stdClass Object ( [id] => 1127715 [title] => Koja je najbolja, pitanje je sad: savjetujemo vas kako odabrati pravu skosavicu i uspješno loviti lignje [alias] => koja-je-najbolja-pitanje-je-sad-savjetujemo-vas-kako-odabrati-pravu-skosavicu-i-uspjesno-loviti-lignje [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uistinu je malo onih koji ne vole lignje. Frigane na kolutove, pečene na žaru, u rižotu, pa lešo na šporko… Mali je milijun načina na koji se mogu spremati, a gotovo je jednak i broj skosavica koje opet povlače svoje načine na koje se lignje love.

Da, sad će već netko reći da se lignje love na skosavicu pod barkom, panulom i s obale – i da je to sve. No, kad se u to umiješaju proizvođači sa svojim specifičnim skosavicama, tada se sve to jako komplicira, pri čemu gotovo svaka od skosavica zahtijeva vlastitu tehniku.

Istina je da se te tehnike i podtehnike u principu međusobno zapravo vrlo malo razlikuju, ali je isto tako istina da svaki iole savjesniji lignjolovac u pričuvi ima barem dvadesetak različitih modela, upravo zbog toga što se lignja ne baca svaki put na istu skosavicu. I pritom nipošto nije samo boja u igri.

Uz boju igraju površinska tekstura, oblik, balans, ozvučenje, fosforne zone, UV trake, otežanje i cijeli niz sitnica po kojima se jedna skosavica razlikuje od druge.

JAPANSKA POSLA

Premda su sve osnovne tehnike doživjele mnoštvo promjena u odnosu na nekakav pristup od prije dvadesetak godina, obalni je lignjolov u tom smislu najviše izrastao. U usporedbi s običnom prvom Yo-Zurijevom skosavicom koja se pojavila na našem tržištu, sa špigetom na nosu i kockasto iskovanim olovnim tegom na grlu, suvremene skosavice za obalni lov liganja danas imaju toliko inačica da ih je praktički nemoguće nabrojati na jednom ovakvom mjestu.

---

image
Ovako je sve počelo
---

Ipak, osnovi je oblik zadržan, i još je uvijek najčešće korišten. To je oblik popularno nazvan oita, temeljno zamišljen u obliku škampa ili kozice.

U Japanu, odakle oita i potječe, takav oblik varalice radi čuda. Na japansku oitu u Japanu se japanske lignje love kao lude. No, nažalost, na našem moru to se i nije baš događalo kako se očekivalo zbog čega su proizvođači odlučili malo promijeniti dizajn.

Naime, na istočnim morima lignje se uglavnom i hrane rakovima koje ovakav oblik skosavice oponaša, a na našem se moru lignja uglavnom hrani ribom, tako da je u kratkom vremenu od svog prvog pojavljivanja oita dobila oblik i dizajn kakav i danas znamo i prepoznajemo, za naše lignje itekako lovan.

OITE I TRADICIJA

Oite se u obalnom lignjolovu zabacuju u principu što je dalje moguće, te nakon što potonu na lovnu dubinu privlače se obali. To se privlačenje u osnovi obavlja na dva načina.

Prvi je najtradicionalniji. Uz lagano konstantno privlačenje povremeno se trzne ili skosne, čime se lignjama zapravo privlači pažnja. Na ovakav su se način zapravo lignje oduvijek lovile na našoj obali, još prije pojave prvih varalica. Na drveni štapić s krunicom na kraju nadjenula bi se riba, manula, šarun ili cipal, te bi se tako naoružan sustav izbacivao iz ruke i na već opisani način polako privlačio obali.

---

image
Tu ima svega
---

Drugi je način obalnog lova nešto kompliciraniji i zahtijeva malo bolju ribolovnu opremu. Nakon što se skosavica izbaci u lovnu zonu i potone na određenu dubinu, štapom čiji je vrh oboren prema moru, uz lagano namatanje strune na rolu, tri puta se naglo trzne prema sebi, pa se opet sačeka da varalica potone metar-dva.

U ovakvom trzanju, ako je skosavica dobro konstruirana, svaki će put poći u drugom pravcu, što je jednim dijelom posljedica same konstrukcije varalice, a drugim dijelom fizikalnih sila koje nastupaju kad se struna koju je izvio kurenat pokuša naglo ispraviti.

Svi ostali načini privlačenja skosavice tek su izvedenice ovih osnovnih načina, te su kao takvi zapravo samo plod dobrih marketinških kampanja, u kojima se pod krinkom nove boje i lijepe kutije prodaje nešto što već dugo postoji, a što kao novitet obvezno zahtijeva novi pristup, novi pribor, a po mogućnosti i novo prijevozno sredstvo do mjesta lignjolova.

DALEKOMETNI PROJEKTILI

I premda je većina takvih noviteta zapravo već ranije ispričana priča, neke skosavice uistinu zahtijevaju potpuno novi pristup. Jedna od takvih je i DTD-ova skosavica Ballistic Bukva.

---

image
Ballistic Bukva lovi i iz barke
---

Ova skosavica ima promjenjivo težište koje je prije zabačaja potrebno premjestiti u repni dio. To se radi na način da se skosavica primi prstima, tako da joj trbušni dio gleda u dlan, a glava gore, te se kratkim trzajem prema dolje uteg premjesti u repni dio. Nakon zabačaja, potrebno je odmjerenim trzajem štapa težište vratiti u sredinu tijela, nakon čega varalica zauzima standardni lovni položaj.

No, Ballistic Bukva nije oita i ima oblik tijela koji ne oponaša škampa već ribu, zbog čega je zapravo iznimno lovna. Taj klasični mrkvasti oblik je zapravo najlovniji oblik skosavice, ali zbog male težine u obalnom je ribolovu do pojavljivanja Ballistic Bukve oita bila skosavica broj jedan. Zahvaljujući spomenutom promjenjivom otežanju, ova skosavica leti iznimno daleko, zbog čega vrlo uspješno konkurira uobičajenim oita oblicima.

Naravno, u obalnom su lovu nezaobilazne i popularne Rapale skosavice, koje nisu ništa nego wobbleri koji umjesto udica imaju vijenac iglica na repu. A budući da su u vrijeme pojavljivanja ovakvih skosavica na našem tržištu bile dostupne samo Rapaline varalice, ovaj je naziv postao sinonim za sve wobbleraste skosavice bez obzira na proizvođača.

---

image
Rapale potpuno različitih boja te su večeri ravnopravno lovile
---

Princip lova s ovim skosavicama je zapravo vrlo nalik principu lova kakav se primjenjuje kod oita. Skosavica se izbaci te se privlači polako prema obali. S obzirom na oblik i veličinu spojlera, takozvane pakte, malog plastičnog kljuna s donje strane glave, ove skosavice u povlačenju imaju poseban teturavi hod.

Važnu ulogu igra i njezina akcija, što znači da ta skosavica može biti plivajuća, tonuća ili pak neutralnog uzgona. Tako se u skladu s veličinom i oblikom pakte te akcijom svaka od ovih varalica ponaša malo drukčije, što se zapravo ubraja više u klasični spinning nego u eging, kako u posljednje vrijeme većina voli nazivati obalni lignjolov.

