stdClass Object ( [id] => 1177814 [title] => Panulom po iglicu: učimo vas kako uloviti zmijoliku ‘kljunašicu‘ koju predatori obožavaju [alias] => panulom-po-iglicu-ucimo-vas-kako-uloviti-jesku-koju-predatori-obozavaju [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zima na moru je teška. Realno, nekom stalno zaposlenom ribolovcu na raspolaganju su samo vikendi, pri čemu se u pozitivnu sliku trebaju uklopiti i obiteljske obaveze te vremenski uvjeti na koje, nažalost, nitko od nas nema utjecaja. Uz bure i kišu složi se u najbolju ruku tek nekoliko povoljnih vikenda, tako da kad se sve sabere ispadne da smo na moru bili samo tri puta.

Premalo, kako se god okrene. A onda se dogodi, kad se napokon isplovi, da se ne može naći ješka. A kako ćemo je i naći kad je jučer padala kiša, pa je sve zamutilo, a i temperatura je niska, pa je zabonacalo… Naravno, jasno vam je da pričamo o iglici.

UVIJEK NA METI

Iglica je predator od kojeg u strahu drhti sve što je manje od nje, u prvom redu sitna plava riba, gavuni i njihova rodbina, kao i sva neoprezna i nedovoljno brza riblja mlađ. Njezino gracilno tijelo i krhka struktura teško se povezuje s njezinom nemilosrdnošću, no podmorje je kad je u pitanju hrana i hranjenje nemilosrdno i okrutno. Pojesti i ne biti pojeden vodeći je poriv koji upravlja životima većine morskih stanovnika.

Naravno, ni iglica nije pošteđena takvih relacija. U vječitoj potrazi za obrokom i sama je na meti brojnih predatora, od brancina i strijelke, preko lice, do gofa i zubaca, s tim da je pored tih predatora neprestano vrebaju i ribolovci sa svim mogućim i raspoloživim alatima.

Iglica se najviše lovi plivaricama i mrežama potegačama, i to znatno uspješnije tijekom hladnijeg dijela godine, dok se u sportskom ribolovu lovi brojnim alatima i gotovo svim udičarskim tehnikama, od kojih je panula svakako najčešća. I premda je neki ribolovci love iz čistog zadovoljstva, najčešće je na meti kao živa ješka za panulu.

NA RUBU KURENTA

Kao tipična pelagička vrsta iglica je potpuno neovisna o dubini i tipu dna, tako da je prisutna svuda po Jadranu isključivo u gornjem sloju mora. No, unatoč svojoj brojnosti mnogim je ribolovcima teško uhvatljiva ili pak potpuno neuhvatljiva, i to prvenstveno zbog nekoliko temeljnih propusta, od kojih su najčešći pogrešna udaljenost od obale, nepoznavanje kurenata i pogrešna brzina.

Iglica nastanjuje gornje slojeve mora u kojima pronalazi hranu. I premda se katkad, pogotovo ljeti, zna jako udaljiti od obale, u ovo je doba godine najbrojnija upravo uz obalu, na dubinama do desetak metara, ponajprije oko rtova i puntala.

Taj pojas nije slučajno odabran, jer se na tom potezu najčešće i nalaze rubovi i sjecišta kurenata koji donose i odnose hranu u neposrednoj blizini obale, zadržavajući tako sitnu ribu koja je iglicama osnovna hrana. No bez obzira na doba godine i temperaturu mora, juvenilarne primjerke uvijek nalazimo u blizini obale.

Svoje prisustvo iglica često odaje iskakanjem iznad površine, ponekad u bijegu pred svojim prirodnim neprijateljima, no ponekad i iz čiste zabave. Isto je tako dobar pokazatelj njezina prisustva jatno iskakanje sitne ribe, koja u panici suočena s površinom traži spas iznad mora.

TRI DO PET MILJA

Iglica se u sportskom ribolovu, kao što smo rekli, može uloviti na brojne načine, no najbrži i najefektniji je svakako panula.

Za panulu se mogu koristiti doslovno sve klasične varalice, od kojih su se najlovnijima pokazali mali, do 7 centimetara dugi wobbleri, male žlice, kao i riboliki silikonci u plavo-sivo-srebrnim tonovima, koji mogu podnijeti brzinu povlačenja od tri do pet milja, a što je uvjet u panulavanju iglica.

