stdClass Object ( [id] => 1161184 [title] => Ribolov na Maldivima - sedam dana koji se pamte cijeli život. Savjet: ponijeti vrlo jaki pribor, jer nemani su tu i nemaju milosti! [alias] => ribolov-na-maldivima-sedam-dana-koji-se-pamte-cijeli-zivot [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko bi pametan putovao avionom tolike kilometre, mijenjao avion tri puta u svakom smjeru, trpio jetleg dva puta, a živio u zemlji s prelijepim morem u kojem, kažu, ima i ribe? Ima i u Jadranu ribe, naravno, ali tek nakon pročitanog teksta sami procijenite je li spomenuto putovanje vrijedno truda, muke i novca.

Maldivi spadaju u mjesta koja zbog skupoće i velike udaljenosti nisu opterećena hordama turista. Zadnjih godina to se dijelom promijenilo otkad su Kinezi osjetili blagodati kapitalizma, pa punih novčanika u velikim grupama posjećuju otoke.

Dvadeset i šest atola koji čine Maldive protežu se od sjevera prema jugu u dužini od 800 kilometara i širini nešto više od 130 km. Ogromna površina. Dvije tisuće otoka, od čega je nekih 200 naseljeno. Dosta mjesta da se izgubiš te uživaš u ribolovu i samoći.

Sneperi i gruperi

Glavni grad Maldiva Malé udaljen je 600 kilometara od obala Indije. Grad pokriva cijelu površinu otoka Malé smještenog u atolu Kaafu. Malé je i glavno središte poslovnih i trgovačkih aktivnosti na Maldivima s trgovačkom lukom i velikim brojem vladinih zgrada. Međunarodna zračna luka i baza za hidroavione koji se koriste za unutarnji transport smještena je na obližnjem otoku Hulhule.

Gospodarstvo se temelji na turizmu i, nažalost, ribarstvu jer je zbog specifičnog ribolova na najskuplje ribe snepera i grupera (3-8 USD/kg) fond kapitalnih riba osjetno smanjen. Početkom devedesetih godina komercijaliziran je ribolov na koraljnim grebenima, i to prvenstveno na grupere, kao najcjenjeniju vrstu u Japanu, Kini, Singapuru i Hong Kongu.

---

image
Ugroženi gruperi
---

Godine 1994. ulovljeno je 200 tona grupera, a već godinu poslije 1000 tona. Do 1997. ulov je rastao sve do milijun komada, kada je zbog prevelikog izlova počeo padati. Godine 2005. ulovljeno je samo 250.000 komada. Danas više znanstvenih istraživanja navodi znatno manju težinu grupera kao rezultat prekomjernog izlova, čemu smo tijekom ribolova i sami svjedočili.

Ovo je moj treći posjet Maldivima, tako da s odabirom broda na kojem ćemo živjeti tjedan dana nije bilo problema. Tropic breeze (Tropski povjetarac) dug je 20 metara, a idealan je i prostorom i cijenom. Prethodna dva posjeta bili smo zadovoljni hranom i vještinom posade, tako da nije bilo potrebe tražiti kruha nad pogačom.

---

image
Jedan od 2000 otoka
---

Neno, Željac, Cico, Damir, moj sin Frano i pisac ovih redaka činili smo grupu tragača za maldivskim ribljim gigantom. Strepili smo jedino od kvara na brodu jer se prigodom našeg prošlog posjeta motor broda pokvario, što je uništilo dva dana ribolova. Kako bih vam prikazao ribolovnu turu na Madive, krenut ću od početka.

Pripreme za put

Prvo morate na mreži pronaći brod na kojem ćete provesti određeno vrijeme s posadom koja nudi različite vrste ribolova. Gotovo svi nude noćni ribolov, što je po zahtjevnost tehnike na razini lova gira. Zahtijevajte poznavanje lokacija i drugih tehnika lova.

Iznajmljuje se puno brodova, ali cijene strašno variraju. Znatno niže cijene nude domaći vlasnici brodova, ali uz manji luksuz od brodova stranaca. Što više surfanja, veća je šansa da pronađete dobar brod s kvalitetnom posadom prihvatljive cijene.

Kada odaberete brod, potrebno je kupiti avionsku kartu, i to nekoliko mjeseci prije puta, jer približavanjem termina cijene znatno rastu. Sve poslove odabira aviokompanije, rezervacije termina broda i plaćanja možete odraditi sami, ali i preko neke turističke agencije.

---

image
Brod Tropical breeze bio nam je dom sedam dana
---

Nakon ribolova moguće je ostati na Maldivima nekoliko dana u nekom resortu ili odmaralištu, diviti se podmorju i pocrnjeti, odnosno izgorjeti, ovisno o tomu koliko prihvaćate upozorenja o štetnosti pretjeranog sunčanja. A tamo je sunce vrlo jako!

Mi smo ostali sedam dana, što mi se sad čini malo predugo. Tri do četiri dana sasvim su dovoljna. A cijena? Cijela priča – avionska karta, brod sedam dana (tri obroka, smještaj, ribolov), hotel sedam dana s tri obroka, prihvat na aerodromu i povratak na aerodrom – završila je na 1800 eura. Nije malo, ali za dobiveno vrlo povoljno. (Napomena: cijene su iz 2015. godine)

Klima na Maldivima je tropska. Vruće, vlažno i sunčano. Stoga, odjeća neka bude pamučna ili lanena, lagana i komotna, dugi rukavi i nogavice, te kapa sa širokim obodom. Sunčane naočale su obvezne. Valja ponijeti kremu za sunčanje za ruke i lice koji su tijekom cjelodnevnog ribolova u velikoj opasnosti. Tko se boji alergije na kreme za sunčanje, ruke može zaštititi laganim rukavicama. Ponijeti treba i masku za ronjenje jer je podvodni svijet gotovo jednako zanimljiv kao i ribolov.

---

image
Nakon sedam dana na brodu, idućih sedam proveli smo u hotelu Tropic Tree
---

Ribički pribor

Vrlo jednostavno, uzeti kao za ribolov varalicom kod nas, ali u XXL varijanti. Štapovi težine bacanja 80-250 grama, dužine 2,5 – 3 m. Role veličina 6000 – 10.000 na koje stane 200 – 250 m špage 0,36 – 0,40. Ponijeti pribor renomiranih tvrtki koji neće riknuti nakon drila veće ribe. Još je vrlo važno da taj pouzdani pribor bude što lakši.

Nema stajanja i predaje, varalice od 80 grama bacaju se cijeli dan s kratkom pauzom za ručak. Teži pribor odvali rame ili nešto drugo. Predvez – fluorcarbon 0,80-1,0 mm, a za zubate ribe tipa dogtooth tuna ili wahoo čelična sajla je obvezna. Od varalica smo najviše nosili nekoliko vrsta Rapala, Hechtkiller i Hechtkiller-Mamma našeg proizvođača Monarch Doka, te nešto većih poppera.

Popperi su odlični, ali fizički vrlo zahtjevni tako da, ako neko želi na njima temeljiti ribolov – dva mjeseca prije puta u teretanu. U torbi se našlo i heavy metal uradaka iz domaće radinosti dužine 15 centimetara. Slabije trokuke na varalicama zamijenio sam jakima WMC 8527 TI veličine 2/0.

