stdClass Object ( [id] => 1218730 [title] => Lučke ciple zaboravite, ali ostale nemojte otpisati! Lako je prepoznati gdje se nalaze najkrupniji, a najbolji ulovi padaju u ljetni suton [alias] => lucke-ciple-zaboravite-ali-ostale-nemojte-otpisati-lako-je-prepoznati-gdje-se-nalaze-najkrupniji-komadi-a-najbolji-ulovi-padaju-u-suton-s-ove-tri-tehnike [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda katkad rone i do preko 40 metara dubine, cipli su u principu ribe površinskog sloja mora i plitkih uvala. Premda mogu uzimati hranu i s dna i iz srednjeg sloja mora, najčešće se hrane na samoj površini. No, uz površinu nisu vezani samo hranom.

U toplijem dijelu godine često se mogu vidjeti ogromna jata kako plutaju na površini s izbačenim glavama i gornjom usnom kao da hvataju zrak ili se sunčaju. Povremeno poneki od njih iskoči iz mora, i to nerijetko i više puta za redom, zbog čega ih i nazivaju skočcima. Razlog takvog iskakanja nije još uvijek objašnjen i mnogi znanstvenici smatraju iskakanje iz čiste zabave, baš poput igre.
 

FAME I PREDRASUDE

Pa iako za njih na dnu, u plitkim uvalama ima sasvim dovoljno hrane, cipli radije brste i stružu alge s oplata vezanih i usidrenih brodica, neposredno uz vodenu liniju pri čemu često usrkuju i zrak, a što se jasno može čuti i na obali. A kad miruju, ako se ne sunčaju na površini, tada se najčešće kriju u sjeni brodica ili u sjeni lukobrana i okomito ozidanih obala.

Niži salinitet im ne smeta, već dapače godi, tako da su brojni ne samo na ušćima rijeka već često i visoko uzvodno. Upravo su zbog nižeg saliniteta, ali i bogatstva hrane vrlo brojni u gradskim lukama.

Nažalost, zbog neuređenosti kanalizacijskih voda, a što je donedavno bio problem na većem dijelu naše obale, ciple je pratio, a i još ih uvijek prati, loš glas. Naime, zbog njihove sklonosti hranjenja organskim detritusom i zadržavanja u vodama nižeg saliniteta, što zapravo znači u svim lukama, mnogi ih smatraju nečistom i zagađenom ribom.

---

image

Cipli vole 'kantune' u rivi

---

Istina je da riba koja se hrani kanalizacijskim otpadom nije privlačna nikome, no prava potencijalna opasnost kojoj se izlažu svi koji konzumiraju lučke ciple ne leži u toj hrani, već u teškim metalima kojima je svaka luka, unatoč sve većoj brizi za ekologiju, vrlo izložena. Naime, da iz svakog motora u luci u more padne samo kapljica nafte ili ulja, dovoljno je za ozbiljno zagađenje. Tome svakako treba dodati i antivegetativni sloj kojim su sve brodice premazane, a s kojih cipli tako rado stružu algu resinu uz koju neminovno unesu i dio tog premaza.

Osim toga, organski talog na dnu luka je redovito zagađen i anorganskim talogom koji je u pravilu sve, samo ne zdrav za naš organizam. A sve ovo vodi samo jednom zaključku – pustite lučke ciple na miru i nemojte ih jesti.

No, generalizirati i reći da su svi cipli šporki, što se u posljednje vrijeme sve češće čuje, velika je greška, jer je na pozicijama na kojima zagađenja nema, a cipala ima, stvar potpuno drukčija.

Usto, pored podgrijavanja te fame o ciplu kao nečistoj, neukusnoj i nejestivoj ribi, upravo iznenađuje činjenica koliki broj ribolovaca uz takve predrasude, vrste cipala uopće ne razlikuje, pa ih u skladu s tim niti ne lovi propuštajući tako iznimno ribolovno zadovoljstvo.

ŠEST VRSTA

A da bismo uopće mogli sagraditi nekakav ribolovni pristup za ribolov cipla, osnovni je preduvjet poznavanje biologije i temeljnih životnih navika ove lovine.

Dakle, premda u svjetskim razmjerima obitelj skočaca (Mugilidae) broji više vrsta, u našem moru ih je tek šest. Sve ciple odlikuje vretenasto, hidrodinamično, sivo-srebrno tijelo s nešto spuštenijim trbušnim dijelom, razvijena snažna repna peraja i mala bezuba usta s ispupčenim usnama.

I premda se na prvi pogled čine vrlo slični, razlike postoje i zapravo ih uopće nije teško uočiti.

Cipal zlatac (Liza aurata, Risso, 1810.) najčešće je viđen cipal, i u moru i na ribarnici. Ime je dobio po jasnoj, zlatnožutoj mrlji na škržnim zaklopcima. Nešto je svjetlije boje od ostalih cipala, a kad su nedorasli lako ih je od ostalih razlikovati po crnoj obrubljenoj repnoj peraji. Cipal zlatac može narasti do 50 centimetara i pritom težiti oko jednog kilograma.

Putnik (Chelon labrosus, Risso, 1826.) je tamniji od zlatca i ima puno veću trbušnu šupljinu, zbog čega se doima znatno debljim. Krupniji primjerci zbog te debljine često izgledaju kao da su pogrbljeni. Ovaj cipal naraste do 60 centimetara i bude težak i do 2,5 kilograma. Za razliku od ostalih cipala, putnik malo kada izlazi na površinu. Lovi se uglavnom neposredno iznad dna gdje formira manja jata.

Glavaš (Mugil cephalus, Linnaeus, 1758.) često formira ogromna jata na samoj površini mora. Ima žućkaste peraje dok mu očna staklovina prelazi kružnicu koja omeđuje samo oko, vrlo nalik oku u šaruna ili lokarde. Najveći je od svih cipala. Iako su lovljeni primjerci i teži od osam kilograma, ovaj cipal službeno naraste do 75 cm dužine i 6 kg težine. Ako se u jato baci kamen, glavaši će se naglo raspršiti da bi se odmah potom vratili na mjesto gdje je kamen pao. Kod lova pod sviću, spretniji ribolovci tu osobitost itekako koriste, prvenstveno ako je prvi izbačaj ostiju udario u prazno. Udicom se rijetko ulovi.

Plutaš (Oedalechilus labeo, Cuvier, 1829.) je najmanji od svih cipala. U dužinu naraste do 25 cm, a bude težak tek oko 0,20 kg. Tamnosive je boje je s prijelazom na srebrnkasto, s tim da je, poput salpi, uzdužno isprugan zlatastim prugicama. Od drugih cipala ga, osim po boji i veličini razlikujemo i po gornjoj usni koja je bitno veća i mesnatija nego u svih drugih vrsta cipala. Za razliku od ostalih cipala, plutaš izbjegava mutno i bočato more.

---

image

Plutaš ima najdeblju usnu od svih cipala

---

Mržnjak (Liza saliens, Risso, 1810.) je elegantna riba sa zlatastom mrljom na škržnom zaklopcu, ali znatno tamnijom i mutnijom nego što je kod zlatca. Često bude u jatu kojim dominiraju zlatci i putnici. Od ostalih se vrsta najlakše razlikuje po nizu sitnih ljuskica koje ima između nosnih otvora. Naraste do 40 cm i bude težak 3,5 kg. Na udici je vrlo, vrlo borben.

Balavac (Liza ramada, Risso, 1826.) je kako mu i ime kaže, najsluzaviji među ciplima i u potpunosti ignorira udicu. Ima tamno tijelo poput putnika, a elegantan je poput mržnjaka. Često formira velika jata u kojima onda kruži u mjestu. Može narasti do 60 centimetara i pritom težiti 5 kg.

---

image

Cipal balavac je češće na meti podvodnih ribolovaca nego udičara

---

SAMO ELASTIČNO

Svi cipli, s izuzetkom plutaša, vole mutno more i mirne uvale bogate organskim talogom. Česti su gosti u većini luka i lučica, jer vole pasti travu kojom su obrasla korita barki, a često sa salpama, u potrazi za ispašom, doplivaju na pličine koje su za oseke bile suhe i izložene suncu.

U ljetnom se razdoblju često mogu vidjeti velika jata kako gotovo nepomično plutaju na površini, baš kao da se sunčaju, pri čemu se nerijetko najkrupniji komadi nalaze baš ispod glavnine jata.

---

image

U pravilu ispod ovoj jata na površini, plivaju najkrupniji komadi

---

Osamdesetih godina prošlog stoljeća ciple su udicom lovili mahom ljudi iz unutrašnjosti, i to prvenstveno zbog tehnika koje su slične, ako ne i iste, tehnikama korištenim na slatkim vodama. Osim toga, štap se u to vrijeme izrazito sporo prihvaćao u morskom ribolovu, a plovkom iz ruke je bilo vrlo teško uloviti cipla. Danas je situacija ipak znatno drukčija. Ribolovni štapovi su postali standard, a ni na plovak se više ne gleda čudno.

I premda se udicom cipli mogu uloviti na jako puno načina, temeljni, najlakši i za većinu najatraktivniji je ribolov pomoću plovka. Lov cipla plovkom je uvijek dinamičan, premda često stavlja na kušnju sve ribolovno strpljenje i vještinu.

Štap za ovaj način ribolova bi trebao biti dug oko 3 metra, vršne akcije, težine izbačaja od 5 do 30 grama. Ovako mekan štap potreban je radi amortiziranja grubosti u izvlačenju kada svaki nesmotreni pokret može rezultirat gubitkom ribe zbog mekanih usta.

Rola za lov cipla bi trebala biti brza, s namotanom osnovnom strunom od najlonskog monofila, ne debljeg od 0,25 milimetara, i s prijenosom ne nižim od 5:1 zbog dinamike ribolova koja diktira brzu izmjenu ješki.

Udice za lov cipala trebaju biti tanke, žičane i istovremeno vrlo nosive, jer se u trenutku kačenja kapitalnog primjerka u trenu pokažu sve loše karakteristike odabranog modela. Cipal ima mesnate, ali vrlo osjetljive usne zbog čega udica mora lako prodrijeti u tkivo, ali u zamaranju ne smije proširiti mjesto uboda niti pocijepati usnu, jer i jedno i drugo znači gubitak lovine.

Pojedini ribolovci koriste male papagajke, što u principu nije loš izbor, pogotovo kada se love krupniji primjerci. Koju god udicu odabrali, gabaritima mora biti takva da se može sakriti u ješki i da je cipal može progutati. Izuzetno malo cipala udicu potpuno guta. Najveći broj je zakačen upravo za usnu, što cijeloj priči daje posebnu draž i borbu do samog kraja čini neizvjesnom.

Udice moraju biti vezane na fluorokarbonskim pramama, što je moguće tanjima, rijetko kada debljima od 0,18 mm, kako bi se izbjegla podozrivost i sumnjičavost ribe. Naime, budući da se lovi u gornjem sloju mora, čak i na zamućenim riječnim ušćima, u tom je sloju vodljivost uvijek dobra, tako da svaka potencijalna nepravilnost upada u oči i odbija griz.

---

image

Tanke udice i fini plovci temelj su lov na ciple

---

IZBOR PLOVKA

Oblik i konstrukcija plovka je stvar navike i ukusa, ali i uvjeta koji vladaju na ribolovnom mjestu. Ako lovimo na površini i očekujemo mirno vrijeme bez vjetra, običan bačvasti plovak, fiksiran na željenoj dubini, ne većoj od pola metra, može dati sasvim zadovoljavajuće rezultate. No ako namjeravamo loviti na većoj dubini, morat ćemo upotrijebiti klizni plovak. Waggler će nam omogućiti dalji izbačaj uz manje olovnog opterećenja na samom sistemu. A plovak koji je većim dijelom ispod površine, koristit ćemo pri vjetrovitom i valovitom vremenu.

Plovke nosivosti iznad 10 grama nije preporučljivo koristiti prvenstveno zato jer su prebučni u zabačaju. Najpraktičnijima su se pokazali klizni, mrkvasti plovci s okom na donjem kraju. Stabilniji su pri zabačaju, ne stvaraju onu neželjenu opnu koja se javlja između strune i površine mora, a koja se često ponaša kao jedro, zbog čega plovak često putuje površinom brže nego što bi to htjeli. Osim toga, klizni plovci omogućuju bržu i pravilniju, skoro pa trenutnu kontru.

PREDVEZI I UDICE

Tip predveza i količina udica ovise o sklonostima ribolovca prema određenom pristupu. Pojedini su skloniji in line sistemima s jednom udicom na kraju dugog predveza, dok su drugi skloniji predvezu s dva brka i dvije udice. Priče o ribolovcima koji ciple love s predvezima, na kojima je linijski povezano desetak udica koje se sakriju u veliku kuglu kruha, nisu ništa drugo nego priče o ribolovcima koji se ne bave sportskim ribolovom. Zakon je po tom pitanju potpuno jasan – bez obzira na to kakvim se oblikom udičarenja bavili, sportski ribolov podrazumijeva maksimalno tri udice po sistemu.