No kod lova iglica koje su namijenjene ješkanju na panulaške sisteme za krupniju ribu, te bi ulovljene iglice trebale biti neozlijeđene, što je klasičnim varalicama nemoguće postići. Zbog toga su i kreirane matassine, svilene ili sintetičke čupice, koje se kao i svaka druga panula puštaju u more i vuku za barkom na udaljenosti tridesetak metara brzinom od tri do pet milja.

Naravno, u povlačenju treba obavezno voditi računa o kurentima i poklapanju, odnosno poništavanju brzine. Matassina se povlači neotežana, a ako je baš potrebno neko otežanje, tada se postavlja sačma težine do 5 grama metra do metar i pol ispred matassine.

U povlačenju će matassina zbog svoje meke konstrukcije ostvarivati pravolinijski, ali ipak vrlo lelujav i provokativan hod, koji nijedan površinski lovac, pa tako ni iglica neće ignorirati.

---

image

Kad se jednom zaplete u matassinu nema joj spasa

---

To je zapravo i jedini problem vezan uz lov matassinama. Naime, mnoge će ribe nasrnuti na nju pokušavajući je progutati, što se u slučaju napada ušata ili feluna svodi samo na postepeno trganje varalice, odnosno gubitak niti. Srećom, takve situacije ipak nisu česte tako da jedna matassina često može odloviti i više od jedne sezone.

ŽIVA I OTPORNA

U trenutku kada iglica napadne matassinu, svojim će se nazubljenim čeljustima trenutno uplesti, nakon čega je bez puno kalkuliranja možemo doslovno potpuno neozlijeđenu izvući iz mora. Takvim im se lovom životni vijek i upotrebna vrijednost kao ješke na panuli za gofa i zubaca znatno povećava.

Za ulovljene iglice, ako ih nećemo odmah ješkati, potrebno je osigurati bazen za živu ješku. To može biti i obična veća jacera koja mora imati barem povremeni protok svježeg mora. Ješkanje je također idealno napraviti u moru, u istom bazenu. Naravno, vještiji panulaši to obavljaju na suho, pri čemu unatoč velikoj otpornosti iglica moraju biti brzi.

Iglica se ješka s tri udice, i to tako da se posljednja u nizu postavlja neposredno iza analne peraje, srednja, najčešće klizna po sredini tijela bočno s gornje strane, a prva, također uglavnom klizna, u sami kljun.

---

image

Neki ribolovci ješkaju samo kroz gornju vilicu

---

Neki ribolovci ovu udicu postavljaju tako da probiju obje čeljusti dok je neki postavljaju samo u gornju čeljust, tako da vrh udice izviruje s gornje strane. Na kraju se na kljun iglice navlači, na predvez prethodno navučen komadić bužira, čija je uloga zatvaranje usta tijekom povlačenja kako bi iglica zadržala prirodnost pokreta.

---

image

Srednja udica ide po boku, po sredini tijela

---

Pojedini ribolovci u ješkanju iglicu uopće ne probijaju udicama već udice pomoću silikonskih gumica-prstenova fiksiraju na određenim pozicijama. Na taj je način iglica još življa i otpornija pa je se, nakon eventualno neuspješnog lova, može živu i praktički neozlijeđenu vratiti u more.

---

image

Udica mora proći tek ispod kože

---

---

image

Krajnja udica postavlja se ispod analne peraje

---

---

image

Bužir na kljunu sprječava otvaranje usta tijekom povlačenja

---

FINO I TANKO

U lovu matassinama koriste se različite boje, što ovisi o prozirnosti mora i intenzitetu svjetla, odnosno naoblaci. Tako se po oblačnom i mutnom vremenu najlovnijom pokazala žuta boja, u sumraku bijela, a po vedrom i sunčanom vremenu crvena, što je naravno, shema primjenjiva i u lovu s drugim varalicama.

Štap za panulu iglica bi trebao biti podatan ali ipak žilav, ne duži od tri metra, dok rola može biti mala, ali s pouzdanom i finopodesivom kočnicom. Tijekom povlačenja panule kočnica role treba biti podešena vrlo mekano, tako da u trenutku kačenja i sasvim male ribe obavezno mora proklizati.

Osnovna struna za panulu iglica je najlonski monofil promjera 0,28 do 0,35 milimetara, dok fluorokarbonski predvez dužine jednog metra ne bi trebao biti deblji od 0,25 milimetara. Spoj osnove i predveza se ostvaruje nekim od za to predviđenih čvorova. Zogulin u ovakvom sistemu nije potreban. Naravno, ako se umjesto matassine povlači kakva žlica, tad je zogulin imperativ.

