StoryEditorOCM

big gameI tune padaju na visoku petu: slovenski poduzetnik Sašo Apostolovski, vlasnik lanca trgovina Mass prvi je put nastupio u Rogoznici i odmah slavio

Piše Sandra Barčot
18. kolovoza 2019. - 22:35

​Premda se barem jednom godišnje, uglavnom u zimskim mjesecima, Sašo Apostolovski otisne put daleke i toplije Costa Rice, dogodine će imati još jedan razlog više da ne propusti let do te države Srednje Amerike. Naime, taj poduzetnik iz Ljubljane i veliki zaljubljenik u big game ribolov ove je godine prvi put došao na međunarodno izlučno nadmetanje u toj zahtjevnoj disciplini –Tuna Fever Rogoznica 2019., i odmah slavio!

Time je, uz vječni naslov pobjednika petog izdanja nadmetanja, koje je u rogozničkom akvatoriju okupilo 30 posada s 200 sudionika iz deset zemalja, zaslužio i vizu za odlazak upravo u Costa Ricu, gdje će dogodine u travnju štapove ukrstiti najbolji svjetski biggejmaši.

Skraćeni lov

I sada je Sašo, koji inače ima uspjeha na brojnim nadmetanjima i redovito se penje na postolje, zajedno s posadom svoga tima Big game fishing club Mass rogozničku rivu napustio prepunih ruku. Prvo je primio pozivnicu za Costa Ricu od Borisa Županovića, predsjednika splitskog kluba Big game Croatia, organizatora ove sportsko-turističke manifestacije, inače i prvog big game izbornika.

Potom mu je Županović, zajedno s predstavnikom Meridan projekta Goranom Šapićem, uručio i ček od 25 tisuća kuna za najbolju ekipu, dok im je načelnica Rogoznice Sandra Jakelić predala zlatne kolajne i dva pokala, jedan za njihovu vitrinu i, onaj veći, prijelazni.

– Hvala prvo mojim momcima Andreju Brodniku, Boštjanu Lebenu, Mladenu Čeru i Romanu Uršiću, koji su zadnjeg ribolovnog dana isplovili po velikoj tramuntani, zbog koje su suci Goran Baranović i Tonči Luketa morali skratiti lovno vrijeme za tri sata. No, nasmiješila nam se sreća, premda ja kao vrhunski sportaš (rekorder u bivšoj državi u skoku u vis, op.a.​) uvijek idem na prvo mjesto, na postolje.

Imali smo, naime, odmah double strike, dvije tune na štapu. Jednu smo izvadili na krmu, a drugu snimili i po sustavu catch and release bodovali. To nam je bilo dovoljno za slavlje – referira nam 56-godišnji Slovenac, kojeg ženski spol više prepoznaje kao meštra od postoli, vlasnika lanca trgovina obuće Mass.

Vječne teme

No, nerado govori o svom poslovnom uspjehu, draže mu je komentiranje ribolovnih podviga u big gameu, gdje je već knjižio pobjedu u Komiži 2014. Godinu prije trijumfirali su u Jezerima, u Poreču bili drugi i dvaput treći, u Komiži isto dvaput treći... Voli more, pa ga se često za kormilom njegova Pičuljana, koji drži u Rabu, može vidjeti u akvatoriju Palagruže i Jabuke, gdje lovi mole i okane, a lignjolov je ono što ga smiruje.

Pa ako želite s njim u ćakulu, onda za temu morate izabrati nešto iz biggejmaškog miljea – debljina predveza, vrsta štapa, brumavanje, kako pronaći tune prije drugih, kako ih prevariti i namamiti baš na svoju udicu...

Puno je tu tajni i izazova, a te izazove, bolje reći adrenalin, iz godine u godinu bira sve veći broj ribolovaca, biggejmaša kako im tepaju, pa ih je sve više na natjecanjima diljem Jadrana. Srećom se i stok tune oporavio, a lijepa je vijest i da se dogodine povećava broj dopuštenih dana za ribolov na tune po sustavu ulovi i pusti, a raste i kvota izlova tune.

Top-ponuda

Big game ima velike mogućnosti i savršene uvjete da sutra bude top turistička ponuda na Jadranu gostima dubljeg džepa. Kako raste broj zaljubljenika u ovu vrstu ribolova, tako raste i flota za ugošćavanje toga tipa gostiju. Jer, ne nudite im samo izlet brodom na pučinu, već i nadmudrivanje s morskim krasoticama iz plavih dubina – govori nam Boris Županović, idejni začetnik i realizator ove manifestacije.

Premda to zvuči poetično, Županović je vrlo realan i pravi vizionar, pa se uz tri ribolovna dana sudionicima i brojnim turistima nude brojni zabavni sadržaji. Od četiri koncertne večeri popularnih izvođača na rogozničkoj rivi, do ribolova za djecu little game, sajma autohtonih proizvoda, sve do slike koja se pamti i dijeli.

Naime, svake večeri nakon što se natjecateljska flota vrati s mora i ribolovci fotografiraju sa svojim plijenom, organizatori to omoguće i svim okupljenim gostima. A tko to od njihovih poznanika može imati tako dobru sliku s ljetovanja – fotku uz morsku grdosiju težu od 50 kilograma. Uspomena je to za cijeli život, jer velika većina ima priliku vidjeti tunu jedino u – konzervi!

REZULTATI – Tuna Fever Rogoznica 2019.

1. Big game fishing club Mass, kapetan Sašo Apostolovski, posada: Andrej Brodnik, Boštjan Leben, Mladen Čeru i Roman Uršić, ukupno 1462 boda
2. Taboo team, kapetan Valentino Vujasin (Ivan Klisović, Mladen Ercegović, Zoran Spasić i gost Željan Milošević), 975 bodova, ali i slava zbog najteže ulovljene tune od 62,8 kg
3. Tajna veza, kapetan Gordan Pintar (Ivan Perić, najmlađa natjecateljica 12-godišnja Leu Ostoić, te Marko Đerek i Jozo Jukić), 622,2 boda
4. Tragos, kapetan Vinko Marušić (566,2 boda)
5. Mala Mirca, kapetan Nikola Vujčić (355,6 bodova)
6. Gladiatora, najmlađi kapetan Andi Županović (333,2 boda)

LITTLE GAME OPET DJEVOJČICI

I ove godine, u sklopu sada već petog natjecanja Tuna Fever Rogoznica, na more su se otisnula i djeca, uzrasta od 8 do 15 godina, njih 39, od čega, čak, 21 djevojčica!

Pa su cure opet pokazale kako imaju više sreće u ribolovu, jer je i ovaj put slavila djevojčica – nakon lanjskog trijumfa gošće iz Rusije, pobijedila je 12-godišnja Lucija Medić iz Rogoznice. Ona je od osam ukupno ulovljenih riba, imala na udici čak dvije, špara i kanjca težine 55 grama.

Srebrni je bio njezin razredni kolega Antonio Mijalić. Njegov trofej bila je ​pirka od 45 grama, dok je treće mjesto pripalo 11-godišnjoj Mariji Vlajić. Svi maleni ribolovci, bez obzira na ulov, nagrađeni su medaljama, a troje prvoplasiranih i vrijednim nagradama sponzora.

25. travanj 2024 08:14