GLUHE RECEPTURE

I time bi zapravo do kraja bila iscrpljena tema obalnog lignjolova da nema proizvođača koji svako malo na tržište izbace neki novi model koji se nekom od svojih istaknutih karakteristika razlikuje od svojih prethodnih ili konkurentnih inačica.

Tako su, primjerice, u početku ere skosavica, varalice bile gluhe, bez ikakve akustične komore, samo s malom diskretnom fosfornom točkom na samom kraju iza krunica.

No, suvremene inačice podrazumijevaju i akustične komore u tijelu varalica u kojima se kuglice premještaju pri svakom pomaku skosavice, proizvodeći tako zvuk koji se pod morem koncentrično širi.

---

image
Klasika malo drukčije dekorirana
---

A osim akustičnih komora, varalice su opremljene i fosforescentnim premazima, UV trakicama, te transparentnim oblogama ispod kojih se nalazi fosforno tijelo, zelenkaste, plave ili crvene boje.

Naravno, svaki proizvođač ima i svoju recepturu za dobitnu kombinaciju. Primjerice, u noćima mladog Mjeseca idealno je koristiti skosavice s maksimalno diskretnim crvenim sjajem, koje imaju i UV ornament na boku. Naravno, nigdje ne piše je li ta skosavica jednako lovna u Rovinju ili oko Šolte.

OLOVNICOM NA SIPE

A onda na red dolazi i barka, odnosno lov liganja iz barke.

Dva su osnovna načina kojima se lovi iz barke i to – na sidru ili u kurentu s peškafondom na kraju, te klasičnim skosavicama iznad, te brodom u pokretu, odnosno panulom.

A kako ne bi bilo jednostavno, i ovdje su prste umiješali marketinški gusari.

Dakle, u lovu liganja ispod barke, u mjestu ili laganom driftu, najčešće se koristi peškafondo ili gola olovnica, koja se postavlja na kraj sustava dok su iznad, na kraćim ili dužim pramama, raspoređene dvije do tri skosavice, u pravilu različitih oblika i veličina.

---

image
Katkad su kontrastne boje dobitna kombinacija
---

Nakon što se ulovi više liganja na istu boju i oblik, one nelovne skosavice se skidaju i zamjenjuju lovnima, zbog čega svaki ozbiljniji lignjar mora imati u pričuvi nekoliko šaka skosavica, kako bi mogao ponuditi lignjama svoju pravu dobitnu kombinaciju.

A peškafondo… Da, taj je element uglavnom vezan uz procjenu dubine i jačine strujanja, pa kad lovimo dublje postavlja se teži i veći, a ako lovimo pliće manji i lakši.

Onda su došli peškafondi s dva spojna oka od kojih je jedno na prvoj trećini tijela asimetričnog oblika, koje više nalikuje na jigove za slow pitch nego na peškafonde za lov liganja, s jednom, pa onda i s dvije krunice.

A na teškim terenima punim zadjeva peškafondo se uopće ne stavlja, već se koristi spomenuta gola olovnica, na koju se često objesi sipa, pa se peškafondo unatoč riziku opet ovjesi, nakon čega se izgubi cijeli sustav... i tako unedogled.

No, taj je princip lova bio jako dugo u upotrebi i ribari su se stigli isprofilirati i postaviti neke svoje standarde, tako da je prodaja skosavica opala, pa je na tržište trebalo izbaciti nešto novo. I tako se pojavio tataki.

SKUPE IGRE

Tataki je došao, naravno, iz Japana, gdje je zamišljen kao dnevna tehnika. Princip lova je jednostavan ako imate potrebnu opremu za koju vam je u principu potrebno izdvojiti gotovo pola prosječnih mjesečnih primanja. Na kraju predveza se nalazi olovnica od 150 grama iznad koje su postavljene male mekane silikonske skosavice.

---

image
Nije tataki, ali je po danu
---

Osnova je upredenica, rola skupa, profilom adekvatna naporima tehnike, a štap također poseban, dovoljno elastičan da može odraditi sve što tehnika zahtijeva i dovoljno snažan da može podnijeti ludovanje sa 150-gramskom olovnicom.

Dakle, nakon što se sustav spusti u donju točku lovne zone, štap se naglo pokreće gore-dolje kao da ga se okomitim udaranjem pokušava slomiti. Nakon desetak takvih pokreta štap se umiri, pa se sporim podizanjem štapa prema gore sustav podiže do gornje mrtve točke, nakon čega se dio strune namota, tako da sustav sa štapom čiji je vrh oboren prema dolje dospije u novu poziciju, tek malo iznad maloprije pretraženoga vodenog stupca.

Skosavice su balansirane tako da odmah po zaustavljanju štapa zauzimaju vodoravan položaj – i to je trenutak u kojem lignja napada.

U skladu s tehnikom, i skosavice su dobile naziv tataki, kao i sva ostala oprema, s tim da se taj izraz sada korist za sve mekane skosavice, pa i one koje tu tehniku nikada nisu i nikada neće ni vidjeti.

EGING IZ BARKE

Panula za lignje je stara koliko i sve ostale panule i tu nema puno mudrosti. Uz minimalno ili nikakvo opterećenje za barkom se pri minimalnoj brzini od 0,5 do 1,2 čvora povlači varalica, najčešće spomenuta Rapala, no u posljednje vrijeme sve češće i oita, pri čemu su se najlovniji oitama pokazali oni najveći i većini ribolovac najružniji modeli.

Naravno, postoje i teški nepovoljni sustavi, ali to već spada u osobne izbore.

---

image
Peškafondo u boji je također lovan
---

Posebno je zanimljiv lov u jakom kurentu kada se iz barke gotovo do dna puštaju oite koje se onda, nakon što vjetar i kurenat napnu sustav, postepeno podižu do barke.

A najsuvremeniji pristup podrazumijeva lov iz barke, u kojem se skosavice zabacuju prema obali. Princip lova je identičan klasičnom egingu s obale samo što se sada obavlja iz barke. Lovna zona je u ovoj tehnici u pravilu onaj pojas koji se nalazi odmah iza dometa najdalekometnijih skosavica u obalnom lignjolovu. I ova je tehnika kao i tataki dnevna.

UVIJEK U TRENDU

Lignjolovci su, baš kao i ribolovci, vrlo ćudljivi i specifični, pa će vam svaki od njih pričati o svojoj omiljenoj tehnici kao o jedinoj lovnoj. Naravno, ako ga uopće privolite da o tome govori, pri čemu će isticati možda tek dvije skosavice koje love. A kad bi vam dopustio da zavirite u njegovu torbu, tamo biste našli cijelu hrpu najraznovrsnijih modela.

Ne treba posebno naglašavati da veći broj lignjolovaca prati trendove i u skladu s tim uvijek kupuje najnovije modele, često i one retro, koje nabavlja nekakvim tajnim kanalima za koje je eBay mala beba.

Pa sad, kada se idući put zapitate koja je skosavica najbolja za lov liganja, dobro razmislite, ustanovit ćete da vam za lov zapravo trebaju svi raspoloživi modeli. Naravno, kad ima liganja dovoljne su vam dvije skosavice i jedan peškafondo, no kad ih nema malo vam je cijeli Japan.

