stdClass Object ( [id] => 1251156 [title] => Vjetar i voda su najveći neprijatelji: redovite provjere tijekom zime čuvaju brod i novčanik [alias] => vjetar-i-voda-su-najveci-neprijatelji-redovite-provjere-tijekom-zime-cuvaju-brod-i-novcanik [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Većina brodova zimsko razdoblje provede mirujući na vezu, a tek manji broj na suhome. Potonja opcija je povoljnija za brod u smislu njegove sigurnosti, boljeg održavanja i trajnosti, ali je mahom nepovoljnija za novčanik vlasnika, pa je to i glavni razlog što se rijetko koristi. Naravno, uz prostorne limite kada su suhi vezovi u pitanju.

Što se brodova u moru tiče, koliko god bili dobro pripremljeni za zimovanje, nipošto ih nije dobro tretirati po formuli – dobro zaveži u kasnu jesen i zaboravi do proljeća. Zima je, naime, godišnje doba u kojem vremenske nepogode imaju veću snagu i traju dulje, pa je redovita briga o plovilu na vezu praktički imperativ, ako vam je stalo do njegove sigurnosti, odnosno čuvanja uloženog novca. Uz to, suvremeni brodovi su i vrlo složen tehnološki sklop koji zahtijeva brigu i održavanje kako bi sve ugrađene komponente ispravno funkcionirale, počevši od motora, raznih pumpi, električne mreže, elektronike...

Skupa ušteda

Sve u svemu, vlasnici plovila koji to mogu trebali bi tijekom zimskog razdoblja barem svakih desetak dana obići svoj brod i odraditi neke standardne preventivne postupke. Oni, pak, koji žive daleko od marine u kojoj njihov brod zimuje, mudro će postupiti ako pronađu osobu (servisera u marini ili nekog poznanika) koja će plovilo povremeno obilaziti umjesto njih.

Nipošto nije dobro riskirati zbog uštede na takvoj usluzi jer račun u konačnici, ako stvari pođu po zlu, može biti iznimno skup. Ne samo zbog bijesa zimskih oluja, nego i posve neočekivanih razloga. Sjetimo se samo slučaja kada je u Splitu krstaš na vezu otišao na dno, jer je miš ušao u brod i pregrizao plastičnu odvodnu cijev WC-a čiji ventil nije bio zatvoren.

Redovite su provjere, dakle, vrlo važne za očuvanje vodostaja novčanika, osobito kada se imaju u vidu cijene suvremenih brodova koje su već pri dimenzijama od 7 do 8 metara u rangu malih stanova. Zaključivši da se periodični obilazak broda ne preskače, ostaje još pobrojiti što sve treba provjeravati da brod na vezu u dobrom stanju dočeka ljetnu sezonu.

Kritična mjesta

Voda je uvijek najopasniji neprijatelj broda na vezu, i ona slatka s neba i slana u kojoj brod pluta, jer ga prodor mora ili nekontrolirano nakupljanje kišnice može poslati na dno. Takav je scenarij noćna mora svakog vlasnika plovila, pa prilikom obilaska broda uvijek treba provjeriti kritična mjesta. Ovo tim više što podaci osiguravajućih tvrtki pokazuju da je broj potonulih plovila na vezu višestruko veći od potonuća u plovidbi.

---

image

Ako u kaljuži ima vode, treba utvrditi odakle dolazi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dakle, uvijek pregledajte santine i prostor oko osovine motora. Tu se morska voda može nakupljati zbog puštanja brtvenice osovine, ali i kugla-ventila za usis morske vode za hlađenje motora ili osovinskog voda. Vremenom ih izjede galvanska struja, pa ih uvijek treba provjeravati, kao i obujmnice na plastičnim crijevima. To je također moguća točka curenja, pa ih povremeno treba pritegnuti. Je li u kaljužnom dijelu more ili slatka voda, može se provjeriti kušanjem ili sve treba dobro posušiti, upaliti motor i pričekati te vidjeti ima li gdje kapanja ili curenja.

Krta plastika

Slatka voda u santine može dospjeti zbog lošeg brtvljenja rupa za ugradnju opreme na palubi, što rezultira kapanjem ili curenjem. No, najveća su opasnost drenažni odvodi kišnice iz kokpita. Oni su često izrađeni od plastike slabe kvalitete koja vremenom postane krta i pukne, što iz kokpita nije uočljivo jer voda otječe. Problem je što ona tada otječe u santine a ne u more, a kad brod dovoljno utone kroz puknuti odvod nahrupi i more. Taj je scenarij već više brodica poslao na dno ili su pretrpjele veću štetu zbog plavljenja motora i kabine broda. Zato povremeno provjerite sve odvode, njihova crijeva i spojeve. Ako brod nije zaštićen tendom, obavezno provjerite i protočnost drenažnih odvoda u kokpitu, jer ako ih začepe lišće i nečistoća, voda će se puniti i vremenom preliti u kabinu i santine, pa je velika šteta opet neizbježna.

Prilikom obilaska broda također uvijek treba provjeriti brodski WC, odnosno stanje njegovih kugla-ventila za usis i izbacivanje vode, kao i pripadajućih obujmnica. Ventili, naravno, trebaju biti zatvoreni, no to ne mora značiti da sigurno brtve. Galvanske struje neprestano rade svoj posao, a nevidljivo nagrizanje prije ili poslije izbije na površinu i rezultira curenjem.

