stdClass Object ( [id] => 1384363 [title] => Dalekim odbačajima protiv podbačaja: donosimo sve što trebate znati o light surf castingu [alias] => dalekim-odbacajima-protiv-podbacaja-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-light-surf-castingu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijekom siječnja, veljače i ožujka zbog niskih temperatura, u turističkoj sezoni zbog gužve, a tijekom cijele godine zbog sve intenzivnijeg lova u plićacima te nasipanja i betonizacije, većina se priobalnih riba sezonski ili čak zastalno sve više udaljava od kopna. Da bi ostvarili ulov, ribolovci koji love s obale zbog tih su razloga prisiljeni mamce odbacivati sve dalje i dalje. Posljedica toga je pojava novih tehnika lova i njima odgovarajućih alata. Među ostalim, tako je nastao surf casting, tehnika i odgovarajuća oprema za ribolov na dnu vrlo dalekim bacanjem prirodnih mamaca.

Položene obale

Surf casting tehnika i oprema osmišljeni su za srednji i teški ribolov na položenim pjeskovitim obalama Atlantika, gdje je mamce potrebno odbacivati i 200 metara daleko. No za ribolov s mediteranskih obala, koje strmije od atlantskih poniru u more pa su ribe uz njih bliže kopnu, ta se oprema pokazala prejakom i preteškom. Zato se prije petnaestak godina počelo s proizvodnjom manje snažne i puno osjetljivije opreme nazvane light surf casting, za ribolov dalekim bacanjem mamaca.

S jadranskih obala opremom za light surf casting najbolje je loviti na srednjim daljinama, onim između 50 i 70 do 80 metara. Ta tehnika nije toliko selektivna kao klasični surf casting, odnosno može se obavljati s više-manje svih obala, od onih s plitkim morem do onih s dubokim, od pjeskovitih do miješanih ili šljunkovitih. Prakticirati se može i tamo gdje nema uvjeta za klasični surf – uz umjetne obale, mulove, zidane od betona, do prirodnih kamenitih obala. Uspješna je i na ušćima, pogotovo tamo gdje se vode smiruju. Loviti se može na plažama, između kamenitih rtova na krajevima većih uvala.

---

image

Light surf casting štapovi idealni su za natjecateljski ribolov s jadranske obale

---

Najbolji ulovi light surf castingom postižu se na mješovitom dnu, gdje ima usamljenih stijena, udubljenja, procijepa, morskih struja i livada. Dobro se može loviti i na kamenitom škrapastom dnu, ali uz često mijenjanje pribora koji zapinje.

Odlučujuću ulogu u uspješnosti ribolova ima osnovni dio light surf casting opreme – štap. Kao i klasični surf, najčešće je dug između 360 i 420 centimetara, srednje ili spore akcije. Zbog lakšeg transporta mora biti višedijelan, najčešće teleskopski. Izrađuje se od ugljičnih vlakana, pa je vrlo lagan, neki modeli teže i manje od 300 grama. Da bi bili tako lagani, štapovi moraju biti šuplji, ali vršnjaci su im obvezno puni. I vršnjaci se izrađuju od ugljičnih vlakana, izrazito su osjetljivi i u stanju su registrirati i najmanji pomak na drugom kraju strune, bez pružanja otpora koji može izazvati sumnje kod vrsta koje su osjetljive na njega, kao što je komarča.

Izbor štapa

Većina ovih štapova danas se proizvodi u dvije skupine raspona snage, težine bacanja. Prvi su snage 60 do 120 grama, a drugi su ultra light surf casting štapovi, 40 do 80 grama. Svi oni omogućuju korištenje finih struna, laganih završnjaka (sistema) sa smanjenom težinom utega za maksimalnu diskreciju na dnu. Njihovo prilično nježno bacanje omogućuje ribolov osjetljivim mamcima i na udaljenostima do 100 metara bez mijenjanja njihova integriteta ili prezentacije.

---

image

Završnjak tipa očenaš idealan je za ciljani lov sitnije ribe

---

Najbolje je imati po jedan štap svake kategorije težine bacanja. Vrlo je važno da s njim bude uravnotežena rola, pa ovisno o jačini i težini štapa treba koristiti role veličine od 4000 ili 5000 do 7000 ili 8000. Jasno, najbolje one posebno pravljene za surf casting, s velikim plitkim kalemom koji omogućuje lako postizanje željene daljine odbačaja, ali i s velikom brzinom povlačenja, od 90 do 100 cm po okretaju ručice. Rola mora biti robusna i pouzdana, s preciznom kočnicom, ne teža od 400 do 550 grama. Dobro je ako rola ima zamjenski kalem kako bi se brzo moglo mijenjati promjer osnovne strune i tako brzo prilagodilo uvjetima ribolova.

Na kaleme je najbolje namotavati kvalitetne najlonske strune ili, još bolje, fluorocoating, najlonske strune presvučene fluorougljikom. One s čvršće i bolje klize, pa omogućuju dalje odbačaje od najlonskih struna. Uobičajeno je korištenje strune promjera 0,28 mm, ali ovisno o uvjetima ribolova, odnosno stanju mora, vrsti dna, raspoloženju riba i drugome, može se koristiti struna promjera tek 0,24 mm, ali i debela od 0,30 mm.