---

image
E da je znati na što je ovo ulovljeno
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne DILEME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ribolovne DILEME 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-16 08:46:04 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-16 13:17:41 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2019-09-27 07:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 157 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770246.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770182.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770190.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770194.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770198.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770200.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770202.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770206.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770208.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770230.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770234.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770248.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770250.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770260.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770262.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770264.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770266.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770268.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770336.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/11770338.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u0160kamp<\/em>-oita <\/em>je uzela danak","Ballistic Bukva lovi i iz barke","Katkad su kontrastne boje dobitna kombinacija","Pe\u0161kafondo u boji je tako\u0111er lovan","A mislila je da je kanjac...","Iz barke na mrkvu","Na te\u0161kim se terenima koristi olovnica na kraju sustava","Ovako je sve po\u010delo","Pe\u0161kafondo je nasukao i ovu lignju","Nije tataki, ali je po danu","Pe\u0161kafondo s dva spojna oka i asimetri\u010dnim tijelom","Tu ima svega","Bloody fish je jedna od DTD kreacija","Bloody Fish i Toro u tandemu","E da je znati na \u0161to je ovo ulovljeno","Ova nije stala u kantu","Jedna kravata","Rapale potpuno razli\u010ditih boja te su ve\u010deri ravnopravno lovile","Gamberino je uzeo jo\u0161 jednu","Klasika malo druk\u010dije dekorirana"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["47:39","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2560","hd_11770246_1920.jpg":"1920x1080","k_11770246_1280.jpg":"1280x1280","k_11770246_1024.jpg":"1024x1024","k_11770246_640.jpg":"640x640","k_11770246_480.jpg":"480x480","k_11770246_340.jpg":"340x340","k_11770246_220.jpg":"220x220","o_11770246_1280.jpg":"1280x1706","o_11770246_1024.jpg":"1024x1365","o_11770246_640.jpg":"640x853","o_11770246_480.jpg":"480x640","o_11770246_340.jpg":"340x453","o_11770246_220.jpg":"220x293","h_11770246_1280.jpg":"1280x854","h_11770246_1024.jpg":"1024x683","h_11770246_640.jpg":"640x427","h_11770246_480.jpg":"480x320","h_11770246_340.jpg":"340x227","h_11770246_220.jpg":"220x147","pp_11770246_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770246_1024.jpg":"805x1024","pp_11770246_640.jpg":"503x640","pp_11770246_480.jpg":"377x480","pp_11770246_340.jpg":"267x340","pp_11770246_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_11770182_1920.jpg":"1920x1080","k_11770182_1280.jpg":"1280x1280","k_11770182_1024.jpg":"1024x1024","k_11770182_640.jpg":"640x640","k_11770182_480.jpg":"480x480","k_11770182_340.jpg":"340x340","k_11770182_220.jpg":"220x220","o_11770182_1280.jpg":"1280x1706","o_11770182_1024.jpg":"1024x1365","o_11770182_640.jpg":"640x853","o_11770182_480.jpg":"480x640","o_11770182_340.jpg":"340x453","o_11770182_220.jpg":"220x293","h_11770182_1280.jpg":"1280x854","h_11770182_1024.jpg":"1024x683","h_11770182_640.jpg":"640x427","h_11770182_480.jpg":"480x320","h_11770182_340.jpg":"340x227","h_11770182_220.jpg":"220x147","pp_11770182_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770182_1024.jpg":"805x1024","pp_11770182_640.jpg":"503x640","pp_11770182_480.jpg":"377x480","pp_11770182_340.jpg":"267x340","pp_11770182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_11770190_1920.jpg":"1920x1080","k_11770190_1280.jpg":"1280x1280","k_11770190_1024.jpg":"1024x1024","k_11770190_640.jpg":"640x640","k_11770190_480.jpg":"480x480","k_11770190_340.jpg":"340x340","k_11770190_220.jpg":"220x220","o_11770190_1280.jpg":"1280x853","o_11770190_1024.jpg":"1024x682","o_11770190_640.jpg":"640x426","o_11770190_480.jpg":"480x320","o_11770190_340.jpg":"340x226","o_11770190_220.jpg":"220x146","h_11770190_1280.jpg":"1280x854","h_11770190_1024.jpg":"1024x683","h_11770190_640.jpg":"640x427","h_11770190_480.jpg":"480x320","h_11770190_340.jpg":"340x227","h_11770190_220.jpg":"220x147","pp_11770190_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770190_1024.jpg":"805x1024","pp_11770190_640.jpg":"503x640","pp_11770190_480.jpg":"377x480","pp_11770190_340.jpg":"267x340","pp_11770190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2565","hd_11770194_1920.jpg":"1920x1080","k_11770194_1280.jpg":"1280x1280","k_11770194_1024.jpg":"1024x1024","k_11770194_640.jpg":"640x640","k_11770194_480.jpg":"480x480","k_11770194_340.jpg":"340x340","k_11770194_220.jpg":"220x220","o_11770194_1280.jpg":"1280x1710","o_11770194_1024.jpg":"1024x1368","o_11770194_640.jpg":"640x855","o_11770194_480.jpg":"480x641","o_11770194_340.jpg":"340x454","o_11770194_220.jpg":"220x293","h_11770194_1280.jpg":"1280x854","h_11770194_1024.jpg":"1024x683","h_11770194_640.jpg":"640x427","h_11770194_480.jpg":"480x320","h_11770194_340.jpg":"340x227","h_11770194_220.jpg":"220x147","pp_11770194_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770194_1024.jpg":"805x1024","pp_11770194_640.jpg":"503x640","pp_11770194_480.jpg":"377x480","pp_11770194_340.jpg":"267x340","pp_11770194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11770198_1920.jpg":"1920x1080","k_11770198_1280.jpg":"1280x1280","k_11770198_1024.jpg":"1024x1024","k_11770198_640.jpg":"640x640","k_11770198_480.jpg":"480x480","k_11770198_340.jpg":"340x340","k_11770198_220.jpg":"220x220","o_11770198_1280.jpg":"1280x960","o_11770198_1024.jpg":"1024x768","o_11770198_640.jpg":"640x480","o_11770198_480.jpg":"480x360","o_11770198_340.jpg":"340x255","o_11770198_220.jpg":"220x165","h_11770198_1280.jpg":"1280x854","h_11770198_1024.jpg":"1024x683","h_11770198_640.jpg":"640x427","h_11770198_480.jpg":"480x320","h_11770198_340.jpg":"340x227","h_11770198_220.jpg":"220x147","pp_11770198_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770198_1024.jpg":"805x1024","pp_11770198_640.jpg":"503x640","pp_11770198_480.jpg":"377x480","pp_11770198_340.jpg":"267x340","pp_11770198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_11770200_1920.jpg":"1920x1080","k_11770200_1280.jpg":"1280x1280","k_11770200_1024.jpg":"1024x1024","k_11770200_640.jpg":"640x640","k_11770200_480.jpg":"480x480","k_11770200_340.jpg":"340x340","k_11770200_220.jpg":"220x220","o_11770200_1280.jpg":"1280x1706","o_11770200_1024.jpg":"1024x1365","o_11770200_640.jpg":"640x853","o_11770200_480.jpg":"480x640","o_11770200_340.jpg":"340x453","o_11770200_220.jpg":"220x293","h_11770200_1280.jpg":"1280x854","h_11770200_1024.jpg":"1024x683","h_11770200_640.jpg":"640x427","h_11770200_480.jpg":"480x320","h_11770200_340.jpg":"340x227","h_11770200_220.jpg":"220x147","pp_11770200_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770200_1024.jpg":"805x1024","pp_11770200_640.jpg":"503x640","pp_11770200_480.jpg":"377x480","pp_11770200_340.jpg":"267x340","pp_11770200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_11770202_1920.jpg":"1920x1080","k_11770202_1280.jpg":"1280x1280","k_11770202_1024.jpg":"1024x1024","k_11770202_640.jpg":"640x640","k_11770202_480.jpg":"480x480","k_11770202_340.jpg":"340x340","k_11770202_220.jpg":"220x220","o_11770202_1280.jpg":"1280x1920","o_11770202_1024.jpg":"1024x1536","o_11770202_640.jpg":"640x960","o_11770202_480.jpg":"480x720","o_11770202_340.jpg":"340x510","o_11770202_220.jpg":"220x330","h_11770202_1280.jpg":"1280x854","h_11770202_1024.jpg":"1024x683","h_11770202_640.jpg":"640x427","h_11770202_480.jpg":"480x320","h_11770202_