Brodski prozori

Kada je riječ o mogućim nevoljama s vodom u brodu, povremeno treba provjeriti sve prostore ispod brodskih prozora, jer su i oni moguća točka curenja. Ako silikon za brtvljenje nije dobro nanesen ili su ga godine načele, pa više ne dihta idealno, voda će za kišnih dana sigurno procuriti u kabinu. To je dosta čest i neugodan scenarij, jer rezultira natopljenim spužvama ležaja, mokrim dekama, mokrom odjećom u ormarićima ispod prozora, neugodnim mirisom tufine...

Ako, dakle, utvrdite da neki prozor imalo curi, za prvu ruku silikonizirajte cijeli njegov vanjski rub kako bi spriječili daljnji prodor vode, a kad dođe toplije vrijeme i veliki servis broda na suhom, tada prozor demontirajte i ponovo zadihtajte. Lijepljenje šire i kvalitetne električarske izlolacijske trake sustavom pola na prozor, pola na okolnu plastiku, također će barem dva-tri mjeseca spriječiti curenje vode, ako dihtanje popusti.

---

image

Prije nevere brod treba dodatno osigurati

Božidar Vukičević/Cropix
---

Provjerite drukere

S obzirom na učestalost i snagu zimskih oluja praćenih jakim vjetrovima, prilikom obilaska broda uvijek treba provjeriti sve drukere i kopče na tendi koja štiti kokpit. Drukeri su danas lošije kvalitete i puno kraće traju, jer se mahom štancaju u Kini od ne baš najboljih materijala. Ako samo jedan pukne i otvori prostor vjetru, tenda vrlo lako u jakoj oluji može biti oštećena ili pokidana, a brod izložen kiši. Također je potrebno povremeno otvoriti i zatvoriti sve patente na tendi, kako ne bi zapekli zbog djelovanja soli i nečistoća, jer ih je tada teško osloboditi. Ako teško kližu, podmažite ih malo vazelinom ili silikonskim sprejem.

Povremeno provjerite i konope krmenoga veza jakim potezanjem kako bi vidjeli drže li kako treba. Budući da ih je većina vezana za lanac koji se hvata za korpo morto i služi za amortiziranje trzaja, galvanska struja će nakon nekoliko godina pojesti kariku lanca ili gambet, a konop ostati bez funkcije. Srećom pa gotovo uvijek pukne samo jedan te dok drugi drži može se uz pomoć ronioca obaviti zamjena. Naravno, pritom se uvijek mijenjaju oba krmena veza, jer je onaj koji nije pukao također u lošem stanju.

Operite panele

Barem jednom tijekom zime bilo bi dobro oprati cijeli brod nekim deterdžentom za tu namjenu, te na gelcoat nanijeti zaštitno sredstvo na bazi voska. Čak i ako ste to učinili u kasnu jesen, učestale zimske kiše s prašinom i čađom u zraku vremenom će isprati vosak i stvoriti ružni sloj koji lagano nagriza gelcoat. Ako brod povremeno posjeti i neki galeb, a pogotovo više njih, za sobom će ostaviti i agresivni izmet. Jedno dobro pranje i nanošenje novog sloja voska značajno će pridonijeti da gelcoat dugo ostane lijep, sjajan i neporozan.

---

image

Ovakva solarna ploča slabo će hvatati sunce...

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

...pa je treba oprati

Božidar Vukičević/Cropix
---

U brodovima koji nemaju solarne sustave, tijekom zime bi bilo dobro barem jednom punjačem dopuniti brodski akumulator (ili akumulatore), jer oni na nižim temperaturama brže gube kapacitet. Ako, pak, brod ima solarni sustav, tada će dopunu obavljati sunce, pa problema ne bi trebalo biti. Osobito ako na brodu imate pametni regulator punjenja koji to odlično obavlja. Ako ga nemate, preporuka je kupite ga, to više što su im cijene zadnjih godina vrlo prihvatljive. Što se solarnih panela tiče, njih povremeno treba obrisati od prašine dobro namočenom krpom kako bi mogli hvatati i skladištiti više zimskih škrtih sunčanih zraka.

Upijači vlage

Zima uz ostalo uvijek donosi vlagu u kabinama brodova, pa je iznimno korisno u brodu imati jedan ili više odvlaživača zraka, ovisno o veličini plovila. Pokazali su se vrlo uspješnima u borbi s viškom vlage i mirisom tufine, pa je jedino važno voditi računa o njihovoj veličini, odnosno kapacitetu. Budući da sol u njima upija vlagu i skuplja je u posudu na dnu odvlaživača, posuda mora imati dovoljan kapacitet za višemjesečno djelovanje. Kada posjetite brod, usput provjerite vodostaj u posudi i, ako je visok, izlijte sadržaj. Dok ima soli u poroznoj kesici, odvlaživač radi, ali kad sol nestane, treba promijeniti uložak.

Prilikom svakog obilaska broda treba provjeriti i pajete jer se od trzanja i udaranja u susjedne brodove mogu olabavati ili oštetiti, a dobra zimska funkcija čuvanja bokova vrlo je važna.

