stdClass Object ( [id] => 1153869 [title] => Tako su sitne, a toliko bitne: doznajte sve o kopčama za udičarske alate [alias] => doznajte-sve-o-kopcama-za-udicarske-alate [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Kada je dva dijela udičarskog pribora potrebno što lakše i brže sastaviti, odnosno rastaviti, za njihovo povezivanje najbolje rješenje je – kopča.

Da bi tu ulogu uspješno obavila, kopča mora biti jaka i sigurna, što jednostavnija za rukovanje, ali i težinom te oblikom prilagođena priboru kako ne bi negativno utjecala na ponašanje dijelova koje spaja. Većina tih zahtjeva međusobno se isključuje, pa zato nema univerzalne kopče, nego puno različitih, više ili manje ograničene namjene.

Zbunjujuća brojnost

Veliki broj oblika i još više njihovih varijanti prati i veliki broj naziva za iste kopče, ali i istih imena za različite vrste kopči, što s neujednačenim načinom obilježavanja veličina kopči sve skupa i iskusnim ribolovcima znatno otežava posao odabira i pribavljanja najprikladnije kopče. Namjena ovog teksta je barem malo olakšati taj posao.

Nemoguće je nabrojiti sve vrste i podvrste kopči, ali sve se one mogu podijeliti u nekoliko skupina, prema namjeni i konstrukciji. Tako ima kopči koje su prikladne gotovo isključivo za brzu montažu priveza parangala, kopči za sastavljanje tataki i ostalih pribora namijenjenih lovu liganja i sipa...

Nemoguće je sve to nabrojiti, a teško ih je i razvrstati u nekoliko osnovnih skupina prema konstrukciji i namjeni. Prema namjeni je najlakše razvrstati kopče koje su prikladne gotovo isključivo za brzu montažu priveza parangala, jer ih nema puno vrsta, a zatim nešto veću skupinu kopči za sastavljanje tataki i ostalih pribora namijenjenih lovu liganja i sipa...

Veću od tih skupina čine kopče koje ne izazivaju šijavanje, zanošenje mamca tijekom povlačenja pribora, zbog čega se ponajprije rabe za sastavljanje alata koji se potežu, pribora za panulu i spinning. Takve kopče su u pravilu uzdužno sasvim ili gotovo simetrične. Međutim, čak i takve mogu omesti rad mamca.

Uzrok tome je oblik njihovih krajeva, mjesta gdje se spajaju s ostalim priborom. Naime, krivine krajeva mogu biti raznih oblika. Za montažu struna i olovnica, njihov je oblik nevažan, ali vrlo je bitan za montažu varalica, osobito teturavaca.

Za to su dobre samo kopče s posve uzdužno simetričnim krajevima, pravilnog trokutastog ili polukružnog oblika. Jedino će takve krivine varalice držati u osi strune. U protivnom, varalici će se poremetiti vibracija i ona će vući u stranu ili se čak izvrnuti na bok ili leđa pri bržem povlačenju.

---

image
Neke od najčešće rabljenih vrsta kopči
---

Jednodijelne i dvodijelne

Po konstrukciji, kopče se dijele u dvije osnovne skupine. Prvu čine jednodijelne, kopče izrađene savijanjem samo jednog komada čelične ili inoks žice, a u drugoj, znatno manjoj, dvodijelne su kopče.

Najrašireniji model kopče na svijetu je inter lock, poznat i pod imenom lock snap. Razlog tome nije kvaliteta, nego jednostavnost rukovanja i niska cijena. Riječ je o dvodijelnoj kopči sastavljenoj od ovalno savijene žice zatvorene komadom limene prevlake.

Osim male nosivosti s obzirom na veličinu, mana joj je i sklonost samootvaranju, posebno podvrste koja nema zavrnute krajeve žice. Međutim, zavrnuti krajevi su česta mjesta zapinjanja strune i vodenog raslinja.

Ovakve kopče dopuštaju dobru pokretljivost pribora koji povezuju, osobito modeli s nejednako širokim krajevima. Rabe se u lakom ribolovu, za pribore snage do 15 – 20 libri (7 – 9 kg).

Jednostavnija od prethodne je dvodijelna kopča poznata pod imenom safety snap. Čini je ovalno savijena žica smještena u spljoštenoj pokretnoj cjevčici koja učinkovito zatvara razmak između krajeva žice. Ova je kopča znatno pouzdanija od prethodne, pa se rabi za pribore do 30 libri. Zbog potpune simetričnosti odlična je za vezivanje varalica.

---

image
Varijanta safety kopče za varalice
---

Kada umjesto cjevčice ovalno savijenu žicu obujmljuje šuplja olovna kugla, kopča se zove leader snap. Služi za spajanje strune i varalice koju je potrebno dodatno otežati. Od dvodijelnih treba spomenuti još i ring snap, kopču s prstenastim kliznim osiguračem. Vrlo je pouzdana jer se nikad neće nenamjerno otvoriti.

Jednodijelne su čvršće

​Mana svih dvodijelnih kopči je što brže od jednodijelnih hrđaju i zbog toga slabe, pa ih češće treba mijenjati. Osim toga, kopče izrađene od samo jednog komada žice neusporedivo su čvršće od dvodijelnih, a i manja im je mogućnost otvaranja kad pribor s kojim su povezane zapne za prepreku. Zato se jednodijelne sve više rabe, a i više ih je vrsta. Evo najčešće rabljenih.

Kopča poznata kao hook snap, fast snap i snap link vrlo lako i brzo se otvara i gotovo je simetričnog oblika. Ima srednje dobru nosivost u odnosu na debljinu žice od koje je izrađena, pa se rabi i za srednje teške pribore. Sve više je u upotrebi. Na kančanici služi za postavljanje olovnice, a na panuli za spajanje osnovne strune sa završnjakom, te za nošenje varalice jer ne izaziva šijavanje.