340.jpg":"340x227","h_11770202_220.jpg":"220x147","pp_11770202_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770202_1024.jpg":"805x1024","pp_11770202_640.jpg":"503x640","pp_11770202_480.jpg":"377x480","pp_11770202_340.jpg":"267x340","pp_11770202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11770206_1920.jpg":"1920x1080","k_11770206_1280.jpg":"1280x1280","k_11770206_1024.jpg":"1024x1024","k_11770206_640.jpg":"640x640","k_11770206_480.jpg":"480x480","k_11770206_340.jpg":"340x340","k_11770206_220.jpg":"220x220","o_11770206_1280.jpg":"1280x960","o_11770206_1024.jpg":"1024x768","o_11770206_640.jpg":"640x480","o_11770206_480.jpg":"480x360","o_11770206_340.jpg":"340x255","o_11770206_220.jpg":"220x165","h_11770206_1280.jpg":"1280x854","h_11770206_1024.jpg":"1024x683","h_11770206_640.jpg":"640x427","h_11770206_480.jpg":"480x320","h_11770206_340.jpg":"340x227","h_11770206_220.jpg":"220x147","pp_11770206_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770206_1024.jpg":"805x1024","pp_11770206_640.jpg":"503x640","pp_11770206_480.jpg":"377x480","pp_11770206_340.jpg":"267x340","pp_11770206_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_11770208_1920.jpg":"1920x1080","k_11770208_1280.jpg":"1280x1280","k_11770208_1024.jpg":"1024x1024","k_11770208_640.jpg":"640x640","k_11770208_480.jpg":"480x480","k_11770208_340.jpg":"340x340","k_11770208_220.jpg":"220x220","o_11770208_1280.jpg":"1280x1706","o_11770208_1024.jpg":"1024x1365","o_11770208_640.jpg":"640x853","o_11770208_480.jpg":"480x640","o_11770208_340.jpg":"340x453","o_11770208_220.jpg":"220x293","h_11770208_1280.jpg":"1280x854","h_11770208_1024.jpg":"1024x683","h_11770208_640.jpg":"640x427","h_11770208_480.jpg":"480x320","h_11770208_340.jpg":"340x227","h_11770208_220.jpg":"220x147","pp_11770208_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770208_1024.jpg":"805x1024","pp_11770208_640.jpg":"503x640","pp_11770208_480.jpg":"377x480","pp_11770208_340.jpg":"267x340","pp_11770208_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11770230_1920.jpg":"1920x1080","k_11770230_1280.jpg":"1280x1280","k_11770230_1024.jpg":"1024x1024","k_11770230_640.jpg":"640x640","k_11770230_480.jpg":"480x480","k_11770230_340.jpg":"340x340","k_11770230_220.jpg":"220x220","o_11770230_1280.jpg":"1280x960","o_11770230_1024.jpg":"1024x768","o_11770230_640.jpg":"640x480","o_11770230_480.jpg":"480x360","o_11770230_340.jpg":"340x255","o_11770230_220.jpg":"220x165","h_11770230_1280.jpg":"1280x854","h_11770230_1024.jpg":"1024x683","h_11770230_640.jpg":"640x427","h_11770230_480.jpg":"480x320","h_11770230_340.jpg":"340x227","h_11770230_220.jpg":"220x147","pp_11770230_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770230_1024.jpg":"805x1024","pp_11770230_640.jpg":"503x640","pp_11770230_480.jpg":"377x480","pp_11770230_340.jpg":"267x340","pp_11770230_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_11770234_1920.jpg":"1920x1080","k_11770234_1280.jpg":"1280x1280","k_11770234_1024.jpg":"1024x1024","k_11770234_640.jpg":"640x640","k_11770234_480.jpg":"480x480","k_11770234_340.jpg":"340x340","k_11770234_220.jpg":"220x220","o_11770234_1280.jpg":"1280x1706","o_11770234_1024.jpg":"1024x1365","o_11770234_640.jpg":"640x853","o_11770234_480.jpg":"480x640","o_11770234_340.jpg":"340x453","o_11770234_220.jpg":"220x293","h_11770234_1280.jpg":"1280x854","h_11770234_1024.jpg":"1024x683","h_11770234_640.jpg":"640x427","h_11770234_480.jpg":"480x320","h_11770234_340.jpg":"340x227","h_11770234_220.jpg":"220x147","pp_11770234_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770234_1024.jpg":"805x1024","pp_11770234_640.jpg":"503x640","pp_11770234_480.jpg":"377x480","pp_11770234_340.jpg":"267x340","pp_11770234_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_11770248_1920.jpg":"1920x1080","k_11770248_1280.jpg":"1280x1280","k_11770248_1024.jpg":"1024x1024","k_11770248_640.jpg":"640x640","k_11770248_480.jpg":"480x480","k_11770248_340.jpg":"340x340","k_11770248_220.jpg":"220x220","o_11770248_1280.jpg":"1280x854","o_11770248_1024.jpg":"1024x683","o_11770248_640.jpg":"640x427","o_11770248_480.jpg":"480x320","o_11770248_340.jpg":"340x226","o_11770248_220.jpg":"220x146","h_11770248_1280.jpg":"1280x854","h_11770248_1024.jpg":"1024x683","h_11770248_640.jpg":"640x427","h_11770248_480.jpg":"480x320","h_11770248_340.jpg":"340x227","h_11770248_220.jpg":"220x147","pp_11770248_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770248_1024.jpg":"805x1024","pp_11770248_640.jpg":"503x640","pp_11770248_480.jpg":"377x480","pp_11770248_340.jpg":"267x340","pp_11770248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_11770250_1920.jpg":"1920x1080","k_11770250_1280.jpg":"1280x1280","k_11770250_1024.jpg":"1024x1024","k_11770250_640.jpg":"640x640","k_11770250_480.jpg":"480x480","k_11770250_340.jpg":"340x340","k_11770250_220.jpg":"220x220","o_11770250_1280.jpg":"1280x2275","o_11770250_1024.jpg":"1024x1820","o_11770250_640.jpg":"640x1137","o_11770250_480.jpg":"480x853","o_11770250_340.jpg":"340x604","o_11770250_220.jpg":"220x391","h_11770250_1280.jpg":"1280x854","h_11770250_1024.jpg":"1024x683","h_11770250_640.jpg":"640x427","h_11770250_480.jpg":"480x320","h_11770250_340.jpg":"340x227","h_11770250_220.jpg":"220x147","pp_11770250_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770250_1024.jpg":"805x1024","pp_11770250_640.jpg":"503x640","pp_11770250_480.jpg":"377x480","pp_11770250_340.jpg":"267x340","pp_11770250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_11770260_1920.jpg":"1920x1080","k_11770260_1280.jpg":"1280x1280","k_11770260_1024.jpg":"1024x1024","k_11770260_640.jpg":"640x640","k_11770260_480.jpg":"480x480","k_11770260_340.jpg":"340x340","k_11770260_220.jpg":"220x220","o_11770260_1280.jpg":"1280x1918","o_11770260_1024.jpg":"1024x1534","o_11770260_640.jpg":"640x959","o_11770260_480.jpg":"480x719","o_11770260_340.jpg":"340x509","o_11770260_220.jpg":"220x329","h_11770260_1280.jpg":"1280x854","h_11770260_1024.jpg":"1024x683","h_11770260_640.jpg":"640x427","h_11770260_480.jpg":"480x320","h_11770260_340.jpg":"340x227","h_11770260_220.jpg":"220x147","pp_11770260_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770260_1024.jpg":"805x1024","pp_11770260_640.jpg":"503x640","pp_11770260_480.jpg":"377x480","pp_11770260_340.jpg":"267x340","pp_11770260_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x2000","hd_11770262_1920.jpg":"1920x1080","k_11770262_1280.jpg":"1280x1280","k_11770262_1024.jpg":"1024x1024","k_11770262_640.jpg":"640x640","k_11770262_480.jpg":"480x480","k_11770262_340.jpg":"340x340","k_11770262_220.jpg":"220x220","o_11770262_1280.jpg":"1280x1706","o_11770262_1024.jpg":"1024x1365","o_11770262_640.jpg":"640x853","o_11770262_480.jpg":"480x640","o_11770262_340.jpg":"340x453","o_11770262_220.jpg":"220x293","h_11770262_1280.jpg":"1280x854","h_11770262_1024.jpg":"1024x683","h_11770262_640.jpg":"640x427","h_11770262_480.jpg":"480x320","h_11770262_340.jpg":"340x227","h_11770262_220.jpg":"220x147","pp_11770262_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770262_1024.jpg":"805x1024","pp_11770262_640.jpg":"503x640","pp_11770262_480.jpg":"377x480","pp_11770262_340.jpg":"267x340","pp_11770262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_11770264_1920.jpg":"1920x1080","k_11770264_1280.jpg":"1280x1280","k_11770264_1024.jpg":"1024x1024","k_11770264_640.jpg":"640x640","k_11770264_480.jpg":"480x480","k_11770264_340.jpg":"340x340","k_11770264_220.jpg":"220x220","o_11770264_1280.jpg":"1280x1706","o_11770264_1024.jpg":"1024x1365","o_11770264_640.jpg":"640x853","o_11770264_480.jpg":"480x640","o_11770264_340.jpg":"340x453","o_11770264_220.jpg":"220x293","h_11770264_1280.jpg":"1280x854","h_11770264_1024.jpg":"1024x683","h_11770264_640.jpg":"640x427","h_11770264_480.jpg":"480x320","h_11770264_340.jpg":"340x227","h_11770264_220.jpg":"220x147","pp_11770264_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770264_1024.jpg":"805x1024","pp_11770264_640.jpg":"503x640","pp_11770264_480.jpg":"377x480","pp_11770264_340.jpg":"267x340","pp_11770264_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1480x2667","hd_11770266_1920.jpg":"1920x1080","k_11770266_1280.jpg":"1280x1280","k_11770266_1024.jpg":"1024x1024","k_11770266_640.jpg":"640x640","k_11770266_480.jpg":"480x480","k_11770266_340.jpg":"340x340","k_11770266_220.jpg":"220x220","o_11770266_