe, odnosno, da nije svako puštanje ribe inspirirano istom pobudom.

Potpuno je opravdano puštanje primjerka koji zaslužuje još makar jednu šansu, kakav je slučaj sa spomenutim malim fratrima, podlanicama, i ostalom slučajno ulovljenom nedoraslom ribom.

Nasuprot tome, lov ribe kod kojega se u startu riba nakon ulova namjerava pustiti je svakako bahaćenje superiorne vrste nad inferiornom.

---

image

Unatoč velikim udicama, ni parangal nije uvijek selektivan

---

Još kad se to radi uz parolu ‘poklonio sam joj život‘, tada cijela stvar postaje i ironična.

Ako se ribi želi dobro na način da joj se poštedi život. tada će se to najbolje odraditi tako da se riba uopće ne lovi.

No onaj fratar od 25 centimetara daje i drugu dimenziju cijeloj priči. Riba je oduvijek bila sastavni dio prehrane čovjeka i nema ništa loše u tome ako se povremeno ulovi nešto ribe koja se pojede.

Ako vam se dogodi da ulovite i poneku ribu ispod mjere, dobro je pogledajte, pa ako ima napuhan mjehur, pažljivo ga škaricama probušite čime joj se omogućuje ponovni uron.

A ako je očito da neće preživjeti tada joj svakako skratite muke.

Ako vam se konstantno događa da lovite presitnu ribu tada ili promijenite udice za broj veće ili promijenite poziciju.

A ako ste uspješni pa imate dovoljno ribe za obrok ili dva koliko ste spremni pojest, tad stanite pa se vratite za dan dva po još.

To je više fer nego loviti i puštati, pod bilo kojim izgovorom.

No da ne bi bilo sve tako jednostavno pobrinuli su se Pravilnici o sportskom ribolovu po kojima je odnedavno u natjecanjima s obale jedini pristup C&R.

Tako se svaka ulovljena riba što je moguće bezbolnije tretirajući skida s udice, važe i vraća u more.

Naravno da takav čin ima dvije strane medalje.

Na jednoj je ona plemenitost koja ovu ribolovnu disciplinu diže na humaniju razinu, a druga je ona koja priča o nepotrebnom uznemiravanju, ranjavanju pa na kraju i povremenom ubijanju lovine jer ne uspijevaju sve ribe preživjeti taj tretman.

---

image

Na kraju ostaje pojedincu hoće li u more vratiti ribu ili ne

---

I tako opet dolazimo do činjenice da je Zakon nešto propisao, a na pojedincima je, u skladu  s vrstom ribolova kojom se bave, hoće li tu zakonsku odredbu prihvatiti i ponašati se u skladu s njom ili ne.

Ukoliko ste natjecatelj i želite se natjecati, tada ribu lovite u što je moguće većoj količini, sakupljate grame i bodove pa je vraćate u more ne opterećujući se puno s time je li to etički ili nije.

Ako niste natjecatelj tada možete odabrati selektivniji alat, veće udice ili možda podvodnu pušku pa ciljano loviti ribu koju ćete onda i pojesti bez griže savjesti.

Ipak, bez obzira na sklonosti ili nesklonosti pokretu ‘ulovi i pusti‘, nedoraslu i zaštićenu ribu koja je ulovljena kao kolateralna žrtva, obavezno treba vratiti u more.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Opravdanost puštanja ulovljene ribe nije baš uvijek čvrsto utemeljena zbog čega je tema brojnih rasprava još od početka pokreta poznatog kao C&R. Iako se i na našem moru sve češće sreću pojedinci koji isključivo love i puštaju svoj ulov, takvi su ribolovci još uvijek ipak samo izuzeci koji su daleko od pravila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => morske dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Opravdanost puštanja ulovljene ribe nije baš uvijek čvrsto utemeljena zbog čega je tema brojnih rasprava još od početka pokreta poznatog kao C&R. Iako se i na našem moru sve češće sreću pojedinci koji isključivo love i puštaju svoj ulov, takvi su ribolovci još uvijek ipak samo izuzeci koji su daleko od pravila morske dileme 2 0 7565 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-24 10:12:59 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-24 10:19:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-24 10:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Opravdanost puštanja ulovljene ribe nije baš uvijek čvrsto utemeljena zbog čega je tema brojnih rasprava još od početka pokreta poznatog kao C&R. Iako se i na našem moru sve češće sreću pojedinci koji isključivo love i puštaju svoj ulov, takvi su ribolovci još uvijek ipak samo izuzeci koji su daleko od pravila [metadata] => robots= author= title=Ribolovna etika nema jasne granice: koliko je opravdano i potrebno puštanje ulovljene ribe? page_title=Ribolovna etika nema jasne granice: koliko je opravdano i potrebno puštanje ulovljene ribe? [metakey] => ribolovna etika, puštanje ulova, catch and release, barbless udice, ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235979.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235967.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235968.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235969.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235970.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235972.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235973.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235974.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235975.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235976.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235978.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/24\/26235983.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U big game fishingu je odavno na snazi C&R<\/p>","