Kao duo lock i fastlock poznata je kopča s dvostrukim pregibom žice čiji se kukičasti krajevi kače za osnove suprotnih kukica. Vrlo je sigurna i, u odnosu na svoje dimenzije, jaka. Koristi se za kompletiranje pribora snage do 150 libri. Mala težina joj omogućava primjenu i na osjetljivim priborima.

---

image
Duo lock kopča posebno je dobra za varaličarenje
---

Lakoća dvostrukog otvaranja i široki lukovi pregiba omogućuju slobodni rad pribora koji povezuje, pa je zbog toga, ali i zato što ne uzrokuje šijavanje, ova kopča iznimno pogodna za montažu svih vrsta varalica. Nedostatak joj je što postoji mogućnost zapinjanja strune za njezine kukice.

Cross lock snap nalikuje duo lock kopči, ali joj se kukice kače jedna uz drugu. To je najčvršća kopča s obzirom na veličinu i težinu. Ne izaziva šijavanje, a i trajnost joj je vrlo dobra. Zbog svega toga je prikladna za većinu kombinacija svih vrsta udičarskih pribora. Osobito je rado postavljaju na najteže sportske alate jer se prave do nosivosti od 200 libri.

---

image
Verzija cross lock kopče
---

Trostruki pregib

Samo trostrukim pregibom žice pravi se kopča McMahon, poznata i kao hawain snap. Ona nema oštrih krajeva za koje može zapeti struna. Izrađuje se za nosivosti do 150 libri. Posebno je pogodna za vezivanje debljih struna, a njezina nešto veća debljina rezultira i većom težinom, pa ne odgovara najbolje za primjenu na osjetljivim sistemima. Zbog potpune simetričnosti prikladna je za izradu panule i spinning pribora. Vrlo je trajna i pouzdana, a nedostatak joj je potreba velike snage za maksimalno otvaranje.

---

image
McMahon kopča
---

Znatno lakše se otvara ta poboljšana kopča, poznata i kao speed clip. Za razliku od izvornika, od kojeg je jača, poboljšana nije ravna, nego su joj krajevi međusobno pod kutom od 90 stupnjeva. Pravi se za nosivosti do 200 libri.

Jedna od prvih verzija kopči, italian snap, koju naši slatkovodni ribolovci nazivaju zozoni, namijenjena je za kompletiranje svih vrsta lakših sistema, do jačine od 15 – 20 libri. Varaličari je rado rabe za postavljanje mekanih varalica. Dosta je sigurna i ne uzrokuje šijavanje pribora pri potezanju.

---

image
Italian kopča
---

Za razliku od prethodne, cross lock snap je ekstremno jaka kopča s obzirom na promjer žice od koje je izrađena. Uz to, trajnost joj je vrlo dobra. Oba kraja, koja se kače jedan uz drugi, mogu joj se otvoriti. Zbog svega toga ta je kopča prikladna za većinu kombinacija svih vrsta udičarskih pribora.

Osobito je rado koriste za lov najborbenijih riba te postavljaju na najteže sportske alate, jer se prave do nosivosti od 200 libri. Mana joj je što se teško provlači kroz manje prstene udica, odnosno varalica. Pri njezinu zatvaranju pažljivo treba provjeriti jesu li oba kraja dobro zakačena.

Praktični oblik kuke

Vrlo je jaka i vrlo kompaktna kopča breakaway spin snap, nalik spajalici za papir, koju neki nazivaju fastlink snap. Zbog oblika ona ne zapinje za strunu pribora ni za morsko raslinje. Najbolje je rješenje za spajanja surfcasting pribora. Ne šijava pa je odlična za spajanje varalica, ali se otežano montira na popere i teturavce s udubljenim vezištem. Pri montaži treba je što manje otvarati jer se dosta lako deformira.

---

image
Breakaway spin kopča teže se montira na udubljena vezišta
---

Sve brojniju podskupinu jednodijelnih čine tzv. otvorene, kopče oblika kuke, koje se posebno brzo i lako montiraju. Prednost im je što im se dijelovi pri montaži i demontaži ne savijaju, ili vrlo malo, zbog čega se deforniraju samo tijekom lova, pa su trajnije od svih prethodno opisanih kopči istih debljina žice.

Kopče oblika kuke proizvode se s krivinom najraznijih oblika i dimenzija u odnosu na dužinu. Najrasprostranjenija je McMahon easy clip snap. Jednostavne je konstrukcije, ali nije osobito sigurna jer pri povlačenju može zapeti za prepreku i otvoriti se.

---

image
McMahon easy clip kopča idealna je za brzu zamjenu olovnice na kančanici
---

Najpouzdanije ovakve kopče, s kojih se nikako ne može nenamjerno skinuti zakačeni pribor, jest corkscrew snap, koja nalikuje vadičepu, po čemu je dobila ime. Spirala joj ima pola do tri voja, kružnice, što joj određuje stupanj sigurnosti, ali i brzinu montaže.

---

image
Corkscrew kopča je jaka koliko i žica od koje je izrađena
---

Proizvodi se u vrlo širokom rasponu dimenzija, do nosivosti od čak 600 libri, pa se koristi za kompletiranja od vrlo lakih varaličarskih do vertical jigging, big game i ostalih ekstremno teških pribora.

​Drži bez čvora

Kopča not a knot, poznata i kao wrapping snap, posve je specifična jer omogućuje spajanje strune s ostatkom pribora bez vezivanja čvora. Struna se kači za njezinu kukicu i omotava oko tijela tako da trenjem drži kopču.

---

image
Not a knot kopča traži malo više rada pri montaži
---

Posebno je dobra za spajanje višenitki koje se teško vezuju. Nedostatak joj je što je za svaku izmjenu potrebno ponoviti postupak spajanja strune. Proizvodi se i za srednje teške pribore.

