stdClass Object ( [id] => 1158901 [title] => Premda je ribolov plovkom temeljno slatkovodna disciplina, u morskom ribolovu postoji mnoštvo situacija u kojima je nezamjenjiv [alias] => postoji-mnostvo-situacija-u-kojima-je-plovak-nezamjenjiv [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna od posebno nepravedno zanemarenih i zapostavljenih ribolovnih tehnika na moru je ribolov plovkom. U više od devedeset posto slučajeva ova se tehnika vezuje uz pecanje na rijekama i jezerima, te se kao takva a priori odbacuje.

No razlog primjene plovka na slatkim vodama i na moru je isti i zapravo predstavlja idealno rješenje istog problema - lov neposredno iznad problematičnih terena, kao i lov vrsta koje se nalaze u pola mora. Sve ostale tehnike dovode ili do zadjeva ili do prebrzog izlaska lovnog pribora iz lovne zone.

Naravno, u posljednjem slučaju se onda i ne može govoriti o ciljanom i namjernom zadržavanju ribe na jednom mjestu, već prije o sreći i slučajnim ulovima.

NEKOLIKO PODJELA

Plovak kao element ribolovnog sistema ima dvije uloge. Prva je svakako indikacija griza jer svojim pomacima jasno ukazuje na svaki pomak naješkanih udica, dok je druga zadržavanje naješkanog sistema u lovnoj zoni, od površine do samog dna.

Premda postoji cijela šuma oblika i tipova, da o veličinama i ne pričamo, svi se plovci sastoje od dva osnovna dijela – nosivog tijela i antene. Tijelo može biti izrađeno od različitih plutajućih masa, pluta, balze, stiropora ili okipora, dok antene mogu biti također plastične, ali i žičane ili drvene.

Kod štapićastih tipova plovaka antene su ujedno i tijelo plovka, što je svakako svojevrsna iznimka. Iako suvremena ponuda plovaka podrazumijeva nepreglednu paletu plovaka, pri čemu svaki brend ima svoje oznake, podjele, nazive i podnomenklature, plovke možemo grupirati prema tri osnovna parametra.

S obzirom na opterećenje plovke dijelimo na one bez opterećenja te one s integriranim opterećenjem, poznatije kao waggleri. S obzirom na oblik dijelimo ih na bačvaste, štapićaste, loptaste, mrkvaste, listaste i kruškaste.A s obzirom na položaj koji zauzimaju na struni dijelimo ih na fiksne i klizne. Pritom je važno naglasiti da svi plovci mogu biti fiksne ili klizne izvedbe.

Naravno, osim prema ovim trima parametrima, plovci se mogu dijeliti na još brojne druge podpodjele, što osim za trgovce, za ispravan odabir za lov na našem moru i nema nekog većeg značaja. Temeljna odrednica u odabiru optimalnog plovka bi definitivno trebali biti odabrani teren i trenutni uvjeti, a prije svega ciljana lovina.

---

image
U šumi plovaka se nije uvijek lako snaći
---

POSEBNE PREZENTACIJE

Waggler je plovak koji unutar plovnog tijela ili na potopljenom antenskom dijelu ima integrirano otežanje, najčešće olovno, ali može biti i od volframa. Kod nekih je modela to otežanje stalno i nepromjenjivo, dok je kod nekih izvedeno u obliku olovnih pločica koje se mogu skidati ili dodavati, čime se izravno utječe na nosivost i težinu plovka.

Na waggler plovcima su oznake nosivosti najčešće izražene dvjema brojkama, pri čemu prva brojka označava preporučeno olovno otežanje, odnosno nosivost plovka, dok druga brojka označava ugrađeno, integrirano otežanje, npr. 9+3. Ako plovak ima otežanje u obliku više pločica, tada oznaka može biti složenija, npr. 5+(2+2+1).

S wagglerom se mogu postići izbačaji znatno dalji od onih postignutim priborom sa standardnim plovcima. No nije samo domet ono što waggler čini posebnim. Kod vrsta osjetljivih na raspored i vidljivost elemenata na predvezu jako je važno da otežanje ostane nevidljivo, za što je waggler idealan izbor. Pomoću ovog plovka se vrlo uspješno mogu loviti bukve, ušate, cipli, ali isto tako i iglice, lokarde, skuše i brancini.

---

image
Waggleri često imaju promjenjivo otežanje
---

Još jedan plovak koji se pokazao kao dobar izbor za ribolov vrsta osjetljivih na grublji pribor je vodena kugla, poznatija kao wasser kugla, budući da je davno još na naše tržište došla preko njemačkih dobavljača, zbog čega se taj germanizam zadržao kao izvorni naziv.

Premda zapravo vodene kugle nisu pravi plovci već samo šuplje loptice koje se mogu ispuniti morem, mnogi ih koriste upravo kao plovak. U zavisnosti od količine ispune, može se dobiti teži ili lakši uteg, a u zavisnosti od količine preostalog zraka dobiva se nosiviji ili manje nosivi plovak.

---

image
Vodene kugle su zapravo samo otežanja na sistemu
---

BOMBARDA TEHNIKA

Posebno je zanimljiva njihova upotreba kao suspending otežanja. Potpuno ispunjene morem ove su kugle samo pomoć pri izbačaju, dok u moru niti tonu niti isplivavaju, tako da predstavljaju savršeno otežanje za ribolov osjetljivih vrsta pri površini ili u pola mora.

Naši zapadni susjedi su ovim kuglama dodali antene, ispunili ih smjesom različitog uzgona i tako dobili proizvod poznat kao sbirolino, naravno, u tri verzije, floating, suspending i sinking.

Zbog specifičnog aerodinamičnog izgleda sbirolina i njegovog leta tijekom zabačaja, tehnika lova pomoću ovih plovaka je nazvana bombarda. Na našem se moru ovaj plovak najčešće koristi u varaličarenju lica, palamida, brancina i strijelki. I premda se taj proizvod smatra relativno novim, poznato je da su naši stariji ribolovci na južnom Jadranu koristili voštane svijeće upravo u tu svrhu.

---

image
Bombarda je savršena za spinning
---

Štapićasti su plovci također našli primjenu u ribolovu izrazito plahih vrsta. Bez obzira bili izrađeni od plastike, pera ili drveta, ovi su plovci uvijek male nosivosti, zbog čega ne prave buku prilikom pada na površinu. U radnom su položaju najčešće i više od 4/5 cijele dužine pod vodom. Zbog svoje osjetljivosti su idealni za lov vrsta čiji se griz teško detektira, kakav je slučaj, primjerice, u lovu cipala. No zbog svoje konstrukcije i neophodne duljine predveza, nisu pogodni za lov na terenima plićima od pola metra.

Na pozicijama na kojima su kurenti jaki, a istovremeno povoljni za lov plovkom, svoje su mjesto našli listasti plovci. To su plovci koji izgledaju poput sprešanog bačvastog plovka. Mogu biti različitog oblika, no najčešće su romboidni. Antene su postavljene izvan centra tako da se nakon izbačaja plovak u potpunosti prilagođava strujanju kurenta, zauzimajući položaj koji pruža najmanji otpor.

---

image
Listasti plovci imaju antenu 'van centra'
---

---

image
Listasti su plovci namijenjeni lovu u jakom kurentu
---

LISTASTI I BAČVASTI...

