stdClass Object ( [id] => 1135955 [title] => Priče o punim kašetama i vršama nisu neistinite. Gdje je sva ta riba nestala? [alias] => price-o-punim-kasetama-i-vrsama-nisu-neistinite-gdje-je-sva-ta-riba-nestala [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekad je bilo ribe, postala je sve češće korištena uzrečica, pogotovo među manje uspješnim ribolovcima, koji za izostanak ulova u pravilu krive apsolutno sve što im može pasti na pamet, sve osim sebe i vlastitog pristupa. No, ta je uzrečica, unatoč tim njurgavcima koji loše love, u dobrom dijelu ipak istinita.

Nekada i, što je posebno neugodno, ne baš toliko davno, ribe je bilo puno, puno više. Čak i oni manje spretni u ribolovu su prolazili poprilično solidno, a svako malo mogle su se čuti uglavnom istinite priče o neobično bogatim ulovima.

I naravno da se sada postavlja pitanje gdje je sva ta riba nestala. Oni njurgavci sada će spremno reći da je zapravo normalno što ribe nema upravo zbog tako nekontroliranog izlova kakav je punio te batele i vrše.

Nažalost, u tome su u pravu, i to velikim dijelom, no nipošto u potpunosti. Naime, život općenito, pa tako i onaj pod morem, nešto je najžilavije na našem planetu i koliko god se trudili, čini se da ga nije baš tako lako zatrti.

NEZAUSTAVLJIVI PROGRES

Ponajprije, riječ nekada iz uzrečice s početka, premda je poprilično nedefiniran pojam, generalno se odnosi na razdoblje od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća. A to što je u tom periodu riba počela nekako nestajati nikako nije bez razloga.

U tom je razdoblju ribolovna industrija rasla i razvijala se zahuktalim tempom. Stare tunje formirane od struna iz konjskih repova postale su preko noći daleka prošlost, a najlonski monofili tek nekolicine proizvođača postali su u kratkom vremenu dostupni svima, pa i djeci.

Osim klasičnih Aberdeen Mustadovih udica, pojavili su se novi modeli, tanji, žilaviji, čvršći, oštriji i izdržljiviji, a onda su se pojavile uprednice, pa fluorokarbon…

---

image
Tradicionalne tunje sad su uglavnom samo uspomena
---

Progres je bio nezaustavljiv, a zakon o zaštiti mora i podmorja u povojima. Ono nešto malo što je zakonom bilo regulirano odnosilo se uglavnom na privredne ribolovce, i to ne sve i ne uvijek. Na sportske se ribolovce u to vrijeme gledalo samo kao na hobiste koji uza sav trud, znanje i opremu ne mogu zapravo napraviti nikakvu štetu.

A šteta se nije mogla napraviti ni ako se sve stavi na papir, odnosno ako se u registru privrednih ribolovaca svi ribolovci poslože po abecedi i na vrijeme podmire svoje obaveze prema državi. Tada, nakon podmirenja tih dažbina, ako je netko i mislio da postoji kakva šteta, taj bi to u trenu prestao misliti.

Onda je tu bio i mali ribolov, koji je zapravo bio sve samo ne malen. Zamišljen kao grana ribolova koja bi otočanima i ljudima vezanima isključivo uz more omogućila da sebi i sumještanima osiguraju obrok, vrlo je brzo izišao iz zamišljenih okvira. Šabakun i tramata, pod krinkom zaštite tradicionalnih ribarskih alata, počeli su se spajati u nepregledne mreže i potezati jakim remorkerskim motorima.

Naravno, tu su i podvodnjaci, koji su nekako u isto to vrijeme uspješno preskočili i nadišli početničko hiperventiliranje, te značajno pomaknuli svoje granice izdržljivosti i dubine urona. Ne treba spominjati da je i njihova aktivnost praktički još donedavno bila gotovo potpuno izvan nadzora.

---

image
Teško je razumjeti zašto ove male podlanice i zubačić nisu vraćeni u more
---

ODGOVOR PRIRODE

Tu i tamo donio bi se nekakav zakon o lovostaju na određene vrste, ali se moratorij na alate nikada nije donosio. Tek u posljednje vrijeme imamo ograničenja na lov srdele i tune, te na još nekoliko vrsta, no generalno, uz sva zakonska ograničenja i obaveze nabavljanja ribolovnih dozvola, pritisak na podmorje je ogroman i sve veći.

Ribolovni pribor postao je sofisticiran do te mjere da oni najspretniji na more odlaze kao u samoposlugu. Suvremeni sonderi čitaju podmorje kao otvorenu knjigu i ništa im ne može promaknuti, dok je ostatak opreme takav da ribama zapravo i ne ostavlja neku priliku.

Tanke uprednice imaju enormnu nosivost, najtanje sajlice ne mogu prekinuti ni najveće strijelke ili ugori, dok su varalice u 3D izvedbi takve da bi ih čovjek skoro pobrašnio i bacio na tavu koliko su vjerne svojim izvornicima.

Sve je to skupa bio ogroman udarac na održivost života u podmorju kojem nije bilo lako odoljeti, no život je, kako smo već konstatirali, vraški žilav pa je kao takav uspješno odolio svim tim pritiscima. Brojne su riblje vrste danas na granici opstojnosti, no opstaju samo pomičući vlastite granice doslovno na svim razinama.

---

image
Ribolovnih je alata puno, i svi love
---

Kirnje, kojih je nekada bilo posvuda i u puno plićem moru, danas je praktički nemoguće naći pliće od 35 metara. Iznimno se godišnje ulovi nekoliko komada koji i nisu baš slušali u školi sve što se priča o njihovu opstanku.

Naime, kako su podvodni ribolovci razvili tehnike s kojima su pod morem mogli ostati znatno dulje i zaroniti do preko 30 metara dubine, kirnje su se kao vječiti neosporni trofeji preko noći našle na meti puškara. Obrambena reakcija vrste bila je predvidiva – kirnje su se povukle na dubine preko 35 metara, izvan dometa podvodnih ribolovaca.

ETIKA KAO NEPOZNANICA

Slično se dogodilo i s gofovima oko Žirja. Prije pet-šest godina sonderi su otkrili velika jata ovih također trofejnih riba, što je oduševilo sve pobornike i ljubitelje vertical jigginga. U vrlo kratkom vremenu su se jiggeri sa svih strana Lijepe naše, a dijelom i izvan nje, skupili i jigali po tom uskom pojasu, dok nisu polovili sve što se dalo poloviti.

Onda se iduće godine u isto vrijeme cijela priča ponovila. Jigovi su jigali, a gofovi stradavali. I tada, nakon treće godine jigganja, priroda je odreagirala, gofova je u tom akvatoriju bilo i dalje, ali sada ne više na dubini od 40 do 60 metara, nego na dubini od 80 metara, na kojima je zbog stalnih kurenata jiganje postalo iznimno teško i nepraktično, pa su jedan po jedan jiggeri polako odustajali, a gofovi su tako opstali.

