stdClass Object ( [id] => 1359280 [title] => Prevare na rubu grada: donosimo savjete za zimski lov predatora shore jiggingom i light spinningom [alias] => prevare-na-rubu-grada-donosimo-savjete-za-zimski-lov-predatora-shore-jiggingom-i-light-spinningom [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve duži i samim time ipak nešto topliji dani, naprosto mame i zovu u ribolov.

No taj porast temperature uz koji je boravak na otvorenom sasvim ugodan, nije jedini razlog zbog kojeg vrijedi izaći na more.

U podmorju je proljeće u najavi također prisutno sa svim svojim prvim buđenjima.

Zbog intenziteta svjetla vegetacija polako kreće s bujanjem, a sitna riba privučena obiljem hrane i zatopljenjem već polako prilazi obali.

Budući da se u podmorskom svijetu većina događanja svodi na ‘jedi i ne budi pojeden‘, predatori na kraju ipak vode glavnu riječ.

Privučeni sve brojnijom sitnom ribom lovci podmorja prilaze samom kraju što je uz spomenuti ugodni boravak na otvorenom, itekako dobar razlog za ribolovnu avanturu.

Iako se predatori s obale mogu loviti na brojne načine, lov varalicama je ipak najatraktivniji. Razlog tome je u prvom redu dinamičnost jer ribolovac ni u jednom trenutku ne spušta pribor iz ruku, grozničavo nastojeći komadu, drveta, plastike ili silikona, udahnuti život i isprovocirati napad.

No zabacivati se ne može bilo gdje, bilo što, i bilo kada. Stoga bi valjalo napraviti malu selekciju unutar tih triju važnih odrednica.

Svaki porat ima svoga brancina, stara je maksima.

No, u ovo se doba godine stvari malo mijenjaju, jer svježi kurenti donose i druge lovce, tako da je onaj domaći brancin, ukoliko već nije stradao, sada u više nego dobrom društvu.

No dobar broj predatora nikada neće ni ući u lučice, jednim dijelom zbog nižeg saliniteta koji je u lučicama konstanta, a drugim dijelom jer im nije u prirodi ulazak u zaljevska mora bez mogućnosti uzmaka.

---

image

Ponekad treba loviti i kontra vjetra

---

Naime, predatori sigurno nisu uspjeli narasti tako što se nisu stalno obazirali za sobom pazeći na svaki nagovještaj opasnosti i osiguravajući sebi uzmak u ‘duboko modro‘.

U ovo doba godine brzi predatori, koji se veći dio godine zadržavaju na otvorenom, ili barem relativno otvorenom moru, prilaze kraju loveći svu silu sitne ribe koja u najvećem broju slučajeva nije ni svjesna svih opasnosti koje nudi život u uzobalju.

Premda je takvih predatora puno, od lica, preko luceva, do palamida i uvijek prisutnih brancina i strijelki, najčešći i najbrojniji gosti na obalnim ribolovcima dostupnim pozicijama su šaruni i ušate.

Dok se šaruni preko dana zadržavaju u dubljim pridnenim slojevima dalje od obale, ušate su i po danu često uz samu obalu, ali dobro skrivene u sjeni velikog stijenja.

Naravno, osim u sjenovitim zaklonima možemo ih naći i na otvorenijem moru na samoj površini, pri čemu su unatoč brojnim jatnim formacijama, obalnim ribolovcima, nažalost, potpuno nedostupne.

No zato gašenjem dana njihova podozrivost i urođeni oprez padaju ustupajući mjesto jednako snažnom porivu hranjenja.

---

image

Ušate vole wobblere

---

U zavisnosti od pozicije ovi će lovci prići obali s malom vremenskom razlikom, no ta je razlika u stvarnosti vrlo mala.

Posljednji sat prije i sat vremena nakon zalaza sunca pravo je vrijeme za nadmetanje s gladnim šarunima.

Ušate će pak čekati potpuni mrak nakon čega će svoj lov nastaviti do svitanja.

Iako se mogu loviti različitim tehnikama i varalicama, nekoliko pristupa ipak daje znatno bolje rezultate.

Prvi je nedvojbeno shore jigging.

Ovim se pristupom mogu uloviti svi predatori koji vole progoniti plijen.

Naime, za ovakvu se tehniku koriste jiggovi, pune metalne varalice koje se nakon što se izbace što je moguće dalje od obale, brzo vuku prema kraju i to iz dva važna razloga.

Prvi je taj što lovci poput lica i šaruna vole plijen koji se brzo kreće, a drugi je možda još praktičnije prirode.

Naime, ove varalice vrlo brzo tonu tako da ih, ukoliko ne želimo umjesto ribe zakačiti dno, trebamo vrlo brzo povlačiti.

Pored spomenutih lica i šaruna, na ovaj se način mogu uloviti i pauci, pirge, ali i strijelke i brancini.

---

image

Pribor je jednostavan i kvalitetan

---

Pribor za ovakav način lova nije kompliciran, no zato mora biti kvalitetan.

Štap bi trebao biti dug između 2,70 i 3 metra, težine izbačaja od 50 do 100 grama što omogućuje vođenje i težih varalica željenom putanjom i načinom.

Zahvaljujući žilavosti takvog štapa, prilikom kačenja ribe neće biti neugodnih iznenađenja.

Rola bi trebala biti spinnerska pri čemu jeftini modeli u ovakvom ribolovu padaju na testu izdržljivosti.