Za razliku od klasičnoga, u light surf casting ribolovu najčešće se koriste klizni završnjaci jer manje od ostalih zapinju za dno, a uz to pružaju i najmanji otpor ribi pri uzimanju mamca. Mnogi koriste isključivo njih, prilagođavajući ih trenutnim uvjetima ribolova. Naime, postoji mnogo varijanti klizne montaže kojima se ona može maksimalno prilagoditi većini situacija u kojima se ribolov odvija. Osim s in line, kliznim, prohodnim, odnosno olovnicama s provrtom, postoje montaže s raznim klizačima – nosačima olovnica.

Dodatni uteg

Osnovni oblik završnjaka za klasični surf casting, onaj tipa očenaš, pater noster, u određenim uvjetima pokazao se i kao najbolje rješenje za light surf casting ribolov. Taj završnjak s utegom fiksiranim na kraju predveza i jednim ili dva priveza poviše njega pokazao se najboljim kada se ribolov odvija sa štapom u ruci, te kada se love sitnije i brojnije ribe. Klasični završnjak najbolje je rješenje i za lov u uzburkanom moru, te kada ribe odlučno i agresivno napadaju mamce. Dobro ga je postaviti umjesto kliznog i kada se, unatoč napadima, kliznim ne ostvaruju ulovi.

---

image

Ovčica ulovljena crvićem u bistrom moru - predvez 2 m, 0,20 mm, udica br. 6

---

No, kakav god završnjak bio korišten, treba nastojati na njega postavljati dodatni uteg ​najmanje moguće težine, jer savitljivi štap i tanka struna omogućuju dovoljno daleki let i s laganim utegom, koji, pak, pridonosi većoj osjetljivosti i diskreciji pribora na dnu.

Osim sa što lakšim utegom, završnjak na svim spojevima treba opremiti vrtilicama. Vrlo je važno da budu dimenzionirani tako da olovnice drže dovoljno daleko od mamaca, što manje vidljive ribama. No, i oni sami trebaju biti što manje vidljivi, pa trebaju biti što lakši, te načinjeni od fluorougljika ili najlona presvučenog njime. Predvezi su najčešće dugi oko 150 cm, ali dosežu i do 250 cm, dok im se debljina kreće od 0,18 do 0,28 mm, ovisno o uvjetima vidljivosti te veličini mamaca i udica. Pravila odabira dimenzija završnjaka vrlo su jednostavna: za krupnije i teže mamce treba koristiti pribor od dužih, debljih i krućih struna, dok je manje i lakše mamce bolje prezentirati kraćim i tanjim te savitljivijim strunama.

---

image

Komarča na krak hobotnice - FC završnjak 180 cm, 0,28 mm, udica 1/0

---

Pomoćni pribor

I udice treba birati ovisno o ciljanoj lovini, odnosno vrsti i veličini mamca. Univerzalno rješenje je srednje dugačka udica ravnog vrha ili onog zakrivljenog u stranu. Za lov manjih i srednjih riba raznim crvima te trakama glavonožaca treba koristiti udice veličine 4 do 8, dok za lov komarči, lubina i velikih šaraga cijelom srdelom, prstacem, golim štrcaljcem većim komadima glavonožaca..., treba koristiti udice broj 2 do 1/0.

Osim ove osnovne opreme, za ribolov je dobro imati i držač štapova, najbolje tripod ili dvopod. Ne samo kako štap ne bi ležao na tlu i bio izložen opasnosti oštećenja, nego i zato što ti držači omogućuju postavljanje štapova tako da se najlakše kontroliraju. Naime, položaj štapa ima važnu ulogu koja omogućava dobru vidljivost uzimanja mamca, ali i sprječavanje da se snaga potezanja odmah prenese na rolu. Optimalni položaj štapa u odnosu na površinu mora je između 75 i 85 stupnjeva.

---

image

Oslonac štapa i ploha za pripremu mamca znatno olakšavaju ribolov

---

Dobrodošao je i ostali pomoćni pribor, poput maloga stola, odnosno plohe za pripremu mamaca, a treba imati i škare, ljepilo, vrtilice, perlice, kopče, razne strune, elastičnu nit za vezivanje mamaca, te za noćni ribolov i svjetiljku.