Lov trokukim udicama, premda nije zabranjen, u slučaju cipala nije sportski, jer se riba zapravo sama zakači, što je opet daleko od klasičnog sportskog pristupa.

Dakle, osnovni su predvezi spomenuti in line koje koriste ljubitelji lova bolognese tehnikom, gdje je plovak najčešće fiksno postavljen, dok se između plovka i predveza nalazi niz sačmastih ili valjkastih olovnica male težine čiji ukupni zbroj odgovara nosivosti plovka, a čija je uloga diskretno spuštanje naješkane udice u lovnu zonu.

---

image

Bolognese i bigattini čine čuda

---

Drugi sistem podrazumijeva rad s kliznim plovkom, kod kojeg se iznad predveza najčešće nalazi koncentrirano olovno otežanje, ispod kojeg se nalazi jedna do dvije udice. Ovakav je pristup najčešći kod ljubitelja match tehnike. No i ovdje, naravno, kao i u svim ostalim ribolovnim disciplinama, postoje brojna odstupanja. Tako se često mogu vidjeti sistemi koji se ne uklapaju ni u jednu poznatu tehniku ili disciplinu, a koji daju izvrsne rezultate, što će svaki iskusniji ribolovac s oduševljenjem prihvatiti.

Važno je napomenuti da mnogi ribolovci u ribolovu cipala koriste samo jednu udicu, zato jer se često dogodi nakon što ogole jednu udicu cipli potpuno odustanu od druge, ma kako dobro i slasno bila naješkana.

No, bez obzira za koliki se broj udica odlučili, širina luka za udice namijenjene ciplu trebale bi biti od 8 do 10 mm. I premda postoje varijacije u kojima donja prama može biti duga i do 50, a gornja tek 10 cm, prame su kod standardne montaže za lov cipala plovkom duge 15 do 20 cm.

TRENUTAK ZA KONTRU

Budući da je cipal površinska riba, hranu mu treba ponuditi ili na površini ili neposredno ispod nje. Naravno, ako se cijelo jato zadržava iznad dna ili u pola mora, tada im ješku valja ponuditi upravo u tom sloju, što je moguće diskretnije, a istovremeno na način koji će im privući pažnju.

Kada je more potpuno mirno, svaki je pomak jasno vidljiv i dvojbi oko trenutka kada treba kontrirati zapravo nema. No, kada je more uzbibano i još ako je prisutan jači vjetar, tada je detekcija nježnoga griza poprilično otežana.

Griz cipla se rijetko kada vidi kao klasičan uron plovka kakav je uobičajen pri lovu drugih uzobalnih vrsta. U principu, cipal će rijetko kada prihvatiti ponuđenu ješku i udicu tako da će plovak u potpunosti potopiti. Budući da cipli nemaju zube, svoju hranu sišu najčešće samo naguravajući je po moru, što se na plovku vidi kao naginjanje, djelomično potapanje ili pak isisavanje i lijeganje na bok.

---

image

Cipal se do kraja ne predaje

---

Plovak će najčešće ukošen igrati u mjestu, kao da je neodlučan – uroniti ili ne. Nerijetko će krenuti u smjeru suprotnom od strujanja mora ili vjetra ne mijenjajući dubinu urona, ili će jednostavno leći, što znači da je cipal usisao udicu i cijeli sistem s opterećenjem podigao prema površini. Sve nabrojene situacije su pravi trenuci za kontru i ne treba ih propuštati.

Pritom kontra mora biti pravovremena, jer cipal zbog svojih mekih usta hranu usisava i, ako osjeti da ga nešto bode, jednako brzo će usisani zalogaj i ispljunuti.

Inače je lijeganje plovka na bok jedan od najboljih trenutaka za kontru, jer u tom trenutku cipal sigurno drži udicu u ustima i podižući je prema površini za sobom povlači i olovno otežanje, čime plovak gubi opterećenje. A često plovak samo drhturi ili se na valovima umiri kao da je zaliven u betonu, što je također još jedan pravi trenutak za kontru.

POD NOGAMA

Osim štapom i plovkom, cipal se može loviti i iz ruke, i to na dva načina. Prvu tehniku ćemo koristiti ako lovimo s okomito odrezanih obala, kakve su primjerice u lučkim pristaništima ili na betoniranim gatovima. Sistem se slaže od najlonskog monofila promjera 0,20-0,25 milimetara na koji se navuče olovo težine do 10 grama. Preko zogulina se vezuje fluorokarbonski predvez promjera 0,18-0,22 mm s jednom udicom na kraju.

Poželjno je koristiti deblje udice kraćega vrata, tzv. papagajke, zbog spomenute osjetljivosti usta cipla koja lako pucaju. Kod ovog načina ribolova sistem se spušta do dna, a zatim se podiže 30-50 cm. Osnovna struna se položi preko kažiprsta, a palcem se lagano pridržava. Pri svakom povećanju napetosti ili promjeni osjećaja težine, potrebno je kontrirati pokretom ruke iz lakta. Pri tome nije potrebno ispuštati strunu iz ruke, tako da bismo, ako je kontra bila u prazno, mogli sistem ponovo položiti na isto mjesto.

Ukoliko je kontra bila u tvrdo, izvlačenje zakačene ribe treba biti konstantno ali nježno, popuštajući strunu svaki put kad riba pruži jači otpor. Pri tome struna mora cijelo vrijeme biti napeta. Ovakvom tehnikom se najčešće love zlatci i bataši.

---

image

Ima li većeg gušta?

---

LOV Á VOLO

Druga tehnika zahtijeva upotrebu mekog osnovnog najlonskog monofila promjera 0,20-0,25 milimetara s dvije nejednako duge fluorokarbonske prame promjera 0,18-0,22 milimetra vezane preko sitnog zogulina. Olovno opterećenje stavljamo jedino ako je lovna dubina preko jednog metra i tada koristimo sačmu 1-1,5 grama. Nakon što se s motovila otpusti desetak metara strune, širokim pokretom ruke sistem se odbacuje u lovnu zonu.

Strunu držimo kao u ribolovu s okomito odrezanih obala održavajući ga napetim koliko je to moguće. Pri svakom povlačenju ribe treba kontrirati, ali ne preširokim pokretom, jer ćemo tako sistem vrlo brzo izvući izvan lovne zone. Najkritičniji trenutak u ovakvom ribolovu je onaj kada cipal iskače iz mora pokušavajući se osloboditi udice i, naravno, trenutak samog podizanja ribe iz mora jer je tada struna najnapetija, i, osim spretnosti prstiju koji je drže, ne postoji ništa što bi moglo amortizirati nagle trzaje ulovljene ribe.

Udice kojima se na ovaj način love cipli moraju biti tanje s dužim vratom, jer je zbog daljine izbačaja potrebno koristiti veću ješku. Osim toga, ribe koje se ovako ulove najčešće su zlatci i plutaši, a oni nikada ne pružaju otpor na kakav nailazimo kod izvlačenja lovine s desetak metara dubine.

Budući da usne cipla rijetko mogu izdržati vlastitu težinu na udici, bez obzira na spretnost ribolovca i kvalitetu korištenog pribora, podmetač je u lovu cipala imperativ.

---

image

Prihvat krupnijih komada bez podmetača je nezamisliva misija

---

RASTRESITA JEŠKA

Udice gotovo uvijek treba ješkati prilično neumjereno, a ješka u pravilu mora biti mekana i rastresita, tako da ne probudi sumnju te da bude lako usisiva. Najčešće korištena ješka za ribolov cipala je pahulja svježeg bijelog kruha. Raščupani komadić sredine bijelog svježeg kruha potrebno je prstima stisnuti u dnu luka udice tako da se vrh nađe u onom raščupanom dijelu, dobro sakriven, a opet slobodan za kačenje. Ako je pahulja kvalitetno postavljena a štap dovoljno mekan, ješka bi trebala izdržati nekoliko umjerenih kontri u prazno prije nego što spadne s udice.

Kruh kao ješku možemo koristiti na još jedan način, ali je za to potreban bolognese od 5 do 7 metara. Ako ga nemate, može vam poslužiti bilo koji drugi štap te dužine s rolom ili bez nje. Cijela se štruca kruha obilato namoči te se od tako raskvašenog kruha, najčešće između dlana i bedra, baš na isti način kako rolaju slavne kubanske cigare, formiraju mekane kuglice. Kuglice moraju biti dovoljno kompaktne da se ne raspadnu pri polaganju na vodu.

Udica je pri tome potpuno umočena u ješku, a ribolovac ima pravo na samo jednu kontru. Sistem bi trebao biti što je moguće manje gramaže, a vrijeme mora biti vrlo mirno. Ako su cipli raspoloženi, broj realiziranih kontri ​trebao bi biti oko 80 posto, što nikako nije zanemarivo.

---

image

Korica kruha u tren oka može odvući sitne ciple iz lovne zone

---

Cipli preferiraju biljnu hranu, no rado će posegnuti i za mesnim obrokom samo ako je u obliku koji je njemu dostupan.

Stoga su riblji fileti barem jednako dobra ješka kao i kruh, i to prvenstveno fileti bukve, šaruna i manule zbog žilavosti i dobrog držanja na udici, pri čemu iz fileta obvezno treba pažljivo odstraniti sve kosti.

Srdele, papaline i inćuni su privlačni, no zbog nježne strukture tkiva ne podnose jače trzaje prilikom zabacivanja i kontriranja, dok su crijeva srdela u lovu cipala definitivno najizdašnija ješka. Naime, crijeva srdela imaju intenzivan miris, a centralni želučani dio čak i nakon desetak minuta ribolova i intenzivnog čupkanja i dalje jednako uspješno privlači cipla.

Svakako valja spomenuti i bigattine kao iznimno lovnu ješku koja je u posljednje vrijeme svima lako dostupna, a koja se praćkanjem može koristiti i kao bruma.

NIŠTA BEZ BRUME

A bruma je, pak, u ribolovu cipala jako važna stavka. Nije je uopće teško pripraviti. Dovoljno je uzeti nešto staroga kruha i sitno izrezanog ribljeg otpada, pa sve obilato namočiti. Ne smije biti krupne granulacije, jer kao i sve druge primame, ova bruma ribu mora privući, a ne je nahraniti. Ako lovimo u plitkom moru gdje nije izraženo strujanje, upotrijebit ćemo rijetku, gotovo tekuću brumu koja će stvoriti oblak mirisa, dok ćemo za dublje more formirati kugle koje će se na dnu raspasti.

Ukoliko lovimo neposredno ispod sebe, primjerice na rivi lukobrana, tada možemo brumu smjestiti u mrežicu sitnog oka ili žensku najlon čarapu, pa je otežanu kamenom na konopcu spustiti u lovno područje. Svaki put kad primijetimo da je intenzitet trzanja opao, potrebno je samo protresti konopac na kojem je bruma vezana.

Ciple možemo uspješno loviti tijekom cijele godine, ali se najbolji rezultati postižu od kasnog proljeća do kraja jeseni u popodnevnim i ranovečernjim satima. Noću se isto može loviti, ali je intenzitet trzanja znatno slabiji. Ulovi se manje ribe, ali su zato ulovljeni primjerci krupniji.

---

image

Noćni su ulovi nešto rjeđi, ali krupniji od dnevnih

---

U samom početku lova cipla prvi ulovi su često špari. Njihovi su trzaji za razliku od griza cipla oštri i energični, tako da plovak najčešće uranja okomito i naglo. Uglavnom se dogodi da se nakon nekoliko ulovljenih špara takvi grizevi naglo prorijede, što je posljedica aktivnosti cipla.

Naime, u trenutku kada se cipli počnu hraniti, sva ostala riba napušta hranilište. Ako se usred lova cipala, nakon izostanka njihovih grizeva ulovi špar, to je možda pravi trenutak za novo brumanje. No, ukoliko i nakon pola sata ribolova i dalje lovite špare, potrebno je dodatno jače brumanje ili pak mijenjanje pozicije.

A ponekad se uz krupne ciple znaju pojaviti i sitni koji u ribolovu samo smetaju. Tada je dovoljno baciti koricu-dvije kruha koju će oni, čupkajući je po površini, postepeno izgurati iz lovne zone i tako otići za njom.

KAČENJE I PRIHVAT

U trenutku kada se cipal zakači, bez obzira na tehniku i ribolovni alat i pristup, izvlačiti ga treba beskompromisno, što je moguće brže, kontinuirano i bez zastoja što dalje od jata. U zavisnosti od daljine i dubine na kojoj je ulovljen, cipal će se pokušati osloboditi na različite načine. Najspektakularniji je lov na samoj površini kada zakačena riba iskače iz mora neprestano otresajući glavom. Naravno, u takvim trenucima do izražaja mora doći sve umijeće i smirenost ribolovca kako bi izvlačenje lovine uspješno priveli kraju.