Nije pre\u017eivio<\/p>","

Ovaj brancin od cca 6 kilograma je ostao zaboravljen na samici<\/p>","

Te\u0161ko shvatljivo...<\/p>","

Za\u0161to nisu odmah pu\u0161tene?<\/p>","

Na natjecanjima se ulovljena riba odmah vra\u0107a u more<\/p>","

Zaboravljena vr\u0161a sa svojim \u017ertvama<\/p>","

Unato\u010d tome \u0161to je odmah nakon izvla\u010denja iz mora vra\u0107en natrag, ovaj ugor nije pre\u017eivio<\/p>","

Slika za razmi\u0161ljanje<\/p>","

Za\u0161to je ovo u kanti nikome nije jasno<\/p>","

Unato\u010d velikim udicama, ni parangal nije uvijek selektivan<\/p>","

Na kraju ostaje pojedincu ho\u0107e li u more vratiti ribu ili ne<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26235979_1920.jpg":"1920x1080","k_26235979_1280.jpg":"1280x1280","k_26235979_1024.jpg":"1024x1024","k_26235979_640.jpg":"640x640","k_26235979_480.jpg":"480x480","k_26235979_340.jpg":"340x340","k_26235979_220.jpg":"220x220","o_26235979_1280.jpg":"1280x853","o_26235979_1024.jpg":"1024x682","o_26235979_640.jpg":"640x426","o_26235979_480.jpg":"480x320","o_26235979_340.jpg":"340x226","o_26235979_220.jpg":"220x146","h_26235979_1280.jpg":"1280x854","h_26235979_1024.jpg":"1024x683","h_26235979_640.jpg":"640x427","h_26235979_480.jpg":"480x320","h_26235979_340.jpg":"340x227","h_26235979_220.jpg":"220x147","pp_26235979_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235979_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235979_640.jpg":"640x814","pp_26235979_480.jpg":"480x611","pp_26235979_340.jpg":"340x432","pp_26235979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26235967_1920.jpg":"1920x1080","k_26235967_1280.jpg":"1280x1280","k_26235967_1024.jpg":"1024x1024","k_26235967_640.jpg":"640x640","k_26235967_480.jpg":"480x480","k_26235967_340.jpg":"340x340","k_26235967_220.jpg":"220x220","o_26235967_1280.jpg":"1280x960","o_26235967_1024.jpg":"1024x768","o_26235967_640.jpg":"640x480","o_26235967_480.jpg":"480x360","o_26235967_340.jpg":"340x255","o_26235967_220.jpg":"220x165","h_26235967_1280.jpg":"1280x854","h_26235967_1024.jpg":"1024x683","h_26235967_640.jpg":"640x427","h_26235967_480.jpg":"480x320","h_26235967_340.jpg":"340x227","h_26235967_220.jpg":"220x147","pp_26235967_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235967_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235967_640.jpg":"640x814","pp_26235967_480.jpg":"480x611","pp_26235967_340.jpg":"340x432","pp_26235967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26235968_1920.jpg":"1920x1080","k_26235968_1280.jpg":"1280x1280","k_26235968_1024.jpg":"1024x1024","k_26235968_640.jpg":"640x640","k_26235968_480.jpg":"480x480","k_26235968_340.jpg":"340x340","k_26235968_220.jpg":"220x220","o_26235968_1280.jpg":"1280x960","o_26235968_1024.jpg":"1024x768","o_26235968_640.jpg":"640x480","o_26235968_480.jpg":"480x360","o_26235968_340.jpg":"340x255","o_26235968_220.jpg":"220x165","h_26235968_1280.jpg":"1280x854","h_26235968_1024.jpg":"1024x683","h_26235968_640.jpg":"640x427","h_26235968_480.jpg":"480x320","h_26235968_340.jpg":"340x227","h_26235968_220.jpg":"220x147","pp_26235968_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235968_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235968_640.jpg":"640x814","pp_26235968_480.jpg":"480x611","pp_26235968_340.jpg":"340x432","pp_26235968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