stdClass Object ( [id] => 1259085 [title] => Lov palamide na fermu iz brodice: ‘Najbitnije je strpljenje, a onda i puno bruma, tanki sistem, oprema...‘ [alias] => lov-palamide-na-fermu-iz-brodice-najbitnije-je-strpljenje-a-onda-i-puno-bruma-tanki-sistem-oprema [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok bura pegla po moru i barke drži čvrsto vezane uz kraj, ne ostaje drugo nego se prisjećati prošlih ribolova.

I premda se činilo ako ljeto i jesen nikad neće proći prošli su. A baš ova, prošla jesen je dovukla velika jata palamida koja su se približila obali i tako otvorila sezonu lova na takozvanu ‘tunu za siromašne‘.

Već godinama kraj ljeta i jesen provodim u ribolovu brancina s obale na razne tehnike. Kančenica iz barke bi jako lijepe rezultate davala, a pojavili bi se i lucevi koje sam često ganjao lakšom panulom, preskočivši na taj način lov palamide na á volo, tj. fermom iz barke.

A nisam ni bio svjestan kakav ribolov sam preskočio i šta sam sve propustio.

Eugen Travalja jedan od nekoliko nas osnivača Kvarner Fishinga, uz Vladimira Šimca je imao sličnu situaciju, no za razliku od mene, on je imao iskustvo u lovu palamide fermom, ali s obale, i to s pauzom od desetak godina.

Njegov fisherman je opremljen sa Haswingom i elektro brumalicom što će se kasnije pokazati ključnim alatom.

---

image

Sve raspoloživo je u akciji

Privatni album
---

Poveće ribolovno iskustvo na moru, nakon mnogo pročitane literatura, internetskih tekstova, pregledanih YouTube videa, postova sa Facebooka te razgovora s drugim ribolovcima ponukalo me da se uhvatim palamide koju sam uporno izbjegavao.

Najčešće bi se spominjali tanki sistemi, puno bruma, na pola dna, konop od sidra, neumorna riba, skrivanje udice u sardeli, friška sardela, i još svašta nešto, a što je trebalo sabrat u neku smislenu cjelinu i organizirati vlastitu režiju.

Tako sam jednu večer za punog mjeseca, s dugogodišnjim prijateljem, inače vrsnim udičarom i bivšim reprezentativcem Mariom Brnečićem, odlučio poći u ribolov na šparide.

Plan je bio zoru i jutro provesti u društvu i blizini drugog broda Vladimira Šimca i Jasmina Fazlića koji je uspio jednu palamidu uloviti tjedan prije.

Stoga smo se oboružali samo sa jednim kilogramom sardela koji je bio namijenjen isključivo za moj prvi ribolov palamida.

No taj kilogram nije bio dovoljan ni za brum zbog čega smo prošli bez griza i bez ribe, dok je istovremeno Jasmin uspio uloviti jednu palamidu i imati jedan, istina, nerealiziran griz, ali ipak griz.

A već sam se u idućem ribolovu opet našao na istoj poziciji, no ovaj put na Eugenovom plovilu, isto u društvu Maria.

Nakon što smo odradili noć punog mjeseca na mojoj pošti na oslićima s lijepim rezultatom od 17: 0 za nas, naravno, u zoru smo se pridružili čekanju palamide u blizini plovila Vladimira Šimca i Maria Blaževića koji su ostvarili dva nerealizirana griza. Naime, premda su dobili griz i pokušali izvući zakačene ribe, tanki fluorokarbon je bio pak pretanak tako da je tijekom izvlačenja riba pukao, dok smo mi prošli bez griza.

---

image

Oprema je jako bitna stavka

Privatni album
---

Malo obeshrabren u razmišljanju kako propuštam predivne ulove brancina i ostalih šparida ipak ne odustajem.

Par dana kasnije Eugen, pun optimizma, opet me vodi uz ohrabrivanje i to jutro sa nanovo napravljenim sistemima napokon na mom stapu divljački griz.

Rola zuji, stežem do sada neupoznatu kočnicu na roli Azores ZXP6000 koju prvi puta imam u rukama i radim grešku. Stegnuvši klik-dva previše sve staje i vadim precvikani sistem.

Srećom, nedugo nakon toga Eugen uspijeva izvući prvu predivnu palamidu, a odmah za njim, upoznavši kočnicu i ja uspijevam te napokon vadim svoju prvu palamidu ovom tehnikom ribolova.

Prepuni optimizma iščekujemo novu priliku i sljedeći ribolov koji je, ni manje ni više, nego Palamijada u Omišlju.

A Palamijada je bila organizirana baš za vikend u kojem smo i mi imali svoj Kvarner fishing kup u organizaciji sa ŠRD Zubatac, ŠRD Luben i Ribarskom pričom no slobodno jutro nam je omogućilo da iskoristimo priliku i da se natječemo.

Tako smo organizirali dvije posade s dva plovila.

Na jednom brodu je kapetanom bio Vladimir Šimac, a posada Dajan Pamić i Darian Žagarić, a na drugom brod je kapetan bio Eugen Travalja, a posada Leo Travalja, Mario Brnečić i ja.

Jutro je bilo mirno i bez vjetra.

Gledajući ostala plovila primjećujem kako na našem drugom KF plovilu u stojećem položaju Dajan vodi borbu sa ribom i vadi predivnu palamidu no kod nas i dalje ostaje mirno i bez griza.

Sat pomalo otkucava i bliži se podne, a griza i dalje nema.

Već sam odustao pratit cijelu situaciju premoren od naše ekspedicije na Cresu u kojoj smo noć prije proveli na dubinskom bulentinu.

