stdClass Object ( [id] => 1261714 [title] => Ribolov u blizini uzgajališta?! Evo što morate znati o lovu odbjegle ribe [alias] => ribolov-u-blizini-uzgajalista-evo-sto-morate-znati-ovo-su-korisni-savjeti-za-lov-odbjegle-rive [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Led je napravio iznimno veliku prekretnicu u ribolovnoj industriji.

Mogućnost ulova veće količine ribe koja se ne mora istog trena potrošiti već skladištiti na upotrebljiv način za neki kasniji period bilo je otkriće koje je pomaklo većinu granica koje su zatvarale ribolovne ali i konzumerske mogućnosti.

A onda se, kao neminovna posljedica pojavio i prelov, istina, ne posvuda i ne kod svih vrsta, ali je kod mnogih industrijski bitnih vrsta ostavio traga.

Osim toga, probuđeni apetiti su bili nezasitni.

Potrebe za ribom kao hranom su rasle, a ribolovna ograničenja koja su se morala uvesti prije ili kasnije su te apetite unatoč ogromnim ribolovnim naporima jednostavno gušila.

Jedini izlaz iz te situacije je bio industrijski, kavezni uzgoj najtraženijih vrsta.

SVE JE POČELO U JAPANU

Najraniji zapis o kaveznom uzgoju nas vodi u Kambodžu krajem 19. stoljeća, gdje se riba uzgajala u slatkovodnim jezerima i riječnim sustavima.

A uzgoj morske ribe u kavezima je počeo pedesetih godina prošlog stoljeća u Japanu gdje je Laboratorij za ribarstvo Sveučilišta Kinki uspio formirati komercijalnu kulturu vrste japanskog gofa (Seriola quinqueradiata).

Tako je već 1960. godine taj uzgoj ostvario toliko zapažene rezultate da je postao značajna industrija.

Od 1970. godine i Tajland razvija tehnike uzgoja u kavezima za dvije važne morske vrste, japanskog pagra (Pagrus major) i kirnju (Epinephelus spp.).

Koreja je također započela s kaveznim uzgojem kasnih sedamdesetih godina s ti da su do kraja 1980. uspostavili razvijen kavezni uzgoj maslinovog iverka (Paralichthys olivacens) i crne kamenjare (Sebastes schlegeli).

Slijedi kavezni uzgoj kirnji u velikim razmjerima osamdesetih godina i u Maleziji i na Filipinima nakon čega marikultura ekspandira postajući nezaustavljiv i nezaobilazan oblik prehrambene industrije.

NEŽELJENA POGLAVLJA

Prvi pokušaji intenzivne marikulture u Hrvatskoj su zabilježeni početkom 80-ih godina prošlog stoljeća uzgojem brancina (Dicentrarchus labrax).

Nedugo iza toga krenulo se i sa uzgojem orade (Sparus aurata) te atlantske plavoperajne tune (Thunnus thynnus), koja se lovi na otvorenom moru nakon čega se dohranjuje u kavezima do prodajne veličine.

Uz te vrste uzgajaju se još i hama (Argyrosomus regius), zubatac (Dentex dentex), gof (Seriola dumerili), pic (Diplodus puntazzo) s tim da je bilo i pokušaja uzgoja japanskog pagra (Pagrus major) i Kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss).

Naravno da je uzgoj ribe ublažio pritisak na izlov ionako smanjenih divljih populacija ribe koje ne mogu zadovoljiti današnju potražnju tržišta no isto je tako otvorio više, za mnoge, neželjenih poglavlja ove priče.

Jedno od tih poglavlja je svakako negativan utjecaj gojilišta na eko sustave u neposrednoj blizini.

Ako količina organske tvari koja izlazi iz granica kaveza, dakle ako količina nepojedene hrane i izmeta ne prelazi razinu prihvatnog kapaciteta okoliša onda se takva situacija smatra povoljnom za bioprodukciju okoliša.

Ali ako ima previše organske tvari tada može doći do razvoja heterotrofnih koje stvaraju tanki bijeli sloj nad sedimentom a što onda sprječava neophodan ulazak kisika.

Tada se ulazi u zatvoren krug u kojem nakupljene organske tvari i organizmi koji se raspadaju povećavaju potrošnju kisika dovodeći do pojave anaerobnih uvjeta i stvaranja opasnog sumporovodika.

Osim toga kod uzgoja tuna se za prehranu koristi sitna plava riba uz dodatak rakova i glavonožaca pa tako do onečišćenje dolazi zbog nepojedene hrane i izmeta što kao konačan rezultat ima pojavu nakupljanja uljnih mrlja neugodnog mirisa na površini mora, a koje se često šire i izvan područja uzgajališta.

OPORTUNISTIČKE NAVIKE

Drugi problem koji se javlja u neposrednoj blizini uzgajališta je vezan uz hranu koja neminovno jednim dijelom napušta mrežne granice kaveza.

Naime, hrana koja bude nepojedena od strane uzgojnih riba predstavlja lako dostupne nutrijente za sve organizme koji se nalaze u blizini kaveza.

Premda je hrana kojom se hrane uzgojne vrste u pravilu zdrava i pomno balansirana ipak je sastavom takva da pogoduje bržem razvoju mase u uvjetima ograničenog kretanja što je ipak poprilično drukčije od hrane kojom se hrane divlje ribe.Y

---

image

Tune se u principu hrane domaćom srdelom

---

No mnoge su vrste oportunisti pa se u skladu s tim konstantno zadržavaju u blizini kaveza ili periodički dolaze po lake obroke.

Na taj način dio divlje ribe neminovno poprima okus sličan okusu uzgojene ribe koji mnoga profinjena nepca lako otkrivaju kao neželjenu i nepopularnu notu.

A budući da se riba često mora seliti iz kaveza u kavez bilo zato što preraste gabarite kaveza, bilo zato što mreni zastor ili neki drugi segment treba mijenjati ili popravljati, neminovno dolazi do djelomičnog prodora ili gubitka.

Naime dio ribe iz kaveza prije ili kasnije završi u slobodnom moru što otvara nova pitanja.