Iglica će se kao izuzetno borbena i temperamentna riba poslužiti svim trikovima kako bi se oslobodila matassine ili udice. U svojim će pokušajima bijega iskakati, što joj uglavnom ne pomogne baš puno, no svejedno treba biti oprezan i kočnicu role nikada ne pretezati.

Zbog relativno male težine daje osjećaj manjeg otpora, no zbog temperamenta taj otpor nikako ne treba zanemariti. Zakačena iglica je u pravilu dobro zakačena tako da je možemo podizati iz mora bez podmetača. Ipak, velike iglice bi trebalo popratiti podmetačem da bismo izbjegli pucanje tankog predveza.

Pa sad, kad se u obzir uzme raspoloživo jesenje vrijeme i slobodni vikendi, jasno je da ne treba oklijevati. Isplovite i zavezite oko prve punte više od tri milje, pa kad izvučete iglicu, možete potpuno spremni i samouvjereni pravo po svog cara.

---

OSOBNA KARTA

Iglica (Belone belone, Linnaeus, 1761) je riba iz obitelji iglica (Belonidae). Može narasti do 103,5 centimetara u dužinu i kao takva težiti 1,3 kilograma, no lovna dužina najčešće iznosi tek 0,06 kilograma.

Tijelo joj je zmijoliko i izrazito hidrodinamično, s dugom i uskom glavom na kojoj se ističe čeljust u obliku dugoga kljuna kod kojega donja vilica dužinom malo premašuje gornju. Obje su vilice naoružane brojnim sitnim i oštrim zubima. Oko je istaknuto, veliko i dobro razvijeno.

S gornje je strane tijela metalnomodro-zelenkasta, po bokovima bljeđa, a s trbušne strane sedefasto bijela. Osim repne, sve su joj druge peraje male i slabo razvijene. Tijelo je pokriveno sitnom krljušti koja se lako skida. Bočna je linija vidljiva cijelom dužinom tijela.

Mrijest se odvija od listopada do svibnja, kada ženke polažu od 1000 do 35000 jajašaca, koje posebnim nitima pričvršćuju na plutajuće predmete, nakon čega inkubacija traje pet tjedana. Inače, spolnu zrelost iglica postiže s dvije godine starosti i dosegnutih 45 centimetara dužine. Životni joj je vijek oko pet godina.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JEŠKA ZA JEŠKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => JEŠKA ZA JEŠKU 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-22 11:03:22 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-23 08:03:08 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-23 06:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 83 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/22\/9177358.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/9177359.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/9177360.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/9177361.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/9177357.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/9177400.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/9177405.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Mirkov","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Iglica ima karakteristi\u010dnu \u010deljust<\/p>\n","

Neki ribolovci je\u0161kaju samo kroz gornju vilicu<\/p>\n","

Srednja udica ide po boku, po sredini tijela<\/p>\n","

Udica mora pro\u0107i tek ispod ko\u017ee<\/p>\n","

Krajnja udica postavlja se ispod analne peraje<\/p>\n","

Kad se jednom zaplete u matassinu <\/em>nema joj spasa<\/p>\n","

