StoryEditorOCM

pogledajte snimkuI one su kanibali! Poznati podvodni ribolovac blizu Sevida snimio neobično ponašanje hobotnica

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
4. rujna 2023. - 11:51

Još jednom nam se javio Viktor Amos Belin koji je roneći u blizini otočića Sevida naišao na prizor koji se ne viđa baš svakoga dana.

Viktor je roneći naišao na dvije hobotnice koje su se ponašale, pa mogli bismo reći, pomalo neuobičajeno ili pak sasvim čudno.

Evo što nam je Viktor reko o tom svom nalazu:

- Prije nekoliko dana smo moj prijatelj Nikola Bešker i ja išli roniti od Rogoznice prema Splitu.

Na jednome otočiću blizu Sevida, točnije na vanjskoj strani hridi Vela Mujica, smo pronašli, to jest, Nikola je meni dojavio, da s njim idem nešto pogledati. Kaže, dođi snimit dvi hobe u sadržaju za odrasle – priča nam Viktor.

- I kada smo ih našli, stvarno su bile jedna na drugoj, ali nam se učinilo da nisu pokazivale nikakvu agresiju, nego da su laganini bile u svome nekom điru, da to tako nazovem.

Bile su veličine od pola kila do nekih  70 dkg, maksimalno.

Dubina je bila oko tri i pol metra, a sve se to zbivalo u jutro, u 9:45  sati.  

Snimio sam ih kamerom i nastavili smo dalje roniti.

Iako su mi neki rekli da su se borile za teritorij i da će jedna pojesti drugu, meni to nije tako izgledalo, ponajprije zato jer su više-manje bile iste po veličini, praktički djeca – rekao nam je Viktor.

I premda je Viktorovom prijatelju Nikoli ta interakcija dvaju hobotnica očito nalikovala na parenje, prije je riječ o pokušaju predacije, odnosno napadu jedne hobotnice na drugu.

Naime, kod parenja hobotnica, najčešće ženka bude u rupi, a mužjak van, dok je u ovom slučaju bilo obrnuto.

Inače je kanibalizam kod hobotnica dosta česta pojava jer su hobotnice vrlo teritorijalne.

Dok je kod liganja, primjerice, razina pohrane energije evolucijski prenesena s jedinke na jato, a zbog čega jedna drugu napadaju tek kad ponestane hrane, hobotnice će često, kada se nađu dovoljno blizu, jedna drugu napasti i pokušati ubiti i to samo radi očuvanja teritorija.

No često se na uskom području može naići na više jedinki koje u veličini jako variraju i oko kojih se nalazi dosta ostataka hrane, a što navodi na zaključak da do kanibalizma ne dolazi dok su site.

Isto se tako na hranom siromašnim terenima mogu pronaći u istoj rupi dvije manje hobotnice od kojih često ona snažnija jede onu manju.

A susret hobotnica koje je Viktor snimio možete vidjeti ovdje.

28. travanj 2024 05:19