---

image
Hechtkiller, Hechtkiller-Mamma i heavy metal uradci
---

Ribolov bez kraja

Preporučio bih okušati se u vertical jiggingu jer se najveće ribe kriju u dubinama. Ponijeti primjereni pribor s jiggovima od 100, pa sve do 300 grama. Struje znaju biti strašne, tako da lakše jiggove (100 g) od broda odnesu nekoliko desetaka metara u horizontali.

Da bi ukupna cijena puta bila što niža, morali smo aviokartu platiti znatno ranije. A kako to nismo učinili, po istoj cijeni ostale su jedino aviokarte s puno presjedanja. Mi smo uspjeli stići s četiri. Kombi Zagreb – Beograd, avion Beograd – Abu Dhabi – Colombo, i na kraju Male. Naporan put od kojega bi se inače odmarao dva dana. Napominjem, inače, jer kad vidiš ocean, koraljne grebene i kad riba počne gristi, umor nestaje.

Čim smo ušli u brod, Neno je bacio Rapalu u more i panulanje je počelo. Nakon kratkog vremena kočnica je zazujala i na brod je bila izvučena prva riba. Vahoo! Prekrasna i vrlo kvalitetnog mesa. Gladovati nećemo.

Drugi dan, uza sve druge ribe koje smo ulovili, iskazao se Damir. Prekrasan koraljni gruper crnih leđa (Plectropomuslaevis). Iako cijenjen kao delicija, jednoglasnom odlukom pušten je u more da produži vrstu. Svi smo svjesni potrebe održanja biološke raznovrsnosti. Poslije sam na sveznajućoj mreži pronašao da je pretjeranim lovom ta vrsta grupera jedna od tri najugroženije, pa je turistička zajednica Maldiva izdala plakat kojim poziva na njihovu zaštitu.

Cico se parkirao na krmi broda i tamo carevao. Dok smo se nas petorica tiskala na pramcu, on je uživao puni komfor. Ulov je tijekom dana bio nešto slabiji, ali je noć bila njegova. Na veću udicu montirao je komad mesa, pridružio tome komad olova i na dno. Malo je čekao, pa jedne noći veća murina, a ove prekrasan mjesečev gruper. Ta vrsta nije na listi ugroženih i ne prijeti joj izumiranje, pa je završila na stolu.

---

image
Cicin mjesečev gruper
---

Tropska kiša

Novo jutro donijelo je kišu, pravu tropsku. Padalo je nekih sat vremena i dobro nas opralo. Riba je dobro grizla. Lovili smo i tijekom kiše, ali bez velikog uspjeha. Imao sam griz, ali nakon kratkog, vrlo snažnog drila, riba se otkačila, odnosno izravnala je udicu.

Na žalost, udice na varalici nisam zamijenio Mustadovim, nego sam ostavio izvorne, kineski no name. Varalica dobro radi, ali udice su kao od bakrene žice. Savjet: prije puta provjerite sve udice, a one od tanke žice zamijenite pouzdanima tipa WMC, Mustad.

No uskoro, ovaj put na mammu iz Monarch Dok radionice, zagrizao je krasan crveni sneper. S udicama nije bilo problema i snažna riba bila je vani. Najveća dosad ulovljena. Varalica nije bila u izvornim bojama. S vremenom, nakon nekoliko grizeva zubatih riba, varalica kao da je prošla Hirošimu.

Da bismo pokrpali rupe od zuba i nadoknadili gubitak boje, dotjerivali smo ih bojama za auto u stiku. Ribe dokazano vole dotjerane mamme. Stoga boje svakako ponesite ako lovite varalicama čija je osnova drvo, iako mogu pomoći i kod drugih.

Ipak, nisam se dugo veselio. Željko je drugo jutro ulovio većega snepera, ne puno, ali većeg. Varalica je bila iz Nenadove domaće radinosti, inspirirana mammom. Popodne smo išli jiggati. Struja je vrlo jaka, tako da je jigg od 150 grama na dubini od 50 metara bio barem 20 metara odmaknut od broda.

---

image
Sneperi su čest i atraktivan ulov
---

Monstrumi iz dubina

Koristili smo pribor kao i obično, što se pokazalo kao kobno podcjenjivanje riba iz dubina. Prvo je Nenad zakačio nešto što, kada je krenulo, ni najjače zategnuta kočnica nije zaustavila. Nenad nije popuštao, ali jest štap. Uz jak prasak je pukao i riba je otišla. Nedugo potom i Željko je imao sličan doživljaj, ali bez loma štapa. Riba je izvukla dovoljno špage da se dočepa koralja ili nečega sličnog i prereže špagu. Nakon toga i Frani…

Raspoloženje je splasnulo, utihnuli smo. Depra se mogla nožem rezati. Savjet treći: za jigganje nositi pravi pribor, a ne improvizirati. Poslije smo ulovili nešto manjih riba, ali ništa vrijedno spomena.

Sljedeće jutro, zadnji dan na brodu, mirno more, bonaca. Slutilo je na loš ribolov i bilo je tako. Iskazao se jedino Frano. Ulovio je tri ribe. Taman dovoljno velikih da piletinom ne prekinemo niz od sedam ribljih objeda. Na brod je dolazila nova grupa, tako da smo ga mi, iako nerado, morali napustiti. Stigli smo na otok Gulhi koji je unutar južnog atola Kaafu, u novoizgrađeni hotel Tropic Tree, naše konačište idućih sedam dana.

Kako je otok vrlo mali, to je i jedno popodne dovoljno za obići sve njegove skrivene kutke, ako ih uopće ima. Nekoliko malih trgovina, dva bircuza bez vina i sličnog, plaža za turiste s obližnjim izljevima kanalizacije. Sreća da se izljevi vide samo kada je oseka, inače su prekriveni morem. Ali nema panike da ćemo umrijeti od dosade, dogovoren je tradicionalni ribolov na tune i noćni ribolov, što će se pokazati kao kruna ovoga puta.

---

image
Mjesečev gruper bio je ukusan obrok
---

Jedan dan smo se odmarali i već idući krenuli na tradicionalni ribolov na tune. Na Maldivima je ribolov na tune glavni izvozni artikal zemlje – dozvoljen je samo štapovima s udicom, a mreže su zabranjene. Najviše se love Skipjack i Yellow fin tuna. Pribor je vrlo jednostavan, jaki štap dužine tri-četiri metra, jaki najlon i posebna udica.

Naravno, potreban je i mamac koji se lovi mrežom. Mamac je sitna ribica koja živi u dubini od tri-četiri metra. Veličinom i bojom sliči našim malim gavunima. Kada se naleti na jato, mreža se podvuče pod njega i podigne. Ribice se žive čuvaju u prostoru broda na način da voda cijelo vrijeme cirkulira. Osim kao mamac, ribice služe i za prihranu, odnosno da probude apetit tunama koje lovimo. Tako opremljeni ujutro smo krenuli prema bovi koja je od obale udaljena nekih sat i pol vožnje brodom, bolje rečeno malo većim čamcem.