26235969_1920.jpg":"1920x1080","k_26235969_1280.jpg":"1280x1280","k_26235969_1024.jpg":"1024x1024","k_26235969_640.jpg":"640x640","k_26235969_480.jpg":"480x480","k_26235969_340.jpg":"340x340","k_26235969_220.jpg":"220x220","o_26235969_1280.jpg":"1280x960","o_26235969_1024.jpg":"1024x768","o_26235969_640.jpg":"640x480","o_26235969_480.jpg":"480x360","o_26235969_340.jpg":"340x255","o_26235969_220.jpg":"220x165","h_26235969_1280.jpg":"1280x854","h_26235969_1024.jpg":"1024x683","h_26235969_640.jpg":"640x427","h_26235969_480.jpg":"480x320","h_26235969_340.jpg":"340x227","h_26235969_220.jpg":"220x147","pp_26235969_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235969_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235969_640.jpg":"640x814","pp_26235969_480.jpg":"480x611","pp_26235969_340.jpg":"340x432","pp_26235969_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26235970_1920.jpg":"1920x1080","k_26235970_1280.jpg":"1280x1280","k_26235970_1024.jpg":"1024x1024","k_26235970_640.jpg":"640x640","k_26235970_480.jpg":"480x480","k_26235970_340.jpg":"340x340","k_26235970_220.jpg":"220x220","o_26235970_1280.jpg":"1280x960","o_26235970_1024.jpg":"1024x768","o_26235970_640.jpg":"640x480","o_26235970_480.jpg":"480x360","o_26235970_340.jpg":"340x255","o_26235970_220.jpg":"220x165","h_26235970_1280.jpg":"1280x854","h_26235970_1024.jpg":"1024x683","h_26235970_640.jpg":"640x427","h_26235970_480.jpg":"480x320","h_26235970_340.jpg":"340x227","h_26235970_220.jpg":"220x147","pp_26235970_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235970_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235970_640.jpg":"640x814","pp_26235970_480.jpg":"480x611","pp_26235970_340.jpg":"340x432","pp_26235970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2877","hd_26235972_1920.jpg":"1920x1080","k_26235972_1280.jpg":"1280x1280","k_26235972_1024.jpg":"1024x1024","k_26235972_640.jpg":"640x640","k_26235972_480.jpg":"480x480","k_26235972_340.jpg":"340x340","k_26235972_220.jpg":"220x220","o_26235972_1280.jpg":"1280x1918","o_26235972_1024.jpg":"1024x1534","o_26235972_640.jpg":"640x959","o_26235972_480.jpg":"480x719","o_26235972_340.jpg":"340x509","o_26235972_220.jpg":"220x329","h_26235972_1280.jpg":"1280x854","h_26235972_1024.jpg":"1024x683","h_26235972_640.jpg":"640x427","h_26235972_480.jpg":"480x320","h_26235972_340.jpg":"340x227","h_26235972_220.jpg":"220x147","pp_26235972_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235972_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235972_640.jpg":"640x814","pp_26235972_480.jpg":"480x611","pp_26235972_340.jpg":"340x432","pp_26235972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26235973_1920.jpg":"1920x1080","k_26235973_1280.jpg":"1280x1280","k_26235973_1024.jpg":"1024x1024","k_26235973_640.jpg":"640x640","k_26235973_480.jpg":"480x480","k_26235973_340.jpg":"340x340","k_26235973_220.jpg":"220x220","o_26235973_1280.jpg":"1280x854","o_26235973_1024.jpg":"1024x683","o_26235973_640.jpg":"640x427","o_26235973_480.jpg":"480x320","o_26235973_340.jpg":"340x226","o_26235973_220.jpg":"220x146","h_26235973_1280.jpg":"1280x854","h_26235973_1024.jpg":"1024x683","h_26235973_640.jpg":"640x427","h_26235973_480.jpg":"480x320","h_26235973_340.jpg":"340x227","h_26235973_220.jpg":"220x147","pp_26235973_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235973_