Kod shore jigginga je zbog karakterističnog trzanja i vođenja varalice svaki segment role pod velikim i stalnim opterećenjem zbog čega svaki dio mora biti vrlo kvalitetno izrađen.

Upredenica također mora biti adekvatne kvalitete.

Jeftinije i lošije sukane upredenice će svoje mane pokazati već nakon prvih pola sat do sat ribolova što prilikom kačenja lovine može lako rezultirati gubitkom ribe.

Predvez u dužini metar do metar i pol je obavezno fluorokarbonski, promjera koji može parirati težini varalica.

Drugi, i većini spinnera, zanimljiviji način je light spinning što podrazumijeva korištenje finijeg pribora i lakših varalica.

Od varalica su najzastupljeniji minijaturni wobbleri dužine do 6 centimetara te silikonske varalice među kojima naviše uspjeha imaju realistične imitacije do 9 centimetara dužine.

I u ovom slučaju štap i rola moraju biti spinnerski, lagani i visokokvalitetni.

Štap ne bi trebao biti duži od 2,7 metara, žilave konstrukcije i po mogućnosti jednodijelne izvedbe.

Rola ne mora biti velika.

Dapače, manji modeli uvijek imaju prednost s tim da namatanje mora biti savršeno.

---

image

Wobbleri često kače sa strane

---

Naime, prilikom varaličarenja varalicama koje imaju malu težinu, struna je dobrim dijelom opuštena, tako da, ukoliko rola ne namata savršeno, vrlo brzo dolazi do gužve na kalemu nakon čega je najpametnije namotati novu strunu.

Sama struna je obavezno spinnerska upredenica mekana i podatna koja će u skladu sa savršenim radom role rezultirati mekanim i urednim namotajima na kalemu.

Istovremeno mora biti malog promjera, od 0,08 do 0,16 milimetara i velike nosivosti.

Fluorokarbon bi trebao biti također što je moguće kvalitetniji.

Budući da je osnovna struna jako tanka, i predvez mora biti sličnog promjera kako bi se lagana varalica što prirodnije ponašala.

A princip lova wobblerima je vrlo jednostavan.

Nakon što je moguće daljeg izbačaja, wobbler se povlačenjem potapa na radnu dubinu te se uz trzaje vrha štapa animira, predstavljajući ga kao ranjivu i vrlo jestivu lovinu.

Prilikom povlačenja treba raditi česte zastoje, katkada i duže od petnaestak sekundi koji će potaknuti riblju radoznalost.

Do većine napada dolazi upravo u trenutku kada varalica nakon stanke ponovo krene.

Važno je napomenuti da se prilikom povlačenja wobblera, rolom služimo samo da bismo namotali višak strune.

Sva povlačenja i trzanja izvode se isključivo štapom, trzanjem iz zgloba šake.

---

image

Jigovi se vode brzo

---

Na sličan se način vode i silikonci s tim da se ove varalice mogu koristiti sa i bez opterećenja. Da se podsjetimo, kod silikona koji se koristi u izradi ovih varalica proces polimerizacije nije dovršen tako da su ove varalice mekše od klasičnog, do kraja ispolimeriziranog silikona što im omogućuje onu jedinstvenu živost pod morem.

Te varalice drhte plešu, trzaju se i grče baš kao da su žive, a što se sve postiže pomoću vještog vođenja vrhom štapa.

Teži i deblji modeli se mogu koristiti bez ikakvog dodatnog otežanja i tada se najčešće vuku po, ili neposredno ispod same površine.

Lov pod površinom je u velikom broju slučajeva vrlo učinkovit iz vrlo jednostavnog i konkretnog razloga koji ima svoju paralelu u kopnenom svijetu.

Kad pokušavate nekoga ulovit na nogometnom stadionu, tada taj lov može potrajati, pri čemu lovljeni ima baš velike šanse za bijeg i to na koju god stranu poželi.

No ukoliko se lovljeni nađe pred zidom tada će teško pobjeći jer mu je uzmak itekako ograničen.

Površina mora je zid za većinu lovljene ribe i predatori to jako dobro znaju.

Streloviti napad iz dubine prema površini je ravan pikiranju ptice grabljivice na svoju žrtvu na livadi – žrtva ni u kom slučaju nema gdje pojeći i šanse su joj ravne nuli.

Stoga vodeći varalicu po površini predatoru zapravo nudimo plijen na pladnju.

Nasuprot neotežanim silikoncima, tehnika lova sa silikoncima otežanima jigg glavama je nešto drukčija, ali nipošto manje zanimljiva i zahtjevna. Zavisno od dubine na kojoj se predatori nalaze, varalica se nakon izbacivanja pušta da potone pri čemu se najčešće odbrojava tako da se uz malo kalkuliranja vrlo brzo, lako i učinkovito može pretražiti vodeni stupac. Nakon što varalica dosegne zamišljenu lovnu dubinu, trzajima vrha štapa se počinje s privlačenjem.

Pritom treba voditi računa o tome da u svakom zastoju varalica tone što lako može rezultirati zadjevom pogotovo na plićim terenima.

Velika prednost silikonaca u odnosu na ostale varalice je njihova relativno niska nabavna cijena te mogućnost brojnih kombinacija.

Naime, ista varalica s različitim otežanjem se različito ponaša i različito vodi.

---

image

Veličina očito nije prepreka

---

Jigg udica ima raznih, od onih s običnom, okruglom olovnom glavom, preko plosnatih ili valjkastih pa do onih s glavom oblika riblje glave.