---

image

Odvaživači zraka pokazali su se vrlo korisnima

Božidar Vukičević/Cropix
---

Njega motora

I, naravno, ono što svaki vlasnik broda uvijek treba napravi, za razliku od nekih gore pobrojanih radnji – upalite brodski motor i pustite da radi barem petnaestak minuta. Ulje će tako procirkulirati svugdje gdje treba i podmazati motorne sklopove. Poznato je da motori ne vole dugo mirovati, pa bi ovo trebalo napraviti barem dva puta mjesečno, a još bolje jednom tjedno. Potonje pravilo vrijedi za one kojima je brod u bliskom dometu, dok će se oni s dalekih lokacija osloniti na nečiju uslugu. U slučaju da to ne mogu osigurati, najbolje je motor na kraju sezone stručno konzervirati, jer će ga tako zaštititi tijekom dugih mjeseci mirovanja.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

EKSTREMNE SITUACIJE

Osim redovitih obilazaka broda, tijekom zimskog razdoblja treba računati i na izvanredne situacije koje traže hitno reagiranje, jer vremenske prilike ponekad znaju biti ekstremne. Tako bi brod trebalo obavezno obići prije udara najavljenih olujnih vjetrova u cilju njegova dodatnog osiguranja, a isto treba učiniti i neposredno nakon što nevera prođe. Ponekad će biti potrebno spašavati brod i tijekom samih olujnih udara, ako oni dosegnu snagu koja prijeti oštećivanjem ili razbijanjem broda. Unatoč svemu poduzetom i takav scenarij ponekad će biti neizbježan, jer sile prirode mogu nadjačati sve ljudske preventivne postupke.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Koliko god brodovi na vezu bili dobro pripremljeni za mirovanje, nipošto ih nije dobro tretirati po formuli – dobro zaveži u kasnu jesen i zaboravi do proljeća. Zima je godišnje doba u koje nosi brojne rizike, pa je redovita briga o plovilu imperativ ako vam je stalo do njegove sigurnosti, ali čuvanja uloženog novca

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Koliko god brodovi na vezu bili dobro pripremljeni za mirovanje, nipošto ih nije dobro tretirati po formuli – dobro zaveži u kasnu jesen i zaboravi do proljeća. Zima je godišnje doba u koje nosi brojne rizike, pa je redovita briga o plovilu imperativ ako vam je stalo do njegove sigurnosti, ali čuvanja uloženog novca

NAUTIČKI SAVJETNIK 2 0 9838 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-02-04 12:55:18 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-23 07:22:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-23 07:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Koliko god brodovi na vezu bili dobro pripremljeni za mirovanje, nipošto ih nije dobro tretirati po formuli – dobro zaveži u kasnu jesen i zaboravi do proljeća. Zima je godišnje doba u koje nosi brojne rizike, pa je redovita briga o plovilu imperativ ako vam je stalo do njegove sigurnosti, ali čuvanja uloženog novca [metadata] => robots= author= title=Vjetar i voda su najveći neprijatelji: redovite provjere tijekom zime čuvaju brod i novčanik [metakey] => brod na vezu, održavanje broda, zimski uvjeti, provjere plovila, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731806.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731792.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731794.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731796.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731797.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731804.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731805.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731807.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731808.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731809.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10731810.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10732846.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10732866.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/8271308.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10734353.jpg","\/images\/slike\/2019\/02\/04\/10734354.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mirovanje na vezu zna se pretvoriti u opasan nemir<\/em><\/p>","

Olujna bura brzo \u0107e do\u0107i glave o\u0161te\u0107enoj cimi<\/p>","

Kad popusti dihtanje prozora, \u010desto stradaju le\u017eaji ispod njih<\/p>","

Povremeno provjerite napon akumulatora<\/p>","

Baterije u brodovima bez solara treba barem jednom dopuniti<\/p>","

Prije nevere brod treba dodatno osigurati<\/p>","","

Odva\u017eiva\u010di zraka pokazali su se vrlo korisnima<\/p>","

Ako u kalju\u017ei ima vode, treba utvrditi odakle dolazi<\/p>","

Ovakva solarna plo\u010da slabo \u0107e hvatati sunce...<\/p>","

...pa je treba oprati<\/p>","

Pajeti su tijekom zime ugro\u017eeni dio opreme<\/p>","

Druker je otpao, a orkanska bura potom isparala tendu<\/p>","

Motor treba raditi najmanje 15-tak minuta<\/p>","

Ovakvi ventili su tempirana bomba<\/p>","