Bu\u017eir na kljunu sprje\u010dava otvaranje usta tijekom povla\u010denja<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9177358_1920.jpg":"1920x1080","k_9177358_1280.jpg":"1280x1280","k_9177358_1024.jpg":"1024x1024","k_9177358_640.jpg":"640x640","k_9177358_480.jpg":"480x480","k_9177358_340.jpg":"340x340","k_9177358_220.jpg":"220x220","o_9177358_1280.jpg":"1280x960","o_9177358_1024.jpg":"1024x768","o_9177358_640.jpg":"640x480","o_9177358_480.jpg":"480x360","o_9177358_340.jpg":"340x255","o_9177358_220.jpg":"220x165","h_9177358_1280.jpg":"1280x854","h_9177358_1024.jpg":"1024x683","h_9177358_640.jpg":"640x427","h_9177358_480.jpg":"480x320","h_9177358_340.jpg":"340x227","h_9177358_220.jpg":"220x147","pp_9177358_1280.jpg":"1006x1280","pp_9177358_1024.jpg":"805x1024","pp_9177358_640.jpg":"503x640","pp_9177358_480.jpg":"377x480","pp_9177358_340.jpg":"267x340","pp_9177358_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9177359_1920.jpg":"1920x1080","k_9177359_1280.jpg":"1280x1280","k_9177359_1024.jpg":"1024x1024","k_9177359_640.jpg":"640x640","k_9177359_480.jpg":"480x480","k_9177359_340.jpg":"340x340","k_9177359_220.jpg":"220x220","o_9177359_1280.jpg":"1280x960","o_9177359_1024.jpg":"1024x768","o_9177359_640.jpg":"640x480","o_9177359_480.jpg":"480x360","o_9177359_340.jpg":"340x255","o_9177359_220.jpg":"220x165","h_9177359_1280.jpg":"1280x854","h_9177359_1024.jpg":"1024x683","h_9177359_640.jpg":"640x427","h_9177359_480.jpg":"480x320","h_9177359_340.jpg":"340x227","h_9177359_220.jpg":"220x147","pp_9177359_1280.jpg":"1006x1280","pp_9177359_1024.jpg":"805x1024","pp_9177359_640.jpg":"503x640","pp_9177359_480.jpg":"377x480","pp_9177359_340.jpg":"267x340","pp_9177359_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9177360_1920.jpg":"1920x1080","k_9177360_1280.jpg":"1280x1280","k_9177360_1024.jpg":"1024x1024","k_9177360_640.jpg":"640x640","k_9177360_480.jpg":"480x480","k_9177360_340.jpg":"340x340","k_9177360_220.jpg":"220x220","o_9177360_1280.jpg":"1280x960","o_9177360_1024.jpg":"1024x768","o_9177360_640.jpg":"640x480","o_9177360_480.jpg":"480x360","o_9177360_340.jpg":"340x255","o_9177360_220.jpg":"220x165","h_9177360_1280.jpg":"1280x854","h_9177360_1024.jpg":"1024x683","h_9177360_640.jpg":"640x427","h_9177360_480.jpg":"480x320","h_9177360_340.jpg":"340x227","h_9177360_220.jpg":"220x147","pp_9177360_1280.jpg":"1006x1280","pp_9177360_1024.jpg":"805x1024","pp_9177360_640.jpg":"503x640","pp_9177360_480.jpg":"377x480","pp_9177360_340.jpg":"267x340","pp_9177360_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9177361_1920.jpg":"1920x1080","k_9177361_1280.jpg":"1280x1280","k_9177361_1024.jpg":"1024x1024","k_9177361_640.jpg":"640x640","k_9177361_480.jpg":"480x480","k_9177361_340.jpg":"340x340","k_9177361_220.jpg":"220x220","o_9177361_1280.jpg":"1280x960","o_9177361_1024.jpg":"1024x768","o_9177361_640.jpg":"640x480","o_9177361_480.jpg":"480x360","o_9177361_340.jpg":"340x255","o_9177361_220.jpg":"220x165","h_9177361_1280.jpg":"1280x854","h_9177361_1024.jpg":"1024x683","h_9177361_640.jpg":"640x427","h_9177361_480.jpg":"480x320","h_9177361_340.jpg":"340x227","h_9177361_220.jpg":"220x147","pp_9177361_1280.jpg":"1006x1280","pp_9177361_1024.jpg":"805x1024","pp_9177361_640.jpg":"503x640","pp_9177361_480.jpg":"377x480","pp_9177361_340.jpg":"267x340","pp_9177361_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9177357_1920.jpg":"1920x1080","k_9177357_1280.jpg":"1280x1280","k_9177357_1024.jpg":"1024x1024","k_9177357_640.jpg":"640x640","k_9177357_480.jpg":"480x480","k_9177357_340.jpg":"340x340","k_9177357_220.jpg":"220x220","o_9177357_1280.jpg":"1280x960","o_9177357_1024.jpg":"1024x768","o_9177357_640.jpg":"640x480","o_9177357_480.jpg":"480x360","o_9177357_340.jpg":"340x255","o_9177357_220.jpg":"220x165","h_9177357_1280.jpg":"1280x854","h_9177357_1024.jpg":"1024x683","h_9177357