1280.jpg":"1280x2306","o_11770266_1024.jpg":"1024x1845","o_11770266_640.jpg":"640x1153","o_11770266_480.jpg":"480x864","o_11770266_340.jpg":"340x612","o_11770266_220.jpg":"220x396","h_11770266_1280.jpg":"1280x854","h_11770266_1024.jpg":"1024x683","h_11770266_640.jpg":"640x427","h_11770266_480.jpg":"480x320","h_11770266_340.jpg":"340x227","h_11770266_220.jpg":"220x147","pp_11770266_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770266_1024.jpg":"805x1024","pp_11770266_640.jpg":"503x640","pp_11770266_480.jpg":"377x480","pp_11770266_340.jpg":"267x340","pp_11770266_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11770268_1920.jpg":"1920x1080","k_11770268_1280.jpg":"1280x1280","k_11770268_1024.jpg":"1024x1024","k_11770268_640.jpg":"640x640","k_11770268_480.jpg":"480x480","k_11770268_340.jpg":"340x340","k_11770268_220.jpg":"220x220","o_11770268_1280.jpg":"1280x960","o_11770268_1024.jpg":"1024x768","o_11770268_640.jpg":"640x480","o_11770268_480.jpg":"480x360","o_11770268_340.jpg":"340x255","o_11770268_220.jpg":"220x165","h_11770268_1280.jpg":"1280x854","h_11770268_1024.jpg":"1024x683","h_11770268_640.jpg":"640x427","h_11770268_480.jpg":"480x320","h_11770268_340.jpg":"340x227","h_11770268_220.jpg":"220x147","pp_11770268_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770268_1024.jpg":"805x1024","pp_11770268_640.jpg":"503x640","pp_11770268_480.jpg":"377x480","pp_11770268_340.jpg":"267x340","pp_11770268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2579","hd_11770336_1920.jpg":"1920x1080","k_11770336_1280.jpg":"1280x1280","k_11770336_1024.jpg":"1024x1024","k_11770336_640.jpg":"640x640","k_11770336_480.jpg":"480x480","k_11770336_340.jpg":"340x340","k_11770336_220.jpg":"220x220","o_11770336_1280.jpg":"1280x1719","o_11770336_1024.jpg":"1024x1375","o_11770336_640.jpg":"640x859","o_11770336_480.jpg":"480x644","o_11770336_340.jpg":"340x456","o_11770336_220.jpg":"220x295","h_11770336_1280.jpg":"1280x854","h_11770336_1024.jpg":"1024x683","h_11770336_640.jpg":"640x427","h_11770336_480.jpg":"480x320","h_11770336_340.jpg":"340x227","h_11770336_220.jpg":"220x147","pp_11770336_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770336_1024.jpg":"805x1024","pp_11770336_640.jpg":"503x640","pp_11770336_480.jpg":"377x480","pp_11770336_340.jpg":"267x340","pp_11770336_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1357","hd_11770338_1920.jpg":"1920x1080","k_11770338_1280.jpg":"1280x1280","k_11770338_1024.jpg":"1024x1024","k_11770338_640.jpg":"640x640","k_11770338_480.jpg":"480x480","k_11770338_340.jpg":"340x340","k_11770338_220.jpg":"220x220","o_11770338_1280.jpg":"1280x904","o_11770338_1024.jpg":"1024x723","o_11770338_640.jpg":"640x452","o_11770338_480.jpg":"480x339","o_11770338_340.jpg":"340x240","o_11770338_220.jpg":"220x155","h_11770338_1280.jpg":"1280x854","h_11770338_1024.jpg":"1024x683","h_11770338_640.jpg":"640x427","h_11770338_480.jpg":"480x320","h_11770338_340.jpg":"340x227","h_11770338_220.jpg":"220x147","pp_11770338_1280.jpg":"1006x1280","pp_11770338_1024.jpg":"805x1024","pp_11770338_640.jpg":"503x640","pp_11770338_480.jpg":"377x480","pp_11770338_340.jpg":"267x340","pp_11770338_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14937831 Threads: 3 Questions: 3144390187 Slow queries: 7010883 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234847193 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/koja-je-najbolja-pitanje-je-sad-savjetujemo-vas-kako-odabrati-pravu-skosavicu-i-uspjesno-loviti-lignje-1127715 [printLink] => /om/ribolov/koja-je-najbolja-pitanje-je-sad-savjetujemo-vas-kako-odabrati-pravu-skosavicu-i-uspjesno-loviti-lignje-1127715?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633560 [name] => ribolovne tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 13:24:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-tehnike [link] => /tag/ribolovne-tehnike ) [2] => stdClass Object ( [id] => 626505 [name] => ribolovni pribor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-24 14:34:52 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-pribor [link] => /tag/ribolovni-pribor ) [3] => stdClass Object ( [id] => 624303 [name] => lov na lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-30 11:47:25 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-na-lignje [link] => /tag/lov-na-lignje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363568 [name] => Lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje [link] => /tag/lignje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 275037 [name] => lignjolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov [link] => /tag/lignjolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 628126 [name] => varalice za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-14 14:07:44 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-ribolov [link] => /tag/varalice-za-ribolov ) [7] => stdClass Object ( [id] => 287216 [name] => peškafondo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peskafondo [link] => /tag/peskafondo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 647956 [name] => lignjarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-30 17:35:20 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjaric [link] => /tag/lignjaric ) [9] => stdClass Object ( [id] => 647957 [name] => skosavica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-30 17:35:20 [main_article_id] => 0 [alias] => skosavica [link] => /tag/skosavica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne DILEME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koja je najbolja, pitanje je sad: savjetujemo vas kako odabrati pravu skosavicu i uspješno loviti lignje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-06-34-47-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770246.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Škamp-oita je uzela danak [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770246.jpg [title] => Škamp-oita je uzela danak Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770182.jpg [title] => Ballistic Bukva lovi i iz barke ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770190.jpg [title] => Katkad su kontrastne boje dobitna kombinacija ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770194.jpg [title] => Peškafondo u boji je također lovan ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770198.jpg [title] => A mislila je da je kanjac... ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770200.jpg [title] => Iz barke na mrkvu ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770202.jpg [title] => Na teškim se terenima koristi olovnica na kraju sustava ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770206.jpg [title] => Ovako je sve počelo ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770208.jpg [title] => Peškafondo je nasukao i ovu lignju ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770230.jpg [title] => Nije tataki, ali je po danu ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770234.jpg [title] => Peškafondo s dva spojna oka i asimetričnim tijelom ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770248.jpg [title] => Tu ima svega ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770250.jpg [title] => Bloody fish je jedna od DTD kreacija ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770260.jpg [title] => Bloody Fish i Toro u tandemu ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770262.jpg [title] => E da je znati na što je ovo ulovljeno ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770264.jpg [title] => Ova nije stala u kantu ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770266.jpg [title] => Jedna kravata ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770268.jpg [title] => Rapale potpuno različitih boja te su večeri ravnopravno lovile ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770336.jpg [title] => Gamberino je uzeo još jednu ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/11770338.jpg [title] => Klasika malo drukčije dekorirana ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uistinu je malo onih koji ne vole lignje. Frigane na kolutove, pečene na žaru, u rižotu, pa lešo na šporko… Mali je milijun načina na koji se mogu spremati, a gotovo je jednak i broj skosavica koje opet povlače svoje načine na koje se lignje love.