Griz za grizom

Bova je promjera metar i za dno je vezana sajlom. Prema priči ribara, dubina je nekoliko stotina metara. Čim smo došli, ribari su uključili vodenu pumpu koja raspršuje vodu po površini, čime se vjerojatno oponaša prskanje sitne ribe. Bacili su i nešto ribica u ocean i ribolov je počeo. Riba je grizla kao luda.

---

image
Željkov najveći sneper
---

Ne uloviš baš na svaki griz, ali dok smo blizu bove, grize bez prestanka. Na njihovim udicama nema mamca, nego su one same varalica. Kada su se grizovi prorijedili, zamijenili smo udice i na obične udice stavljali kao mamac sitnu ribu. Tako još bolje grize i teže spada s udice zbog kontrakuke. No i to je dosadilo, pa smo nešto krupnijih ribica mamaca zakvačili na udicu i pustili bez otežanja iza broda na nekih 50 metara. Zagrizlo je nekoliko lampuga. Ne prevelikih, ali bile su okosnica roštilja te večeri.

Za idući dan dogovoren je noćni ribolov. Isto kao kod ribolova na tune, potrebno je uloviti mamac i prihranu. Za noćni ribolov ulovljeni su nešto veći mamci jer je i očekivana lovina veća. U ribolov se krenulo za dana i lovilo do jedan sat u mrak.

Nešto više od dva sata ribolova. Ulov fantastičan. Nekih 30 riba od jednog-dva kilograma, jedna dog tooth tuna od 15 kg i obilje sitnih riba. Bilo je i nekoliko trganja špage, ali opet naša improvizacija. Savjet (tko zna koji): ponijeti vrlo jaki pribor, jer nemani su tu i nemaju milosti!

Eto, to vam je to. Sada, nakon pročitanog, procijenite je li vrijedno truda, muke i novca. Toliko sam siguran da jest da smo odlučili otići još jednom. A budemo li se pridržavali danih savjeta, ribolov može biti znatno bolji!

