StoryEditorOCM

opasna kliještaPlavi rak uništava ušće Neretve i Stonski kanal, znanstvenici upozoravaju: ‘Moramo ga početi jesti i plaćati ribarima za izlov‘

Piše M.I.
23. prosinca 2022. - 19:17

Širenje dviju invazivnih vrsta plavih rakova (Callinectes sapidus i Portunus segnis) na području cijelog Mediterana već je odavno činjenica koja brine znanstvenike i sve one vezane uz ribarski sektor. Ovaj agresivni grabežljivac ima veliki utjecaj na bioraznolikost, ali i na svakodnevnu profesionalnu ribolovnu djelatnost.

Da bi se što efikasnije upravljalo budućim aktivnostima po pitanju ove vrste javila se i potreba za udruživanjem snaga znanstvene zajednice. Stoga su stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split sudjelovali na trodnevnoj radionici na Sveučilištu u Palermu gdje smo razmijenili znanja i iskustva sa znanstvenicima cijelog Mediterana.

Plavi rak je prisutan širom naše obale, a trenutno najpogođenije područje je ušće Neretve gdje se u suradnji s Upravom za ribarstvo i lokalnim ribarima provodi projekt koji za cilj ima proučiti biološke karakteristike populacije plavog raka i mogućnosti njegova iskorištavanja.

Unesen je u Europu i Aziju, a u hrvatskom dijelu Jadranskog mora prvi put je zabilježen 2004. godine kod poluotoka Pelješca gdje je najvjerojatnije došao balastnim vodama. Budući da je iznimno agresivna vrsta i nema prirodnog predatora u ovom području, brzo se raširio te je na području Ušća Neretve, Stonskog kanala i Solane Ston zabilježen u iznimno velikim količinama.

image

Budući da je iznimno agresivna vrsta i nema prirodnog predatora, plavi rak se brzo raširio na području Ušća Neretve, Stonskog kanala i Solane Ston

Nikola Vilić/Cropix

Plavi rak je ujedno i prava delicija u kulinarstvu sjevernoameričkih i europskih zemalja, ali i u Japanu, te je potrebno usmjeriti napor ribara, ali i lokalnog stanovništa prema ulovu plavog raka, te restorane i tržnice ka prodaji te delicije sa ciljem popularizacije smanjenja gustoće populacije plavog raka i šteta koje plavi rak uzrokuje na zavičajnim vrstama i staništima, kao i na gospodarski značajne vrste, piše portal Zaštita prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Hrani se ribama, mekušcima, rakovima, algama i strvinom pa su velika prijetnja očuvanju lokalnih biljnih i životinjskih vrsta. Dosad su se udomaćili na području ušća Neretve i u Valbandonu kraj Pule. Vole boćatu vodu pa su najveća prijetnja dagnjama i kamenicama koje spretno otvaraju kliještima, a manje primjerke jednostavno drobe.

Većina smatra kako treba više raditi na edukaciji ribara i konzumenata ove ukusne delicije koja traži pravilnu termičku obradu, kao što treba razmatratri subvencije za lov plavog raka.

image

Agresivni grabežljivac ima veliki utjecaj na bioraznolikost
 

Nikola Vilić/Cropix
04. listopad 2023 01:41