Tijekom lova su ovi plovci prema ribolovcu okrenuti svojom najširom i najvidljivijom stranom, a po brzini prolaza u protoku najsporiji su od svih plovaka, što ih čini savršenim izborom za lov u prolazima, kanalima i općenito mjestima s vrlo jakim kurentom, na kojima su brancini, ušate i lokarde redoviti gosti.

Osim spomenutih specijaliziranih plovaka, svakako valja spomenuti klasični bačvasti plovak, koji zapravo najviše nalikuje na suzu. Ovaj je plovak svojevremeno bio najrašireniji, no suvremena ga je ponuda postepeno istisnula s tržišta, tako da se u ponudi prodavaonica ribolovne opreme sve rjeđe nalazi.

U obalnom morskom ribolovu plovak ćemo iskoristiti prvenstveno za ribolov površinskih riba kao što su ušate, bukve ili cipli, ali i za ribolov na pozicijama na kojima bi ribolov drugim tehnikama bio nemoguć ili teško izvodiv. Takva je situacija npr. na stjenovitim terenima na kojima riba boravi neposredno iznad dna, gdje bi ribolov pridnenim obalnim tehnikama donosio samo zadjeve.

Nad izrazito hridinastim uzobalnim terenima u pravilu se nalazi mnoštvo udičarima vrlo interesantne ribe, i to upravo u onoj nedostupnoj zoni. Naime, svi pokušaji ribolova pridnenim postavama na takvim su naježenim terenima zbog zadjeva osuđeni na propast.

---

image
Ovakvi su plovci idealni za lov po vjetrovitom vremenu
---

KLIZNI PLOVAK

Picevi, kantari i šarzi se vole zadržavati na rubovima okomito odrezanih stijena, neposredno pred rupama i grotama ili tek 2 do 3 metra iznad zubatog dna u nekim svojim čudnim sporim pohodima. Idealan plovak za ribolov na takvim terenima je klizni plovak, pri čemu preporučena nosivost ponajprije zavisi od dubine na kojoj tražimo ribu. Ipak, okvirno gledano, plovak nosivosti od 5 do 10 grama pokriva većinu mogućih situacija do dubine od 8 do 10 metara.

Premda se desetgramski plovak na prvi pogled može učiniti grubim i predimenzioniranim, u ovoj situaciji to ipak nije slučaj. U obalnom ribolovu je cilj najbržim i najkraćim putem plasirati ješku u lovnu zonu, izbjegavajući pritom mnoštvo sitnih i nama neinteresantnih riba. Plovci manje gramaže zahtijevaju i manje olovnice, zbog čega naješkana udica znatno sporije propada.

---

image
Klizni plovci su vrlo praktični za lov na većoj dubini
---

Rezultat je raščupana i oštećena ješka koju će riba koju zapravo lovimo naprosto zaobići. Stoga je uvijek potrebno odabrati nešto veću gramažu kako bismo ješku mogli što kvalitetnije plasirati.

Fratre ćemo potražiti na dubinama od 2 do 15 metara neposredno iznad dna, uz rubove okomito odrezanih stijena ili u širokim i dubokim sjenovitim pukotinama nalik minijaturnim kanjonima. Katkad uz njih možemo pronaći i šarage, ali na nešto većoj dubini.

Šanse su nam znatno veće ako uspijemo zanjihati udice neposredno ispred kakve rupe. Naravno, reakcija na riblji griz mora biti trenutna. Ako dozvolimo povratak zakačene ribe u rupu, preostaje nam samo vezivanje novog predveza i seoba na sljedeću poziciju. Za kantara je poželjno da se udice nalaze na metar od dna.

NOĆU SA STARLETOM

Piceve možemo potražiti nad kamenitim dnom koje se pod oštrim kutem spušta u dubinu. Bogato naješkane udice se puštaju da nošene kurentom gotovo zapinju za dno. Zaustavljen plovak koji u mjestu poskakuje i podrhtava znak je da je pic progutao udicu koje se upravo pokušava riješiti. Naravno, sve su ove situacije to izglednije ako je lovni teren nedostupniji.

Na sličan način možemo loviti i svu ostalu sitniju uzobalnu ribu – špare, modrake, pirke, knezove… Premda je ribolov bukvi i ušata moguć i danju, znatno se bolji rezultati postižu u noćnom ribolovu, naravno, pomoću plovka naoružanog starletom. Budući da te ribe love u kurentu, treba ih potražiti na rubovima strujanja na dubini od 2 do 5 metara. Ako uspijemo locirati takvo mjesto, moći ćemo cijelu noć intenzivno loviti. Ako strujanja nema, tada ga ribe same stvaraju.

---

image
Šuplje antene su idealne za umetanje starleta
---

Naime, u noćima utihe, bukve i ušate intenzivno patroliraju, vrteći se u svojevrsnom krugu. Tada će se u lovnoj zoni zadržati tek kratko vrijeme, ali nakon što naprave svoj krug ponovno će se pojaviti. Zavisno od veličine kruga kojim patroliraju i broju jedinki u jatu, intenzitet ribolova po utihi može prilično oscilirati.

Noćni ribolov plovkom uz pomoć starleta može pružiti vrhunski doživljaj koji nerijetko toliko oduševi da mnogi ribolovci pasionirano love plovkom isključivo noću. Mrkvasti plovci sa šupljom ili izmjenjivom antenom zbog mogućnosti montaže starlete su za noćni ribolov upravo savršen izbor.

Neke se ribe, poput girovki, nad ljušturasto-pješčanim terenima, kakvi su najčešće prisutni na vanjskim stranama lukobrana, već nakon prvih desetak minuta ribolova podižu prema površini, što je s kliznim plovkom vrlo lako pratiti. Na istim se pozicijama uz pravilnu prezentaciju kakve žive ješke pomoću fiksnog wagglera može uspješno nasukati felun, lica ili brancin.

Bez obzira na kakvu se lovinu i pribor odlučili, podmetač mora biti nadohvat ruke. Većina riba koje se na ovaj način mogu uloviti su vrlo temperamentni borci, a budući da je pribor nježan i osjetljiv, korištenje podmetača postaje imperativ.

OSNOVNI PREDVEZI

U ribolovu plovkom završne montaže zavise prvenstveno od očekivane lovine. Nezavisno od materijala od kojega je izrađena osnovna struna, završni se dio obavezno formira od fluorokarbona. Nekakav univerzalni predvez podrazumijeva jedan do dva brka duga 15 do 20 centimetara, sa zogulinom iznad kojega se nalazi klizna olovnica težine primjerene nosivosti plovka.

Izbor klizne olovnice za opterećenje plovka u ovakvom ribolovu nije slučajan. Budući da se predvezi zbog dinamike ribolova često izmjenjuju, fiksiranje olovnica bi onemogućilo njihovo ponovno korištenje. Ovako se nakon prevezivanja ili zadjeva gube samo udice, dok se olovnica i zogulin mogu iskoristiti u novoj montaži.

Od svih oblika kliznih olovnica za ribolov plovkom su se najboljima pokazale klasične olive ili suze. Važno je samo da provrt u olovnici bude čist i dobro obrađen da bi u svom hodu olovnica što manje oštećivala strunu. Jednako je tako obavezno korištenje silikonskih ili gumenih stopera koji se montiraju između kliznog olova i zogulina, a čija je uloga čuvanje spojnog čvora.