I onda napokon čujem:

- Bzzzz…

Dižem pogled panično i vidim da mi je štap savijen do kraja.

Grabim ga rukama i čujem u pozadini uzvike:

- Tooo… Palamida! Imamo ribu!!!

U glavi mi se vrtilo…

Pomalo, nemam previše iskustva.

Fluorokarbonska je prama od samo 0,26 milimetara.

Na uho me kapetan Eugen bodri sa:

- Samo pomalo, ova mora van, ova mora van…

Sa susjedne, meni nepoznate barke nam signaliziraju da pritegnemo jer sam dosta laško kočnicu pustio.

A ne neee…

Polako i sigurno palamida izlazi i donosi nam treće mjesto i medalju, dok brod Vladimira Šimca osvaja drugo mjesto s predivnom palamidom Dajana Pamića.

---

image

Parovi su uvijek najdraža lovina

Privatni album
---

Napokon je probijen led.

Prve palamide su ulovljene, a stečeno iskustvo dovodi do slaganja vlastitih sistema kojima napokon postižem vrhunske rezultate.

Dakle, sistem slažem s upredenicom multicolor od 0,16 milimetara na koji FG čvorom spajam fluorokarbonsku strunu od 0.285 milimetara dužine cca 6 do10 metara, a zatim malu okruglu olovnicu na stiskanje, đogulin s kopčom i fluorokarbon od 0.26 milimetara u dužini od cca 1.5 do 2 metra dužine, koji na kopču spajam omčom.

Samo je zadnjih desetak centimetara prije Ownerove Cuting Point udice upredenica malo veće debljine.

A taj komad od deset centimetara upredenice neposredno prije udice služi da tanki fluorokarbon palamidi ne dođe pod zube.

Kod ješkanja bude potpuno skriven u sardeli, spoj fluorokarbonskog predveza i te upredenice se ostvaruje tako da se na svakom kraju napravi omča te da se onda omča od upredenice provuče kroz omču fluorokarbona, a zatim udica kroz omču upredenice nakon čega se sve zategne.

Na taj način nastane spoj više nalik lažnom čvoru gdje ne dolazi do rezanja najlona o najlon.

Što se tiče količine olovnica, taj detalj ovisi o kurentu.

Kad je jači kurenat stavim i do 3 olovnice od 3 grama, a kad je slabiji dovoljna je i jedna.

Uvijek koristim olovnicu na stiskanje koja mi se pokazala boljom od olovnice s kopčom jer se ne mrsi.

Sardelu ješkam bez glave, pomoću igle, uz kost, pazeći da vrh udice ostane malo vani na gornjoj, debljoj, leđnoj strani sardele i to bez lažnog čvora na repu.

Fluorokarbon nakon provlačenja iglom kroz sardelu obavezno obrišem od krvi i masnoće jer jedino na taj način ostane nevidljiv.

A za ješku se najboljom pokazala friška sardela, po mogućnosti direktno s plivarice.

Ura od griza obično bude od zore do nekih deset sati ujutro.

Najbolje mi se pokazalo kada se u startu sistem polaže pliće, na nekih 15 metara dubine, a kasnije prema dubini do 30 metara.

Kroz dan mi se pokazalo dobro povući se malo na van od klasične pozicije i spustit sistem dublje, do nekih 40 metara.

Na taj sam način znao dobit još koju ribu kroz dan.

Dosta je lako baratati s dubinom spuštanja sistema kada se koristi multicolor upredenica. Naime svaka boja je duga 10 metara tako da se u svakom trenutku može znati na kojoj je dubini naješkan sistem.

Dosta se dobro da loviti i poslijepodne no prema sumraku sve slabije.

Od pribora koristim štap Satis od Casteda, akcije 20 – 80 grama i Okumu Eclipz, a role Daiwa BG 4000 i Azores ZXP6000.

Palamida je riba koja kod griza toliko silovito povuće da kontra nije ni poželjna jer bi došlo do pucanja sistema tako da kočnica mora biti dosta laškana.

---

image

Pribor se može spremiti

Privatni album
---

Meni se pokazalo najbolje samo malo prstom opteretiti špulu na roli tijekom griza i strelovitog izvlačenja najlona tijekom čega se potvrdi kačenje, tek nakon toga mrvicu pritegnuti kočnicu za početak izvlačenja ribe.

Može se i na malo tvrđe namjestit kočnica za griz, ali se tada zna dogoditi da se na taj način ne ostvari kačenje tj. da riba pusti ješku i da trenutno sve stane.

Dani promjenjivog vremena, tipo škure bure, burina ili tihe južine, pokazale su se bolje bar po meni.

Ulov je u takvim uvjetima bio bolji jer bi se lovilo i po nekoliko palamida tako da bi plovilo po pitanju zakonom dopuštene količine dnevnog ulova u kratkom vremenu došlo do maksimuma.

Kad je more mutno ili u samu zoru može se koristit i deblji fluorokarbon jer je u tom periodu palamida manje osjetljiva na promjer.

No i uz najbolji pribor, ključni detalj za uspješan ulov je brumanje.

Što se tiče bruma, električna brumalica se pokazala vrhunskom jer samelje sardele i u moru napravi stup sitnih komadića sastavljen od oblaka krvi i masnoće što palamidi ne daje konkretan zalogaj već je samo razdraži.

A kad bih kod svakog spuštanja sistema bacio i par većih komada sardele da tonu uz moju naješkanu sardelu, ulov bi bio i za nekoliko riba bogatiji.