Osim toga, silikonci se lako mogu spajati što otvara nove mogućnosti. Glava jednog silikonca se pomoću plamena upaljača lako može spojiti s repom nekog drugog silikonca čime se dobija potpuno nova varalica.

Jedna od velikih prednosti koju imaju silikonci u odnosu na wobblere i ostale varalice naoružane trokukim udicama je upravo u njihovoj podatnosti koja omogućuje sigurno kačenje.

Dok će u većini slučajeva šaruni i ušate, klasičnim varalicama biti zakačene za obraz ili opnu na ustima, kod kačenja silikonskim varalicama unatoč samo jednoj udici uglavnom se kače duboko i sigurno.

U trenutku kada riba napadne silikonsku varalicu i pokuša je progutati, varalica će gotovo bez otpora skliznuti u ždrijelo omogućujući kvalitetno kačenje.

Jedina negativnost silIkonaca leži upravo u njihovoj prednosti, mekanom tijelu.

Naime, prilikom lova zubatijih lovaca poput ušata ili lica, silikonske varalice često ne prežive susret s oštrim zubima.

No to se lako iskompenzira spomenutom malom cijenom i bogatim ulovom koji se može ostvariti.

Preostaje još samo naoružati se dovoljnim brojem varalica i otići po gušte na vanjsku stranu najbližeg lukobrana.

---

image

1:0, a igramo barem do 10

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za ribolov uzobalnih zimskih predatora ne treba putovati miljama. Dovoljno je izaći na vanjsku stranu lukobrana i prevariti prvog lovca u blizini… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobro je znati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Za ribolov uzobalnih zimskih predatora ne treba putovati miljama. Dovoljno je izaći na vanjsku stranu lukobrana i prevariti prvog lovca u blizini… dobro je znati 2 0 10100 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-29 09:46:53 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-29 11:19:12 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-01-29 09:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Za ribolov uzobalnih zimskih predatora ne treba putovati miljama. Dovoljno je izaći na vanjsku stranu lukobrana i prevariti prvog lovca u blizini… [metadata] => robots= author= title=Prevare na rubu grada: donosimo savjete za zimski lov predatora shore jiggingom i light spinningom page_title=Prevare na rubu grada: donosimo savjete za zimski lov predatora shore jiggingom i light spinningom [metakey] => zimski lov, zimski ribolov, shore jigging, light spinning, Boris Bulić, ribolov, lov predatora, kako loviti zimi, ribolov u lučici, ribolov u luci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26472241.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464935.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464927.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464928.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464930.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464931.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464932.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464933.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464934.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464936.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464937.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26464939.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Povr\u0161inci su posebno lovni i po danu<\/p>","

Ponekad treba loviti i kontra vjetra<\/p>","

U\u0161ate vole wobblere<\/p>","

\u0160aruni se hrane ribom ove veli\u010dine<\/p>","

Prevara je uspjela<\/p>","

1:0, a igramo barem do 10<\/p>","

Pribor je jednostavan i kvalitetan<\/p>","

Wobbleri \u010desto ka\u010de sa strane<\/p>","

Varalicama treba udahnuti \u017eivot<\/p>","

A samo je htio pomirisati<\/p>","

Jigovi se vode brzo<\/p>","