No ako znamo da se u lovnoj zoni zadržavaju oprezni picevi ili podozrivi šarzi, tada se predvez produžuje na nekih 30 do 35 centimetara. Udica je tada samo jedna, a olovnice oblika sačme raspoređene u tzv. logaritamskom slijedu. Izvrsnim izborom su se pokazale sve tanke žičane udice tipa i oblika crystal.

---

image
Ovako opterećen plovak će registrirati i najmanji pomak udica
---

Kod ribolova bolognese tehnikom od olovnica se mogu koristiti svi tipovi predviđeni za ribolov plovkom, no ono što ovu tehniku u ovom segmentu čini posebnom jeste slaganje sačmastih olovnica. Način na koji se poslože ove olovne kuglice određuje prezentaciju ješke.

Naravno, u posebnim okolnostima se olovna opterećenja kombiniraju. Tako se za ribolov u dubljem moru postavlja oliva težine 80 posto od ukupno potrebnog opterećenja, iznad koje se dodaju sačmaste olovnice u preostaloj potrebnoj težini od 20 posto, zahvaljujući čemu naješkana udica vrlo brzo tone u lovnu zonu, izbjegavajući tako brojna sitna i neželjena gladna usta.

NJEŽNIJA PREZENTACIJA

Drugi tip otežanja podrazumijeva montažu okrugle olovnice mase 50 posto od potrebnog opterećenja, dok se ostalih 50 posto raspoređuje od te olovnice prema udici s tim da olovnice bliže udici imaju veći razmak. Takvim se rasporedom olovnica omogućava sporije tonjenje i nježnija prezentacija, što je u ribolovu nekih vrsta jako bitna stavka.

Naravno, ovo su samo dva osnovna kostur načina montaže olovnica, dok su varijacije na temu doslovno bezbrojne.

Od osnovnih montaža za lov plovkom korištenih na našoj obali svakako valja još spomenuti i fiksnu waggler montažu. Na fiksni waggler plovak vezuje se fluorokarbonski predvez bez ikakvog opterećenja dužine oko 1,5 metara s jednom udicom na kraju.

Ovakav je predvez sa živom ješkom na udici namijenjen gladnim lovcima poput lice, feluna ili brancina, ali uz sitniju udicu i možda gavuna, iglici ili ušati.

Na kraju, bez obzira za koji se tip plovka i tehniku lova odlučili, uvijek morate biti spremni na uživanje u kojem vrijeme protiče puno brže nego što se očekuje jer je ribolov plovkom jednostavno takav. Možda ulov na kraju i neće biti epohalan, ali će zato užitak biti pravi.