---

image

Spretni bacači mogu dosegnuti granicu od 100 metara

------
image

Standardni provodnici strune surf casting štapova - visoki, lagani i tronogi

------
image

Rola - srednje velika, plitkoga kalema i dugačkog poteza

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => TEHNIKA LIGHT SURF CASTING NASTALA JE IZ POTREBE DOSEZANJA RIBA KOJE SE SVE VIŠE ODMIČU OD OBALE, PA IH JE NUŽNO TRAŽITI NA DALJINAMA OD 50 DO 80 METARA ILI SE VRAĆATI KUĆI BEZ ULOVA - NAJBOLJI ULOVI POSTIŽU SE NA MJEŠOVITOM DNU NA KOJEM IMA USAMLJENIH STIJENA, PROCIJEPA, MORSKIH STRUJA I LIVADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne tehnike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => TEHNIKA LIGHT SURF CASTING NASTALA JE IZ POTREBE DOSEZANJA RIBA KOJE SE SVE VIŠE ODMIČU OD OBALE, PA IH JE NUŽNO TRAŽITI NA DALJINAMA OD 50 DO 80 METARA ILI SE VRAĆATI KUĆI BEZ ULOVA - NAJBOLJI ULOVI POSTIŽU SE NA MJEŠOVITOM DNU NA KOJEM IMA USAMLJENIH STIJENA, PROCIJEPA, MORSKIH STRUJA I LIVADA ribolovne tehnike 2 0 7671 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-17 16:51:28 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-29 11:07:29 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2024-04-28 07:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => TEHNIKA LIGHT SURF CASTING NASTALA JE IZ POTREBE DOSEZANJA RIBA KOJE SE SVE VIŠE ODMIČU OD OBALE, PA IH JE NUŽNO TRAŽITI NA DALJINAMA OD 50 DO 80 METARA ILI SE VRAĆATI KUĆI BEZ ULOVA - NAJBOLJI ULOVI POSTIŽU SE NA MJEŠOVITOM DNU NA KOJEM IMA USAMLJEN [metadata] => robots= author= title=Dalekim odbačajima protiv podbačaja: donosimo sve što trebate znati o light surf castingu page_title=Dalekim odbačajima protiv podbačaja: donosimo sve što trebate znati o light surf castingu [metakey] => light surf casting, ribolovne tehnike, ribolov, Šime Duvančić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/17\/27009838.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26795118.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26795119.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26795120.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26795121.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26795122.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26795123.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26795124.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26795125.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26795127.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26795128.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ov\u010dica ulovljena crvi\u0107em u bistrom moru - predvez 2 m, 0,20 mm, udica br. 6<\/p>","

Oslonac \u0161tapa i ploha za pripremu mamca znatno olak\u0161avaju ribolov<\/p>","

\u0160arag na bibija <\/em>u valovitom moru - FC zavr\u0161njak 0,24 mm, udica br. 4<\/p>","

Zavr\u0161njak tipa o\u010dena\u0161 idealan je za ciljani lov sitnije ribe<\/p>","

Spretni baca\u010di mogu dosegnuti granicu od 100 metara<\/p>","

Light surf casting<\/em> \u0161tapovi idealni su za natjecateljski ribolov s jadranske obale<\/p>","

\u0160tapovi su srednje ili parabolik akcije<\/p>","

Komar\u010da na krak hobotnice - FC <\/em>zavr\u0161njak 180 cm, 0,28 mm, udica 1\/0<\/p>","

Standardni provodnici strune surf casting<\/em> \u0161tapova - visoki, lagani i tronogi<\/p>","