Drena\u017eni odvodi vode iz kokpita kriti\u010dno su mjesto<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1264","hd_10731806_1920.jpg":"1920x1080","k_10731806_1280.jpg":"1280x1280","k_10731806_1024.jpg":"1024x1024","k_10731806_640.jpg":"640x640","k_10731806_480.jpg":"480x480","k_10731806_340.jpg":"340x340","k_10731806_220.jpg":"220x220","o_10731806_1280.jpg":"1280x842","o_10731806_1024.jpg":"1024x674","o_10731806_640.jpg":"640x421","o_10731806_480.jpg":"480x316","o_10731806_340.jpg":"340x223","o_10731806_220.jpg":"220x144","h_10731806_1280.jpg":"1280x854","h_10731806_1024.jpg":"1024x683","h_10731806_640.jpg":"640x427","h_10731806_480.jpg":"480x320","h_10731806_340.jpg":"340x227","h_10731806_220.jpg":"220x147","pp_10731806_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731806_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731806_640.jpg":"640x814","pp_10731806_480.jpg":"480x611","pp_10731806_340.jpg":"340x432","pp_10731806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_10731792_1920.jpg":"1920x1080","k_10731792_1280.jpg":"1280x1280","k_10731792_1024.jpg":"1024x1024","k_10731792_640.jpg":"640x640","k_10731792_480.jpg":"480x480","k_10731792_340.jpg":"340x340","k_10731792_220.jpg":"220x220","o_10731792_1280.jpg":"1280x776","o_10731792_1024.jpg":"1024x621","o_10731792_640.jpg":"640x388","o_10731792_480.jpg":"480x291","o_10731792_340.jpg":"340x206","o_10731792_220.jpg":"220x133","h_10731792_1280.jpg":"1280x854","h_10731792_1024.jpg":"1024x683","h_10731792_640.jpg":"640x427","h_10731792_480.jpg":"480x320","h_10731792_340.jpg":"340x227","h_10731792_220.jpg":"220x147","pp_10731792_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731792_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731792_640.jpg":"640x814","pp_10731792_480.jpg":"480x611","pp_10731792_340.jpg":"340x432","pp_10731792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2610","hd_10731794_1920.jpg":"1920x1080","k_10731794_1280.jpg":"1280x1280","k_10731794_1024.jpg":"1024x1024","k_10731794_640.jpg":"640x640","k_10731794_480.jpg":"480x480","k_10731794_340.jpg":"340x340","k_10731794_220.jpg":"220x220","o_10731794_1280.jpg":"1280x1740","o_10731794_1024.jpg":"1024x1392","o_10731794_640.jpg":"640x870","o_10731794_480.jpg":"480x652","o_10731794_340.jpg":"340x462","o_10731794_220.jpg":"220x299","h_10731794_1280.jpg":"1280x854","h_10731794_1024.jpg":"1024x683","h_10731794_640.jpg":"640x427","h_10731794_480.jpg":"480x320","h_10731794_340.jpg":"340x227","h_10731794_220.jpg":"220x147","pp_10731794_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731794_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731794_640.jpg":"640x814","pp_10731794_480.jpg":"480x611","pp_10731794_340.jpg":"340x432","pp_10731794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10731796_1920.jpg":"1920x1080","k_10731796_1280.jpg":"1280x1280","k_10731796_1024.jpg":"1024x1024","k_10731796_640.jpg":"640x640","k_10731796_480.jpg":"480x480","k_10731796_340.jpg":"340x340","k_10731796_220.jpg":"220x220","o_10731796_1280.jpg":"1280x960","o_10731796_1024.jpg":"1024x768","o_10731796_640.jpg":"640x480","o_10731796_480.jpg":"480x360","o_10731796_340.jpg":"340x255","o_10731796_220.jpg":"220x165","h_10731796_1280.jpg":"1280x854","h_10731796_1024.jpg":"1024x683","h_10731796_640.jpg":"640x427","h_10731796_480.jpg":"480x320","h_10731796_340.jpg":"340x227","h_10731796_220.jpg":"220x147","pp_10731796_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731796_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731796_640.jpg":"640x814","pp_10731796_480.jpg":"480x611","pp_10731796_340.jpg":"340x432","pp_10731796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10731797_1920.jpg":"1920x1080","k_10731797_1280.jpg":"1280x1280","k_10731797_1024.jpg":"1024x1024","k_10731797_640.jpg":"640x640","k_10731797_480.jpg":"480x480","k_10731797_340.jpg":"340x340","k_10731797_220.jpg":"220x220","o_10731797_1280.jpg":"1280x960","o_10731797_1024.jpg":"1024x768","o_10731797_640.jpg":"640x480","o_10731797_480.jpg":"480x360","o_10731797_340.jpg":"340x255","o_10731797_220.jpg":"220x165","h_10731797_1280.jpg":"1280x854","h_10731797_1024.jpg":"1024x683","h_10731797_640.jpg":"640x427","h_10731797_480.jpg":"480x320","h_10731797_340.jpg":"340x227","h_10731797_220.jpg":"220x147","pp_10731797_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731797_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731797_640.jpg":"640x814","pp_10731797_480.jpg":"480x611","pp_10731797_340.jpg":"340x432","pp_10731797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2718","hd_10731804_1920.jpg":"1920x1080","k_10731804_1280.jpg":"1280x1280","k_10731804_1024.jpg":"1024x1024","k_10731804_640.jpg":"640x640","k_10731804_480.jpg":"480x480","k_10731804_340.jpg":"340x340","k_10731804_220.jpg":"220x220","o_10731804_1280.jpg":"1280x1812","o_10731804_1024.jpg":"1024x1449","o_10731804_640.jpg":"640x906","o_10731804_480.jpg":"480x679","o_10731804_340.jpg":"340x481","o_10731804_220.jpg":"220x311","h_10731804_1280.jpg":"1280x854","h_10731804_1024.jpg":"1024x683","h_10731804_640.jpg":"640x427","h_10731804_480.jpg":"480x320","h_10731804_340.jpg":"340x227","h_10731804_220.jpg":"220x147","pp_10731804_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731804_