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pluta, dojavljuje, lovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Pluta, dojavljuje, lovi 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-13 13:17:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Luka Morožin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-14 06:40:09 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-01-14 06:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 62 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431597.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7397308.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431600.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431598.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431596.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431595.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431594.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431593.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431592.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431591.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431590.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431667.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431666.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431665.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431664.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431663.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/7431709.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Moro\u017ein","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Cipli su najvi\u0161e na meti morskih plovkaro\u0161a","","U \u0161umi plovaka se nije uvijek lako sna\u0107i","Waggleri \u010desto imaju promjenjivo ote\u017eanje","Listasti plovci imaju antenu 'van centra'","Listasti su plovci namijenjeni lovu u jakom kurentu","Klizni plovci su vrlo prakti\u010dni za lov na ve\u0107oj dubini","Vodene kugle su zapravo samo ote\u017eanja na sistemu","\u0160uplje antene su idealne za umetanje starleta","Neki waggleri umjesto olovnica imaju hranilicu","Plovke je najprakti\u010dnije \u010duvati u posebnim plasti\u010dnim tubusima","Za razliku od klasi\u010dnog plovka (lijevo), waggler ima olovno ote\u017eanje","Ovakvi su plovci idealni za lov po vjetrovitom vremenu","Fksni s eplovci fiksiraju komadi\u0107ima bu\u017eira","Ovako optere\u0107en plovak \u0107e registrirati i najmanji pomak udica","Bombarda je savr\u0161ena za spinning","I baloni u big-game-fishingu su svojevrsni plovci"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_7431597_1920.jpg":"1920x1080","k_7431597_1280.jpg":"1280x1280","k_7431597_1024.jpg":"1024x1024","k_7431597_640.jpg":"640x640","k_7431597_480.jpg":"480x480","k_7431597_340.jpg":"340x340","k_7431597_220.jpg":"220x220","o_7431597_1280.jpg":"1280x960","o_7431597_1024.jpg":"1024x768","o_7431597_640.jpg":"640x480","o_7431597_480.jpg":"480x360","o_7431597_340.jpg":"340x255","o_7431597_220.jpg":"220x165","h_7431597_1280.jpg":"1280x854","h_7431597_1024.jpg":"1024x683","h_7431597_640.jpg":"640x427","h_7431597_480.jpg":"480x320","h_7431597_340.jpg":"340x227","h_7431597_220.jpg":"220x147","pp_7431597_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431597_1024.jpg":"805x1024","pp_7431597_640.jpg":"503x640","pp_7431597_480.jpg":"377x480","pp_7431597_340.jpg":"267x340","pp_7431597_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1015","hd_7397308_1920.jpg":"1920x1080","k_7397308_1280.jpg":"1280x1280","k_7397308_1024.jpg":"1024x1024","k_7397308_640.jpg":"640x640","k_7397308_480.jpg":"480x480","k_7397308_340.jpg":"340x340","k_7397308_220.jpg":"220x220","o_7397308_1280.jpg":"1280x676","o_7397308_1024.jpg":"1024x541","o_7397308_640.jpg":"640x338","o_7397308_480.jpg":"480x253","o_7397308_340.jpg":"340x179","o_7397308_220.jpg":"220x116","h_7397308_1280.jpg":"1280x854","h_7397308_1024.jpg":"1024x683","h_7397308_640.jpg":"640x427","h_7397308_480.jpg":"480x320","h_7397308_340.jpg":"340x227","h_7397308_220.jpg":"220x147","pp_7397308_1280.jpg":"1006x1280","pp_7397308_1024.jpg":"805x1024","pp_7397308_640.jpg":"503x640","pp_7397308_480.jpg":"377x480","pp_7397308_340.jpg":"267x340","pp_7397308_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1416x1648","hd_7431600_1920.jpg":"1920x1080","k_7431600_1280.jpg":"1280x1280","k_7431600_1024.jpg":"1024x1024","k_7431600_640.jpg":"640x640","k_7431600_480.jpg":"480x480","k_7431600_340.jpg":"340x340","k_7431600_220.jpg":"220x220","o_7431600_1280.jpg":"1280x1489","o_7431600_1024.jpg":"1024x1191","o_7431600_640.jpg":"640x744","o_7431600_480.jpg":"480x558","o_7431600_340.jpg":"340x395","o_7431600_220.jpg":"220x256","h_7431600_1280.jpg":"1280x854","h_7431600_1024.jpg":"1024x683","h_7431600_640.jpg":"640x427","h_7431600_480.jpg":"480x320","h_7431600_340.jpg":"340x227","h_7431600_220.jpg":"220x147","pp_7431600_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431600_1024.jpg":"805x1024","pp_7431600_640.jpg":"503x640","pp_7431600_480.jpg":"377x480","pp_7431600_340.jpg":"267x340","pp_7431600_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7431598_1920.jpg":"1920x1080","k_7431598_1280.jpg":"1280x1280","k_7431598_1024.jpg":"1024x1024","k_7431598_640.jpg":"640x640","k_7431598_480.jpg":"480x480","k_7431598_340.jpg":"340x340","k_7431598_220.jpg":"220x220","o_7431598_1280.jpg":"1280x960","o_7431598_1024.jpg":"1024x768","o_7431598_640.jpg":"640x480","o_7431598_480.jpg":"480x360","o_7431598_340.jpg":"340x255","o_7431598_220.jpg":"220x165","h_7431598_1280.jpg":"1280x854","h_7431598_1024.jpg":"1024x683","h_7431598_640.jpg":"640x427","h_7431598_480.jpg":"480x320","h_7431598_340.jpg":"340x227","h_7431598_220.jpg":"220x147","pp_7431598_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431598_1024.jpg":"805x1024","pp_7431598_640.jpg":"503x640","pp_7431598_480.jpg":"377x480","pp_7431598_340.jpg":"267x340","pp_7431598_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1000","hd_7431596_1920.jpg":"1920x1080","k_7431596_1280.jpg":"1280x1280","k_7431596_1024.jpg":"1024x1024","k_7431596_640.jpg":"640x640","k_7431596_480.jpg":"480x480","k_7431596_340.jpg":"340x340","k_7431596_220.jpg":"220x220","o_7431596_1280.jpg":"1280x1280","o_7431596_1024.jpg":"1024x1024","o_7431596_640.jpg":"640x640","o_7431596_480.jpg":"480x480","o_7431596_340.jpg":"340x340","o_7431596_220.jpg":"220x220","h_7431596_1280.jpg":"1280x854","h_7431596_1024.jpg":"1024x683","h_7431596_640.jpg":"640x427","h_7431596_480.jpg":"480x320","h_7431596_340.jpg":"340x227","h_7431596_220.jpg":"220x147","pp_7431596_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431596_1024.jpg":"805x1024","pp_7431596_640.jpg":"503x640","pp_7431596_480.jpg":"377x480","pp_7431596_340.jpg":"267x340","pp_7431596_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1000","hd_7431595_1920.jpg":"1920x1080","k_7431595_1280.jpg":"1280x1280","k_7431595_1024.jpg":"1024x1024","k_7431595_640.jpg":"640x640","k_7431595_480.jpg":"480x480","k_7431595_340.jpg":"340x340","k_7431595_220.jpg":"220x220","o_7431595_1280.jpg":"1280x1280","o_7431595_1024.jpg":"1024x1024","o_7431595_640.jpg":"640x640","o_7431595_480.jpg":"480x480","o_7431595_340.jpg":"340x340","o_7431595_220.jpg":"220x220","h_7431595_1280.jpg":"1280x854","h_7431595_1024.jpg":"1024x683","h_7431595_640.jpg":"640x427","h_7431595_480.jpg":"480x320","h_7431595_340.jpg":"340x227","h_7431595_220.jpg":"220x147","pp_7431595_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431595_1024.jpg":"805x1024","pp_7431595_640.jpg":"503x640","pp_7431595_480.jpg":"377x480","pp_7431595_340.jpg":"267x340","pp_7431595_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_7431594_1920.jpg":"1920x1080","k_7431594_1280.jpg":"1280x1280","k_7431594_1024.jpg":"1024x1024","k_7431594_640.jpg":"640x640","k_7431594_480.jpg":"480x480","k_7431594_340.jpg":"340x340","k_7431594_220.jpg":"220x220","o_7431594_1280.jpg":"1280x853","o_7431594_1024.jpg":"1024x682","o_7431594_640.jpg":"640x426","o_7431594_480.jpg":"480x320","o_7431594_340.jpg":"340x226","o_7431594_220.jpg":"220x146","h_7431594_1280.jpg":"1280x854","h_7431594_1024.jpg":"1024x683","h_7431594_640.jpg":"640x427","h_7431594_480.jpg":"480x320","h_7431594_340.jpg":"340x227","h_7431594_220.jpg":"220x147","pp_7431594_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431594_1024.jpg":"805x1024","pp_7431594_640.jpg":"503x640","pp_7431594_480.jpg":"377x480","pp_7431594_340.jpg":"267x340","pp_7431594_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_7431593_1920.jpg":"1920x1080","k_7431593_1280.jpg":"1280x1280","k_7431593_1024.jpg":"1024x1024","k_7431593_640.jpg":"640x640","k_7431593_480.jpg":"480x480","k_7431593_340.jpg":"340x340","k_7431593_220.jpg":"220x220","o_7431593_1280.jpg":"1280x853","o_7431593_1024.jpg":"1024x682","o_7431593_640.jpg":"640x426","o_7431593_480.jpg":"480x320","o_7431593_340.jpg":"340x226","o_7431593_220.jpg":"220x146","h_7431593_1280.jpg":"1280x854","h_7431593_1024.jpg":"1024x683","h_7431593_640.jpg":"640x427","h_7431593_480.jpg":"480x320","h_7431593_340.jpg":"340x227","h_7431593_220.jpg":"220x147","pp_7431593_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431593_1024.jpg":"805x1024","pp_7431593_640.jpg":"503x640","pp_7431593_480.jpg":"377x480","pp_7431593_340.jpg":"267x340","pp_7431593_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1551","hd_7431592_1920.jpg":"1920x1080","k_7431592_1280.jpg":"1280x1280","k_7431592_1024.jpg":"1024x1024","k_7431592_640.jpg":"640x640","k_7431592_480.jpg":"480x480","k_7431592_340.jpg":"340x340","k_7431592_220.jpg":"220x220","o_7431592_1280.jpg":"1280x1034","o_7431592_1024.jpg":"1024x827","o_7431592_640.jpg":"640x517","o_7431592_480.jpg":"480x387","o_7431592_340.jpg":"340x274","o_7431592_220.jpg":"220x177","h_7431592_1280.jpg":"1280x854","h_7431592_1024.jpg":"1024x683","h_7431592_640.jpg":"640x427","h_7431592_480.jpg":"480x320","h_7431592_340.jpg":"340x227","h_7431592_220.jpg":"220x147","pp_7431592_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431592_1024.jpg":"805x1024","pp_7431592_640.jpg":"503x640","pp_7431592_480.jpg":"377x480","pp_7431592_340.jpg":"267x340","pp_7431592_220.jpg":"173x220"},{"size0":"735x969","hd_7431591_1920.jpg":"1920x1080","k_7431591_1280.jpg":"1280x1280","k_7431591_1024.jpg":"1024x1024","k_7431591_640.jpg":"640x640","k_7431591_480.jpg":"480x480","k_7431591_340.jpg":"340x340","k_7431591_220.jpg":"220x220","o_7431591_1280.jpg":"1280x1687","o_7431591_1024.jpg":"1024x1350","o_7431591_640.jpg":"640x843","o_7431591_480.jpg":"480