Rola - srednje velika, plitkoga kalema i duga\u010dkog poteza<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_27009838_1920.jpg":"1920x1080","k_27009838_1280.jpg":"1280x1280","k_27009838_1024.jpg":"1024x1024","k_27009838_640.jpg":"640x640","k_27009838_480.jpg":"480x480","k_27009838_340.jpg":"340x340","k_27009838_220.jpg":"220x220","o_27009838_1280.jpg":"1280x720","o_27009838_1024.jpg":"1024x576","o_27009838_640.jpg":"640x360","o_27009838_480.jpg":"480x270","o_27009838_340.jpg":"340x191","o_27009838_220.jpg":"220x123","h_27009838_1280.jpg":"1280x854","h_27009838_1024.jpg":"1024x683","h_27009838_640.jpg":"640x427","h_27009838_480.jpg":"480x320","h_27009838_340.jpg":"340x227","h_27009838_220.jpg":"220x147","pp_27009838_1280.jpg":"1280x1628","pp_27009838_1024.jpg":"1024x1303","pp_27009838_640.jpg":"640x814","pp_27009838_480.jpg":"480x611","pp_27009838_340.jpg":"340x432","pp_27009838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26795118_1920.jpg":"1920x1080","k_26795118_1280.jpg":"1280x1280","k_26795118_1024.jpg":"1024x1024","k_26795118_640.jpg":"640x640","k_26795118_480.jpg":"480x480","k_26795118_340.jpg":"340x340","k_26795118_220.jpg":"220x220","o_26795118_1280.jpg":"1280x960","o_26795118_1024.jpg":"1024x768","o_26795118_640.jpg":"640x480","o_26795118_480.jpg":"480x360","o_26795118_340.jpg":"340x255","o_26795118_220.jpg":"220x165","h_26795118_1280.jpg":"1280x854","h_26795118_1024.jpg":"1024x683","h_26795118_640.jpg":"640x427","h_26795118_480.jpg":"480x320","h_26795118_340.jpg":"340x227","h_26795118_220.jpg":"220x147","pp_26795118_1280.jpg":"1280x1628","pp_26795118_1024.jpg":"1024x1303","pp_26795118_640.jpg":"640x814","pp_26795118_480.jpg":"480x611","pp_26795118_340.jpg":"340x432","pp_26795118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26795119_1920.jpg":"1920x1080","k_26795119_1280.jpg":"1280x1280","k_26795119_1024.jpg":"1024x1024","k_26795119_640.jpg":"640x640","k_26795119_480.jpg":"480x480","k_26795119_340.jpg":"340x340","k_26795119_220.jpg":"220x220","o_26795119_1280.jpg":"1280x1706","o_26795119_1024.jpg":"1024x1365","o_26795119_640.jpg":"640x853","o_26795119_480.jpg":"480x640","o_26795119_340.jpg":"340x453","o_26795119_220.jpg":"220x293","h_26795119_1280.jpg":"1280x854","h_26795119_1024.jpg":"1024x683","h_26795119_640.jpg":"640x427","h_26795119_480.jpg":"480x320","h_26795119_340.jpg":"340x227","h_26795119_220.jpg":"220x147","pp_26795119_1280.jpg":"1280x1628","pp_26795119_1024.jpg":"1024x1303","pp_26795119_640.jpg":"640x814","pp_26795119_480.jpg":"480x611","pp_26795119_340.jpg":"340x432","pp_26795119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_26795120_1920.jpg":"1920x1080","k_26795120_1280.jpg":"1280x1280","k_26795120_1024.jpg":"1024x1024","k_26795120_640.jpg":"640x640","k_26795120_480.jpg":"480x480","k_26795120_340.jpg":"340x340","k_26795120_220.jpg":"220x220","o_26795120_1280.jpg":"1280x1706","o_26795120_1024.jpg":"1024x1365","o_26795120_640.jpg":"640x853","o_26795120_480.jpg":"480x640","o_26795120_340.jpg":"340x453","o_26795120_220.jpg":"220x293","h_26795120_1280.jpg":"1280x854","h_26795120_1024.jpg":"1024x683","h_26795120_640.jpg":"640x427","h_26795120_480.jpg":"480x320","h_26795120_340.jpg":"340x227","h_26795120_220.jpg":"220x147","pp_26795120_1280.jpg":"1280x1628","pp_26795120_1024.jpg":"1024x1303","pp_26795120_640.jpg":"640x814","pp_26795120_480.jpg":"480x611","pp_26795120_340.jpg":"340x432","pp_26795120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26795121_1920.jpg":"1920x1080","k_26795121_1280.jpg":"1280x1280","k_26795121_1024.jpg":"1024x1024","k_26795121_640.jpg":"640x640","k_26795121_480.jpg":"480x480","k_26795121_340.jpg":"340x340","k_26795121_220.jpg":"220x220","o_26795121_1280.jpg":"1280x960","o_26795121_1024.jpg":"1024x768","o_26795121_640.jpg":"640x480","o_26795121_480.jpg":"480x360","o_26795121_340.jpg":"340x255","o_26795121_220.jpg":"220x165","h_26795121_1280.jpg":"1280x854","h_26795121_1024.jpg":"1024x683","h_26795121_640.jpg":"640x427","h_26795121_480.jpg":"480x320","h_26795121_340.jpg":"340x227","h_26795121_220.jpg":"220x147","pp_26795121_1280.jpg":"1280x1628","pp_26795121_1024.jpg":"1024x1303","pp_26795121_640.jpg":"640x814","pp_26795121_480.jpg":"480x611","pp_26795121_340.jpg":"340x432","pp_26795121_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1602x2426","hd_26795122_1920.jpg":"1920x1080","k_26795122_1280.jpg":"1280x1280","k_26795122_1024.jpg":"1024x1024","k_26795122_640.jpg":"640x640","k_26795122_480.jpg":"480x480","k_26795122_340.jpg":"340x340","k_26795122_220.jpg":"220x220","o_26795122_1280.jpg":"1280x1938","o_26795122_1024.jpg":"1024x1550","o_26795122_640.jpg":"640x969","o_26795122_480.jpg":"480x726","o_26795122_340.jpg":"340x514","o_26795122_220.jpg":"220x333","h_26795122_1280.jpg":"1280x854","h_26795122_1024.jpg":"1024x683","h_26795122_640.jpg":"640x427","h_26795122_480.jpg":"480x320","h_26795122_340.jpg":"340x227","h_26795122_220.jpg":"220x147","pp_26795122_1280.jpg":"1280x1628","pp_26795122_1024.jpg":"1024x1303","pp_26795122_640.jpg":"640x814","pp_26795122_480.jpg":"480x611","pp_26795122_340.jpg":"340x432","pp_26795122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1712x2288","hd_26795123_1920.jpg":"1920x1080","k_26795123_1280.jpg":"1280x1280","k_26795123_1024.jpg":"1024x1024","k_26795123_640.jpg":"640x640","k_26795123_480.jpg":"480x480","k_26795123_340.jpg":"340x340","k_26795123_220.jpg":"220x220","o_26795123_1280.jpg":"1280x1710","o_26795123_1024.jpg":"1024x1368","o_26795123_640.jpg":"640x855","o_26795123_480.jpg":"480x641","o_26