Prihvat se obvezno odrađuje podmetačem, jer je cipal izuzetno sklizak i lako može pasti u more i kad se čini da je sve gotovo. Ulovljene je ciple najpraktičnije držati u čuvarici mekanog mrežnog zastora kako se ne bi nepotrebno ozljeđivali. Priče o tome kako ulovljeni cipli u čuvarici plaše ostatak jata su neosnovane. Dapače, prema nekim iskustvima cipli u čuvarici privlače ostale, slobodne ciple. Naravno, ako nemate namjeru zadržati ulovljene ciple, idealno ih je što je moguće prije vratiti neozlijeđene u more, što ne bi trebalo biti teško jer cipli za razliku od brojnih drugih vrsta udice ne gutaju.

---

image

Ulovljene je ciple praktično držati u čuvarici

---

NEMA MUTACIJA

Cipli vole vjetrove južnih i jugozapadnih smjerova uz oblačno nebo. A ako uz to još povremeno pada sitna kiša, uspjeh nikako ne može izostati. U ljetnom je razdoblju idealno odabrati kasno popodne i suton za kvalitetan lov, što je više nego dovoljno vremena, naravno, ako je sve posloženo kako treba.

Važno je napomenuti kako je prilikom čišćenja ulovljene ribe potrebno ukloniti crni sloj s unutarnje strane trbušne stjenke. Nije riječ ni o kakvoj mutaciji zbog zagađenja, kako se često može čuti među neupućenim ribolovcima. Taj crni sloj je dio njegove trbušne šupljine i ako ga se ne ukloni, meso će poprimiti gorkasto-metalni okus, vrlo nalik okusu nafte, što može biti vrlo neukusno i odbojno.

Osjetljiv i zahtjevan kao lovina, temperamentan i snažan kao borac na udici, cipal ni u kuhinji nije ništa manje zanimljiv. Zbog pravilno raspoređenih krupnih kostiju i bijelog lako probavljivog mesa, uvijek je tražen i vrlo cijenjen. Iako se može pripravljati na sve poznate načine, uključujući i sušenje i soljenje, većini je najukusniji kuhan ili pečen na žaru.

I za kraj je ostao još samo jedan mali korisni savjet. U ribolov cipala uvijek ponesite dovoljno krpa za brisanje ruku. Naime, ako zaboravite krpu za brisanje ruku, ribolov bi se toga dana mogao pretvoriti u vrlo sluzav i neugodan doživljaj.

---

image

Cipli od Neretve su delikatesa

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAOBIĐITE FAME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZAOBIĐITE FAME 2 0 23212 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-24 08:58:08 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-24 18:49:09 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-08-24 13:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 128 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571910.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22572082.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22572558.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22572560.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22572562.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22577762.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22577764.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22577766.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22577768.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22577770.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22594156.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571904.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571906.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571908.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571912.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571914.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571916.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571918.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571920.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571922.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571924.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571926.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571928.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571930.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571932.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571934.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571936.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571938.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22571940.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22572022.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22572024.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22572026.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22572028.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22572030.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/22572032.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107 i \u017deljko Domitrovi\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Glavni alat su \u0161tap i plovak<\/p>","

Cipal putnik se zadr\u017eava bli\u017ee dnu<\/p>","

Bolognese <\/em>i bigattini <\/em>\u010dine \u010duda<\/p>","

Ima li ve\u0107eg gu\u0161ta?<\/p>","

Waggleri <\/em>omogu\u0107uju vrlo preciznu i diskretnu monta\u017eu<\/p>","

Prihvat krupnijih komada bez podmeta\u010da je nezamisliva misija<\/p>","

Posebna je radost kad se najmla\u0111i uklju\u010de u ribolov<\/p>","

Uz malo brume i pola \u0161truce kruha<\/p>","

Tanke udice i fini plovci temelj su lov na ciple<\/p>","

Kada se love krupniji primjerci oblik udice je jako bitan<\/p>","

Klizni plovak i jedna udica su za ciple ubojito oru\u017eje<\/p>","

Cipal balavac je \u010de\u0161\u0107e na meti podvodnih ribolovaca nego udi\u010dara<\/p>","

Zlatac je standardna lovina<\/p>","

Ponekad veli\u010dina cipla vrlo ugodno iznenadi<\/p>","

Cipli od Neretve su delikatesa<\/p>","

Korica kruha u tren oka mo\u017ee odvu\u0107i sitne ciple iz lovne zone<\/p>","

Pluta\u0161 ima najdeblju usnu od svih cipala<\/p>","

Solidan rezultat za dva sata razbibrige<\/p>","

Cipli su sko\u010dci, u moru i na obali<\/p>","

Cipli ne gutaju udicu, pa se lako mogu neozlije\u0111eni vratiti u more<\/p>","

Ovo jato no\u0107nih cipala samo \u010deka plovak sa starletom i naje\u0161kane udice<\/p>","

No\u0107ni su ulovi ne\u0161to rje\u0111i, ali krupniji od dnevnih<\/p>","

Neobi\u010dan spoj vrsta, a sve ulovljene na plovak namijenjen ciplu<\/p>","

Ulovljene je ciple prakti\u010dno dr\u017eati u \u010duvarici<\/p>","

Okomito ozidane obale pristani\u0161a dobra su po\u0161ta<\/p>","

Prvi cipal se pamti<\/p>","

Cipal se do kraja ne predaje<\/p>","

Cipli vole 'kantune' u rivi<\/p>","

Cipli su karakteristi\u010dne forme tijela<\/p>","

Meka i bezuba usta su idealna za ispa\u0161u i meku hranu<\/p>","

Klasi\u010dan lov po\u010dinje sa \u0161parima<\/p>","

U pravilu ispod ovoj jata na povr\u0161ini, plivaju najkrupniji komadi<\/p>","

Cipli su ribe jata i nije ih te\u0161ko privu\u0107i<\/p>","

Ponekad idu dva po dva<\/p>","

