stdClass Object ( [id] => 1364986 [title] => ‘Light jigging‘ za tešku zimu: ovo su pravila za brojniji i kvalitetniji ulov u veljači [alias] => light-jigging-za-tesku-zimu-ovo-su-pravila-za-brojniji-i-kvalitetniji-ulov-u-veljaci [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na Jadranu temperature zraka i mora dosežu minimalne vrijednosti tijekom veljače, a ponegdje u ožujku. Duž naše obale u veljači su prosječne temperature od tek 9,2 na krajnjem sjeveru do 13,6 stupnjeva na krajnjem jugu. To su vrijednosti pri kojima većina riba ne uzima hranu, a neke ih ni ne podnose pa napuštaju toliko rashlađene predjele. Osim toga, tijekom tih mjeseci su najveće i oseke, u vrijeme kojih je većina riba najmanje raspoložena za ishranu, pa je to zapravo vrijeme ribolovne oskudice.

Toplije dubine

No, unatoč svemu tome, ribolov u veljači može biti uspješan. Prvo, zato što ima riba koje dobro podnose niske temperature. Najcjenjenija među njima je svakako lubin, koji prestaje jesti tek kad se temperatura spusti na sedam Celzijevih stupnjeva, a podnosi i onu od samo dva stupnja, što je znatno niže od 4,1 stupanj, najniže izmjerene temperature u hrvatskom dijelu Jadrana.

Osim toga, temperatura se mjeri pri samoj površini na obalnim i otočnim postajama, znači na mjestima gdje se more najviše ohladi. Dalje od površine promjene godišnje temperature znatno su manje. Na dubini od oko 20 metara iznose malo više od jednog, rijetko gdje do tri Celzijeva stupnja, odnosno temperature su uvijek između 15-16 do 17-19 stupnjeva. To znači da se, kao i cijele godine, i u veljači može uspješno loviti na 20-ak metara dubine, pa čak i na upola manjim dubinama, ovisno o položaju i dijelu Jadrana.

---

image

Kokotić

---

Zbog toga što su gornji slojevi mora hladniji, najbolje je loviti na dnu i neposredno poviše njega. Vrsta lovine ovisi o vrsti dna i dijelu Jadrana, ali u pravilu se svuda love kanjac, arbun, pirka, pauci, škarpina i njezini manji srodnici, fratar, šarag, kovač, pagar i zubatac, a kako veljača odmiče, sve češće i kantar. S prvim jačim jugom, najprije na krajnjem jugu i daleko od obale, a zatim sve bliže njoj i sve sjevernije, mamce će i prije nego što padnu na dno, osim palamide, lokarde, ušate i šaruna, početi napadati i luc, vjesnik proljeća. Najprije će se loviti u podnožjima dubokih, a zatim i sve plićih brakova.

U struji mora

Sve se te, ali i još neke ribe, mogu loviti klasičnom kančanicom, ali i vertical jiggingom, najbolje njegovom lakšom varijantom – light jiggingom. Idealne pozicije za light jigging su stjenovita priobalja, brakovi i duboki tereni izloženi kurentu i valovima. Dobri ulovi mogu se postići na mješovitom dnu, posebice uz obalu Istre, gdje je manje kamenitog priobalja, čak i na dubinama koje ne prelaze deset metara, jer su dubine mora tu znatno manje nego u ostatku Jadrana.

---

image

Velike se teško love trokrakim udicama

---

Od velike koristi za uspjeh u ribolovu ovom tehniku je dobro poznavanje dna na mjestu lova. Naime, na nepoznatom terenu sve rupe izgledaju manje-više isto, pa je pipanjem vrlo teško pronaći u kojoj je riba. Kada se mora loviti na nepoznatom mjestu, najbolje je za početak odabrati stijenu, rt ili nešto treće što se naglo uzdiže sa dna, te koje je najpodložnije utjecaju kurenta. Pri odabiru mjesta lova treba voditi računa i o tome da se plovilo sigurno može prepustiti struji mora ili vjetra, jer je to najbolji način light jigginga.

Također, umjesto spustiti kao u klasičnom lovu skosavanjem, varalicu je najbolje odbaciti. Dalje se može postupiti na više načina jer su lagane varalice, koje se koriste u ovom načinu lova, učinkovite bez obzira na to kako se privlačile.

Zub pile

Najčešći način privlačenja poznat je kao zub pile. Kad varalica dodirne dno, lagano se vrhom štapa podigne, štap se vrati u početni položaj uz namotavanje strune koliko je vrh štapa bio podignut. Zatim se te radnje ponavljaju sve dok se varalica ne podigne do površine. Brzina i učestalost privlačenja ovisi o vrsti koja se očekuje i želi loviti. No, laganim privlačenjem bez prejakih trzaja love se arbun, šarag, kantar…, ali i brze i nasrtljive ribe.

Drugi način, osobito učinkovit za lov zubaca, jest takozvani brzi twiching. Kod njega su trzaji brži i duži, s kratkim pauzama. Kao i kod prvog načina, i kod ovoga je važno zatvoriti preklopnik role čim varalica padne u more. Prvo, da bi se pravodobno i jako moglo kontrirati ako napad ribe uslijedi dok varalica propada. Drugo, da bi se izbjeglo stvaranje trbuha koji onemogućava željeno vođenje varalice.