U slučaju da na brodici nema takve brumalice, tada se mogu rukama u kanti s morem dobro izgnječiti komadići sardele i onda zabrumati te na taj način uz komadiće koji tonu stvoriti jednako privlačan oblak krvi i masnoće od sardele.

Dobar se pokazao i Haswing jer uz takav pogon nema straha da će palamida u izvlačenju strunu zaplesti oko konopa sidra.

Osim toga konop sidra isto tako zna smetati i držati ribu opreznu i podalje od plovila.

---

image

Ekipa na okupu

Privatni album
---

Dosta se razglaba o lovu palamide govoreći da neki love, a neki nikako, dok opet neki ribolovci imaju poveći broj izgubljenih riba i fulanih grizeva.

Zato mi je posebno drago da sam se uhvatio ribolova palamide i kad sagledam sve skupa, ispada da taj lov i nije nikakva nauka jer se sve svodi samo na puno bruma, tanki sistem, lašku kočnicu, oštru udicu, štap koji dobro amortizira i rolu s dobrom i kvalitetnom kočnicom. Naravno, najbitnije je strpljenje tj. da se ne forsira.

Kada palamida uhvati zamah, tada se ne vuče već se riba prati štapom prema moru, a kad stane onda štapom od mora.

Tek onda slijedi namatanje pa tako malo po malo dok joj glava ne proviri van mora što je znak da se predala.

Moja potraga za palamidom je završila uspješno, u početku od nijedne pa do zadnjih nekoliko ribolova s ispunjenom kvotom po dozvoli, toliko da sam i izguštao do mile volje.

Ribolov palamide na fermu iz brodice je jako atraktivan tip ribolova, a palamida je riba koja stvarno ribolovca ostavlja u dojmu i danima nakon ribolova, a pogotovo ona prva ulovljena.

Stoga ako do sada niste imali prilike okušati se u ovakvom ribolovu, složite svoj sistem tako da spremni sačekate nova plava jata ovih morskih torpeda.

---

image

Finale jednog uspješnog ribolovnog dana

Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rola zuji, stežem do kočnicu na roli Azores ZXP6000 koju prvi puta imam u rukama i radim grešku. Stegnuvši klik-dva previše sve staje i vadim precvikani sistem. Srećom, nedugo nakon toga Eugen uspijeva izvući svoju palamidu, a odmah za njim, upoznavši kočnicu, i ja uspijevam izvući svoju prvu palamidu ulovljenu ovom tehnikom… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘tuna za siromašne‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Rola zuji, stežem do kočnicu na roli Azores ZXP6000 koju prvi puta imam u rukama i radim grešku. Stegnuvši klik-dva previše sve staje i vadim precvikani sistem. Srećom, nedugo nakon toga Eugen uspijeva izvući svoju palamidu, a odmah za njim, upoznavši kočnicu, i ja uspijevam izvući svoju prvu palamidu ulovljenu ovom tehnikom… ‘tuna za siromašne‘ 2 0 10484 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-24 10:29:43 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Edvin Žigante/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-24 10:56:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-24 10:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 50 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Rola zuji, stežem do kočnicu na roli Azores ZXP6000 koju prvi puta imam u rukama i radim grešku. Stegnuvši klik-dva previše sve staje i vadim precvikani sistem. Srećom, nedugo nakon toga Eugen uspijeva izvući svoju palamidu, a odmah za njim, upoznavši kočnicu, i ja uspijevam izvući svoju prvu palamidu ulovljenu ovom tehnikom… [metadata] => robots= author= title=Lov palamide na fermu iz brodice: 'Najbitnije je strpljenje, a onda i puno bruma, tanki sistem, oprema...' [metakey] => ribolov a volo, ribolov na fermu iz brodice, palamida, kako loviti palamide, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996419.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996420.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996421.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996422.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996423.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996424.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996425.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996426.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996427.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996428.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23996429.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Parovi su uvijek najdra\u017ea lovina<\/p>","

Pribor se mo\u017ee spremiti<\/p>","

Si\u0107 pun gu\u0161ta<\/p>","

Sve raspolo\u017eivo je u akciji<\/p>","

Palamida s \u2018tajne pozicije\u2018<\/p>","

Palamida je borac za skinuti kapu<\/p>","

Oprema je jako bitna stavka<\/p>","

Zube treba po\u0161tovati<\/p>","

Ekipa na okupu<\/p>","