795123_340.jpg":"340x454","o_26795123_220.jpg":"220x294","h_26795123_1280.jpg":"1280x854","h_26795123_1024.jpg":"1024x683","h_26795123_640.jpg":"640x427","h_26795123_480.jpg":"480x320","h_26795123_340.jpg":"340x227","h_26795123_220.jpg":"220x147","pp_26795123_1280.jpg":"1280x1628","pp_26795123_1024.jpg":"1024x1303","pp_26795123_640.jpg":"640x814","pp_26795123_480.jpg":"480x611","pp_26795123_340.jpg":"340x432","pp_26795123_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26795124_1920.jpg":"1920x1080","k_26795124_1280.jpg":"1280x1280","k_26795124_1024.jpg":"1024x1024","k_26795124_640.jpg":"640x640","k_26795124_480.jpg":"480x480","k_26795124_340.jpg":"340x340","k_26795124_220.jpg":"220x220","o_26795124_1280.jpg":"1280x852","o_26795124_1024.jpg":"1024x682","o_26795124_640.jpg":"640x426","o_26795124_480.jpg":"480x319","o_26795124_340.jpg":"340x226","o_26795124_220.jpg":"220x146","h_26795124_1280.jpg":"1280x854","h_26795124_1024.jpg":"1024x683","h_26795124_640.jpg":"640x427","h_26795124_480.jpg":"480x320","h_26795124_340.jpg":"340x227","h_26795124_220.jpg":"220x147","pp_26795124_1280.jpg":"1280x1628","pp_26795124_1024.jpg":"1024x1303","pp_26795124_640.jpg":"640x814","pp_26795124_480.jpg":"480x611","pp_26795124_340.jpg":"340x432","pp_26795124_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26795125_1920.jpg":"1920x1080","k_26795125_1280.jpg":"1280x1280","k_26795125_1024.jpg":"1024x1024","k_26795125_640.jpg":"640x640","k_26795125_480.jpg":"480x480","k_26795125_340.jpg":"340x340","k_26795125_220.jpg":"220x220","o_26795125_1280.jpg":"1280x960","o_26795125_1024.jpg":"1024x768","o_26795125_640.jpg":"640x480","o_26795125_480.jpg":"480x360","o_26795125_340.jpg":"340x255","o_26795125_220.jpg":"220x165","h_26795125_1280.jpg":"1280x854","h_26795125_1024.jpg":"1024x683","h_26795125_640.jpg":"640x427","h_26795125_480.jpg":"480x320","h_26795125_340.jpg":"340x227","h_26795125_220.jpg":"220x147","pp_26795125_1280.jpg":"1280x1628","pp_26795125_1024.jpg":"1024x1303","pp_26795125_640.jpg":"640x814","pp_26795125_480.jpg":"480x611","pp_26795125_340.jpg":"340x432","pp_26795125_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26795127_1920.jpg":"1920x1080","k_26795127_1280.jpg":"1280x1280","k_26795127_1024.jpg":"1024x1024","k_26795127_640.jpg":"640x640","k_26795127_480.jpg":"480x480","k_26795127_340.jpg":"340x340","k_26795127_220.jpg":"220x220","o_26795127_1280.jpg":"1280x1280","o_26795127_1024.jpg":"1024x1024","o_26795127_640.jpg":"640x640","o_26795127_480.jpg":"480x480","o_26795127_340.jpg":"340x340","o_26795127_220.jpg":"220x220","h_26795127_1280.jpg":"1280x854","h_26795127_1024.jpg":"1024x683","h_26795127_640.jpg":"640x427","h_26795127_480.jpg":"480x320","h_26795127_340.jpg":"340x227","h_26795127_220.jpg":"220x147","pp_26795127_1280.jpg":"1280x1628","pp_26795127_1024.jpg":"1024x1303","pp_26795127_640.jpg":"640x814","pp_26795127_480.jpg":"480x611","pp_26795127_340.jpg":"340x432","pp_26795127_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_26795128_1920.jpg":"1920x1080","k_26795128_1280.jpg":"1280x1280","k_26795128_1024.jpg":"1024x1024","k_26795128_640.jpg":"640x640","k_26795128_480.jpg":"480x480","k_26795128_340.jpg":"340x340","k_26795128_220.jpg":"220x220","o_26795128_1280.jpg":"1280x959","o_26795128_1024.jpg":"1024x767","o_26795128_640.jpg":"640x479","o_26795128_480.jpg":"480x359","o_26795128_340.jpg":"340x254","o_26795128_220.jpg":"220x164","h_26795128_1280.jpg":"1280x854","h_26795128_1024.jpg":"1024x683","h_26795128_640.jpg":"640x427","h_26795128_480.jpg":"480x320","h_26795128_340.jpg":"340x227","h_26795128_220.jpg":"220x147","pp_26795128_1280.jpg":"1280x1628","pp_26795128_1024.jpg":"1024x1303","pp_26795128_640.jpg":"640x814","pp_26795128_480.jpg":"480x611","pp_26795128_340.jpg":"340x432","pp_26795128_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7382544 Threads: 5 Questions: 1526814097 Slow queries: 4642834 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110559505 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/dalekim-odbacajima-protiv-podbacaja-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-light-surf-castingu-1384363 [printLink] => /om/ribolov/dalekim-odbacajima-protiv-podbacaja-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-light-surf-castingu-1384363?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757141 [name] => light surf casting [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-28 09:56:55 [main_article_id] => 0 [alias] => light-surf-casting [link] => /tag/light-surf-casting ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633560 [name] => ribolovne tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 13:24:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-tehnike [link] => /tag/ribolovne-tehnike ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => TEHNIKA LIGHT SURF CASTING NASTALA JE IZ POTREBE DOSEZANJA RIBA KOJE SE SVE VIŠE ODMIČU OD OBALE, PA IH JE NUŽNO TRAŽITI NA DALJINAMA OD 50 DO 80 METARA ILI SE VRAĆATI KUĆI BEZ ULOVA - NAJBOLJI ULOVI POSTIŽU SE NA MJEŠOVITOM DNU NA KOJEM IMA USAMLJENIH STIJENA, PROCIJEPA, MORSKIH STRUJA I LIVADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne tehnike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalekim odbačajima protiv podbačaja: donosimo sve što trebate znati o light surf castingu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/27009838.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/27009838.jpg [title] => Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26795118.jpg [title] =>