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235973_640.jpg":"640x814","pp_26235973_480.jpg":"480x611","pp_26235973_340.jpg":"340x432","pp_26235973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26235974_1920.jpg":"1920x1080","k_26235974_1280.jpg":"1280x1280","k_26235974_1024.jpg":"1024x1024","k_26235974_640.jpg":"640x640","k_26235974_480.jpg":"480x480","k_26235974_340.jpg":"340x340","k_26235974_220.jpg":"220x220","o_26235974_1280.jpg":"1280x854","o_26235974_1024.jpg":"1024x683","o_26235974_640.jpg":"640x427","o_26235974_480.jpg":"480x320","o_26235974_340.jpg":"340x226","o_26235974_220.jpg":"220x146","h_26235974_1280.jpg":"1280x854","h_26235974_1024.jpg":"1024x683","h_26235974_640.jpg":"640x427","h_26235974_480.jpg":"480x320","h_26235974_340.jpg":"340x227","h_26235974_220.jpg":"220x147","pp_26235974_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235974_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235974_640.jpg":"640x814","pp_26235974_480.jpg":"480x611","pp_26235974_340.jpg":"340x432","pp_26235974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26235975_1920.jpg":"1920x1080","k_26235975_1280.jpg":"1280x1280","k_26235975_1024.jpg":"1024x1024","k_26235975_640.jpg":"640x640","k_26235975_480.jpg":"480x480","k_26235975_340.jpg":"340x340","k_26235975_220.jpg":"220x220","o_26235975_1280.jpg":"1280x1706","o_26235975_1024.jpg":"1024x1365","o_26235975_640.jpg":"640x853","o_26235975_480.jpg":"480x640","o_26235975_340.jpg":"340x453","o_26235975_220.jpg":"220x293","h_26235975_1280.jpg":"1280x854","h_26235975_1024.jpg":"1024x683","h_26235975_640.jpg":"640x427","h_26235975_480.jpg":"480x320","h_26235975_340.jpg":"340x227","h_26235975_220.jpg":"220x147","pp_26235975_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235975_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235975_640.jpg":"640x814","pp_26235975_480.jpg":"480x611","pp_26235975_340.jpg":"340x432","pp_26235975_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26235976_1920.jpg":"1920x1080","k_26235976_1280.jpg":"1280x1280","k_26235976_1024.jpg":"1024x1024","k_26235976_640.jpg":"640x640","k_26235976_480.jpg":"480x480","k_26235976_340.jpg":"340x340","k_26235976_220.jpg":"220x220","o_26235976_1280.jpg":"1280x960","o_26235976_1024.jpg":"1024x768","o_26235976_640.jpg":"640x480","o_26235976_480.jpg":"480x360","o_26235976_340.jpg":"340x255","o_26235976_220.jpg":"220x165","h_26235976_1280.jpg":"1280x854","h_26235976_1024.jpg":"1024x683","h_26235976_640.jpg":"640x427","h_26235976_480.jpg":"480x320","h_26235976_340.jpg":"340x227","h_26235976_220.jpg":"220x147","pp_26235976_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235976_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235976_640.jpg":"640x814","pp_26235976_480.jpg":"480x611","pp_26235976_340.jpg":"340x432","pp_26235976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26235978_1920.jpg":"1920x1080","k_26235978_1280.jpg":"1280x1280","k_26235978_1024.jpg":"1024x1024","k_26235978_640.jpg":"640x640","k_26235978_480.jpg":"480x480","k_26235978_340.jpg":"340x340","k_26235978_220.jpg":"220x220","o_26235978_1280.jpg":"1280x960","o_26235978_1024.jpg":"1024x768","o_26235978_640.jpg":"640x480","o_26235978_480.jpg":"480x360","o_26235978_340.jpg":"340x255","o_26235978_220.jpg":"220x165","h_26235978_1280.jpg":"1280x854","h_26235978_1024.jpg":"1024x683","h_26235978_640