Cipli vole light <\/em>sisteme<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_22571910_1920.jpg":"1920x1080","k_22571910_1280.jpg":"1280x1280","k_22571910_1024.jpg":"1024x1024","k_22571910_640.jpg":"640x640","k_22571910_480.jpg":"480x480","k_22571910_340.jpg":"340x340","k_22571910_220.jpg":"220x220","o_22571910_1280.jpg":"1280x960","o_22571910_1024.jpg":"1024x768","o_22571910_640.jpg":"640x480","o_22571910_480.jpg":"480x360","o_22571910_340.jpg":"340x255","o_22571910_220.jpg":"220x165","h_22571910_1280.jpg":"1280x854","h_22571910_1024.jpg":"1024x683","h_22571910_640.jpg":"640x427","h_22571910_480.jpg":"480x320","h_22571910_340.jpg":"340x227","h_22571910_220.jpg":"220x147","pp_22571910_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571910_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571910_640.jpg":"640x814","pp_22571910_480.jpg":"480x611","pp_22571910_340.jpg":"340x432","pp_22571910_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1459","hd_22572082_1920.jpg":"1920x1080","k_22572082_1280.jpg":"1280x1280","k_22572082_1024.jpg":"1024x1024","k_22572082_640.jpg":"640x640","k_22572082_480.jpg":"480x480","k_22572082_340.jpg":"340x340","k_22572082_220.jpg":"220x220","o_22572082_1280.jpg":"1280x972","o_22572082_1024.jpg":"1024x778","o_22572082_640.jpg":"640x486","o_22572082_480.jpg":"480x364","o_22572082_340.jpg":"340x258","o_22572082_220.jpg":"220x167","h_22572082_1280.jpg":"1280x854","h_22572082_1024.jpg":"1024x683","h_22572082_640.jpg":"640x427","h_22572082_480.jpg":"480x320","h_22572082_340.jpg":"340x227","h_22572082_220.jpg":"220x147","pp_22572082_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572082_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572082_640.jpg":"640x814","pp_22572082_480.jpg":"480x611","pp_22572082_340.jpg":"340x432","pp_22572082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x866","hd_22572558_1920.jpg":"1920x1080","k_22572558_1280.jpg":"1280x1280","k_22572558_1024.jpg":"1024x1024","k_22572558_640.jpg":"640x640","k_22572558_480.jpg":"480x480","k_22572558_340.jpg":"340x340","k_22572558_220.jpg":"220x220","o_22572558_1280.jpg":"1280x577","o_22572558_1024.jpg":"1024x461","o_22572558_640.jpg":"640x288","o_22572558_480.jpg":"480x216","o_22572558_340.jpg":"340x153","o_22572558_220.jpg":"220x99","h_22572558_1280.jpg":"1280x854","h_22572558_1024.jpg":"1024x683","h_22572558_640.jpg":"640x427","h_22572558_480.jpg":"480x320","h_22572558_340.jpg":"340x227","h_22572558_220.jpg":"220x147","pp_22572558_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572558_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572558_640.jpg":"640x814","pp_22572558_480.jpg":"480x611","pp_22572558_340.jpg":"340x432","pp_22572558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x866","hd_22572560_1920.jpg":"1920x1080","k_22572560_1280.jpg":"1280x1280","k_22572560_1024.jpg":"1024x1024","k_22572560_640.jpg":"640x640","k_22572560_480.jpg":"480x480","k_22572560_340.jpg":"340x340","k_22572560_220.jpg":"220x220","o_22572560_1280.jpg":"1280x577","o_22572560_1024.jpg":"1024x461","o_22572560_640.jpg":"640x288","o_22572560_480.jpg":"480x216","o_22572560_340.jpg":"340x153","o_22572560_220.jpg":"220x99","h_22572560_1280.jpg":"1280x854","h_22572560_1024.jpg":"1024x683","h_22572560_640.jpg":"640x427","h_22572560_480.jpg":"480x320","h_22572560_340.jpg":"340x227","h_22572560_220.jpg":"220x147","pp_22572560_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572560_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572560_640.jpg":"640x814","pp_22572560_480.jpg":"480x611","pp_22572560_340.jpg":"340x432","pp_22572560_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22572562_1920.jpg":"1920x1080","k_22572562_1280.jpg":"1280x1280","k_22572562_1024.jpg":"1024x1024","k_22572562_640.jpg":"640x640","k_22572562_480.jpg":"480x480","k_22572562_340.jpg":"340x340","k_22572562_220.jpg":"220x220","o_22572562_1280.jpg":"1280x853","o_22572562_1024.jpg":"1024x682","o_22572562_640.jpg":"640x426","o_22572562_480.jpg":"480x320","o_22572562_340.jpg":"340x226","o_22572562_220.jpg":"220x146","h_22572562_1280.jpg":"1280x854","h_22572562_1024.jpg":"1024x683","h_22572562_640.jpg":"640x427","h_22572562_480.jpg":"480x320","h_22572562_340.jpg":"340x227","h_22572562_220.jpg":"220x147","pp_22572562_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572562_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572562_640.jpg":"640x814","pp_22572562_480.jpg":"480x611","pp_22572562_340.jpg":"340x432","pp_22572562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22577762_1920.jpg":"1920x1080","k_22577762_1280.jpg":"1280x1280","k_22577762_1024.jpg":"1024x1024","k_22577762_640.jpg":"640x640","k_22577762_480.jpg":"480x480","k_22577762_340.jpg":"340x340","k_22577762_220.jpg":"220x220","o_22577762_1280.jpg":"1280x1706","o_22577762_1024.jpg":"1024x1365","o_22577762_640.jpg":"640x853","o_22577762_480.jpg":"480x640","o_22577762_340.jpg":"340x453","o_22577762_220.jpg":"220x293","h_22577762_1280.jpg":"1280x854","h_22577762_1024.jpg":"1024x683","h_22577762_640.jpg":"640x427","h_22577762_480.jpg":"480x320","h_22577762_340.jpg":"340x227","h_22577762_220.jpg":"220x147","pp_22577762_1280.jpg":"1280x1628","pp_22577762_1024.jpg":"1024x1303","pp_22577762_640.jpg":"640x814","pp_22577762_480.jpg":"480x611","pp_22577762_340.jpg":"340x432","pp_22577762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2029","hd_22577764_1920.jpg":"1920x1080","k_22577764_1280.jpg":"1280x1280","k_22577764_1024.jpg":"1024x1024","k_22577764_640.jpg":"640x640","k_22577764_480.jpg":"480x480","k_22577764_340.jpg":"340x340","k_22577764_220.jpg":"220x220","o_22577764_1280.jpg":"1280x1352","o_22577764_1024.jpg":"1024x1082","o_22577764_640.jpg":"640x676","o_22577764_480.jpg":"480x507","o_22577764_340.jpg":"340x359","o_22577764_220.jpg":"220x232","h_22577764_1280.jpg":"1280x854","h_22577764_1024.jpg":"1024x683","h_22577764_640.jpg":"640x427","h_22577764_480.jpg":"480x320","h_22577764_340.jpg":"340x227","h_22577764_220.jpg":"220x147","pp_22577764_1280.jpg":"1280x1628","pp_22577764_1024.jpg":"1024x1303","pp_22577764_640.jpg":"640x814","pp_22577764_480.jpg":"480x611","pp_22577764_340.jpg":"340x432","pp_22577764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22577766_1920.jpg":"1920x1080","k_22577766_1280.jpg":"1280x1280","k_22577766_1024.jpg":"1024x1024","k_22577766_640.jpg":"640x640","k_22577766_480.jpg":"480x480","k_22577766_340.jpg":"340x340","k_22577766_220.jpg":"220x220","o_22577766_1280.jpg":"1280x960","o_22577766_1024.jpg":"1024x768","o_22577766_640.jpg":"640x480","o_22577766_480.jpg":"480x360","o_22577766_340.jpg":"340x255","o_22577766_220.jpg":"220x165","h_22577766_1280.jpg":"1280x854","h_22577766_1024.jpg":"1024x683","h_22577766_640.jpg":"640x427","h_22577766_480.jpg":"480x320","h_22577766_340.jpg":"340x227","h_22577766_220.jpg":"220x147","pp_22577766_1280.jpg":"1280x1628","pp_22577766_1024.jpg":"1024x1303","pp_22577766_640.jpg":"640x814","pp_22577766_480.jpg":"480x611","pp_22577766_340.jpg":"340x432","pp_22577766_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3413","hd_22577768_1920.jpg":"1920x1080","k_22577768_1280.jpg":"1280x1280","k_22577768_1024.jpg":"1024x1024","k_22577768_640.jpg":"640x640","k_22577768_480.jpg":"480x480","k_22577768_340.jpg":"340x340","k_22577768_220.jpg":"220x220","o_22577768_1280.jpg":"1280x2275","o_22577768_1024.jpg":"1024x1820","o_22577768_640.jpg":"640x1137","o_22577768_480.jpg":"480x853","o_22577768_340.jpg":"340x604","o_22577768_220.jpg":"220x391","h_22577768_1280.jpg":"1280x854","h_22577768_1024.jpg":"1024x683","h_22577768_640.jpg":"640x427","h_22577768_480.jpg":"480x320","h_22577768_340.jpg":"340x227","h_22577768_220.jpg":"220x147","pp_22577768_1280.jpg":"1280x1628","pp_22577768_1024.jpg":"1024x1303","pp_22577768_640.jpg":"640x814","pp_22577768_480.jpg":"480x611","pp_22577768_340.jpg":"340x432","pp_22577768_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1353x2408","hd_22577770_1920.jpg":"1920x1080","k_22577770_1280.jpg":"1280x1280","k_22577770_1024.jpg":"1024x1024","k_22577770_640.jpg":"640x640","k_22577770_480.jpg":"480x480","k_22577770_340.jpg":"340x340","k_22577770_220.jpg":"220x220","o_22577770_1280.jpg":"1280x2278","o_22577770_1024.jpg":"1024x1822","o_22577770_640.jpg":"640x1139","o_22577770_480.jpg":"480x854","o_22577770_340.jpg":"340x605","o_22577770_220.jpg":"220x391","h_22577770_1280.jpg":"1280x854","h_22577770_1024.jpg":"1024x683","h_22577770_640.jpg":"640x427","h_22577770_480.jpg":"480x320","h_22577770_340.jpg":"340x227","h_22577770_220.jpg":"220x147","pp_22577770_1280.jpg":"1280x1628","pp_22577770_1024.jpg":"1024x1303","pp_22577770_640.jpg":"640x814","pp_22577770_480.jpg":"480x611","pp_22577770_340.jpg":"340x432","pp_22577770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22594156_1920.jpg":"1920x1080","k_22594156_1280.jpg":"1280x1280","k_22594156_1024.jpg":"1024x1024","k_22594156_640.jpg":"640x640","k_22594156_480.jpg":"480x480","k_22594156_340.jpg":"340x340","k_22594156_220.jpg":"220x220","o_22594156_1280.jpg":"1280x960","o_22594156_1024.jpg":"1024x768","o_22594156_640.jpg":"640x480","o_22594156_480.jpg":"480x360","o_22594156_340.jpg":"340x255","o_22594156_220.jpg":"220x165","h_22594156_1280.jpg":"1280x854","h_22594156_1024.jpg":"1024x683","h_22594156_640.jpg":"640x427","h_22594156_480.jpg":"480x320","h_22594156_340.jpg":"340x227","h_22594156_220.jpg":"220x147","pp_22594156_1280.jpg":"1280x1628","pp_22594156_1024.jpg":"1024x1303","pp_22594156_640.jpg":"640x814","pp_22594156_480.jpg":"480x611","pp_22594156_340.jpg":"340x432","pp_22594156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22571904_1920.jpg":"1920x1080","k_22571904_1280.jpg":"1280x1280","k_22571904_1024.jpg":"1024x1024","k_22571904_640.jpg":"640x640","k_22571904_480.jpg":"480x480","k_22571904_340.jpg":"340x340","k_22571904_220.jpg":"220x220","o_22571904_1280.jpg":"1280x1706","o_22571904_1024.jpg":"1024x1365","o_22571904_640.jpg":"640x853","o_22571904_480.jpg":"480x640","o_22571904_340.jpg":"340x453","o_22571904_220.jpg":"220x293","h_22571904_1280.jpg":"1280x854","h_22571904_1024.jpg":"1024x683","h_22571904_640.jpg":"640x427","h_22571904_480.jpg":"480x320","h_22571904_340.jpg":"340x227","h_22571904_220.jpg":"220x147","pp_22571904_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571904_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571904_640.jpg":"640x814","pp_22571904_480.jpg":"480x611","pp_22571904_340.jpg":"340x432","pp_22571904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22571906_1920.jpg":"1920x1080","k_22571906_1280.jpg":"1280x1280","k_22571906_1024.jpg":"1024x1024","k_22571906_640.jpg":"640x640","k_22571906_480.jpg":"480x480","k_22571906_340.jpg":"340x340","k_22571906_220.jpg":"220x220","o_22571906_1280.jpg":"1280x960","o_22571906_1024.jpg":"1024x768","o_22571906_640.jpg":"640x480","o_22571906_480.jpg":"480x360","o_22571906_340.jpg":"340x255","o_22571906_220.jpg":"220x165","h_22571906_1280.jpg":"1280x854","h_22571906_1024.jpg":"1024x683","h_22571906_640.jpg":"640x427","h_22571906_480.jpg":"480x320","h_22571906_340.jpg":"340x227","h_22571906_220.jpg":"220x147","pp_22571906_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571906_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571906_640.jpg":"640x814","pp_22571906_480.jpg":"480x611","pp_22571906_340.jpg":"340x432","pp_22571906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22571908_1920.jpg":"1920x1080","k_22571908_1280.jpg":"1280x1280","k_22571908_1024.jpg":"1024x1024","k_22571908_640.jpg":"640x640","k_22571908_480.jpg":"480x480","k_22571908_340.jpg":"340x340","k_22571908_220.jpg":"220x220","o_22571908_1280.jpg":"1280x853","o_22571908_1024.jpg":"1024x682","o_22571908_640.jpg":"640x426","o_22571908_480.jpg":"480x320","o_22571908_340.jpg":"340x226","o_22571908_220.jpg":"220x146","h_22571908_1280.jpg":"1280x854","h_22571908_1024.jpg":"1024x683","h_22571908_640.jpg":"640x427","h_22571908_480.jpg":"480x320","h_22571908_340.jpg":"340x227","h_22571908_220.jpg":"220x147","pp_22571908_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571908_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571908_640.jpg":"640x814","pp_22571908_480.jpg":"480x611","pp_22571908_340.jpg":"340x432","pp_22571908_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22571912_1920.jpg":"1920x1080","k_22571912_1280.jpg":"1280x1280","k_22571912_1024.jpg":"1024x1024","k_22571912_640.jpg":"640x640","k_22571912_480.jpg":"480x480","k_22571912_340.jpg":"340x340","k_22571912_220.jpg":"220x220","o_22571912_1280.jpg":"1280x960","o_22571912_1024.jpg":"1024x768","o_22571912_640.jpg":"640x480","o_22571912_480.jpg":"480x360","o_22571912_340.jpg":"340x255","o_22571912_220.jpg":"220x165","h_22571912_1280.jpg":"1280x854","h_22571912_1024.jpg":"1024x683","h_22571912_640.jpg":"640x427","h_22571912_480.jpg":"480x320","h_22571912_340.jpg":"340x227","h_22571912_220.jpg":"220x147","pp_22571912_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571912_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571912_640.jpg":"640x814","pp_22571912_480.jpg":"480x611","pp_22571912_340.jpg":"340x432","pp_22571912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22571914_1920.jpg":"1920x1080","k_22571914_1280.jpg":"1280x1280","k_22571914_1024.jpg":"1024x1024","k_22571914_640.jpg":"640x640","k_22571914_480.jpg":"480x480","k_22571914_340.jpg":"340x340","k_22571914_220.jpg":"220x220","o_22571914_1280.jpg":"1280x960","o_22571914_1024.jpg":"1024x768","o_22571914_640.jpg":"640x480","o_22571914_480.jpg":"480x360","o_22571914_340.jpg":"340x255","o_22571914_220.jpg":"220x165","h_22571914_1280.jpg":"1280x854","h_22571914_1024.jpg":"1024x683","h_22571914_640.jpg":"640x427","h_22571914_480.jpg":"480x320","h_22571914_340.jpg":"340x227","h_22571914_220.jpg":"220x147","pp_22571914_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571914_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571914_640.jpg":"640x814","pp_22571914_480.jpg":"480x611","pp_22571914_340.jpg":"340x432","pp_22571914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22571916_1920.jpg":"1920x1080","k_22571916_1280.jpg":"1280x1280","k_22571916_1024.jpg":"1024x1024","k_22571916_640.jpg":"640x640","k_22571916_480.jpg":"480x480","k_22571916_340.jpg":"340x340","k_22571916_220.jpg":"220x220","o_22571916_1280.jpg":"1280x960","o_22571916_1024.jpg":"1024x768","o_22571916_640.jpg":"640x480","o_22571916_480.jpg":"480x360","o_22571916_340.jpg":"340x255","o_22571916_220.jpg":"220x165","h_22571916_1280.jpg":"1280x854","h_22571916_1024.jpg":"1024x683","h_22571916_640.jpg":"640x427","h_22571916_480.jpg":"480x320","h_22571916_340.jpg":"340x227","h_22571916_220.jpg":"220x147","pp_22571916_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571916_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571916_640.jpg":"640x814","pp_22571916_480.jpg":"480x611","pp_22571916_340.jpg":"340x432","pp_22571916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22571918_1920.jpg":"1920x1080","k_22571918_1280.jpg":"1280x1280","k_22571918_1024.jpg":"1024x1024","k_22571918_640.jpg":"640x640","k_22571918_480.jpg":"480x480","k_22571918_340.jpg":"340x340","k_22571918_220.jpg":"220x220","o_22571918_1280.jpg":"1280x960","o_22571918_1024.jpg":"1024x768","o_22571918_640.jpg":"640x480","o_22571918_480.jpg":"480x360","o_22571918_340.jpg":"340x255","o_22571918_220.jpg":"220x165","h_22571918_1280.jpg":"1280x854","h_22571918_1024.jpg":"1024x683","h_22571918_640.jpg":"640x427","h_22571918_480.jpg":"480x320","h_22571918_340.jpg":"340x227","h_22571918_220.jpg":"220x147","pp_22571918_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571918_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571918_640.jpg":"640x814","pp_22571918_480.jpg":"480x611","pp_22571918_340.jpg":"340x432","pp_22571918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22571920_1920.jpg":"1920x1080","k_22571920_1280.jpg":"1280x1280","k_22571920_1024.jpg":"1024x1024","k_22571920_640.jpg":"640x640","k_22571920_480.jpg":"480x480","k_22571920_340.jpg":"340x340","k_22571920_220.jpg":"220x220","o_22571920_1280.jpg":"1280x853","o_22571920_1024.jpg":"1024x682","o_22571920_640.jpg":"640x426","o_22571920_480.jpg":"480x320","o_22571920_340.jpg":"340x226","o_22571920_220.jpg":"220x146","h_22571920_1280.jpg":"1280x854","h_22571920_1024.jpg":"1024x683","h_22571920_640.jpg":"640x427","h_22571920_480.jpg":"480x320","h_22571920_340.jpg":"340x227","h_22571920_220.jpg":"220x147","pp_22571920_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571920_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571920_640.jpg":"640x814","pp_22571920_480.jpg":"480x611","pp_22571920_340.jpg":"340x432","pp_22571920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22571922_1920.jpg":"1920x1080","k_22571922_1280.jpg":"1280x1280","k_22571922_1024.jpg":"1024x1024","k_22571922_640.jpg":"640x640","k_22571922_480.jpg":"480x480","k_22571922_340.jpg":"340x340","k_22571922_220.jpg":"220x220","o_22571922_1280.jpg":"1280x960","o_22571922_1024.jpg":"1024x768","o_22571922_640.jpg":"640x480","o_22571922_480.jpg":"480x360","o_22571922_340.jpg":"340x255","o_22571922_220.jpg":"220x165","h_22571922_1280.jpg":"1280x854","h_22571922_1024.jpg":"1024x683","h_22571922_640.jpg":"640x427","h_22571922_480.jpg":"480x320","h_22571922_340.jpg":"340x227","h_22571922_220.jpg":"220x147","pp_22571922_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571922_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571922_640.jpg":"640x814","pp_22571922_480.jpg":"480x611","pp_22571922_340.jpg":"340x432","pp_22571922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22571924_1920.jpg":"1920x1080","k_22571924_1280.jpg":"1280x1280","k_22571924_1024.jpg":"1024x1024","k_22571924_640.jpg":"640x640","k_22571924_480.jpg":"480x480","k_22571924_340.jpg":"340x340","k_22571924_220.jpg":"220x220","o_22571924_1280.jpg":"1280x960","o_22571924_1024.jpg":"1024x768","o_22571924_640.jpg":"640x480","o_22571924_480.jpg":"480x360","o_22571924_340.jpg":"340x255","o_22571924_220.jpg":"220x165","h_22571924_1280.jpg":"1280x854","h_22571924_1024.jpg":"1024x683","h_22571924_640.jpg":"640x427","h_22571924_480.jpg":"480x320","h_22571924_340.jpg":"340x227","h_22571924_220.jpg":"220x147","pp_22571924_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571924_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571924_640.jpg":"640x814","pp_22571924_480.jpg":"480x611","pp_22571924_340.jpg":"340x432","pp_22571924_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_22571926_1920.jpg":"1920x1080","k_22571926_1280.jpg":"1280x1280","k_22571926_1024.jpg":"1024x1024","k_22571926_640.jpg":"640x640","k_22571926_480.jpg":"480x480","k_22571926_340.jpg":"340x340","k_22571926_220.jpg":"220x220","o_22571926_1280.jpg":"1280x720","o_22571926_1024.jpg":"1024x576","o_22571926_640.jpg":"640x360","o_22571926_480.jpg":"480x270","o_22571926_340.jpg":"340x191","o_22571926_220.jpg":"220x123","h_22571926_1280.jpg":"1280x854","h_22571926_1024.jpg":"1024x683","h_22571926_640.jpg":"640x427","h_22571926_480.jpg":"480x320","h_22571926_340.jpg":"340x227","h_22571926_220.jpg":"220x147","pp_22571926_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571926_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571926_640.jpg":"640x814","pp_22571926_480.jpg":"480x611","pp_22571926_340.jpg":"340x432","pp_22571926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22571928_1920.jpg":"1920x1080","k_22571928_1280.jpg":"1280x1280","k_22571928_1024.jpg":"1024x1024","k_22571928_640.jpg":"640x640","k_22571928_480.jpg":"480x480","k_22571928_340.jpg":"340x340","k_22571928_220.jpg":"220x220","o_22571928_1280.jpg":"1280x960","o_22571928_1024.jpg":"1024x768","o_22571928_640.jpg":"640x480","o_22571928_480.jpg":"480x360","o_22571928_340.jpg":"340x255","o_22571928_220.jpg":"220x165","h_22571928_1280.jpg":"1280x854","h_22571928_1024.jpg":"1024x683","h_22571928_640.jpg":"640x427","h_22571928_480.jpg":"480x320","h_22571928_340.jpg":"340x227","h_22571928_220.jpg":"220x147","pp_22571928_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571928_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571928_640.jpg":"640x814","pp_22571928_480.jpg":"480x611","pp_22571928_340.jpg":"340x432","pp_22571928_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22571930_1920.jpg":"1920x1080","k_22571930_1280.jpg":"1280x1280","k_22571930_1024.jpg":"1024x1024","k_22571930_640.jpg":"640x640","k_22571930_480.jpg":"480x480","k_22571930_340.jpg":"340x340","k_22571930_220.jpg":"220x220","o_22571930_1280.jpg":"1280x1706","o_22571930_1024.jpg":"1024x1365","o_22571930_640.jpg":"640x853","o_22571930_480.jpg":"480x640","o_22571930_340.jpg":"340x453","o_22571930_220.jpg":"220x293","h_22571930_1280.jpg":"1280x854","h_22571930_1024.jpg":"1024x683","h_22571930_640.jpg":"640x427","h_22571930_480.jpg":"480x320","h_22571930_340.jpg":"340x227","h_22571930_220.jpg":"220x147","pp_22571930_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571930_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571930_640.jpg":"640x814","pp_22571930_480.jpg":"480x611","pp_22571930_340.jpg":"340x432","pp_22571930_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2877","hd_22571932_1920.jpg":"1920x1080","k_22571932_1280.jpg":"1280x1280","k_22571932_1024.jpg":"1024x1024","k_22571932_640.jpg":"640x640","k_22571932_480.jpg":"480x480","k_22571932_340.jpg":"340x340","k_22571932_220.jpg":"220x220","o_22571932_1280.jpg":"1280x1918","o_22571932_1024.jpg":"1024x1534","o_22571932_640.jpg":"640x959","o_22571932_480.jpg":"480x719","o_22571932_340.jpg":"340x509","o_22571932_220.jpg":"220x329","h_22571932_1280.jpg":"1280x854","h_22571932_1024.jpg":"1024x683","h_22571932_640.jpg":"640x427","h_22571932_480.jpg":"480x320","h_22571932_340.jpg":"340x227","h_22571932_220.jpg":"220x147","pp_22571932_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571932_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571932_640.jpg":"640x814","pp_22571932_480.jpg":"480x611","pp_22571932_340.jpg":"340x432","pp_22571932_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22571934_1920.jpg":"1920x1080","k_22571934_1280.jpg":"1280x1280","k_22571934_1024.jpg":"1024x1024","k_22571934_640.jpg":"640x640","k_22571934_480.jpg":"480x480","k_22571934_340.jpg":"340x340","k_22571934_220.jpg":"220x220","o_22571934_1280.jpg":"1280x960","o_22571934_1024.jpg":"1024x768","o_22571934_640.jpg":"640x480","o_22571934_480.jpg":"480x360","o_22571934_340.jpg":"340x255","o_22571934_220.jpg":"220x165","h_22571934_1280.jpg":"1280x854","h_22571934_1024.jpg":"1024x683","h_22571934_640.jpg":"640x427","h_22571934_480.jpg":"480x320","h_22571934_340.jpg":"340x227","h_22571934_220.jpg":"220x147","pp_22571934_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571934_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571934_640.jpg":"640x814","pp_22571934_480.jpg":"480x611","pp_22571934_340.jpg":"340x432","pp_22571934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_22571936_1920.jpg":"1920x1080","k_22571936_1280.jpg":"1280x1280","k_22571936_1024.jpg":"1024x1024","k_22571936_640.jpg":"640x640","k_22571936_480.jpg":"480x480","k_22571936_340.jpg":"340x340","k_22571936_220.jpg":"220x220","o_22571936_1280.jpg":"1280x854","o_22571936_1024.jpg":"1024x683","o_22571936_640.jpg":"640x427","o_22571936_480.jpg":"480x320","o_22571936_340.jpg":"340x226","o_22571936_220.jpg":"220x146","h_22571936_1280.jpg":"1280x854","h_22571936_1024.jpg":"1024x683","h_22571936_640.jpg":"640x427","h_22571936_480.jpg":"480x320","h_22571936_340.jpg":"340x227","h_22571936_220.jpg":"220x147","pp_22571936_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571936_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571936_640.jpg":"640x814","pp_22571936_480.jpg":"480x611","pp_22571936_340.jpg":"340x432","pp_22571936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22571938_1920.jpg":"1920x1080","k_22571938_1280.jpg":"1280x1280","k_22571938_1024.jpg":"1024x1024","k_22571938_640.jpg":"640x640","k_22571938_480.jpg":"480x480","k_22571938_340.jpg":"340x340","k_22571938_220.jpg":"220x220","o_22571938_1280.jpg":"1280x960","o_22571938_1024.jpg":"1024x768","o_22571938_640.jpg":"640x480","o_22571938_480.jpg":"480x360","o_22571938_340.jpg":"340x255","o_22571938_220.jpg":"220x165","h_22571938_1280.jpg":"1280x854","h_22571938_1024.jpg":"1024x683","h_22571938_640.jpg":"640x427","h_22571938_480.jpg":"480x320","h_22571938_340.jpg":"340x227","h_22571938_220.jpg":"220x147","pp_22571938_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571938_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571938_640.jpg":"640x814","pp_22571938_480.jpg":"480x611","pp_22571938_340.jpg":"340x432","pp_22571938_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22571940_1920.jpg":"1920x1080","k_22571940_1280.jpg":"1280x1280","k_22571940_1024.jpg":"1024x1024","k_22571940_640.jpg":"640x640","k_22571940_480.jpg":"480x480","k_22571940_340.jpg":"340x340","k_22571940_220.jpg":"220x220","o_22571940_1280.jpg":"1280x853","o_22571940_1024.jpg":"1024x682","o_22571940_640.jpg":"640x426","o_22571940_480.jpg":"480x320","o_22571940_340.jpg":"340x226","o_22571940_220.jpg":"220x146","h_22571940_1280.jpg":"1280x854","h_22571940_1024.jpg":"1024x683","h_22571940_640.jpg":"640x427","h_22571940_480.jpg":"480x320","h_22571940_340.jpg":"340x227","h_22571940_220.jpg":"220x147","pp_22571940_1280.jpg":"1280x1628","pp_22571940_1024.jpg":"1024x1303","pp_22571940_640.jpg":"640x814","pp_22571940_480.jpg":"480x611","pp_22571940_340.jpg":"340x432","pp_22571940_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22572022_1920.jpg":"1920x1080","k_22572022_1280.jpg":"1280x1280","k_22572022_1024.jpg":"1024x1024","k_22572022_640.jpg":"640x640","k_22572022_480.jpg":"480x480","k_22572022_340.jpg":"340x340","k_22572022_220.jpg":"220x220","o_22572022_1280.jpg":"1280x960","o_22572022_1024.jpg":"1024x768","o_22572022_640.jpg":"640x480","o_22572022_480.jpg":"480x360","o_22572022_340.jpg":"340x255","o_22572022_220.jpg":"220x165","h_22572022_1280.jpg":"1280x854","h_22572022_1024.jpg":"1024x683","h_22572022_640.jpg":"640x427","h_22572022_480.jpg":"480x320","h_22572022_340.jpg":"340x227","h_22572022_220.jpg":"220x147","pp_22572022_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572022_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572022_640.jpg":"640x814","pp_22572022_480.jpg":"480x611","pp_22572022_340.jpg":"340x432","pp_22572022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22572024_1920.jpg":"1920x1080","k_22572024_1280.jpg":"1280x1280","k_22572024_1024.jpg":"1024x1024","k_22572024_640.jpg":"640x640","k_22572024_480.jpg":"480x480","k_22572024_340.jpg":"340x340","k_22572024_220.jpg":"220x220","o_22572024_1280.jpg":"1280x960","o_22572024_1024.jpg":"1024x768","o_22572024_640.jpg":"640x480","o_22572024_480.jpg":"480x360","o_22572024_340.jpg":"340x255","o_22572024_220.jpg":"220x165","h_22572024_1280.jpg":"1280x854","h_22572024_1024.jpg":"1024x683","h_22572024_640.jpg":"640x427","h_22572024_480.jpg":"480x320","h_22572024_340.jpg":"340x227","h_22572024_220.jpg":"220x147","pp_22572024_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572024_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572024_640.jpg":"640x814","pp_22572024_480.jpg":"480x611","pp_22572024_340.jpg":"340x432","pp_22572024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22572026_1920.jpg":"1920x1080","k_22572026_1280.jpg":"1280x1280","k_22572026_1024.jpg":"1024x1024","k_22572026_640.jpg":"640x640","k_22572026_480.jpg":"480x480","k_22572026_340.jpg":"340x340","k_22572026_220.jpg":"220x220","o_22572026_1280.jpg":"1280x853","o_22572026_1024.jpg":"1024x682","o_22572026_640.jpg":"640x426","o_22572026_480.jpg":"480x320","o_22572026_340.jpg":"340x226","o_22572026_220.jpg":"220x146","h_22572026_1280.jpg":"1280x854","h_22572026_1024.jpg":"1024x683","h_22572026_640.jpg":"640x427","h_22572026_480.jpg":"480x320","h_22572026_340.jpg":"340x227","h_22572026_220.jpg":"220x147","pp_22572026_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572026_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572026_640.jpg":"640x814","pp_22572026_480.jpg":"480x611","pp_22572026_340.jpg":"340x432","pp_22572026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22572028_1920.jpg":"1920x1080","k_22572028_1280.jpg":"1280x1280","k_22572028_1024.jpg":"1024x1024","k_22572028_640.jpg":"640x640","k_22572028_480.jpg":"480x480","k_22572028_340.jpg":"340x340","k_22572028_220.jpg":"220x220","o_22572028_1280.jpg":"1280x960","o_22572028_1024.jpg":"1024x768","o_22572028_640.jpg":"640x480","o_22572028_480.jpg":"480x360","o_22572028_340.jpg":"340x255","o_22572028_220.jpg":"220x165","h_22572028_1280.jpg":"1280x854","h_22572028_1024.jpg":"1024x683","h_22572028_640.jpg":"640x427","h_22572028_480.jpg":"480x320","h_22572028_340.jpg":"340x227","h_22572028_220.jpg":"220x147","pp_22572028_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572028_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572028_640.jpg":"640x814","pp_22572028_480.jpg":"480x611","pp_22572028_340.jpg":"340x432","pp_22572028_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_22572030_1920.jpg":"1920x1080","k_22572030_1280.jpg":"1280x1280","k_22572030_1024.jpg":"1024x1024","k_22572030_640.jpg":"640x640","k_22572030_480.jpg":"480x480","k_22572030_340.jpg":"340x340","k_22572030_220.jpg":"220x220","o_22572030_1280.jpg":"1280x720","o_22572030_1024.jpg":"1024x576","o_22572030_640.jpg":"640x360","o_22572030_480.jpg":"480x270","o_22572030_340.jpg":"340x191","o_22572030_220.jpg":"220x123","h_22572030_1280.jpg":"1280x854","h_22572030_1024.jpg":"1024x683","h_22572030_640.jpg":"640x427","h_22572030_480.jpg":"480x320","h_22572030_340.jpg":"340x227","h_22572030_220.jpg":"220x147","pp_22572030_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572030_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572030_640.jpg":"640x814","pp_22572030_480.jpg":"480x611","pp_22572030_340.jpg":"340x432","pp_22572030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_22572032_1920.jpg":"1920x1080","k_22572032_1280.jpg":"1280x1280","k_22572032_1024.jpg":"1024x1024","k_22572032_640.jpg":"640x640","k_22572032_480.jpg":"480x480","k_22572032_340.jpg":"340x340","k_22572032_220.jpg":"220x220","o_22572032_1280.jpg":"1280x776","o_22572032_1024.jpg":"1024x620","o_22572032_640.jpg":"640x388","o_22572032_480.jpg":"480x291","o_22572032_340.jpg":"340x206","o_22572032_220.jpg":"220x133","h_22572032_1280.jpg":"1280x854","h_22572032_1024.jpg":"1024x683","h_22572032_640.jpg":"640x427","h_22572032_480.jpg":"480x320","h_22572032_340.jpg":"340x227","h_22572032_220.jpg":"220x147","pp_22572032_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572032_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572032_640.jpg":"640x814","pp_22572032_480.jpg":"480x611","pp_22572032_340.jpg":"340x432","pp_22572032_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7283020 Threads: 7 Questions: 1518611532 Slow queries: 4615868 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110327392 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lucke-ciple-zaboravite-ali-ostale-nemojte-otpisati-lako-je-prepoznati-gdje-se-nalaze-najkrupniji-komadi-a-najbolji-ulovi-padaju-u-suton-s-ove-tri-tehnike-1218730 [printLink] => /om/ribolov/lucke-ciple-zaboravite-ali-ostale-nemojte-otpisati-lako-je-prepoznati-gdje-se-nalaze-najkrupniji-komadi-a-najbolji-ulovi-padaju-u-suton-s-ove-tri-tehnike-1218730?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 688676 [name] => lov na ciple [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-24 15:19:06 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-na-ciple [link] => /tag/lov-na-ciple ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 682967 [name] => ribolov ljeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-01 12:47:59 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-ljeti [link] => /tag/ribolov-ljeti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAOBIĐITE FAME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lučke ciple zaboravite, ali ostale nemojte otpisati! Lako je prepoznati gdje se nalaze najkrupniji, a najbolji ulovi padaju u ljetni suton [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-14-19-14-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571910.jpg [galleryCount] => 35 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić i Željko Domitrović [mainImageDesc] =>