BITNE RAZLIKE

Odbjegle jedinke se u pravilu jedno vrijeme zadržavaju u neposrednoj blizini kaveza nakon čega se sve više udaljuju tražeći prirodnu hranu.

U nekom trenutku te jedinke postanu i spolno zrele pa dolazi do mrijesta i križanja s divljim jedinkama što smatra direktnim utjecajem na prirodni ustroj.

Osim toga, ma koliko pazili da se riba iz kaveza vadi i stavlja u promet prije mrijesta, do mrijesta ipak povremeno dolazi pri čemu često mliječ kaveznih oblika oplođuje jaja divljih jedinki što je popriličan problem.

Naime, jedinke koje su ‘kreirane‘ za uzgoj, bitno se razlikuju od divljih jedinki što je najočitije na oradi.

Vrlo je lako razlikovati uzgojne i divlje jedinke na osnovu morfoloških razlika. Morfološke razlike između uzgojnih i divljih jedinki su izrazite, a najveće razlike se mogu pronaći u području glave. Najčešće se razlike uočavaju u visini glave, odnosno hrpta, a što se mjeri od početka leđne peraje do početka trbušne peraje,

---

image

Razlike su jasne

---

Također je i udaljenost od vrha usta do početka trbušne peraje kao i udaljenost između početka trbušne peraje do vrha čela izvrstan pokazatelj o kojem je obliku riječ.

U principu divlje jedinke orade imaju manju visinu tijela, vretenastiji oblik tijela i oštriju gubicu za razliku od uzgojnih oblika koje imaju veću visinu tijela te okrugliju gubicu.

Tako uzgojni oblici generalno imaju zdepastije tijelo, s plosnatijim, odnosno tupljim profilom glave i kraćim perajama.

Kod brancina su najveće razlike između uzgojnih i divljih jedinki zamjetne kod duljine glave, duljine tijela, proporcija oka te kod udaljenosti između baze škržnog poklopca do vrha usta i do vrha čela.

---

image

Neželjene nuspojave su katkada vrlo ružne

---

RIBOLOVNI DIO PRIČE

A te razlike su nastale dijelom posebnim odabirom i ciljanim križanjem kojima je temeljni cilj bio uzgoj jedinki s većim udjelom mišićne ili mesne mase u odnosu na glavu i tijelo, a dijelom uvjetima u kojima te ribe rastu.

Naime, većina konzumera na tanjuru želi filete, po mogućnosti bez kosti što objašnjava težnju uzgajivača za oblicima sa što manjom glavom i što grbavijim i zdepastijim izgledom.

Za razliku od naših tradicionalnih bonkulovića i gurmana koji vole dobiti ribu na tanjuru s glavom, repom i svi pripadajućim kostima, većina ostatka svijeta, pogotovo na kontinentu, skloniji su filetima.

A kavezni uvjeti u kojima se te ribe razvijaju su također velikim dijelom zaslužni za vanjski izgled, što je posebno očito kod orada.

Naime, divlje orade svoju hranu u pravilu pronalaze na dnu pa su im u skladu s tim i usta ‘okrenuta‘ prema dolje.

Za razliku od njih, kaveznim oradama hrana dolazi odozgo što je rezultiralo pomicanje ustiju prema gore jer se tijekom hranjenja obe ribe postavljaju u položaj glavom prema gore.

A na isti način se hrane i zubaci, i hame, i brancini…

I tako smo, malo po malo, stigli do ribarskog dijela priče.

Mnoge kavezne jedinke, kao što smo spomenuli, završe u slobodnom moru.

U pravilu je riječ o manjem broju, no katkada se dogodi da nevrijeme pokida poneki kavez pa u slobodnom moru završi i veći broj riba koje su onda lokalnim ribarima dar s neba.

No i te ‘naivne‘ ribe, premda vječno gladne jer se uglavnom ne snalaze u novoj sredini, imaju svoje navike koje, ukoliko ih znamo iskoristiti, za njih mogu biti kobne.

Naime, sva je ta riba, kao što smo rekli navikla na hranu ‘odozgo‘, a što znači da bi im u lovu svakako trebalo ponuditi hranu koja pada.

Stoga bi predvez za lov ovih riba trebali imati duže prame kako bi u trenutku kad olovnica dotakne dno naješkane udice u slobodnom hodu mogle polako nastaviti propadati.

Naravno da tako konstruiran predvez zahtjeva malo pažljiviju montažu koja neće dopustiti mršenje prama.

Jedan od uspješnijih načina izbjegavanja mršenja je svakako sukano poduplavanje prame u dužini od petnaestak centimetara od spoja s osnovom predveza, a što ej svako svojevrsni distancer.

---

image

Klasičan ulov ostvaren kančenicom u blizini kaveza

---

Drugi pristup, koji se pokazao jednako efikasan, ako ne i efikasniji je spuštanje sistema na par metara iznad dna, nakon čega se sporim spuštanjem vrha štapa prema površini mora omogućuje da ješka polako i usporeno propada.

Postepenim otpuštanjem strune u nekoliko navrata lako se može isprovocirati griz.

 Ako do griza ne dođe, struna se namota u dužini od par metara pa se postupak ponovi.

Naravno, ovo je sve puno lakše odraditi ukoliko se koristi višebojna upredenica.

Ješka, idealna za ovakav lov je svakako srdela, po mogućnosti filetirana kako bi bila ‘mirisnija‘.

Naravno, dok jedan pribor lovi na dnu, neka vam drugi lovi á volo, s cijelom srdelom koja lagano lagano tone. Nju će pokupiti koji brancin, hama ili palamida, u najgorem slučaju lokarda.

A što se zakonskih odredbi tiče, bliže od 300 metara u odnosu na kaveze ne biste smjeli biti. No to nipošto ne mora biti prepreka jer se riba zadržava u dovoljnim količinama i na većim udaljenostima od toga.