---

PROVJERA NOSIVOSTI


Nosivost je jedna od najvažnijih osobina kopče. Kako ne bi bila najslabija točka pribora, pravilo je da kopča mora imati dvostruku nosivost strune na koju je montirana. Nažalost, ima proizvođača koji ne navode nosivosti svojih vrtilica. Kako bi se dobila informacija o nosivosti, dobro je prije upotrebe jednu kopču iz pakiranja žrtvovati za testiranje.

Test se može obaviti s vagom s kukom za vješanje. Međutim, to nije nužno potrebno. Dovoljno je koristiti kopču čija je žica barem iste debljine kao i struna s kojom se spaja, jer je žica, ma od čega bila, uvijek jača od bilo koje strune iste debljine. Osim toga, takvim se postupkom izbjegava mogućnost da tanka žica poput sječiva prereže strunu.

---

---

SLAGANJE VRTILICE


Gotovo sve vrste kopči mogu činiti sastavni dio vrtilice. Prednost takvog rješenja je smanjena težina, a nedostatak smanjena pokretljivost kombinacije kopča - vrtilica.

---

---

image
Ring snap s integriranom vrtilicom
---

---

image
Leader, otežana kopča
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ribolovni pribor 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-16 22:13:35 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-27 10:17:16 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-12-27 10:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 139 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031098.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031100.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031102.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031104.png","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031106.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031108.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031110.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031112.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031114.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031116.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031118.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031120.png","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031122.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20031160.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Razne kop\u010de razli\u010dito utje\u010du na akciju varalica","Duo lock <\/em>kop\u010da posebno je dobra za varali\u010darenje","Varijanta safety <\/em>kop\u010de za varalice","Neke od naj\u010de\u0161\u0107e rabljenih vrsta kop\u010di","Not a knot<\/em> kop\u010da tra\u017ei malo vi\u0161e rada pri monta\u017ei","Corkscrew<\/em> kop\u010da je jaka koliko i \u017eica od koje je izra\u0111ena","Ring snap<\/em> s integriranom vrtilicom","Leader<\/em>, ote\u017eana kop\u010da","McMahon<\/em> kop\u010da","Breakaway spin<\/em> kop\u010da te\u017ee se montira na udubljena vezi\u0161ta","Italian<\/em> kop\u010da","Verzija cross lock<\/em> kop\u010de","McMahon easy clip<\/em> kop\u010da idealna je za brzu zamjenu olovnice na kan\u010danici","Breakaway spin<\/em> kop\u010da"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_20031098_1920.jpg":"1920x1080","k_20031098_1280.jpg":"1280x1280","k_20031098_1024.jpg":"1024x1024","k_20031098_640.jpg":"640x640","k_20031098_480.jpg":"480x480","k_20031098_340.jpg":"340x340","k_20031098_220.jpg":"220x220","o_20031098_1280.jpg":"1280x960","o_20031098_1024.jpg":"1024x768","o_20031098_640.jpg":"640x480","o_20031098_480.jpg":"480x360","o_20031098_340.jpg":"340x255","o_20031098_220.jpg":"220x165","h_20031098_1280.jpg":"1280x854","h_20031098_1024.jpg":"1024x683","h_20031098_640.jpg":"640x427","h_20031098_480.jpg":"480x320","h_20031098_340.jpg":"340x227","h_20031098_220.jpg":"220x147","pp_20031098_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031098_1024.jpg":"805x1024","pp_20031098_640.jpg":"503x640","pp_20031098_480.jpg":"377x480","pp_20031098_340.jpg":"267x340","pp_20031098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_20031100_1920.jpg":"1920x1080","k_20031100_1280.jpg":"1280x1280","k_20031100_1024.jpg":"1024x1024","k_20031100_640.jpg":"640x640","k_20031100_480.jpg":"480x480","k_20031100_340.jpg":"340x340","k_20031100_220.jpg":"220x220","o_20031100_1280.jpg":"1280x1280","o_20031100_1024.jpg":"1024x1024","o_20031100_640.jpg":"640x640","o_20031100_480.jpg":"480x480","o_20031100_340.jpg":"340x340","o_20031100_220.jpg":"220x220","h_20031100_1280.jpg":"1280x854","h_20031100_1024.jpg":"1024x683","h_20031100_640.jpg":"640x427","h_20031100_480.jpg":"480x320","h_20031100_340.jpg":"340x227","h_20031100_220.jpg":"220x147","pp_20031100_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031100_1024.jpg":"805x1024","pp_20031100_640.jpg":"503x640","pp_20031100_480.jpg":"377x480","pp_20031100_340.jpg":"267x340","pp_20031100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1441","hd_20031102_1920.jpg":"1920x1080","k_20031102_1280.jpg":"1280x1280","k_20031102_1024.jpg":"1024x1024","k_20031102_640.jpg":"640x640","k_20031102_480.jpg":"480x480","k_20031102_340.jpg":"340x340","k_20031102_220.jpg":"220x220","o_20031102_1280.jpg":"1280x960","o_20031102_1024.jpg":"1024x768","o_20031102_640.jpg":"640x480","o_20031102_480.jpg":"480x360","o_20031102_340.jpg":"340x255","o_20031102_220.jpg":"220x165","h_20031102_1280.jpg":"1280x854","h_20031102_1024.jpg":"1024x683","h_20031102_640.jpg":"640x427","h_20031102_480.jpg":"480x320","h_20031102_340.jpg":"340x227","h_20031102_220.jpg":"220x147","pp_20031102_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031102_1024.jpg":"805x1024","pp_20031102_640.jpg":"503x640","pp_20031102_480.jpg":"377x480","pp_20031102_340.jpg":"267x340","pp_20031102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"2550x1235","hd_20031104_1920.png":"1920x1080","k_20031104_1280.png":"1280x1280","k_20031104_1024.png":"1024x1024","k_20031104_640.png":"640x640","k_20031104_480.png":"480x480","k_20031104_340.png":"340x340","k_20031104_220.png":"220x220","o_20031104_1280.png":"1280x619","o_20031104_1024.png":"1024x495","o_20031104_640.png":"640x309","o_20031104_480.png":"480x232","o_20031104_340.png":"340x164","o_20031104_220.png":"220x106","h_20031104_1280.png":"1280x854","h_20031104_1024.png":"1024x683","h_20031104_640.png":"640