stdClass Object ( [id] => 1153167 [title] => Ako vam je vertical jigging prenaporan, tu je slow pitch: doznajte sve o ribolovnoj tehnici kojom se postižu jako dobri rezultati uz neusporedivo manje umaranja [alias] => ako-vam-je-vertical-jigging-prenaporan-tu-je-slow-pitch [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Konstantan pritisak koji tržište vrši na proizvođače ribolovne opreme u kombinaciji s inovativnom spretnošću, za posljedicu ima kontinuirani priliv novih materijala, alata i tehnika od kojih su neki tek dijelom upotrebljivi, a neki pak visoko lovni.

Na vrhu svjetske ljestvice inovacijskih postignuća nalaze se japanski ribolovci, a uz njih i japanska ribolovna industrija koja svako malo na svjetsko tržište izbaci neku novu tehniku. Slow Pitch je jigerska tehnika koja je zapravo svojevrsna kompilacija vertical jigginga, kabure i inchikua.

Od 30 do 90 metara

Za razliku od vertical jigginga koji je neizvodiv bez dobre doze fizičke utreniranosti, Slow Pitch postaje naporan tek nakon kačenja ribe, što istinski zagriženom ribolovcu nikada i nipošto nije napor, već slatka muka. Naravno, baš kao i vertical jigging i Slow Pitch nam dolazi iz Zemlje Izlazećeg Sunca.

Tehnika je nastala kao light verzija vertical jigginga čime je taj način ribolova približen i onima koji nemaju fizičke predispozicije za neprekidno i naporno jiganje teškim, često i preko 400 grama teškim jigovima. Upravo je zbog toga puno ribolovaca koji su se jednom okušali u vertical jiggingu i ostalo samo na tom prvom pokušaju.

Slow Pitch nije spora i inertna tehnika, poput kabure i inchikua, tako da pruža zadovoljavajući dinamički tempo, vrlo blizak spinerskom.

To je lagana i opuštajuća varaličarska tehnika primjenjiva na svim dubinama, a najučinkovitija na 30 do 90 metara, što je popriličan raspon.

S obzirom na gabarite lovine, Slow Pitch je svojevrsna poveznica između inchikua i vertical jigginga, jer se tom tehnikom mogu uloviti male i velike ribe. Osim toga, zbog privlačnosti brojne sitnije ribe prilaze varalici, što je odlična provokacija velikim predatorima.

---

image
Slow Pitch postaje naporan tek kad se riba zakači
---

Lagano i jako

Kada je riječ o opremi, štap za Slow Pitch mora imati vrhunske performanse. U pravilu treba biti izrađen od visoko elastičnih kompozitnih materijala u kojima karbon ima vodeću ulogu. Sam blank ima paraboličnu akciju, kojom se postiže ključni dio tehnike. Tako je, primjerice, za varalicu tešku 220 grama optimalan štap klase 3oz (90 do 100 grama).

Idealno je koristiti multiplikator, s tim da se tada bira štap namijenjen radu s multiplikatorima, s držačem role s gornje strane i provodnicima manjeg dijametra koji su brojniji i gušće raspoređeni radi pravilnijeg opterećenja blanka.

Ako se odabere rad sa stacionarnom rolom, tada se bira jiggerski ili tataki štap, akcije primjerene težini varalice, po mogućnosti što elastičniji.

Role i multiplikatore biramo u skladu s nosivošću ostalog pribora. Pretjerano velike i neprimjereno role nemaju mjesta u priboru za Slow Pitch. Ako niste sigurni što odabrati, zamislite da idete loviti gofove od dvadesetak kilograma i da pritom cijeli dan morate držati štap i rolu u ruci. Rješenje će se nakon tako posloženih misli ukazati nakon nekoliko sekundi.

Upredenica je obavezan dio pribora, kako zbog njene ekstremne nosivosti tako i smanjenog dijametra u odnosu na nosivost, pa se mogu koristiti manje role i multiplikatori s jednakim metarskim kapacitetom kakav imaju i veliki strojevi.