Jedino što trebate je ponuditi im ješku koja ‘snježi‘ naravno, što tanje, što nježnije i što ukusnije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lovite li kraj kaveza za uzgoj ribe? A jeste li možda obratili pažnju na broj grizeva koje ste dobili u trenucima dok je ješka propadala prema dnu? Ako niste, možda ste trebali… KAVEZNI IZAZOVI Ribolov u blizini uzgajališta?! Evo što morate znati, ovo su korisni savjeti za lov odbjegle rive [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAVEZNI IZAZOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Lovite li kraj kaveza za uzgoj ribe? A jeste li možda obratili pažnju na broj grizeva koje ste dobili u trenucima dok je ješka propadala prema dnu? Ako niste, možda ste trebali… KAVEZNI IZAZOVI Ribolov u blizini uzgajališta?! Evo što morate znati, ovo su korisni savjeti za lov odbjegle rive KAVEZNI IZAZOVI 2 0 9744 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-02 11:52:15 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-16 13:48:16 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-02-03 07:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 75 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Lovite li kraj kaveza za uzgoj ribe? A jeste li možda obratili pažnju na broj grizeva koje ste dobili u trenucima dok je ješka propadala prema dnu? Ako niste, možda ste trebali… KAVEZNI IZAZOVI Ribolov u blizini uzgajališta?! Evo što morate znati, [metadata] => robots= author= title=Ribolov u blizini uzgajališta?! Evo što morate znati, ovo su korisni savjeti za lov odbjegle rive [metakey] => ribolov, uzgajalište ribe, ribolov kod uzgajališta, uzgojena riba, ribolov uz kaveze [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24247580.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147355.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147356.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147357.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147358.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147359.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147360.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147361.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147362.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147363.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147364.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147365.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147366.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147367.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24147368.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Lovite li kraj kaveza za uzgoj ribe?<\/p>","

Ne\u017eeljene nuspojave su katkada vrlo ru\u017ene<\/p>","

Tune se u principu hrane doma\u0107om srdelom<\/p>","

Ponekad je horizont doslovno nepregledan<\/p>","

Ima i ovoga<\/p>","

Prebjezi \u010desto zavr\u0161e na udicama lokalnih ribolovaca<\/p>","

Riblja mla\u0111 se hrani preko crijeva s mati\u010dnog broda<\/p>","

Malo nalikuje na Matrix<\/em>, ali je to zapravo na\u0161a stvarnost<\/p>","

Klasi\u010dan ulov ostvaren kan\u010denicom u blizini kaveza<\/p>","

Uz gojili\u0161ta daganja podlanice najbolje grizu<\/p>","

I napu\u0161teni kavezi su dugo nakon ga\u0161enja i dalje omiljena okupljali\u0161ta i riba i ribolovaca<\/p>","

Divlja ili uzgojena?<\/p>","

Ponekad ulovi iznenade<\/p>","

Razlike su jasne<\/p>","

