StoryEditorOCM

prekomjeran izlovMinistarstvo poljoprivrede odgovorilo stanovnicima i ribarima iz Rogoznice: Revidirat ćemo izuzeća za ribolov okružujućim plivaricama

Piše šibenski.hr
29. prosinca 2020. - 12:10

Nakon što su stanovnici i ribari Rogoznice u otvorenom pismu ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, zbog njene tvrdnje da je Jadran u stanju prekomjernog izlova svih ribljih vrsta, upozorili na, kako kažu, nekoliko propusta koje njeno ministarstvo permanentno ponavlja ili novim mjerama potiče prekomjerni izlov, stigao je i odgovor iz resornog ministarstva, kojeg ovim putem prenosimo u cijelosti, piše morski.hr

“Slijedom otvorenog pisma kojeg su stanovnici i ribari Rogoznice uputili ministrici Vučković, želimo pojasniti određene navode:

Naime, okružujuće mreže plivarice (ciplarica i palamirada) koje su predmet prigovora stanovnika Rogoznice, uistinu rade pod posebnim režimom, tj. imaju izuzeće od temeljnih odredbi Mediteranske uredbe u pogledu najmanje udaljenosti od obale i minimalne dubine. Razlog za ovo izuzeće je njihova namjena zbog koje su dugi niz godina bile zakinute za ribolov sukladno njihovoj izvornoj namjeni.

Međutim, ono što treba naglasiti jest da je izuzeće za njihov rad odobreno isključivo temeljem argumentacije o njihovoj namjeni, a ona isključuje ciljani ribolov sparidnih vrsta, odnosno, svih vrsta navedenih u Prilogu IX dijelu A Uredbe o tehničkim mjerama. Štoviše, u njihovom ulovu, ovih vrsta ne smije biti više od 30% ukupnog ulova na iskrcaju.

Uvjet za odobrenje rada navedenim alatima, između ostalog, bila je i instalacija sustava za praćenje ribarskih plovila (VMS) i elektronskog očevidnika. Slijedom navedenog, Ribarski monitoring centar, kontinuirano od stupanja na snagu Pravilnika provodi unakrsne provjere kretanja plovila putem VMS sustava, podataka o ribolovnom naporu, ulovu i iskrcaju, nenamjenskom ulovu, evidenciji vaganja, transportnim i prodajnim listovima. Sve nepravilnosti utvrđene takvim provjerama prosljeđuju se na postupanje ribarskoj inspekciji koja pokreće prekršajne postupke.

Osim toga, ribarska inspekcija provodi nadzore na moru, samostalno i u koordinaciji s ovlaštenim osobama  gdje se osim provjere podataka iz elektronskog očevidnika, strukture ulova provjeravaju i konstrukcijsko – tehničke karakteristike ribolovnih alata i opreme, te način ribolova, a kontrole se obavljaju na iskrcaju gdje se posebno kontrolira sastav ulova po pitanju namjene ribolovnog alata.

Moramo ovom prilikom istaknuti da su navedena izuzeća odobrena na razdoblje od tri godine, te će tijekom 2021. biti revidirana pri čemu će se promatrati, među ostalim, i poštivanje namjenskog korištenja svakog alata. U tom smislu jasno je da neodgovorni pojedinci koji obavljaju ribolov protivno odredbama Pravilnika, pored štete koji nanose okolišu i resursima, istodobno štete i svim ribarima koji poštuju propise te dovode u pitanje nastavak ovog, u svojoj srži, tradicijskog i selektivnog načina ribolova.

I na kraju, zahvaljujemo na Vašem mailu i inicijativi. Svaki upit ili komentar građana daje nam priliku da dodatno pojasnimo pojedine segmente iz naše nadležnosti te na taj način doprinosi boljem međusobnom razumijevanju, ali isto tako i nama predstavlja priliku za dodatno unaprjeđenje sustava upravljanja kao i sustava kontrole i nadzora”, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

19. travanj 2024 23:33