Ovčica ulovljena crvićem u bistrom moru - predvez 2 m, 0,20 mm, udica br. 6

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26795119.jpg [title] =>

Oslonac štapa i ploha za pripremu mamca znatno olakšavaju ribolov

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26795120.jpg [title] =>

Šarag na bibija u valovitom moru - FC završnjak 0,24 mm, udica br. 4

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26795121.jpg [title] =>

Završnjak tipa očenaš idealan je za ciljani lov sitnije ribe

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26795122.jpg [title] =>

Spretni bacači mogu dosegnuti granicu od 100 metara

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26795123.jpg [title] =>

Light surf casting štapovi idealni su za natjecateljski ribolov s jadranske obale

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26795124.jpg [title] =>

Štapovi su srednje ili parabolik akcije

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26795125.jpg [title] =>

Komarča na krak hobotnice - FC završnjak 180 cm, 0,28 mm, udica 1/0

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26795127.jpg [title] =>

Standardni provodnici strune surf casting štapova - visoki, lagani i tronogi

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26795128.jpg [title] =>

Rola - srednje velika, plitkoga kalema i dugačkog poteza

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tijekom siječnja, veljače i ožujka zbog niskih temperatura, u turističkoj sezoni zbog gužve, a tijekom cijele godine zbog sve intenzivnijeg lova u plićacima te nasipanja i betonizacije, većina se priobalnih riba sezonski ili čak zastalno sve više udaljava od kopna. Da bi ostvarili ulov, ribolovci koji love s obale zbog tih su razloga prisiljeni mamce odbacivati sve dalje i dalje. Posljedica toga je pojava novih tehnika lova i njima odgovarajućih alata. Među ostalim, tako je nastao surf casting, tehnika i odgovarajuća oprema za ribolov na dnu vrlo dalekim bacanjem prirodnih mamaca.

Položene obale

Surf casting tehnika i oprema osmišljeni su za srednji i teški ribolov na položenim pjeskovitim obalama Atlantika, gdje je mamce potrebno odbacivati i 200 metara daleko. No za ribolov s mediteranskih obala, koje strmije od atlantskih poniru u more pa su ribe uz njih bliže kopnu, ta se oprema pokazala prejakom i preteškom. Zato se prije petnaestak godina počelo s proizvodnjom manje snažne i puno osjetljivije opreme nazvane light surf casting, za ribolov dalekim bacanjem mamaca.

S jadranskih obala opremom za light surf casting najbolje je loviti na srednjim daljinama, onim između 50 i 70 do 80 metara. Ta tehnika nije toliko selektivna kao klasični surf casting, odnosno može se obavljati s više-manje svih obala, od onih s plitkim morem do onih s dubokim, od pjeskovitih do miješanih ili šljunkovitih. Prakticirati se može i tamo gdje nema uvjeta za klasični surf – uz umjetne obale, mulove, zidane od betona, do prirodnih kamenitih obala. Uspješna je i na ušćima, pogotovo tamo gdje se vode smiruju. Loviti se može na plažama, između kamenitih rtova na krajevima većih uvala.

---

image

Light surf casting štapovi idealni su za natjecateljski ribolov s jadranske obale

---

Najbolji ulovi light surf castingom postižu se na mješovitom dnu, gdje ima usamljenih stijena, udubljenja, procijepa, morskih struja i livada. Dobro se može loviti i na kamenitom škrapastom dnu, ali uz često mijenjanje pribora koji zapinje.

