StoryEditorOCM

Big game fishingNastavlja se dominacija Kaštelana u Orebiću: ekipa ‘Corto‘ i drugog dana imala tunu na brodu!

Piše Sandra Barčot
20. svibnja 2023. - 08:05

Nastavlja se dominacija kaštelanske posade iz kluba Giričić na trećem Međunarodnom kvalifikacijskom nadmetanju u big game ribolovu "Offshore Challege Orebić 2023.", koje se od srijede do nedjelja održava u pelješkom akvatoriju.

Naime, ekipa "Corto" kapetana Gordona Svaline i drugog ribolovnog dana imala je tunu na brodu, pa je sa 1163,51 bodom "zasjela" na vrh popisa od 25 posada iz Hrvatske i Crne Gore, koliko ih se nadmeće za laskavu titulu najboljeg ribolovca, te vizu za odlazak na svjetsku smotru "biggameša" u Kostarici dogodine.

Drugi ribolovni dan je bio itekako uzbudljiv budući su prije spuštanja udica u more, ribolovci na velike ribe, na velike trofeje, nakon isplovljavanja iz Orebića, napravili "morski špalir" brodovima između otočića Vrnik i Badija!

Sve kako bi i ovu prekrasnu sliku zeleno-modrog veličanstvenog arhipelaga snimljenog dronom iz zraka, poslali u svijet na razglednici s pozdravom iz Orebića od PŠU Peliška jedra, organizatora treće sportsko-turističko-ribolovne manifestacije.

Nakon "poziranja" slijedili su i ribolovni izazovi, pa je prvo ribu na štapu imala ekipa "Ma Lu" Darka Antunovića a radilo se o lucu, koji na kraju nije bodovan.

U 12.45 sati sucu nadmetanja Tonči Luketi, ribu na štapu prijavljuju momci iz "Corta" koja je težila 58,25 kilograma, duga 149 centimetra.

Pa slijedi ulov posade "Adria" Dragana Čore težak 51,13 kilograma, dužine 141 centimetar.

I onda jedan domicilni ribolovac iz Peliških jedara, Mato Violić Matuško također vadi tunu na palubu broda, a njena težina na vagi je bila 39,44 kilograma, što je posadi "Fishwalker" trebala osigurala prve bodove.

No nedostajalo im je tek "pola" kilograma do one famozne granice od 40 kilograma, koliko se priznaje validna tuna na nadmetanju.

- Bila nam je očito veća želja za izvadit tunu iz mora, nego procjena njene težine – kazuje nam Violić, dok je njegova ekipa u sastavu Hrvoje i Domagoj Grabovac te Ante Benić, pripremala brod za treći dan ribolova, nadajuće se dvije stvari – da će imati veću tunu na udici, ali i da će imati manje problema s jednim od dva brodska motora, koji im je zadavao glavobolju tijekom ribolova.

image

Posada ‘Lako ćemo‘ sa svojom ulovljenom tunom drugog dana nadmetanja

Tunu su na vaganje i drugog dana, donijeli i momci sa Lastova "Grill fish team" kapetana Joze Stražičića, no njihova morska krasotica ovog puta im nije donije bodove. Težila je tek 35,76 kilograma, duga 125 centimetra, pa nije bila dostatna za nove bodove.

Uz jedan kuriozitet – od pet ulovljenih tuna drugog dana ribanja, njihova jedina je bila – muško! Sve ostale su bile ženke, pa Lastovljani nastavljaju tradiciju od prvog dana – uvijek imaju "spolnu kontru" od ulova – svi muške tune, a oni žensku, ili svi ženske, a oni mušku....

A peta ulovljena tuna drugog ribolovnog dana bila je ona ekipe sa Šolte "Lako ćemo" kapetana Ive Buktenice, teška 47,18 kilograma, duga 137 centimetara, koja im je donijela i prve bodove.

Tako je pet ulovljenih i vađenih tuna na palubu, bez onih bodova dobivenih sistemom "ulovi i pusti", "posložen" poredak na vrhu tablice, "debelo" udaljivši Kaštelane iz "Corta" na vodeću poziciju od ostatka flote.

Subota je treći odlučujući ribolovni dan tko će osvojiti pobjednički trofej i zaslužili bogate nagrade organizatora ovogodišnjeg nadmetanja, kojem su "biggamaši" prozvali najkvalitetnijim turnirom, sa odličnim ribolovom i vrhunskom zabavom.

A za top-provod, nakon subotnjeg večernjeg svečanog poglašenja pobjednika na pozornici u orebićkoj luci, slijedi i koncert grupe Opća opasnost.

image
Duje Klarić/Cropix

POREDAK NAKON DRUGOG DANA:

1. "Corto" (kapetan Gordon Svalina, posada: Bepo Svalina, Ante Karačić, Nikša Jureški, Joško Dokić, Krešimir Šalov i Vinko Marušić) sa 1163,51 bodom,

2. "Normabel" (Josip Brkić, Ivan Sinković) sa 450,45 bodova,

3. "Adria" (Dragan Čoro, Srđan Čoro, Nikola Miletić, Đuro Butigan) sa 357,91 bodom,

4. "Grill fish team" (Jozo Stražičić, Marin Mandić, Ivan Market, Toni Rundo, Milo Kunić), sa 331,8 bodova,

5. "Lako ćemo" (Ivo Buktenica, Milan Bikić, Pjer Galić, Duje Lisičić) sa 330,26 bodova.

23. travanj 2024 00:59