Uz kaveze se sva\u0161ta na\u0111e i ulovi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_24247580_1920.jpg":"1920x1080","k_24247580_1280.jpg":"1280x1280","k_24247580_1024.jpg":"1024x1024","k_24247580_640.jpg":"640x640","k_24247580_480.jpg":"480x480","k_24247580_340.jpg":"340x340","k_24247580_220.jpg":"220x220","o_24247580_1280.jpg":"1280x720","o_24247580_1024.jpg":"1024x576","o_24247580_640.jpg":"640x360","o_24247580_480.jpg":"480x270","o_24247580_340.jpg":"340x191","o_24247580_220.jpg":"220x123","h_24247580_1280.jpg":"1280x854","h_24247580_1024.jpg":"1024x683","h_24247580_640.jpg":"640x427","h_24247580_480.jpg":"480x320","h_24247580_340.jpg":"340x227","h_24247580_220.jpg":"220x147","pp_24247580_1280.jpg":"1280x1628","pp_24247580_1024.jpg":"1024x1303","pp_24247580_640.jpg":"640x814","pp_24247580_480.jpg":"480x611","pp_24247580_340.jpg":"340x432","pp_24247580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24147355_1920.jpg":"1920x1080","k_24147355_1280.jpg":"1280x1280","k_24147355_1024.jpg":"1024x1024","k_24147355_640.jpg":"640x640","k_24147355_480.jpg":"480x480","k_24147355_340.jpg":"340x340","k_24147355_220.jpg":"220x220","o_24147355_1280.jpg":"1280x960","o_24147355_1024.jpg":"1024x768","o_24147355_640.jpg":"640x480","o_24147355_480.jpg":"480x360","o_24147355_340.jpg":"340x255","o_24147355_220.jpg":"220x165","h_24147355_1280.jpg":"1280x854","h_24147355_1024.jpg":"1024x683","h_24147355_640.jpg":"640x427","h_24147355_480.jpg":"480x320","h_24147355_340.jpg":"340x227","h_24147355_220.jpg":"220x147","pp_24147355_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147355_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147355_640.jpg":"640x814","pp_24147355_480.jpg":"480x611","pp_24147355_340.jpg":"340x432","pp_24147355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24147356_1920.jpg":"1920x1080","k_24147356_1280.jpg":"1280x1280","k_24147356_1024.jpg":"1024x1024","k_24147356_640.jpg":"640x640","k_24147356_480.jpg":"480x480","k_24147356_340.jpg":"340x340","k_24147356_220.jpg":"220x220","o_24147356_1280.jpg":"1280x960","o_24147356_1024.jpg":"1024x768","o_24147356_640.jpg":"640x480","o_24147356_480.jpg":"480x360","o_24147356_340.jpg":"340x255","o_24147356_220.jpg":"220x165","h_24147356_1280.jpg":"1280x854","h_24147356_1024.jpg":"1024x683","h_24147356_640.jpg":"640x427","h_24147356_480.jpg":"480x320","h_24147356_340.jpg":"340x227","h_24147356_220.jpg":"220x147","pp_24147356_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147356_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147356_640.jpg":"640x814","pp_24147356_480.jpg":"480x611","pp_24147356_340.jpg":"340x432","pp_24147356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24147357_1920.jpg":"1920x1080","k_24147357_1280.jpg":"1280x1280","k_24147357_1024.jpg":"1024x1024","k_24147357_640.jpg":"640x640","k_24147357_480.jpg":"480x480","k_24147357_340.jpg":"340x340","k_24147357_220.jpg":"220x220","o_24147357_1280.jpg":"1280x960","o_24147357_1024.jpg":"1024x768","o_24147357_640.jpg":"640x480","o_24147357_480.jpg":"480x360","o_24147357_340.jpg":"340x255","o_24147357_220.jpg":"220x165","h_24147357_1280.jpg":"1280x854","h_24147357_1024.jpg":"1024x683","h_24147357_640.jpg":"640x427","h_24147357_480.jpg":"480x320","h_24147357_340.jpg":"340x227","h_24147357_220.jpg":"220x147","pp_24147357_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147357_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147357_640.jpg":"640x814","pp_24147357_480.jpg":"480x611","pp_24147357_340.jpg":"340x432","pp_24147357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24147358_1920.jpg":"1920x1080","k_24147358_1280.jpg":"1280x1280","k_24147358_1024.jpg":"1024x1024","k_24147358_640.jpg":"640x640","k_24147358_480.jpg":"480x480","k_24147358_340.jpg":"340x340","k_24147358_220.jpg":"220x220","o_24147358_1280.jpg":"1280x960","o_24147358_1024.jpg":"1024x768","o_24147358_640.jpg":"640x480","o_24147358_480.jpg":"480x360","o_24147358_340.jpg":"340x255","o_24147358_220.jpg":"220x165","h_24147358_1280.jpg":"1280x854","h_24147358_1024.jpg":"1024x683","h_24147358_640.jpg":"640x427","h_24147358_480.jpg":"480x320","h_24147358_340.jpg":"340x227","h_24147358_220.jpg":"220x147","pp_24147358_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147358_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147358_640.jpg":"640x814","pp_24147358_480.jpg":"480x611","pp_24147358_340.jpg":"340x432","pp_24147358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24147359_1920.jpg":"1920x1080","k_24147359_1280.jpg":"1280x1280","k_24147359_1024.jpg":"1024x1024","k_24147359_640.jpg":"640x640","k_24147359_480.jpg":"480x480","k_24147359_340.jpg":"340x340","k_24147359_220.jpg":"220x220","o_24147359_1280.jpg":"1280x854","o_24147359_1024.jpg":"1024x683","o_24147359_640.jpg":"640x427","o_24147359_480.jpg":"480x320","o_24147359_340.jpg":"340x226","o_24147359_220.jpg":"220x146","h_24147359_1280.jpg":"1280x854","h_24147359_1024.jpg":"1024x683","h_24147359_640.jpg":"640x427","h_24147359_480.jpg":"480x320","h_24147359_340.jpg":"340x227","h_24147359_220.jpg":"220x147","pp_24147359_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147359_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147359_640.jpg":"640x814","pp_24147359_480.jpg":"480x611","pp_24147359_340.jpg":"340x432","pp_24147359_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24147360_1920.jpg":"1920x1080","k_24147360_1280.jpg":"1280x1280","k_24147360_1024.jpg":"1024x1024","k_24147360_640.jpg":"640x640","k_24147360_480.jpg":"480x480","k_24147360_340.jpg":"340x340","k_24147360_220.jpg":"220x220","o_24147360_1280.jpg":"1280x854","o_24147360_1024.jpg":"1024x683","o_24147360_640.jpg":"640x427","o_24147360_480.jpg":"480x320","o_24147360_340.jpg":"340x226","o_24147360_220.jpg":"220x146","h_24147360_1280.jpg":"1280x854","h_24147360_1024.jpg":"1024x683","h_24147360_640.jpg":"640x427","h_24147360_480.jpg":"480x320","h_24147360_340.jpg":"340x227","h_24147360_220.jpg":"220x147","pp_24147360_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147360_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147360_640.jpg":"640x814","pp_24147360_480.jpg":"480x611","pp_24147360_340.jpg":"340x432","pp_24147360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24147361_1920.jpg":"1920x1080","k_24147361_1280.jpg":"1280x1280","k_24147361_1024.jpg":"1024x1024","k_24147361_640.jpg":"640x640","k_24147361_480.jpg":"480x480","k_24147361_340.jpg":"340x340","k_24147361_220.jpg":"220x220","o_24147361_1280.jpg":"1280x854","o_24147361_1024.jpg":"1024x683","o_24147361_640.jpg":"640x427","o_24147361_480.jpg":"480x320","o_24147361_340.jpg":"340x226","o_24147361_220.jpg":"220x146","h_24147361_1280.jpg":"1280x854","h_24147361_1024.jpg":"1024x683","h_24147361_640.jpg":"640x427","h_24147361_480.jpg":"480x320","h_24147361_340.jpg":"340x227","h_24147361_220.jpg":"220x147","pp_24147361_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147361_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147361_640.jpg":"640x814","pp_24147361_480.jpg":"480x611","pp_24147361_340.jpg":"340x432","pp_24147361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1561x900","hd_24147362_1920.jpg":"1920x1080","k_24147362_1280.jpg":"1280x1280","k_24147362_1024.jpg":"1024x1024","k_24147362_640.jpg":"640x640","k_24147362_480.jpg":"480x480","k_24147362_340.jpg":"340x340","k_24147362_220.jpg":"220x220","o_24147362_1280.jpg":"1280x737","o_24147362_1024.jpg":"1024x590","o_24147362_640.jpg":"640x368","o_24147362_480.jpg":"480x276","o_24147362_340.jpg":"340x196","o_24147362_220.jpg":"220x126","h_24147362_1280.jpg":"1280x854","h_24147362_1024.jpg":"1024x683","h_24147362_640.jpg":"640x427","h_24147362_480.jpg":"480x320","h_24147362_340.jpg":"340x227","h_24147362_220.jpg":"220