x632","o_7431591_340.jpg":"340x448","o_7431591_220.jpg":"220x290","h_7431591_1280.jpg":"1280x854","h_7431591_1024.jpg":"1024x683","h_7431591_640.jpg":"640x427","h_7431591_480.jpg":"480x320","h_7431591_340.jpg":"340x227","h_7431591_220.jpg":"220x147","pp_7431591_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431591_1024.jpg":"805x1024","pp_7431591_640.jpg":"503x640","pp_7431591_480.jpg":"377x480","pp_7431591_340.jpg":"267x340","pp_7431591_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7431590_1920.jpg":"1920x1080","k_7431590_1280.jpg":"1280x1280","k_7431590_1024.jpg":"1024x1024","k_7431590_640.jpg":"640x640","k_7431590_480.jpg":"480x480","k_7431590_340.jpg":"340x340","k_7431590_220.jpg":"220x220","o_7431590_1280.jpg":"1280x960","o_7431590_1024.jpg":"1024x768","o_7431590_640.jpg":"640x480","o_7431590_480.jpg":"480x360","o_7431590_340.jpg":"340x255","o_7431590_220.jpg":"220x165","h_7431590_1280.jpg":"1280x854","h_7431590_1024.jpg":"1024x683","h_7431590_640.jpg":"640x427","h_7431590_480.jpg":"480x320","h_7431590_340.jpg":"340x227","h_7431590_220.jpg":"220x147","pp_7431590_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431590_1024.jpg":"805x1024","pp_7431590_640.jpg":"503x640","pp_7431590_480.jpg":"377x480","pp_7431590_340.jpg":"267x340","pp_7431590_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_7431667_1920.jpg":"1920x1080","k_7431667_1280.jpg":"1280x1280","k_7431667_1024.jpg":"1024x1024","k_7431667_640.jpg":"640x640","k_7431667_480.jpg":"480x480","k_7431667_340.jpg":"340x340","k_7431667_220.jpg":"220x220","o_7431667_1280.jpg":"1280x1706","o_7431667_1024.jpg":"1024x1365","o_7431667_640.jpg":"640x853","o_7431667_480.jpg":"480x640","o_7431667_340.jpg":"340x453","o_7431667_220.jpg":"220x293","h_7431667_1280.jpg":"1280x854","h_7431667_1024.jpg":"1024x683","h_7431667_640.jpg":"640x427","h_7431667_480.jpg":"480x320","h_7431667_340.jpg":"340x227","h_7431667_220.jpg":"220x147","pp_7431667_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431667_1024.jpg":"805x1024","pp_7431667_640.jpg":"503x640","pp_7431667_480.jpg":"377x480","pp_7431667_340.jpg":"267x340","pp_7431667_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7431666_1920.jpg":"1920x1080","k_7431666_1280.jpg":"1280x1280","k_7431666_1024.jpg":"1024x1024","k_7431666_640.jpg":"640x640","k_7431666_480.jpg":"480x480","k_7431666_340.jpg":"340x340","k_7431666_220.jpg":"220x220","o_7431666_1280.jpg":"1280x960","o_7431666_1024.jpg":"1024x768","o_7431666_640.jpg":"640x480","o_7431666_480.jpg":"480x360","o_7431666_340.jpg":"340x255","o_7431666_220.jpg":"220x165","h_7431666_1280.jpg":"1280x854","h_7431666_1024.jpg":"1024x683","h_7431666_640.jpg":"640x427","h_7431666_480.jpg":"480x320","h_7431666_340.jpg":"340x227","h_7431666_220.jpg":"220x147","pp_7431666_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431666_1024.jpg":"805x1024","pp_7431666_640.jpg":"503x640","pp_7431666_480.jpg":"377x480","pp_7431666_340.jpg":"267x340","pp_7431666_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7431665_1920.jpg":"1920x1080","k_7431665_1280.jpg":"1280x1280","k_7431665_1024.jpg":"1024x1024","k_7431665_640.jpg":"640x640","k_7431665_480.jpg":"480x480","k_7431665_340.jpg":"340x340","k_7431665_220.jpg":"220x220","o_7431665_1280.jpg":"1280x960","o_7431665_1024.jpg":"1024x768","o_7431665_640.jpg":"640x480","o_7431665_480.jpg":"480x360","o_7431665_340.jpg":"340x255","o_7431665_220.jpg":"220x165","h_7431665_1280.jpg":"1280x854","h_7431665_1024.jpg":"1024x683","h_7431665_640.jpg":"640x427","h_7431665_480.jpg":"480x320","h_7431665_340.jpg":"340x227","h_7431665_220.jpg":"220x147","pp_7431665_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431665_1024.jpg":"805x1024","pp_7431665_640.jpg":"503x640","pp_7431665_480.jpg":"377x480","pp_7431665_340.jpg":"267x340","pp_7431665_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7431664_1920.jpg":"1920x1080","k_7431664_1280.jpg":"1280x1280","k_7431664_1024.jpg":"1024x1024","k_7431664_640.jpg":"640x640","k_7431664_480.jpg":"480x480","k_7431664_340.jpg":"340x340","k_7431664_220.jpg":"220x220","o_7431664_1280.jpg":"1280x960","o_7431664_1024.jpg":"1024x768","o_7431664_640.jpg":"640x480","o_7431664_480.jpg":"480x360","o_7431664_340.jpg":"340x255","o_7431664_220.jpg":"220x165","h_7431664_1280.jpg":"1280x854","h_7431664_1024.jpg":"1024x683","h_7431664_640.jpg":"640x427","h_7431664_480.jpg":"480x320","h_7431664_340.jpg":"340x227","h_7431664_220.jpg":"220x147","pp_7431664_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431664_1024.jpg":"805x1024","pp_7431664_640.jpg":"503x640","pp_7431664_480.jpg":"377x480","pp_7431664_340.jpg":"267x340","pp_7431664_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7431663_1920.jpg":"1920x1080","k_7431663_1280.jpg":"1280x1280","k_7431663_1024.jpg":"1024x1024","k_7431663_640.jpg":"640x640","k_7431663_480.jpg":"480x480","k_7431663_340.jpg":"340x340","k_7431663_220.jpg":"220x220","o_7431663_1280.jpg":"1280x960","o_7431663_1024.jpg":"1024x768","o_7431663_640.jpg":"640x480","o_7431663_480.jpg":"480x360","o_7431663_340.jpg":"340x255","o_7431663_220.jpg":"220x165","h_7431663_1280.jpg":"1280x854","h_7431663_1024.jpg":"1024x683","h_7431663_640.jpg":"640x427","h_7431663_480.jpg":"480x320","h_7431663_340.jpg":"340x227","h_7431663_220.jpg":"220x147","pp_7431663_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431663_1024.jpg":"805x1024","pp_7431663_640.jpg":"503x640","pp_7431663_480.jpg":"377x480","pp_7431663_340.jpg":"267x340","pp_7431663_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_7431709_1920.jpg":"1920x1080","k_7431709_1280.jpg":"1280x1280","k_7431709_1024.jpg":"1024x1024","k_7431709_640.jpg":"640x640","k_7431709_480.jpg":"480x480","k_7431709_340.jpg":"340x340","k_7431709_220.jpg":"220x220","o_7431709_1280.jpg":"1280x853","o_7431709_1024.jpg":"1024x682","o_7431709_640.jpg":"640x426","o_7431709_480.jpg":"480x320","o_7431709_340.jpg":"340x226","o_7431709_220.jpg":"220x146","h_7431709_1280.jpg":"1280x854","h_7431709_1024.jpg":"1024x683","h_7431709_640.jpg":"640x427","h_7431709_480.jpg":"480x320","h_7431709_340.jpg":"340x227","h_7431709_220.jpg":"220x147","pp_7431709_1280.jpg":"1006x1280","pp_7431709_1024.jpg":"805x1024","pp_7431709_640.jpg":"503x640","pp_7431709_480.jpg":"377x480","pp_7431709_340.jpg":"267x340","pp_7431709_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7844094 Threads: 4 Questions: 1642451590 Slow queries: 4883282 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111559163 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/postoji-mnostvo-situacija-u-kojima-je-plovak-nezamjenjiv-1158901 [printLink] => /om/ribolov/postoji-mnostvo-situacija-u-kojima-je-plovak-nezamjenjiv-1158901?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663017 [name] => kako loviti plovkom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-13 14:33:37 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-plovkom [link] => /tag/kako-loviti-plovkom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663018 [name] => plovak ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-13 14:33:37 [main_article_id] => 0 [alias] => plovak-ribolov [link] => /tag/plovak-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 663019 [name] => plovak tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-13 14:33:37 [main_article_id] => 0 [alias] => plovak-tehnika [link] => /tag/plovak-tehnika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 663020 [name] => ribolov plovak tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-13 14:33:37 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-plovak-tehnika [link] => /tag/ribolov-plovak-tehnika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pluta, dojavljuje, lovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Premda je ribolov plovkom temeljno slatkovodna disciplina, u morskom ribolovu postoji mnoštvo situacija u kojima je nezamjenjiv [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-02-45-31-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431597.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Morožin [mainImageDesc] => Cipli su najviše na meti morskih plovkaroša [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431597.jpg [title] => Cipli su najviše na meti morskih plovkaroša Luka Morožin ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7397308.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431600.jpg [title] => U šumi plovaka se nije uvijek lako snaći ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431598.jpg [title] => Waggleri često imaju promjenjivo otežanje ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431596.jpg [title] => Listasti plovci imaju antenu 'van centra' ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431595.jpg [title] => Listasti su plovci namijenjeni lovu u jakom kurentu ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431594.jpg [title] => Klizni plovci su vrlo praktični za lov na većoj dubini ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431593.jpg [title] => Vodene kugle su zapravo samo otežanja na sistemu ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431592.jpg [title] => Šuplje antene su idealne za umetanje starleta ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431591.jpg [title] => Neki waggleri umjesto olovnica imaju hranilicu ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431590.jpg [title] => Plovke je najpraktičnije čuvati u posebnim plastičnim tubusima ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431667.jpg [title] => Za razliku od klasičnog plovka (lijevo), waggler ima olovno otežanje ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431666.jpg [title] => Ovakvi su plovci idealni za lov po vjetrovitom vremenu ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431665.jpg [title] => Fksni s eplovci fiksiraju komadićima bužira ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431664.jpg [title] => Ovako opterećen plovak će registrirati i najmanji pomak udica ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431663.jpg [title] => Bombarda je savršena za spinning ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/7431709.jpg [title] => I baloni u big-game-fishingu su svojevrsni plovci ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedna od posebno nepravedno zanemarenih i zapostavljenih ribolovnih tehnika na moru je ribolov plovkom. U više od devedeset posto slučajeva ova se tehnika vezuje uz pecanje na rijekama i jezerima, te se kao takva a priori odbacuje.