.jpg":"640x427","h_26235978_480.jpg":"480x320","h_26235978_340.jpg":"340x227","h_26235978_220.jpg":"220x147","pp_26235978_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235978_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235978_640.jpg":"640x814","pp_26235978_480.jpg":"480x611","pp_26235978_340.jpg":"340x432","pp_26235978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26235983_1920.jpg":"1920x1080","k_26235983_1280.jpg":"1280x1280","k_26235983_1024.jpg":"1024x1024","k_26235983_640.jpg":"640x640","k_26235983_480.jpg":"480x480","k_26235983_340.jpg":"340x340","k_26235983_220.jpg":"220x220","o_26235983_1280.jpg":"1280x854","o_26235983_1024.jpg":"1024x683","o_26235983_640.jpg":"640x427","o_26235983_480.jpg":"480x320","o_26235983_340.jpg":"340x226","o_26235983_220.jpg":"220x146","h_26235983_1280.jpg":"1280x854","h_26235983_1024.jpg":"1024x683","h_26235983_640.jpg":"640x427","h_26235983_480.jpg":"480x320","h_26235983_340.jpg":"340x227","h_26235983_220.jpg":"220x147","pp_26235983_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235983_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235983_640.jpg":"640x814","pp_26235983_480.jpg":"480x611","pp_26235983_340.jpg":"340x432","pp_26235983_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8030872 Threads: 5 Questions: 1599198896 Slow queries: 4889476 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112515651 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ribolovna-etika-nema-jasne-granice-koliko-je-opravdano-i-potrebno-pustanje-ulovljene-ribe-1350019 [printLink] => /om/ribolov/ribolovna-etika-nema-jasne-granice-koliko-je-opravdano-i-potrebno-pustanje-ulovljene-ribe-1350019?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 741642 [name] => ribolovna etika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-24 11:20:14 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-etika [link] => /tag/ribolovna-etika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 741643 [name] => puštanje ulova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-24 11:20:15 [main_article_id] => 0 [alias] => pustanje-ulova [link] => /tag/pustanje-ulova ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650861 [name] => catch and release [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-27 08:44:58 [main_article_id] => 0 [alias] => catch-and-release [link] => /tag/catch-and-release ) [3] => stdClass Object ( [id] => 741644 [name] => barbless udice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-24 11:20:15 [main_article_id] => 0 [alias] => barbless-udice [link] => /tag/barbless-udice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Opravdanost puštanja ulovljene ribe nije baš uvijek čvrsto utemeljena zbog čega je tema brojnih rasprava još od početka pokreta poznatog kao C&R. Iako se i na našem moru sve češće sreću pojedinci koji isključivo love i puštaju svoj ulov, takvi su ribolovci još uvijek ipak samo izuzeci koji su daleko od pravila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => morske dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribolovna etika nema jasne granice: koliko je opravdano i potrebno puštanje ulovljene ribe? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-06-03-26-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235979.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