Kod predveza mjesta za loše i prosječne strune nema. Na predvezu mora biti vrhunski fluorokarbon koji će izdržati sve napore koje mu nameće ova tehnika i naravno, otpor ribe koju treba izvući.

Varalice koje se koriste u ovoj tehnici su specifičnog, elipsoidnog oblika s tim da imaju pomaknuta težišta, čime se postižu karakteristične kretnje i putanje tijekom tonjenja i povlačenja varalice. Premda postoje lakši i teži modeli, najčešće se lovi u rasponu od 100 do 200 grama. Izbor boja i dezena je doslovno neograničen i ovisan samo o kreativnosti i želji proizvođača.

---

image
Kolorit Slow Pitch varalica jednako je provokativan kao kod klasičnih jiggova
---

Premda se udice mogu montirati na razne načine, Slow Pitch varalice je najbolje naoružati assist hook udicama s obje strane nakon čega svaki dodir ove varalice za ribe postaje doslovno koban.

Jednostavan princip

Idealna su lovišta za lov ovom tehnikom prijelazni tereni gdje litoralni spust prelazi u ravno dno. To znači da ribu možemo potražiti na mjestima gdje se greben zabija u pijesak, na rubovima rtova, uz strme pučinske obale otoka, kao i uz rubove brakova.

Također, ribolov uz olupine, a katkada i uz neznatno male nakupine kamenja na ravnom dnu može donijeti izvrsne rezultate. Naravno, jedan od osnovnih preduvjeta je svakako dobra i pouzdana elektronika bez koje je suvremeni ribolov gotovo nezamisliv.

Za razliku od vertical jigginga koji pretražuje uski pojas vodenog stupa ili kabure koja ide pravolinijski, Slow Pitch sa svojom putanjom ima znatno širi opseg djelovanja. Upravo zato i lovi svu ribu, od plave ribe poput lokardi skuša, luceva i palamida, preko kantara i zubataca i gofova do ugora i škrpina.

Osnovni princip rada sa Slow Pitch varalicama je jednostavan. Varalica se pusti da potone u lovnu zonu, neposredno iznad dna. Štap se postavi vodoravno s površinom mora, a okomito u odnosu na smjer pružanja strune. Kada se struna zategne ručica role se zakrene pri čemu se vrh štapa povije. Tek kad se vrh štapa ispravi, ručica role se ponovno pokreće.

Ručica role se u zavisnosti od željene brzine pokretanja može okretati u intervalima punog kruga, pola kruga ili pak četvrt kruga s dužim ili kraćim zastojima. Naravno, osim okretom role, varalicu možete podizati i kraćim pokretom štapa što je zapravo puno bliže vertical jiggingu.

---

image
Varalice za Slow Pitch specifično su građene
---

Efekt biča

Nakon što se povuče prema površini pa zastane, varalica počinje tonuti što je vrlo usporeno zbog elastičnosti štapa. Također, zbog specifičnog oblika varalice njena putanja nikada nije pravolinijska već vrlo izlomljena pri čemu širina hoda i intenzitet vibracija neposredno ovisi o brzini povlačenja i tipu intervala kao i o pomicanju štapa u stranu prilikom povlačenja.

Svakako je jedan od najbitnijih trenutaka tijekom lova takozvani bič efekt. Potrebno je dozvoliti štapu da svojim elasticitetom podigne varalicu sporom lelujavom akcijom. Naravno da se to podizanje povremeno može ubrzati podizanjem štapa, ali nakon nekoliko takvih silovitijih trzaja ponovo treba usporiti da Slow Pitch može dati sebe u maksimumu.

Također se štap povremeno može oboriti prema površini mora čime se postiže dodatno propadanje varalice. Kod animiranja varalice sve vrijeme treba voditi računa o napetosti strune. Ako se pri namotavanju ili trzanju štapa ne osjeti puna težina varalice, to znači da varalica nije do kraja odradila svoje tonjenje, odnosno da je propadanje prekinuto. Također ako se predugo čeka do sljedećeg povlačenja, varalica će ostati visiti kao mrtav predmet koji može samo odbiti ribu.