x427","h_20031104_480.png":"480x320","h_20031104_340.png":"340x227","h_20031104_220.png":"220x147","pp_20031104_1280.png":"1006x1280","pp_20031104_1024.png":"805x1024","pp_20031104_640.png":"503x640","pp_20031104_480.png":"377x480","pp_20031104_340.png":"267x340","pp_20031104_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20031106_1920.jpg":"1920x1080","k_20031106_1280.jpg":"1280x1280","k_20031106_1024.jpg":"1024x1024","k_20031106_640.jpg":"640x640","k_20031106_480.jpg":"480x480","k_20031106_340.jpg":"340x340","k_20031106_220.jpg":"220x220","o_20031106_1280.jpg":"1280x853","o_20031106_1024.jpg":"1024x682","o_20031106_640.jpg":"640x426","o_20031106_480.jpg":"480x320","o_20031106_340.jpg":"340x226","o_20031106_220.jpg":"220x146","h_20031106_1280.jpg":"1280x854","h_20031106_1024.jpg":"1024x683","h_20031106_640.jpg":"640x427","h_20031106_480.jpg":"480x320","h_20031106_340.jpg":"340x227","h_20031106_220.jpg":"220x147","pp_20031106_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031106_1024.jpg":"805x1024","pp_20031106_640.jpg":"503x640","pp_20031106_480.jpg":"377x480","pp_20031106_340.jpg":"267x340","pp_20031106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_20031108_1920.jpg":"1920x1080","k_20031108_1280.jpg":"1280x1280","k_20031108_1024.jpg":"1024x1024","k_20031108_640.jpg":"640x640","k_20031108_480.jpg":"480x480","k_20031108_340.jpg":"340x340","k_20031108_220.jpg":"220x220","o_20031108_1280.jpg":"1280x1280","o_20031108_1024.jpg":"1024x1024","o_20031108_640.jpg":"640x640","o_20031108_480.jpg":"480x480","o_20031108_340.jpg":"340x340","o_20031108_220.jpg":"220x220","h_20031108_1280.jpg":"1280x854","h_20031108_1024.jpg":"1024x683","h_20031108_640.jpg":"640x427","h_20031108_480.jpg":"480x320","h_20031108_340.jpg":"340x227","h_20031108_220.jpg":"220x147","pp_20031108_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031108_1024.jpg":"805x1024","pp_20031108_640.jpg":"503x640","pp_20031108_480.jpg":"377x480","pp_20031108_340.jpg":"267x340","pp_20031108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_20031110_1920.jpg":"1920x1080","k_20031110_1280.jpg":"1280x1280","k_20031110_1024.jpg":"1024x1024","k_20031110_640.jpg":"640x640","k_20031110_480.jpg":"480x480","k_20031110_340.jpg":"340x340","k_20031110_220.jpg":"220x220","o_20031110_1280.jpg":"1280x1280","o_20031110_1024.jpg":"1024x1024","o_20031110_640.jpg":"640x640","o_20031110_480.jpg":"480x480","o_20031110_340.jpg":"340x340","o_20031110_220.jpg":"220x220","h_20031110_1280.jpg":"1280x854","h_20031110_1024.jpg":"1024x683","h_20031110_640.jpg":"640x427","h_20031110_480.jpg":"480x320","h_20031110_340.jpg":"340x227","h_20031110_220.jpg":"220x147","pp_20031110_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031110_1024.jpg":"805x1024","pp_20031110_640.jpg":"503x640","pp_20031110_480.jpg":"377x480","pp_20031110_340.jpg":"267x340","pp_20031110_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x516","hd_20031112_1920.jpg":"1920x1080","k_20031112_1280.jpg":"1280x1280","k_20031112_1024.jpg":"1024x1024","k_20031112_640.jpg":"640x640","k_20031112_480.jpg":"480x480","k_20031112_340.jpg":"340x340","k_20031112_220.jpg":"220x220","o_20031112_1280.jpg":"1280x344","o_20031112_1024.jpg":"1024x275","o_20031112_640.jpg":"640x172","o_20031112_480.jpg":"480x129","o_20031112_340.jpg":"340x91","o_20031112_220.jpg":"220x59","h_20031112_1280.jpg":"1280x854","h_20031112_1024.jpg":"1024x683","h_20031112_640.jpg":"640x427","h_20031112_480.jpg":"480x320","h_20031112_340.jpg":"340x227","h_20031112_220.jpg":"220x147","pp_20031112_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031112_1024.jpg":"805x1024","pp_20031112_640.jpg":"503x640","pp_20031112_480.jpg":"377x480","pp_20031112_340.jpg":"267x340","pp_20031112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1544","hd_20031114_1920.jpg":"1920x1080","k_20031114_1280.jpg":"1280x1280","k_20031114_1024.jpg":"1024x1024","k_20031114_640.jpg":"640x640","k_20031114_480.jpg":"480x480","k_20031114_340.jpg":"340x340","k_20031114_220.jpg":"220x220","o_20031114_1280.jpg":"1280x1029","o_20031114_1024.jpg":"1024x823","o_20031114_640.jpg":"640x514","o_20031114_480.jpg":"480x386","o_20031114_340.jpg":"340x273","o_20031114_220.jpg":"220x176","h_20031114_1280.jpg":"1280x854","h_20031114_1024.jpg":"1024x683","h_20031114_640.jpg":"640x427","h_20031114_480.jpg":"480x320","h_20031114_340.jpg":"340x227","h_20031114_220.jpg":"220x147","pp_20031114_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031114_1024.jpg":"805x1024","pp_20031114_640.jpg":"503x640","pp_20031114_480.jpg":"377x480","pp_20031114_340.jpg":"267x340","pp_20031114_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_20031116_1920.jpg":"1920x1080","k_20031116_1280.jpg":"1280x1280","k_20031116_1024.jpg":"1024x1024","k_20031116_640.jpg":"640x640","k_20031116_480.jpg":"480x480","k_20031116_340.jpg":"340x340","k_20031116_220.jpg":"220x220","o_20031116_1280.jpg":"1280x1280","o_20031116_1024.jpg":"1024x1024","o_20031116_640.jpg":"640x640","o_20031116_480.jpg":"480x480","o_20031116_340.jpg":"340x340","o_20031116_220.jpg":"220x220","h_20031116_1280.jpg":"1280x854","h_20031116_1024.jpg":"1024x683","h_20031116_640.jpg":"640x427","h_20031116_480.jpg":"480x320","h_20031116_340.jpg":"340x227","h_20031116_220.jpg":"220x147","pp_20031116_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031116_1024.jpg":"805x1024","pp_20031116_640.jpg":"503x640","pp_20031116_480.jpg":"377x480","pp_20031116_340.jpg":"267x340","pp_20031116_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_20031118_1920.jpg":"1920x1080","k_20031118_1280.jpg":"1280x1280","k_20031118_1024.jpg":"1024x1024","k_20031118_640.jpg":"640x640","k_20031118_480.jpg":"480x480","k_20031118_340.jpg":"340x340","k_20031118_220.jpg":"220x220","o_20031118_1280.jpg":"1280x1280","o_20031118_1024.jpg":"1024x1024","o_20031118_640.jpg":"640x640","o_20031118_480.jpg":"480x480","o_20031118_340.jpg":"340x340","o_20031118_220.jpg":"220x220","h_20031118_1280.jpg":"1280x854","h_20031118_1024.jpg":"1024x683","h_20031118_640.jpg":"640x427","h_20031118_480.jpg":"480x320","h_20031118_340.jpg":"340x227","h_20031118_220.jpg":"220x147","pp_20031118_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031118