U big game fishingu je odavno na snazi C&R

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235979.jpg [title] =>

U big game fishingu je odavno na snazi C&R

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235967.jpg [title] =>

Nije preživio

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235968.jpg [title] =>

Ovaj brancin od cca 6 kilograma je ostao zaboravljen na samici

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235969.jpg [title] =>

Teško shvatljivo...

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235970.jpg [title] =>

Zašto nisu odmah puštene?

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235972.jpg [title] =>

Na natjecanjima se ulovljena riba odmah vraća u more

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235973.jpg [title] =>

Zaboravljena vrša sa svojim žrtvama

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235974.jpg [title] =>

Unatoč tome što je odmah nakon izvlačenja iz mora vraćen natrag, ovaj ugor nije preživio

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235975.jpg [title] =>

Slika za razmišljanje

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235976.jpg [title] =>

Zašto je ovo u kanti nikome nije jasno

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235978.jpg [title] =>

Unatoč velikim udicama, ni parangal nije uvijek selektivan

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/24/26235983.jpg [title] =>

Na kraju ostaje pojedincu hoće li u more vratiti ribu ili ne

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Razlog za puštanje ulovljenih riba je na zatvorenim vodotocima kakva je primjerice naša Gacka je poprilično opravdan i jasan.

No koliko je opravdan i potreban na moru, pitanje je na koje odgovor još nije dan, barem ne neki službeno konkretni odgovor.

No zato gotovo svaka serija udica ima i svoju podseriju koja unutar naziva krije i modele zvane ‘barbless‘.

To su udice bez kontrakuke namijenjene prvenstveno ribolovcima koji preferiraju C&R ribolov.

To je svojevrsno prešutno odobravanje i povlađivanje ribolovne industrije ovom pokretu, no isto tako i logičan poslovni potez kojim se zatvara rupa u tržišnoj potražnji.

Naš Zakon, usklađen sa zakonima Europske Unije i Mediteranskom uredbom propisuje lovostaj i zaštitu za određene vrste kao i minimalne lovne veličine ispod kojih se određene vrste ne smiju loviti zadržavati i stavljati u promet.

Neke od tih odredbi su više, a neke manje logične, no zakona se moramo držati i regulu poštovati.

Ipak, unatoč svim nastojanjima da se zakon ispoštuje, povremeno se dogodi da se zakon i prekrši.

Udičar koji udicu naješkanu crvom spušta na dubinu od četrdesetak metara definitivno ne može selektirati ulov.

Iako je na udici očekivao fratra, šarga ili velikog kantara, u izvlačenju je otkrio drozda.

No taj drozd, iako netom izvučen, nije imao nikakve šanse za preživljavanje.

---

image

Nije preživio

---

Izvučen s dubine, zbog nagle promjene tlaka naprosto je ekspandirao.

Vraćanje tako traumatiziranje ribe u more nema baš nikakvog smisla dok je zadržavanje takve lovine kriminalna radnja.

Prije više godina na jednom panulaškom natjecanju, jedan od panulaša je na sistem namijenjen zubacu izvukao podlanicu lakšu od pola kilograma.

Uz široki osmjeh je podlanicu pažljivo skinuo s udice i vratio u more.

No budući da je podlanica naglo bila izvučena iz dubine na površinu, nije mogla zaroniti. Najbrži galeb je to, naravno, odmah iskoristio, pokupio ribu i praćen s cijelim jatom jednako gladnih i proždrljivih galebova, guštajući odletio prema najbližoj hridi gdje se počastio s prvorazrednom lovinom koja nije uspjela dati svoj prvi mrijest.

Naravno, da su obje situacije pred Zakonom došle u pitanje, teško bi se mogao objasniti i trajno zaštićeni drozd i nedorasla podlanica na pajolama.

Gledajući pak privredne ili gospodarske ribolovce koji nerijetko zlorabe zakonske odredbe, čovjek se još više nađe u čudu.

Kada se u mreži namijenjenoj gofovima i palamidama nađe nekoliko tona arbuna i podlanica pa se još izvuku na palubu i legalno prodaju, tada ideja o puštanju udicom ulovljene ribe postaje vrlo čudna, gotovo nastrana.

Zašto bi netko pustio brancina kojeg dvije večeri varalicom pokušava uloviti i kojeg je na kraju pošteno ulovio, kada se toga dana na peškariji našlo nekoliko kašeta nedoraslih zubataca ili kovača?

No obazirati se na takve situacije i u njima tražiti izgovor i nije baš etično.

---

image

Ovaj brancin od cca 6 kilograma je ostao zaboravljen na samici

---

U jednom davno emitiranom filmskom klasiku, pokušavajući objasniti ispravnost i smisao malih djela, svećenik kojeg je služba dovela na nekakav oceanski otok, glavnoj junakinji filma govori kako je svjestan da kamenitu plažu po kojoj sad hodaju ne može pretvoriti u pješčanu. Ali ono što svakako može napraviti je, svakog dana uzeti dva kamena i odnijeti ih na vrh brda daleko od mora.