Važno je također pratiti valove koji podižu i spuštaju barku s koje se lovi, a s njom i varalicu pod morem. Val se može iskoristiti za podizanje varalice, ali i za dužu oscilaciju u spuštanju i propadanju. Jednako se tako u spuštanju varalice prema dnu, više puta može zastati i odigrati kraći ples nakon čega se varalica nastavlja spuštati.

Mogućnosti su brojne i na vama je smo da odaberete kombinaciju koja bi mogla donijeti ribu. Svakako treba biti oprezan i svjestan položaja varalice i intenziteta napetosti strune, jer do napada može doći u svakom trenutku.

---

image
Ovakvi su modeli savršeni za lov u zoru i suton
---

Obrasci i pravila

Premda je Slow Pitch nova tehnika za koju nema većih statističkih podataka, neka su pravila ipak uočena i zabilježena.

Predatorima su dva položaja varalice najatraktivnija. Prvi je vodoravni položaj u kojem se varalica prelama prije nego što počne tonuti, dok je drugi neposredno iza, kad varalica ponire.

Ako riba napadne varalicu u trenutku povlačenja prema površini, tada će najčešće biti zakačena za udice bliže glavi varalice, dok će napad tijekom tonjenja i poniranja rezultirati klačenjem za repni dio. Taj nam podatak može biti od koristi, jer u slučaju dva i više kačenja na isti način možemo više pažnje posvetiti upravo segmentu koji je najproduktivniji.

Praksa je pokazala i da svaki lovni dan ima svoj koncept povlačenja i animiranja varalice. Tako primjerice, ako je prethodnog dana najviše grizeva ostvareno u kratkim potezima prema površini, to nipošto ne znači da će se i idućeg dana grizevi odvijati po istom scenariju. Dapače puno je vjerojatnije da će grizevi i kačenja biti ostvareni u gotovo dijametralno suprotnom režimu.

Također je uočeno da riba najintenzivnije napada Slow Pitch varalice u svitanje i suton. Velika prednost Slow Pitcha u odnosu na primjerice vertical jigging je u činjenici što riba ne mora juriti varalicu, već do nje može doći lagano i bez napora.