---

image
Jedan od posljednjih gofova ulovljenih u jigerskoj eri pokraj Žirja
---

No, nije samo promjena životne niše odgovor prirode na pritisak. Orade su oduvijek bile na ribarskoj meti. Naravno, kad se tako kaže, većina najprije pomisli na udičare koji kraj svojih fermi zimi čekaju na hladnim rivama kad će koja mama zategnuti strunu. No, ti su ribolovci u ovoj priči najmanji problem.

Sportski ribolovci, koji su ovdje namjerno pod navodnim znakovima, duž cijele naše obale u zimskim mjesecima presreću orade u njihovim migracijama, tako da tijekom tih svojih ribolovnih pohoda sezonski uspješno izvuku tisuće i tisuće nedoraslih oradela.

Da ne budu sami u tome, brinu se i privredni ribolovci koji podižu cijele zapase mreža, teške više tona, tih istih, praktički nedoraslih orada. Etika je u ovom slučaju, i za jedne i za druge, potpuno strana i nepoznata riječ od šest slova, i ništa više.

Reakcija prirode je, premda donekle očekivana, ipak iznenađujuća. Pod takvim pritiskom orada je pomaknula težinsku granicu spolnog sazrijevanja, tako da je u moru prisutno sve više oradela i lakših od 30 deka koje imaju potpuno razvijene ženske gonade.

Naime, orada je, kao protandrični hermafrodit, prvi dio života mužjak do otprilike 0,5 kilograma težine, odnosno 32 do 44 centimetra dužine, a tek onda, nakon transformacije, ženka. Pomicanjem granice spolne transformacije ova je riblja vrsta sebi osigurala potomstvo, unatoč iznimno velikom ribolovnom pritisku.

---

image
Najveća je možda teška pola kilograma
---

I STRIJELKE SU POSLJEDICA

No, to su tek neke potpuno jasne i većini jasno vidljive promjene do kojih je došlo zbog našeg uplitanja u poredak. Naime, premda smo na vrhu gospodarskog, prehrambenog, socijalnog i tko zna sve kakvog još ne poretka, to nipošto ne znači da se možemo ponašati bilo kako. Dapače, trebali bismo se ponašati kao odgovorni gospodari, pri čemu smo najčešće samo gospodari.

Globalno zatopljenje, za koje isto najvećim dijelom mi snosimo krivnju, rezultat je opće nebrige. Posljedica te nebrige je opći porast temperature, kako na suhom tako i u moru. I kad se shvati da je u pitanju najčešće tek nekoliko stupnjeva razlike, mnogi tada odmahuju rukom, uopće ne shvaćajući da tih nekoliko stupnjeva nekoj vrsti znači život, a nekoj potpunu propast.

Očiti primjer posljedice takve nebrige je prodor strijelki u posljednjih desetak godina. Mnogi ih smatraju krvoločnim ubojicama bez granice i mjere, no u pitanju je samo još jedan predator kojem je omogućeno da zađe u područja koja su mu donedavno bila hladna, odnosno životno nepodnošljiva.

---

image
Strijelke su mnogima izvrsna lovina
---

Zahvaljujući tom stupnju-dva, strijelka je sada sveprisutna vrsta u Jadranu, na žalost svim ribolovcima koji je ne znaju uloviti i na radost svim spinnerima koji uživaju u dinamičnim borbama s ovom ribom.

A usput, i to samo za informaciju, strijelka je inače stalna vrsta u brojnim drugim morima i nije istrijebila druge riblje vrste, baš kao što je slučaj i sa slivom Amazone u kojem žive nebrojene vrste riba, unatoč stalno prisutnim jatima uvijek gladnih pirana. Ono oko čega se trebamo brinuti nisu same strijelke, nego ponajprije način na koji su stigle i uzrok zbog kojega su postale naša svakodnevica.

BAČENA RIBA

Jednom mi je u neobaveznom razgovoru jedan stari ribar rekao kako najveću štetu moru i podmorju nije donio ni sonder, ni fluorokarbon, ni jaki motori na velikim ribolovnim brodovima, nego led. Mogućnost održivosti veće količine ulova zaleđivanjem omogućila je duži ribolovni boravak na moru, a onda i stvaranje zaliha, što je probudilo nezajažljive apetite koji su samo spavali čekajući impuls koji će ih pokrenuti. Jako puno ribe iz leda se baci, doduše ne odmah, nego nakon što joj istekne rok trajanja.

Trgovački su lanci prisiljeni tako raditi jer im to nameću zakoni, no sportskim ribolovcima takvi zakoni ne upravljaju.

U trenutku kad se u nekom ribolovnom pohodu odčepi, pa se riba pokrene, jako je teško obuzdati nagone i ne izloviti u tom trenutku sve što se može. Nažalost, malobrojni su u stanju stati i reći: Sad je dosta, neću više.

---

image
Ovakve se mačke jednostavno oslobode udice i vrate u more
---

Većina ribolovaca lovi preko granice potrebe, pri čemu je zakonsko ograničenje, premda jako važno, ipak na nekakav etički način sporedno. Naime, većina ribolovaca kad lovi, lovi za jedan, dva, eventualno tri obroka, jer svi vole frišku ribu i svi pritom kalkuliraju tražeći dobar razlog za ponovni izlazak na more. U takvim okolnostima izlov ribe za desetak i više obroka postaje besmislen.

Činjenica je da se dio ribe pokloni, a dio se sačuva, no prije nego što se potroši taj sačuvani dio s mora se donese još toliko, tako da u mnogim škrinjama stara riba ostaje tek još neko vrijeme, dok se u idućem generalnom spremanju ne baci kao višak stare ribe.

A da je bilo stati onda kad je ulovljeno onoliko koliko se može pojesti, u takve se situacije ne bi ni dolazilo.

Naravno da je taj segment dobrim dijelom odgovoran za ono s početka nekad je bilo ribe. U jednom zapasu plivarice ili potegu koće ribari mogu teško, pa i nikako kontrolirati što će završiti u mreži, ali udičari itekako mogu selektirati ulov. Prvi je korak svakako u odabiru selektivnog alata.

---

image
Mreže bez oznaka dignu se samo da se pokupi ulov, pa ih se odmah vraća u more
---

POVUCIMO POTEZ

Tako, primjerice, ako se love arbuni i orade, širina luka udice ne bi trebala biti ispod 12 milimetara, pa se na te udice ni ne bi polovilo toliko sitne ribe. Ako su na meti fratri, pa se uleti u jato malih pagara, tada bi trebalo dignuti sidro i premjestiti se. Ako se pod svićom nađe zubatac od pola kilograma, možda ga se baš i ne mora zatući ostima. Ako na parangalu završe mala mačka ili pas, možda ih se može obazrivo skinuti s udice i vratiti u more, a ne nužno zatući i baciti.