Puštanje ulovljene ribe je svakako u dobroj mjeri plemenit čin, no ako niste neki ljuti ljubitelj ribolova, još je plemenitije niti ne loviti i ribu ne mučiti je nepotrebno.

Ako joj baš želite dobro tada je pustite na miru i ne dirajte je uopće.

Vraćanje ribe u more ima smisla jedino ako je riba nedorasla, odnosno ako nije stigla u svom životu ostvariti mrijest i na taj način doprinijeti opstanku svoje vrste i ako je nakon izvlačenja u stanju zaroniti i preživjeti.

Naravno, ukoliko je u lovu toliko povrijeđena da neće preživjeti tada je humanije odmah je usmrtiti.

A kolika je granica ispod koje ne bi trebalo ribu zadržavati, odnosno, gdje je granica ukupnog ulova, pored zakonski propisanih odrednica koje govore o tome, jedino može odrediti svijest ribolovca.

Naravno, ako ribolovac nije educiran i ne poznaje osnovne životne navike i ne zna prepoznati stupanj ugroženosti neke vrste, tada je Zakon definitivno na prvom mjestu.

No današnji suvremeni ribolovci uglavnom jako dobro znaju u kakvom je stanju naše podmorje i koliko je važno u more vratiti fratra kraćeg, ne od 18 centimetara koliko propisuje Mediteranska uredba, već od dvadesetak centimetara kolika je prosječna veličina spolno zrele jedinke ove vrste.

Upravo stoga konačna odluka o činu puštanja ulovljene ribe ipak ostaje upravo na pojedincu. Time možda neće biti spašena cijela vrsta, ali će sigurno biti spašen taj primjerak koji će možda produljiti opstanak za još neko vrijeme.

S druge strane, fratar od 25 centimetara je itekako ukusan na gradelama što se također ne može zanemariti i nipošto ne smije zamjeriti.

Kad se sve zbroji, ostaje činjenica da postoji puštanje i puštanje ribe, odnosno, da nije svako puštanje ribe inspirirano istom pobudom.

Potpuno je opravdano puštanje primjerka koji zaslužuje još makar jednu šansu, kakav je slučaj sa spomenutim malim fratrima, podlanicama, i ostalom slučajno ulovljenom nedoraslom ribom.

Nasuprot tome, lov ribe kod kojega se u startu riba nakon ulova namjerava pustiti je svakako bahaćenje superiorne vrste nad inferiornom.

---

image

Unatoč velikim udicama, ni parangal nije uvijek selektivan

---

Još kad se to radi uz parolu ‘poklonio sam joj život‘, tada cijela stvar postaje i ironična.

Ako se ribi želi dobro na način da joj se poštedi život. tada će se to najbolje odraditi tako da se riba uopće ne lovi.

No onaj fratar od 25 centimetara daje i drugu dimenziju cijeloj priči. Riba je oduvijek bila sastavni dio prehrane čovjeka i nema ništa loše u tome ako se povremeno ulovi nešto ribe koja se pojede.

Ako vam se dogodi da ulovite i poneku ribu ispod mjere, dobro je pogledajte, pa ako ima napuhan mjehur, pažljivo ga škaricama probušite čime joj se omogućuje ponovni uron.

A ako je očito da neće preživjeti tada joj svakako skratite muke.

Ako vam se konstantno događa da lovite presitnu ribu tada ili promijenite udice za broj veće ili promijenite poziciju.

A ako ste uspješni pa imate dovoljno ribe za obrok ili dva koliko ste spremni pojest, tad stanite pa se vratite za dan dva po još.

To je više fer nego loviti i puštati, pod bilo kojim izgovorom.

No da ne bi bilo sve tako jednostavno pobrinuli su se Pravilnici o sportskom ribolovu po kojima je odnedavno u natjecanjima s obale jedini pristup C&R.

Tako se svaka ulovljena riba što je moguće bezbolnije tretirajući skida s udice, važe i vraća u more.

Naravno da takav čin ima dvije strane medalje.