Premda brzina jiga u vertical jiggingu nipošto ne predstavlja nekakav problem gofu ili tuni, u situacijama kada riba ne radi ili kad je jako lijena, što je zapravo vrlo čest slučaj, Slow Pitch varalice mogu odigrati svoj sudbonosni ples i donijeti vam upravo vašu ribu života.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporo varanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sporo varanje 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-21 13:45:03 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-21 14:21:23 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-12-21 14:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 43 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/21\/5067837.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/21\/5067839.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/21\/5067836.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/21\/5067835.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/21\/5072317.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/21\/5072316.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Mirkov","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Okrunjene glave rado napadaju Slow Pitch varalice","Ovakvi su modeli savr\u0161eni za lov u zoru i suton","Slow Pitch tehnikom uspje\u0161no se love i plavi kapitalci","Kolorit Slow Pitch varalica jednako je provokativan kao kod klasi\u010dnih jiggova","Slow Pitch postaje naporan tek kad se riba zaka\u010di","Varalice za Slow Pitch specifi\u010dno su gra\u0111ene"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1434","hd_5067837_1920.jpg":"1920x1080","k_5067837_1280.jpg":"1280x1280","k_5067837_1024.jpg":"1024x1024","k_5067837_640.jpg":"640x640","k_5067837_480.jpg":"480x480","k_5067837_340.jpg":"340x340","k_5067837_220.jpg":"220x220","o_5067837_1280.jpg":"1280x956","o_5067837_1024.jpg":"1024x764","o_5067837_640.jpg":"640x478","o_5067837_480.jpg":"480x358","o_5067837_340.jpg":"340x253","o_5067837_220.jpg":"220x164","h_5067837_1280.jpg":"1280x854","h_5067837_1024.jpg":"1024x683","h_5067837_640.jpg":"640x427","h_5067837_480.jpg":"480x320","h_5067837_340.jpg":"340x227","h_5067837_220.jpg":"220x147","pp_5067837_1280.jpg":"1006x1280","pp_5067837_1024.jpg":"805x1024","pp_5067837_640.jpg":"503x640","pp_5067837_480.jpg":"377x480","pp_5067837_340.jpg":"267x340","pp_5067837_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x1092","hd_5067839_1920.jpg":"1920x1080","k_5067839_1280.jpg":"1280x1280","k_5067839_1024.jpg":"1024x1024","k_5067839_640.jpg":"640x640","k_5067839_480.jpg":"480x480","k_5067839_340.jpg":"340x340","k_5067839_220.jpg":"220x220","o_5067839_1280.jpg":"1280x1092","o_5067839_1024.jpg":"1024x873","o_5067839_640.jpg":"640x546","o_5067839_480.jpg":"480x409","o_5067839_340.jpg":"340x290","o_5067839_220.jpg":"220x187","h_5067839_1280.jpg":"1280x854","h_5067839_1024.jpg":"1024x683","h_5067839_640.jpg":"640x427","h_5067839_480.jpg":"480x320","h_5067839_340.jpg":"340x227","h_5067839_220.jpg":"220x147","pp_5067839_1280.jpg":"1006x1280","pp_5067839_1024.jpg":"805x1024","pp_5067839_640.jpg":"503x640","pp_5067839_480.jpg":"377x480","pp_5067839_340.jpg":"267x340","pp_5067839_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1440x955","hd_5067836_1920.jpg":"1920x1080","k_5067836_1280.jpg":"1280x1280","k_5067836_1024.jpg":"1024x1024","k_5067836_640.jpg":"640x640","k_5067836_480.jpg":"480x480","k_5067836_340.jpg":"340x340","k_5067836_220.jpg":"220x220","o_5067836_1280.jpg":"1280x848","o_5067836_1024.jpg":"1024x679","o_5067836_640.jpg":"640x424","o_5067836_480.jpg":"480x318","o_5067836_340.jpg":"340x225","o_5067836_220.jpg":"220x145","h_5067836_1280.jpg":"1280x854","h_5067836_1024.jpg":"1024x683","h_5067836_640.jpg":"640x427","h_5067836_480.jpg":"480x320","h_5067836_340.jpg":"340x227","h_5067836_220.jpg":"220x147","pp_5067836_1280.jpg":"1006x1280","pp_5067836_1024.jpg":"805x1024","pp_5067836_640.jpg":"503x640","pp_5067836_480.jpg":"377x480","pp_5067836_340.jpg":"267x340","pp_5067836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_5067835_1920.jpg":"1920x1080","k_5067835_1280.jpg":"1280x1280","k_5067835_1024.jpg":"1024x1024","k_5067835_640.jpg":"640x640","k_5067835_480.jpg":"480x480","k_5067835_340.jpg":"340x340","k_5067835_220.jpg":"220x220","o_5067835_1280.jpg":"1280x853","o_5067835_1024.jpg":"1024x682","o_5067835_640.jpg":"640x426","o_5067835_480.jpg":"480x320","o_5067835_340.jpg":"340x226","o_5067835_220.jpg":"220x146","h_5067835_1280.jpg":"1280x854","h_5067835_1024.jpg":"1024x683","h_5067835_640.jpg":"640x427","h_5067835_480.jpg":"480x320","h_5067835_340.jpg":"340x227","h_5067835_220.jpg":"220x147","pp_5067835_1280.jpg":"1006x1280","pp_5067835_1024.jpg":"805x1024","pp_5067835_640.jpg":"503x640","pp_5067835_480.jpg":"377x480","pp_5067835_340.jpg":"267x340","pp_5067835_