Veli\u010dina o\u010dito nije prepreka<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_26472241_1920.jpg":"1920x1080","k_26472241_1280.jpg":"1280x1280","k_26472241_1024.jpg":"1024x1024","k_26472241_640.jpg":"640x640","k_26472241_480.jpg":"480x480","k_26472241_340.jpg":"340x340","k_26472241_220.jpg":"220x220","o_26472241_1280.jpg":"1280x720","o_26472241_1024.jpg":"1024x576","o_26472241_640.jpg":"640x360","o_26472241_480.jpg":"480x270","o_26472241_340.jpg":"340x191","o_26472241_220.jpg":"220x123","h_26472241_1280.jpg":"1280x854","h_26472241_1024.jpg":"1024x683","h_26472241_640.jpg":"640x427","h_26472241_480.jpg":"480x320","h_26472241_340.jpg":"340x227","h_26472241_220.jpg":"220x147","pp_26472241_1280.jpg":"1280x1628","pp_26472241_1024.jpg":"1024x1303","pp_26472241_640.jpg":"640x814","pp_26472241_480.jpg":"480x611","pp_26472241_340.jpg":"340x432","pp_26472241_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26464935_1920.jpg":"1920x1080","k_26464935_1280.jpg":"1280x1280","k_26464935_1024.jpg":"1024x1024","k_26464935_640.jpg":"640x640","k_26464935_480.jpg":"480x480","k_26464935_340.jpg":"340x340","k_26464935_220.jpg":"220x220","o_26464935_1280.jpg":"1280x960","o_26464935_1024.jpg":"1024x768","o_26464935_640.jpg":"640x480","o_26464935_480.jpg":"480x360","o_26464935_340.jpg":"340x255","o_26464935_220.jpg":"220x165","h_26464935_1280.jpg":"1280x854","h_26464935_1024.jpg":"1024x683","h_26464935_640.jpg":"640x427","h_26464935_480.jpg":"480x320","h_26464935_340.jpg":"340x227","h_26464935_220.jpg":"220x147","pp_26464935_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464935_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464935_640.jpg":"640x814","pp_26464935_480.jpg":"480x611","pp_26464935_340.jpg":"340x432","pp_26464935_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x887","hd_26464927_1920.jpg":"1920x1080","k_26464927_1280.jpg":"1280x1280","k_26464927_1024.jpg":"1024x1024","k_26464927_640.jpg":"640x640","k_26464927_480.jpg":"480x480","k_26464927_340.jpg":"340x340","k_26464927_220.jpg":"220x220","o_26464927_1280.jpg":"1280x591","o_26464927_1024.jpg":"1024x473","o_26464927_640.jpg":"640x295","o_26464927_480.jpg":"480x221","o_26464927_340.jpg":"340x157","o_26464927_220.jpg":"220x101","h_26464927_1280.jpg":"1280x854","h_26464927_1024.jpg":"1024x683","h_26464927_640.jpg":"640x427","h_26464927_480.jpg":"480x320","h_26464927_340.jpg":"340x227","h_26464927_220.jpg":"220x147","pp_26464927_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464927_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464927_640.jpg":"640x814","pp_26464927_480.jpg":"480x611","pp_26464927_340.jpg":"340x432","pp_26464927_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1908x4128","hd_26464928_1920.jpg":"1920x1080","k_26464928_1280.jpg":"1280x1280","k_26464928_1024.jpg":"1024x1024","k_26464928_640.jpg":"640x640","k_26464928_480.jpg":"480x480","k_26464928_340.jpg":"340x340","k_26464928_220.jpg":"220x220","o_26464928_1280.jpg":"1280x2769","o_26464928_1024.jpg":"1024x2215","o_26464928_640.jpg":"640x1384","o_26464928_480.jpg":"480x1038","o_26464928_340.jpg":"340x735","o_26464928_220.jpg":"220x475","h_26464928_1280.jpg":"1280x854","h_26464928_1024.jpg":"1024x683","h_26464928_640.jpg":"640x427","h_26464928_480.jpg":"480x320","h_26464928_340.jpg":"340x227","h_26464928_220.jpg":"220x147","pp_26464928_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464928_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464928_640.jpg":"640x814","pp_26464928_480.jpg":"480x611","pp_26464928_340.jpg":"340x432","pp_26464928_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3410","hd_26464930_1920.jpg":"1920x1080","k_26464930_1280.jpg":"1280x1280","k_26464930_1024.jpg":"1024x1024","k_26464930_640.jpg":"640x640","k_26464930_480.jpg":"480x480","k_26464930_340.jpg":"340x340","k_26464930_220.jpg":"220x220","o_26464930_1280.jpg":"1280x2273","o_26464930_1024.jpg":"1024x1818","o_26464930_640.jpg":"640x1136","o_26464930_480.jpg":"480x852","o_26464930_340.jpg":"340x603","o_26464930_220.jpg":"220x390","h_26464930_1280.jpg":"1280x854","h_26464930_1024.jpg":"1024x683","h_26464930_640.jpg":"640x427","h_26464930_480.jpg":"480x320","h_26464930_340.jpg":"340x227","h_26464930_220.jpg":"220x147","pp_26464930_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464930_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464930_640.jpg":"640x814","pp_26464930_480.jpg":"480x611","pp_26464930_340.jpg":"340x432","pp_26464930_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26464931_1920.jpg":"1920x1080","k_26464931_1280.jpg":"1280x1280","k_26464931_1024.jpg":"1024x1024","k_26464931_640.jpg":"640x640","k_26464931_480.jpg":"480x480","k_26464931_340.jpg":"340x340","k_26464931_220.jpg":"220x220","o_26464931_1280.jpg":"1280x960","o_26464931_1024.jpg":"1024x768","o_26464931_640.jpg":"640x480","o_26464931_480.jpg":"480x360","o_26464931_340.jpg":"340x255","o_26464931_220.jpg":"220x165","h_26464931_1280.jpg":"1280x854","h_26464931_1024.jpg":"1024x683","h_26464931_640.jpg":"640x427","h_26464931_480.jpg":"480x320","h_26464931_340.jpg":"340x227","h_26464931_220.jpg":"220x147","pp_26464931_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464931_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464931_640.jpg":"640x814","pp_26464931_480.jpg":"480x611","pp_26464931_340.jpg":"340x432","pp_26464931_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_26464932_1920.jpg":"1920x1080","k_26464932_1280.jpg":"1280x1280","k_26464932_1024.jpg":"1024x1024","k_26464932_640.jpg":"640x640","k_26464932_480.jpg":"480x480","k_26464932_340.jpg":"340x340","k_26464932_220.jpg":"220x220","o_26464932_1280.jpg":"1280x720","o_26464932_1024.jpg":"1024x576","o_26464932_640.jpg":"640x360","o_26464932_480.jpg":"480x270","o_26464932_340.jpg":"340x191","o_26464932_220.jpg":"220x123","h_26464932_1280.jpg":"1280x854","h_26464932_1024.jpg":"1024x683","h_26464932_640.jpg":"640x427","h_26464932_480.jpg":"480x320","h_26464932_340.jpg":"340x227","h_26464932_220.jpg":"220x147","pp_26464932_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464932_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464932_640.jpg":"640x814","pp_26464932_480.jpg":"480x611","pp_26464932_340.jpg":"340x432","pp_26464932_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2645","hd_26464933_1920.jpg":"1920x1080","k_26464933_1280.jpg":"1280x1280","k_26464933_1024.jpg":"1024x1024","k_26464933_640.jpg":"640x640","k_26464933_480.jpg":"480x480","k_26464933_340.jpg":"340x340","k_26464933_220.jpg":"220x220","o_26464933_1280.jpg":"1280x1763","o_26464933_1024.jpg":"1024x1410","o_26464933_640.jpg":"640x881","o_26464933_480.jpg":"480x661","o_26464933_340.jpg":"340x468","o_26464933_220.jpg":"220x303","h_26464933_1280.jpg":"1280x854","h_26464933_1024.jpg":"1024x683","h_26464