Finale jednog uspje\u0161nog ribolovnog dana<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["40:58","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_23996419_1920.jpg":"1920x1080","k_23996419_1280.jpg":"1280x1280","k_23996419_1024.jpg":"1024x1024","k_23996419_640.jpg":"640x640","k_23996419_480.jpg":"480x480","k_23996419_340.jpg":"340x340","k_23996419_220.jpg":"220x220","o_23996419_1280.jpg":"1280x960","o_23996419_1024.jpg":"1024x768","o_23996419_640.jpg":"640x480","o_23996419_480.jpg":"480x360","o_23996419_340.jpg":"340x255","o_23996419_220.jpg":"220x165","h_23996419_1280.jpg":"1280x854","h_23996419_1024.jpg":"1024x683","h_23996419_640.jpg":"640x427","h_23996419_480.jpg":"480x320","h_23996419_340.jpg":"340x227","h_23996419_220.jpg":"220x147","pp_23996419_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996419_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996419_640.jpg":"640x814","pp_23996419_480.jpg":"480x611","pp_23996419_340.jpg":"340x432","pp_23996419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23996420_1920.jpg":"1920x1080","k_23996420_1280.jpg":"1280x1280","k_23996420_1024.jpg":"1024x1024","k_23996420_640.jpg":"640x640","k_23996420_480.jpg":"480x480","k_23996420_340.jpg":"340x340","k_23996420_220.jpg":"220x220","o_23996420_1280.jpg":"1280x1706","o_23996420_1024.jpg":"1024x1365","o_23996420_640.jpg":"640x853","o_23996420_480.jpg":"480x640","o_23996420_340.jpg":"340x453","o_23996420_220.jpg":"220x293","h_23996420_1280.jpg":"1280x854","h_23996420_1024.jpg":"1024x683","h_23996420_640.jpg":"640x427","h_23996420_480.jpg":"480x320","h_23996420_340.jpg":"340x227","h_23996420_220.jpg":"220x147","pp_23996420_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996420_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996420_640.jpg":"640x814","pp_23996420_480.jpg":"480x611","pp_23996420_340.jpg":"340x432","pp_23996420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23996421_1920.jpg":"1920x1080","k_23996421_1280.jpg":"1280x1280","k_23996421_1024.jpg":"1024x1024","k_23996421_640.jpg":"640x640","k_23996421_480.jpg":"480x480","k_23996421_340.jpg":"340x340","k_23996421_220.jpg":"220x220","o_23996421_1280.jpg":"1280x1706","o_23996421_1024.jpg":"1024x1365","o_23996421_640.jpg":"640x853","o_23996421_480.jpg":"480x640","o_23996421_340.jpg":"340x453","o_23996421_220.jpg":"220x293","h_23996421_1280.jpg":"1280x854","h_23996421_1024.jpg":"1024x683","h_23996421_640.jpg":"640x427","h_23996421_480.jpg":"480x320","h_23996421_340.jpg":"340x227","h_23996421_220.jpg":"220x147","pp_23996421_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996421_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996421_640.jpg":"640x814","pp_23996421_480.jpg":"480x611","pp_23996421_340.jpg":"340x432","pp_23996421_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23996422_1920.jpg":"1920x1080","k_23996422_1280.jpg":"1280x1280","k_23996422_1024.jpg":"1024x1024","k_23996422_640.jpg":"640x640","k_23996422_480.jpg":"480x480","k_23996422_340.jpg":"340x340","k_23996422_220.jpg":"220x220","o_23996422_1280.jpg":"1280x960","o_23996422_1024.jpg":"1024x768","o_23996422_640.jpg":"640x480","o_23996422_480.jpg":"480x360","o_23996422_340.jpg":"340x255","o_23996422_220.jpg":"220x165","h_23996422_1280.jpg":"1280x854","h_23996422_1024.jpg":"1024x683","h_23996422_640.jpg":"640x427","h_23996422_480.jpg":"480x320","h_23996422_340.jpg":"340x227","h_23996422_220.jpg":"220x147","pp_23996422_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996422_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996422_640.jpg":"640x814","pp_23996422_480.jpg":"480x611","pp_23996422_340.jpg":"340x432","pp_23996422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23996423_1920.jpg":"1920x1080","k_23996423_1280.jpg":"1280x1280","k_23996423_1024.jpg":"1024x1024","k_23996423_640.jpg":"640x640","k_23996423_480.jpg":"480x480","k_23996423_340.jpg":"340x340","k_23996423_220.jpg":"220x220","o_23996423_1280.jpg":"1280x960","o_23996423_1024.jpg":"1024x768","o_23996423_640.jpg":"640x480","o_23996423_480.jpg":"480x360","o_23996423_340.jpg":"340x255","o_23996423_220.jpg":"220x165","h_23996423_1280.jpg":"1280x854","h_23996423_1024.jpg":"1024x683","h_23996423_640.jpg":"640x427","h_23996423_480.jpg":"480x320","h_23996423_340.jpg":"340x227","h_23996423_220.jpg":"220x147","pp_23996423_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996423_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996423_640.jpg":"640x814","pp_23996423_480.jpg":"480x611","pp_23996423_340.jpg":"340x432","pp_23996423_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1600","hd_23996424_1920.jpg":"1920x1080","k_23996424_1280.jpg":"1280x1280","k_23996424_1024.jpg":"1024x1024","k_23996424_640.jpg":"640x640","k_23996424_480.jpg":"480x480","k_23996424_340.jpg":"340x340","k_23996424_220.jpg":"220x220","o_23996424_1280.jpg":"1280x1280","o_23996424_1024.jpg":"1024x1024","o_23996424_640.jpg":"640x640","o_23996424_480.jpg":"480x480","o_23996424_340.jpg":"340x340","o_23996424_220.jpg":"220x220","h_23996424_1280.jpg":"1280x854","h_23996424_1024.jpg":"1024x683","h_23996424_640.jpg":"640x427","h_23996424_480.jpg":"480x320","h_23996424_340.jpg":"340x227","h_23996424_220.jpg":"220x147","pp_23996424_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996424_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996424_640.jpg":"640x814","pp_23996424_480.jpg":"480x611","pp_23996424_340.jpg":"340x432","pp_23996424_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1860x4032","hd_23996425_1920.jpg":"1920x1080","k_23996425_1280.jpg":"1280x1280","k_23996425_1024.jpg":"1024x1024","k_23996425_640.jpg":"640x640","k_23996425_480.jpg":"480x480","k_23996425_340.jpg":"340x340","k_23996425_220.jpg":"220x220","o_23996425_1280.jpg":"1280x2774","o_23996425_1024.jpg":"1024x2219","o_23996425_640.jpg":"640x1387","o_23996425_480.jpg":"480x1040","o_23996425_340.jpg":"340x737","o_23996425_220.jpg":"220x476","h_23996425_1280.jpg":"1280x854","h_23996425_1024.jpg":"1024x683","h_23996425_640.jpg":"640x427","h_23996425_480.jpg":"480x320","h_23996425_340.jpg":"340x227","h_23996425_220.jpg":"220x147","pp_23996425