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x803","hd_5072317_1920.jpg":"1920x1080","k_5072317_1280.jpg":"1280x1280","k_5072317_1024.jpg":"1024x1024","k_5072317_640.jpg":"640x640","k_5072317_480.jpg":"480x480","k_5072317_340.jpg":"340x340","k_5072317_220.jpg":"220x220","o_5072317_1280.jpg":"1280x856","o_5072317_1024.jpg":"1024x685","o_5072317_640.jpg":"640x428","o_5072317_480.jpg":"480x321","o_5072317_340.jpg":"340x227","o_5072317_220.jpg":"220x147","h_5072317_1280.jpg":"1280x854","h_5072317_1024.jpg":"1024x683","h_5072317_640.jpg":"640x427","h_5072317_480.jpg":"480x320","h_5072317_340.jpg":"340x227","h_5072317_220.jpg":"220x147","pp_5072317_1280.jpg":"1006x1280","pp_5072317_1024.jpg":"805x1024","pp_5072317_640.jpg":"503x640","pp_5072317_480.jpg":"377x480","pp_5072317_340.jpg":"267x340","pp_5072317_220.jpg":"173x220"},{"size0":"960x1280","hd_5072316_1920.jpg":"1920x1080","k_5072316_1280.jpg":"1280x1280","k_5072316_1024.jpg":"1024x1024","k_5072316_640.jpg":"640x640","k_5072316_480.jpg":"480x480","k_5072316_340.jpg":"340x340","k_5072316_220.jpg":"220x220","o_5072316_1280.jpg":"1280x1706","o_5072316_1024.jpg":"1024x1365","o_5072316_640.jpg":"640x853","o_5072316_480.jpg":"480x640","o_5072316_340.jpg":"340x453","o_5072316_220.jpg":"220x293","h_5072316_1280.jpg":"1280x854","h_5072316_1024.jpg":"1024x683","h_5072316_640.jpg":"640x427","h_5072316_480.jpg":"480x320","h_5072316_340.jpg":"340x227","h_5072316_220.jpg":"220x147","pp_5072316_1280.jpg":"1006x1280","pp_5072316_1024.jpg":"805x1024","pp_5072316_640.jpg":"503x640","pp_5072316_480.jpg":"377x480","pp_5072316_340.jpg":"267x340","pp_5072316_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7633924 Threads: 2 Questions: 1552224611 Slow queries: 4729841 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111244339 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ako-vam-je-vertical-jigging-prenaporan-tu-je-slow-pitch-1153167 [printLink] => /om/ribolov/ako-vam-je-vertical-jigging-prenaporan-tu-je-slow-pitch-1153167?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660628 [name] => slow pitch [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 15:09:46 [main_article_id] => 0 [alias] => slow-pitch [link] => /tag/slow-pitch ) [1] => stdClass Object ( [id] => 660629 [name] => što je slow pitch [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 15:09:46 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-slow-pitch [link] => /tag/sto-je-slow-pitch ) [2] => stdClass Object ( [id] => 660630 [name] => kako loviti tehnikom slow pitch [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 15:09:46 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-tehnikom-slow-pitch [link] => /tag/kako-loviti-tehnikom-slow-pitch ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656487 [name] => ribolov slow pitch [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 20:15:28 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-slow-pitch [link] => /tag/ribolov-slow-pitch ) [4] => stdClass Object ( [id] => 660631 [name] => vertical jigging slow pitch [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 15:09:47 [main_article_id] => 0 [alias] => vertical-jigging-slow-pitch [link] => /tag/vertical-jigging-slow-pitch ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporo varanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako vam je vertical jigging prenaporan, tu je slow pitch: doznajte sve o ribolovnoj tehnici kojom se postižu jako dobri rezultati uz neusporedivo manje umaranja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/21/5067837.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Mirkov [mainImageDesc] => Okrunjene glave rado napadaju Slow Pitch varalice [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/21/5067837.jpg [title] => Okrunjene glave rado napadaju Slow Pitch varalice Tomislav Mirkov ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/21/5067839.jpg [title] => Ovakvi su modeli savršeni za lov u zoru i suton ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/21/5067836.jpg [title] => Slow Pitch tehnikom uspješno se love i plavi kapitalci ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/21/5067835.jpg [title] => Kolorit Slow Pitch varalica jednako je provokativan kao kod klasičnih jiggova ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/21/5072317.jpg [title] => Slow Pitch postaje naporan tek kad se riba zakači ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/21/5072316.jpg [title] => Varalice za Slow Pitch specifično su građene ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Konstantan pritisak koji tržište vrši na proizvođače ribolovne opreme u kombinaciji s inovativnom spretnošću, za posljedicu ima kontinuirani priliv novih materijala, alata i tehnika od kojih su neki tek dijelom upotrebljivi, a neki pak visoko lovni.