No razlog primjene plovka na slatkim vodama i na moru je isti i zapravo predstavlja idealno rješenje istog problema - lov neposredno iznad problematičnih terena, kao i lov vrsta koje se nalaze u pola mora. Sve ostale tehnike dovode ili do zadjeva ili do prebrzog izlaska lovnog pribora iz lovne zone.

Naravno, u posljednjem slučaju se onda i ne može govoriti o ciljanom i namjernom zadržavanju ribe na jednom mjestu, već prije o sreći i slučajnim ulovima.

NEKOLIKO PODJELA

Plovak kao element ribolovnog sistema ima dvije uloge. Prva je svakako indikacija griza jer svojim pomacima jasno ukazuje na svaki pomak naješkanih udica, dok je druga zadržavanje naješkanog sistema u lovnoj zoni, od površine do samog dna.

Premda postoji cijela šuma oblika i tipova, da o veličinama i ne pričamo, svi se plovci sastoje od dva osnovna dijela – nosivog tijela i antene. Tijelo može biti izrađeno od različitih plutajućih masa, pluta, balze, stiropora ili okipora, dok antene mogu biti također plastične, ali i žičane ili drvene.

Kod štapićastih tipova plovaka antene su ujedno i tijelo plovka, što je svakako svojevrsna iznimka. Iako suvremena ponuda plovaka podrazumijeva nepreglednu paletu plovaka, pri čemu svaki brend ima svoje oznake, podjele, nazive i podnomenklature, plovke možemo grupirati prema tri osnovna parametra.

S obzirom na opterećenje plovke dijelimo na one bez opterećenja te one s integriranim opterećenjem, poznatije kao waggleri. S obzirom na oblik dijelimo ih na bačvaste, štapićaste, loptaste, mrkvaste, listaste i kruškaste.A s obzirom na položaj koji zauzimaju na struni dijelimo ih na fiksne i klizne. Pritom je važno naglasiti da svi plovci mogu biti fiksne ili klizne izvedbe.

Naravno, osim prema ovim trima parametrima, plovci se mogu dijeliti na još brojne druge podpodjele, što osim za trgovce, za ispravan odabir za lov na našem moru i nema nekog većeg značaja. Temeljna odrednica u odabiru optimalnog plovka bi definitivno trebali biti odabrani teren i trenutni uvjeti, a prije svega ciljana lovina.

---

image
U šumi plovaka se nije uvijek lako snaći
---

POSEBNE PREZENTACIJE

Waggler je plovak koji unutar plovnog tijela ili na potopljenom antenskom dijelu ima integrirano otežanje, najčešće olovno, ali može biti i od volframa. Kod nekih je modela to otežanje stalno i nepromjenjivo, dok je kod nekih izvedeno u obliku olovnih pločica koje se mogu skidati ili dodavati, čime se izravno utječe na nosivost i težinu plovka.

Na waggler plovcima su oznake nosivosti najčešće izražene dvjema brojkama, pri čemu prva brojka označava preporučeno olovno otežanje, odnosno nosivost plovka, dok druga brojka označava ugrađeno, integrirano otežanje, npr. 9+3. Ako plovak ima otežanje u obliku više pločica, tada oznaka može biti složenija, npr. 5+(2+2+1).

S wagglerom se mogu postići izbačaji znatno dalji od onih postignutim priborom sa standardnim plovcima. No nije samo domet ono što waggler čini posebnim. Kod vrsta osjetljivih na raspored i vidljivost elemenata na predvezu jako je važno da otežanje ostane nevidljivo, za što je waggler idealan izbor. Pomoću ovog plovka se vrlo uspješno mogu loviti bukve, ušate, cipli, ali isto tako i iglice, lokarde, skuše i brancini.

---

image
Waggleri često imaju promjenjivo otežanje
---

Još jedan plovak koji se pokazao kao dobar izbor za ribolov vrsta osjetljivih na grublji pribor je vodena kugla, poznatija kao wasser kugla, budući da je davno još na naše tržište došla preko njemačkih dobavljača, zbog čega se taj germanizam zadržao kao izvorni naziv.

Premda zapravo vodene kugle nisu pravi plovci već samo šuplje loptice koje se mogu ispuniti morem, mnogi ih koriste upravo kao plovak. U zavisnosti od količine ispune, može se dobiti teži ili lakši uteg, a u zavisnosti od količine preostalog zraka dobiva se nosiviji ili manje nosivi plovak.

---

image
Vodene kugle su zapravo samo otežanja na sistemu
---

BOMBARDA TEHNIKA

Posebno je zanimljiva njihova upotreba kao suspending otežanja. Potpuno ispunjene morem ove su kugle samo pomoć pri izbačaju, dok u moru niti tonu niti isplivavaju, tako da predstavljaju savršeno otežanje za ribolov osjetljivih vrsta pri površini ili u pola mora.