---

image

Varalica za sporo skosavanje

---

Za lov na većim dubinama najučinkovitiji je način skosavanja, ali zasigurno najteži, praćenje konfiguracije dna, najbolje od vrha niz padinu braka. Kad okomito spuštena varalica dodirne dno, treba zatvoriti preklopnik role, potom oštrim trzajem uz istovremeno namotavanje strune varalicu podignuti metar do dva. Zatim se s lagano zategnutom strunom varalica pusti da polako tone. Pri svakom idućem spuštanju otpusti se malo strune da bi varalica dodirnula dublje dno. U ovakvom lovu najviše napada na varalicu događa se dok ona leluja prema dnu.

Praktična sječiva

Što se tiče vrste varalice, one oblika knife, sječiva, pokazale su se najpraktičnijima. Zbog toga što se lovi na malim dubinama, od 15 do 30 metara, te lakšom opremom jer su plijen najčešće manje i srednje velike ribe, koriste se varalice težine od 15 do 50 grama.

---

image

Trokuke su bolje za lov manjih riba

---

S tako malim jigg varalicama mogu se uloviti gotovo sve riblje vrste i gotovo svugdje, ali samo ako su na njima prikladne udice. Naime, malim ustima arbun, kantar, kanjac, pauk ili šarag nisu u stanju progutati velike assist udice. Zato je, kad su oni pretežita ili ciljana lovina, najbolje rješenje loviti varalicama na čijem je kraju manja trokraka udica.

Ako se, pak, love ili žele loviti krupnije, jače i borbenije ribe, poput pagra i zubaca, trokrake udice, osobito one manje, neće ih biti u stanju zadržati, pa je bolje koristiti varalice s krupnijim assist udicama. Umjesto originalnih, koje su u pravilu loše kvalitete i male, dobro je staviti veće assist udice Shaut ili neke druge poznate marke.

Kad je u pitanju dekor varalica, preporučljive su sve kombinacije plave, zelene, crvene i narančaste s bijelom i žutom bojom. Uvijek su dobre posve bijele, a u nekim su situacijama najlovnije one drečavih boja.

---

image

Bijele varalice uvijek su učinkovite

---

Za lov varalicama navedenih težina, osobito na dubinama od 10 do 15 metara, mogu se koristiti specijalni štapovi za light jigging, ali i neki dobar lagani varaličarski štap brze akcije, oba težine bacanja 15-50 grama. Na njih je dovoljno postaviti rolu veličine 40, obavezno kvalitetnu i s namotanom PE višenitkom od 12 do 15 libri, te sa završnjakom od FC strune promjera 0,25 do 0,30 mm.

Vremenske prilike

Kada se želi ili mora loviti na većim dubinama i s težim varalicama, bolje je koristiti jaču opremu. Odlično je rješenje štap progresivne akcije za shore jigging brze akcije vrha i velike snage u donjem dijelu. I na njemu može biti rola veličine 40, ali je primjerenija veća. Na roli treba biti PE višenitka jačine 20 do 35 Lb sa završnjakom od FC strune debljine 0,30 do 0,40 mm. S obje kombinacije moguće je savladati krupnu ribu, ali i uživati u borbi s ribom srednje, čak i male težine. Navedenom opremom i opisanim načinima mogu se loviti gotovo sve pridnene, ali i mnoge ribe s pola dna, čak i one koje inače nisu grabljivice. Također, bljeskanju i plesu varalica u ovo doba godine ne mogu odoljeti ni lignje.

---

image

Arbun

---

Kad će se što loviti, osim o mjestu lova, ovisi i o dobu dana. Najbolje je loviti danju jer se tada love sve ribe, dok je noću, osim liganja, moguće uloviti zubace i komarče. Najbolje doba dana za skosavanje su svitanje i sumrak, dok se na dubokim pozicijama može loviti i tijekom cijelog dana.

Važan čimbenik uspjeha su i vremenske prilike. Općenito, najbolje se lovi po oblačnom i vremenu s vjetrovima iz južnog kvadranta. Arbun, pauk, škarpina, kantar, pagar i ostale ribe koje se uglavnom hrane na dnu, najbolje se love po mirnom moru, stabilnom vremenu i sunčanom danu. Šarag, ali i ribe koje se hrane dalje od dna, poput ušate, šaruna ili palamide, najraspoloženije su za ishranu prije nadolazeće oluje, dok pušu vjetrovi, kad je more uzburkano te nebo oblačno.

---

image

Luc navješćuje proljeće

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Budući da su gornji slojevi mora sada hladniji, najbolje je loviti na dnu i neposredno poviše njega lakšom varijantom #vertical jigginga#, pri čemu će najčešće mete biti kanjac, arbun, pirka, pauci, škarpina, fratar, šarag, kovač, pagar i zubatac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Budući da su gornji slojevi mora sada hladniji, najbolje je loviti na dnu i neposredno poviše njega lakšom varijantom #vertical jigginga#, pri čemu će najčešće mete biti kanjac, arbun, pirka, pauci, škarpina, fratar, šarag, kovač, pagar i zubatac RIBOLOVNI RASPORED 2 0 8012 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-01-03 10:31:06 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-18 10:13:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-18 10:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Budući da su gornji slojevi mora sada hladniji, najbolje je loviti na dnu i neposredno poviše njega lakšom varijantom #vertical jigginga#, pri čemu će najčešće mete biti kanjac, arbun, pirka, pauci, škarpina, fratar, šarag, kovač, pagar i zubatac [metadata] => robots= author= title='Light jigging' za tešku zimu: ovo su pravila za brojniji i kvalitetniji ulov u veljači page_title='Light jigging' za tešku zimu: ovo su pravila za brojniji i kvalitetniji ulov u veljači [metakey] => ribolov, ribolov zimi, ribolov u veljači, Light jigging, jigging, Šime Duvančić, ribolovni savjeti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335535.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335534.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335533.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335532.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335528.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335529.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335530.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335531.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335527.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335526.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335520.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335521.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335522.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335519.jpg","\/images\/slike\/2017\/01\/03\/8335518.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160karpina<\/p>","