I tek ako se sve to ispoštuje, i kada se shvati da ćemo imati više ako više i ostavimo, priroda će spremno reagirati u željenom smjeru, pa onda možda naša djeca neće, kao mi, govoriti da je nekada bilo ribe.

---

image
Kirnji, srećom, još uvijek ima na južnom Jadranu
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brojne promjene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brojne promjene 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-18 11:56:48 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-19 05:39:19 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-10-19 05:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17201112.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17200764.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17200908.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17200910.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17200914.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17200916.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17200920.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17200922.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17200926.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17201096.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17201100.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17201102.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17201104.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17201108.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17201110.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17201114.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/17201118.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Mirkov","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ovakav je ulov danas uistinu rijetkost","Jedan od posljednjih gofova ulovljenih u jigerskoj eri <\/em>pokraj \u017dirja","Strijelke su mnogima izvrsna lovina","Kirnje su postale rijetke na dubinama ispod 30 metara","Ovaj je pagar o\u010dito bio premalen","I jata cipala rje\u0111a su nego nekada","Te\u0161ko je razumjeti za\u0161to ove male podlanice i zuba\u010di\u0107 nisu vra\u0107eni u more","Najve\u0107a je mo\u017eda te\u0161ka pola kilograma","Kirnji, sre\u0107om, jo\u0161 uvijek ima na ju\u017enom Jadranu","Tradicionalne tunje sad su uglavnom samo uspomena","Ovakve se ma\u010dke jednostavno oslobode udice i vrate u more","U potegu mre\u017ee nemogu\u0107e je izbje\u0107i izlov ovih arbuni\u0107a","Mre\u017ee bez oznaka dignu se samo da se pokupi ulov, pa ih se odmah vra\u0107a u more","Ovakve podlanice sanja svaki ribolovac","Sportski ribolovci u\u017eivaju u strijelkama","Strijelke na rubu grada velika su radost svim spinnerima<\/em>","Ribolovnih je alata puno, i svi love"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1404","hd_17201112_1920.jpg":"1920x1080","k_17201112_1280.jpg":"1280x1280","k_17201112_1024.jpg":"1024x1024","k_17201112_640.jpg":"640x640","k_17201112_480.jpg":"480x480","k_17201112_340.jpg":"340x340","k_17201112_220.jpg":"220x220","o_17201112_1280.jpg":"1280x936","o_17201112_1024.jpg":"1024x748","o_17201112_640.jpg":"640x468","o_17201112_480.jpg":"480x351","o_17201112_340.jpg":"340x248","o_17201112_220.jpg":"220x160","h_17201112_1280.jpg":"1280x854","h_17201112_1024.jpg":"1024x683","h_17201112_640.jpg":"640x427","h_17201112_480.jpg":"480x320","h_17201112_340.jpg":"340x227","h_17201112_220.jpg":"220x147","pp_17201112_1280.jpg":"1006x1280","pp_17201112_1024.jpg":"805x1024","pp_17201112_640.jpg":"503x640","pp_17201112_480.jpg":"377x480","pp_17201112_340.jpg":"267x340","pp_17201112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17200764_1920.jpg":"1920x1080","k_17200764_1280.jpg":"1280x1280","k_17200764_1024.jpg":"1024x1024","k_17200764_640.jpg":"640x640","k_17200764_480.jpg":"480x480","k_17200764_340.jpg":"340x340","k_17200764_220.jpg":"220x220","o_17200764_1280.jpg":"1280x960","o_17200764_1024.jpg":"1024x768","o_17200764_640.jpg":"640x480","o_17200764_480.jpg":"480x360","o_17200764_340.jpg":"340x255","o_17200764_220.jpg":"220x165","h_17200764_1280.jpg":"1280x854","h_17200764_1024.jpg":"1024x683","h_17200764_640.jpg":"640x427","h_17200764_480.jpg":"480x320","h_17200764_340.jpg":"340x227","h_17200764_220.jpg":"220x147","pp_17200764_1280.jpg":"1006x1280","pp_17200764_1024.jpg":"805x1024","pp_17200764_640.jpg":"503x640","pp_17200764_480.jpg":"377x480","pp_17200764_340.jpg":"267x340","pp_17200764_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17200908_1920.jpg":"1920x1080","k_17200908_1280.jpg":"1280x1280","k_17200908_1024.jpg":"1024x1024","k_17200908_640.jpg":"640x640","k_17200908_480.jpg":"480x480","k_17200908_340.jpg":"340x340","k_17200908_220.jpg":"220x220","o_17200908_1280.jpg":"1280x960","o_17200908_1024.jpg":"1024x768","o_17200908_640.jpg":"640x480","o_17200908_480.jpg":"480x360","o_17200908_340.jpg":"340x255","o_17200908_220.jpg":"220x165","h_17200908_1280.jpg":"1280x854","h_17200908_1024.jpg":"1024x683","h_17200908_640.jpg":"640x427","h_17200908_480.jpg":"480x320","h_17200908_340.jpg":"340x227","h_17200908_220.jpg":"220x147","pp_17200908_1280.jpg":"1006x1280","pp_17200908_1024.jpg":"805x1024","pp_17200908_640.jpg":"503x640","pp_17200908_480.jpg":"377x480","pp_17200908_340.jpg":"267x340","pp_17200908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17200910_1920.jpg":"1920x1080","k_17200910_1280.jpg":"1280x1280","k_17200910_1024.jpg":"1024x1024","k_17200910_640.jpg":"640x640","k_17200910_480.jpg":"480x480","k_17200910_340.jpg":"340x340","k_17200910_220.jpg":"220x220","o_17200910_1280.jpg":"1280x960","o_17200910_1024.jpg":"1024x768","o_17200910_640.jpg":"640x480","o_17200910_480.jpg":"480x360","o_17200910_340.jpg":"340x255","o_17200910_220.jpg":"220x165","h_17200910_1280.jpg":"1280x854","h_17200910_1024.jpg":"1024x683","h_17200910_640.jpg":"640x427","h_17200910_480.jpg":"480x320","h_17200910_340.jpg":"340x227","h_17200910_220.jpg":"220x147","pp_17200910_1280.jpg":"1006x1280","pp_17200910_1024.jpg":"805x1024","pp_17200910_640.jpg":"503x640","pp_17200910_480.jpg":"377x480","pp_17200910_340.jpg":"267x340","pp_17200910_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17200914_1920.jpg":"1920x1080","k_17200914_1280.jpg":"1280x1280","k_17200914_1024.jpg":"1024x1024","k_17200914_640.jpg":"640x640","k_17200914_480.jpg":"480x480","k_17200914_340.jpg":"340x340","k_17200914_220.jpg":"220x220","o_17200914_1280.jpg":"1280x960","o_17200914_1024.jpg":"1024x768","o_17200914_640.jpg":"640x480","o_17200914_480.jpg":"480x360","o_17200914_340.jpg":"340x255","o_17200914_220.jpg":"220x165","h_17200914_1280.jpg":"1280x854","h_17200914_1024.jpg":"1024x683","h_17200914_640.jpg":"640x427","h_17200914_480.jpg":"480x320","h_17200914_340.jpg":"340x227","h_17200914_220.jpg":"220x147","pp_17200914_1280.jpg":"1006x1280","pp_17200914_1024.jpg":"805x1024","pp_17200914_640.jpg":"503x640","pp_17200914_480.jpg":"377x480","pp_17200914_340.jpg":"267x340","pp_17200914_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17200916_1920.jpg":"1920x1080","k_17200916_1280.jpg":"1280x1280","k_17200916_1024.jpg":"1024x1024","k_17200916_640.jpg":"640x640","k_17200916_480.jpg":"480x480","k_17200916_340.jpg":"