_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996425_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996425_640.jpg":"640x814","pp_23996425_480.jpg":"480x611","pp_23996425_340.jpg":"340x432","pp_23996425_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23996426_1920.jpg":"1920x1080","k_23996426_1280.jpg":"1280x1280","k_23996426_1024.jpg":"1024x1024","k_23996426_640.jpg":"640x640","k_23996426_480.jpg":"480x480","k_23996426_340.jpg":"340x340","k_23996426_220.jpg":"220x220","o_23996426_1280.jpg":"1280x720","o_23996426_1024.jpg":"1024x576","o_23996426_640.jpg":"640x360","o_23996426_480.jpg":"480x270","o_23996426_340.jpg":"340x191","o_23996426_220.jpg":"220x123","h_23996426_1280.jpg":"1280x854","h_23996426_1024.jpg":"1024x683","h_23996426_640.jpg":"640x427","h_23996426_480.jpg":"480x320","h_23996426_340.jpg":"340x227","h_23996426_220.jpg":"220x147","pp_23996426_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996426_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996426_640.jpg":"640x814","pp_23996426_480.jpg":"480x611","pp_23996426_340.jpg":"340x432","pp_23996426_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3415","hd_23996427_1920.jpg":"1920x1080","k_23996427_1280.jpg":"1280x1280","k_23996427_1024.jpg":"1024x1024","k_23996427_640.jpg":"640x640","k_23996427_480.jpg":"480x480","k_23996427_340.jpg":"340x340","k_23996427_220.jpg":"220x220","o_23996427_1280.jpg":"1280x2276","o_23996427_1024.jpg":"1024x1821","o_23996427_640.jpg":"640x1138","o_23996427_480.jpg":"480x853","o_23996427_340.jpg":"340x604","o_23996427_220.jpg":"220x391","h_23996427_1280.jpg":"1280x854","h_23996427_1024.jpg":"1024x683","h_23996427_640.jpg":"640x427","h_23996427_480.jpg":"480x320","h_23996427_340.jpg":"340x227","h_23996427_220.jpg":"220x147","pp_23996427_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996427_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996427_640.jpg":"640x814","pp_23996427_480.jpg":"480x611","pp_23996427_340.jpg":"340x432","pp_23996427_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23996428_1920.jpg":"1920x1080","k_23996428_1280.jpg":"1280x1280","k_23996428_1024.jpg":"1024x1024","k_23996428_640.jpg":"640x640","k_23996428_480.jpg":"480x480","k_23996428_340.jpg":"340x340","k_23996428_220.jpg":"220x220","o_23996428_1280.jpg":"1280x720","o_23996428_1024.jpg":"1024x576","o_23996428_640.jpg":"640x360","o_23996428_480.jpg":"480x270","o_23996428_340.jpg":"340x191","o_23996428_220.jpg":"220x123","h_23996428_1280.jpg":"1280x854","h_23996428_1024.jpg":"1024x683","h_23996428_640.jpg":"640x427","h_23996428_480.jpg":"480x320","h_23996428_340.jpg":"340x227","h_23996428_220.jpg":"220x147","pp_23996428_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996428_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996428_640.jpg":"640x814","pp_23996428_480.jpg":"480x611","pp_23996428_340.jpg":"340x432","pp_23996428_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x4267","hd_23996429_1920.jpg":"1920x1080","k_23996429_1280.jpg":"1280x1280","k_23996429_1024.jpg":"1024x1024","k_23996429_640.jpg":"640x640","k_23996429_480.jpg":"480x480","k_23996429_340.jpg":"340x340","k_23996429_220.jpg":"220x220","o_23996429_1280.jpg":"1280x2844","o_23996429_1024.jpg":"1024x2275","o_23996429_640.jpg":"640x1422","o_23996429_480.jpg":"480x1066","o_23996429_340.jpg":"340x755","o_23996429_220.jpg":"220x488","h_23996429_1280.jpg":"1280x854","h_23996429_1024.jpg":"1024x683","h_23996429_640.jpg":"640x427","h_23996429_480.jpg":"480x320","h_23996429_340.jpg":"340x227","h_23996429_220.jpg":"220x147","pp_23996429_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996429_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996429_640.jpg":"640x814","pp_23996429_480.jpg":"480x611","pp_23996429_340.jpg":"340x432","pp_23996429_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7736112 Threads: 4 Questions: 1630824271 Slow queries: 4846004 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111263591 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lov-palamide-na-fermu-iz-brodice-najbitnije-je-strpljenje-a-onda-i-puno-bruma-tanki-sistem-oprema-1259085 [printLink] => /om/ribolov/lov-palamide-na-fermu-iz-brodice-najbitnije-je-strpljenje-a-onda-i-puno-bruma-tanki-sistem-oprema-1259085?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 673924 [name] => ribolov a volo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-12 16:01:05 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-a-volo [link] => /tag/ribolov-a-volo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 703843 [name] => ribolov na fermu iz brodice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-24 11:57:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-na-fermu-iz-brodice [link] => /tag/ribolov-na-fermu-iz-brodice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633865 [name] => palamida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-20 09:19:04 [main_article_id] => 0 [alias] => palamida [link] => /tag/palamida ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650672 [name] => kako loviti palamide [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 10:29:39 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-palamide [link] => /tag/kako-loviti-palamide ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rola zuji, stežem do kočnicu na roli Azores ZXP6000 koju prvi puta imam u rukama i radim grešku. Stegnuvši klik-dva previše sve staje i vadim precvikani sistem. Srećom, nedugo nakon toga Eugen uspijeva izvući svoju palamidu, a odmah za njim, upoznavši kočnicu, i ja uspijevam izvući svoju prvu palamidu ulovljenu ovom tehnikom… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘tuna za siromašne‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lov palamide na fermu iz brodice: ‘Najbitnije je strpljenje, a onda i puno bruma, tanki sistem, oprema...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-45-49-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996419.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996419.jpg [title] => Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996420.jpg [title] =>

