StoryEditorOCM

RIBA LAVOpasni predator iz tropskih mora udomaćio se u dubrovačkom akvatoriju, pogledajte snimku

Piše Gabrijela Bijelić/DV
20. srpnja 2024. - 09:33

Riba Lav (lionfish), došljak predator iz tropskih mora, viđena je prošlog tjedna u dubrovačkom akvatoriju, gdje su je ispred hotela Dubrovnik Palace detektirali ronioci dubrovačkog ronilačkog centra Blue planet:

- Lionfish je viđen 10. srpnja oko 11 sati na ulazu u ronilačku pozicije Mala Afrika na dubini od 6 do 8 metara, što je dosta plitko, a na udaljenosti od oko 50 metara od obale. Ponovno je viđena nekoliko dana kasnije, a instruktori su bili spremni i ubili su je s ostalima - izvijestila nas je Sylvia Mihaljević iz Diving centrea Blue Planet.

Dodala je kako je lionfish viđen i na olupini Taranta na oko 30 metara dubine prije 2 dana pa ronioci čekaju priliku da je odu uloviti.

Za istaknuti je kako je lionfish opasna invazivna riblja vrsta koja se u Sredozemlje počela doseljavati prije dvadesetak godina. Unatoč atraktivnom izgledu, može naštetiti i ljudima i podmorskom svijetu, ima 18 otrovnih bodlji na tijelu, a stručnjaci smatraju da iznimno loše utječe na eko sustav jer nekontrolirano tamani manje ribe, glavonošce i školjkaše.

Kako riba lav (Pterois miles) ‘krstari‘ dubrovačkim morem možete pogledati u videu kojeg su nam ustupili iz Blue Planeta.

07. rujan 2024 17:05