_640.jpg":"640x427","h_9177357_480.jpg":"480x320","h_9177357_340.jpg":"340x227","h_9177357_220.jpg":"220x147","pp_9177357_1280.jpg":"1006x1280","pp_9177357_1024.jpg":"805x1024","pp_9177357_640.jpg":"503x640","pp_9177357_480.jpg":"377x480","pp_9177357_340.jpg":"267x340","pp_9177357_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9177400_1920.jpg":"1920x1080","k_9177400_1280.jpg":"1280x1280","k_9177400_1024.jpg":"1024x1024","k_9177400_640.jpg":"640x640","k_9177400_480.jpg":"480x480","k_9177400_340.jpg":"340x340","k_9177400_220.jpg":"220x220","o_9177400_1280.jpg":"1280x960","o_9177400_1024.jpg":"1024x768","o_9177400_640.jpg":"640x480","o_9177400_480.jpg":"480x360","o_9177400_340.jpg":"340x255","o_9177400_220.jpg":"220x165","h_9177400_1280.jpg":"1280x854","h_9177400_1024.jpg":"1024x683","h_9177400_640.jpg":"640x427","h_9177400_480.jpg":"480x320","h_9177400_340.jpg":"340x227","h_9177400_220.jpg":"220x147","pp_9177400_1280.jpg":"1006x1280","pp_9177400_1024.jpg":"805x1024","pp_9177400_640.jpg":"503x640","pp_9177400_480.jpg":"377x480","pp_9177400_340.jpg":"267x340","pp_9177400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9177405_1920.jpg":"1920x1080","k_9177405_1280.jpg":"1280x1280","k_9177405_1024.jpg":"1024x1024","k_9177405_640.jpg":"640x640","k_9177405_480.jpg":"480x480","k_9177405_340.jpg":"340x340","k_9177405_220.jpg":"220x220","o_9177405_1280.jpg":"1280x960","o_9177405_1024.jpg":"1024x768","o_9177405_640.jpg":"640x480","o_9177405_480.jpg":"480x360","o_9177405_340.jpg":"340x255","o_9177405_220.jpg":"220x165","h_9177405_1280.jpg":"1280x854","h_9177405_1024.jpg":"1024x683","h_9177405_640.jpg":"640x427","h_9177405_480.jpg":"480x320","h_9177405_340.jpg":"340x227","h_9177405_220.jpg":"220x147","pp_9177405_1280.jpg":"1006x1280","pp_9177405_1024.jpg":"805x1024","pp_9177405_640.jpg":"503x640","pp_9177405_480.jpg":"377x480","pp_9177405_340.jpg":"267x340","pp_9177405_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15088794 Threads: 4 Questions: 3159323962 Slow queries: 7064858 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235135484 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/panulom-po-iglicu-ucimo-vas-kako-uloviti-jesku-koju-predatori-obozavaju-1177814 [printLink] => /om/ribolov/panulom-po-iglicu-ucimo-vas-kako-uloviti-jesku-koju-predatori-obozavaju-1177814?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 671377 [name] => iglica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-22 13:07:13 [main_article_id] => 0 [alias] => iglica [link] => /tag/iglica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 671378 [name] => riba iglica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-22 13:07:14 [main_article_id] => 0 [alias] => riba-iglica [link] => /tag/riba-iglica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 671379 [name] => kako uloviti iglicu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-22 13:07:14 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-uloviti-iglicu [link] => /tag/kako-uloviti-iglicu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 671380 [name] => iglica panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-22 13:07:14 [main_article_id] => 0 [alias] => iglica-panula [link] => /tag/iglica-panula ) [4] => stdClass Object ( [id] => 671381 [name] => iglica ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-22 13:07:14 [main_article_id] => 0 [alias] => iglica-ribolov [link] => /tag/iglica-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JEŠKA ZA JEŠKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Panulom po iglicu: učimo vas kako uloviti zmijoliku ‘kljunašicu‘ koju predatori obožavaju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-00-30-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/9177358.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Mirkov [mainImageDesc] =>