Parovi su uvijek najdraža lovina

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996421.jpg [title] =>

Pribor se može spremiti

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996422.jpg [title] =>

Sić pun gušta

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996423.jpg [title] =>

Sve raspoloživo je u akciji

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996424.jpg [title] =>

Palamida s ‘tajne pozicije‘

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996425.jpg [title] =>

Palamida je borac za skinuti kapu

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996426.jpg [title] =>

Oprema je jako bitna stavka

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996427.jpg [title] =>

Zube treba poštovati

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996428.jpg [title] =>

Ekipa na okupu

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23996429.jpg [title] =>

Finale jednog uspješnog ribolovnog dana

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok bura pegla po moru i barke drži čvrsto vezane uz kraj, ne ostaje drugo nego se prisjećati prošlih ribolova.

I premda se činilo ako ljeto i jesen nikad neće proći prošli su. A baš ova, prošla jesen je dovukla velika jata palamida koja su se približila obali i tako otvorila sezonu lova na takozvanu ‘tunu za siromašne‘.

Već godinama kraj ljeta i jesen provodim u ribolovu brancina s obale na razne tehnike. Kančenica iz barke bi jako lijepe rezultate davala, a pojavili bi se i lucevi koje sam često ganjao lakšom panulom, preskočivši na taj način lov palamide na á volo, tj. fermom iz barke.

A nisam ni bio svjestan kakav ribolov sam preskočio i šta sam sve propustio.

Eugen Travalja jedan od nekoliko nas osnivača Kvarner Fishinga, uz Vladimira Šimca je imao sličnu situaciju, no za razliku od mene, on je imao iskustvo u lovu palamide fermom, ali s obale, i to s pauzom od desetak godina.

Njegov fisherman je opremljen sa Haswingom i elektro brumalicom što će se kasnije pokazati ključnim alatom.

---

image

Sve raspoloživo je u akciji

Privatni album
---

Poveće ribolovno iskustvo na moru, nakon mnogo pročitane literatura, internetskih tekstova, pregledanih YouTube videa, postova sa Facebooka te razgovora s drugim ribolovcima ponukalo me da se uhvatim palamide koju sam uporno izbjegavao.

Najčešće bi se spominjali tanki sistemi, puno bruma, na pola dna, konop od sidra, neumorna riba, skrivanje udice u sardeli, friška sardela, i još svašta nešto, a što je trebalo sabrat u neku smislenu cjelinu i organizirati vlastitu režiju.

Tako sam jednu večer za punog mjeseca, s dugogodišnjim prijateljem, inače vrsnim udičarom i bivšim reprezentativcem Mariom Brnečićem, odlučio poći u ribolov na šparide.

Plan je bio zoru i jutro provesti u društvu i blizini drugog broda Vladimira Šimca i Jasmina Fazlića koji je uspio jednu palamidu uloviti tjedan prije.

Stoga smo se oboružali samo sa jednim kilogramom sardela koji je bio namijenjen isključivo za moj prvi ribolov palamida.

No taj kilogram nije bio dovoljan ni za brum zbog čega smo prošli bez griza i bez ribe, dok je istovremeno Jasmin uspio uloviti jednu palamidu i imati jedan, istina, nerealiziran griz, ali ipak griz.

A već sam se u idućem ribolovu opet našao na istoj poziciji, no ovaj put na Eugenovom plovilu, isto u društvu Maria.

Nakon što smo odradili noć punog mjeseca na mojoj pošti na oslićima s lijepim rezultatom od 17: 0 za nas, naravno, u zoru smo se pridružili čekanju palamide u blizini plovila Vladimira Šimca i Maria Blaževića koji su ostvarili dva nerealizirana griza. Naime, premda su dobili griz i pokušali izvući zakačene ribe, tanki fluorokarbon je bio pak pretanak tako da je tijekom izvlačenja riba pukao, dok smo mi prošli bez griza.

---

image

Oprema je jako bitna stavka

Privatni album
---

Malo obeshrabren u razmišljanju kako propuštam predivne ulove brancina i ostalih šparida ipak ne odustajem.

Par dana kasnije Eugen, pun optimizma, opet me vodi uz ohrabrivanje i to jutro sa nanovo napravljenim sistemima napokon na mom stapu divljački griz.

Rola zuji, stežem do sada neupoznatu kočnicu na roli Azores ZXP6000 koju prvi puta imam u rukama i radim grešku. Stegnuvši klik-dva previše sve staje i vadim precvikani sistem.

Srećom, nedugo nakon toga Eugen uspijeva izvući prvu predivnu palamidu, a odmah za njim, upoznavši kočnicu i ja uspijevam te napokon vadim svoju prvu palamidu ovom tehnikom ribolova.

Prepuni optimizma iščekujemo novu priliku i sljedeći ribolov koji je, ni manje ni više, nego Palamijada u Omišlju.

A Palamijada je bila organizirana baš za vikend u kojem smo i mi imali svoj Kvarner fishing kup u organizaciji sa ŠRD Zubatac, ŠRD Luben i Ribarskom pričom no slobodno jutro nam je omogućilo da iskoristimo priliku i da se natječemo.

