StoryEditorOCM

MORNAREVA KUŽINAMrtva trka za najboljeg lignjolovca među jedriličarima. Arapov i Crni za krakove bolji od Višića i Koceića

Piše Sandra Barčot
Fotografije JK Mornar
8. studenog 2022. - 22:00

Ne samo da znaju jedriti, oni van itekako znaju dobro i lignje loviti i to bez obzira što u nazivu kluba nose ono – jedriličarski.

Naime, članovi splitskog JK Mornar organizirali su drugi klupski lignjolov i na kraju se mogu pohvaliti sa ulovom od čak 11 kilograma tih slasnih mekušaca.

- Sudjelovalo je 19 posada, te je nakon četiri sata lignjolova na krunice zakačeno ukupno 47 liganja teških preko deset kilograma – referiraju nam iz Mornara, iz Uvale baluni gdje se na kraju i gradelavalo.

Sve lignje su završile kao slasna delicija, tik izvađene iz mora, na vatri spremljene, bile su obrok svima, i ribolovcima i jedriličarima.

image

Drugi klupski lignjolov u JK Mornara - propozicije nisu komplicirane, svi se na kraju časte lignjama

- Ideja je bila na kraju jedriličarske sezone nastaviti druženje i kroz ribolov, pa samo prvu subotu u studenom rezervirali za tu vrstu sporta, no loša prognoza je sve odgodila nešto kasnije, ali očito nismo pogriješili jer je ulova baš bilo – kazuju nam iz ovog splitskog kluba naglašavajući kako sama pobjeda i nije toliko važna.

U fokusu je druženje po definiranim pravilima.

- Propozicije su jednostavne! Dozvoljeni su svi alati za lov liganja, od starinskog pljuskala, igle sa krunicom, štrucavice/skosavice, peškafondi i ostalih varalica.

Lovi se iz plovila u kojem mogu biti samo dva natjecatelja od kojih jedan mora biti član Mornara.

Dozvoljena je upotreba svih pogonskih sredstava (vesla, motori, jedra, peraje, fojlovi) i svi mlađi od 16 godina moraju nositi pojaseve za spašavanje.

Lovi se od 15 do 19 sati, te se cijeli izvagani ulov stavlja na klupske gradele.

U slučaju da ulov podbaci, alternativa su ćevapčići!

No kako je ulov bio vrlo izdašan, brzo se zaboravilo na meso i svi su uživali u morskim specijalitetima, dok su prvoplasirani nagrađeni prigodnim poklonima.

image

Drugi klupski lignjolov u JK Mornara

Trijumf se piše dvojcu tima "Fatamorgana" Mate Arapov i Elko Mrduljaš Crni s ulovom od 1923 grama, ispred drugoplasiranih veterana i u jedrenju i u ribolovu, ekipe "Mrtan" Damira Višića i Špira Koceića koji su imali ulov težine 1847 gr.

Treće mjesto knjiži se duetu "Australia" Ivica Arapov i Žele Radman s lignjama težine 1770 grama.

Što se pak najmanje lignje tiče, ona se zakačila na krunicu tima "Mrva & Pampa" Zoran Jakšić i Robert Novokmet težine 103 grama, dok je najveća krasotica iz morskih dubina bila ona izvađena na palubi "Mrtana" od 724 grama.

A najviše komada, njih devet glavonošaca imao je pobjednički duo Arapov-Mrduljaš, tim "Fatamorgana"!

Ujedno je dogovoreno kako se treće izdanje klupskog lignjolova održava 25. studenoga 2023. godine.

25. travanj 2024 05:54