x147","pp_24147362_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147362_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147362_640.jpg":"640x814","pp_24147362_480.jpg":"480x611","pp_24147362_340.jpg":"340x432","pp_24147362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24147363_1920.jpg":"1920x1080","k_24147363_1280.jpg":"1280x1280","k_24147363_1024.jpg":"1024x1024","k_24147363_640.jpg":"640x640","k_24147363_480.jpg":"480x480","k_24147363_340.jpg":"340x340","k_24147363_220.jpg":"220x220","o_24147363_1280.jpg":"1280x960","o_24147363_1024.jpg":"1024x768","o_24147363_640.jpg":"640x480","o_24147363_480.jpg":"480x360","o_24147363_340.jpg":"340x255","o_24147363_220.jpg":"220x165","h_24147363_1280.jpg":"1280x854","h_24147363_1024.jpg":"1024x683","h_24147363_640.jpg":"640x427","h_24147363_480.jpg":"480x320","h_24147363_340.jpg":"340x227","h_24147363_220.jpg":"220x147","pp_24147363_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147363_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147363_640.jpg":"640x814","pp_24147363_480.jpg":"480x611","pp_24147363_340.jpg":"340x432","pp_24147363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1262","hd_24147364_1920.jpg":"1920x1080","k_24147364_1280.jpg":"1280x1280","k_24147364_1024.jpg":"1024x1024","k_24147364_640.jpg":"640x640","k_24147364_480.jpg":"480x480","k_24147364_340.jpg":"340x340","k_24147364_220.jpg":"220x220","o_24147364_1280.jpg":"1280x841","o_24147364_1024.jpg":"1024x673","o_24147364_640.jpg":"640x420","o_24147364_480.jpg":"480x315","o_24147364_340.jpg":"340x223","o_24147364_220.jpg":"220x144","h_24147364_1280.jpg":"1280x854","h_24147364_1024.jpg":"1024x683","h_24147364_640.jpg":"640x427","h_24147364_480.jpg":"480x320","h_24147364_340.jpg":"340x227","h_24147364_220.jpg":"220x147","pp_24147364_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147364_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147364_640.jpg":"640x814","pp_24147364_480.jpg":"480x611","pp_24147364_340.jpg":"340x432","pp_24147364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24147365_1920.jpg":"1920x1080","k_24147365_1280.jpg":"1280x1280","k_24147365_1024.jpg":"1024x1024","k_24147365_640.jpg":"640x640","k_24147365_480.jpg":"480x480","k_24147365_340.jpg":"340x340","k_24147365_220.jpg":"220x220","o_24147365_1280.jpg":"1280x960","o_24147365_1024.jpg":"1024x768","o_24147365_640.jpg":"640x480","o_24147365_480.jpg":"480x360","o_24147365_340.jpg":"340x255","o_24147365_220.jpg":"220x165","h_24147365_1280.jpg":"1280x854","h_24147365_1024.jpg":"1024x683","h_24147365_640.jpg":"640x427","h_24147365_480.jpg":"480x320","h_24147365_340.jpg":"340x227","h_24147365_220.jpg":"220x147","pp_24147365_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147365_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147365_640.jpg":"640x814","pp_24147365_480.jpg":"480x611","pp_24147365_340.jpg":"340x432","pp_24147365_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_24147366_1920.jpg":"1920x1080","k_24147366_1280.jpg":"1280x1280","k_24147366_1024.jpg":"1024x1024","k_24147366_640.jpg":"640x640","k_24147366_480.jpg":"480x480","k_24147366_340.jpg":"340x340","k_24147366_220.jpg":"220x220","o_24147366_1280.jpg":"1280x958","o_24147366_1024.jpg":"1024x766","o_24147366_640.jpg":"640x479","o_24147366_480.jpg":"480x359","o_24147366_340.jpg":"340x254","o_24147366_220.jpg":"220x164","h_24147366_1280.jpg":"1280x854","h_24147366_1024.jpg":"1024x683","h_24147366_640.jpg":"640x427","h_24147366_480.jpg":"480x320","h_24147366_340.jpg":"340x227","h_24147366_220.jpg":"220x147","pp_24147366_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147366_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147366_640.jpg":"640x814","pp_24147366_480.jpg":"480x611","pp_24147366_340.jpg":"340x432","pp_24147366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"699x537","hd_24147367_1920.jpg":"1920x1080","k_24147367_1280.jpg":"1280x1280","k_24147367_1024.jpg":"1024x1024","k_24147367_640.jpg":"640x640","k_24147367_480.jpg":"480x480","k_24147367_340.jpg":"340x340","k_24147367_220.jpg":"220x220","o_24147367_1280.jpg":"1280x983","o_24147367_1024.jpg":"1024x786","o_24147367_640.jpg":"640x491","o_24147367_480.jpg":"480x368","o_24147367_340.jpg":"340x261","o_24147367_220.jpg":"220x169","h_24147367_1280.jpg":"1280x854","h_24147367_1024.jpg":"1024x683","h_24147367_640.jpg":"640x427","h_24147367_480.jpg":"480x320","h_24147367_340.jpg":"340x227","h_24147367_220.jpg":"220x147","pp_24147367_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147367_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147367_640.jpg":"640x814","pp_24147367_480.jpg":"480x611","pp_24147367_340.jpg":"340x432","pp_24147367_220.jpg":"220x280"},{"size0":"717x478","hd_24147368_1920.jpg":"1920x1080","k_24147368_1280.jpg":"1280x1280","k_24147368_1024.jpg":"1024x1024","k_24147368_640.jpg":"640x640","k_24147368_480.jpg":"480x480","k_24147368_340.jpg":"340x340","k_24147368_220.jpg":"220x220","o_24147368_1280.jpg":"1280x853","o_24147368_1024.jpg":"1024x682","o_24147368_640.jpg":"640x426","o_24147368_480.jpg":"480x320","o_24147368_340.jpg":"340x226","o_24147368_220.jpg":"220x146","h_24147368_1280.jpg":"1280x854","h_24147368_1024.jpg":"1024x683","h_24147368_640.jpg":"640x427","h_24147368_480.jpg":"480x320","h_24147368_340.jpg":"340x227","h_24147368_220.jpg":"220x147","pp_24147368_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147368_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147368_640.jpg":"640x814","pp_24147368_480.jpg":"480x611","pp_24147368_340.jpg":"340x432","pp_24147368_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7718724 Threads: 2 Questions: 1628847595 Slow queries: 4838865 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111214064 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ribolov-u-blizini-uzgajalista-evo-sto-morate-znati-ovo-su-korisni-savjeti-za-lov-odbjegle-rive-1261714 [printLink] => /om/ribolov/ribolov-u-blizini-uzgajalista-evo-sto-morate-znati-ovo-su-korisni-savjeti-za-lov-odbjegle-rive-1261714?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 300179 [name] => uzgajalište ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uzgajaliste-ribe [link] => /tag/uzgajaliste-ribe ) [2] => stdClass Object ( [id] => 661339 [name] => ribolov kod uzgajališta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-27 20:56:58 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-kod-uzgajalista [link] => /tag/ribolov-kod-uzgajalista ) [3] => stdClass Object ( [id] => 704984 [name] => uzgojena riba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-03 08:35:17 [main_article_id] => 0 [alias] => uzgojena-riba [link] => /tag/uzgojena-riba ) [4] => stdClass Object ( [id] => 704985 [name] => ribolov uz kaveze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-03 08:35:17 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-uz-kaveze [link] => /tag/ribolov-uz-kaveze ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lovite li kraj kaveza za uzgoj ribe? A jeste li možda obratili pažnju na broj grizeva koje ste dobili u trenucima dok je ješka propadala prema dnu? Ako niste, možda ste trebali… KAVEZNI IZAZOVI Ribolov u blizini uzgajališta?! Evo što morate znati, ovo su korisni savjeti za lov odbjegle rive [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAVEZNI IZAZOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribolov u blizini uzgajališta?! Evo što morate znati o lovu odbjegle ribe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-15-56-02-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24247580.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Lovite li kraj kaveza za uzgoj ribe?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24247580.jpg [title] =>