---

image
Frano s posnim ulovom pegulastog dana
---

---

image
Nenu je razveselio lijepi wahoo
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => grize bez prestanka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => grize bez prestanka 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-21 12:33:36 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris Liović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-21 13:43:03 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-01-21 13:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 67 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507952.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507958.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507957.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507955.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507954.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507953.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507951.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507950.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507949.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507948.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507947.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507946.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507945.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507944.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507943.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507942.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/6507941.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Liovi\u0107","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Autor teksta sa sneperom","\u017deljkov najve\u0107i sneper","Rezultat no\u0107nog ribolova","Nakon sedam dana na brodu, idu\u0107ih sedam proveli smo u hotelu Tropic Tree","Frano s posnim ulovom pegulastog dana","Sneperi su \u010dest i atraktivan ulov","Gradele su stalno bile pune ribe","Tune su grizle kao lude","Udice su se krivile kao od bakrene \u017eice","Mjese\u010dev gruper bio je ukusan obrok","Brod Tropical breeze bio nam je dom sedam dana","Jedan od 2000 otoka","Hechtkiller, Hechtkiller-Mamma i heavy metal uradci","Cicin mjese\u010dev gruper","Ugro\u017eeni gruperi","Damir s gruperom","Nenu je razveselio lijepi wahoo"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_6507952_1920.jpg":"1920x1080","k_6507952_1280.jpg":"1280x1280","k_6507952_1024.jpg":"1024x1024","k_6507952_640.jpg":"640x640","k_6507952_480.jpg":"480x480","k_6507952_340.jpg":"340x340","k_6507952_220.jpg":"220x220","o_6507952_1280.jpg":"1280x960","o_6507952_1024.jpg":"1024x768","o_6507952_640.jpg":"640x480","o_6507952_480.jpg":"480x360","o_6507952_340.jpg":"340x255","o_6507952_220.jpg":"220x165","h_6507952_1280.jpg":"1280x854","h_6507952_1024.jpg":"1024x683","h_6507952_640.jpg":"640x427","h_6507952_480.jpg":"480x320","h_6507952_340.jpg":"340x227","h_6507952_220.jpg":"220x147","pp_6507952_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507952_1024.jpg":"805x1024","pp_6507952_640.jpg":"503x640","pp_6507952_480.jpg":"377x480","pp_6507952_340.jpg":"267x340","pp_6507952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x750","hd_6507958_1920.jpg":"1920x1080","k_6507958_1280.jpg":"1280x1280","k_6507958_1024.jpg":"1024x1024","k_6507958_640.jpg":"640x640","k_6507958_480.jpg":"480x480","k_6507958_340.jpg":"340x340","k_6507958_220.jpg":"220x220","o_6507958_1280.jpg":"1280x960","o_6507958_1024.jpg":"1024x768","o_6507958_640.jpg":"640x480","o_6507958_480.jpg":"480x360","o_6507958_340.jpg":"340x255","o_6507958_220.jpg":"220x165","h_6507958_1280.jpg":"1280x854","h_6507958_1024.jpg":"1024x683","h_6507958_640.jpg":"640x427","h_6507958_480.jpg":"480x320","h_6507958_340.jpg":"340x227","h_6507958_220.jpg":"220x147","pp_6507958_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507958_1024.jpg":"805x1024","pp_6507958_640.jpg":"503x640","pp_6507958_480.jpg":"377x480","pp_6507958_340.jpg":"267x340","pp_6507958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1224x1632","hd_6507957_1920.jpg":"1920x1080","k_6507957_1280.jpg":"1280x1280","k_6507957_1024.jpg":"1024x1024","k_6507957_640.jpg":"640x640","k_6507957_480.jpg":"480x480","k_6507957_340.jpg":"340x340","k_6507957_220.jpg":"220x220","o_6507957_1280.jpg":"1280x1706","o_6507957_1024.jpg":"1024x1365","o_6507957_640.jpg":"640x853","o_6507957_480.jpg":"480x640","o_6507957_340.jpg":"340x453","o_6507957_220.jpg":"220x293","h_6507957_1280.jpg":"1280x854","h_6507957_1024.jpg":"1024x683","h_6507957_640.jpg":"640x427","h_6507957_480.jpg":"480x320","h_6507957_340.jpg":"340x227","h_6507957_220.jpg":"220x147","pp_6507957_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507957_1024.jpg":"805x1024","pp_6507957_640.jpg":"503x640","pp_6507957_480.jpg":"377x480","pp_6507957_340.jpg":"267x340","pp_6507957_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_6507955_1920.jpg":"1920x1080","k_6507955_1280.jpg":"1280x1280","k_6507955_1024.jpg":"1024x1024","k_6507955_640.jpg":"640x640","k_6507955_480.jpg":"480x480","k_6507955_340.jpg":"340x340","k_6507955_220.jpg":"220x220","o_6507955_1280.jpg":"1280x1706","o_6507955_1024.jpg":"1024x1365","o_6507955_640.jpg":"640x853","o_6507955_480.jpg":"480x640","o_6507955_340.jpg":"340x453","o_6507955_220.jpg":"220x293","h_6507955_1280.jpg":"1280x854","h_6507955_1024.jpg":"1024x683","h_6507955_640.jpg":"640x427","h_6507955_480.jpg":"480x320","h_6507955_340.jpg":"340x227","h_6507955_220.jpg":"220x147","pp_6507955_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507955_1024.jpg":"805x1024","pp_6507955_640.jpg":"503x640","pp_6507955_480.jpg":"377x480","pp_6507955_340.jpg":"267x340","pp_6507955_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_6507954_1920.jpg":"1920x1080","k_6507954_1280.jpg":"1280x1280","k_6507954_1024.jpg":"1024x1024","k_6507954_640.jpg":"640x640","k_6507954_480.jpg":"480x480","k_6507954_340.jpg":"340x340","k_6507954_220.jpg":"220x220","o_6507954_1280.jpg":"1280x1706","o_6507954_1024.jpg":"1024x1365","o_6507954_640.jpg":"640x853","o_6507954_480.jpg":"480x640","o_6507954_340.jpg":"340x453","o_6507954_220.jpg":"220x293","h_6507954_1280.jpg":"1280x854","h_6507954_1024.jpg":"1024x683","h_6507954_640.jpg":"640x427","h_6507954_480.jpg":"480x320","h_6507954_340.jpg":"340x227","h_6507954_220.jpg":"220x147","pp_6507954_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507954_1024.jpg":"805x1024","pp_6507954_640.jpg":"503x640","pp_6507954_480.jpg":"377x480","pp_6507954_340.jpg":"267x340","pp_6507954_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6507953_1920.jpg":"1920x1080","k_6507953_1280.jpg":"1280x1280","k_6507953_1024.jpg":"1024x1024","k_6507953_640.jpg":"640x640","k_6507953_480.jpg":"480x480","k_6507953_340.jpg":"340x340","k_6507953_220.jpg":"220x220","o_6507953_1280.jpg":"1280x960","o_6507953_1024.jpg":"1024x768","o_6507953_640.jpg":"640x480","o_6507953_480.jpg":"480x360","o_6507953_340.jpg":"340x255","o_6507953_220.jpg":"220x165","h_6507953_1280.jpg":"1280x854","h_6507953_1024.jpg":"1024x683","h_6507953_640.jpg":"640x427","h_6507953_480.jpg":"480x320","h_6507953_340.jpg":"340x227","h_6507953_220.jpg":"220x147","pp_6507953_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507953_1024.jpg":"805x1024","pp_6507953_640.jpg":"503x640","pp_6507953_480.jpg":"377x480","pp_6507953_340.jpg":"267x340","pp_6507953_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6507951_1920.jpg":"1920x1080","k_6507951_1280.jpg":"1280x1280","k_6507951_1024.jpg":"1024x1024","k_6507951_640.jpg":"640x640","k_6507951_480.jpg":"480x480","k_6507951_340.jpg":"340x340","k_6507951_220.jpg":"220x220","o_6507951_1280.jpg":"1280x960","o_6507951_1024.jpg":"1024x768","o_6507951_640.jpg":"640x480","o_6507951_480.jpg":"480x360","o_6507951_340.jpg":"340x255","o_6507951_220.jpg":"220x165","h_6507951_1280.jpg":"1280x854","h_6507951_1024.jpg":"1024x683","h_6507951_640.jpg":"640x427","h_6507951_480.jpg":"480x320","h_6507951_340.jpg":"340x227","h_6507951_220.jpg":"220x147","pp_6507951_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507951_1024.jpg":"805x1024","pp_6507951_640.jpg":"503x640","pp_6507951_480.jpg":"377x480","pp_6507951_340.jpg":"267x340","pp_6507951_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6507950_1920.jpg":"1920x1080","k_6507950_1280.jpg":"1280x1280","k_6507950_1024.jpg":"1024x1024","k_6507950_640.jpg":"640x640","k_6507950_480.jpg":"480x480","k_6507950_340.jpg":"340x340","k_6507950_220.jpg":"220x220","o_6507950_1280.jpg":"1280x960","o_6507950_1024.jpg":"1024x768","o_6507950_640.jpg":"640x480","o_6507950_480.jpg":"480x360","o_6507950_340.jpg":"340x255","o_6507950_220.jpg":"220x165","h_6507950_1280.jpg":"1280x854","h_6507950_1024.jpg":"1024x683","h_6507950_640.jpg":"640x427","h_6507950_480.jpg":"480x320","h_6507950_340.jpg":"340x227","h_6507950_220.jpg":"220x147","pp_6507950_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507950_1024.jpg":"805x1024","pp_6507950_640.jpg":"503x640","pp_6507950_480.jpg":"377x480","pp_6507950_340.jpg":"267x340","pp_6507950_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6507949_1920.jpg":"1920x1080","k_6507949_1280.jpg":"1280x1280","k_6507949_1024.jpg":"1024x1024","k_6507949_640.jpg":"640x640","k_6507949_480.jpg":"480x480","k_6507949_340.jpg":"340x340","k_6507949_220.jpg":"220x220","o_6507949_1280.jpg":"1280x960","o_6507949_1024.jpg":"1024x768","o_6507949_640.jpg":"640x480","o_6507949_480.jpg":"480x360","o_6507949_340.jpg":"340x255","o_6507949_220.jpg":"220x165","h_6507949_1280.jpg":"1280x854","h_6507949_1024.jpg":"1024x683","h_6507949_640.jpg":"640x427","h_6507949_480.jpg":"480x320","h_6507949_340.jpg":"340x227","h_6507949_220.jpg":"220x147","pp_6507949_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507949_1024.jpg":"805x1024","pp_6507949_640.jpg":"503x640","pp_6507949_480.jpg":"377x480","pp_6507949_340.jpg":"267x340","pp_6507949_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6507948_1920.jpg":"1920x1080","k_6507948_1280.jpg":"1280x1280","k_6507948_1024.jpg":"1024x1024","k_6507948_640.jpg":"640x640","k_6507948_480.jpg":"480x480","k_6507948_340.jpg":"340x340","k_6507948_220.jpg":"220x220","o_6507948_1280.jpg":"1280x960","o_6507948_1024.jpg":"1024x768","o_6507948_640.jpg":"640x480","o_6507948_480.jpg":"480x360","o_6507948_340.jpg":"340x255","o_6507948_220.jpg":"220x165","h_6507948_1280.jpg":"1280x854","h_6507948