Odlučujuću ulogu u uspješnosti ribolova ima osnovni dio light surf casting opreme – štap. Kao i klasični surf, najčešće je dug između 360 i 420 centimetara, srednje ili spore akcije. Zbog lakšeg transporta mora biti višedijelan, najčešće teleskopski. Izrađuje se od ugljičnih vlakana, pa je vrlo lagan, neki modeli teže i manje od 300 grama. Da bi bili tako lagani, štapovi moraju biti šuplji, ali vršnjaci su im obvezno puni. I vršnjaci se izrađuju od ugljičnih vlakana, izrazito su osjetljivi i u stanju su registrirati i najmanji pomak na drugom kraju strune, bez pružanja otpora koji može izazvati sumnje kod vrsta koje su osjetljive na njega, kao što je komarča.

Izbor štapa

Većina ovih štapova danas se proizvodi u dvije skupine raspona snage, težine bacanja. Prvi su snage 60 do 120 grama, a drugi su ultra light surf casting štapovi, 40 do 80 grama. Svi oni omogućuju korištenje finih struna, laganih završnjaka (sistema) sa smanjenom težinom utega za maksimalnu diskreciju na dnu. Njihovo prilično nježno bacanje omogućuje ribolov osjetljivim mamcima i na udaljenostima do 100 metara bez mijenjanja njihova integriteta ili prezentacije.

---

image

Završnjak tipa očenaš idealan je za ciljani lov sitnije ribe

---

Najbolje je imati po jedan štap svake kategorije težine bacanja. Vrlo je važno da s njim bude uravnotežena rola, pa ovisno o jačini i težini štapa treba koristiti role veličine od 4000 ili 5000 do 7000 ili 8000. Jasno, najbolje one posebno pravljene za surf casting, s velikim plitkim kalemom koji omogućuje lako postizanje željene daljine odbačaja, ali i s velikom brzinom povlačenja, od 90 do 100 cm po okretaju ručice. Rola mora biti robusna i pouzdana, s preciznom kočnicom, ne teža od 400 do 550 grama. Dobro je ako rola ima zamjenski kalem kako bi se brzo moglo mijenjati promjer osnovne strune i tako brzo prilagodilo uvjetima ribolova.

Na kaleme je najbolje namotavati kvalitetne najlonske strune ili, još bolje, fluorocoating, najlonske strune presvučene fluorougljikom. One s čvršće i bolje klize, pa omogućuju dalje odbačaje od najlonskih struna. Uobičajeno je korištenje strune promjera 0,28 mm, ali ovisno o uvjetima ribolova, odnosno stanju mora, vrsti dna, raspoloženju riba i drugome, može se koristiti struna promjera tek 0,24 mm, ali i debela od 0,30 mm.

Za razliku od klasičnoga, u light surf casting ribolovu najčešće se koriste klizni završnjaci jer manje od ostalih zapinju za dno, a uz to pružaju i najmanji otpor ribi pri uzimanju mamca. Mnogi koriste isključivo njih, prilagođavajući ih trenutnim uvjetima ribolova. Naime, postoji mnogo varijanti klizne montaže kojima se ona može maksimalno prilagoditi većini situacija u kojima se ribolov odvija. Osim s in line, kliznim, prohodnim, odnosno olovnicama s provrtom, postoje montaže s raznim klizačima – nosačima olovnica.

Dodatni uteg

Osnovni oblik završnjaka za klasični surf casting, onaj tipa očenaš, pater noster, u određenim uvjetima pokazao se i kao najbolje rješenje za light surf casting ribolov. Taj završnjak s utegom fiksiranim na kraju predveza i jednim ili dva priveza poviše njega pokazao se najboljim kada se ribolov odvija sa štapom u ruci, te kada se love sitnije i brojnije ribe. Klasični završnjak najbolje je rješenje i za lov u uzburkanom moru, te kada ribe odlučno i agresivno napadaju mamce. Dobro ga je postaviti umjesto kliznog i kada se, unatoč napadima, kliznim ne ostvaruju ulovi.

---

image

Ovčica ulovljena crvićem u bistrom moru - predvez 2 m, 0,20 mm, udica br. 6

---

No, kakav god završnjak bio korišten, treba nastojati na njega postavljati dodatni uteg ​najmanje moguće težine, jer savitljivi štap i tanka struna omogućuju dovoljno daleki let i s laganim utegom, koji, pak, pridonosi većoj osjetljivosti i diskreciji pribora na dnu.

Osim sa što lakšim utegom, završnjak na svim spojevima treba opremiti vrtilicama. Vrlo je važno da budu dimenzionirani tako da olovnice drže dovoljno daleko od mamaca, što manje vidljive ribama. No, i oni sami trebaju biti što manje vidljivi, pa trebaju biti što lakši, te načinjeni od fluorougljika ili najlona presvučenog njime. Predvezi su najčešće dugi oko 150 cm, ali dosežu i do 250 cm, dok im se debljina kreće od 0,18 do 0,28 mm, ovisno o uvjetima vidljivosti te veličini mamaca i udica. Pravila odabira dimenzija završnjaka vrlo su jednostavna: za krupnije i teže mamce treba koristiti pribor od dužih, debljih i krućih struna, dok je manje i lakše mamce bolje prezentirati kraćim i tanjim te savitljivijim strunama.