Naši zapadni susjedi su ovim kuglama dodali antene, ispunili ih smjesom različitog uzgona i tako dobili proizvod poznat kao sbirolino, naravno, u tri verzije, floating, suspending i sinking.

Zbog specifičnog aerodinamičnog izgleda sbirolina i njegovog leta tijekom zabačaja, tehnika lova pomoću ovih plovaka je nazvana bombarda. Na našem se moru ovaj plovak najčešće koristi u varaličarenju lica, palamida, brancina i strijelki. I premda se taj proizvod smatra relativno novim, poznato je da su naši stariji ribolovci na južnom Jadranu koristili voštane svijeće upravo u tu svrhu.

---

image
Bombarda je savršena za spinning
---

Štapićasti su plovci također našli primjenu u ribolovu izrazito plahih vrsta. Bez obzira bili izrađeni od plastike, pera ili drveta, ovi su plovci uvijek male nosivosti, zbog čega ne prave buku prilikom pada na površinu. U radnom su položaju najčešće i više od 4/5 cijele dužine pod vodom. Zbog svoje osjetljivosti su idealni za lov vrsta čiji se griz teško detektira, kakav je slučaj, primjerice, u lovu cipala. No zbog svoje konstrukcije i neophodne duljine predveza, nisu pogodni za lov na terenima plićima od pola metra.

Na pozicijama na kojima su kurenti jaki, a istovremeno povoljni za lov plovkom, svoje su mjesto našli listasti plovci. To su plovci koji izgledaju poput sprešanog bačvastog plovka. Mogu biti različitog oblika, no najčešće su romboidni. Antene su postavljene izvan centra tako da se nakon izbačaja plovak u potpunosti prilagođava strujanju kurenta, zauzimajući položaj koji pruža najmanji otpor.

---

image
Listasti plovci imaju antenu 'van centra'
---

---

image
Listasti su plovci namijenjeni lovu u jakom kurentu
---

LISTASTI I BAČVASTI...

Tijekom lova su ovi plovci prema ribolovcu okrenuti svojom najširom i najvidljivijom stranom, a po brzini prolaza u protoku najsporiji su od svih plovaka, što ih čini savršenim izborom za lov u prolazima, kanalima i općenito mjestima s vrlo jakim kurentom, na kojima su brancini, ušate i lokarde redoviti gosti.

Osim spomenutih specijaliziranih plovaka, svakako valja spomenuti klasični bačvasti plovak, koji zapravo najviše nalikuje na suzu. Ovaj je plovak svojevremeno bio najrašireniji, no suvremena ga je ponuda postepeno istisnula s tržišta, tako da se u ponudi prodavaonica ribolovne opreme sve rjeđe nalazi.

U obalnom morskom ribolovu plovak ćemo iskoristiti prvenstveno za ribolov površinskih riba kao što su ušate, bukve ili cipli, ali i za ribolov na pozicijama na kojima bi ribolov drugim tehnikama bio nemoguć ili teško izvodiv. Takva je situacija npr. na stjenovitim terenima na kojima riba boravi neposredno iznad dna, gdje bi ribolov pridnenim obalnim tehnikama donosio samo zadjeve.

Nad izrazito hridinastim uzobalnim terenima u pravilu se nalazi mnoštvo udičarima vrlo interesantne ribe, i to upravo u onoj nedostupnoj zoni. Naime, svi pokušaji ribolova pridnenim postavama na takvim su naježenim terenima zbog zadjeva osuđeni na propast.

---

image
Ovakvi su plovci idealni za lov po vjetrovitom vremenu
---

KLIZNI PLOVAK

Picevi, kantari i šarzi se vole zadržavati na rubovima okomito odrezanih stijena, neposredno pred rupama i grotama ili tek 2 do 3 metra iznad zubatog dna u nekim svojim čudnim sporim pohodima. Idealan plovak za ribolov na takvim terenima je klizni plovak, pri čemu preporučena nosivost ponajprije zavisi od dubine na kojoj tražimo ribu. Ipak, okvirno gledano, plovak nosivosti od 5 do 10 grama pokriva većinu mogućih situacija do dubine od 8 do 10 metara.

Premda se desetgramski plovak na prvi pogled može učiniti grubim i predimenzioniranim, u ovoj situaciji to ipak nije slučaj. U obalnom ribolovu je cilj najbržim i najkraćim putem plasirati ješku u lovnu zonu, izbjegavajući pritom mnoštvo sitnih i nama neinteresantnih riba. Plovci manje gramaže zahtijevaju i manje olovnice, zbog čega naješkana udica znatno sporije propada.

---

image
Klizni plovci su vrlo praktični za lov na većoj dubini
---

Rezultat je raščupana i oštećena ješka koju će riba koju zapravo lovimo naprosto zaobići. Stoga je uvijek potrebno odabrati nešto veću gramažu kako bismo ješku mogli što kvalitetnije plasirati.

Fratre ćemo potražiti na dubinama od 2 do 15 metara neposredno iznad dna, uz rubove okomito odrezanih stijena ili u širokim i dubokim sjenovitim pukotinama nalik minijaturnim kanjonima. Katkad uz njih možemo pronaći i šarage, ali na nešto većoj dubini.

Šanse su nam znatno veće ako uspijemo zanjihati udice neposredno ispred kakve rupe. Naravno, reakcija na riblji griz mora biti trenutna. Ako dozvolimo povratak zakačene ribe u rupu, preostaje nam samo vezivanje novog predveza i seoba na sljedeću poziciju. Za kantara je poželjno da se udice nalaze na metar od dna.

NOĆU SA STARLETOM

Piceve možemo potražiti nad kamenitim dnom koje se pod oštrim kutem spušta u dubinu. Bogato naješkane udice se puštaju da nošene kurentom gotovo zapinju za dno. Zaustavljen plovak koji u mjestu poskakuje i podrhtava znak je da je pic progutao udicu koje se upravo pokušava riješiti. Naravno, sve su ove situacije to izglednije ako je lovni teren nedostupniji.

Na sličan način možemo loviti i svu ostalu sitniju uzobalnu ribu – špare, modrake, pirke, knezove… Premda je ribolov bukvi i ušata moguć i danju, znatno se bolji rezultati postižu u noćnom ribolovu, naravno, pomoću plovka naoružanog starletom. Budući da te ribe love u kurentu, treba ih potražiti na rubovima strujanja na dubini od 2 do 5 metara. Ako uspijemo locirati takvo mjesto, moći ćemo cijelu noć intenzivno loviti. Ako strujanja nema, tada ga ribe same stvaraju.

---

image
Šuplje antene su idealne za umetanje starleta
---

Naime, u noćima utihe, bukve i ušate intenzivno patroliraju, vrteći se u svojevrsnom krugu. Tada će se u lovnoj zoni zadržati tek kratko vrijeme, ali nakon što naprave svoj krug ponovno će se pojaviti. Zavisno od veličine kruga kojim patroliraju i broju jedinki u jatu, intenzitet ribolova po utihi može prilično oscilirati.

Noćni ribolov plovkom uz pomoć starleta može pružiti vrhunski doživljaj koji nerijetko toliko oduševi da mnogi ribolovci pasionirano love plovkom isključivo noću. Mrkvasti plovci sa šupljom ili izmjenjivom antenom zbog mogućnosti montaže starlete su za noćni ribolov upravo savršen izbor.