Iglica ima karakterističnu čeljust

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/9177358.jpg [title] =>

Iglica ima karakterističnu čeljust

Tomislav Mirkov ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/9177359.jpg [title] =>

Neki ribolovci ješkaju samo kroz gornju vilicu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/9177360.jpg [title] =>

Srednja udica ide po boku, po sredini tijela

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/9177361.jpg [title] =>

Udica mora proći tek ispod kože

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/9177357.jpg [title] =>

Krajnja udica postavlja se ispod analne peraje

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/9177400.jpg [title] =>

Kad se jednom zaplete u matassinu nema joj spasa

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/9177405.jpg [title] =>

Bužir na kljunu sprječava otvaranje usta tijekom povlačenja

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zima na moru je teška. Realno, nekom stalno zaposlenom ribolovcu na raspolaganju su samo vikendi, pri čemu se u pozitivnu sliku trebaju uklopiti i obiteljske obaveze te vremenski uvjeti na koje, nažalost, nitko od nas nema utjecaja. Uz bure i kišu složi se u najbolju ruku tek nekoliko povoljnih vikenda, tako da kad se sve sabere ispadne da smo na moru bili samo tri puta.

Premalo, kako se god okrene. A onda se dogodi, kad se napokon isplovi, da se ne može naći ješka. A kako ćemo je i naći kad je jučer padala kiša, pa je sve zamutilo, a i temperatura je niska, pa je zabonacalo… Naravno, jasno vam je da pričamo o iglici.

UVIJEK NA METI

Iglica je predator od kojeg u strahu drhti sve što je manje od nje, u prvom redu sitna plava riba, gavuni i njihova rodbina, kao i sva neoprezna i nedovoljno brza riblja mlađ. Njezino gracilno tijelo i krhka struktura teško se povezuje s njezinom nemilosrdnošću, no podmorje je kad je u pitanju hrana i hranjenje nemilosrdno i okrutno. Pojesti i ne biti pojeden vodeći je poriv koji upravlja životima većine morskih stanovnika.

Naravno, ni iglica nije pošteđena takvih relacija. U vječitoj potrazi za obrokom i sama je na meti brojnih predatora, od brancina i strijelke, preko lice, do gofa i zubaca, s tim da je pored tih predatora neprestano vrebaju i ribolovci sa svim mogućim i raspoloživim alatima.

Iglica se najviše lovi plivaricama i mrežama potegačama, i to znatno uspješnije tijekom hladnijeg dijela godine, dok se u sportskom ribolovu lovi brojnim alatima i gotovo svim udičarskim tehnikama, od kojih je panula svakako najčešća. I premda je neki ribolovci love iz čistog zadovoljstva, najčešće je na meti kao živa ješka za panulu.

NA RUBU KURENTA

Kao tipična pelagička vrsta iglica je potpuno neovisna o dubini i tipu dna, tako da je prisutna svuda po Jadranu isključivo u gornjem sloju mora. No, unatoč svojoj brojnosti mnogim je ribolovcima teško uhvatljiva ili pak potpuno neuhvatljiva, i to prvenstveno zbog nekoliko temeljnih propusta, od kojih su najčešći pogrešna udaljenost od obale, nepoznavanje kurenata i pogrešna brzina.

Iglica nastanjuje gornje slojeve mora u kojima pronalazi hranu. I premda se katkad, pogotovo ljeti, zna jako udaljiti od obale, u ovo je doba godine najbrojnija upravo uz obalu, na dubinama do desetak metara, ponajprije oko rtova i puntala.

Taj pojas nije slučajno odabran, jer se na tom potezu najčešće i nalaze rubovi i sjecišta kurenata koji donose i odnose hranu u neposrednoj blizini obale, zadržavajući tako sitnu ribu koja je iglicama osnovna hrana. No bez obzira na doba godine i temperaturu mora, juvenilarne primjerke uvijek nalazimo u blizini obale.

Svoje prisustvo iglica često odaje iskakanjem iznad površine, ponekad u bijegu pred svojim prirodnim neprijateljima, no ponekad i iz čiste zabave. Isto je tako dobar pokazatelj njezina prisustva jatno iskakanje sitne ribe, koja u panici suočena s površinom traži spas iznad mora.

TRI DO PET MILJA

Iglica se u sportskom ribolovu, kao što smo rekli, može uloviti na brojne načine, no najbrži i najefektniji je svakako panula.

Za panulu se mogu koristiti doslovno sve klasične varalice, od kojih su se najlovnijima pokazali mali, do 7 centimetara dugi wobbleri, male žlice, kao i riboliki silikonci u plavo-sivo-srebrnim tonovima, koji mogu podnijeti brzinu povlačenja od tri do pet milja, a što je uvjet u panulavanju iglica.

No kod lova iglica koje su namijenjene ješkanju na panulaške sisteme za krupniju ribu, te bi ulovljene iglice trebale biti neozlijeđene, što je klasičnim varalicama nemoguće postići. Zbog toga su i kreirane matassine, svilene ili sintetičke čupice, koje se kao i svaka druga panula puštaju u more i vuku za barkom na udaljenosti tridesetak metara brzinom od tri do pet milja.