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731804_640.jpg":"640x814","pp_10731804_480.jpg":"480x611","pp_10731804_340.jpg":"340x432","pp_10731804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1074","hd_10731805_1920.jpg":"1920x1080","k_10731805_1280.jpg":"1280x1280","k_10731805_1024.jpg":"1024x1024","k_10731805_640.jpg":"640x640","k_10731805_480.jpg":"480x480","k_10731805_340.jpg":"340x340","k_10731805_220.jpg":"220x220","o_10731805_1280.jpg":"1280x716","o_10731805_1024.jpg":"1024x572","o_10731805_640.jpg":"640x358","o_10731805_480.jpg":"480x268","o_10731805_340.jpg":"340x190","o_10731805_220.jpg":"220x123","h_10731805_1280.jpg":"1280x854","h_10731805_1024.jpg":"1024x683","h_10731805_640.jpg":"640x427","h_10731805_480.jpg":"480x320","h_10731805_340.jpg":"340x227","h_10731805_220.jpg":"220x147","pp_10731805_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731805_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731805_640.jpg":"640x814","pp_10731805_480.jpg":"480x611","pp_10731805_340.jpg":"340x432","pp_10731805_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1147","hd_10731807_1920.jpg":"1920x1080","k_10731807_1280.jpg":"1280x1280","k_10731807_1024.jpg":"1024x1024","k_10731807_640.jpg":"640x640","k_10731807_480.jpg":"480x480","k_10731807_340.jpg":"340x340","k_10731807_220.jpg":"220x220","o_10731807_1280.jpg":"1280x764","o_10731807_1024.jpg":"1024x611","o_10731807_640.jpg":"640x382","o_10731807_480.jpg":"480x286","o_10731807_340.jpg":"340x203","o_10731807_220.jpg":"220x131","h_10731807_1280.jpg":"1280x854","h_10731807_1024.jpg":"1024x683","h_10731807_640.jpg":"640x427","h_10731807_480.jpg":"480x320","h_10731807_340.jpg":"340x227","h_10731807_220.jpg":"220x147","pp_10731807_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731807_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731807_640.jpg":"640x814","pp_10731807_480.jpg":"480x611","pp_10731807_340.jpg":"340x432","pp_10731807_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1112","hd_10731808_1920.jpg":"1920x1080","k_10731808_1280.jpg":"1280x1280","k_10731808_1024.jpg":"1024x1024","k_10731808_640.jpg":"640x640","k_10731808_480.jpg":"480x480","k_10731808_340.jpg":"340x340","k_10731808_220.jpg":"220x220","o_10731808_1280.jpg":"1280x741","o_10731808_1024.jpg":"1024x593","o_10731808_640.jpg":"640x370","o_10731808_480.jpg":"480x278","o_10731808_340.jpg":"340x196","o_10731808_220.jpg":"220x127","h_10731808_1280.jpg":"1280x854","h_10731808_1024.jpg":"1024x683","h_10731808_640.jpg":"640x427","h_10731808_480.jpg":"480x320","h_10731808_340.jpg":"340x227","h_10731808_220.jpg":"220x147","pp_10731808_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731808_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731808_640.jpg":"640x814","pp_10731808_480.jpg":"480x611","pp_10731808_340.jpg":"340x432","pp_10731808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_10731809_1920.jpg":"1920x1080","k_10731809_1280.jpg":"1280x1280","k_10731809_1024.jpg":"1024x1024","k_10731809_640.jpg":"640x640","k_10731809_480.jpg":"480x480","k_10731809_340.jpg":"340x340","k_10731809_220.jpg":"220x220","o_10731809_1280.jpg":"1280x774","o_10731809_1024.jpg":"1024x619","o_10731809_640.jpg":"640x387","o_10731809_480.jpg":"480x290","o_10731809_340.jpg":"340x205","o_10731809_220.jpg":"220x133","h_10731809_1280.jpg":"1280x854","h_10731809_1024.jpg":"1024x683","h_10731809_640.jpg":"640x427","h_10731809_480.jpg":"480x320","h_10731809_340.jpg":"340x227","h_10731809_220.jpg":"220x147","pp_10731809_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731809_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731809_640.jpg":"640x814","pp_10731809_480.jpg":"480x611","pp_10731809_340.jpg":"340x432","pp_10731809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1263","hd_10731810_1920.jpg":"1920x1080","k_10731810_1280.jpg":"1280x1280","k_10731810_1024.jpg":"1024x1024","k_10731810_640.jpg":"640x640","k_10731810_480.jpg":"480x480","k_10731810_340.jpg":"340x340","k_10731810_220.jpg":"220x220","o_10731810_1280.jpg":"1280x842","o_10731810_1024.jpg":"1024x673","o_10731810_640.jpg":"640x421","o_10731810_480.jpg":"480x315","o_10731810_340.jpg":"340x223","o_10731810_220.jpg":"220x144","h_10731810_1280.jpg":"1280x854","h_10731810_1024.jpg":"1024x683","h_10731810_640.jpg":"640x427","h_10731810_480.jpg":"480x320","h_10731810_340.jpg":"340x227","h_10731810_220.jpg":"220x147","pp_10731810_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731810_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731810_640.jpg":"640x814","pp_10731810_480.jpg":"480x611","pp_10731810_340.jpg":"340x432","pp_10731810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10732846_1920.jpg":"1920x1080","k_10732846_1280.jpg":"1280x1280","k_10732846_1024.jpg":"1024x1024","k_10732846_640.jpg":"640x640","k_10732846_480.jpg":"480x480","k_10732846_340.jpg":"340x340","k_10732846_220.jpg":"220x220","o_10732846_1280.jpg":"1280x853","o_10732846_1024.jpg":"1024x682","o_10732846_640.jpg":"640x426","o_10732846_480.jpg":"480x320","o_10732846_340.jpg":"340x226","o_10732846_220.jpg":"220x146","h_10732846_1280.jpg":"1280x854","h_10732846_1024.jpg":"1024x683","h_10732846_640.jpg":"640x427","h_10732846_480.jpg":"480x320","h_10732846_340.jpg":"340x227","h_10732846