StoryEditorOCM

CAREVI OD RIBECromaris ima najmodernije mrijestilište u Europi, 600 zaposlenih i proizvodnju od 12500 tona, a u izvoz ide 89 posto

Piše M. K.
25. listopada 2022. - 21:01
Zadar, 251022. Novinari su posjetili Cromarisova uzgajalista i proizvodne pogone gdje im je Cromaris predstavljen kao vodeca hrvatska, sesta u svijetu tvrtka u proizvodnji i preradi mediteranske ribe. Na fotografiji: proizvodni pogon u Gazenici.HANZA MEDIA

Cromaris, lider hrvatske marikulture i šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade, danas je predstavio svoje sedmo uzgajalište Lavdaru s 40 kaveza, kapaciteta 2 tisuće tona brancina, orade i hame u koju je uloženo 39 milijuna kuna. Cromaris je predstavio uzgajalište i proizvodni pogon u Gaženici površine 1,100 kvadratnih metara skladišnog i 7 tisuća kvadratnih metara rashlađenog prostora vrijednog 22 milijuna kuna. 

Predsjednik Uprave, Ivan Leko, sa suradnicima, upoznao je novinare s višegodišnjim rezultatima uspješnog poslovanja, proizvodnim portfeljom, radom na novim vrstama te investicijskim planovima. Cromaris je osnovala Adris grupa 2009. godine objedinjavanjem četiri tvrtke za uzgoj ribe, među kojima i Cenmar.

image

Zadar, 251022.
Novinari su posjetilii Cromarisova uzgajalista i proizvodne pogone gdje im je Cromaris predstavljen kao vodeca hrvatska i sesta u svijetu tvrtka u proizvodnji i preradi mediteranske ribe,
Na fotografiji: ribogojiliste Lavdara.
Foto: Zvonko Pavic/CROPIX

HANZA MEDIA

Lamjana, Košara, Velo žalo, Kudica, Žman, Budava i Lavdara sedam je ribouzgajališta u kojima kontinuirano raste proizvedena količina ribe veća za 12 puta, a tako i prihodi koji su uvećani čak 17 puta. Izvoz čini 89 posto udjela, a naznačajnija tržišta su Italija i Španjolska, te druge europske zemlje. Cromaris je i jedan od najvećih poslodavaca u Zadarskoj županiji koji zapošljava više od 600 djelatnika, dok udio otočkog stanovništva čini više od 20 posto, a na uzgajalištima više od 50 posto.

Proizvodnjom od gotovo 12,5 tisuća tona bijele ribe, najbrža je rastuća tvrtka u industriji mediteranske ribe koja je i tijekom korona krize zadržala kontinuitet rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja. Prepoznat je kao lider u svježini i vrhunskoj kvaliteti proizvoda te, napose, po inovacijama i održivom poslovanju.

image

Zadar, 251022.
Novinari su posjetili Cromarisova uzgajalista i proizvodne pogone gdje im je Cromaris predstavljen kao vodeca hrvatska, sesta u svijetu tvrtka u proizvodnji i preradi mediteranske ribe.
Na fotografiji: proizvodni pogon u Gazenici.
Foto: Zvonko Pavic/CROPIX

HANZA MEDIA

Uz to je nastavljen intenzivan investicijski ciklus, dosad vrijedan više od 1,5 milijardi kuna, rad na razvoju novih vrsta i širenje na nova tržišta, što je i bio poticaj za današnji posjet hrvatskih novinara s kojima je na brodu upriličena i radionica spravljanja sushija. Leko je podsjetio i na jedno od najmodernijih mrjestilišta za brancina i oradu u Europi, gdje je djelatnicima Cromarisa uspjelo ono u čemu niti jednoj drugoj tvrtku u marikulturi u svijetu nije uspjelo - uzgoj zubaca, nove riblje vrste u proizvodnji, kao i gofa.

Govoreći o vrhunskoj kvaliteti i svježini proizvoda, koju prepoznaju potrošači diljem Europe a potvrđuju brojne nagrade struke, Leko je podsjetio da je to zahvaljujući ponajprije iznimnoj kvaliteti mora na lokacijama uzgajališta na sjevernom i srednjem Jadranu, kao i operativnoj učinkovitosti i logističkoj organizaciji u dostavljanju najsvježije ribe do krajnjih kupaca. Cromarisova uzgajališta spadaju među najmodernije na Mediteranu.

image

Lamjana, Otok Ugljan, 171213.
Izlov zubataca iz uzgoja u kavezima tvrtke Cromaris.
Na fotografiji: Vadjenje zubataca iz kaveza i spremanje u baje sa ledom kako bi riba u svjezem stanju dosla do kupaca.
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA

Opremljena su vrhunskim sustavom automatskog hranjenja, podvodnim kamerama, robotima za održavanje mreža i modernom flotom za izlov ribe. Sve to omogućuje svakodnevne izlove, brzu otpremu ribe od uzgajališta do centra za sortiranje ribe te daljnju otpremu na sva tržišta unutar samo nekoliko sati od izlova.

- Proizvodi vrhunske kvalitete, povjerenje potrošača, predanost održivom poslovanju i suradnja s lokalnom zajednicom, ključni su za postignute rezultate. Jedini smo proizvođač koji je sam formulirao hranu kako bi maksimizirao nutritivne vrijednosti ribe. U omjeru omega 3 i 6 masnih kiselina brancina i orade, daleko prednjačimo ispred konkurencije - naglasio je Leko.

image

SPECIJAL: SD
Zadar, 190821
Reportaza o zadarskoj tvrtki Cromatis koja se bavi uzgojem ribe.
Na fotografiji: uzgoj gofa.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Slobodna Dalmacija

Vrhunsku kvalitetu proizvoda i najviše standarde sigurnosti i održivosti proizvodnje potvrđuju i brojni certifikati među kojima se ističu Global GAP, Friend of the Sea, IFS te ISO 14001 i 9001. Od 2019. Cromaris je nositelj i ASC certifikata za sve lokacije uzgoja po čemu je jedinstvena kompanija u cijeloj industriji uzgoja mediteranske ribe.

Leko je posebno istaknuo Cromarisov doprinos ukupnom razvoju i održivosti industrije. Naveo je i da je Cromaris prva tvrtka u industriji koja je objavila godišnje izvješće o održivosti, te i na taj način dala primjer odgovornog poslovanja ostalim proizvođačima brancina i orade u svijetu.

 

25. travanj 2024 13:47