StoryEditorOCM

hrvatska pametČekajući da riba zagrize, na moru se rađaju sjajne ideje, a jednu takvu razvila su i dva brata iz Rijeke: To je jedinstveni proizvod na ovom području

Piše OM
19. srpnja 2021. - 10:52

Čekajući da riba zagrize, na moru se rađaju sjajne ideje. Jednu takvu razvila su i dva brata iz Rijeke, zaljubljenici u more i ribolov. Osmislili su i pokrenuli proizvodnju vlastitih ribarskih odijela.

Svaki slobodan trenutak braća Domagoj i Hrvoje Grabovac koriste za otiskivanje od kopna. I tako od malih nogu.

- Ljubav prema ribolovu je krenula od malih nogu, znači prvenstveno od našeg pokojnog dide tacija koji nas je uveo u cijelu priču preko našeg tate i mog malog sina od dvije godine koji je lud za morem i ribolovom, rekao je za HRT Domagoj Grabovac. I mog malog sina od dvije godine koji je lud za morem i ribolovom, dodaje.

- Jednostavno svaki ulov od najmanje ribice do većeg trofeja to je toliko zadovoljstvo, more nas ispunjava, kaže Hrvoje Grabovac. Svaki slobodan trenutak zovemo se, idemo. Žene sreća razumiju ljubav našu prema moru, kaže.

A najveća se ljubav razvila prema tunolovu.

- Od 2009. smo se prvenstveno bazirali na tunolovu i big game fishingu, od natjecanja i lova po cijelom Jadranu. Taj adrenalin nema cijenu, rekao je Domagoj.

- Čekati je malo dosadno, ali brumaš, imaš posla da ju privučeš, osjećaj kad zazuji mašinica, kad uloviš, to je vrištanje, veselje, adrenalin neopisivi, ističe Hrvoje.

Boravak na moru zahtijeva i dosta opreme. Do neke su teško dolazili pa se razvila zamisao o vlastitoj proizvodnji u koju su krenuli s prijateljem Tomažem.

- Došli smo na ideju jer smo provodili jako puno vremena na suncu i kod nas nije bilo pristupačno nabaviti neki komad robe da bi se zaštitili, bilo je i opeklina, izgorenosti. Ribarske firme koje proizvode mašine, štapove pokušavaju nešto izbacit ali to je kupljena majica sa štampanjem njihovih brendova dok smo mi se fokusirali na robu od dizajna do kvalitete tako da je ovo jedinstveni proizvod na ovom području, navodi Domagoj.

Riječ je o posebnoj ribarskoj odjeći u ljetnoj i zimskoj varijanti. Štiti od sunca i UV zračenja, vodonepropusna je i termoizolacijska.

- Ima i pododijelo koje se stavlja ili oduzima kako kome treba i postaje kišno odijelo. Materijal je poseban, sastoji se od tri sloja, ima membranu koja ne propušta vjetar i kišu a propušta znoj i paru koja izlazi iz tijela tako da ste suhi ispod i lijepo vam je udobno. Svi šavovi su lijepljeni tako da ste sasvim suhi na kiši. Sve naše majice imaju kapuljače što štiti vrat od sunca jer to je najgore na moru u vrat da te opali sunce, rekao je Tomaž Pevec.

- Išli smo olakšati sami sebi. Gumice za naočale, izgubili smo ne znam koliko pari naočala i rekli e to nitko nema, trebaju nam gumice za naočale, džepovi, telefon, kliješta, sve je pri ruci, a s druge strane komotno je, kaže Hrvoje.

Posebno su ponosni na rashladnu torbu, zamjenu za jaceru, potpuno vodootpornu i velike zapremnine.

- Uspjeli smo staviti i zatvoriti tunu od 40 kg bez glave i repa znači lijep komad ribe stane unutra. Sve na ribolovu, sve ideje nam padaju dok lovimo ribu, kaže Hrvoje.

A ideja, kažu za HRT, imaju koš i još pa će ovaj novi hrvatski proizvod razvijati i dalje.

18. travanj 2024 02:39