_220.jpg":"220x147","pp_10732846_1280.jpg":"1280x1628","pp_10732846_1024.jpg":"1024x1303","pp_10732846_640.jpg":"640x814","pp_10732846_480.jpg":"480x611","pp_10732846_340.jpg":"340x432","pp_10732846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10732866_1920.jpg":"1920x1080","k_10732866_1280.jpg":"1280x1280","k_10732866_1024.jpg":"1024x1024","k_10732866_640.jpg":"640x640","k_10732866_480.jpg":"480x480","k_10732866_340.jpg":"340x340","k_10732866_220.jpg":"220x220","o_10732866_1280.jpg":"1280x960","o_10732866_1024.jpg":"1024x768","o_10732866_640.jpg":"640x480","o_10732866_480.jpg":"480x360","o_10732866_340.jpg":"340x255","o_10732866_220.jpg":"220x165","h_10732866_1280.jpg":"1280x854","h_10732866_1024.jpg":"1024x683","h_10732866_640.jpg":"640x427","h_10732866_480.jpg":"480x320","h_10732866_340.jpg":"340x227","h_10732866_220.jpg":"220x147","pp_10732866_1280.jpg":"1280x1628","pp_10732866_1024.jpg":"1024x1303","pp_10732866_640.jpg":"640x814","pp_10732866_480.jpg":"480x611","pp_10732866_340.jpg":"340x432","pp_10732866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2466","hd_8271308_1920.jpg":"1920x1080","k_8271308_1280.jpg":"1280x1280","k_8271308_1024.jpg":"1024x1024","k_8271308_640.jpg":"640x640","k_8271308_480.jpg":"480x480","k_8271308_340.jpg":"340x340","k_8271308_220.jpg":"220x220","o_8271308_1280.jpg":"1280x1644","o_8271308_1024.jpg":"1024x1315","o_8271308_640.jpg":"640x822","o_8271308_480.jpg":"480x616","o_8271308_340.jpg":"340x436","o_8271308_220.jpg":"220x282","h_8271308_1280.jpg":"1280x854","h_8271308_1024.jpg":"1024x683","h_8271308_640.jpg":"640x427","h_8271308_480.jpg":"480x320","h_8271308_340.jpg":"340x227","h_8271308_220.jpg":"220x147","pp_8271308_1280.jpg":"1280x1628","pp_8271308_1024.jpg":"1024x1303","pp_8271308_640.jpg":"640x814","pp_8271308_480.jpg":"480x611","pp_8271308_340.jpg":"340x432","pp_8271308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_10734353_1920.jpg":"1920x1080","k_10734353_1280.jpg":"1280x1280","k_10734353_1024.jpg":"1024x1024","k_10734353_640.jpg":"640x640","k_10734353_480.jpg":"480x480","k_10734353_340.jpg":"340x340","k_10734353_220.jpg":"220x220","o_10734353_1280.jpg":"1280x853","o_10734353_1024.jpg":"1024x683","o_10734353_640.jpg":"640x426","o_10734353_480.jpg":"480x320","o_10734353_340.jpg":"340x226","o_10734353_220.jpg":"220x146","h_10734353_1280.jpg":"1280x854","h_10734353_1024.jpg":"1024x683","h_10734353_640.jpg":"640x427","h_10734353_480.jpg":"480x320","h_10734353_340.jpg":"340x227","h_10734353_220.jpg":"220x147","pp_10734353_1280.jpg":"1280x1628","pp_10734353_1024.jpg":"1024x1303","pp_10734353_640.jpg":"640x814","pp_10734353_480.jpg":"480x611","pp_10734353_340.jpg":"340x432","pp_10734353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"621x372","hd_10734354_1920.png":"1920x1080","k_10734354_1280.png":"1280x1280","k_10734354_1024.png":"1024x1024","k_10734354_640.png":"640x640","k_10734354_480.png":"480x480","k_10734354_340.png":"340x340","k_10734354_220.png":"220x220","o_10734354_1280.png":"1280x766","o_10734354_1024.png":"1024x613","o_10734354_640.png":"640x383","o_10734354_480.png":"480x287","o_10734354_340.png":"340x203","o_10734354_220.png":"220x131","h_10734354_1280.png":"1280x854","h_10734354_1024.png":"1024x683","h_10734354_640.png":"640x427","h_10734354_480.png":"480x320","h_10734354_340.png":"340x227","h_10734354_220.png":"220x147","pp_10734354_1280.png":"1280x1628","pp_10734354_1024.png":"1024x1303","pp_10734354_640.png":"640x814","pp_10734354_480.png":"480x611","pp_10734354_340.png":"340x432","pp_10734354_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7447656 Threads: 3 Questions: 1600013179 Slow queries: 4749361 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110518936 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/vjetar-i-voda-su-najveci-neprijatelji-redovite-provjere-tijekom-zime-cuvaju-brod-i-novcanik-1251156 [printLink] => /om/nautika/vjetar-i-voda-su-najveci-neprijatelji-redovite-provjere-tijekom-zime-cuvaju-brod-i-novcanik-1251156?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 700817 [name] => brod na vezu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-23 08:23:12 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-na-vezu [link] => /tag/brod-na-vezu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 626364 [name] => održavanje broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-23 08:08:14 [main_article_id] => 0 [alias] => odrzavanje-broda [link] => /tag/odrzavanje-broda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 371874 [name] => Zimski uvjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-uvjeti [link] => /tag/zimski-uvjeti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 700818 [name] => provjere plovila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-23 08:23:12 [main_article_id] => 0 [alias] => provjere-plovila [link] => /tag/provjere-plovila ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Koliko god brodovi na vezu bili dobro pripremljeni za mirovanje, nipošto ih nije dobro tretirati po formuli – dobro zaveži u kasnu jesen i zaboravi do proljeća. Zima je godišnje doba u koje nosi brojne rizike, pa je redovita briga o plovilu imperativ ako vam je stalo do njegove sigurnosti, ali čuvanja uloženog novca