Da, sad će već netko reći da se lignje love na skosavicu pod barkom, panulom i s obale – i da je to sve. No, kad se u to umiješaju proizvođači sa svojim specifičnim skosavicama, tada se sve to jako komplicira, pri čemu gotovo svaka od skosavica zahtijeva vlastitu tehniku.

Istina je da se te tehnike i podtehnike u principu međusobno zapravo vrlo malo razlikuju, ali je isto tako istina da svaki iole savjesniji lignjolovac u pričuvi ima barem dvadesetak različitih modela, upravo zbog toga što se lignja ne baca svaki put na istu skosavicu. I pritom nipošto nije samo boja u igri.

Uz boju igraju površinska tekstura, oblik, balans, ozvučenje, fosforne zone, UV trake, otežanje i cijeli niz sitnica po kojima se jedna skosavica razlikuje od druge.

JAPANSKA POSLA

Premda su sve osnovne tehnike doživjele mnoštvo promjena u odnosu na nekakav pristup od prije dvadesetak godina, obalni je lignjolov u tom smislu najviše izrastao. U usporedbi s običnom prvom Yo-Zurijevom skosavicom koja se pojavila na našem tržištu, sa špigetom na nosu i kockasto iskovanim olovnim tegom na grlu, suvremene skosavice za obalni lov liganja danas imaju toliko inačica da ih je praktički nemoguće nabrojati na jednom ovakvom mjestu.

---

image
Ovako je sve počelo
---

Ipak, osnovi je oblik zadržan, i još je uvijek najčešće korišten. To je oblik popularno nazvan oita, temeljno zamišljen u obliku škampa ili kozice.

U Japanu, odakle oita i potječe, takav oblik varalice radi čuda. Na japansku oitu u Japanu se japanske lignje love kao lude. No, nažalost, na našem moru to se i nije baš događalo kako se očekivalo zbog čega su proizvođači odlučili malo promijeniti dizajn.

Naime, na istočnim morima lignje se uglavnom i hrane rakovima koje ovakav oblik skosavice oponaša, a na našem se moru lignja uglavnom hrani ribom, tako da je u kratkom vremenu od svog prvog pojavljivanja oita dobila oblik i dizajn kakav i danas znamo i prepoznajemo, za naše lignje itekako lovan.