Lovite li kraj kaveza za uzgoj ribe?

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147355.jpg [title] =>

Neželjene nuspojave su katkada vrlo ružne

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147356.jpg [title] =>

Tune se u principu hrane domaćom srdelom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147357.jpg [title] =>

Ponekad je horizont doslovno nepregledan

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147358.jpg [title] =>

Ima i ovoga

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147359.jpg [title] =>

Prebjezi često završe na udicama lokalnih ribolovaca

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147360.jpg [title] =>

Riblja mlađ se hrani preko crijeva s matičnog broda

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147361.jpg [title] =>

Malo nalikuje na Matrix, ali je to zapravo naša stvarnost

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147362.jpg [title] =>

Klasičan ulov ostvaren kančenicom u blizini kaveza

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147363.jpg [title] =>

Uz gojilišta daganja podlanice najbolje grizu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147364.jpg [title] =>

I napušteni kavezi su dugo nakon gašenja i dalje omiljena okupljališta i riba i ribolovaca

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147365.jpg [title] =>

Divlja ili uzgojena?

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147366.jpg [title] =>

Ponekad ulovi iznenade

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147367.jpg [title] =>

Razlike su jasne

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24147368.jpg [title] =>

Uz kaveze se svašta nađe i ulovi

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Led je napravio iznimno veliku prekretnicu u ribolovnoj industriji.

Mogućnost ulova veće količine ribe koja se ne mora istog trena potrošiti već skladištiti na upotrebljiv način za neki kasniji period bilo je otkriće koje je pomaklo većinu granica koje su zatvarale ribolovne ali i konzumerske mogućnosti.

A onda se, kao neminovna posljedica pojavio i prelov, istina, ne posvuda i ne kod svih vrsta, ali je kod mnogih industrijski bitnih vrsta ostavio traga.

Osim toga, probuđeni apetiti su bili nezasitni.

Potrebe za ribom kao hranom su rasle, a ribolovna ograničenja koja su se morala uvesti prije ili kasnije su te apetite unatoč ogromnim ribolovnim naporima jednostavno gušila.

Jedini izlaz iz te situacije je bio industrijski, kavezni uzgoj najtraženijih vrsta.

SVE JE POČELO U JAPANU

Najraniji zapis o kaveznom uzgoju nas vodi u Kambodžu krajem 19. stoljeća, gdje se riba uzgajala u slatkovodnim jezerima i riječnim sustavima.

A uzgoj morske ribe u kavezima je počeo pedesetih godina prošlog stoljeća u Japanu gdje je Laboratorij za ribarstvo Sveučilišta Kinki uspio formirati komercijalnu kulturu vrste japanskog gofa (Seriola quinqueradiata).

Tako je već 1960. godine taj uzgoj ostvario toliko zapažene rezultate da je postao značajna industrija.

Od 1970. godine i Tajland razvija tehnike uzgoja u kavezima za dvije važne morske vrste, japanskog pagra (Pagrus major) i kirnju (Epinephelus spp.).

Koreja je također započela s kaveznim uzgojem kasnih sedamdesetih godina s ti da su do kraja 1980. uspostavili razvijen kavezni uzgoj maslinovog iverka (Paralichthys olivacens) i crne kamenjare (Sebastes schlegeli).

Slijedi kavezni uzgoj kirnji u velikim razmjerima osamdesetih godina i u Maleziji i na Filipinima nakon čega marikultura ekspandira postajući nezaustavljiv i nezaobilazan oblik prehrambene industrije.

NEŽELJENA POGLAVLJA

Prvi pokušaji intenzivne marikulture u Hrvatskoj su zabilježeni početkom 80-ih godina prošlog stoljeća uzgojem brancina (Dicentrarchus labrax).

Nedugo iza toga krenulo se i sa uzgojem orade (Sparus aurata) te atlantske plavoperajne tune (Thunnus thynnus), koja se lovi na otvorenom moru nakon čega se dohranjuje u kavezima do prodajne veličine.