Na jednoj je ona plemenitost koja ovu ribolovnu disciplinu diže na humaniju razinu, a druga je ona koja priča o nepotrebnom uznemiravanju, ranjavanju pa na kraju i povremenom ubijanju lovine jer ne uspijevaju sve ribe preživjeti taj tretman.

---

image

Na kraju ostaje pojedincu hoće li u more vratiti ribu ili ne

---

I tako opet dolazimo do činjenice da je Zakon nešto propisao, a na pojedincima je, u skladu  s vrstom ribolova kojom se bave, hoće li tu zakonsku odredbu prihvatiti i ponašati se u skladu s njom ili ne.

Ukoliko ste natjecatelj i želite se natjecati, tada ribu lovite u što je moguće većoj količini, sakupljate grame i bodove pa je vraćate u more ne opterećujući se puno s time je li to etički ili nije.

Ako niste natjecatelj tada možete odabrati selektivniji alat, veće udice ili možda podvodnu pušku pa ciljano loviti ribu koju ćete onda i pojesti bez griže savjesti.

Ipak, bez obzira na sklonosti ili nesklonosti pokretu ‘ulovi i pusti‘, nedoraslu i zaštićenu ribu koja je ulovljena kao kolateralna žrtva, obavezno treba vratiti u more.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

U big game fishingu je odavno na snazi C&R


Nije preživio


Ovaj brancin od cca 6 kilograma je ostao zaboravljen na samici


Teško shvatljivo...


Zašto nisu odmah puštene?


Na natjecanjima se ulovljena riba odmah vraća u more


Zaboravljena vrša sa svojim žrtvama


Unatoč tome što je odmah nakon izvlačenja iz mora vraćen natrag, ovaj ugor nije preživio


Slika za razmišljanje


Zašto je ovo u kanti nikome nije jasno


Unatoč velikim udicama, ni parangal nije uvijek selektivan


Na kraju ostaje pojedincu hoće li u more vratiti ribu ili ne

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ribolovna-etika-nema-jasne-granice-koliko-je-opravdano-i-potrebno-pustanje-ulovljene-ribe-1350019 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca45a1095da34d36a2a66393aef3d12fbfda67a9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribolovna+etika+nema+jasne+granice%3A+koliko+je+opravdano+i+potrebno+pu%C5%A1tanje+ulovljene+ribe%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolovna-etika-nema-jasne-granice-koliko-je-opravdano-i-potrebno-pustanje-ulovljene-ribe-1350019 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolovna-etika-nema-jasne-granice-koliko-je-opravdano-i-potrebno-pustanje-ulovljene-ribe-1350019 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Opravdanost puštanja ulovljene ribe nije baš uvijek čvrsto utemeljena zbog čega je tema brojnih rasprava još od početka pokreta poznatog kao C&R. Iako se i na našem moru sve češće sreću pojedinci koji isključivo love i puštaju svoj ulov, takvi su ribolovci još uvijek ipak samo izuzeci koji su daleko od pravila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => morske dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

morske dilemeRibolovna etika nema jasne granice: koliko je opravdano i potrebno puštanje ulovljene ribe?

Piše Tomislav Mirkov/MAX FISHING
24. prosinca 2023. - 11:19

Razlog za puštanje ulovljenih riba je na zatvorenim vodotocima kakva je primjerice naša Gacka je poprilično opravdan i jasan.

No koliko je opravdan i potreban na moru, pitanje je na koje odgovor još nije dan, barem ne neki službeno konkretni odgovor.

No zato gotovo svaka serija udica ima i svoju podseriju koja unutar naziva krije i modele zvane ‘barbless‘.

To su udice bez kontrakuke namijenjene prvenstveno ribolovcima koji preferiraju C&R ribolov.

To je svojevrsno prešutno odobravanje i povlađivanje ribolovne industrije ovom pokretu, no isto tako i logičan poslovni potez kojim se zatvara rupa u tržišnoj potražnji.

Naš Zakon, usklađen sa zakonima Europske Unije i Mediteranskom uredbom propisuje lovostaj i zaštitu za određene vrste kao i minimalne lovne veličine ispod kojih se o...

19. svibanj 2024 08:03