933_640.jpg":"640x427","h_26464933_480.jpg":"480x320","h_26464933_340.jpg":"340x227","h_26464933_220.jpg":"220x147","pp_26464933_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464933_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464933_640.jpg":"640x814","pp_26464933_480.jpg":"480x611","pp_26464933_340.jpg":"340x432","pp_26464933_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26464934_1920.jpg":"1920x1080","k_26464934_1280.jpg":"1280x1280","k_26464934_1024.jpg":"1024x1024","k_26464934_640.jpg":"640x640","k_26464934_480.jpg":"480x480","k_26464934_340.jpg":"340x340","k_26464934_220.jpg":"220x220","o_26464934_1280.jpg":"1280x1706","o_26464934_1024.jpg":"1024x1365","o_26464934_640.jpg":"640x853","o_26464934_480.jpg":"480x640","o_26464934_340.jpg":"340x453","o_26464934_220.jpg":"220x293","h_26464934_1280.jpg":"1280x854","h_26464934_1024.jpg":"1024x683","h_26464934_640.jpg":"640x427","h_26464934_480.jpg":"480x320","h_26464934_340.jpg":"340x227","h_26464934_220.jpg":"220x147","pp_26464934_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464934_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464934_640.jpg":"640x814","pp_26464934_480.jpg":"480x611","pp_26464934_340.jpg":"340x432","pp_26464934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26464936_1920.jpg":"1920x1080","k_26464936_1280.jpg":"1280x1280","k_26464936_1024.jpg":"1024x1024","k_26464936_640.jpg":"640x640","k_26464936_480.jpg":"480x480","k_26464936_340.jpg":"340x340","k_26464936_220.jpg":"220x220","o_26464936_1280.jpg":"1280x960","o_26464936_1024.jpg":"1024x768","o_26464936_640.jpg":"640x480","o_26464936_480.jpg":"480x360","o_26464936_340.jpg":"340x255","o_26464936_220.jpg":"220x165","h_26464936_1280.jpg":"1280x854","h_26464936_1024.jpg":"1024x683","h_26464936_640.jpg":"640x427","h_26464936_480.jpg":"480x320","h_26464936_340.jpg":"340x227","h_26464936_220.jpg":"220x147","pp_26464936_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464936_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464936_640.jpg":"640x814","pp_26464936_480.jpg":"480x611","pp_26464936_340.jpg":"340x432","pp_26464936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26464937_1920.jpg":"1920x1080","k_26464937_1280.jpg":"1280x1280","k_26464937_1024.jpg":"1024x1024","k_26464937_640.jpg":"640x640","k_26464937_480.jpg":"480x480","k_26464937_340.jpg":"340x340","k_26464937_220.jpg":"220x220","o_26464937_1280.jpg":"1280x960","o_26464937_1024.jpg":"1024x768","o_26464937_640.jpg":"640x480","o_26464937_480.jpg":"480x360","o_26464937_340.jpg":"340x255","o_26464937_220.jpg":"220x165","h_26464937_1280.jpg":"1280x854","h_26464937_1024.jpg":"1024x683","h_26464937_640.jpg":"640x427","h_26464937_480.jpg":"480x320","h_26464937_340.jpg":"340x227","h_26464937_220.jpg":"220x147","pp_26464937_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464937_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464937_640.jpg":"640x814","pp_26464937_480.jpg":"480x611","pp_26464937_340.jpg":"340x432","pp_26464937_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1077","hd_26464939_1920.jpg":"1920x1080","k_26464939_1280.jpg":"1280x1280","k_26464939_1024.jpg":"1024x1024","k_26464939_640.jpg":"640x640","k_26464939_480.jpg":"480x480","k_26464939_340.jpg":"340x340","k_26464939_220.jpg":"220x220","o_26464939_1280.jpg":"1280x718","o_26464939_1024.jpg":"1024x574","o_26464939_640.jpg":"640x359","o_26464939_480.jpg":"480x269","o_26464939_340.jpg":"340x190","o_26464939_220.jpg":"220x123","h_26464939_1280.jpg":"1280x854","h_26464939_1024.jpg":"1024x683","h_26464939_640.jpg":"640x427","h_26464939_480.jpg":"480x320","h_26464939_340.jpg":"340x227","h_26464939_220.jpg":"220x147","pp_26464939_1280.jpg":"1280x1628","pp_26464939_1024.jpg":"1024x1303","pp_26464939_640.jpg":"640x814","pp_26464939_480.jpg":"480x611","pp_26464939_340.jpg":"340x432","pp_26464939_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14937780 Threads: 3 Questions: 3144384566 Slow queries: 7010871 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234847083 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/prevare-na-rubu-grada-donosimo-savjete-za-zimski-lov-predatora-shore-jiggingom-i-light-spinningom-1359280 [printLink] => /om/ribolov/prevare-na-rubu-grada-donosimo-savjete-za-zimski-lov-predatora-shore-jiggingom-i-light-spinningom-1359280?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 745818 [name] => zimski lov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-29 10:58:25 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-lov [link] => /tag/zimski-lov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659620 [name] => zimski ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-12 18:52:39 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-ribolov [link] => /tag/zimski-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650554 [name] => shore jigging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => shore-jigging [link] => /tag/shore-jigging ) [3] => stdClass Object ( [id] => 709526 [name] => light spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-17 08:26:46 [main_article_id] => 0 [alias] => light-spinning [link] => /tag/light-spinning ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 745819 [name] => lov predatora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-29 10:58:26 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-predatora [link] => /tag/lov-predatora ) [7] => stdClass Object ( [id] => 702211 [name] => kako loviti zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-09 07:39:23 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-zimi [link] => /tag/kako-loviti-zimi ) [8] => stdClass Object ( [id] => 676779 [name] => ribolov u lučici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-07 14:00:37 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-lucici [link] => /tag/ribolov-u-lucici ) [9] => stdClass Object ( [id] => 662769 [name] => ribolov u luci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-11 14:24:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-luci [link] => /tag/ribolov-u-luci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za ribolov uzobalnih zimskih predatora ne treba putovati miljama. Dovoljno je izaći na vanjsku stranu lukobrana i prevariti prvog lovca u blizini… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobro je znati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prevare na rubu grada: donosimo savjete za zimski lov predatora shore jiggingom i light spinningom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-06-33-56-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26472241.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Površinci su posebno lovni i po danu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26472241.jpg [title] =>