_1024.jpg":"805x1024","pp_20031118_640.jpg":"503x640","pp_20031118_480.jpg":"377x480","pp_20031118_340.jpg":"267x340","pp_20031118_220.jpg":"173x220"},{"size0":"3000x2304","hd_20031120_1920.png":"1920x1080","k_20031120_1280.png":"1280x1280","k_20031120_1024.png":"1024x1024","k_20031120_640.png":"640x640","k_20031120_480.png":"480x480","k_20031120_340.png":"340x340","k_20031120_220.png":"220x220","o_20031120_1280.png":"1280x983","o_20031120_1024.png":"1024x786","o_20031120_640.png":"640x491","o_20031120_480.png":"480x368","o_20031120_340.png":"340x261","o_20031120_220.png":"220x168","h_20031120_1280.png":"1280x854","h_20031120_1024.png":"1024x683","h_20031120_640.png":"640x427","h_20031120_480.png":"480x320","h_20031120_340.png":"340x227","h_20031120_220.png":"220x147","pp_20031120_1280.png":"1006x1280","pp_20031120_1024.png":"805x1024","pp_20031120_640.png":"503x640","pp_20031120_480.png":"377x480","pp_20031120_340.png":"267x340","pp_20031120_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x813","hd_20031122_1920.jpg":"1920x1080","k_20031122_1280.jpg":"1280x1280","k_20031122_1024.jpg":"1024x1024","k_20031122_640.jpg":"640x640","k_20031122_480.jpg":"480x480","k_20031122_340.jpg":"340x340","k_20031122_220.jpg":"220x220","o_20031122_1280.jpg":"1280x542","o_20031122_1024.jpg":"1024x433","o_20031122_640.jpg":"640x271","o_20031122_480.jpg":"480x203","o_20031122_340.jpg":"340x143","o_20031122_220.jpg":"220x93","h_20031122_1280.jpg":"1280x854","h_20031122_1024.jpg":"1024x683","h_20031122_640.jpg":"640x427","h_20031122_480.jpg":"480x320","h_20031122_340.jpg":"340x227","h_20031122_220.jpg":"220x147","pp_20031122_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031122_1024.jpg":"805x1024","pp_20031122_640.jpg":"503x640","pp_20031122_480.jpg":"377x480","pp_20031122_340.jpg":"267x340","pp_20031122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x1024","hd_20031160_1920.jpg":"1920x1080","k_20031160_1280.jpg":"1280x1280","k_20031160_1024.jpg":"1024x1024","k_20031160_640.jpg":"640x640","k_20031160_480.jpg":"480x480","k_20031160_340.jpg":"340x340","k_20031160_220.jpg":"220x220","o_20031160_1280.jpg":"1280x1280","o_20031160_1024.jpg":"1024x1024","o_20031160_640.jpg":"640x640","o_20031160_480.jpg":"480x480","o_20031160_340.jpg":"340x340","o_20031160_220.jpg":"220x220","h_20031160_1280.jpg":"1280x854","h_20031160_1024.jpg":"1024x683","h_20031160_640.jpg":"640x427","h_20031160_480.jpg":"480x320","h_20031160_340.jpg":"340x227","h_20031160_220.jpg":"220x147","pp_20031160_1280.jpg":"1006x1280","pp_20031160_1024.jpg":"805x1024","pp_20031160_640.jpg":"503x640","pp_20031160_480.jpg":"377x480","pp_20031160_340.jpg":"267x340","pp_20031160_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7453823 Threads: 6 Questions: 1600723109 Slow queries: 4751583 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110535956 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/doznajte-sve-o-kopcama-za-udicarske-alate-1153869 [printLink] => /om/ribolov/doznajte-sve-o-kopcama-za-udicarske-alate-1153869?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 661248 [name] => kopče za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-27 11:17:57 [main_article_id] => 0 [alias] => kopce-za-ribolov [link] => /tag/kopce-za-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 661249 [name] => ribolov kopča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-27 11:17:57 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-kopca [link] => /tag/ribolov-kopca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 661250 [name] => kako odabrati kopču za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-27 11:17:57 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odabrati-kopcu-za-ribolov [link] => /tag/kako-odabrati-kopcu-za-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 661251 [name] => ribolovni pribor spoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-27 11:17:57 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-pribor-spoj [link] => /tag/ribolovni-pribor-spoj ) [4] => stdClass Object ( [id] => 661252 [name] => ribolovna kopča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-27 11:17:57 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-kopca [link] => /tag/ribolovna-kopca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tako su sitne, a toliko bitne: doznajte sve o kopčama za udičarske alate [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031098.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => Razne kopče različito utječu na akciju varalica [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031098.jpg [title] => Razne kopče različito utječu na akciju varalica Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031100.jpg [title] => Duo lock kopča posebno je dobra za varaličarenje ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031102.jpg [title] => Varijanta safety kopče za varalice ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031104.png [title] => Neke od najčešće rabljenih vrsta kopči ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031106.jpg [title] => Not a knot kopča traži malo više rada pri montaži ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031108.jpg [title] => Corkscrew kopča je jaka koliko i žica od koje je izrađena ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031110.jpg [title] => Ring snap s integriranom vrtilicom ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031112.jpg [title] => Leader, otežana kopča ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031114.jpg [title] => McMahon kopča ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031116.jpg [title] => Breakaway spin kopča teže se montira na udubljena vezišta ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031118.jpg [title] => Italian kopča ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031120.png [title] => Verzija cross lock kopče ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031122.jpg [title] => McMahon easy clip kopča idealna je za brzu zamjenu olovnice na kančanici ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20031160.jpg [title] => Breakaway spin kopča ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