Glavni alat su štap i plovak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571910.jpg [title] =>

Glavni alat su štap i plovak

Boris Bulić i Željko Domitrović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22572082.jpg [title] =>

Cipal putnik se zadržava bliže dnu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22572558.jpg [title] =>

Bolognese i bigattini čine čuda

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22572560.jpg [title] =>

Ima li većeg gušta?

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22572562.jpg [title] =>

Waggleri omogućuju vrlo preciznu i diskretnu montažu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22577762.jpg [title] =>

Prihvat krupnijih komada bez podmetača je nezamisliva misija

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22577764.jpg [title] =>

Posebna je radost kad se najmlađi uključe u ribolov

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22577766.jpg [title] =>

Uz malo brume i pola štruce kruha

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22577768.jpg [title] =>

Tanke udice i fini plovci temelj su lov na ciple

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22577770.jpg [title] =>

Kada se love krupniji primjerci oblik udice je jako bitan

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22594156.jpg [title] =>

Klizni plovak i jedna udica su za ciple ubojito oružje

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571904.jpg [title] =>

Cipal balavac je češće na meti podvodnih ribolovaca nego udičara

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571906.jpg [title] =>

Zlatac je standardna lovina

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571908.jpg [title] =>

Ponekad veličina cipla vrlo ugodno iznenadi

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571912.jpg [title] =>

Cipli od Neretve su delikatesa

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571914.jpg [title] =>

Korica kruha u tren oka može odvući sitne ciple iz lovne zone

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571916.jpg [title] =>

Plutaš ima najdeblju usnu od svih cipala

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571918.jpg [title] =>

Solidan rezultat za dva sata razbibrige

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571920.jpg [title] =>

Cipli su skočci, u moru i na obali

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571922.jpg [title] =>

Cipli ne gutaju udicu, pa se lako mogu neozlijeđeni vratiti u more

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571924.jpg [title] =>

Ovo jato noćnih cipala samo čeka plovak sa starletom i naješkane udice

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571926.jpg [title] =>

Noćni su ulovi nešto rjeđi, ali krupniji od dnevnih

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571928.jpg [title] =>

Neobičan spoj vrsta, a sve ulovljene na plovak namijenjen ciplu

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571930.jpg [title] =>

Ulovljene je ciple praktično držati u čuvarici

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571932.jpg [title] =>

Okomito ozidane obale pristaniša dobra su pošta

) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571934.jpg [title] =>

Prvi cipal se pamti

) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571936.jpg [title] =>

Cipal se do kraja ne predaje

) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571938.jpg [title] =>

Cipli vole 'kantune' u rivi

) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22571940.jpg [title] =>

Cipli su karakteristične forme tijela

) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22572022.jpg [title] =>

Meka i bezuba usta su idealna za ispašu i meku hranu

) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22572024.jpg [title] =>

Klasičan lov počinje sa šparima

) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22572026.jpg [title] =>

U pravilu ispod ovoj jata na površini, plivaju najkrupniji komadi

) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22572028.jpg [title] =>

Cipli su ribe jata i nije ih teško privući

) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22572030.jpg [title] =>

Ponekad idu dva po dva

) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/22572032.jpg [title] =>

Cipli vole light sisteme

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda katkad rone i do preko 40 metara dubine, cipli su u principu ribe površinskog sloja mora i plitkih uvala. Premda mogu uzimati hranu i s dna i iz srednjeg sloja mora, najčešće se hrane na samoj površini. No, uz površinu nisu vezani samo hranom.

U toplijem dijelu godine često se mogu vidjeti ogromna jata kako plutaju na površini s izbačenim glavama i gornjom usnom kao da hvataju zrak ili se sunčaju. Povremeno poneki od njih iskoči iz mora, i to nerijetko i više puta za redom, zbog čega ih i nazivaju skočcima. Razlog takvog iskakanja nije još uvijek objašnjen i mnogi znanstvenici smatraju iskakanje iz čiste zabave, baš poput igre.
 

FAME I PREDRASUDE

Pa iako za njih na dnu, u plitkim uvalama ima sasvim dovoljno hrane, cipli radije brste i stružu alge s oplata vezanih i usidrenih brodica, neposredno uz vodenu liniju pri čemu često usrkuju i zrak, a što se jasno može čuti i na obali. A kad miruju, ako se ne sunčaju na površini, tada se najčešće kriju u sjeni brodica ili u sjeni lukobrana i okomito ozidanih obala.

Niži salinitet im ne smeta, već dapače godi, tako da su brojni ne samo na ušćima rijeka već često i visoko uzvodno. Upravo su zbog nižeg saliniteta, ali i bogatstva hrane vrlo brojni u gradskim lukama.

Nažalost, zbog neuređenosti kanalizacijskih voda, a što je donedavno bio problem na većem dijelu naše obale, ciple je pratio, a i još ih uvijek prati, loš glas. Naime, zbog njihove sklonosti hranjenja organskim detritusom i zadržavanja u vodama nižeg saliniteta, što zapravo znači u svim lukama, mnogi ih smatraju nečistom i zagađenom ribom.

---

image

Cipli vole 'kantune' u rivi

---

Istina je da riba koja se hrani kanalizacijskim otpadom nije privlačna nikome, no prava potencijalna opasnost kojoj se izlažu svi koji konzumiraju lučke ciple ne leži u toj hrani, već u teškim metalima kojima je svaka luka, unatoč sve većoj brizi za ekologiju, vrlo izložena. Naime, da iz svakog motora u luci u more padne samo kapljica nafte ili ulja, dovoljno je za ozbiljno zagađenje. Tome svakako treba dodati i antivegetativni sloj kojim su sve brodice premazane, a s kojih cipli tako rado stružu algu resinu uz koju neminovno unesu i dio tog premaza.

Osim toga, organski talog na dnu luka je redovito zagađen i anorganskim talogom koji je u pravilu sve, samo ne zdrav za naš organizam. A sve ovo vodi samo jednom zaključku – pustite lučke ciple na miru i nemojte ih jesti.

No, generalizirati i reći da su svi cipli šporki, što se u posljednje vrijeme sve češće čuje, velika je greška, jer je na pozicijama na kojima zagađenja nema, a cipala ima, stvar potpuno drukčija.

Usto, pored podgrijavanja te fame o ciplu kao nečistoj, neukusnoj i nejestivoj ribi, upravo iznenađuje činjenica koliki broj ribolovaca uz takve predrasude, vrste cipala uopće ne razlikuje, pa ih u skladu s tim niti ne lovi propuštajući tako iznimno ribolovno zadovoljstvo.

ŠEST VRSTA

A da bismo uopće mogli sagraditi nekakav ribolovni pristup za ribolov cipla, osnovni je preduvjet poznavanje biologije i temeljnih životnih navika ove lovine.

Dakle, premda u svjetskim razmjerima obitelj skočaca (Mugilidae) broji više vrsta, u našem moru ih je tek šest. Sve ciple odlikuje vretenasto, hidrodinamično, sivo-srebrno tijelo s nešto spuštenijim trbušnim dijelom, razvijena snažna repna peraja i mala bezuba usta s ispupčenim usnama.

I premda se na prvi pogled čine vrlo slični, razlike postoje i zapravo ih uopće nije teško uočiti.

Cipal zlatac (Liza aurata, Risso, 1810.) najčešće je viđen cipal, i u moru i na ribarnici. Ime je dobio po jasnoj, zlatnožutoj mrlji na škržnim zaklopcima. Nešto je svjetlije boje od ostalih cipala, a kad su nedorasli lako ih je od ostalih razlikovati po crnoj obrubljenoj repnoj peraji. Cipal zlatac može narasti do 50 centimetara i pritom težiti oko jednog kilograma.

Putnik (Chelon labrosus, Risso, 1826.) je tamniji od zlatca i ima puno veću trbušnu šupljinu, zbog čega se doima znatno debljim. Krupniji primjerci zbog te debljine često izgledaju kao da su pogrbljeni. Ovaj cipal naraste do 60 centimetara i bude težak i do 2,5 kilograma. Za razliku od ostalih cipala, putnik malo kada izlazi na površinu. Lovi se uglavnom neposredno iznad dna gdje formira manja jata.

Glavaš (Mugil cephalus, Linnaeus, 1758.) često formira ogromna jata na samoj površini mora. Ima žućkaste peraje dok mu očna staklovina prelazi kružnicu koja omeđuje samo oko, vrlo nalik oku u šaruna ili lokarde. Najveći je od svih cipala. Iako su lovljeni primjerci i teži od osam kilograma, ovaj cipal službeno naraste do 75 cm dužine i 6 kg težine. Ako se u jato baci kamen, glavaši će se naglo raspršiti da bi se odmah potom vratili na mjesto gdje je kamen pao. Kod lova pod sviću, spretniji ribolovci tu osobitost itekako koriste, prvenstveno ako je prvi izbačaj ostiju udario u prazno. Udicom se rijetko ulovi.

Plutaš (Oedalechilus labeo, Cuvier, 1829.) je najmanji od svih cipala. U dužinu naraste do 25 cm, a bude težak tek oko 0,20 kg. Tamnosive je boje je s prijelazom na srebrnkasto, s tim da je, poput salpi, uzdužno isprugan zlatastim prugicama. Od drugih cipala ga, osim po boji i veličini razlikujemo i po gornjoj usni koja je bitno veća i mesnatija nego u svih drugih vrsta cipala. Za razliku od ostalih cipala, plutaš izbjegava mutno i bočato more.