Tako smo organizirali dvije posade s dva plovila.

Na jednom brodu je kapetanom bio Vladimir Šimac, a posada Dajan Pamić i Darian Žagarić, a na drugom brod je kapetan bio Eugen Travalja, a posada Leo Travalja, Mario Brnečić i ja.

Jutro je bilo mirno i bez vjetra.

Gledajući ostala plovila primjećujem kako na našem drugom KF plovilu u stojećem položaju Dajan vodi borbu sa ribom i vadi predivnu palamidu no kod nas i dalje ostaje mirno i bez griza.

Sat pomalo otkucava i bliži se podne, a griza i dalje nema.

Već sam odustao pratit cijelu situaciju premoren od naše ekspedicije na Cresu u kojoj smo noć prije proveli na dubinskom bulentinu.

I onda napokon čujem:

- Bzzzz…

Dižem pogled panično i vidim da mi je štap savijen do kraja.

Grabim ga rukama i čujem u pozadini uzvike:

- Tooo… Palamida! Imamo ribu!!!

U glavi mi se vrtilo…

Pomalo, nemam previše iskustva.

Fluorokarbonska je prama od samo 0,26 milimetara.

Na uho me kapetan Eugen bodri sa:

- Samo pomalo, ova mora van, ova mora van…

Sa susjedne, meni nepoznate barke nam signaliziraju da pritegnemo jer sam dosta laško kočnicu pustio.

A ne neee…

Polako i sigurno palamida izlazi i donosi nam treće mjesto i medalju, dok brod Vladimira Šimca osvaja drugo mjesto s predivnom palamidom Dajana Pamića.

---

image

Parovi su uvijek najdraža lovina

Privatni album
---

Napokon je probijen led.

Prve palamide su ulovljene, a stečeno iskustvo dovodi do slaganja vlastitih sistema kojima napokon postižem vrhunske rezultate.

Dakle, sistem slažem s upredenicom multicolor od 0,16 milimetara na koji FG čvorom spajam fluorokarbonsku strunu od 0.285 milimetara dužine cca 6 do10 metara, a zatim malu okruglu olovnicu na stiskanje, đogulin s kopčom i fluorokarbon od 0.26 milimetara u dužini od cca 1.5 do 2 metra dužine, koji na kopču spajam omčom.

Samo je zadnjih desetak centimetara prije Ownerove Cuting Point udice upredenica malo veće debljine.

A taj komad od deset centimetara upredenice neposredno prije udice služi da tanki fluorokarbon palamidi ne dođe pod zube.

Kod ješkanja bude potpuno skriven u sardeli, spoj fluorokarbonskog predveza i te upredenice se ostvaruje tako da se na svakom kraju napravi omča te da se onda omča od upredenice provuče kroz omču fluorokarbona, a zatim udica kroz omču upredenice nakon čega se sve zategne.

Na taj način nastane spoj više nalik lažnom čvoru gdje ne dolazi do rezanja najlona o najlon.

Što se tiče količine olovnica, taj detalj ovisi o kurentu.

Kad je jači kurenat stavim i do 3 olovnice od 3 grama, a kad je slabiji dovoljna je i jedna.

Uvijek koristim olovnicu na stiskanje koja mi se pokazala boljom od olovnice s kopčom jer se ne mrsi.

Sardelu ješkam bez glave, pomoću igle, uz kost, pazeći da vrh udice ostane malo vani na gornjoj, debljoj, leđnoj strani sardele i to bez lažnog čvora na repu.

Fluorokarbon nakon provlačenja iglom kroz sardelu obavezno obrišem od krvi i masnoće jer jedino na taj način ostane nevidljiv.

A za ješku se najboljom pokazala friška sardela, po mogućnosti direktno s plivarice.

Ura od griza obično bude od zore do nekih deset sati ujutro.

Najbolje mi se pokazalo kada se u startu sistem polaže pliće, na nekih 15 metara dubine, a kasnije prema dubini do 30 metara.

Kroz dan mi se pokazalo dobro povući se malo na van od klasične pozicije i spustit sistem dublje, do nekih 40 metara.

Na taj sam način znao dobit još koju ribu kroz dan.

Dosta je lako baratati s dubinom spuštanja sistema kada se koristi multicolor upredenica. Naime svaka boja je duga 10 metara tako da se u svakom trenutku može znati na kojoj je dubini naješkan sistem.

Dosta se dobro da loviti i poslijepodne no prema sumraku sve slabije.

Od pribora koristim štap Satis od Casteda, akcije 20 – 80 grama i Okumu Eclipz, a role Daiwa BG 4000 i Azores ZXP6000.

Palamida je riba koja kod griza toliko silovito povuće da kontra nije ni poželjna jer bi došlo do pucanja sistema tako da kočnica mora biti dosta laškana.

---

image

Pribor se može spremiti

Privatni album
---

Meni se pokazalo najbolje samo malo prstom opteretiti špulu na roli tijekom griza i strelovitog izvlačenja najlona tijekom čega se potvrdi kačenje, tek nakon toga mrvicu pritegnuti kočnicu za početak izvlačenja ribe.

Može se i na malo tvrđe namjestit kočnica za griz, ali se tada zna dogoditi da se na taj način ne ostvari kačenje tj. da riba pusti ješku i da trenutno sve stane.

Dani promjenjivog vremena, tipo škure bure, burina ili tihe južine, pokazale su se bolje bar po meni.

Ulov je u takvim uvjetima bio bolji jer bi se lovilo i po nekoliko palamida tako da bi plovilo po pitanju zakonom dopuštene količine dnevnog ulova u kratkom vremenu došlo do maksimuma.