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vjetar i voda su najveći neprijatelji: redovite provjere tijekom zime čuvaju brod i novčanik [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731806.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Mirovanje na vezu zna se pretvoriti u opasan nemir

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731806.jpg [title] =>

Mirovanje na vezu zna se pretvoriti u opasan nemir

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731792.jpg [title] =>

Olujna bura brzo će doći glave oštećenoj cimi

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731794.jpg [title] =>

Kad popusti dihtanje prozora, često stradaju ležaji ispod njih

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731796.jpg [title] =>

Povremeno provjerite napon akumulatora

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731797.jpg [title] =>

Baterije u brodovima bez solara treba barem jednom dopuniti

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731804.jpg [title] =>

Prije nevere brod treba dodatno osigurati

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731805.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731807.jpg [title] =>

Odvaživači zraka pokazali su se vrlo korisnima

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731808.jpg [title] =>

Ako u kaljuži ima vode, treba utvrditi odakle dolazi

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731809.jpg [title] =>

Ovakva solarna ploča slabo će hvatati sunce...

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10731810.jpg [title] =>

...pa je treba oprati

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10732846.jpg [title] =>

Pajeti su tijekom zime ugroženi dio opreme

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10732866.jpg [title] =>

Druker je otpao, a orkanska bura potom isparala tendu

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/8271308.jpg [title] =>

Motor treba raditi najmanje 15-tak minuta

Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10734353.jpg [title] =>

Ovakvi ventili su tempirana bomba

Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/02/04/10734354.png [title] =>

Drenažni odvodi vode iz kokpita kritično su mjesto

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Većina brodova zimsko razdoblje provede mirujući na vezu, a tek manji broj na suhome. Potonja opcija je povoljnija za brod u smislu njegove sigurnosti, boljeg održavanja i trajnosti, ali je mahom nepovoljnija za novčanik vlasnika, pa je to i glavni razlog što se rijetko koristi. Naravno, uz prostorne limite kada su suhi vezovi u pitanju.

Što se brodova u moru tiče, koliko god bili dobro pripremljeni za zimovanje, nipošto ih nije dobro tretirati po formuli – dobro zaveži u kasnu jesen i zaboravi do proljeća. Zima je, naime, godišnje doba u kojem vremenske nepogode imaju veću snagu i traju dulje, pa je redovita briga o plovilu na vezu praktički imperativ, ako vam je stalo do njegove sigurnosti, odnosno čuvanja uloženog novca. Uz to, suvremeni brodovi su i vrlo složen tehnološki sklop koji zahtijeva brigu i održavanje kako bi sve ugrađene komponente ispravno funkcionirale, počevši od motora, raznih pumpi, električne mreže, elektronike...

Skupa ušteda

Sve u svemu, vlasnici plovila koji to mogu trebali bi tijekom zimskog razdoblja barem svakih desetak dana obići svoj brod i odraditi neke standardne preventivne postupke. Oni, pak, koji žive daleko od marine u kojoj njihov brod zimuje, mudro će postupiti ako pronađu osobu (servisera u marini ili nekog poznanika) koja će plovilo povremeno obilaziti umjesto njih.

Nipošto nije dobro riskirati zbog uštede na takvoj usluzi jer račun u konačnici, ako stvari pođu po zlu, može biti iznimno skup. Ne samo zbog bijesa zimskih oluja, nego i posve neočekivanih razloga. Sjetimo se samo slučaja kada je u Splitu krstaš na vezu otišao na dno, jer je miš ušao u brod i pregrizao plastičnu odvodnu cijev WC-a čiji ventil nije bio zatvoren.

Redovite su provjere, dakle, vrlo važne za očuvanje vodostaja novčanika, osobito kada se imaju u vidu cijene suvremenih brodova koje su već pri dimenzijama od 7 do 8 metara u rangu malih stanova. Zaključivši da se periodični obilazak broda ne preskače, ostaje još pobrojiti što sve treba provjeravati da brod na vezu u dobrom stanju dočeka ljetnu sezonu.

Kritična mjesta

Voda je uvijek najopasniji neprijatelj broda na vezu, i ona slatka s neba i slana u kojoj brod pluta, jer ga prodor mora ili nekontrolirano nakupljanje kišnice može poslati na dno. Takav je scenarij noćna mora svakog vlasnika plovila, pa prilikom obilaska broda uvijek treba provjeriti kritična mjesta. Ovo tim više što podaci osiguravajućih tvrtki pokazuju da je broj potonulih plovila na vezu višestruko veći od potonuća u plovidbi.