---

image

Plutaš ima najdeblju usnu od svih cipala

---

Mržnjak (Liza saliens, Risso, 1810.) je elegantna riba sa zlatastom mrljom na škržnom zaklopcu, ali znatno tamnijom i mutnijom nego što je kod zlatca. Često bude u jatu kojim dominiraju zlatci i putnici. Od ostalih se vrsta najlakše razlikuje po nizu sitnih ljuskica koje ima između nosnih otvora. Naraste do 40 cm i bude težak 3,5 kg. Na udici je vrlo, vrlo borben.

Balavac (Liza ramada, Risso, 1826.) je kako mu i ime kaže, najsluzaviji među ciplima i u potpunosti ignorira udicu. Ima tamno tijelo poput putnika, a elegantan je poput mržnjaka. Često formira velika jata u kojima onda kruži u mjestu. Može narasti do 60 centimetara i pritom težiti 5 kg.

---

image

Cipal balavac je češće na meti podvodnih ribolovaca nego udičara

---

SAMO ELASTIČNO

Svi cipli, s izuzetkom plutaša, vole mutno more i mirne uvale bogate organskim talogom. Česti su gosti u većini luka i lučica, jer vole pasti travu kojom su obrasla korita barki, a često sa salpama, u potrazi za ispašom, doplivaju na pličine koje su za oseke bile suhe i izložene suncu.

U ljetnom se razdoblju često mogu vidjeti velika jata kako gotovo nepomično plutaju na površini, baš kao da se sunčaju, pri čemu se nerijetko najkrupniji komadi nalaze baš ispod glavnine jata.

---

image

U pravilu ispod ovoj jata na površini, plivaju najkrupniji komadi

---

Osamdesetih godina prošlog stoljeća ciple su udicom lovili mahom ljudi iz unutrašnjosti, i to prvenstveno zbog tehnika koje su slične, ako ne i iste, tehnikama korištenim na slatkim vodama. Osim toga, štap se u to vrijeme izrazito sporo prihvaćao u morskom ribolovu, a plovkom iz ruke je bilo vrlo teško uloviti cipla. Danas je situacija ipak znatno drukčija. Ribolovni štapovi su postali standard, a ni na plovak se više ne gleda čudno.

I premda se udicom cipli mogu uloviti na jako puno načina, temeljni, najlakši i za većinu najatraktivniji je ribolov pomoću plovka. Lov cipla plovkom je uvijek dinamičan, premda često stavlja na kušnju sve ribolovno strpljenje i vještinu.

Štap za ovaj način ribolova bi trebao biti dug oko 3 metra, vršne akcije, težine izbačaja od 5 do 30 grama. Ovako mekan štap potreban je radi amortiziranja grubosti u izvlačenju kada svaki nesmotreni pokret može rezultirat gubitkom ribe zbog mekanih usta.

Rola za lov cipla bi trebala biti brza, s namotanom osnovnom strunom od najlonskog monofila, ne debljeg od 0,25 milimetara, i s prijenosom ne nižim od 5:1 zbog dinamike ribolova koja diktira brzu izmjenu ješki.

Udice za lov cipala trebaju biti tanke, žičane i istovremeno vrlo nosive, jer se u trenutku kačenja kapitalnog primjerka u trenu pokažu sve loše karakteristike odabranog modela. Cipal ima mesnate, ali vrlo osjetljive usne zbog čega udica mora lako prodrijeti u tkivo, ali u zamaranju ne smije proširiti mjesto uboda niti pocijepati usnu, jer i jedno i drugo znači gubitak lovine.

Pojedini ribolovci koriste male papagajke, što u principu nije loš izbor, pogotovo kada se love krupniji primjerci. Koju god udicu odabrali, gabaritima mora biti takva da se može sakriti u ješki i da je cipal može progutati. Izuzetno malo cipala udicu potpuno guta. Najveći broj je zakačen upravo za usnu, što cijeloj priči daje posebnu draž i borbu do samog kraja čini neizvjesnom.

Udice moraju biti vezane na fluorokarbonskim pramama, što je moguće tanjima, rijetko kada debljima od 0,18 mm, kako bi se izbjegla podozrivost i sumnjičavost ribe. Naime, budući da se lovi u gornjem sloju mora, čak i na zamućenim riječnim ušćima, u tom je sloju vodljivost uvijek dobra, tako da svaka potencijalna nepravilnost upada u oči i odbija griz.

---

image

Tanke udice i fini plovci temelj su lov na ciple

---

IZBOR PLOVKA

Oblik i konstrukcija plovka je stvar navike i ukusa, ali i uvjeta koji vladaju na ribolovnom mjestu. Ako lovimo na površini i očekujemo mirno vrijeme bez vjetra, običan bačvasti plovak, fiksiran na željenoj dubini, ne većoj od pola metra, može dati sasvim zadovoljavajuće rezultate. No ako namjeravamo loviti na većoj dubini, morat ćemo upotrijebiti klizni plovak. Waggler će nam omogućiti dalji izbačaj uz manje olovnog opterećenja na samom sistemu. A plovak koji je većim dijelom ispod površine, koristit ćemo pri vjetrovitom i valovitom vremenu.

Plovke nosivosti iznad 10 grama nije preporučljivo koristiti prvenstveno zato jer su prebučni u zabačaju. Najpraktičnijima su se pokazali klizni, mrkvasti plovci s okom na donjem kraju. Stabilniji su pri zabačaju, ne stvaraju onu neželjenu opnu koja se javlja između strune i površine mora, a koja se često ponaša kao jedro, zbog čega plovak često putuje površinom brže nego što bi to htjeli. Osim toga, klizni plovci omogućuju bržu i pravilniju, skoro pa trenutnu kontru.

PREDVEZI I UDICE

Tip predveza i količina udica ovise o sklonostima ribolovca prema određenom pristupu. Pojedini su skloniji in line sistemima s jednom udicom na kraju dugog predveza, dok su drugi skloniji predvezu s dva brka i dvije udice. Priče o ribolovcima koji ciple love s predvezima, na kojima je linijski povezano desetak udica koje se sakriju u veliku kuglu kruha, nisu ništa drugo nego priče o ribolovcima koji se ne bave sportskim ribolovom. Zakon je po tom pitanju potpuno jasan – bez obzira na to kakvim se oblikom udičarenja bavili, sportski ribolov podrazumijeva maksimalno tri udice po sistemu.

Lov trokukim udicama, premda nije zabranjen, u slučaju cipala nije sportski, jer se riba zapravo sama zakači, što je opet daleko od klasičnog sportskog pristupa.

Dakle, osnovni su predvezi spomenuti in line koje koriste ljubitelji lova bolognese tehnikom, gdje je plovak najčešće fiksno postavljen, dok se između plovka i predveza nalazi niz sačmastih ili valjkastih olovnica male težine čiji ukupni zbroj odgovara nosivosti plovka, a čija je uloga diskretno spuštanje naješkane udice u lovnu zonu.

---

image

Bolognese i bigattini čine čuda

---

Drugi sistem podrazumijeva rad s kliznim plovkom, kod kojeg se iznad predveza najčešće nalazi koncentrirano olovno otežanje, ispod kojeg se nalazi jedna do dvije udice. Ovakav je pristup najčešći kod ljubitelja match tehnike. No i ovdje, naravno, kao i u svim ostalim ribolovnim disciplinama, postoje brojna odstupanja. Tako se često mogu vidjeti sistemi koji se ne uklapaju ni u jednu poznatu tehniku ili disciplinu, a koji daju izvrsne rezultate, što će svaki iskusniji ribolovac s oduševljenjem prihvatiti.

Važno je napomenuti da mnogi ribolovci u ribolovu cipala koriste samo jednu udicu, zato jer se često dogodi nakon što ogole jednu udicu cipli potpuno odustanu od druge, ma kako dobro i slasno bila naješkana.

No, bez obzira za koliki se broj udica odlučili, širina luka za udice namijenjene ciplu trebale bi biti od 8 do 10 mm. I premda postoje varijacije u kojima donja prama može biti duga i do 50, a gornja tek 10 cm, prame su kod standardne montaže za lov cipala plovkom duge 15 do 20 cm.

TRENUTAK ZA KONTRU

Budući da je cipal površinska riba, hranu mu treba ponuditi ili na površini ili neposredno ispod nje. Naravno, ako se cijelo jato zadržava iznad dna ili u pola mora, tada im ješku valja ponuditi upravo u tom sloju, što je moguće diskretnije, a istovremeno na način koji će im privući pažnju.

Kada je more potpuno mirno, svaki je pomak jasno vidljiv i dvojbi oko trenutka kada treba kontrirati zapravo nema. No, kada je more uzbibano i još ako je prisutan jači vjetar, tada je detekcija nježnoga griza poprilično otežana.

Griz cipla se rijetko kada vidi kao klasičan uron plovka kakav je uobičajen pri lovu drugih uzobalnih vrsta. U principu, cipal će rijetko kada prihvatiti ponuđenu ješku i udicu tako da će plovak u potpunosti potopiti. Budući da cipli nemaju zube, svoju hranu sišu najčešće samo naguravajući je po moru, što se na plovku vidi kao naginjanje, djelomično potapanje ili pak isisavanje i lijeganje na bok.

---

image

Cipal se do kraja ne predaje

---

Plovak će najčešće ukošen igrati u mjestu, kao da je neodlučan – uroniti ili ne. Nerijetko će krenuti u smjeru suprotnom od strujanja mora ili vjetra ne mijenjajući dubinu urona, ili će jednostavno leći, što znači da je cipal usisao udicu i cijeli sistem s opterećenjem podigao prema površini. Sve nabrojene situacije su pravi trenuci za kontru i ne treba ih propuštati.

Pritom kontra mora biti pravovremena, jer cipal zbog svojih mekih usta hranu usisava i, ako osjeti da ga nešto bode, jednako brzo će usisani zalogaj i ispljunuti.

Inače je lijeganje plovka na bok jedan od najboljih trenutaka za kontru, jer u tom trenutku cipal sigurno drži udicu u ustima i podižući je prema površini za sobom povlači i olovno otežanje, čime plovak gubi opterećenje. A često plovak samo drhturi ili se na valovima umiri kao da je zaliven u betonu, što je također još jedan pravi trenutak za kontru.

POD NOGAMA

Osim štapom i plovkom, cipal se može loviti i iz ruke, i to na dva načina. Prvu tehniku ćemo koristiti ako lovimo s okomito odrezanih obala, kakve su primjerice u lučkim pristaništima ili na betoniranim gatovima. Sistem se slaže od najlonskog monofila promjera 0,20-0,25 milimetara na koji se navuče olovo težine do 10 grama. Preko zogulina se vezuje fluorokarbonski predvez promjera 0,18-0,22 mm s jednom udicom na kraju.

Poželjno je koristiti deblje udice kraćega vrata, tzv. papagajke, zbog spomenute osjetljivosti usta cipla koja lako pucaju. Kod ovog načina ribolova sistem se spušta do dna, a zatim se podiže 30-50 cm. Osnovna struna se položi preko kažiprsta, a palcem se lagano pridržava. Pri svakom povećanju napetosti ili promjeni osjećaja težine, potrebno je kontrirati pokretom ruke iz lakta. Pri tome nije potrebno ispuštati strunu iz ruke, tako da bismo, ako je kontra bila u prazno, mogli sistem ponovo položiti na isto mjesto.

Ukoliko je kontra bila u tvrdo, izvlačenje zakačene ribe treba biti konstantno ali nježno, popuštajući strunu svaki put kad riba pruži jači otpor. Pri tome struna mora cijelo vrijeme biti napeta. Ovakvom tehnikom se najčešće love zlatci i bataši.

---

image

Ima li većeg gušta?

---

LOV Á VOLO

Druga tehnika zahtijeva upotrebu mekog osnovnog najlonskog monofila promjera 0,20-0,25 milimetara s dvije nejednako duge fluorokarbonske prame promjera 0,18-0,22 milimetra vezane preko sitnog zogulina. Olovno opterećenje stavljamo jedino ako je lovna dubina preko jednog metra i tada koristimo sačmu 1-1,5 grama. Nakon što se s motovila otpusti desetak metara strune, širokim pokretom ruke sistem se odbacuje u lovnu zonu.

Strunu držimo kao u ribolovu s okomito odrezanih obala održavajući ga napetim koliko je to moguće. Pri svakom povlačenju ribe treba kontrirati, ali ne preširokim pokretom, jer ćemo tako sistem vrlo brzo izvući izvan lovne zone. Najkritičniji trenutak u ovakvom ribolovu je onaj kada cipal iskače iz mora pokušavajući se osloboditi udice i, naravno, trenutak samog podizanja ribe iz mora jer je tada struna najnapetija, i, osim spretnosti prstiju koji je drže, ne postoji ništa što bi moglo amortizirati nagle trzaje ulovljene ribe.