Kad je more mutno ili u samu zoru može se koristit i deblji fluorokarbon jer je u tom periodu palamida manje osjetljiva na promjer.

No i uz najbolji pribor, ključni detalj za uspješan ulov je brumanje.

Što se tiče bruma, električna brumalica se pokazala vrhunskom jer samelje sardele i u moru napravi stup sitnih komadića sastavljen od oblaka krvi i masnoće što palamidi ne daje konkretan zalogaj već je samo razdraži.

A kad bih kod svakog spuštanja sistema bacio i par većih komada sardele da tonu uz moju naješkanu sardelu, ulov bi bio i za nekoliko riba bogatiji.

U slučaju da na brodici nema takve brumalice, tada se mogu rukama u kanti s morem dobro izgnječiti komadići sardele i onda zabrumati te na taj način uz komadiće koji tonu stvoriti jednako privlačan oblak krvi i masnoće od sardele.

Dobar se pokazao i Haswing jer uz takav pogon nema straha da će palamida u izvlačenju strunu zaplesti oko konopa sidra.

Osim toga konop sidra isto tako zna smetati i držati ribu opreznu i podalje od plovila.

---

image

Ekipa na okupu

Privatni album
---

Dosta se razglaba o lovu palamide govoreći da neki love, a neki nikako, dok opet neki ribolovci imaju poveći broj izgubljenih riba i fulanih grizeva.

Zato mi je posebno drago da sam se uhvatio ribolova palamide i kad sagledam sve skupa, ispada da taj lov i nije nikakva nauka jer se sve svodi samo na puno bruma, tanki sistem, lašku kočnicu, oštru udicu, štap koji dobro amortizira i rolu s dobrom i kvalitetnom kočnicom. Naravno, najbitnije je strpljenje tj. da se ne forsira.

Kada palamida uhvati zamah, tada se ne vuče već se riba prati štapom prema moru, a kad stane onda štapom od mora.

Tek onda slijedi namatanje pa tako malo po malo dok joj glava ne proviri van mora što je znak da se predala.

Moja potraga za palamidom je završila uspješno, u početku od nijedne pa do zadnjih nekoliko ribolova s ispunjenom kvotom po dozvoli, toliko da sam i izguštao do mile volje.

Ribolov palamide na fermu iz brodice je jako atraktivan tip ribolova, a palamida je riba koja stvarno ribolovca ostavlja u dojmu i danima nakon ribolova, a pogotovo ona prva ulovljena.

Stoga ako do sada niste imali prilike okušati se u ovakvom ribolovu, složite svoj sistem tako da spremni sačekate nova plava jata ovih morskih torpeda.

---

image

Finale jednog uspješnog ribolovnog dana

Privatni album
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Parovi su uvijek najdraža lovina

Privatni album

Pribor se može spremiti

Privatni album

Sić pun gušta

Privatni album

Sve raspoloživo je u akciji

Privatni album

Palamida s ‘tajne pozicije‘

Privatni album

Palamida je borac za skinuti kapu

Privatni album

Oprema je jako bitna stavka

Privatni album

Zube treba poštovati

Privatni album

Ekipa na okupu

Privatni album

Finale jednog uspješnog ribolovnog dana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lov-palamide-na-fermu-iz-brodice-najbitnije-je-strpljenje-a-onda-i-puno-bruma-tanki-sistem-oprema-1259085 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=26f82ce8f1ad116669aabe68e90e0baa91ae38ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lov+palamide+na+fermu+iz+brodice%3A+%E2%80%98Najbitnije+je+strpljenje%2C+a+onda+i+puno+bruma%2C+tanki+sistem%2C+oprema...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flov-palamide-na-fermu-iz-brodice-najbitnije-je-strpljenje-a-onda-i-puno-bruma-tanki-sistem-oprema-1259085 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flov-palamide-na-fermu-iz-brodice-najbitnije-je-strpljenje-a-onda-i-puno-bruma-tanki-sistem-oprema-1259085 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rola zuji, stežem do kočnicu na roli Azores ZXP6000 koju prvi puta imam u rukama i radim grešku. Stegnuvši klik-dva previše sve staje i vadim precvikani sistem. Srećom, nedugo nakon toga Eugen uspijeva izvući svoju palamidu, a odmah za njim, upoznavši kočnicu, i ja uspijevam izvući svoju prvu palamidu ulovljenu ovom tehnikom… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘tuna za siromašne‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

‘tuna za siromašne‘Lov palamide na fermu iz brodice: ‘Najbitnije je strpljenje, a onda i puno bruma, tanki sistem, oprema...‘

Piše Edvin Žigante/MAX FISHING
24. siječnja 2023. - 11:56

Dok bura pegla po moru i barke drži čvrsto vezane uz kraj, ne ostaje drugo nego se prisjećati prošlih ribolova.

I premda se činilo ako ljeto i jesen nikad neće proći prošli su. A baš ova, prošla jesen je dovukla velika jata palamida koja su se približila obali i tako otvorila sezonu lova na takozvanu ‘tunu za siromašne‘.

Već godinama kraj ljeta i jesen provodim u ribolovu brancina s obale na razne tehnike. Kančenica iz barke bi jako lijepe rezultate davala, a pojavili bi se i lucevi koje sam često ganjao lakšom panulom, preskočivši na taj način lov palamide na á volo, tj. fermom iz barke.

A nisam ni bio svjestan kakav ribolov sam preskočio i šta sam sve propustio.

Eugen Travalja jedan od nekoliko nas osnivača Kvarner Fishinga, uz Vladimira Šimca je imao sličnu sit...

14. svibanj 2024 22:45