Ulov sa dna<\/p>","

Arbun<\/p>","

Varalica za sporo skosavanje<\/p>","

Arbun se najbolje lovi sporim skosanjem na pjeskovitom podno\u017eju braka<\/p>","

Velike se te\u0161ko love trokrakim udicama<\/p>","

Dvije jednokuke udice dobro su rje\u0161enje<\/p>","

Kanjac je \u010dest uzrok misterioznih napada na velike varalice bez ka\u010denja<\/p>","

Bijele varalice uvijek su u\u010dinkovite<\/p>","

Kokoti\u0107<\/p>","

Kantar se najbolje lovi na malo dubljim brakovima<\/p>","

Pirka se lovi podjednako uspje\u0161no svim na\u010dinima i svim varalicama<\/p>","

Trokuke su bolje za lov manjih riba<\/p>","

Komar\u010da se dobro lovi i no\u0107u<\/p>","

Luc navje\u0161\u0107uje prolje\u0107e<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1200","hd_8335535_1920.jpg":"1920x1080","k_8335535_1280.jpg":"1280x1280","k_8335535_1024.jpg":"1024x1024","k_8335535_640.jpg":"640x640","k_8335535_480.jpg":"480x480","k_8335535_340.jpg":"340x340","k_8335535_220.jpg":"220x220","o_8335535_1280.jpg":"1280x960","o_8335535_1024.jpg":"1024x768","o_8335535_640.jpg":"640x480","o_8335535_480.jpg":"480x360","o_8335535_340.jpg":"340x255","o_8335535_220.jpg":"220x165","h_8335535_1280.jpg":"1280x854","h_8335535_1024.jpg":"1024x683","h_8335535_640.jpg":"640x427","h_8335535_480.jpg":"480x320","h_8335535_340.jpg":"340x227","h_8335535_220.jpg":"220x147","pp_8335535_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335535_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335535_640.jpg":"640x814","pp_8335535_480.jpg":"480x611","pp_8335535_340.jpg":"340x432","pp_8335535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1195","hd_8335534_1920.jpg":"1920x1080","k_8335534_1280.jpg":"1280x1280","k_8335534_1024.jpg":"1024x1024","k_8335534_640.jpg":"640x640","k_8335534_480.jpg":"480x480","k_8335534_340.jpg":"340x340","k_8335534_220.jpg":"220x220","o_8335534_1280.jpg":"1280x956","o_8335534_1024.jpg":"1024x764","o_8335534_640.jpg":"640x478","o_8335534_480.jpg":"480x358","o_8335534_340.jpg":"340x253","o_8335534_220.jpg":"220x164","h_8335534_1280.jpg":"1280x854","h_8335534_1024.jpg":"1024x683","h_8335534_640.jpg":"640x427","h_8335534_480.jpg":"480x320","h_8335534_340.jpg":"340x227","h_8335534_220.jpg":"220x147","pp_8335534_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335534_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335534_640.jpg":"640x814","pp_8335534_480.jpg":"480x611","pp_8335534_340.jpg":"340x432","pp_8335534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1600","hd_8335533_1920.jpg":"1920x1080","k_8335533_1280.jpg":"1280x1280","k_8335533_1024.jpg":"1024x1024","k_8335533_640.jpg":"640x640","k_8335533_480.jpg":"480x480","k_8335533_340.jpg":"340x340","k_8335533_220.jpg":"220x220","o_8335533_1280.jpg":"1280x1896","o_8335533_1024.jpg":"1024x1517","o_8335533_640.jpg":"640x948","o_8335533_480.jpg":"480x711","o_8335533_340.jpg":"340x503","o_8335533_220.jpg":"220x325","h_8335533_1280.jpg":"1280x854","h_8335533_1024.jpg":"1024x683","h_8335533_640.jpg":"640x427","h_8335533_480.jpg":"480x320","h_8335533_340.jpg":"340x227","h_8335533_220.jpg":"220x147","pp_8335533_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335533_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335533_640.jpg":"640x814","pp_8335533_480.jpg":"480x611","pp_8335533_340.jpg":"340x432","pp_8335533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1600","hd_8335532_1920.jpg":"1920x1080","k_8335532_1280.jpg":"1280x1280","k_8335532_1024.jpg":"1024x1024","k_8335532_640.jpg":"640x640","k_8335532_480.jpg":"480x480","k_8335532_340.jpg":"340x340","k_8335532_220.jpg":"220x220","o_8335532_1280.jpg":"1280x1896","o_8335532_1024.jpg":"1024x1517","o_8335532_640.jpg":"640x948","o_8335532_480.jpg":"480x711","o_8335532_340.jpg":"340x503","o_8335532_220.jpg":"220x325","h_8335532_1280.jpg":"1280x854","h_8335532_1024.jpg":"1024x683","h_8335532_640.jpg":"640x427","h_8335532_480.jpg":"480x320","h_8335532_340.jpg":"340x227","h_8335532_220.jpg":"220x147","pp_8335532_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335532_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335532_640.jpg":"640x814","pp_8335532_480.jpg":"480x611","pp_8335532_340.jpg":"340x432","pp_8335532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8335528_1920.jpg":"1920x1080","k_8335528_1280.jpg":"1280x1280","k_8335528_1024.jpg":"1024x1024","k_8335528_640.jpg":"640x640","k_8335528_480.jpg":"480x480","k_8335528_340.jpg":"340x340","k_8335528_220.jpg":"220x220","o_8335528_1280.jpg":"1280x960","o_8335528_1024.jpg":"1024x768","o_8335528_640.jpg":"640x480","o_8335528_480.jpg":"480x360","o_8335528_340.jpg":"340x255","o_8335528_220.jpg":"220x165","h_8335528_1280.jpg":"1280x854","h_8335528_1024.jpg":"1024x683","h_8335528_640.jpg":"640x427","h_8335528_480.jpg":"480x320","h_8335528_340.jpg":"340x227","h_8335528_220.jpg":"220x147","pp_8335528_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335528_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335528_640.jpg":"640x814","pp_8335528_480.jpg":"480x611","pp_8335528_340.jpg":"340x432","pp_8335528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1148","hd_8335529_1920.jpg":"1920x1080","k_8335529_1280.jpg":"1280x1280","k_8335529_1024.jpg":"1024x1024","k_8335529_640.jpg":"640x640","k_8335529_480.jpg":"480x480","k_8335529_340.jpg":"340x