340x340","k_17200916_220.jpg":"220x220","o_17200916_1280.jpg":"1280x960","o_17200916_1024.jpg":"1024x768","o_17200916_640.jpg":"640x480","o_17200916_480.jpg":"480x360","o_17200916_340.jpg":"340x255","o_17200916_220.jpg":"220x165","h_17200916_1280.jpg":"1280x854","h_17200916_1024.jpg":"1024x683","h_17200916_640.jpg":"640x427","h_17200916_480.jpg":"480x320","h_17200916_340.jpg":"340x227","h_17200916_220.jpg":"220x147","pp_17200916_1280.jpg":"1006x1280","pp_17200916_1024.jpg":"805x1024","pp_17200916_640.jpg":"503x640","pp_17200916_480.jpg":"377x480","pp_17200916_340.jpg":"267x340","pp_17200916_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_17200920_1920.jpg":"1920x1080","k_17200920_1280.jpg":"1280x1280","k_17200920_1024.jpg":"1024x1024","k_17200920_640.jpg":"640x640","k_17200920_480.jpg":"480x480","k_17200920_340.jpg":"340x340","k_17200920_220.jpg":"220x220","o_17200920_1280.jpg":"1280x720","o_17200920_1024.jpg":"1024x576","o_17200920_640.jpg":"640x360","o_17200920_480.jpg":"480x270","o_17200920_340.jpg":"340x191","o_17200920_220.jpg":"220x123","h_17200920_1280.jpg":"1280x854","h_17200920_1024.jpg":"1024x683","h_17200920_640.jpg":"640x427","h_17200920_480.jpg":"480x320","h_17200920_340.jpg":"340x227","h_17200920_220.jpg":"220x147","pp_17200920_1280.jpg":"1006x1280","pp_17200920_1024.jpg":"805x1024","pp_17200920_640.jpg":"503x640","pp_17200920_480.jpg":"377x480","pp_17200920_340.jpg":"267x340","pp_17200920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17200922_1920.jpg":"1920x1080","k_17200922_1280.jpg":"1280x1280","k_17200922_1024.jpg":"1024x1024","k_17200922_640.jpg":"640x640","k_17200922_480.jpg":"480x480","k_17200922_340.jpg":"340x340","k_17200922_220.jpg":"220x220","o_17200922_1280.jpg":"1280x1706","o_17200922_1024.jpg":"1024x1365","o_17200922_640.jpg":"640x853","o_17200922_480.jpg":"480x640","o_17200922_340.jpg":"340x453","o_17200922_220.jpg":"220x293","h_17200922_1280.jpg":"1280x854","h_17200922_1024.jpg":"1024x683","h_17200922_640.jpg":"640x427","h_17200922_480.jpg":"480x320","h_17200922_340.jpg":"340x227","h_17200922_220.jpg":"220x147","pp_17200922_1280.jpg":"1006x1280","pp_17200922_1024.jpg":"805x1024","pp_17200922_640.jpg":"503x640","pp_17200922_480.jpg":"377x480","pp_17200922_340.jpg":"267x340","pp_17200922_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17200926_1920.jpg":"1920x1080","k_17200926_1280.jpg":"1280x1280","k_17200926_1024.jpg":"1024x1024","k_17200926_640.jpg":"640x640","k_17200926_480.jpg":"480x480","k_17200926_340.jpg":"340x340","k_17200926_220.jpg":"220x220","o_17200926_1280.jpg":"1280x1706","o_17200926_1024.jpg":"1024x1365","o_17200926_640.jpg":"640x853","o_17200926_480.jpg":"480x640","o_17200926_340.jpg":"340x453","o_17200926_220.jpg":"220x293","h_17200926_1280.jpg":"1280x854","h_17200926_1024.jpg":"1024x683","h_17200926_640.jpg":"640x427","h_17200926_480.jpg":"480x320","h_17200926_340.jpg":"340x227","h_17200926_220.jpg":"220x147","pp_17200926_1280.jpg":"1006x1280","pp_17200926_1024.jpg":"805x1024","pp_17200926_640.jpg":"503x640","pp_17200926_480.jpg":"377x480","pp_17200926_340.jpg":"267x340","pp_17200926_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17201096_1920.jpg":"1920x1080","k_17201096_1280.jpg":"1280x1280","k_17201096_1024.jpg":"1024x1024","k_17201096_640.jpg":"640x640","k_17201096_480.jpg":"480x480","k_17201096_340.jpg":"340x340","k_17201096_220.jpg":"220x220","o_17201096_1280.jpg":"1280x960","o_17201096_1024.jpg":"1024x768","o_17201096_640.jpg":"640x480","o_17201096_480.jpg":"480x360","o_17201096_340.jpg":"340x255","o_17201096_220.jpg":"220x165","h_17201096_1280.jpg":"1280x854","h_17201096_1024.jpg":"1024x683","h_17201096_640.jpg":"640x427","h_17201096_480.jpg":"480x320","h_17201096_340.jpg":"340x227","h_17201096_220.jpg":"220x147","pp_17201096_1280.jpg":"1006x1280","pp_17201096_1024.jpg":"805x1024","pp_17201096_640.jpg":"503x640","pp_17201096_480.jpg":"377x480","pp_17201096_340.jpg":"267x340","pp_17201096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17201100_1920.jpg":"1920x1080","k_17201100_1280.jpg":"1280x1280","k_17201100_1024.jpg":"1024x1024","k_17201100_640.jpg":"640x640","k_17201100_480.jpg":"480x480","k_17201100_340.jpg":"340x340","k_17201100_220.jpg":"220x220","o_17201100_1280.jpg":"1280x960","o_17201100_1024.jpg":"1024x768","o_17201100_640.jpg":"640x480","o_17201100_480.jpg":"480x360","o_17201100_340.jpg":"340x255","o_17201100_220.jpg":"220x165","h_17201100_1280.jpg":"1280x854","h_17201100_1024.jpg":"1024x683","h_17201100_640.jpg":"640x427","h_17201100_480.jpg":"480x320","h_17201100_340.jpg":"340x227","h_17201100_220.jpg":"220x147","pp_17201100_1280.jpg":"1006x1280","pp_17201100_1024.jpg":"805x1024","pp_17201100_640.jpg":"503x640","pp_17201100_480.jpg":"377x480","pp_17201100_340.jpg":"267x340","pp_17201100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_17201102_1920.jpg":"1920x1080","k_17201102_1280.jpg":"1280x1280","k_17201102_1024.jpg":"1024x1024","k_17201102_640.jpg":"640x640","k_17201102_480.jpg":"480x480","k_17201102_340.jpg":"340x340","k_17201102_220.jpg":"220x220","o_17201102_1280.jpg":"1280x851","o_17201102_1024.jpg":"1024x681","o_17201102_640.jpg":"640x425","o_17201102_480.jpg":"480x319","o_17201102_340.jpg":"340x226","o_17201102_220.jpg":"220x146","h_17201102_1280.jpg":"1280x854","h_17201102_1024.jpg":"1024x683","h_17201102_640.jpg":"640x427","h_17201102_480.jpg":"480x320","h_17201102_340.jpg":"340x227","h_17201102_220.jpg":"220x147","pp_17201102_1280.jpg":"1006x1280","pp_17201102_1024.jpg":"805x1024","pp_17201102_640.jpg":"503x640","pp_17201102_480.jpg":"377x480","pp_17201102_340.jpg":"267x340","pp_17201102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17201104_1920.jpg":"1920x1080","k_17201104_1280.jpg":"1280x1280","k_17201104_1024.jpg":"1024x1024","k_17201104_640.jpg":"640x640","k_17201104_480.jpg":"480x480","k_17201104_340.jpg":"340x340","k_17201104_220.jpg":"220x220","o_17201104_1280.jpg":"1280x853","o_17201104_1024.jpg":"1024x682","o_17201104_640.jpg":"640x426","o_17201104_480.jpg":"480x320","o_17201104_340.jpg":"340x226","o_17201104_220.jpg":"220x146","h_17201104_1280.jpg":"1280x854","h_17201104_1024.jpg":"1024x683","h_17201104_640.jpg":"640x427","h_17201104_480.jpg":"480x320","h_17201104_340.jpg":"340x227","h_17201104_220.jpg":"220x147","pp_17201104_1280.jpg":"1006x1280","pp_17201104_1024.jpg":"805x1024","pp_17201104_640.jpg":"503x640","pp_17201104_480.jpg":"377x480","pp_17201104_340.jpg":"267x340","pp_17201104_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_17201108_1920.jpg":"1920x1080","k_17201108_1280.jpg":"1280x1280","k_17201108_1024.jpg":"1024x1024","k_17201108_640.jpg":"640x640","k_17201108_480.jpg":"480x480","k_17201108_340.jpg":"340x340","k_17201108_220.jpg":"220x220","o_17201108_1280.jpg":"1280x958","o_17201108_1024.jpg":"1024x766","o_17201108_640.jpg":"640x479","o_17201108_480.jpg":"480x359","o_17201108_340.jpg":"340x254","o_17201108_220.jpg":"220x164","h_17201108_1280.jpg":"1280x854","h_17201108_1024.jpg":"1024x683","h_17201108_640.jpg":"640x427","h_17201108_480.jpg":"480x320","h_17201108_340.jpg":"340x227","h_17201108_220.jpg":"220x147","pp_17201108_1280.jpg":"1006x1280","pp_17201108_1024.jpg":"805x1024","pp_17201108_640.