OITE I TRADICIJA

Oite se u obalnom lignjolovu zabacuju u principu što je dalje moguće, te nakon što potonu na lovnu dubinu privlače se obali. To se privlačenje u osnovi obavlja na dva načina.

Prvi je najtradicionalniji. Uz lagano konstantno privlačenje povremeno se trzne ili skosne, čime se lignjama zapravo privlači pažnja. Na ovakav su se način zapravo lignje oduvijek lovile na našoj obali, još prije pojave prvih varalica. Na drveni štapić s krunicom na kraju nadjenula bi se riba, manula, šarun ili cipal, te bi se tako naoružan sustav izbacivao iz ruke i na već opisani način polako privlačio obali.

---

image
Tu ima svega
---

Drugi je način obalnog lova nešto kompliciraniji i zahtijeva malo bolju ribolovnu opremu. Nakon što se skosavica izbaci u lovnu zonu i potone na određenu dubinu, štapom čiji je vrh oboren prema moru, uz lagano namatanje strune na rolu, tri puta se naglo trzne prema sebi, pa se opet sačeka da varalica potone metar-dva.

U ovakvom trzanju, ako je skosavica dobro konstruirana, svaki će put poći u drugom pravcu, što je jednim dijelom posljedica same konstrukcije varalice, a drugim dijelom fizikalnih sila koje nastupaju kad se struna koju je izvio kurenat pokuša naglo ispraviti.

Svi ostali načini privlačenja skosavice tek su izvedenice ovih osnovnih načina, te su kao takvi zapravo samo plod dobrih marketinških kampanja, u kojima se pod krinkom nove boje i lijepe kutije prodaje nešto što već dugo postoji, a što kao novitet obvezno zahtijeva novi pristup, novi pribor, a po mogućnosti i novo prijevozno sredstvo do mjesta lignjolova.

DALEKOMETNI PROJEKTILI

I premda je većina takvih noviteta zapravo već ranije ispričana priča, neke skosavice uistinu zahtijevaju potpuno novi pristup. Jedna od takvih je i DTD-ova skosavica Ballistic Bukva.

---

image
Ballistic Bukva lovi i iz barke
---

Ova skosavica ima promjenjivo težište koje je prije zabačaja potrebno premjestiti u repni dio. To se radi na način da se skosavica primi prstima, tako da joj trbušni dio gleda u dlan, a glava gore, te se kratkim trzajem prema dolje uteg premjesti u repni dio. Nakon zabačaja, potrebno je odmjerenim trzajem štapa težište vratiti u sredinu tijela, nakon čega varalica zauzima standardni lovni položaj.

No, Ballistic Bukva nije oita i ima oblik tijela koji ne oponaša škampa već ribu, zbog čega je zapravo iznimno lovna. Taj klasični mrkvasti oblik je zapravo najlovniji oblik skosavice, ali zbog male težine u obalnom je ribolovu do pojavljivanja Ballistic Bukve oita bila skosavica broj jedan. Zahvaljujući spomenutom promjenjivom otežanju, ova skosavica leti iznimno daleko, zbog čega vrlo uspješno konkurira uobičajenim oita oblicima.

Naravno, u obalnom su lovu nezaobilazne i popularne Rapale skosavice, koje nisu ništa nego wobbleri koji umjesto udica imaju vijenac iglica na repu. A budući da su u vrijeme pojavljivanja ovakvih skosavica na našem tržištu bile dostupne samo Rapaline varalice, ovaj je naziv postao sinonim za sve wobbleraste skosavice bez obzira na proizvođača.

---

image
Rapale potpuno različitih boja te su večeri ravnopravno lovile
---

Princip lova s ovim skosavicama je zapravo vrlo nalik principu lova kakav se primjenjuje kod oita. Skosavica se izbaci te se privlači polako prema obali. S obzirom na oblik i veličinu spojlera, takozvane pakte, malog plastičnog kljuna s donje strane glave, ove skosavice u povlačenju imaju poseban teturavi hod.

Važnu ulogu igra i njezina akcija, što znači da ta skosavica može biti plivajuća, tonuća ili pak neutralnog uzgona. Tako se u skladu s veličinom i oblikom pakte te akcijom svaka od ovih varalica ponaša malo drukčije, što se zapravo ubraja više u klasični spinning nego u eging, kako u posljednje vrijeme većina voli nazivati obalni lignjolov.

GLUHE RECEPTURE

I time bi zapravo do kraja bila iscrpljena tema obalnog lignjolova da nema proizvođača koji svako malo na tržište izbace neki novi model koji se nekom od svojih istaknutih karakteristika razlikuje od svojih prethodnih ili konkurentnih inačica.

Tako su, primjerice, u početku ere skosavica, varalice bile gluhe, bez ikakve akustične komore, samo s malom diskretnom fosfornom točkom na samom kraju iza krunica.

No, suvremene inačice podrazumijevaju i akustične komore u tijelu varalica u kojima se kuglice premještaju pri svakom pomaku skosavice, proizvodeći tako zvuk koji se pod morem koncentrično širi.

---

image
Klasika malo drukčije dekorirana
---

A osim akustičnih komora, varalice su opremljene i fosforescentnim premazima, UV trakicama, te transparentnim oblogama ispod kojih se nalazi fosforno tijelo, zelenkaste, plave ili crvene boje.

Naravno, svaki proizvođač ima i svoju recepturu za dobitnu kombinaciju. Primjerice, u noćima mladog Mjeseca idealno je koristiti skosavice s maksimalno diskretnim crvenim sjajem, koje imaju i UV ornament na boku. Naravno, nigdje ne piše je li ta skosavica jednako lovna u Rovinju ili oko Šolte.

OLOVNICOM NA SIPE

A onda na red dolazi i barka, odnosno lov liganja iz barke.

Dva su osnovna načina kojima se lovi iz barke i to – na sidru ili u kurentu s peškafondom na kraju, te klasičnim skosavicama iznad, te brodom u pokretu, odnosno panulom.

A kako ne bi bilo jednostavno, i ovdje su prste umiješali marketinški gusari.

Dakle, u lovu liganja ispod barke, u mjestu ili laganom driftu, najčešće se koristi peškafondo ili gola olovnica, koja se postavlja na kraj sustava dok su iznad, na kraćim ili dužim pramama, raspoređene dvije do tri skosavice, u pravilu različitih oblika i veličina.

---

image
Katkad su kontrastne boje dobitna kombinacija
---

Nakon što se ulovi više liganja na istu boju i oblik, one nelovne skosavice se skidaju i zamjenjuju lovnima, zbog čega svaki ozbiljniji lignjar mora imati u pričuvi nekoliko šaka skosavica, kako bi mogao ponuditi lignjama svoju pravu dobitnu kombinaciju.

A peškafondo… Da, taj je element uglavnom vezan uz procjenu dubine i jačine strujanja, pa kad lovimo dublje postavlja se teži i veći, a ako lovimo pliće manji i lakši.

Onda su došli peškafondi s dva spojna oka od kojih je jedno na prvoj trećini tijela asimetričnog oblika, koje više nalikuje na jigove za slow pitch nego na peškafonde za lov liganja, s jednom, pa onda i s dvije krunice.