340","k_8335529_220.jpg":"220x220","o_8335529_1280.jpg":"1280x918","o_8335529_1024.jpg":"1024x734","o_8335529_640.jpg":"640x459","o_8335529_480.jpg":"480x344","o_8335529_340.jpg":"340x243","o_8335529_220.jpg":"220x157","h_8335529_1280.jpg":"1280x854","h_8335529_1024.jpg":"1024x683","h_8335529_640.jpg":"640x427","h_8335529_480.jpg":"480x320","h_8335529_340.jpg":"340x227","h_8335529_220.jpg":"220x147","pp_8335529_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335529_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335529_640.jpg":"640x814","pp_8335529_480.jpg":"480x611","pp_8335529_340.jpg":"340x432","pp_8335529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_8335530_1920.jpg":"1920x1080","k_8335530_1280.jpg":"1280x1280","k_8335530_1024.jpg":"1024x1024","k_8335530_640.jpg":"640x640","k_8335530_480.jpg":"480x480","k_8335530_340.jpg":"340x340","k_8335530_220.jpg":"220x220","o_8335530_1280.jpg":"1280x828","o_8335530_1024.jpg":"1024x662","o_8335530_640.jpg":"640x414","o_8335530_480.jpg":"480x310","o_8335530_340.jpg":"340x219","o_8335530_220.jpg":"220x142","h_8335530_1280.jpg":"1280x854","h_8335530_1024.jpg":"1024x683","h_8335530_640.jpg":"640x427","h_8335530_480.jpg":"480x320","h_8335530_340.jpg":"340x227","h_8335530_220.jpg":"220x147","pp_8335530_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335530_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335530_640.jpg":"640x814","pp_8335530_480.jpg":"480x611","pp_8335530_340.jpg":"340x432","pp_8335530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2640","hd_8335531_1920.jpg":"1920x1080","k_8335531_1280.jpg":"1280x1280","k_8335531_1024.jpg":"1024x1024","k_8335531_640.jpg":"640x640","k_8335531_480.jpg":"480x480","k_8335531_340.jpg":"340x340","k_8335531_220.jpg":"220x220","o_8335531_1280.jpg":"1280x1760","o_8335531_1024.jpg":"1024x1408","o_8335531_640.jpg":"640x880","o_8335531_480.jpg":"480x660","o_8335531_340.jpg":"340x467","o_8335531_220.jpg":"220x302","h_8335531_1280.jpg":"1280x854","h_8335531_1024.jpg":"1024x683","h_8335531_640.jpg":"640x427","h_8335531_480.jpg":"480x320","h_8335531_340.jpg":"340x227","h_8335531_220.jpg":"220x147","pp_8335531_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335531_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335531_640.jpg":"640x814","pp_8335531_480.jpg":"480x611","pp_8335531_340.jpg":"340x432","pp_8335531_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8335527_1920.jpg":"1920x1080","k_8335527_1280.jpg":"1280x1280","k_8335527_1024.jpg":"1024x1024","k_8335527_640.jpg":"640x640","k_8335527_480.jpg":"480x480","k_8335527_340.jpg":"340x340","k_8335527_220.jpg":"220x220","o_8335527_1280.jpg":"1280x960","o_8335527_1024.jpg":"1024x768","o_8335527_640.jpg":"640x480","o_8335527_480.jpg":"480x360","o_8335527_340.jpg":"340x255","o_8335527_220.jpg":"220x165","h_8335527_1280.jpg":"1280x854","h_8335527_1024.jpg":"1024x683","h_8335527_640.jpg":"640x427","h_8335527_480.jpg":"480x320","h_8335527_340.jpg":"340x227","h_8335527_220.jpg":"220x147","pp_8335527_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335527_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335527_640.jpg":"640x814","pp_8335527_480.jpg":"480x611","pp_8335527_340.jpg":"340x432","pp_8335527_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x800","hd_8335526_1920.jpg":"1920x1080","k_8335526_1280.jpg":"1280x1280","k_8335526_1024.jpg":"1024x1024","k_8335526_640.jpg":"640x640","k_8335526_480.jpg":"480x480","k_8335526_340.jpg":"340x340","k_8335526_220.jpg":"220x220","o_8335526_1280.jpg":"1280x640","o_8335526_1024.jpg":"1024x512","o_8335526_640.jpg":"640x320","o_8335526_480.jpg":"480x240","o_8335526_340.jpg":"340x170","o_8335526_220.jpg":"220x110","h_8335526_1280.jpg":"1280x854","h_8335526_1024.jpg":"1024x683","h_8335526_640.jpg":"640x427","h_8335526_480.jpg":"480x320","h_8335526_340.jpg":"340x227","h_8335526_220.jpg":"220x147","pp_8335526_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335526_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335526_640.jpg":"640x814","pp_8335526_480.jpg":"480x611","pp_8335526_340.jpg":"340x432","pp_8335526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8335520_1920.jpg":"1920x1080","k_8335520_1280.jpg":"1280x1280","k_8335520_1024.jpg":"1024x1024","k_8335520_640.jpg":"640x640","k_8335520_480.jpg":"480x480","k_8335520_340.jpg":"340x340","k_8335520_220.jpg":"220x220","o_8335520_1280.jpg":"1280x960","o_8335520_1024.jpg":"1024x768","o_8335520_640.jpg":"640x480","o_8335520_480.jpg":"480x360","o_8335520_340.jpg":"340x255","o_8335520_220.jpg":"220x165","h_8335520_1280.jpg":"1280x854","h_8335520_1024.jpg":"1024x683","h_8335520_640.jpg":"640x427","h_8335520_480.jpg":"480x320","h_8335520_340.jpg":"340x227","h_8335520_220.jpg":"220x147","pp_8335520_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335520_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335520_640.jpg":"640x814","pp_8335520_480.jpg":"480x611","pp_8335520_340.jpg":"340x432","pp_8335520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8335521_1920.jpg":"1920x1080","k_8335521_1280.jpg":"1280x1280","k_8335521_1024.jpg":"1024x1024","k_8335521_640.jpg":"640x640","k_8335521_480.jpg":"480x480","k_8335521_340.jpg":"340x340","k_8335521_220.jpg":"220x220","o_8335521_1280.jpg":"1280x960","o_8335521_1024.jpg":"1024x768","o_8335521