---

image

Komarča na krak hobotnice - FC završnjak 180 cm, 0,28 mm, udica 1/0

---

Pomoćni pribor

I udice treba birati ovisno o ciljanoj lovini, odnosno vrsti i veličini mamca. Univerzalno rješenje je srednje dugačka udica ravnog vrha ili onog zakrivljenog u stranu. Za lov manjih i srednjih riba raznim crvima te trakama glavonožaca treba koristiti udice veličine 4 do 8, dok za lov komarči, lubina i velikih šaraga cijelom srdelom, prstacem, golim štrcaljcem većim komadima glavonožaca..., treba koristiti udice broj 2 do 1/0.

Osim ove osnovne opreme, za ribolov je dobro imati i držač štapova, najbolje tripod ili dvopod. Ne samo kako štap ne bi ležao na tlu i bio izložen opasnosti oštećenja, nego i zato što ti držači omogućuju postavljanje štapova tako da se najlakše kontroliraju. Naime, položaj štapa ima važnu ulogu koja omogućava dobru vidljivost uzimanja mamca, ali i sprječavanje da se snaga potezanja odmah prenese na rolu. Optimalni položaj štapa u odnosu na površinu mora je između 75 i 85 stupnjeva.

---

image

Oslonac štapa i ploha za pripremu mamca znatno olakšavaju ribolov

---

Dobrodošao je i ostali pomoćni pribor, poput maloga stola, odnosno plohe za pripremu mamaca, a treba imati i škare, ljepilo, vrtilice, perlice, kopče, razne strune, elastičnu nit za vezivanje mamaca, te za noćni ribolov i svjetiljku.

---

image

Spretni bacači mogu dosegnuti granicu od 100 metara

------
image

Standardni provodnici strune surf casting štapova - visoki, lagani i tronogi

------
image

Rola - srednje velika, plitkoga kalema i dugačkog poteza

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić

Ovčica ulovljena crvićem u bistrom moru - predvez 2 m, 0,20 mm, udica br. 6


Oslonac štapa i ploha za pripremu mamca znatno olakšavaju ribolov


Šarag na bibija u valovitom moru - FC završnjak 0,24 mm, udica br. 4


Završnjak tipa očenaš idealan je za ciljani lov sitnije ribe


Spretni bacači mogu dosegnuti granicu od 100 metara


Light surf casting štapovi idealni su za natjecateljski ribolov s jadranske obale


Štapovi su srednje ili parabolik akcije


Komarča na krak hobotnice - FC završnjak 180 cm, 0,28 mm, udica 1/0


Standardni provodnici strune surf casting štapova - visoki, lagani i tronogi


Rola - srednje velika, plitkoga kalema i dugačkog poteza

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/dalekim-odbacajima-protiv-podbacaja-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-light-surf-castingu-1384363 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6f89e4e6828a765d484301db770a49e488f60745 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalekim+odba%C4%8Dajima+protiv+podba%C4%8Daja%3A+donosimo+sve+%C5%A1to+trebate+znati+o+light+surf+castingu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdalekim-odbacajima-protiv-podbacaja-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-light-surf-castingu-1384363 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdalekim-odbacajima-protiv-podbacaja-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-light-surf-castingu-1384363 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => TEHNIKA LIGHT SURF CASTING NASTALA JE IZ POTREBE DOSEZANJA RIBA KOJE SE SVE VIŠE ODMIČU OD OBALE, PA IH JE NUŽNO TRAŽITI NA DALJINAMA OD 50 DO 80 METARA ILI SE VRAĆATI KUĆI BEZ ULOVA - NAJBOLJI ULOVI POSTIŽU SE NA MJEŠOVITOM DNU NA KOJEM IMA USAMLJENIH STIJENA, PROCIJEPA, MORSKIH STRUJA I LIVADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne tehnike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

ribolovne tehnikeDalekim odbačajima protiv podbačaja: donosimo sve što trebate znati o light surf castingu

Piše ŠIME DUVANČIĆ
28. travnja 2024. - 09:56

Tijekom siječnja, veljače i ožujka zbog niskih temperatura, u turističkoj sezoni zbog gužve, a tijekom cijele godine zbog sve intenzivnijeg lova u plićacima te nasipanja i betonizacije, većina se priobalnih riba sezonski ili čak zastalno sve više udaljava od kopna. Da bi ostvarili ulov, ribolovci koji love s obale zbog tih su razloga prisiljeni mamce odbacivati sve dalje i dalje. Posljedica toga je pojava novih tehnika lova i njima odgovarajućih alata. Među ostalim, tako je nastao surf casting, tehnika i odgovarajuća oprema za ribolov na dnu vrlo dalekim bacanjem prirodnih mamaca.

Položene obale

Surf casting tehnika i oprema osmišljeni su za srednji i teški ribolov na položenim pjeskovitim obalama Atlantika, gdje je mamce potrebno odbacivati i 200 metara daleko. No za ribolov...

11. svibanj 2024 19:57