Na vrhu svjetske ljestvice inovacijskih postignuća nalaze se japanski ribolovci, a uz njih i japanska ribolovna industrija koja svako malo na svjetsko tržište izbaci neku novu tehniku. Slow Pitch je jigerska tehnika koja je zapravo svojevrsna kompilacija vertical jigginga, kabure i inchikua.

Od 30 do 90 metara

Za razliku od vertical jigginga koji je neizvodiv bez dobre doze fizičke utreniranosti, Slow Pitch postaje naporan tek nakon kačenja ribe, što istinski zagriženom ribolovcu nikada i nipošto nije napor, već slatka muka. Naravno, baš kao i vertical jigging i Slow Pitch nam dolazi iz Zemlje Izlazećeg Sunca.

Tehnika je nastala kao light verzija vertical jigginga čime je taj način ribolova približen i onima koji nemaju fizičke predispozicije za neprekidno i naporno jiganje teškim, često i preko 400 grama teškim jigovima. Upravo je zbog toga puno ribolovaca koji su se jednom okušali u vertical jiggingu i ostalo samo na tom prvom pokušaju.

Slow Pitch nije spora i inertna tehnika, poput kabure i inchikua, tako da pruža zadovoljavajući dinamički tempo, vrlo blizak spinerskom.

To je lagana i opuštajuća varaličarska tehnika primjenjiva na svim dubinama, a najučinkovitija na 30 do 90 metara, što je popriličan raspon.

S obzirom na gabarite lovine, Slow Pitch je svojevrsna poveznica između inchikua i vertical jigginga, jer se tom tehnikom mogu uloviti male i velike ribe. Osim toga, zbog privlačnosti brojne sitnije ribe prilaze varalici, što je odlična provokacija velikim predatorima.

---

image
Slow Pitch postaje naporan tek kad se riba zakači
---

Lagano i jako

Kada je riječ o opremi, štap za Slow Pitch mora imati vrhunske performanse. U pravilu treba biti izrađen od visoko elastičnih kompozitnih materijala u kojima karbon ima vodeću ulogu. Sam blank ima paraboličnu akciju, kojom se postiže ključni dio tehnike. Tako je, primjerice, za varalicu tešku 220 grama optimalan štap klase 3oz (90 do 100 grama).

Idealno je koristiti multiplikator, s tim da se tada bira štap namijenjen radu s multiplikatorima, s držačem role s gornje strane i provodnicima manjeg dijametra koji su brojniji i gušće raspoređeni radi pravilnijeg opterećenja blanka.

Ako se odabere rad sa stacionarnom rolom, tada se bira jiggerski ili tataki štap, akcije primjerene težini varalice, po mogućnosti što elastičniji.

Role i multiplikatore biramo u skladu s nosivošću ostalog pribora. Pretjerano velike i neprimjereno role nemaju mjesta u priboru za Slow Pitch. Ako niste sigurni što odabrati, zamislite da idete loviti gofove od dvadesetak kilograma i da pritom cijeli dan morate držati štap i rolu u ruci. Rješenje će se nakon tako posloženih misli ukazati nakon nekoliko sekundi.

Upredenica je obavezan dio pribora, kako zbog njene ekstremne nosivosti tako i smanjenog dijametra u odnosu na nosivost, pa se mogu koristiti manje role i multiplikatori s jednakim metarskim kapacitetom kakav imaju i veliki strojevi.

Kod predveza mjesta za loše i prosječne strune nema. Na predvezu mora biti vrhunski fluorokarbon koji će izdržati sve napore koje mu nameće ova tehnika i naravno, otpor ribe koju treba izvući.

Varalice koje se koriste u ovoj tehnici su specifičnog, elipsoidnog oblika s tim da imaju pomaknuta težišta, čime se postižu karakteristične kretnje i putanje tijekom tonjenja i povlačenja varalice. Premda postoje lakši i teži modeli, najčešće se lovi u rasponu od 100 do 200 grama. Izbor boja i dezena je doslovno neograničen i ovisan samo o kreativnosti i želji proizvođača.