_1024.jpg":"1024x683","h_6507948_640.jpg":"640x427","h_6507948_480.jpg":"480x320","h_6507948_340.jpg":"340x227","h_6507948_220.jpg":"220x147","pp_6507948_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507948_1024.jpg":"805x1024","pp_6507948_640.jpg":"503x640","pp_6507948_480.jpg":"377x480","pp_6507948_340.jpg":"267x340","pp_6507948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6507947_1920.jpg":"1920x1080","k_6507947_1280.jpg":"1280x1280","k_6507947_1024.jpg":"1024x1024","k_6507947_640.jpg":"640x640","k_6507947_480.jpg":"480x480","k_6507947_340.jpg":"340x340","k_6507947_220.jpg":"220x220","o_6507947_1280.jpg":"1280x960","o_6507947_1024.jpg":"1024x768","o_6507947_640.jpg":"640x480","o_6507947_480.jpg":"480x360","o_6507947_340.jpg":"340x255","o_6507947_220.jpg":"220x165","h_6507947_1280.jpg":"1280x854","h_6507947_1024.jpg":"1024x683","h_6507947_640.jpg":"640x427","h_6507947_480.jpg":"480x320","h_6507947_340.jpg":"340x227","h_6507947_220.jpg":"220x147","pp_6507947_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507947_1024.jpg":"805x1024","pp_6507947_640.jpg":"503x640","pp_6507947_480.jpg":"377x480","pp_6507947_340.jpg":"267x340","pp_6507947_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6507946_1920.jpg":"1920x1080","k_6507946_1280.jpg":"1280x1280","k_6507946_1024.jpg":"1024x1024","k_6507946_640.jpg":"640x640","k_6507946_480.jpg":"480x480","k_6507946_340.jpg":"340x340","k_6507946_220.jpg":"220x220","o_6507946_1280.jpg":"1280x960","o_6507946_1024.jpg":"1024x768","o_6507946_640.jpg":"640x480","o_6507946_480.jpg":"480x360","o_6507946_340.jpg":"340x255","o_6507946_220.jpg":"220x165","h_6507946_1280.jpg":"1280x854","h_6507946_1024.jpg":"1024x683","h_6507946_640.jpg":"640x427","h_6507946_480.jpg":"480x320","h_6507946_340.jpg":"340x227","h_6507946_220.jpg":"220x147","pp_6507946_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507946_1024.jpg":"805x1024","pp_6507946_640.jpg":"503x640","pp_6507946_480.jpg":"377x480","pp_6507946_340.jpg":"267x340","pp_6507946_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6507945_1920.jpg":"1920x1080","k_6507945_1280.jpg":"1280x1280","k_6507945_1024.jpg":"1024x1024","k_6507945_640.jpg":"640x640","k_6507945_480.jpg":"480x480","k_6507945_340.jpg":"340x340","k_6507945_220.jpg":"220x220","o_6507945_1280.jpg":"1280x960","o_6507945_1024.jpg":"1024x768","o_6507945_640.jpg":"640x480","o_6507945_480.jpg":"480x360","o_6507945_340.jpg":"340x255","o_6507945_220.jpg":"220x165","h_6507945_1280.jpg":"1280x854","h_6507945_1024.jpg":"1024x683","h_6507945_640.jpg":"640x427","h_6507945_480.jpg":"480x320","h_6507945_340.jpg":"340x227","h_6507945_220.jpg":"220x147","pp_6507945_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507945_1024.jpg":"805x1024","pp_6507945_640.jpg":"503x640","pp_6507945_480.jpg":"377x480","pp_6507945_340.jpg":"267x340","pp_6507945_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6507944_1920.jpg":"1920x1080","k_6507944_1280.jpg":"1280x1280","k_6507944_1024.jpg":"1024x1024","k_6507944_640.jpg":"640x640","k_6507944_480.jpg":"480x480","k_6507944_340.jpg":"340x340","k_6507944_220.jpg":"220x220","o_6507944_1280.jpg":"1280x960","o_6507944_1024.jpg":"1024x768","o_6507944_640.jpg":"640x480","o_6507944_480.jpg":"480x360","o_6507944_340.jpg":"340x255","o_6507944_220.jpg":"220x165","h_6507944_1280.jpg":"1280x854","h_6507944_1024.jpg":"1024x683","h_6507944_640.jpg":"640x427","h_6507944_480.jpg":"480x320","h_6507944_340.jpg":"340x227","h_6507944_220.jpg":"220x147","pp_6507944_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507944_1024.jpg":"805x1024","pp_6507944_640.jpg":"503x640","pp_6507944_480.jpg":"377x480","pp_6507944_340.jpg":"267x340","pp_6507944_220.jpg":"173x220"},{"size0":"300x457","hd_6507943_1920.jpg":"1920x1080","k_6507943_1280.jpg":"1280x1280","k_6507943_1024.jpg":"1024x1024","k_6507943_640.jpg":"640x640","k_6507943_480.jpg":"480x480","k_6507943_340.jpg":"340x340","k_6507943_220.jpg":"220x220","o_6507943_1280.jpg":"1280x1949","o_6507943_1024.jpg":"1024x1559","o_6507943_640.jpg":"640x974","o_6507943_480.jpg":"480x731","o_6507943_340.jpg":"340x517","o_6507943_220.jpg":"220x335","h_6507943_1280.jpg":"1280x854","h_6507943_1024.jpg":"1024x683","h_6507943_640.jpg":"640x427","h_6507943_480.jpg":"480x320","h_6507943_340.jpg":"340x227","h_6507943_220.jpg":"220x147","pp_6507943_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507943_1024.jpg":"805x1024","pp_6507943_640.jpg":"503x640","pp_6507943_480.jpg":"377x480","pp_6507943_340.jpg":"267x340","pp_6507943_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6507942_1920.jpg":"1920x1080","k_6507942_1280.jpg":"1280x1280","k_6507942_1024.jpg":"1024x1024","k_6507942_640.jpg":"640x640","k_6507942_480.jpg":"480x480","k_6507942_340.jpg":"340x340","k_6507942_220.jpg":"220x220","o_6507942_1280.jpg":"1280x960","o_6507942_1024.jpg":"1024x768","o_6507942_640.jpg":"640x480","o_6507942_480.jpg":"480x360","o_6507942_340.jpg":"340x255","o_6507942_220.jpg":"220x165","h_6507942_1280.jpg":"1280x854","h_6507942_1024.jpg":"1024x683","h_6507942_640.jpg":"640x427","h_6507942_480.jpg":"480x320","h_6507942_340.jpg":"340x227","h_6507942_220.jpg":"220x147","pp_6507942_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507942_1024.jpg":"805x1024","pp_6507942_640.jpg":"503x640","pp_6507942_480.jpg":"377x480","pp_6507942_340.jpg":"267x340","pp_6507942_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_6507941_1920.jpg":"1920x1080","k_6507941_1280.jpg":"1280x1280","k_6507941_1024.jpg":"1024x1024","k_6507941_640.jpg":"640x640","k_6507941_480.jpg":"480x480","k_6507941_340.jpg":"340x340","k_6507941_220.jpg":"220x220","o_6507941_1280.jpg":"1280x1706","o_6507941_1024.jpg":"1024x1365","o_6507941_640.jpg":"640x853","o_6507941_480.jpg":"480x640","o_6507941_340.jpg":"340x453","o_6507941_220.jpg":"220x293","h_6507941_1280.jpg":"1280x854","h_6507941_1024.jpg":"1024x683","h_6507941_640.jpg":"640x427","h_6507941_480.jpg":"480x320","h_6507941_340.jpg":"340x227","h_6507941_220.jpg":"220x147","pp_6507941_1280.jpg":"1006x1280","pp_6507941_1024.jpg":"805x1024","pp_6507941_640.jpg":"503x640","pp_6507941_480.jpg":"377x480","pp_6507941_340.jpg":"267x340","pp_6507941_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7809824 Threads: 3 Questions: 1638482449 Slow queries: 4869577 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111462329 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ribolov-na-maldivima-sedam-dana-koji-se-pamte-cijeli-zivot-1161184 [printLink] => /om/ribolov/ribolov-na-maldivima-sedam-dana-koji-se-pamte-cijeli-zivot-1161184?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663989 [name] => Boris Liović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-21 14:35:28 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-liovic [link] => /tag/boris-liovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663990 [name] => ribolov na maldivima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-21 14:35:28 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-na-maldivima [link] => /tag/ribolov-na-maldivima ) [2] => stdClass Object ( [id] => 663991 [name] => Boris Liović maldivi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-21 14:35:28 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-liovic-maldivi [link] => /tag/boris-liovic-maldivi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 663992 [name] => Boris Liović ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-21 14:35:28 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-liovic-ribolov [link] => /tag/boris-liovic-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 663993 [name] => maldivi ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-21 14:35:28 [main_article_id] => 0 [alias] => maldivi-ribolov [link] => /tag/maldivi-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => grize bez prestanka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribolov na Maldivima - sedam dana koji se pamte cijeli život. Savjet: ponijeti vrlo jaki pribor, jer nemani su tu i nemaju milosti! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507952.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Liović [mainImageDesc] => Autor teksta sa sneperom [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507952.jpg [title] => Autor teksta sa sneperom Boris Liović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507958.jpg [title] => Željkov najveći sneper ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507957.jpg [title] => Rezultat noćnog ribolova ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507955.jpg [title] => Nakon sedam dana na brodu, idućih sedam proveli smo u hotelu Tropic Tree ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507954.jpg [title] => Frano s posnim ulovom pegulastog dana ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507953.jpg [title] => Sneperi su čest i atraktivan ulov ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507951.jpg [title] => Gradele su stalno bile pune ribe ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507950.jpg [title] => Tune su grizle kao lude ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507949.jpg [title] => Udice su se krivile kao od bakrene žice ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507948.jpg [title] => Mjesečev gruper bio je ukusan obrok ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507947.jpg [title] => Brod Tropical breeze bio nam je dom sedam dana ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507946.jpg [title] => Jedan od 2000 otoka ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507945.jpg [title] => Hechtkiller, Hechtkiller-Mamma i heavy metal uradci ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507944.jpg [title] => Cicin mjesečev gruper ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507943.jpg [title] => Ugroženi gruperi ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507942.jpg [title] => Damir s gruperom ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/6507941.jpg [title] => Nenu je razveselio lijepi wahoo ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tko bi pametan putovao avionom tolike kilometre, mijenjao avion tri puta u svakom smjeru, trpio jetleg dva puta, a živio u zemlji s prelijepim morem u kojem, kažu, ima i ribe? Ima i u Jadranu ribe, naravno, ali tek nakon pročitanog teksta sami procijenite je li spomenuto putovanje vrijedno truda, muke i novca.