Naravno, u povlačenju treba obavezno voditi računa o kurentima i poklapanju, odnosno poništavanju brzine. Matassina se povlači neotežana, a ako je baš potrebno neko otežanje, tada se postavlja sačma težine do 5 grama metra do metar i pol ispred matassine.

U povlačenju će matassina zbog svoje meke konstrukcije ostvarivati pravolinijski, ali ipak vrlo lelujav i provokativan hod, koji nijedan površinski lovac, pa tako ni iglica neće ignorirati.

---

image

Kad se jednom zaplete u matassinu nema joj spasa

---

To je zapravo i jedini problem vezan uz lov matassinama. Naime, mnoge će ribe nasrnuti na nju pokušavajući je progutati, što se u slučaju napada ušata ili feluna svodi samo na postepeno trganje varalice, odnosno gubitak niti. Srećom, takve situacije ipak nisu česte tako da jedna matassina često može odloviti i više od jedne sezone.

ŽIVA I OTPORNA

U trenutku kada iglica napadne matassinu, svojim će se nazubljenim čeljustima trenutno uplesti, nakon čega je bez puno kalkuliranja možemo doslovno potpuno neozlijeđenu izvući iz mora. Takvim im se lovom životni vijek i upotrebna vrijednost kao ješke na panuli za gofa i zubaca znatno povećava.

Za ulovljene iglice, ako ih nećemo odmah ješkati, potrebno je osigurati bazen za živu ješku. To može biti i obična veća jacera koja mora imati barem povremeni protok svježeg mora. Ješkanje je također idealno napraviti u moru, u istom bazenu. Naravno, vještiji panulaši to obavljaju na suho, pri čemu unatoč velikoj otpornosti iglica moraju biti brzi.

Iglica se ješka s tri udice, i to tako da se posljednja u nizu postavlja neposredno iza analne peraje, srednja, najčešće klizna po sredini tijela bočno s gornje strane, a prva, također uglavnom klizna, u sami kljun.

---

image

Neki ribolovci ješkaju samo kroz gornju vilicu

---

Neki ribolovci ovu udicu postavljaju tako da probiju obje čeljusti dok je neki postavljaju samo u gornju čeljust, tako da vrh udice izviruje s gornje strane. Na kraju se na kljun iglice navlači, na predvez prethodno navučen komadić bužira, čija je uloga zatvaranje usta tijekom povlačenja kako bi iglica zadržala prirodnost pokreta.

---

image

Srednja udica ide po boku, po sredini tijela

---

Pojedini ribolovci u ješkanju iglicu uopće ne probijaju udicama već udice pomoću silikonskih gumica-prstenova fiksiraju na određenim pozicijama. Na taj je način iglica još življa i otpornija pa je se, nakon eventualno neuspješnog lova, može živu i praktički neozlijeđenu vratiti u more.

---

image

Udica mora proći tek ispod kože

---

---

image

Krajnja udica postavlja se ispod analne peraje

---

---

image

Bužir na kljunu sprječava otvaranje usta tijekom povlačenja

---

FINO I TANKO

U lovu matassinama koriste se različite boje, što ovisi o prozirnosti mora i intenzitetu svjetla, odnosno naoblaci. Tako se po oblačnom i mutnom vremenu najlovnijom pokazala žuta boja, u sumraku bijela, a po vedrom i sunčanom vremenu crvena, što je naravno, shema primjenjiva i u lovu s drugim varalicama.

Štap za panulu iglica bi trebao biti podatan ali ipak žilav, ne duži od tri metra, dok rola može biti mala, ali s pouzdanom i finopodesivom kočnicom. Tijekom povlačenja panule kočnica role treba biti podešena vrlo mekano, tako da u trenutku kačenja i sasvim male ribe obavezno mora proklizati.

Osnovna struna za panulu iglica je najlonski monofil promjera 0,28 do 0,35 milimetara, dok fluorokarbonski predvez dužine jednog metra ne bi trebao biti deblji od 0,25 milimetara. Spoj osnove i predveza se ostvaruje nekim od za to predviđenih čvorova. Zogulin u ovakvom sistemu nije potreban. Naravno, ako se umjesto matassine povlači kakva žlica, tad je zogulin imperativ.

Iglica će se kao izuzetno borbena i temperamentna riba poslužiti svim trikovima kako bi se oslobodila matassine ili udice. U svojim će pokušajima bijega iskakati, što joj uglavnom ne pomogne baš puno, no svejedno treba biti oprezan i kočnicu role nikada ne pretezati.