jpg":"503x640","pp_17201108_480.jpg":"377x480","pp_17201108_340.jpg":"267x340","pp_17201108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2571","hd_17201110_1920.jpg":"1920x1080","k_17201110_1280.jpg":"1280x1280","k_17201110_1024.jpg":"1024x1024","k_17201110_640.jpg":"640x640","k_17201110_480.jpg":"480x480","k_17201110_340.jpg":"340x340","k_17201110_220.jpg":"220x220","o_17201110_1280.jpg":"1280x1714","o_17201110_1024.jpg":"1024x1371","o_17201110_640.jpg":"640x857","o_17201110_480.jpg":"480x642","o_17201110_340.jpg":"340x455","o_17201110_220.jpg":"220x294","h_17201110_1280.jpg":"1280x854","h_17201110_1024.jpg":"1024x683","h_17201110_640.jpg":"640x427","h_17201110_480.jpg":"480x320","h_17201110_340.jpg":"340x227","h_17201110_220.jpg":"220x147","pp_17201110_1280.jpg":"1006x1280","pp_17201110_1024.jpg":"805x1024","pp_17201110_640.jpg":"503x640","pp_17201110_480.jpg":"377x480","pp_17201110_340.jpg":"267x340","pp_17201110_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17201114_1920.jpg":"1920x1080","k_17201114_1280.jpg":"1280x1280","k_17201114_1024.jpg":"1024x1024","k_17201114_640.jpg":"640x640","k_17201114_480.jpg":"480x480","k_17201114_340.jpg":"340x340","k_17201114_220.jpg":"220x220","o_17201114_1280.jpg":"1280x853","o_17201114_1024.jpg":"1024x682","o_17201114_640.jpg":"640x426","o_17201114_480.jpg":"480x320","o_17201114_340.jpg":"340x226","o_17201114_220.jpg":"220x146","h_17201114_1280.jpg":"1280x854","h_17201114_1024.jpg":"1024x683","h_17201114_640.jpg":"640x427","h_17201114_480.jpg":"480x320","h_17201114_340.jpg":"340x227","h_17201114_220.jpg":"220x147","pp_17201114_1280.jpg":"1006x1280","pp_17201114_1024.jpg":"805x1024","pp_17201114_640.jpg":"503x640","pp_17201114_480.jpg":"377x480","pp_17201114_340.jpg":"267x340","pp_17201114_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17201118_1920.jpg":"1920x1080","k_17201118_1280.jpg":"1280x1280","k_17201118_1024.jpg":"1024x1024","k_17201118_640.jpg":"640x640","k_17201118_480.jpg":"480x480","k_17201118_340.jpg":"340x340","k_17201118_220.jpg":"220x220","o_17201118_1280.jpg":"1280x853","o_17201118_1024.jpg":"1024x682","o_17201118_640.jpg":"640x426","o_17201118_480.jpg":"480x320","o_17201118_340.jpg":"340x226","o_17201118_220.jpg":"220x146","h_17201118_1280.jpg":"1280x854","h_17201118_1024.jpg":"1024x683","h_17201118_640.jpg":"640x427","h_17201118_480.jpg":"480x320","h_17201118_340.jpg":"340x227","h_17201118_220.jpg":"220x147","pp_17201118_1280.jpg":"1006x1280","pp_17201118_1024.jpg":"805x1024","pp_17201118_640.jpg":"503x640","pp_17201118_480.jpg":"377x480","pp_17201118_340.jpg":"267x340","pp_17201118_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7810193 Threads: 8 Questions: 1573186657 Slow queries: 4800146 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111815204 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/price-o-punim-kasetama-i-vrsama-nisu-neistinite-gdje-je-sva-ta-riba-nestala-1135955 [printLink] => /om/ribolov/price-o-punim-kasetama-i-vrsama-nisu-neistinite-gdje-je-sva-ta-riba-nestala-1135955?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 653332 [name] => nedostatak ribe u jadranu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-18 14:29:06 [main_article_id] => 0 [alias] => nedostatak-ribe-u-jadranu [link] => /tag/nedostatak-ribe-u-jadranu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 653333 [name] => devastacija podmorja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-18 14:29:06 [main_article_id] => 0 [alias] => devastacija-podmorja [link] => /tag/devastacija-podmorja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 242436 [name] => riblji fond [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => riblji-fond [link] => /tag/riblji-fond ) [3] => stdClass Object ( [id] => 653334 [name] => smanjenje ribljeg fonda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-18 14:29:06 [main_article_id] => 0 [alias] => smanjenje-ribljeg-fonda [link] => /tag/smanjenje-ribljeg-fonda ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650648 [name] => riblji fond u jadranu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 08:40:21 [main_article_id] => 0 [alias] => riblji-fond-u-jadranu [link] => /tag/riblji-fond-u-jadranu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brojne promjene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priče o punim kašetama i vršama nisu neistinite. Gdje je sva ta riba nestala? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-16-45-28-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17201112.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Mirkov [mainImageDesc] => Ovakav je ulov danas uistinu rijetkost [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17201112.jpg [title] => Ovakav je ulov danas uistinu rijetkost Tomislav Mirkov ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17200764.jpg [title] => Jedan od posljednjih gofova ulovljenih u jigerskoj eri pokraj Žirja ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17200908.jpg [title] => Strijelke su mnogima izvrsna lovina ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17200910.jpg [title] => Kirnje su postale rijetke na dubinama ispod 30 metara ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17200914.jpg [title] => Ovaj je pagar očito bio premalen ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17200916.jpg [title] => I jata cipala rjeđa su nego nekada ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17200920.jpg [title] => Teško je razumjeti zašto ove male podlanice i zubačić nisu vraćeni u more ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17200922.jpg [title] => Najveća je možda teška pola kilograma ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17200926.jpg [title] => Kirnji, srećom, još uvijek ima na južnom Jadranu ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17201096.jpg [title] => Tradicionalne tunje sad su uglavnom samo uspomena ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17201100.jpg [title] => Ovakve se mačke jednostavno oslobode udice i vrate u more ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17201102.jpg [title] => U potegu mreže nemoguće je izbjeći izlov ovih arbunića ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17201104.jpg [title] => Mreže bez oznaka dignu se samo da se pokupi ulov, pa ih se odmah vraća u more ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17201108.jpg [title] => Ovakve podlanice sanja svaki ribolovac ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17201110.jpg [title] => Sportski ribolovci uživaju u strijelkama ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17201114.jpg [title] => Strijelke na rubu grada velika su radost svim spinnerima ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/17201118.jpg [title] => Ribolovnih je alata puno, i svi love ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nekad je bilo ribe, postala je sve češće korištena uzrečica, pogotovo među manje uspješnim ribolovcima, koji za izostanak ulova u pravilu krive apsolutno sve što im može pasti na pamet, sve osim sebe i vlastitog pristupa. No, ta je uzrečica, unatoč tim njurgavcima koji loše love, u dobrom dijelu ipak istinita.