​Kada je dva dijela udičarskog pribora potrebno što lakše i brže sastaviti, odnosno rastaviti, za njihovo povezivanje najbolje rješenje je – kopča.

Da bi tu ulogu uspješno obavila, kopča mora biti jaka i sigurna, što jednostavnija za rukovanje, ali i težinom te oblikom prilagođena priboru kako ne bi negativno utjecala na ponašanje dijelova koje spaja. Većina tih zahtjeva međusobno se isključuje, pa zato nema univerzalne kopče, nego puno različitih, više ili manje ograničene namjene.

Zbunjujuća brojnost

Veliki broj oblika i još više njihovih varijanti prati i veliki broj naziva za iste kopče, ali i istih imena za različite vrste kopči, što s neujednačenim načinom obilježavanja veličina kopči sve skupa i iskusnim ribolovcima znatno otežava posao odabira i pribavljanja najprikladnije kopče. Namjena ovog teksta je barem malo olakšati taj posao.

Nemoguće je nabrojiti sve vrste i podvrste kopči, ali sve se one mogu podijeliti u nekoliko skupina, prema namjeni i konstrukciji. Tako ima kopči koje su prikladne gotovo isključivo za brzu montažu priveza parangala, kopči za sastavljanje tataki i ostalih pribora namijenjenih lovu liganja i sipa...

Nemoguće je sve to nabrojiti, a teško ih je i razvrstati u nekoliko osnovnih skupina prema konstrukciji i namjeni. Prema namjeni je najlakše razvrstati kopče koje su prikladne gotovo isključivo za brzu montažu priveza parangala, jer ih nema puno vrsta, a zatim nešto veću skupinu kopči za sastavljanje tataki i ostalih pribora namijenjenih lovu liganja i sipa...

Veću od tih skupina čine kopče koje ne izazivaju šijavanje, zanošenje mamca tijekom povlačenja pribora, zbog čega se ponajprije rabe za sastavljanje alata koji se potežu, pribora za panulu i spinning. Takve kopče su u pravilu uzdužno sasvim ili gotovo simetrične. Međutim, čak i takve mogu omesti rad mamca.

Uzrok tome je oblik njihovih krajeva, mjesta gdje se spajaju s ostalim priborom. Naime, krivine krajeva mogu biti raznih oblika. Za montažu struna i olovnica, njihov je oblik nevažan, ali vrlo je bitan za montažu varalica, osobito teturavaca.

Za to su dobre samo kopče s posve uzdužno simetričnim krajevima, pravilnog trokutastog ili polukružnog oblika. Jedino će takve krivine varalice držati u osi strune. U protivnom, varalici će se poremetiti vibracija i ona će vući u stranu ili se čak izvrnuti na bok ili leđa pri bržem povlačenju.

---

image
Neke od najčešće rabljenih vrsta kopči
---

Jednodijelne i dvodijelne

Po konstrukciji, kopče se dijele u dvije osnovne skupine. Prvu čine jednodijelne, kopče izrađene savijanjem samo jednog komada čelične ili inoks žice, a u drugoj, znatno manjoj, dvodijelne su kopče.

Najrašireniji model kopče na svijetu je inter lock, poznat i pod imenom lock snap. Razlog tome nije kvaliteta, nego jednostavnost rukovanja i niska cijena. Riječ je o dvodijelnoj kopči sastavljenoj od ovalno savijene žice zatvorene komadom limene prevlake.