Uz te vrste uzgajaju se još i hama (Argyrosomus regius), zubatac (Dentex dentex), gof (Seriola dumerili), pic (Diplodus puntazzo) s tim da je bilo i pokušaja uzgoja japanskog pagra (Pagrus major) i Kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss).

Naravno da je uzgoj ribe ublažio pritisak na izlov ionako smanjenih divljih populacija ribe koje ne mogu zadovoljiti današnju potražnju tržišta no isto je tako otvorio više, za mnoge, neželjenih poglavlja ove priče.

Jedno od tih poglavlja je svakako negativan utjecaj gojilišta na eko sustave u neposrednoj blizini.

Ako količina organske tvari koja izlazi iz granica kaveza, dakle ako količina nepojedene hrane i izmeta ne prelazi razinu prihvatnog kapaciteta okoliša onda se takva situacija smatra povoljnom za bioprodukciju okoliša.

Ali ako ima previše organske tvari tada može doći do razvoja heterotrofnih koje stvaraju tanki bijeli sloj nad sedimentom a što onda sprječava neophodan ulazak kisika.

Tada se ulazi u zatvoren krug u kojem nakupljene organske tvari i organizmi koji se raspadaju povećavaju potrošnju kisika dovodeći do pojave anaerobnih uvjeta i stvaranja opasnog sumporovodika.

Osim toga kod uzgoja tuna se za prehranu koristi sitna plava riba uz dodatak rakova i glavonožaca pa tako do onečišćenje dolazi zbog nepojedene hrane i izmeta što kao konačan rezultat ima pojavu nakupljanja uljnih mrlja neugodnog mirisa na površini mora, a koje se često šire i izvan područja uzgajališta.

OPORTUNISTIČKE NAVIKE

Drugi problem koji se javlja u neposrednoj blizini uzgajališta je vezan uz hranu koja neminovno jednim dijelom napušta mrežne granice kaveza.

Naime, hrana koja bude nepojedena od strane uzgojnih riba predstavlja lako dostupne nutrijente za sve organizme koji se nalaze u blizini kaveza.

Premda je hrana kojom se hrane uzgojne vrste u pravilu zdrava i pomno balansirana ipak je sastavom takva da pogoduje bržem razvoju mase u uvjetima ograničenog kretanja što je ipak poprilično drukčije od hrane kojom se hrane divlje ribe.Y

---

image

Tune se u principu hrane domaćom srdelom

---

No mnoge su vrste oportunisti pa se u skladu s tim konstantno zadržavaju u blizini kaveza ili periodički dolaze po lake obroke.

Na taj način dio divlje ribe neminovno poprima okus sličan okusu uzgojene ribe koji mnoga profinjena nepca lako otkrivaju kao neželjenu i nepopularnu notu.

A budući da se riba često mora seliti iz kaveza u kavez bilo zato što preraste gabarite kaveza, bilo zato što mreni zastor ili neki drugi segment treba mijenjati ili popravljati, neminovno dolazi do djelomičnog prodora ili gubitka.

Naime dio ribe iz kaveza prije ili kasnije završi u slobodnom moru što otvara nova pitanja.

BITNE RAZLIKE

Odbjegle jedinke se u pravilu jedno vrijeme zadržavaju u neposrednoj blizini kaveza nakon čega se sve više udaljuju tražeći prirodnu hranu.

U nekom trenutku te jedinke postanu i spolno zrele pa dolazi do mrijesta i križanja s divljim jedinkama što smatra direktnim utjecajem na prirodni ustroj.

Osim toga, ma koliko pazili da se riba iz kaveza vadi i stavlja u promet prije mrijesta, do mrijesta ipak povremeno dolazi pri čemu često mliječ kaveznih oblika oplođuje jaja divljih jedinki što je popriličan problem.

Naime, jedinke koje su ‘kreirane‘ za uzgoj, bitno se razlikuju od divljih jedinki što je najočitije na oradi.

Vrlo je lako razlikovati uzgojne i divlje jedinke na osnovu morfoloških razlika. Morfološke razlike između uzgojnih i divljih jedinki su izrazite, a najveće razlike se mogu pronaći u području glave. Najčešće se razlike uočavaju u visini glave, odnosno hrpta, a što se mjeri od početka leđne peraje do početka trbušne peraje,

---

image

Razlike su jasne

---

Također je i udaljenost od vrha usta do početka trbušne peraje kao i udaljenost između početka trbušne peraje do vrha čela izvrstan pokazatelj o kojem je obliku riječ.

U principu divlje jedinke orade imaju manju visinu tijela, vretenastiji oblik tijela i oštriju gubicu za razliku od uzgojnih oblika koje imaju veću visinu tijela te okrugliju gubicu.

Tako uzgojni oblici generalno imaju zdepastije tijelo, s plosnatijim, odnosno tupljim profilom glave i kraćim perajama.

Kod brancina su najveće razlike između uzgojnih i divljih jedinki zamjetne kod duljine glave, duljine tijela, proporcija oka te kod udaljenosti između baze škržnog poklopca do vrha usta i do vrha čela.

---

image

Neželjene nuspojave su katkada vrlo ružne

---

RIBOLOVNI DIO PRIČE

A te razlike su nastale dijelom posebnim odabirom i ciljanim križanjem kojima je temeljni cilj bio uzgoj jedinki s većim udjelom mišićne ili mesne mase u odnosu na glavu i tijelo, a dijelom uvjetima u kojima te ribe rastu.

Naime, većina konzumera na tanjuru želi filete, po mogućnosti bez kosti što objašnjava težnju uzgajivača za oblicima sa što manjom glavom i što grbavijim i zdepastijim izgledom.

Za razliku od naših tradicionalnih bonkulovića i gurmana koji vole dobiti ribu na tanjuru s glavom, repom i svi pripadajućim kostima, većina ostatka svijeta, pogotovo na kontinentu, skloniji su filetima.

A kavezni uvjeti u kojima se te ribe razvijaju su također velikim dijelom zaslužni za vanjski izgled, što je posebno očito kod orada.