Nekada i, što je posebno neugodno, ne baš toliko davno, ribe je bilo puno, puno više. Čak i oni manje spretni u ribolovu su prolazili poprilično solidno, a svako malo mogle su se čuti uglavnom istinite priče o neobično bogatim ulovima.

I naravno da se sada postavlja pitanje gdje je sva ta riba nestala. Oni njurgavci sada će spremno reći da je zapravo normalno što ribe nema upravo zbog tako nekontroliranog izlova kakav je punio te batele i vrše.

Nažalost, u tome su u pravu, i to velikim dijelom, no nipošto u potpunosti. Naime, život općenito, pa tako i onaj pod morem, nešto je najžilavije na našem planetu i koliko god se trudili, čini se da ga nije baš tako lako zatrti.

NEZAUSTAVLJIVI PROGRES

Ponajprije, riječ nekada iz uzrečice s početka, premda je poprilično nedefiniran pojam, generalno se odnosi na razdoblje od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća. A to što je u tom periodu riba počela nekako nestajati nikako nije bez razloga.

U tom je razdoblju ribolovna industrija rasla i razvijala se zahuktalim tempom. Stare tunje formirane od struna iz konjskih repova postale su preko noći daleka prošlost, a najlonski monofili tek nekolicine proizvođača postali su u kratkom vremenu dostupni svima, pa i djeci.

Osim klasičnih Aberdeen Mustadovih udica, pojavili su se novi modeli, tanji, žilaviji, čvršći, oštriji i izdržljiviji, a onda su se pojavile uprednice, pa fluorokarbon…

---

image
Tradicionalne tunje sad su uglavnom samo uspomena
---

Progres je bio nezaustavljiv, a zakon o zaštiti mora i podmorja u povojima. Ono nešto malo što je zakonom bilo regulirano odnosilo se uglavnom na privredne ribolovce, i to ne sve i ne uvijek. Na sportske se ribolovce u to vrijeme gledalo samo kao na hobiste koji uza sav trud, znanje i opremu ne mogu zapravo napraviti nikakvu štetu.

A šteta se nije mogla napraviti ni ako se sve stavi na papir, odnosno ako se u registru privrednih ribolovaca svi ribolovci poslože po abecedi i na vrijeme podmire svoje obaveze prema državi. Tada, nakon podmirenja tih dažbina, ako je netko i mislio da postoji kakva šteta, taj bi to u trenu prestao misliti.

Onda je tu bio i mali ribolov, koji je zapravo bio sve samo ne malen. Zamišljen kao grana ribolova koja bi otočanima i ljudima vezanima isključivo uz more omogućila da sebi i sumještanima osiguraju obrok, vrlo je brzo izišao iz zamišljenih okvira. Šabakun i tramata, pod krinkom zaštite tradicionalnih ribarskih alata, počeli su se spajati u nepregledne mreže i potezati jakim remorkerskim motorima.