Maldivi spadaju u mjesta koja zbog skupoće i velike udaljenosti nisu opterećena hordama turista. Zadnjih godina to se dijelom promijenilo otkad su Kinezi osjetili blagodati kapitalizma, pa punih novčanika u velikim grupama posjećuju otoke.

Dvadeset i šest atola koji čine Maldive protežu se od sjevera prema jugu u dužini od 800 kilometara i širini nešto više od 130 km. Ogromna površina. Dvije tisuće otoka, od čega je nekih 200 naseljeno. Dosta mjesta da se izgubiš te uživaš u ribolovu i samoći.

Sneperi i gruperi

Glavni grad Maldiva Malé udaljen je 600 kilometara od obala Indije. Grad pokriva cijelu površinu otoka Malé smještenog u atolu Kaafu. Malé je i glavno središte poslovnih i trgovačkih aktivnosti na Maldivima s trgovačkom lukom i velikim brojem vladinih zgrada. Međunarodna zračna luka i baza za hidroavione koji se koriste za unutarnji transport smještena je na obližnjem otoku Hulhule.

Gospodarstvo se temelji na turizmu i, nažalost, ribarstvu jer je zbog specifičnog ribolova na najskuplje ribe snepera i grupera (3-8 USD/kg) fond kapitalnih riba osjetno smanjen. Početkom devedesetih godina komercijaliziran je ribolov na koraljnim grebenima, i to prvenstveno na grupere, kao najcjenjeniju vrstu u Japanu, Kini, Singapuru i Hong Kongu.

---

image
Ugroženi gruperi
---

Godine 1994. ulovljeno je 200 tona grupera, a već godinu poslije 1000 tona. Do 1997. ulov je rastao sve do milijun komada, kada je zbog prevelikog izlova počeo padati. Godine 2005. ulovljeno je samo 250.000 komada. Danas više znanstvenih istraživanja navodi znatno manju težinu grupera kao rezultat prekomjernog izlova, čemu smo tijekom ribolova i sami svjedočili.

Ovo je moj treći posjet Maldivima, tako da s odabirom broda na kojem ćemo živjeti tjedan dana nije bilo problema. Tropic breeze (Tropski povjetarac) dug je 20 metara, a idealan je i prostorom i cijenom. Prethodna dva posjeta bili smo zadovoljni hranom i vještinom posade, tako da nije bilo potrebe tražiti kruha nad pogačom.

---

image
Jedan od 2000 otoka
---

Neno, Željac, Cico, Damir, moj sin Frano i pisac ovih redaka činili smo grupu tragača za maldivskim ribljim gigantom. Strepili smo jedino od kvara na brodu jer se prigodom našeg prošlog posjeta motor broda pokvario, što je uništilo dva dana ribolova. Kako bih vam prikazao ribolovnu turu na Madive, krenut ću od početka.

Pripreme za put

Prvo morate na mreži pronaći brod na kojem ćete provesti određeno vrijeme s posadom koja nudi različite vrste ribolova. Gotovo svi nude noćni ribolov, što je po zahtjevnost tehnike na razini lova gira. Zahtijevajte poznavanje lokacija i drugih tehnika lova.

Iznajmljuje se puno brodova, ali cijene strašno variraju. Znatno niže cijene nude domaći vlasnici brodova, ali uz manji luksuz od brodova stranaca. Što više surfanja, veća je šansa da pronađete dobar brod s kvalitetnom posadom prihvatljive cijene.

Kada odaberete brod, potrebno je kupiti avionsku kartu, i to nekoliko mjeseci prije puta, jer približavanjem termina cijene znatno rastu. Sve poslove odabira aviokompanije, rezervacije termina broda i plaćanja možete odraditi sami, ali i preko neke turističke agencije.

---

image
Brod Tropical breeze bio nam je dom sedam dana
---

Nakon ribolova moguće je ostati na Maldivima nekoliko dana u nekom resortu ili odmaralištu, diviti se podmorju i pocrnjeti, odnosno izgorjeti, ovisno o tomu koliko prihvaćate upozorenja o štetnosti pretjeranog sunčanja. A tamo je sunce vrlo jako!