Osim male nosivosti s obzirom na veličinu, mana joj je i sklonost samootvaranju, posebno podvrste koja nema zavrnute krajeve žice. Međutim, zavrnuti krajevi su česta mjesta zapinjanja strune i vodenog raslinja.

Ovakve kopče dopuštaju dobru pokretljivost pribora koji povezuju, osobito modeli s nejednako širokim krajevima. Rabe se u lakom ribolovu, za pribore snage do 15 – 20 libri (7 – 9 kg).

Jednostavnija od prethodne je dvodijelna kopča poznata pod imenom safety snap. Čini je ovalno savijena žica smještena u spljoštenoj pokretnoj cjevčici koja učinkovito zatvara razmak između krajeva žice. Ova je kopča znatno pouzdanija od prethodne, pa se rabi za pribore do 30 libri. Zbog potpune simetričnosti odlična je za vezivanje varalica.

---

image
Varijanta safety kopče za varalice
---

Kada umjesto cjevčice ovalno savijenu žicu obujmljuje šuplja olovna kugla, kopča se zove leader snap. Služi za spajanje strune i varalice koju je potrebno dodatno otežati. Od dvodijelnih treba spomenuti još i ring snap, kopču s prstenastim kliznim osiguračem. Vrlo je pouzdana jer se nikad neće nenamjerno otvoriti.

Jednodijelne su čvršće

​Mana svih dvodijelnih kopči je što brže od jednodijelnih hrđaju i zbog toga slabe, pa ih češće treba mijenjati. Osim toga, kopče izrađene od samo jednog komada žice neusporedivo su čvršće od dvodijelnih, a i manja im je mogućnost otvaranja kad pribor s kojim su povezane zapne za prepreku. Zato se jednodijelne sve više rabe, a i više ih je vrsta. Evo najčešće rabljenih.

Kopča poznata kao hook snap, fast snap i snap link vrlo lako i brzo se otvara i gotovo je simetričnog oblika. Ima srednje dobru nosivost u odnosu na debljinu žice od koje je izrađena, pa se rabi i za srednje teške pribore. Sve više je u upotrebi. Na kančanici služi za postavljanje olovnice, a na panuli za spajanje osnovne strune sa završnjakom, te za nošenje varalice jer ne izaziva šijavanje.

Kao duo lock i fastlock poznata je kopča s dvostrukim pregibom žice čiji se kukičasti krajevi kače za osnove suprotnih kukica. Vrlo je sigurna i, u odnosu na svoje dimenzije, jaka. Koristi se za kompletiranje pribora snage do 150 libri. Mala težina joj omogućava primjenu i na osjetljivim priborima.

---

image
Duo lock kopča posebno je dobra za varaličarenje
---

Lakoća dvostrukog otvaranja i široki lukovi pregiba omogućuju slobodni rad pribora koji povezuje, pa je zbog toga, ali i zato što ne uzrokuje šijavanje, ova kopča iznimno pogodna za montažu svih vrsta varalica. Nedostatak joj je što postoji mogućnost zapinjanja strune za njezine kukice.

Cross lock snap nalikuje duo lock kopči, ali joj se kukice kače jedna uz drugu. To je najčvršća kopča s obzirom na veličinu i težinu. Ne izaziva šijavanje, a i trajnost joj je vrlo dobra. Zbog svega toga je prikladna za većinu kombinacija svih vrsta udičarskih pribora. Osobito je rado postavljaju na najteže sportske alate jer se prave do nosivosti od 200 libri.

---

image
Verzija cross lock kopče
---

Trostruki pregib

Samo trostrukim pregibom žice pravi se kopča McMahon, poznata i kao hawain snap. Ona nema oštrih krajeva za koje može zapeti struna. Izrađuje se za nosivosti do 150 libri. Posebno je pogodna za vezivanje debljih struna, a njezina nešto veća debljina rezultira i većom težinom, pa ne odgovara najbolje za primjenu na osjetljivim sistemima. Zbog potpune simetričnosti prikladna je za izradu panule i spinning pribora. Vrlo je trajna i pouzdana, a nedostatak joj je potreba velike snage za maksimalno otvaranje.

---

image
McMahon kopča
---

Znatno lakše se otvara ta poboljšana kopča, poznata i kao speed clip. Za razliku od izvornika, od kojeg je jača, poboljšana nije ravna, nego su joj krajevi međusobno pod kutom od 90 stupnjeva. Pravi se za nosivosti do 200 libri.

Jedna od prvih verzija kopči, italian snap, koju naši slatkovodni ribolovci nazivaju zozoni, namijenjena je za kompletiranje svih vrsta lakših sistema, do jačine od 15 – 20 libri. Varaličari je rado rabe za postavljanje mekanih varalica. Dosta je sigurna i ne uzrokuje šijavanje pribora pri potezanju.

---

image
Italian kopča
---

Za razliku od prethodne, cross lock snap je ekstremno jaka kopča s obzirom na promjer žice od koje je izrađena. Uz to, trajnost joj je vrlo dobra. Oba kraja, koja se kače jedan uz drugi, mogu joj se otvoriti. Zbog svega toga ta je kopča prikladna za većinu kombinacija svih vrsta udičarskih pribora.

Osobito je rado koriste za lov najborbenijih riba te postavljaju na najteže sportske alate, jer se prave do nosivosti od 200 libri. Mana joj je što se teško provlači kroz manje prstene udica, odnosno varalica. Pri njezinu zatvaranju pažljivo treba provjeriti jesu li oba kraja dobro zakačena.