Naravno, tu su i podvodnjaci, koji su nekako u isto to vrijeme uspješno preskočili i nadišli početničko hiperventiliranje, te značajno pomaknuli svoje granice izdržljivosti i dubine urona. Ne treba spominjati da je i njihova aktivnost praktički još donedavno bila gotovo potpuno izvan nadzora.

---

image
Teško je razumjeti zašto ove male podlanice i zubačić nisu vraćeni u more
---

ODGOVOR PRIRODE

Tu i tamo donio bi se nekakav zakon o lovostaju na određene vrste, ali se moratorij na alate nikada nije donosio. Tek u posljednje vrijeme imamo ograničenja na lov srdele i tune, te na još nekoliko vrsta, no generalno, uz sva zakonska ograničenja i obaveze nabavljanja ribolovnih dozvola, pritisak na podmorje je ogroman i sve veći.

Ribolovni pribor postao je sofisticiran do te mjere da oni najspretniji na more odlaze kao u samoposlugu. Suvremeni sonderi čitaju podmorje kao otvorenu knjigu i ništa im ne može promaknuti, dok je ostatak opreme takav da ribama zapravo i ne ostavlja neku priliku.

Tanke uprednice imaju enormnu nosivost, najtanje sajlice ne mogu prekinuti ni najveće strijelke ili ugori, dok su varalice u 3D izvedbi takve da bi ih čovjek skoro pobrašnio i bacio na tavu koliko su vjerne svojim izvornicima.

Sve je to skupa bio ogroman udarac na održivost života u podmorju kojem nije bilo lako odoljeti, no život je, kako smo već konstatirali, vraški žilav pa je kao takav uspješno odolio svim tim pritiscima. Brojne su riblje vrste danas na granici opstojnosti, no opstaju samo pomičući vlastite granice doslovno na svim razinama.

---

image
Ribolovnih je alata puno, i svi love
---

Kirnje, kojih je nekada bilo posvuda i u puno plićem moru, danas je praktički nemoguće naći pliće od 35 metara. Iznimno se godišnje ulovi nekoliko komada koji i nisu baš slušali u školi sve što se priča o njihovu opstanku.

Naime, kako su podvodni ribolovci razvili tehnike s kojima su pod morem mogli ostati znatno dulje i zaroniti do preko 30 metara dubine, kirnje su se kao vječiti neosporni trofeji preko noći našle na meti puškara. Obrambena reakcija vrste bila je predvidiva – kirnje su se povukle na dubine preko 35 metara, izvan dometa podvodnih ribolovaca.

ETIKA KAO NEPOZNANICA

Slično se dogodilo i s gofovima oko Žirja. Prije pet-šest godina sonderi su otkrili velika jata ovih također trofejnih riba, što je oduševilo sve pobornike i ljubitelje vertical jigginga. U vrlo kratkom vremenu su se jiggeri sa svih strana Lijepe naše, a dijelom i izvan nje, skupili i jigali po tom uskom pojasu, dok nisu polovili sve što se dalo poloviti.

Onda se iduće godine u isto vrijeme cijela priča ponovila. Jigovi su jigali, a gofovi stradavali. I tada, nakon treće godine jigganja, priroda je odreagirala, gofova je u tom akvatoriju bilo i dalje, ali sada ne više na dubini od 40 do 60 metara, nego na dubini od 80 metara, na kojima je zbog stalnih kurenata jiganje postalo iznimno teško i nepraktično, pa su jedan po jedan jiggeri polako odustajali, a gofovi su tako opstali.

---

image
Jedan od posljednjih gofova ulovljenih u jigerskoj eri pokraj Žirja
---

No, nije samo promjena životne niše odgovor prirode na pritisak. Orade su oduvijek bile na ribarskoj meti. Naravno, kad se tako kaže, većina najprije pomisli na udičare koji kraj svojih fermi zimi čekaju na hladnim rivama kad će koja mama zategnuti strunu. No, ti su ribolovci u ovoj priči najmanji problem.

Sportski ribolovci, koji su ovdje namjerno pod navodnim znakovima, duž cijele naše obale u zimskim mjesecima presreću orade u njihovim migracijama, tako da tijekom tih svojih ribolovnih pohoda sezonski uspješno izvuku tisuće i tisuće nedoraslih oradela.

Da ne budu sami u tome, brinu se i privredni ribolovci koji podižu cijele zapase mreža, teške više tona, tih istih, praktički nedoraslih orada. Etika je u ovom slučaju, i za jedne i za druge, potpuno strana i nepoznata riječ od šest slova, i ništa više.

Reakcija prirode je, premda donekle očekivana, ipak iznenađujuća. Pod takvim pritiskom orada je pomaknula težinsku granicu spolnog sazrijevanja, tako da je u moru prisutno sve više oradela i lakših od 30 deka koje imaju potpuno razvijene ženske gonade.

Naime, orada je, kao protandrični hermafrodit, prvi dio života mužjak do otprilike 0,5 kilograma težine, odnosno 32 do 44 centimetra dužine, a tek onda, nakon transformacije, ženka. Pomicanjem granice spolne transformacije ova je riblja vrsta sebi osigurala potomstvo, unatoč iznimno velikom ribolovnom pritisku.

---

image
Najveća je možda teška pola kilograma
---

I STRIJELKE SU POSLJEDICA

No, to su tek neke potpuno jasne i većini jasno vidljive promjene do kojih je došlo zbog našeg uplitanja u poredak. Naime, premda smo na vrhu gospodarskog, prehrambenog, socijalnog i tko zna sve kakvog još ne poretka, to nipošto ne znači da se možemo ponašati bilo kako. Dapače, trebali bismo se ponašati kao odgovorni gospodari, pri čemu smo najčešće samo gospodari.

Globalno zatopljenje, za koje isto najvećim dijelom mi snosimo krivnju, rezultat je opće nebrige. Posljedica te nebrige je opći porast temperature, kako na suhom tako i u moru. I kad se shvati da je u pitanju najčešće tek nekoliko stupnjeva razlike, mnogi tada odmahuju rukom, uopće ne shvaćajući da tih nekoliko stupnjeva nekoj vrsti znači život, a nekoj potpunu propast.

Očiti primjer posljedice takve nebrige je prodor strijelki u posljednjih desetak godina. Mnogi ih smatraju krvoločnim ubojicama bez granice i mjere, no u pitanju je samo još jedan predator kojem je omogućeno da zađe u područja koja su mu donedavno bila hladna, odnosno životno nepodnošljiva.

---

image
Strijelke su mnogima izvrsna lovina
---

Zahvaljujući tom stupnju-dva, strijelka je sada sveprisutna vrsta u Jadranu, na žalost svim ribolovcima koji je ne znaju uloviti i na radost svim spinnerima koji uživaju u dinamičnim borbama s ovom ribom.