Neke se ribe, poput girovki, nad ljušturasto-pješčanim terenima, kakvi su najčešće prisutni na vanjskim stranama lukobrana, već nakon prvih desetak minuta ribolova podižu prema površini, što je s kliznim plovkom vrlo lako pratiti. Na istim se pozicijama uz pravilnu prezentaciju kakve žive ješke pomoću fiksnog wagglera može uspješno nasukati felun, lica ili brancin.

Bez obzira na kakvu se lovinu i pribor odlučili, podmetač mora biti nadohvat ruke. Većina riba koje se na ovaj način mogu uloviti su vrlo temperamentni borci, a budući da je pribor nježan i osjetljiv, korištenje podmetača postaje imperativ.

OSNOVNI PREDVEZI

U ribolovu plovkom završne montaže zavise prvenstveno od očekivane lovine. Nezavisno od materijala od kojega je izrađena osnovna struna, završni se dio obavezno formira od fluorokarbona. Nekakav univerzalni predvez podrazumijeva jedan do dva brka duga 15 do 20 centimetara, sa zogulinom iznad kojega se nalazi klizna olovnica težine primjerene nosivosti plovka.

Izbor klizne olovnice za opterećenje plovka u ovakvom ribolovu nije slučajan. Budući da se predvezi zbog dinamike ribolova često izmjenjuju, fiksiranje olovnica bi onemogućilo njihovo ponovno korištenje. Ovako se nakon prevezivanja ili zadjeva gube samo udice, dok se olovnica i zogulin mogu iskoristiti u novoj montaži.

Od svih oblika kliznih olovnica za ribolov plovkom su se najboljima pokazale klasične olive ili suze. Važno je samo da provrt u olovnici bude čist i dobro obrađen da bi u svom hodu olovnica što manje oštećivala strunu. Jednako je tako obavezno korištenje silikonskih ili gumenih stopera koji se montiraju između kliznog olova i zogulina, a čija je uloga čuvanje spojnog čvora.

No ako znamo da se u lovnoj zoni zadržavaju oprezni picevi ili podozrivi šarzi, tada se predvez produžuje na nekih 30 do 35 centimetara. Udica je tada samo jedna, a olovnice oblika sačme raspoređene u tzv. logaritamskom slijedu. Izvrsnim izborom su se pokazale sve tanke žičane udice tipa i oblika crystal.

---

image
Ovako opterećen plovak će registrirati i najmanji pomak udica
---

Kod ribolova bolognese tehnikom od olovnica se mogu koristiti svi tipovi predviđeni za ribolov plovkom, no ono što ovu tehniku u ovom segmentu čini posebnom jeste slaganje sačmastih olovnica. Način na koji se poslože ove olovne kuglice određuje prezentaciju ješke.

Naravno, u posebnim okolnostima se olovna opterećenja kombiniraju. Tako se za ribolov u dubljem moru postavlja oliva težine 80 posto od ukupno potrebnog opterećenja, iznad koje se dodaju sačmaste olovnice u preostaloj potrebnoj težini od 20 posto, zahvaljujući čemu naješkana udica vrlo brzo tone u lovnu zonu, izbjegavajući tako brojna sitna i neželjena gladna usta.

NJEŽNIJA PREZENTACIJA

Drugi tip otežanja podrazumijeva montažu okrugle olovnice mase 50 posto od potrebnog opterećenja, dok se ostalih 50 posto raspoređuje od te olovnice prema udici s tim da olovnice bliže udici imaju veći razmak. Takvim se rasporedom olovnica omogućava sporije tonjenje i nježnija prezentacija, što je u ribolovu nekih vrsta jako bitna stavka.

Naravno, ovo su samo dva osnovna kostur načina montaže olovnica, dok su varijacije na temu doslovno bezbrojne.

Od osnovnih montaža za lov plovkom korištenih na našoj obali svakako valja još spomenuti i fiksnu waggler montažu. Na fiksni waggler plovak vezuje se fluorokarbonski predvez bez ikakvog opterećenja dužine oko 1,5 metara s jednom udicom na kraju.

Ovakav je predvez sa živom ješkom na udici namijenjen gladnim lovcima poput lice, feluna ili brancina, ali uz sitniju udicu i možda gavuna, iglici ili ušati.

Na kraju, bez obzira za koji se tip plovka i tehniku lova odlučili, uvijek morate biti spremni na uživanje u kojem vrijeme protiče puno brže nego što se očekuje jer je ribolov plovkom jednostavno takav. Možda ulov na kraju i neće biti epohalan, ali će zato užitak biti pravi.

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Morožin
Luka Morožin
Cipli su najviše na meti morskih plovkaroša


U šumi plovaka se nije uvijek lako snaći

Waggleri često imaju promjenjivo otežanje

Listasti plovci imaju antenu 'van centra'

Listasti su plovci namijenjeni lovu u jakom kurentu

Klizni plovci su vrlo praktični za lov na većoj dubini

Vodene kugle su zapravo samo otežanja na sistemu

Šuplje antene su idealne za umetanje starleta

Neki waggleri umjesto olovnica imaju hranilicu

Plovke je najpraktičnije čuvati u posebnim plastičnim tubusima

Za razliku od klasičnog plovka (lijevo), waggler ima olovno otežanje

Ovakvi su plovci idealni za lov po vjetrovitom vremenu

Fksni s eplovci fiksiraju komadićima bužira

Ovako opterećen plovak će registrirati i najmanji pomak udica

Bombarda je savršena za spinning

I baloni u big-game-fishingu su svojevrsni plovci
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/postoji-mnostvo-situacija-u-kojima-je-plovak-nezamjenjiv-1158901 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=52f3c1e37fd600d2b4f4a2fbd9151411de1c7ab9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Premda+je+ribolov+plovkom+temeljno+slatkovodna+disciplina%2C+u+morskom+ribolovu+postoji+mno%C5%A1tvo+situacija+u+kojima+je+nezamjenjiv&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpostoji-mnostvo-situacija-u-kojima-je-plovak-nezamjenjiv-1158901 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpostoji-mnostvo-situacija-u-kojima-je-plovak-nezamjenjiv-1158901 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pluta, dojavljuje, lovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Pluta, dojavljuje, loviPremda je ribolov plovkom temeljno slatkovodna disciplina, u morskom ribolovu postoji mnoštvo situacija u kojima je nezamjenjiv

Piše Luka Morožin
14. siječnja 2022. - 07:33

Jedna od posebno nepravedno zanemarenih i zapostavljenih ribolovnih tehnika na moru je ribolov plovkom. U više od devedeset posto slučajeva ova se tehnika vezuje uz pecanje na rijekama i jezerima, te se kao takva a priori odbacuje.

No razlog primjene plovka na slatkim vodama i na moru je isti i zapravo predstavlja idealno rješenje istog problema - lov neposredno iznad problematičnih terena, kao i lov vrsta koje se nalaze u pola mora. Sve ostale tehnike dovode ili do zadjeva ili do prebrzog izlaska lovnog pribora iz lovne zone.

Naravno, u posljednjem slučaju se onda i ne može govoriti o ciljanom i namjernom zadržavanju ribe na jednom mjestu, već prije o sreći i slučajnim ulovima.

NEKOLIKO PODJELA

Plovak kao element ribolovnog sistema ima dvije uloge. Prva je svakako indikacija griz...

16. svibanj 2024 04:45