_640.jpg":"640x480","o_8335521_480.jpg":"480x360","o_8335521_340.jpg":"340x255","o_8335521_220.jpg":"220x165","h_8335521_1280.jpg":"1280x854","h_8335521_1024.jpg":"1024x683","h_8335521_640.jpg":"640x427","h_8335521_480.jpg":"480x320","h_8335521_340.jpg":"340x227","h_8335521_220.jpg":"220x147","pp_8335521_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335521_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335521_640.jpg":"640x814","pp_8335521_480.jpg":"480x611","pp_8335521_340.jpg":"340x432","pp_8335521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8335522_1920.jpg":"1920x1080","k_8335522_1280.jpg":"1280x1280","k_8335522_1024.jpg":"1024x1024","k_8335522_640.jpg":"640x640","k_8335522_480.jpg":"480x480","k_8335522_340.jpg":"340x340","k_8335522_220.jpg":"220x220","o_8335522_1280.jpg":"1280x853","o_8335522_1024.jpg":"1024x682","o_8335522_640.jpg":"640x426","o_8335522_480.jpg":"480x320","o_8335522_340.jpg":"340x226","o_8335522_220.jpg":"220x146","h_8335522_1280.jpg":"1280x854","h_8335522_1024.jpg":"1024x683","h_8335522_640.jpg":"640x427","h_8335522_480.jpg":"480x320","h_8335522_340.jpg":"340x227","h_8335522_220.jpg":"220x147","pp_8335522_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335522_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335522_640.jpg":"640x814","pp_8335522_480.jpg":"480x611","pp_8335522_340.jpg":"340x432","pp_8335522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_8335519_1920.jpg":"1920x1080","k_8335519_1280.jpg":"1280x1280","k_8335519_1024.jpg":"1024x1024","k_8335519_640.jpg":"640x640","k_8335519_480.jpg":"480x480","k_8335519_340.jpg":"340x340","k_8335519_220.jpg":"220x220","o_8335519_1280.jpg":"1280x810","o_8335519_1024.jpg":"1024x648","o_8335519_640.jpg":"640x405","o_8335519_480.jpg":"480x303","o_8335519_340.jpg":"340x215","o_8335519_220.jpg":"220x139","h_8335519_1280.jpg":"1280x854","h_8335519_1024.jpg":"1024x683","h_8335519_640.jpg":"640x427","h_8335519_480.jpg":"480x320","h_8335519_340.jpg":"340x227","h_8335519_220.jpg":"220x147","pp_8335519_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335519_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335519_640.jpg":"640x814","pp_8335519_480.jpg":"480x611","pp_8335519_340.jpg":"340x432","pp_8335519_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1067","hd_8335518_1920.jpg":"1920x1080","k_8335518_1280.jpg":"1280x1280","k_8335518_1024.jpg":"1024x1024","k_8335518_640.jpg":"640x640","k_8335518_480.jpg":"480x480","k_8335518_340.jpg":"340x340","k_8335518_220.jpg":"220x220","o_8335518_1280.jpg":"1280x853","o_8335518_1024.jpg":"1024x682","o_8335518_640.jpg":"640x426","o_8335518_480.jpg":"480x320","o_8335518_340.jpg":"340x226","o_8335518_220.jpg":"220x146","h_8335518_1280.jpg":"1280x854","h_8335518_1024.jpg":"1024x683","h_8335518_640.jpg":"640x427","h_8335518_480.jpg":"480x320","h_8335518_340.jpg":"340x227","h_8335518_220.jpg":"220x147","pp_8335518_1280.jpg":"1280x1628","pp_8335518_1024.jpg":"1024x1303","pp_8335518_640.jpg":"640x814","pp_8335518_480.jpg":"480x611","pp_8335518_340.jpg":"340x432","pp_8335518_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7384087 Threads: 9 Questions: 1527156975 Slow queries: 4644033 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110565342 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/light-jigging-za-tesku-zimu-ovo-su-pravila-za-brojniji-i-kvalitetniji-ulov-u-veljaci-1364986 [printLink] => /om/ribolov/light-jigging-za-tesku-zimu-ovo-su-pravila-za-brojniji-i-kvalitetniji-ulov-u-veljaci-1364986?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 657326 [name] => ribolov zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-23 11:44:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-zimi [link] => /tag/ribolov-zimi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 747598 [name] => ribolov u veljači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-11 07:31:03 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-veljaci [link] => /tag/ribolov-u-veljaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 748536 [name] => Light jigging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-18 11:13:52 [main_article_id] => 0 [alias] => light-jigging [link] => /tag/light-jigging ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650531 [name] => jigging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:20:32 [main_article_id] => 0 [alias] => jigging [link] => /tag/jigging ) [5] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 624667 [name] => ribolovni savjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-04 10:31:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-savjeti [link] => /tag/ribolovni-savjeti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Budući da su gornji slojevi mora sada hladniji, najbolje je loviti na dnu i neposredno poviše njega lakšom varijantom #vertical jigginga#, pri čemu će najčešće mete biti kanjac, arbun, pirka, pauci, škarpina, fratar, šarag, kovač, pagar i zubatac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Light jigging‘ za tešku zimu: ovo su pravila za brojniji i kvalitetniji ulov u veljači [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335535.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Škarpina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335535.jpg [title] =>