A usput, i to samo za informaciju, strijelka je inače stalna vrsta u brojnim drugim morima i nije istrijebila druge riblje vrste, baš kao što je slučaj i sa slivom Amazone u kojem žive nebrojene vrste riba, unatoč stalno prisutnim jatima uvijek gladnih pirana. Ono oko čega se trebamo brinuti nisu same strijelke, nego ponajprije način na koji su stigle i uzrok zbog kojega su postale naša svakodnevica.

BAČENA RIBA

Jednom mi je u neobaveznom razgovoru jedan stari ribar rekao kako najveću štetu moru i podmorju nije donio ni sonder, ni fluorokarbon, ni jaki motori na velikim ribolovnim brodovima, nego led. Mogućnost održivosti veće količine ulova zaleđivanjem omogućila je duži ribolovni boravak na moru, a onda i stvaranje zaliha, što je probudilo nezajažljive apetite koji su samo spavali čekajući impuls koji će ih pokrenuti. Jako puno ribe iz leda se baci, doduše ne odmah, nego nakon što joj istekne rok trajanja.

Trgovački su lanci prisiljeni tako raditi jer im to nameću zakoni, no sportskim ribolovcima takvi zakoni ne upravljaju.

U trenutku kad se u nekom ribolovnom pohodu odčepi, pa se riba pokrene, jako je teško obuzdati nagone i ne izloviti u tom trenutku sve što se može. Nažalost, malobrojni su u stanju stati i reći: Sad je dosta, neću više.

---

image
Ovakve se mačke jednostavno oslobode udice i vrate u more
---

Većina ribolovaca lovi preko granice potrebe, pri čemu je zakonsko ograničenje, premda jako važno, ipak na nekakav etički način sporedno. Naime, većina ribolovaca kad lovi, lovi za jedan, dva, eventualno tri obroka, jer svi vole frišku ribu i svi pritom kalkuliraju tražeći dobar razlog za ponovni izlazak na more. U takvim okolnostima izlov ribe za desetak i više obroka postaje besmislen.

Činjenica je da se dio ribe pokloni, a dio se sačuva, no prije nego što se potroši taj sačuvani dio s mora se donese još toliko, tako da u mnogim škrinjama stara riba ostaje tek još neko vrijeme, dok se u idućem generalnom spremanju ne baci kao višak stare ribe.

A da je bilo stati onda kad je ulovljeno onoliko koliko se može pojesti, u takve se situacije ne bi ni dolazilo.

Naravno da je taj segment dobrim dijelom odgovoran za ono s početka nekad je bilo ribe. U jednom zapasu plivarice ili potegu koće ribari mogu teško, pa i nikako kontrolirati što će završiti u mreži, ali udičari itekako mogu selektirati ulov. Prvi je korak svakako u odabiru selektivnog alata.

---

image
Mreže bez oznaka dignu se samo da se pokupi ulov, pa ih se odmah vraća u more
---

POVUCIMO POTEZ

Tako, primjerice, ako se love arbuni i orade, širina luka udice ne bi trebala biti ispod 12 milimetara, pa se na te udice ni ne bi polovilo toliko sitne ribe. Ako su na meti fratri, pa se uleti u jato malih pagara, tada bi trebalo dignuti sidro i premjestiti se. Ako se pod svićom nađe zubatac od pola kilograma, možda ga se baš i ne mora zatući ostima. Ako na parangalu završe mala mačka ili pas, možda ih se može obazrivo skinuti s udice i vratiti u more, a ne nužno zatući i baciti.

I tek ako se sve to ispoštuje, i kada se shvati da ćemo imati više ako više i ostavimo, priroda će spremno reagirati u željenom smjeru, pa onda možda naša djeca neće, kao mi, govoriti da je nekada bilo ribe.

---

image
Kirnji, srećom, još uvijek ima na južnom Jadranu
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Mirkov
Tomislav Mirkov
Ovakav je ulov danas uistinu rijetkost

Jedan od posljednjih gofova ulovljenih u jigerskoj eri pokraj Žirja

Strijelke su mnogima izvrsna lovina

Kirnje su postale rijetke na dubinama ispod 30 metara

Ovaj je pagar očito bio premalen

I jata cipala rjeđa su nego nekada

Teško je razumjeti zašto ove male podlanice i zubačić nisu vraćeni u more

Najveća je možda teška pola kilograma

Kirnji, srećom, još uvijek ima na južnom Jadranu

Tradicionalne tunje sad su uglavnom samo uspomena

Ovakve se mačke jednostavno oslobode udice i vrate u more

U potegu mreže nemoguće je izbjeći izlov ovih arbunića

Mreže bez oznaka dignu se samo da se pokupi ulov, pa ih se odmah vraća u more

Ovakve podlanice sanja svaki ribolovac

Sportski ribolovci uživaju u strijelkama

Strijelke na rubu grada velika su radost svim spinnerima

Ribolovnih je alata puno, i svi love
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/price-o-punim-kasetama-i-vrsama-nisu-neistinite-gdje-je-sva-ta-riba-nestala-1135955 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9aed4cf6c00927a95ae23c0563504a132e2cbf1f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8De+o+punim+ka%C5%A1etama+i+vr%C5%A1ama+nisu+neistinite.+Gdje+je+sva+ta+riba+nestala%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprice-o-punim-kasetama-i-vrsama-nisu-neistinite-gdje-je-sva-ta-riba-nestala-1135955 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprice-o-punim-kasetama-i-vrsama-nisu-neistinite-gdje-je-sva-ta-riba-nestala-1135955 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brojne promjene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brojne promjenePriče o punim kašetama i vršama nisu neistinite. Gdje je sva ta riba nestala?

Piše Tomislav Mirkov
19. listopada 2021. - 07:31

Nekad je bilo ribe, postala je sve češće korištena uzrečica, pogotovo među manje uspješnim ribolovcima, koji za izostanak ulova u pravilu krive apsolutno sve što im može pasti na pamet, sve osim sebe i vlastitog pristupa. No, ta je uzrečica, unatoč tim njurgavcima koji loše love, u dobrom dijelu ipak istinita.

Nekada i, što je posebno neugodno, ne baš toliko davno, ribe je bilo puno, puno više. Čak i oni manje spretni u ribolovu su prolazili poprilično solidno, a svako malo mogle su se čuti uglavnom istinite priče o neobično bogatim ulovima.

I naravno da se sada postavlja pitanje gdje je sva ta riba nestala. Oni njurgavci sada će spremno reći da je zapravo normalno što ribe nema upravo zbog tako nekontroliranog izlova kakav je punio te batele i vrše.

Nažalost, u tom...

16. svibanj 2024 18:45