---

image
Kolorit Slow Pitch varalica jednako je provokativan kao kod klasičnih jiggova
---

Premda se udice mogu montirati na razne načine, Slow Pitch varalice je najbolje naoružati assist hook udicama s obje strane nakon čega svaki dodir ove varalice za ribe postaje doslovno koban.

Jednostavan princip

Idealna su lovišta za lov ovom tehnikom prijelazni tereni gdje litoralni spust prelazi u ravno dno. To znači da ribu možemo potražiti na mjestima gdje se greben zabija u pijesak, na rubovima rtova, uz strme pučinske obale otoka, kao i uz rubove brakova.

Također, ribolov uz olupine, a katkada i uz neznatno male nakupine kamenja na ravnom dnu može donijeti izvrsne rezultate. Naravno, jedan od osnovnih preduvjeta je svakako dobra i pouzdana elektronika bez koje je suvremeni ribolov gotovo nezamisliv.

Za razliku od vertical jigginga koji pretražuje uski pojas vodenog stupa ili kabure koja ide pravolinijski, Slow Pitch sa svojom putanjom ima znatno širi opseg djelovanja. Upravo zato i lovi svu ribu, od plave ribe poput lokardi skuša, luceva i palamida, preko kantara i zubataca i gofova do ugora i škrpina.

Osnovni princip rada sa Slow Pitch varalicama je jednostavan. Varalica se pusti da potone u lovnu zonu, neposredno iznad dna. Štap se postavi vodoravno s površinom mora, a okomito u odnosu na smjer pružanja strune. Kada se struna zategne ručica role se zakrene pri čemu se vrh štapa povije. Tek kad se vrh štapa ispravi, ručica role se ponovno pokreće.

Ručica role se u zavisnosti od željene brzine pokretanja može okretati u intervalima punog kruga, pola kruga ili pak četvrt kruga s dužim ili kraćim zastojima. Naravno, osim okretom role, varalicu možete podizati i kraćim pokretom štapa što je zapravo puno bliže vertical jiggingu.

---

image
Varalice za Slow Pitch specifično su građene
---

Efekt biča

Nakon što se povuče prema površini pa zastane, varalica počinje tonuti što je vrlo usporeno zbog elastičnosti štapa. Također, zbog specifičnog oblika varalice njena putanja nikada nije pravolinijska već vrlo izlomljena pri čemu širina hoda i intenzitet vibracija neposredno ovisi o brzini povlačenja i tipu intervala kao i o pomicanju štapa u stranu prilikom povlačenja.

Svakako je jedan od najbitnijih trenutaka tijekom lova takozvani bič efekt. Potrebno je dozvoliti štapu da svojim elasticitetom podigne varalicu sporom lelujavom akcijom. Naravno da se to podizanje povremeno može ubrzati podizanjem štapa, ali nakon nekoliko takvih silovitijih trzaja ponovo treba usporiti da Slow Pitch može dati sebe u maksimumu.

Također se štap povremeno može oboriti prema površini mora čime se postiže dodatno propadanje varalice. Kod animiranja varalice sve vrijeme treba voditi računa o napetosti strune. Ako se pri namotavanju ili trzanju štapa ne osjeti puna težina varalice, to znači da varalica nije do kraja odradila svoje tonjenje, odnosno da je propadanje prekinuto. Također ako se predugo čeka do sljedećeg povlačenja, varalica će ostati visiti kao mrtav predmet koji može samo odbiti ribu.

Važno je također pratiti valove koji podižu i spuštaju barku s koje se lovi, a s njom i varalicu pod morem. Val se može iskoristiti za podizanje varalice, ali i za dužu oscilaciju u spuštanju i propadanju. Jednako se tako u spuštanju varalice prema dnu, više puta može zastati i odigrati kraći ples nakon čega se varalica nastavlja spuštati.

Mogućnosti su brojne i na vama je smo da odaberete kombinaciju koja bi mogla donijeti ribu. Svakako treba biti oprezan i svjestan položaja varalice i intenziteta napetosti strune, jer do napada može doći u svakom trenutku.