Udice kojima se na ovaj način love cipli moraju biti tanje s dužim vratom, jer je zbog daljine izbačaja potrebno koristiti veću ješku. Osim toga, ribe koje se ovako ulove najčešće su zlatci i plutaši, a oni nikada ne pružaju otpor na kakav nailazimo kod izvlačenja lovine s desetak metara dubine.

Budući da usne cipla rijetko mogu izdržati vlastitu težinu na udici, bez obzira na spretnost ribolovca i kvalitetu korištenog pribora, podmetač je u lovu cipala imperativ.

---

image

Prihvat krupnijih komada bez podmetača je nezamisliva misija

---

RASTRESITA JEŠKA

Udice gotovo uvijek treba ješkati prilično neumjereno, a ješka u pravilu mora biti mekana i rastresita, tako da ne probudi sumnju te da bude lako usisiva. Najčešće korištena ješka za ribolov cipala je pahulja svježeg bijelog kruha. Raščupani komadić sredine bijelog svježeg kruha potrebno je prstima stisnuti u dnu luka udice tako da se vrh nađe u onom raščupanom dijelu, dobro sakriven, a opet slobodan za kačenje. Ako je pahulja kvalitetno postavljena a štap dovoljno mekan, ješka bi trebala izdržati nekoliko umjerenih kontri u prazno prije nego što spadne s udice.

Kruh kao ješku možemo koristiti na još jedan način, ali je za to potreban bolognese od 5 do 7 metara. Ako ga nemate, može vam poslužiti bilo koji drugi štap te dužine s rolom ili bez nje. Cijela se štruca kruha obilato namoči te se od tako raskvašenog kruha, najčešće između dlana i bedra, baš na isti način kako rolaju slavne kubanske cigare, formiraju mekane kuglice. Kuglice moraju biti dovoljno kompaktne da se ne raspadnu pri polaganju na vodu.

Udica je pri tome potpuno umočena u ješku, a ribolovac ima pravo na samo jednu kontru. Sistem bi trebao biti što je moguće manje gramaže, a vrijeme mora biti vrlo mirno. Ako su cipli raspoloženi, broj realiziranih kontri ​trebao bi biti oko 80 posto, što nikako nije zanemarivo.

---

image

Korica kruha u tren oka može odvući sitne ciple iz lovne zone

---

Cipli preferiraju biljnu hranu, no rado će posegnuti i za mesnim obrokom samo ako je u obliku koji je njemu dostupan.

Stoga su riblji fileti barem jednako dobra ješka kao i kruh, i to prvenstveno fileti bukve, šaruna i manule zbog žilavosti i dobrog držanja na udici, pri čemu iz fileta obvezno treba pažljivo odstraniti sve kosti.

Srdele, papaline i inćuni su privlačni, no zbog nježne strukture tkiva ne podnose jače trzaje prilikom zabacivanja i kontriranja, dok su crijeva srdela u lovu cipala definitivno najizdašnija ješka. Naime, crijeva srdela imaju intenzivan miris, a centralni želučani dio čak i nakon desetak minuta ribolova i intenzivnog čupkanja i dalje jednako uspješno privlači cipla.

Svakako valja spomenuti i bigattine kao iznimno lovnu ješku koja je u posljednje vrijeme svima lako dostupna, a koja se praćkanjem može koristiti i kao bruma.

NIŠTA BEZ BRUME

A bruma je, pak, u ribolovu cipala jako važna stavka. Nije je uopće teško pripraviti. Dovoljno je uzeti nešto staroga kruha i sitno izrezanog ribljeg otpada, pa sve obilato namočiti. Ne smije biti krupne granulacije, jer kao i sve druge primame, ova bruma ribu mora privući, a ne je nahraniti. Ako lovimo u plitkom moru gdje nije izraženo strujanje, upotrijebit ćemo rijetku, gotovo tekuću brumu koja će stvoriti oblak mirisa, dok ćemo za dublje more formirati kugle koje će se na dnu raspasti.

Ukoliko lovimo neposredno ispod sebe, primjerice na rivi lukobrana, tada možemo brumu smjestiti u mrežicu sitnog oka ili žensku najlon čarapu, pa je otežanu kamenom na konopcu spustiti u lovno područje. Svaki put kad primijetimo da je intenzitet trzanja opao, potrebno je samo protresti konopac na kojem je bruma vezana.

Ciple možemo uspješno loviti tijekom cijele godine, ali se najbolji rezultati postižu od kasnog proljeća do kraja jeseni u popodnevnim i ranovečernjim satima. Noću se isto može loviti, ali je intenzitet trzanja znatno slabiji. Ulovi se manje ribe, ali su zato ulovljeni primjerci krupniji.

---

image

Noćni su ulovi nešto rjeđi, ali krupniji od dnevnih

---

U samom početku lova cipla prvi ulovi su često špari. Njihovi su trzaji za razliku od griza cipla oštri i energični, tako da plovak najčešće uranja okomito i naglo. Uglavnom se dogodi da se nakon nekoliko ulovljenih špara takvi grizevi naglo prorijede, što je posljedica aktivnosti cipla.

Naime, u trenutku kada se cipli počnu hraniti, sva ostala riba napušta hranilište. Ako se usred lova cipala, nakon izostanka njihovih grizeva ulovi špar, to je možda pravi trenutak za novo brumanje. No, ukoliko i nakon pola sata ribolova i dalje lovite špare, potrebno je dodatno jače brumanje ili pak mijenjanje pozicije.

A ponekad se uz krupne ciple znaju pojaviti i sitni koji u ribolovu samo smetaju. Tada je dovoljno baciti koricu-dvije kruha koju će oni, čupkajući je po površini, postepeno izgurati iz lovne zone i tako otići za njom.

KAČENJE I PRIHVAT

U trenutku kada se cipal zakači, bez obzira na tehniku i ribolovni alat i pristup, izvlačiti ga treba beskompromisno, što je moguće brže, kontinuirano i bez zastoja što dalje od jata. U zavisnosti od daljine i dubine na kojoj je ulovljen, cipal će se pokušati osloboditi na različite načine. Najspektakularniji je lov na samoj površini kada zakačena riba iskače iz mora neprestano otresajući glavom. Naravno, u takvim trenucima do izražaja mora doći sve umijeće i smirenost ribolovca kako bi izvlačenje lovine uspješno priveli kraju.

Prihvat se obvezno odrađuje podmetačem, jer je cipal izuzetno sklizak i lako može pasti u more i kad se čini da je sve gotovo. Ulovljene je ciple najpraktičnije držati u čuvarici mekanog mrežnog zastora kako se ne bi nepotrebno ozljeđivali. Priče o tome kako ulovljeni cipli u čuvarici plaše ostatak jata su neosnovane. Dapače, prema nekim iskustvima cipli u čuvarici privlače ostale, slobodne ciple. Naravno, ako nemate namjeru zadržati ulovljene ciple, idealno ih je što je moguće prije vratiti neozlijeđene u more, što ne bi trebalo biti teško jer cipli za razliku od brojnih drugih vrsta udice ne gutaju.

---

image

Ulovljene je ciple praktično držati u čuvarici

---

NEMA MUTACIJA

Cipli vole vjetrove južnih i jugozapadnih smjerova uz oblačno nebo. A ako uz to još povremeno pada sitna kiša, uspjeh nikako ne može izostati. U ljetnom je razdoblju idealno odabrati kasno popodne i suton za kvalitetan lov, što je više nego dovoljno vremena, naravno, ako je sve posloženo kako treba.

Važno je napomenuti kako je prilikom čišćenja ulovljene ribe potrebno ukloniti crni sloj s unutarnje strane trbušne stjenke. Nije riječ ni o kakvoj mutaciji zbog zagađenja, kako se često može čuti među neupućenim ribolovcima. Taj crni sloj je dio njegove trbušne šupljine i ako ga se ne ukloni, meso će poprimiti gorkasto-metalni okus, vrlo nalik okusu nafte, što može biti vrlo neukusno i odbojno.

Osjetljiv i zahtjevan kao lovina, temperamentan i snažan kao borac na udici, cipal ni u kuhinji nije ništa manje zanimljiv. Zbog pravilno raspoređenih krupnih kostiju i bijelog lako probavljivog mesa, uvijek je tražen i vrlo cijenjen. Iako se može pripravljati na sve poznate načine, uključujući i sušenje i soljenje, većini je najukusniji kuhan ili pečen na žaru.

I za kraj je ostao još samo jedan mali korisni savjet. U ribolov cipala uvijek ponesite dovoljno krpa za brisanje ruku. Naime, ako zaboravite krpu za brisanje ruku, ribolov bi se toga dana mogao pretvoriti u vrlo sluzav i neugodan doživljaj.

---

image

Cipli od Neretve su delikatesa

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić i Željko Domitrović
Boris Bulić i Željko Domitrović

Glavni alat su štap i plovak


Cipal putnik se zadržava bliže dnu


Bolognese i bigattini čine čuda


Ima li većeg gušta?


Waggleri omogućuju vrlo preciznu i diskretnu montažu


Prihvat krupnijih komada bez podmetača je nezamisliva misija


Posebna je radost kad se najmlađi uključe u ribolov


Uz malo brume i pola štruce kruha


Tanke udice i fini plovci temelj su lov na ciple


Kada se love krupniji primjerci oblik udice je jako bitan


Klizni plovak i jedna udica su za ciple ubojito oružje


Cipal balavac je češće na meti podvodnih ribolovaca nego udičara


Zlatac je standardna lovina


Ponekad veličina cipla vrlo ugodno iznenadi


Cipli od Neretve su delikatesa


Korica kruha u tren oka može odvući sitne ciple iz lovne zone


Plutaš ima najdeblju usnu od svih cipala


Solidan rezultat za dva sata razbibrige


Cipli su skočci, u moru i na obali


Cipli ne gutaju udicu, pa se lako mogu neozlijeđeni vratiti u more


Ovo jato noćnih cipala samo čeka plovak sa starletom i naješkane udice


Noćni su ulovi nešto rjeđi, ali krupniji od dnevnih


Neobičan spoj vrsta, a sve ulovljene na plovak namijenjen ciplu


Ulovljene je ciple praktično držati u čuvarici


Okomito ozidane obale pristaniša dobra su pošta


Prvi cipal se pamti


Cipal se do kraja ne predaje


Cipli vole 'kantune' u rivi


Cipli su karakteristične forme tijela


Meka i bezuba usta su idealna za ispašu i meku hranu


Klasičan lov počinje sa šparima


U pravilu ispod ovoj jata na površini, plivaju najkrupniji komadi


Cipli su ribe jata i nije ih teško privući


Ponekad idu dva po dva


Cipli vole light sisteme

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lucke-ciple-zaboravite-ali-ostale-nemojte-otpisati-lako-je-prepoznati-gdje-se-nalaze-najkrupniji-komadi-a-najbolji-ulovi-padaju-u-suton-s-ove-tri-tehnike-1218730 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ecb73130992de96891a95edcbe7d4f9d450a56f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lu%C4%8Dke+ciple+zaboravite%2C+ali+ostale+nemojte+otpisati%21+Lako+je+prepoznati+gdje+se+nalaze+najkrupniji%2C+a+najbolji+ulovi+padaju+u+ljetni+suton&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flucke-ciple-zaboravite-ali-ostale-nemojte-otpisati-lako-je-prepoznati-gdje-se-nalaze-najkrupniji-komadi-a-najbolji-ulovi-padaju-u-suton-s-ove-tri-tehnike-1218730 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flucke-ciple-zaboravite-ali-ostale-nemojte-otpisati-lako-je-prepoznati-gdje-se-nalaze-najkrupniji-komadi-a-najbolji-ulovi-padaju-u-suton-s-ove-tri-tehnike-1218730 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAOBIĐITE FAME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ZAOBIĐITE FAMELučke ciple zaboravite, ali ostale nemojte otpisati! Lako je prepoznati gdje se nalaze najkrupniji, a najbolji ulovi padaju u ljetni suton

Piše Boris BULIĆ
24. kolovoza 2022. - 15:15

Premda katkad rone i do preko 40 metara dubine, cipli su u principu ribe površinskog sloja mora i plitkih uvala. Premda mogu uzimati hranu i s dna i iz srednjeg sloja mora, najčešće se hrane na samoj površini. No, uz površinu nisu vezani samo hranom.

U toplijem dijelu godine često se mogu vidjeti ogromna jata kako plutaju na površini s izbačenim glavama i gornjom usnom kao da hvataju zrak ili se sunčaju. Povremeno poneki od njih iskoči iz mora, i to nerijetko i više puta za redom, zbog čega ih i nazivaju skočcima. Razlog takvog iskakanja nije još uvijek objašnjen i mnogi znanstvenici smatraju iskakanje iz čiste zabave, baš poput igre.
 

FAME I PREDRASUDE

Pa iako za njih na dnu, u plitkim uvalama ima sasvim dovoljno hrane, cipli radije brste i stružu alge s oplata vezanih ...

10. svibanj 2024 16:19