Naime, divlje orade svoju hranu u pravilu pronalaze na dnu pa su im u skladu s tim i usta ‘okrenuta‘ prema dolje.

Za razliku od njih, kaveznim oradama hrana dolazi odozgo što je rezultiralo pomicanje ustiju prema gore jer se tijekom hranjenja obe ribe postavljaju u položaj glavom prema gore.

A na isti način se hrane i zubaci, i hame, i brancini…

I tako smo, malo po malo, stigli do ribarskog dijela priče.

Mnoge kavezne jedinke, kao što smo spomenuli, završe u slobodnom moru.

U pravilu je riječ o manjem broju, no katkada se dogodi da nevrijeme pokida poneki kavez pa u slobodnom moru završi i veći broj riba koje su onda lokalnim ribarima dar s neba.

No i te ‘naivne‘ ribe, premda vječno gladne jer se uglavnom ne snalaze u novoj sredini, imaju svoje navike koje, ukoliko ih znamo iskoristiti, za njih mogu biti kobne.

Naime, sva je ta riba, kao što smo rekli navikla na hranu ‘odozgo‘, a što znači da bi im u lovu svakako trebalo ponuditi hranu koja pada.

Stoga bi predvez za lov ovih riba trebali imati duže prame kako bi u trenutku kad olovnica dotakne dno naješkane udice u slobodnom hodu mogle polako nastaviti propadati.

Naravno da tako konstruiran predvez zahtjeva malo pažljiviju montažu koja neće dopustiti mršenje prama.

Jedan od uspješnijih načina izbjegavanja mršenja je svakako sukano poduplavanje prame u dužini od petnaestak centimetara od spoja s osnovom predveza, a što ej svako svojevrsni distancer.

---

image

Klasičan ulov ostvaren kančenicom u blizini kaveza

---

Drugi pristup, koji se pokazao jednako efikasan, ako ne i efikasniji je spuštanje sistema na par metara iznad dna, nakon čega se sporim spuštanjem vrha štapa prema površini mora omogućuje da ješka polako i usporeno propada.

Postepenim otpuštanjem strune u nekoliko navrata lako se može isprovocirati griz.

 Ako do griza ne dođe, struna se namota u dužini od par metara pa se postupak ponovi.

Naravno, ovo je sve puno lakše odraditi ukoliko se koristi višebojna upredenica.

Ješka, idealna za ovakav lov je svakako srdela, po mogućnosti filetirana kako bi bila ‘mirisnija‘.

Naravno, dok jedan pribor lovi na dnu, neka vam drugi lovi á volo, s cijelom srdelom koja lagano lagano tone. Nju će pokupiti koji brancin, hama ili palamida, u najgorem slučaju lokarda.

A što se zakonskih odredbi tiče, bliže od 300 metara u odnosu na kaveze ne biste smjeli biti. No to nipošto ne mora biti prepreka jer se riba zadržava u dovoljnim količinama i na većim udaljenostima od toga.

Jedino što trebate je ponuditi im ješku koja ‘snježi‘ naravno, što tanje, što nježnije i što ukusnije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Lovite li kraj kaveza za uzgoj ribe?


Neželjene nuspojave su katkada vrlo ružne


Tune se u principu hrane domaćom srdelom


Ponekad je horizont doslovno nepregledan


Ima i ovoga


Prebjezi često završe na udicama lokalnih ribolovaca


Riblja mlađ se hrani preko crijeva s matičnog broda


Malo nalikuje na Matrix, ali je to zapravo naša stvarnost


Klasičan ulov ostvaren kančenicom u blizini kaveza


Uz gojilišta daganja podlanice najbolje grizu


I napušteni kavezi su dugo nakon gašenja i dalje omiljena okupljališta i riba i ribolovaca


Divlja ili uzgojena?


Ponekad ulovi iznenade


Razlike su jasne


Uz kaveze se svašta nađe i ulovi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ribolov-u-blizini-uzgajalista-evo-sto-morate-znati-ovo-su-korisni-savjeti-za-lov-odbjegle-rive-1261714 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8f76861ba6372fa3bfbaeee904e220a8c67ffe06 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribolov+u+blizini+uzgajali%C5%A1ta%3F%21+Evo+%C5%A1to+morate+znati+o+lovu+odbjegle+ribe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolov-u-blizini-uzgajalista-evo-sto-morate-znati-ovo-su-korisni-savjeti-za-lov-odbjegle-rive-1261714 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolov-u-blizini-uzgajalista-evo-sto-morate-znati-ovo-su-korisni-savjeti-za-lov-odbjegle-rive-1261714 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lovite li kraj kaveza za uzgoj ribe? A jeste li možda obratili pažnju na broj grizeva koje ste dobili u trenucima dok je ješka propadala prema dnu? Ako niste, možda ste trebali… KAVEZNI IZAZOVI Ribolov u blizini uzgajališta?! Evo što morate znati, ovo su korisni savjeti za lov odbjegle rive [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAVEZNI IZAZOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

KAVEZNI IZAZOVIRibolov u blizini uzgajališta?! Evo što morate znati o lovu odbjegle ribe

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
3. veljače 2023. - 08:34

Led je napravio iznimno veliku prekretnicu u ribolovnoj industriji.

Mogućnost ulova veće količine ribe koja se ne mora istog trena potrošiti već skladištiti na upotrebljiv način za neki kasniji period bilo je otkriće koje je pomaklo većinu granica koje su zatvarale ribolovne ali i konzumerske mogućnosti.

A onda se, kao neminovna posljedica pojavio i prelov, istina, ne posvuda i ne kod svih vrsta, ali je kod mnogih industrijski bitnih vrsta ostavio traga.

Osim toga, probuđeni apetiti su bili nezasitni.

Potrebe za ribom kao hranom su rasle, a ribolovna ograničenja koja su se morala uvesti prije ili kasnije su te apetite unatoč ogromnim ribolovnim naporima jednostavno gušila.

Jedini izlaz iz te situacije je bio industrijski, kavezni uzgoj najtraženijih vrsta.

SVE JE POČELO U JAPAN...

14. svibanj 2024 17:56