StoryEditorOCM

Projekt IZOR-aPočelo označavanje zaštićenih morskih pasa i raža u Jadranu, evo kako ribari mogu pomoći

Piše M. I.
22. kolovoza 2024. - 10:36

Institut za oceanografiju i ribarstvo Split provodi projekt označavanja zaštićenih vrsta morskih pasa i raža u Jadranskom moru.

Projekt u hrvatskom dijelu Jadrana provodi u suradnji s WWF Adria, te uz podršku Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja, u sklopu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

- Morski psi i raže ključna su karika zdravog hranidbenog lanca cijelog morskog ekosustava. Zbog relativno male gustoće populacija i sporog rasta, izrazito su osjetljivi na sve oblike ljudskih pritisaka, te je većina vrsta na listi strogo zaštićenih i ugroženih životinja.

Zbog toga što nam je važno pokušati što bolje razumjeti njihovu ekologiju i kretanje po Jadranskom moru, a možda i dalje od njega, započeli smo s akcijom tagiranja - označavanja zaštićenih vrsta morskih pasa i raža u Jadranskom moru.

Svaka označena jedinka bit će opremljena oznakom ("Spaghetti" tagom) na kojoj su naznačeni Institut IOR i WWF Adria, te kontakt broj.

Ribari koji ulove jednu od ovih označenih/tagiranih hrskavičnih vrsta, poput morskog psa, raža, goluba ili sklatova, mogu nazvati broj +385 95 883 8015 i prijaviti jedinku. Ovi podaci su izuzetno bitni jer omogućavaju praćenje kretanja jedinki te prikupljanje važnih podataka o njihovim populacijama - poručuju iz IZOR-a.

Ovakvo istraživanje i tagiranje provodi se po prvi put na našoj obali Jadrana, a prikupljeni podaci značajno će doprinijeti razumijevanju ponašanja i migracijskih obrazaca ovih vrsta.

- Stoga vas pozivamo, ako situacija to omogućava, da izmjerite dužinu i težinu ulovljene jedinke prije nego što je pustite natrag u more - kažu.

Tagiranje se istodobno provodi i na zapadnoj obali Jadrana, u koordinaciji s talijanskim kolegama. Naime, morski psi iz Italije ulovljeni su i na našoj, istočnoj strani Jadrana, daleko od područja gdje su pušteni u more.

Osim samog istraživanja, ova inicijativa ima za cilj podizanje svijesti o izazovima očuvanja morskih pasa i raža. Naglasak je na dobrobiti životinja te se metodologija označavanja provodi u skladu s etičkim i održivim praksama istraživanja. Ipak, sudjelovanje javnosti, posebno ribara, najključnije je za prikupljanje informacija i očuvanju ovih vrsta riba. Prikupljene informacije mogu biti od vitalnog značaja za razvoj učinkovitijih strategija očuvanja morskih vrsta.

image

Puštanje u more nakon označavanja

IZOR
17. rujan 2024 04:01