Škarpina

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335534.jpg [title] =>

Ulov sa dna

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335533.jpg [title] =>

Arbun

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335532.jpg [title] =>

Varalica za sporo skosavanje

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335528.jpg [title] =>

Arbun se najbolje lovi sporim skosanjem na pjeskovitom podnožju braka

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335529.jpg [title] =>

Velike se teško love trokrakim udicama

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335530.jpg [title] =>

Dvije jednokuke udice dobro su rješenje

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335531.jpg [title] =>

Kanjac je čest uzrok misterioznih napada na velike varalice bez kačenja

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335527.jpg [title] =>

Bijele varalice uvijek su učinkovite

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335526.jpg [title] =>

Kokotić

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335520.jpg [title] =>

Kantar se najbolje lovi na malo dubljim brakovima

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335521.jpg [title] =>

Pirka se lovi podjednako uspješno svim načinima i svim varalicama

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335522.jpg [title] =>

Trokuke su bolje za lov manjih riba

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335519.jpg [title] =>

Komarča se dobro lovi i noću

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/01/03/8335518.jpg [title] =>

Luc navješćuje proljeće

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na Jadranu temperature zraka i mora dosežu minimalne vrijednosti tijekom veljače, a ponegdje u ožujku. Duž naše obale u veljači su prosječne temperature od tek 9,2 na krajnjem sjeveru do 13,6 stupnjeva na krajnjem jugu. To su vrijednosti pri kojima većina riba ne uzima hranu, a neke ih ni ne podnose pa napuštaju toliko rashlađene predjele. Osim toga, tijekom tih mjeseci su najveće i oseke, u vrijeme kojih je većina riba najmanje raspoložena za ishranu, pa je to zapravo vrijeme ribolovne oskudice.

Toplije dubine

No, unatoč svemu tome, ribolov u veljači može biti uspješan. Prvo, zato što ima riba koje dobro podnose niske temperature. Najcjenjenija među njima je svakako lubin, koji prestaje jesti tek kad se temperatura spusti na sedam Celzijevih stupnjeva, a podnosi i onu od samo dva stupnja, što je znatno niže od 4,1 stupanj, najniže izmjerene temperature u hrvatskom dijelu Jadrana.

Osim toga, temperatura se mjeri pri samoj površini na obalnim i otočnim postajama, znači na mjestima gdje se more najviše ohladi. Dalje od površine promjene godišnje temperature znatno su manje. Na dubini od oko 20 metara iznose malo više od jednog, rijetko gdje do tri Celzijeva stupnja, odnosno temperature su uvijek između 15-16 do 17-19 stupnjeva. To znači da se, kao i cijele godine, i u veljači može uspješno loviti na 20-ak metara dubine, pa čak i na upola manjim dubinama, ovisno o položaju i dijelu Jadrana.