A na teškim terenima punim zadjeva peškafondo se uopće ne stavlja, već se koristi spomenuta gola olovnica, na koju se često objesi sipa, pa se peškafondo unatoč riziku opet ovjesi, nakon čega se izgubi cijeli sustav... i tako unedogled.

No, taj je princip lova bio jako dugo u upotrebi i ribari su se stigli isprofilirati i postaviti neke svoje standarde, tako da je prodaja skosavica opala, pa je na tržište trebalo izbaciti nešto novo. I tako se pojavio tataki.

SKUPE IGRE

Tataki je došao, naravno, iz Japana, gdje je zamišljen kao dnevna tehnika. Princip lova je jednostavan ako imate potrebnu opremu za koju vam je u principu potrebno izdvojiti gotovo pola prosječnih mjesečnih primanja. Na kraju predveza se nalazi olovnica od 150 grama iznad koje su postavljene male mekane silikonske skosavice.

---

image
Nije tataki, ali je po danu
---

Osnova je upredenica, rola skupa, profilom adekvatna naporima tehnike, a štap također poseban, dovoljno elastičan da može odraditi sve što tehnika zahtijeva i dovoljno snažan da može podnijeti ludovanje sa 150-gramskom olovnicom.

Dakle, nakon što se sustav spusti u donju točku lovne zone, štap se naglo pokreće gore-dolje kao da ga se okomitim udaranjem pokušava slomiti. Nakon desetak takvih pokreta štap se umiri, pa se sporim podizanjem štapa prema gore sustav podiže do gornje mrtve točke, nakon čega se dio strune namota, tako da sustav sa štapom čiji je vrh oboren prema dolje dospije u novu poziciju, tek malo iznad maloprije pretraženoga vodenog stupca.

Skosavice su balansirane tako da odmah po zaustavljanju štapa zauzimaju vodoravan položaj – i to je trenutak u kojem lignja napada.

U skladu s tehnikom, i skosavice su dobile naziv tataki, kao i sva ostala oprema, s tim da se taj izraz sada korist za sve mekane skosavice, pa i one koje tu tehniku nikada nisu i nikada neće ni vidjeti.

EGING IZ BARKE

Panula za lignje je stara koliko i sve ostale panule i tu nema puno mudrosti. Uz minimalno ili nikakvo opterećenje za barkom se pri minimalnoj brzini od 0,5 do 1,2 čvora povlači varalica, najčešće spomenuta Rapala, no u posljednje vrijeme sve češće i oita, pri čemu su se najlovniji oitama pokazali oni najveći i većini ribolovac najružniji modeli.

Naravno, postoje i teški nepovoljni sustavi, ali to već spada u osobne izbore.

---

image
Peškafondo u boji je također lovan
---

Posebno je zanimljiv lov u jakom kurentu kada se iz barke gotovo do dna puštaju oite koje se onda, nakon što vjetar i kurenat napnu sustav, postepeno podižu do barke.

A najsuvremeniji pristup podrazumijeva lov iz barke, u kojem se skosavice zabacuju prema obali. Princip lova je identičan klasičnom egingu s obale samo što se sada obavlja iz barke. Lovna zona je u ovoj tehnici u pravilu onaj pojas koji se nalazi odmah iza dometa najdalekometnijih skosavica u obalnom lignjolovu. I ova je tehnika kao i tataki dnevna.

UVIJEK U TRENDU

Lignjolovci su, baš kao i ribolovci, vrlo ćudljivi i specifični, pa će vam svaki od njih pričati o svojoj omiljenoj tehnici kao o jedinoj lovnoj. Naravno, ako ga uopće privolite da o tome govori, pri čemu će isticati možda tek dvije skosavice koje love. A kad bi vam dopustio da zavirite u njegovu torbu, tamo biste našli cijelu hrpu najraznovrsnijih modela.

Ne treba posebno naglašavati da veći broj lignjolovaca prati trendove i u skladu s tim uvijek kupuje najnovije modele, često i one retro, koje nabavlja nekakvim tajnim kanalima za koje je eBay mala beba.

Pa sad, kada se idući put zapitate koja je skosavica najbolja za lov liganja, dobro razmislite, ustanovit ćete da vam za lov zapravo trebaju svi raspoloživi modeli. Naravno, kad ima liganja dovoljne su vam dvije skosavice i jedan peškafondo, no kad ih nema malo vam je cijeli Japan.

---

image
E da je znati na što je ovo ulovljeno
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Škamp-oita je uzela danak

Ballistic Bukva lovi i iz barke

Katkad su kontrastne boje dobitna kombinacija

Peškafondo u boji je također lovan

A mislila je da je kanjac...

Iz barke na mrkvu

Na teškim se terenima koristi olovnica na kraju sustava

Ovako je sve počelo

Peškafondo je nasukao i ovu lignju

Nije tataki, ali je po danu

Peškafondo s dva spojna oka i asimetričnim tijelom

Tu ima svega

Bloody fish je jedna od DTD kreacija

Bloody Fish i Toro u tandemu

E da je znati na što je ovo ulovljeno

Ova nije stala u kantu

Jedna kravata

Rapale potpuno različitih boja te su večeri ravnopravno lovile

Gamberino je uzeo još jednu

Klasika malo drukčije dekorirana
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/koja-je-najbolja-pitanje-je-sad-savjetujemo-vas-kako-odabrati-pravu-skosavicu-i-uspjesno-loviti-lignje-1127715 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=799b0b4bc4c782664e49f7b94079a0ea11453a8e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koja+je+najbolja%2C+pitanje+je+sad%3A+savjetujemo+vas+kako+odabrati+pravu+skosavicu+i+uspje%C5%A1no+loviti+lignje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkoja-je-najbolja-pitanje-je-sad-savjetujemo-vas-kako-odabrati-pravu-skosavicu-i-uspjesno-loviti-lignje-1127715 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkoja-je-najbolja-pitanje-je-sad-savjetujemo-vas-kako-odabrati-pravu-skosavicu-i-uspjesno-loviti-lignje-1127715 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne DILEME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ribolovne DILEMEKoja je najbolja, pitanje je sad: savjetujemo vas kako odabrati pravu skosavicu i uspješno loviti lignje

Piše Boris Bulić
27. rujna 2019. - 09:12

Uistinu je malo onih koji ne vole lignje. Frigane na kolutove, pečene na žaru, u rižotu, pa lešo na šporko… Mali je milijun načina na koji se mogu spremati, a gotovo je jednak i broj skosavica koje opet povlače svoje načine na koje se lignje love.

Da, sad će već netko reći da se lignje love na skosavicu pod barkom, panulom i s obale – i da je to sve. No, kad se u to umiješaju proizvođači sa svojim specifičnim skosavicama, tada se sve to jako komplicira, pri čemu gotovo svaka od skosavica zahtijeva vlastitu tehniku.

Istina je da se te tehnike i podtehnike u principu međusobno zapravo vrlo malo razlikuju, ali je isto tako istina da svaki iole savjesniji lignjolovac u pričuvi ima barem dvadesetak različitih modela, upravo zbog toga što se lignja ne baca svaki put na istu ...

12. svibanj 2024 08:34