Površinci su posebno lovni i po danu

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464935.jpg [title] =>

Ponekad treba loviti i kontra vjetra

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464927.jpg [title] =>

Ušate vole wobblere

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464928.jpg [title] =>

Šaruni se hrane ribom ove veličine

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464930.jpg [title] =>

Prevara je uspjela

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464931.jpg [title] =>

1:0, a igramo barem do 10

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464932.jpg [title] =>

Pribor je jednostavan i kvalitetan

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464933.jpg [title] =>

Wobbleri često kače sa strane

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464934.jpg [title] =>

Varalicama treba udahnuti život

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464936.jpg [title] =>

A samo je htio pomirisati

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464937.jpg [title] =>

Jigovi se vode brzo

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26464939.jpg [title] =>

Veličina očito nije prepreka

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sve duži i samim time ipak nešto topliji dani, naprosto mame i zovu u ribolov.

No taj porast temperature uz koji je boravak na otvorenom sasvim ugodan, nije jedini razlog zbog kojeg vrijedi izaći na more.

U podmorju je proljeće u najavi također prisutno sa svim svojim prvim buđenjima.

Zbog intenziteta svjetla vegetacija polako kreće s bujanjem, a sitna riba privučena obiljem hrane i zatopljenjem već polako prilazi obali.

Budući da se u podmorskom svijetu većina događanja svodi na ‘jedi i ne budi pojeden‘, predatori na kraju ipak vode glavnu riječ.

Privučeni sve brojnijom sitnom ribom lovci podmorja prilaze samom kraju što je uz spomenuti ugodni boravak na otvorenom, itekako dobar razlog za ribolovnu avanturu.

Iako se predatori s obale mogu loviti na brojne načine, lov varalicama je ipak najatraktivniji. Razlog tome je u prvom redu dinamičnost jer ribolovac ni u jednom trenutku ne spušta pribor iz ruku, grozničavo nastojeći komadu, drveta, plastike ili silikona, udahnuti život i isprovocirati napad.

No zabacivati se ne može bilo gdje, bilo što, i bilo kada. Stoga bi valjalo napraviti malu selekciju unutar tih triju važnih odrednica.

Svaki porat ima svoga brancina, stara je maksima.

No, u ovo se doba godine stvari malo mijenjaju, jer svježi kurenti donose i druge lovce, tako da je onaj domaći brancin, ukoliko već nije stradao, sada u više nego dobrom društvu.

No dobar broj predatora nikada neće ni ući u lučice, jednim dijelom zbog nižeg saliniteta koji je u lučicama konstanta, a drugim dijelom jer im nije u prirodi ulazak u zaljevska mora bez mogućnosti uzmaka.

---

image

Ponekad treba loviti i kontra vjetra

---

Naime, predatori sigurno nisu uspjeli narasti tako što se nisu stalno obazirali za sobom pazeći na svaki nagovještaj opasnosti i osiguravajući sebi uzmak u ‘duboko modro‘.

U ovo doba godine brzi predatori, koji se veći dio godine zadržavaju na otvorenom, ili barem relativno otvorenom moru, prilaze kraju loveći svu silu sitne ribe koja u najvećem broju slučajeva nije ni svjesna svih opasnosti koje nudi život u uzobalju.

Premda je takvih predatora puno, od lica, preko luceva, do palamida i uvijek prisutnih brancina i strijelki, najčešći i najbrojniji gosti na obalnim ribolovcima dostupnim pozicijama su šaruni i ušate.

Dok se šaruni preko dana zadržavaju u dubljim pridnenim slojevima dalje od obale, ušate su i po danu često uz samu obalu, ali dobro skrivene u sjeni velikog stijenja.

Naravno, osim u sjenovitim zaklonima možemo ih naći i na otvorenijem moru na samoj površini, pri čemu su unatoč brojnim jatnim formacijama, obalnim ribolovcima, nažalost, potpuno nedostupne.

No zato gašenjem dana njihova podozrivost i urođeni oprez padaju ustupajući mjesto jednako snažnom porivu hranjenja.

---

image

Ušate vole wobblere

---

U zavisnosti od pozicije ovi će lovci prići obali s malom vremenskom razlikom, no ta je razlika u stvarnosti vrlo mala.