Praktični oblik kuke

Vrlo je jaka i vrlo kompaktna kopča breakaway spin snap, nalik spajalici za papir, koju neki nazivaju fastlink snap. Zbog oblika ona ne zapinje za strunu pribora ni za morsko raslinje. Najbolje je rješenje za spajanja surfcasting pribora. Ne šijava pa je odlična za spajanje varalica, ali se otežano montira na popere i teturavce s udubljenim vezištem. Pri montaži treba je što manje otvarati jer se dosta lako deformira.

---

image
Breakaway spin kopča teže se montira na udubljena vezišta
---

Sve brojniju podskupinu jednodijelnih čine tzv. otvorene, kopče oblika kuke, koje se posebno brzo i lako montiraju. Prednost im je što im se dijelovi pri montaži i demontaži ne savijaju, ili vrlo malo, zbog čega se deforniraju samo tijekom lova, pa su trajnije od svih prethodno opisanih kopči istih debljina žice.

Kopče oblika kuke proizvode se s krivinom najraznijih oblika i dimenzija u odnosu na dužinu. Najrasprostranjenija je McMahon easy clip snap. Jednostavne je konstrukcije, ali nije osobito sigurna jer pri povlačenju može zapeti za prepreku i otvoriti se.

---

image
McMahon easy clip kopča idealna je za brzu zamjenu olovnice na kančanici
---

Najpouzdanije ovakve kopče, s kojih se nikako ne može nenamjerno skinuti zakačeni pribor, jest corkscrew snap, koja nalikuje vadičepu, po čemu je dobila ime. Spirala joj ima pola do tri voja, kružnice, što joj određuje stupanj sigurnosti, ali i brzinu montaže.

---

image
Corkscrew kopča je jaka koliko i žica od koje je izrađena
---

Proizvodi se u vrlo širokom rasponu dimenzija, do nosivosti od čak 600 libri, pa se koristi za kompletiranja od vrlo lakih varaličarskih do vertical jigging, big game i ostalih ekstremno teških pribora.

​Drži bez čvora

Kopča not a knot, poznata i kao wrapping snap, posve je specifična jer omogućuje spajanje strune s ostatkom pribora bez vezivanja čvora. Struna se kači za njezinu kukicu i omotava oko tijela tako da trenjem drži kopču.

---

image
Not a knot kopča traži malo više rada pri montaži
---

Posebno je dobra za spajanje višenitki koje se teško vezuju. Nedostatak joj je što je za svaku izmjenu potrebno ponoviti postupak spajanja strune. Proizvodi se i za srednje teške pribore.

---

PROVJERA NOSIVOSTI


Nosivost je jedna od najvažnijih osobina kopče. Kako ne bi bila najslabija točka pribora, pravilo je da kopča mora imati dvostruku nosivost strune na koju je montirana. Nažalost, ima proizvođača koji ne navode nosivosti svojih vrtilica. Kako bi se dobila informacija o nosivosti, dobro je prije upotrebe jednu kopču iz pakiranja žrtvovati za testiranje.

Test se može obaviti s vagom s kukom za vješanje. Međutim, to nije nužno potrebno. Dovoljno je koristiti kopču čija je žica barem iste debljine kao i struna s kojom se spaja, jer je žica, ma od čega bila, uvijek jača od bilo koje strune iste debljine. Osim toga, takvim se postupkom izbjegava mogućnost da tanka žica poput sječiva prereže strunu.

---

---

SLAGANJE VRTILICE


Gotovo sve vrste kopči mogu činiti sastavni dio vrtilice. Prednost takvog rješenja je smanjena težina, a nedostatak smanjena pokretljivost kombinacije kopča - vrtilica.

---

---

image
Ring snap s integriranom vrtilicom
---

---

image
Leader, otežana kopča
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić
Razne kopče različito utječu na akciju varalica

Duo lock kopča posebno je dobra za varaličarenje

Varijanta safety kopče za varalice

Neke od najčešće rabljenih vrsta kopči

Not a knot kopča traži malo više rada pri montaži

Corkscrew kopča je jaka koliko i žica od koje je izrađena

Ring snap s integriranom vrtilicom

Leader, otežana kopča

McMahon kopča

Breakaway spin kopča teže se montira na udubljena vezišta

Italian kopča

Verzija cross lock kopče

McMahon easy clip kopča idealna je za brzu zamjenu olovnice na kančanici

Breakaway spin kopča
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/doznajte-sve-o-kopcama-za-udicarske-alate-1153869 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fbcf60ab39d4bb32a8c30de69812a06594f81f19 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tako+su+sitne%2C+a+toliko+bitne%3A+doznajte+sve+o+kop%C4%8Dama+za+udi%C4%8Darske+alate&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdoznajte-sve-o-kopcama-za-udicarske-alate-1153869 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdoznajte-sve-o-kopcama-za-udicarske-alate-1153869 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ribolovni priborTako su sitne, a toliko bitne: doznajte sve o kopčama za udičarske alate

Piše Šime Duvančić
27. prosinca 2021. - 11:14

​Kada je dva dijela udičarskog pribora potrebno što lakše i brže sastaviti, odnosno rastaviti, za njihovo povezivanje najbolje rješenje je – kopča.

Da bi tu ulogu uspješno obavila, kopča mora biti jaka i sigurna, što jednostavnija za rukovanje, ali i težinom te oblikom prilagođena priboru kako ne bi negativno utjecala na ponašanje dijelova koje spaja. Većina tih zahtjeva međusobno se isključuje, pa zato nema univerzalne kopče, nego puno različitih, više ili manje ograničene namjene.

Zbunjujuća brojnost

Veliki broj oblika i još više njihovih varijanti prati i veliki broj naziva za iste kopče, ali i istih imena za različite vrste kopči, što s neujednačenim načinom obilježavanja veličina kopči sve skupa i iskusnim ribolovcima znatno otežava posao odabira i pribavljanja...

11. svibanj 2024 16:21