---

image

Kokotić

---

Zbog toga što su gornji slojevi mora hladniji, najbolje je loviti na dnu i neposredno poviše njega. Vrsta lovine ovisi o vrsti dna i dijelu Jadrana, ali u pravilu se svuda love kanjac, arbun, pirka, pauci, škarpina i njezini manji srodnici, fratar, šarag, kovač, pagar i zubatac, a kako veljača odmiče, sve češće i kantar. S prvim jačim jugom, najprije na krajnjem jugu i daleko od obale, a zatim sve bliže njoj i sve sjevernije, mamce će i prije nego što padnu na dno, osim palamide, lokarde, ušate i šaruna, početi napadati i luc, vjesnik proljeća. Najprije će se loviti u podnožjima dubokih, a zatim i sve plićih brakova.

U struji mora

Sve se te, ali i još neke ribe, mogu loviti klasičnom kančanicom, ali i vertical jiggingom, najbolje njegovom lakšom varijantom – light jiggingom. Idealne pozicije za light jigging su stjenovita priobalja, brakovi i duboki tereni izloženi kurentu i valovima. Dobri ulovi mogu se postići na mješovitom dnu, posebice uz obalu Istre, gdje je manje kamenitog priobalja, čak i na dubinama koje ne prelaze deset metara, jer su dubine mora tu znatno manje nego u ostatku Jadrana.

---

image

Velike se teško love trokrakim udicama

---

Od velike koristi za uspjeh u ribolovu ovom tehniku je dobro poznavanje dna na mjestu lova. Naime, na nepoznatom terenu sve rupe izgledaju manje-više isto, pa je pipanjem vrlo teško pronaći u kojoj je riba. Kada se mora loviti na nepoznatom mjestu, najbolje je za početak odabrati stijenu, rt ili nešto treće što se naglo uzdiže sa dna, te koje je najpodložnije utjecaju kurenta. Pri odabiru mjesta lova treba voditi računa i o tome da se plovilo sigurno može prepustiti struji mora ili vjetra, jer je to najbolji način light jigginga.

Također, umjesto spustiti kao u klasičnom lovu skosavanjem, varalicu je najbolje odbaciti. Dalje se može postupiti na više načina jer su lagane varalice, koje se koriste u ovom načinu lova, učinkovite bez obzira na to kako se privlačile.

Zub pile

Najčešći način privlačenja poznat je kao zub pile. Kad varalica dodirne dno, lagano se vrhom štapa podigne, štap se vrati u početni položaj uz namotavanje strune koliko je vrh štapa bio podignut. Zatim se te radnje ponavljaju sve dok se varalica ne podigne do površine. Brzina i učestalost privlačenja ovisi o vrsti koja se očekuje i želi loviti. No, laganim privlačenjem bez prejakih trzaja love se arbun, šarag, kantar…, ali i brze i nasrtljive ribe.

Drugi način, osobito učinkovit za lov zubaca, jest takozvani brzi twiching. Kod njega su trzaji brži i duži, s kratkim pauzama. Kao i kod prvog načina, i kod ovoga je važno zatvoriti preklopnik role čim varalica padne u more. Prvo, da bi se pravodobno i jako moglo kontrirati ako napad ribe uslijedi dok varalica propada. Drugo, da bi se izbjeglo stvaranje trbuha koji onemogućava željeno vođenje varalice.

---

image

Varalica za sporo skosavanje

---

Za lov na većim dubinama najučinkovitiji je način skosavanja, ali zasigurno najteži, praćenje konfiguracije dna, najbolje od vrha niz padinu braka. Kad okomito spuštena varalica dodirne dno, treba zatvoriti preklopnik role, potom oštrim trzajem uz istovremeno namotavanje strune varalicu podignuti metar do dva. Zatim se s lagano zategnutom strunom varalica pusti da polako tone. Pri svakom idućem spuštanju otpusti se malo strune da bi varalica dodirnula dublje dno. U ovakvom lovu najviše napada na varalicu događa se dok ona leluja prema dnu.

Praktična sječiva

Što se tiče vrste varalice, one oblika knife, sječiva, pokazale su se najpraktičnijima. Zbog toga što se lovi na malim dubinama, od 15 do 30 metara, te lakšom opremom jer su plijen najčešće manje i srednje velike ribe, koriste se varalice težine od 15 do 50 grama.

---

image

Trokuke su bolje za lov manjih riba

---

S tako malim jigg varalicama mogu se uloviti gotovo sve riblje vrste i gotovo svugdje, ali samo ako su na njima prikladne udice. Naime, malim ustima arbun, kantar, kanjac, pauk ili šarag nisu u stanju progutati velike assist udice. Zato je, kad su oni pretežita ili ciljana lovina, najbolje rješenje loviti varalicama na čijem je kraju manja trokraka udica.

Ako se, pak, love ili žele loviti krupnije, jače i borbenije ribe, poput pagra i zubaca, trokrake udice, osobito one manje, neće ih biti u stanju zadržati, pa je bolje koristiti varalice s krupnijim assist udicama. Umjesto originalnih, koje su u pravilu loše kvalitete i male, dobro je staviti veće assist udice Shaut ili neke druge poznate marke.

Kad je u pitanju dekor varalica, preporučljive su sve kombinacije plave, zelene, crvene i narančaste s bijelom i žutom bojom. Uvijek su dobre posve bijele, a u nekim su situacijama najlovnije one drečavih boja.