Posljednji sat prije i sat vremena nakon zalaza sunca pravo je vrijeme za nadmetanje s gladnim šarunima.

Ušate će pak čekati potpuni mrak nakon čega će svoj lov nastaviti do svitanja.

Iako se mogu loviti različitim tehnikama i varalicama, nekoliko pristupa ipak daje znatno bolje rezultate.

Prvi je nedvojbeno shore jigging.

Ovim se pristupom mogu uloviti svi predatori koji vole progoniti plijen.

Naime, za ovakvu se tehniku koriste jiggovi, pune metalne varalice koje se nakon što se izbace što je moguće dalje od obale, brzo vuku prema kraju i to iz dva važna razloga.

Prvi je taj što lovci poput lica i šaruna vole plijen koji se brzo kreće, a drugi je možda još praktičnije prirode.

Naime, ove varalice vrlo brzo tonu tako da ih, ukoliko ne želimo umjesto ribe zakačiti dno, trebamo vrlo brzo povlačiti.

Pored spomenutih lica i šaruna, na ovaj se način mogu uloviti i pauci, pirge, ali i strijelke i brancini.

---

image

Pribor je jednostavan i kvalitetan

---

Pribor za ovakav način lova nije kompliciran, no zato mora biti kvalitetan.

Štap bi trebao biti dug između 2,70 i 3 metra, težine izbačaja od 50 do 100 grama što omogućuje vođenje i težih varalica željenom putanjom i načinom.

Zahvaljujući žilavosti takvog štapa, prilikom kačenja ribe neće biti neugodnih iznenađenja.

Rola bi trebala biti spinnerska pri čemu jeftini modeli u ovakvom ribolovu padaju na testu izdržljivosti.

Kod shore jigginga je zbog karakterističnog trzanja i vođenja varalice svaki segment role pod velikim i stalnim opterećenjem zbog čega svaki dio mora biti vrlo kvalitetno izrađen.

Upredenica također mora biti adekvatne kvalitete.

Jeftinije i lošije sukane upredenice će svoje mane pokazati već nakon prvih pola sat do sat ribolova što prilikom kačenja lovine može lako rezultirati gubitkom ribe.

Predvez u dužini metar do metar i pol je obavezno fluorokarbonski, promjera koji može parirati težini varalica.

Drugi, i većini spinnera, zanimljiviji način je light spinning što podrazumijeva korištenje finijeg pribora i lakših varalica.

Od varalica su najzastupljeniji minijaturni wobbleri dužine do 6 centimetara te silikonske varalice među kojima naviše uspjeha imaju realistične imitacije do 9 centimetara dužine.

I u ovom slučaju štap i rola moraju biti spinnerski, lagani i visokokvalitetni.

Štap ne bi trebao biti duži od 2,7 metara, žilave konstrukcije i po mogućnosti jednodijelne izvedbe.

Rola ne mora biti velika.

Dapače, manji modeli uvijek imaju prednost s tim da namatanje mora biti savršeno.

---

image

Wobbleri često kače sa strane

---

Naime, prilikom varaličarenja varalicama koje imaju malu težinu, struna je dobrim dijelom opuštena, tako da, ukoliko rola ne namata savršeno, vrlo brzo dolazi do gužve na kalemu nakon čega je najpametnije namotati novu strunu.

Sama struna je obavezno spinnerska upredenica mekana i podatna koja će u skladu sa savršenim radom role rezultirati mekanim i urednim namotajima na kalemu.

Istovremeno mora biti malog promjera, od 0,08 do 0,16 milimetara i velike nosivosti.

Fluorokarbon bi trebao biti također što je moguće kvalitetniji.

Budući da je osnovna struna jako tanka, i predvez mora biti sličnog promjera kako bi se lagana varalica što prirodnije ponašala.

A princip lova wobblerima je vrlo jednostavan.

Nakon što je moguće daljeg izbačaja, wobbler se povlačenjem potapa na radnu dubinu te se uz trzaje vrha štapa animira, predstavljajući ga kao ranjivu i vrlo jestivu lovinu.

Prilikom povlačenja treba raditi česte zastoje, katkada i duže od petnaestak sekundi koji će potaknuti riblju radoznalost.

Do većine napada dolazi upravo u trenutku kada varalica nakon stanke ponovo krene.

Važno je napomenuti da se prilikom povlačenja wobblera, rolom služimo samo da bismo namotali višak strune.

Sva povlačenja i trzanja izvode se isključivo štapom, trzanjem iz zgloba šake.

---

image

Jigovi se vode brzo

---

Na sličan se način vode i silikonci s tim da se ove varalice mogu koristiti sa i bez opterećenja. Da se podsjetimo, kod silikona koji se koristi u izradi ovih varalica proces polimerizacije nije dovršen tako da su ove varalice mekše od klasičnog, do kraja ispolimeriziranog silikona što im omogućuje onu jedinstvenu živost pod morem.

Te varalice drhte plešu, trzaju se i grče baš kao da su žive, a što se sve postiže pomoću vještog vođenja vrhom štapa.

Teži i deblji modeli se mogu koristiti bez ikakvog dodatnog otežanja i tada se najčešće vuku po, ili neposredno ispod same površine.

Lov pod površinom je u velikom broju slučajeva vrlo učinkovit iz vrlo jednostavnog i konkretnog razloga koji ima svoju paralelu u kopnenom svijetu.

Kad pokušavate nekoga ulovit na nogometnom stadionu, tada taj lov može potrajati, pri čemu lovljeni ima baš velike šanse za bijeg i to na koju god stranu poželi.