Mi smo ostali sedam dana, što mi se sad čini malo predugo. Tri do četiri dana sasvim su dovoljna. A cijena? Cijela priča – avionska karta, brod sedam dana (tri obroka, smještaj, ribolov), hotel sedam dana s tri obroka, prihvat na aerodromu i povratak na aerodrom – završila je na 1800 eura. Nije malo, ali za dobiveno vrlo povoljno. (Napomena: cijene su iz 2015. godine)

Klima na Maldivima je tropska. Vruće, vlažno i sunčano. Stoga, odjeća neka bude pamučna ili lanena, lagana i komotna, dugi rukavi i nogavice, te kapa sa širokim obodom. Sunčane naočale su obvezne. Valja ponijeti kremu za sunčanje za ruke i lice koji su tijekom cjelodnevnog ribolova u velikoj opasnosti. Tko se boji alergije na kreme za sunčanje, ruke može zaštititi laganim rukavicama. Ponijeti treba i masku za ronjenje jer je podvodni svijet gotovo jednako zanimljiv kao i ribolov.

---

image
Nakon sedam dana na brodu, idućih sedam proveli smo u hotelu Tropic Tree
---

Ribički pribor

Vrlo jednostavno, uzeti kao za ribolov varalicom kod nas, ali u XXL varijanti. Štapovi težine bacanja 80-250 grama, dužine 2,5 – 3 m. Role veličina 6000 – 10.000 na koje stane 200 – 250 m špage 0,36 – 0,40. Ponijeti pribor renomiranih tvrtki koji neće riknuti nakon drila veće ribe. Još je vrlo važno da taj pouzdani pribor bude što lakši.

Nema stajanja i predaje, varalice od 80 grama bacaju se cijeli dan s kratkom pauzom za ručak. Teži pribor odvali rame ili nešto drugo. Predvez – fluorcarbon 0,80-1,0 mm, a za zubate ribe tipa dogtooth tuna ili wahoo čelična sajla je obvezna. Od varalica smo najviše nosili nekoliko vrsta Rapala, Hechtkiller i Hechtkiller-Mamma našeg proizvođača Monarch Doka, te nešto većih poppera.

Popperi su odlični, ali fizički vrlo zahtjevni tako da, ako neko želi na njima temeljiti ribolov – dva mjeseca prije puta u teretanu. U torbi se našlo i heavy metal uradaka iz domaće radinosti dužine 15 centimetara. Slabije trokuke na varalicama zamijenio sam jakima WMC 8527 TI veličine 2/0.

---

image
Hechtkiller, Hechtkiller-Mamma i heavy metal uradci
---

Ribolov bez kraja

Preporučio bih okušati se u vertical jiggingu jer se najveće ribe kriju u dubinama. Ponijeti primjereni pribor s jiggovima od 100, pa sve do 300 grama. Struje znaju biti strašne, tako da lakše jiggove (100 g) od broda odnesu nekoliko desetaka metara u horizontali.

Da bi ukupna cijena puta bila što niža, morali smo aviokartu platiti znatno ranije. A kako to nismo učinili, po istoj cijeni ostale su jedino aviokarte s puno presjedanja. Mi smo uspjeli stići s četiri. Kombi Zagreb – Beograd, avion Beograd – Abu Dhabi – Colombo, i na kraju Male. Naporan put od kojega bi se inače odmarao dva dana. Napominjem, inače, jer kad vidiš ocean, koraljne grebene i kad riba počne gristi, umor nestaje.

Čim smo ušli u brod, Neno je bacio Rapalu u more i panulanje je počelo. Nakon kratkog vremena kočnica je zazujala i na brod je bila izvučena prva riba. Vahoo! Prekrasna i vrlo kvalitetnog mesa. Gladovati nećemo.

Drugi dan, uza sve druge ribe koje smo ulovili, iskazao se Damir. Prekrasan koraljni gruper crnih leđa (Plectropomuslaevis). Iako cijenjen kao delicija, jednoglasnom odlukom pušten je u more da produži vrstu. Svi smo svjesni potrebe održanja biološke raznovrsnosti. Poslije sam na sveznajućoj mreži pronašao da je pretjeranim lovom ta vrsta grupera jedna od tri najugroženije, pa je turistička zajednica Maldiva izdala plakat kojim poziva na njihovu zaštitu.

Cico se parkirao na krmi broda i tamo carevao. Dok smo se nas petorica tiskala na pramcu, on je uživao puni komfor. Ulov je tijekom dana bio nešto slabiji, ali je noć bila njegova. Na veću udicu montirao je komad mesa, pridružio tome komad olova i na dno. Malo je čekao, pa jedne noći veća murina, a ove prekrasan mjesečev gruper. Ta vrsta nije na listi ugroženih i ne prijeti joj izumiranje, pa je završila na stolu.

---

image
Cicin mjesečev gruper
---

Tropska kiša

Novo jutro donijelo je kišu, pravu tropsku. Padalo je nekih sat vremena i dobro nas opralo. Riba je dobro grizla. Lovili smo i tijekom kiše, ali bez velikog uspjeha. Imao sam griz, ali nakon kratkog, vrlo snažnog drila, riba se otkačila, odnosno izravnala je udicu.

Na žalost, udice na varalici nisam zamijenio Mustadovim, nego sam ostavio izvorne, kineski no name. Varalica dobro radi, ali udice su kao od bakrene žice. Savjet: prije puta provjerite sve udice, a one od tanke žice zamijenite pouzdanima tipa WMC, Mustad.

No uskoro, ovaj put na mammu iz Monarch Dok radionice, zagrizao je krasan crveni sneper. S udicama nije bilo problema i snažna riba bila je vani. Najveća dosad ulovljena. Varalica nije bila u izvornim bojama. S vremenom, nakon nekoliko grizeva zubatih riba, varalica kao da je prošla Hirošimu.

Da bismo pokrpali rupe od zuba i nadoknadili gubitak boje, dotjerivali smo ih bojama za auto u stiku. Ribe dokazano vole dotjerane mamme. Stoga boje svakako ponesite ako lovite varalicama čija je osnova drvo, iako mogu pomoći i kod drugih.

Ipak, nisam se dugo veselio. Željko je drugo jutro ulovio većega snepera, ne puno, ali većeg. Varalica je bila iz Nenadove domaće radinosti, inspirirana mammom. Popodne smo išli jiggati. Struja je vrlo jaka, tako da je jigg od 150 grama na dubini od 50 metara bio barem 20 metara odmaknut od broda.

---

image
Sneperi su čest i atraktivan ulov
---

Monstrumi iz dubina

Koristili smo pribor kao i obično, što se pokazalo kao kobno podcjenjivanje riba iz dubina. Prvo je Nenad zakačio nešto što, kada je krenulo, ni najjače zategnuta kočnica nije zaustavila. Nenad nije popuštao, ali jest štap. Uz jak prasak je pukao i riba je otišla. Nedugo potom i Željko je imao sličan doživljaj, ali bez loma štapa. Riba je izvukla dovoljno špage da se dočepa koralja ili nečega sličnog i prereže špagu. Nakon toga i Frani…

Raspoloženje je splasnulo, utihnuli smo. Depra se mogla nožem rezati. Savjet treći: za jigganje nositi pravi pribor, a ne improvizirati. Poslije smo ulovili nešto manjih riba, ali ništa vrijedno spomena.