---

image
Ovakvi su modeli savršeni za lov u zoru i suton
---

Obrasci i pravila

Premda je Slow Pitch nova tehnika za koju nema većih statističkih podataka, neka su pravila ipak uočena i zabilježena.

Predatorima su dva položaja varalice najatraktivnija. Prvi je vodoravni položaj u kojem se varalica prelama prije nego što počne tonuti, dok je drugi neposredno iza, kad varalica ponire.

Ako riba napadne varalicu u trenutku povlačenja prema površini, tada će najčešće biti zakačena za udice bliže glavi varalice, dok će napad tijekom tonjenja i poniranja rezultirati klačenjem za repni dio. Taj nam podatak može biti od koristi, jer u slučaju dva i više kačenja na isti način možemo više pažnje posvetiti upravo segmentu koji je najproduktivniji.

Praksa je pokazala i da svaki lovni dan ima svoj koncept povlačenja i animiranja varalice. Tako primjerice, ako je prethodnog dana najviše grizeva ostvareno u kratkim potezima prema površini, to nipošto ne znači da će se i idućeg dana grizevi odvijati po istom scenariju. Dapače puno je vjerojatnije da će grizevi i kačenja biti ostvareni u gotovo dijametralno suprotnom režimu.

Također je uočeno da riba najintenzivnije napada Slow Pitch varalice u svitanje i suton. Velika prednost Slow Pitcha u odnosu na primjerice vertical jigging je u činjenici što riba ne mora juriti varalicu, već do nje može doći lagano i bez napora.

Premda brzina jiga u vertical jiggingu nipošto ne predstavlja nekakav problem gofu ili tuni, u situacijama kada riba ne radi ili kad je jako lijena, što je zapravo vrlo čest slučaj, Slow Pitch varalice mogu odigrati svoj sudbonosni ples i donijeti vam upravo vašu ribu života.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Mirkov
Tomislav Mirkov
Okrunjene glave rado napadaju Slow Pitch varalice

Ovakvi su modeli savršeni za lov u zoru i suton

Slow Pitch tehnikom uspješno se love i plavi kapitalci

Kolorit Slow Pitch varalica jednako je provokativan kao kod klasičnih jiggova

Slow Pitch postaje naporan tek kad se riba zakači

Varalice za Slow Pitch specifično su građene
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ako-vam-je-vertical-jigging-prenaporan-tu-je-slow-pitch-1153167 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=36bdf5ad7647c202d6df8c4176c48bca0705533c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+vam+je+vertical+jigging+prenaporan%2C+tu+je+slow+pitch%3A+doznajte+sve+o+ribolovnoj+tehnici+kojom+se+posti%C5%BEu+jako+dobri+rezultati+uz+neusporedivo+manje+umaranja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fako-vam-je-vertical-jigging-prenaporan-tu-je-slow-pitch-1153167 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fako-vam-je-vertical-jigging-prenaporan-tu-je-slow-pitch-1153167 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporo varanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

sporo varanjeAko vam je vertical jigging prenaporan, tu je slow pitch: doznajte sve o ribolovnoj tehnici kojom se postižu jako dobri rezultati uz neusporedivo manje umaranja

Piše Tomislav Mirkov
21. prosinca 2021. - 15:09

Konstantan pritisak koji tržište vrši na proizvođače ribolovne opreme u kombinaciji s inovativnom spretnošću, za posljedicu ima kontinuirani priliv novih materijala, alata i tehnika od kojih su neki tek dijelom upotrebljivi, a neki pak visoko lovni.

Na vrhu svjetske ljestvice inovacijskih postignuća nalaze se japanski ribolovci, a uz njih i japanska ribolovna industrija koja svako malo na svjetsko tržište izbaci neku novu tehniku. Slow Pitch je jigerska tehnika koja je zapravo svojevrsna kompilacija vertical jigginga, kabure i inchikua.

Od 30 do 90 metara

Za razliku od vertical jigginga koji je neizvodiv bez dobre doze fizičke utreniranosti, Slow Pitch postaje naporan tek nakon kačenja ribe, što istinski zagriženom ribolovcu nikada i nipošto nije napor, već slatka muka. Naravno,...

14. svibanj 2024 17:47