No ukoliko se lovljeni nađe pred zidom tada će teško pobjeći jer mu je uzmak itekako ograničen.

Površina mora je zid za većinu lovljene ribe i predatori to jako dobro znaju.

Streloviti napad iz dubine prema površini je ravan pikiranju ptice grabljivice na svoju žrtvu na livadi – žrtva ni u kom slučaju nema gdje pojeći i šanse su joj ravne nuli.

Stoga vodeći varalicu po površini predatoru zapravo nudimo plijen na pladnju.

Nasuprot neotežanim silikoncima, tehnika lova sa silikoncima otežanima jigg glavama je nešto drukčija, ali nipošto manje zanimljiva i zahtjevna. Zavisno od dubine na kojoj se predatori nalaze, varalica se nakon izbacivanja pušta da potone pri čemu se najčešće odbrojava tako da se uz malo kalkuliranja vrlo brzo, lako i učinkovito može pretražiti vodeni stupac. Nakon što varalica dosegne zamišljenu lovnu dubinu, trzajima vrha štapa se počinje s privlačenjem.

Pritom treba voditi računa o tome da u svakom zastoju varalica tone što lako može rezultirati zadjevom pogotovo na plićim terenima.

Velika prednost silikonaca u odnosu na ostale varalice je njihova relativno niska nabavna cijena te mogućnost brojnih kombinacija.

Naime, ista varalica s različitim otežanjem se različito ponaša i različito vodi.

---

image

Veličina očito nije prepreka

---

Jigg udica ima raznih, od onih s običnom, okruglom olovnom glavom, preko plosnatih ili valjkastih pa do onih s glavom oblika riblje glave.

Osim toga, silikonci se lako mogu spajati što otvara nove mogućnosti. Glava jednog silikonca se pomoću plamena upaljača lako može spojiti s repom nekog drugog silikonca čime se dobija potpuno nova varalica.

Jedna od velikih prednosti koju imaju silikonci u odnosu na wobblere i ostale varalice naoružane trokukim udicama je upravo u njihovoj podatnosti koja omogućuje sigurno kačenje.

Dok će u većini slučajeva šaruni i ušate, klasičnim varalicama biti zakačene za obraz ili opnu na ustima, kod kačenja silikonskim varalicama unatoč samo jednoj udici uglavnom se kače duboko i sigurno.

U trenutku kada riba napadne silikonsku varalicu i pokuša je progutati, varalica će gotovo bez otpora skliznuti u ždrijelo omogućujući kvalitetno kačenje.

Jedina negativnost silIkonaca leži upravo u njihovoj prednosti, mekanom tijelu.

Naime, prilikom lova zubatijih lovaca poput ušata ili lica, silikonske varalice često ne prežive susret s oštrim zubima.

No to se lako iskompenzira spomenutom malom cijenom i bogatim ulovom koji se može ostvariti.

Preostaje još samo naoružati se dovoljnim brojem varalica i otići po gušte na vanjsku stranu najbližeg lukobrana.

---

image

1:0, a igramo barem do 10

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Površinci su posebno lovni i po danu


Ponekad treba loviti i kontra vjetra


Ušate vole wobblere


Šaruni se hrane ribom ove veličine


Prevara je uspjela


1:0, a igramo barem do 10


Pribor je jednostavan i kvalitetan


Wobbleri često kače sa strane


Varalicama treba udahnuti život


A samo je htio pomirisati


Jigovi se vode brzo


Veličina očito nije prepreka

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/prevare-na-rubu-grada-donosimo-savjete-za-zimski-lov-predatora-shore-jiggingom-i-light-spinningom-1359280 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=28881b676584b9bf5b2f56f5e26ac07ff23fe347 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prevare+na+rubu+grada%3A+donosimo+savjete+za+zimski+lov+predatora+shore+jiggingom+i+light+spinningom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprevare-na-rubu-grada-donosimo-savjete-za-zimski-lov-predatora-shore-jiggingom-i-light-spinningom-1359280 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprevare-na-rubu-grada-donosimo-savjete-za-zimski-lov-predatora-shore-jiggingom-i-light-spinningom-1359280 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za ribolov uzobalnih zimskih predatora ne treba putovati miljama. Dovoljno je izaći na vanjsku stranu lukobrana i prevariti prvog lovca u blizini… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobro je znati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

dobro je znatiPrevare na rubu grada: donosimo savjete za zimski lov predatora shore jiggingom i light spinningom

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
29. siječnja 2024. - 10:57

Sve duži i samim time ipak nešto topliji dani, naprosto mame i zovu u ribolov.

No taj porast temperature uz koji je boravak na otvorenom sasvim ugodan, nije jedini razlog zbog kojeg vrijedi izaći na more.

U podmorju je proljeće u najavi također prisutno sa svim svojim prvim buđenjima.

Zbog intenziteta svjetla vegetacija polako kreće s bujanjem, a sitna riba privučena obiljem hrane i zatopljenjem već polako prilazi obali.

Budući da se u podmorskom svijetu većina događanja svodi na ‘jedi i ne budi pojeden‘, predatori na kraju ipak vode glavnu riječ.

Privučeni sve brojnijom sitnom ribom lovci podmorja prilaze samom kraju što je uz spomenuti ugodni boravak na otvorenom, itekako dobar razlog za ribolovnu avanturu.

Iako se predatori s obale mogu loviti na brojne načine, lov varal...

12. svibanj 2024 08:33