Sljedeće jutro, zadnji dan na brodu, mirno more, bonaca. Slutilo je na loš ribolov i bilo je tako. Iskazao se jedino Frano. Ulovio je tri ribe. Taman dovoljno velikih da piletinom ne prekinemo niz od sedam ribljih objeda. Na brod je dolazila nova grupa, tako da smo ga mi, iako nerado, morali napustiti. Stigli smo na otok Gulhi koji je unutar južnog atola Kaafu, u novoizgrađeni hotel Tropic Tree, naše konačište idućih sedam dana.

Kako je otok vrlo mali, to je i jedno popodne dovoljno za obići sve njegove skrivene kutke, ako ih uopće ima. Nekoliko malih trgovina, dva bircuza bez vina i sličnog, plaža za turiste s obližnjim izljevima kanalizacije. Sreća da se izljevi vide samo kada je oseka, inače su prekriveni morem. Ali nema panike da ćemo umrijeti od dosade, dogovoren je tradicionalni ribolov na tune i noćni ribolov, što će se pokazati kao kruna ovoga puta.

---

image
Mjesečev gruper bio je ukusan obrok
---

Jedan dan smo se odmarali i već idući krenuli na tradicionalni ribolov na tune. Na Maldivima je ribolov na tune glavni izvozni artikal zemlje – dozvoljen je samo štapovima s udicom, a mreže su zabranjene. Najviše se love Skipjack i Yellow fin tuna. Pribor je vrlo jednostavan, jaki štap dužine tri-četiri metra, jaki najlon i posebna udica.

Naravno, potreban je i mamac koji se lovi mrežom. Mamac je sitna ribica koja živi u dubini od tri-četiri metra. Veličinom i bojom sliči našim malim gavunima. Kada se naleti na jato, mreža se podvuče pod njega i podigne. Ribice se žive čuvaju u prostoru broda na način da voda cijelo vrijeme cirkulira. Osim kao mamac, ribice služe i za prihranu, odnosno da probude apetit tunama koje lovimo. Tako opremljeni ujutro smo krenuli prema bovi koja je od obale udaljena nekih sat i pol vožnje brodom, bolje rečeno malo većim čamcem.

Griz za grizom

Bova je promjera metar i za dno je vezana sajlom. Prema priči ribara, dubina je nekoliko stotina metara. Čim smo došli, ribari su uključili vodenu pumpu koja raspršuje vodu po površini, čime se vjerojatno oponaša prskanje sitne ribe. Bacili su i nešto ribica u ocean i ribolov je počeo. Riba je grizla kao luda.

---

image
Željkov najveći sneper
---

Ne uloviš baš na svaki griz, ali dok smo blizu bove, grize bez prestanka. Na njihovim udicama nema mamca, nego su one same varalica. Kada su se grizovi prorijedili, zamijenili smo udice i na obične udice stavljali kao mamac sitnu ribu. Tako još bolje grize i teže spada s udice zbog kontrakuke. No i to je dosadilo, pa smo nešto krupnijih ribica mamaca zakvačili na udicu i pustili bez otežanja iza broda na nekih 50 metara. Zagrizlo je nekoliko lampuga. Ne prevelikih, ali bile su okosnica roštilja te večeri.

Za idući dan dogovoren je noćni ribolov. Isto kao kod ribolova na tune, potrebno je uloviti mamac i prihranu. Za noćni ribolov ulovljeni su nešto veći mamci jer je i očekivana lovina veća. U ribolov se krenulo za dana i lovilo do jedan sat u mrak.

Nešto više od dva sata ribolova. Ulov fantastičan. Nekih 30 riba od jednog-dva kilograma, jedna dog tooth tuna od 15 kg i obilje sitnih riba. Bilo je i nekoliko trganja špage, ali opet naša improvizacija. Savjet (tko zna koji): ponijeti vrlo jaki pribor, jer nemani su tu i nemaju milosti!

Eto, to vam je to. Sada, nakon pročitanog, procijenite je li vrijedno truda, muke i novca. Toliko sam siguran da jest da smo odlučili otići još jednom. A budemo li se pridržavali danih savjeta, ribolov može biti znatno bolji!

---

image
Frano s posnim ulovom pegulastog dana
---

---

image
Nenu je razveselio lijepi wahoo
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Liović
Boris Liović
Autor teksta sa sneperom

Željkov najveći sneper

Rezultat noćnog ribolova

Nakon sedam dana na brodu, idućih sedam proveli smo u hotelu Tropic Tree

Frano s posnim ulovom pegulastog dana

Sneperi su čest i atraktivan ulov

Gradele su stalno bile pune ribe

Tune su grizle kao lude

Udice su se krivile kao od bakrene žice

Mjesečev gruper bio je ukusan obrok

Brod Tropical breeze bio nam je dom sedam dana

Jedan od 2000 otoka

Hechtkiller, Hechtkiller-Mamma i heavy metal uradci

Cicin mjesečev gruper

Ugroženi gruperi

Damir s gruperom

Nenu je razveselio lijepi wahoo
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ribolov-na-maldivima-sedam-dana-koji-se-pamte-cijeli-zivot-1161184 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5199ef32dfb565475f19b48eea4404f608ab56b2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribolov+na+Maldivima+-+sedam+dana+koji+se+pamte+cijeli+%C5%BEivot.+Savjet%3A+ponijeti+vrlo+jaki+pribor%2C+jer+nemani+su+tu+i+nemaju+milosti%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolov-na-maldivima-sedam-dana-koji-se-pamte-cijeli-zivot-1161184 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolov-na-maldivima-sedam-dana-koji-se-pamte-cijeli-zivot-1161184 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => grize bez prestanka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

grize bez prestankaRibolov na Maldivima - sedam dana koji se pamte cijeli život. Savjet: ponijeti vrlo jaki pribor, jer nemani su tu i nemaju milosti!

Piše Boris Liović
21. siječnja 2022. - 14:36

Tko bi pametan putovao avionom tolike kilometre, mijenjao avion tri puta u svakom smjeru, trpio jetleg dva puta, a živio u zemlji s prelijepim morem u kojem, kažu, ima i ribe? Ima i u Jadranu ribe, naravno, ali tek nakon pročitanog teksta sami procijenite je li spomenuto putovanje vrijedno truda, muke i novca.

Maldivi spadaju u mjesta koja zbog skupoće i velike udaljenosti nisu opterećena hordama turista. Zadnjih godina to se dijelom promijenilo otkad su Kinezi osjetili blagodati kapitalizma, pa punih novčanika u velikim grupama posjećuju otoke.

Dvadeset i šest atola koji čine Maldive protežu se od sjevera prema jugu u dužini od 800 kilometara i širini nešto više od 130 km. Ogromna površina. Dvije tisuće otoka, od čega je nekih 200 naseljeno. Dosta mjesta da se izgubiš te uživaš u ...

15. svibanj 2024 19:14