Zbog relativno male težine daje osjećaj manjeg otpora, no zbog temperamenta taj otpor nikako ne treba zanemariti. Zakačena iglica je u pravilu dobro zakačena tako da je možemo podizati iz mora bez podmetača. Ipak, velike iglice bi trebalo popratiti podmetačem da bismo izbjegli pucanje tankog predveza.

Pa sad, kad se u obzir uzme raspoloživo jesenje vrijeme i slobodni vikendi, jasno je da ne treba oklijevati. Isplovite i zavezite oko prve punte više od tri milje, pa kad izvučete iglicu, možete potpuno spremni i samouvjereni pravo po svog cara.

---

OSOBNA KARTA

Iglica (Belone belone, Linnaeus, 1761) je riba iz obitelji iglica (Belonidae). Može narasti do 103,5 centimetara u dužinu i kao takva težiti 1,3 kilograma, no lovna dužina najčešće iznosi tek 0,06 kilograma.

Tijelo joj je zmijoliko i izrazito hidrodinamično, s dugom i uskom glavom na kojoj se ističe čeljust u obliku dugoga kljuna kod kojega donja vilica dužinom malo premašuje gornju. Obje su vilice naoružane brojnim sitnim i oštrim zubima. Oko je istaknuto, veliko i dobro razvijeno.

S gornje je strane tijela metalnomodro-zelenkasta, po bokovima bljeđa, a s trbušne strane sedefasto bijela. Osim repne, sve su joj druge peraje male i slabo razvijene. Tijelo je pokriveno sitnom krljušti koja se lako skida. Bočna je linija vidljiva cijelom dužinom tijela.

Mrijest se odvija od listopada do svibnja, kada ženke polažu od 1000 do 35000 jajašaca, koje posebnim nitima pričvršćuju na plutajuće predmete, nakon čega inkubacija traje pet tjedana. Inače, spolnu zrelost iglica postiže s dvije godine starosti i dosegnutih 45 centimetara dužine. Životni joj je vijek oko pet godina.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Mirkov
Tomislav Mirkov

Iglica ima karakterističnu čeljust


Neki ribolovci ješkaju samo kroz gornju vilicu


Srednja udica ide po boku, po sredini tijela


Udica mora proći tek ispod kože


Krajnja udica postavlja se ispod analne peraje


Kad se jednom zaplete u matassinu nema joj spasa


Bužir na kljunu sprječava otvaranje usta tijekom povlačenja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/panulom-po-iglicu-ucimo-vas-kako-uloviti-jesku-koju-predatori-obozavaju-1177814 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f9961b4d20ff7a3d456bc5088c800c9d2bd36f3a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Panulom+po+iglicu%3A+u%C4%8Dimo+vas+kako+uloviti+zmijoliku+%E2%80%98kljuna%C5%A1icu%E2%80%98+koju+predatori+obo%C5%BEavaju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpanulom-po-iglicu-ucimo-vas-kako-uloviti-jesku-koju-predatori-obozavaju-1177814 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpanulom-po-iglicu-ucimo-vas-kako-uloviti-jesku-koju-predatori-obozavaju-1177814 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JEŠKA ZA JEŠKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

JEŠKA ZA JEŠKUPanulom po iglicu: učimo vas kako uloviti zmijoliku ‘kljunašicu‘ koju predatori obožavaju

Piše Tomislav Mirkov
23. ožujka 2022. - 07:43

Zima na moru je teška. Realno, nekom stalno zaposlenom ribolovcu na raspolaganju su samo vikendi, pri čemu se u pozitivnu sliku trebaju uklopiti i obiteljske obaveze te vremenski uvjeti na koje, nažalost, nitko od nas nema utjecaja. Uz bure i kišu složi se u najbolju ruku tek nekoliko povoljnih vikenda, tako da kad se sve sabere ispadne da smo na moru bili samo tri puta.

Premalo, kako se god okrene. A onda se dogodi, kad se napokon isplovi, da se ne može naći ješka. A kako ćemo je i naći kad je jučer padala kiša, pa je sve zamutilo, a i temperatura je niska, pa je zabonacalo… Naravno, jasno vam je da pričamo o iglici.

UVIJEK NA METI

Iglica je predator od kojeg u strahu drhti sve što je manje od nje, u prvom redu sitna plava riba, gavuni i njihova rodbina, kao i sva neoprezna...

14. svibanj 2024 02:30