---

image

Bijele varalice uvijek su učinkovite

---

Za lov varalicama navedenih težina, osobito na dubinama od 10 do 15 metara, mogu se koristiti specijalni štapovi za light jigging, ali i neki dobar lagani varaličarski štap brze akcije, oba težine bacanja 15-50 grama. Na njih je dovoljno postaviti rolu veličine 40, obavezno kvalitetnu i s namotanom PE višenitkom od 12 do 15 libri, te sa završnjakom od FC strune promjera 0,25 do 0,30 mm.

Vremenske prilike

Kada se želi ili mora loviti na većim dubinama i s težim varalicama, bolje je koristiti jaču opremu. Odlično je rješenje štap progresivne akcije za shore jigging brze akcije vrha i velike snage u donjem dijelu. I na njemu može biti rola veličine 40, ali je primjerenija veća. Na roli treba biti PE višenitka jačine 20 do 35 Lb sa završnjakom od FC strune debljine 0,30 do 0,40 mm. S obje kombinacije moguće je savladati krupnu ribu, ali i uživati u borbi s ribom srednje, čak i male težine. Navedenom opremom i opisanim načinima mogu se loviti gotovo sve pridnene, ali i mnoge ribe s pola dna, čak i one koje inače nisu grabljivice. Također, bljeskanju i plesu varalica u ovo doba godine ne mogu odoljeti ni lignje.

---

image

Arbun

---

Kad će se što loviti, osim o mjestu lova, ovisi i o dobu dana. Najbolje je loviti danju jer se tada love sve ribe, dok je noću, osim liganja, moguće uloviti zubace i komarče. Najbolje doba dana za skosavanje su svitanje i sumrak, dok se na dubokim pozicijama može loviti i tijekom cijelog dana.

Važan čimbenik uspjeha su i vremenske prilike. Općenito, najbolje se lovi po oblačnom i vremenu s vjetrovima iz južnog kvadranta. Arbun, pauk, škarpina, kantar, pagar i ostale ribe koje se uglavnom hrane na dnu, najbolje se love po mirnom moru, stabilnom vremenu i sunčanom danu. Šarag, ali i ribe koje se hrane dalje od dna, poput ušate, šaruna ili palamide, najraspoloženije su za ishranu prije nadolazeće oluje, dok pušu vjetrovi, kad je more uzburkano te nebo oblačno.

---

image

Luc navješćuje proljeće

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Škarpina


Ulov sa dna


Arbun


Varalica za sporo skosavanje


Arbun se najbolje lovi sporim skosanjem na pjeskovitom podnožju braka


Velike se teško love trokrakim udicama


Dvije jednokuke udice dobro su rješenje


Kanjac je čest uzrok misterioznih napada na velike varalice bez kačenja


Bijele varalice uvijek su učinkovite


Kokotić


Kantar se najbolje lovi na malo dubljim brakovima


Pirka se lovi podjednako uspješno svim načinima i svim varalicama


Trokuke su bolje za lov manjih riba


Komarča se dobro lovi i noću


Luc navješćuje proljeće

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/light-jigging-za-tesku-zimu-ovo-su-pravila-za-brojniji-i-kvalitetniji-ulov-u-veljaci-1364986 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7ae15048a8636dea0913e0b1af2caaaeac11dd41 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Light+jigging%E2%80%98+za+te%C5%A1ku+zimu%3A+ovo+su+pravila+za+brojniji+i+kvalitetniji+ulov+u+velja%C4%8Di&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flight-jigging-za-tesku-zimu-ovo-su-pravila-za-brojniji-i-kvalitetniji-ulov-u-veljaci-1364986 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flight-jigging-za-tesku-zimu-ovo-su-pravila-za-brojniji-i-kvalitetniji-ulov-u-veljaci-1364986 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Budući da su gornji slojevi mora sada hladniji, najbolje je loviti na dnu i neposredno poviše njega lakšom varijantom #vertical jigginga#, pri čemu će najčešće mete biti kanjac, arbun, pirka, pauci, škarpina, fratar, šarag, kovač, pagar i zubatac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNI RASPORED‘Light jigging‘ za tešku zimu: ovo su pravila za brojniji i kvalitetniji ulov u veljači

Piše Šime DUVANČIĆ
18. veljače 2024. - 11:13

Na Jadranu temperature zraka i mora dosežu minimalne vrijednosti tijekom veljače, a ponegdje u ožujku. Duž naše obale u veljači su prosječne temperature od tek 9,2 na krajnjem sjeveru do 13,6 stupnjeva na krajnjem jugu. To su vrijednosti pri kojima većina riba ne uzima hranu, a neke ih ni ne podnose pa napuštaju toliko rashlađene predjele. Osim toga, tijekom tih mjeseci su najveće i oseke, u vrijeme kojih je većina riba najmanje raspoložena za ishranu, pa je to zapravo vrijeme ribolovne oskudice.

Toplije dubine

No, unatoč svemu tome, ribolov u veljači može biti uspješan. Prvo, zato što ima riba koje dobro podnose niske temperature. Najcjenjenija među njima je svakako lubin, koji prestaje jesti tek kad se temperatura spusti na sedam Celzijevih stupnjeva, a podnosi i onu od sam...

11. svibanj 2024 20:23