---

image

Ako u kaljuži ima vode, treba utvrditi odakle dolazi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dakle, uvijek pregledajte santine i prostor oko osovine motora. Tu se morska voda može nakupljati zbog puštanja brtvenice osovine, ali i kugla-ventila za usis morske vode za hlađenje motora ili osovinskog voda. Vremenom ih izjede galvanska struja, pa ih uvijek treba provjeravati, kao i obujmnice na plastičnim crijevima. To je također moguća točka curenja, pa ih povremeno treba pritegnuti. Je li u kaljužnom dijelu more ili slatka voda, može se provjeriti kušanjem ili sve treba dobro posušiti, upaliti motor i pričekati te vidjeti ima li gdje kapanja ili curenja.

Krta plastika

Slatka voda u santine može dospjeti zbog lošeg brtvljenja rupa za ugradnju opreme na palubi, što rezultira kapanjem ili curenjem. No, najveća su opasnost drenažni odvodi kišnice iz kokpita. Oni su često izrađeni od plastike slabe kvalitete koja vremenom postane krta i pukne, što iz kokpita nije uočljivo jer voda otječe. Problem je što ona tada otječe u santine a ne u more, a kad brod dovoljno utone kroz puknuti odvod nahrupi i more. Taj je scenarij već više brodica poslao na dno ili su pretrpjele veću štetu zbog plavljenja motora i kabine broda. Zato povremeno provjerite sve odvode, njihova crijeva i spojeve. Ako brod nije zaštićen tendom, obavezno provjerite i protočnost drenažnih odvoda u kokpitu, jer ako ih začepe lišće i nečistoća, voda će se puniti i vremenom preliti u kabinu i santine, pa je velika šteta opet neizbježna.

Prilikom obilaska broda također uvijek treba provjeriti brodski WC, odnosno stanje njegovih kugla-ventila za usis i izbacivanje vode, kao i pripadajućih obujmnica. Ventili, naravno, trebaju biti zatvoreni, no to ne mora značiti da sigurno brtve. Galvanske struje neprestano rade svoj posao, a nevidljivo nagrizanje prije ili poslije izbije na površinu i rezultira curenjem.

Brodski prozori

Kada je riječ o mogućim nevoljama s vodom u brodu, povremeno treba provjeriti sve prostore ispod brodskih prozora, jer su i oni moguća točka curenja. Ako silikon za brtvljenje nije dobro nanesen ili su ga godine načele, pa više ne dihta idealno, voda će za kišnih dana sigurno procuriti u kabinu. To je dosta čest i neugodan scenarij, jer rezultira natopljenim spužvama ležaja, mokrim dekama, mokrom odjećom u ormarićima ispod prozora, neugodnim mirisom tufine...

Ako, dakle, utvrdite da neki prozor imalo curi, za prvu ruku silikonizirajte cijeli njegov vanjski rub kako bi spriječili daljnji prodor vode, a kad dođe toplije vrijeme i veliki servis broda na suhom, tada prozor demontirajte i ponovo zadihtajte. Lijepljenje šire i kvalitetne električarske izlolacijske trake sustavom pola na prozor, pola na okolnu plastiku, također će barem dva-tri mjeseca spriječiti curenje vode, ako dihtanje popusti.

---

image

Prije nevere brod treba dodatno osigurati

Božidar Vukičević/Cropix
---

Provjerite drukere

S obzirom na učestalost i snagu zimskih oluja praćenih jakim vjetrovima, prilikom obilaska broda uvijek treba provjeriti sve drukere i kopče na tendi koja štiti kokpit. Drukeri su danas lošije kvalitete i puno kraće traju, jer se mahom štancaju u Kini od ne baš najboljih materijala. Ako samo jedan pukne i otvori prostor vjetru, tenda vrlo lako u jakoj oluji može biti oštećena ili pokidana, a brod izložen kiši. Također je potrebno povremeno otvoriti i zatvoriti sve patente na tendi, kako ne bi zapekli zbog djelovanja soli i nečistoća, jer ih je tada teško osloboditi. Ako teško kližu, podmažite ih malo vazelinom ili silikonskim sprejem.

Povremeno provjerite i konope krmenoga veza jakim potezanjem kako bi vidjeli drže li kako treba. Budući da ih je većina vezana za lanac koji se hvata za korpo morto i služi za amortiziranje trzaja, galvanska struja će nakon nekoliko godina pojesti kariku lanca ili gambet, a konop ostati bez funkcije. Srećom pa gotovo uvijek pukne samo jedan te dok drugi drži može se uz pomoć ronioca obaviti zamjena. Naravno, pritom se uvijek mijenjaju oba krmena veza, jer je onaj koji nije pukao također u lošem stanju.

Operite panele

Barem jednom tijekom zime bilo bi dobro oprati cijeli brod nekim deterdžentom za tu namjenu, te na gelcoat nanijeti zaštitno sredstvo na bazi voska. Čak i ako ste to učinili u kasnu jesen, učestale zimske kiše s prašinom i čađom u zraku vremenom će isprati vosak i stvoriti ružni sloj koji lagano nagriza gelcoat. Ako brod povremeno posjeti i neki galeb, a pogotovo više njih, za sobom će ostaviti i agresivni izmet. Jedno dobro pranje i nanošenje novog sloja voska značajno će pridonijeti da gelcoat dugo ostane lijep, sjajan i neporozan.

---

image

Ovakva solarna ploča slabo će hvatati sunce...

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

...pa je treba oprati

Božidar Vukičević/Cropix
---

U brodovima koji nemaju solarne sustave, tijekom zime bi bilo dobro barem jednom punjačem dopuniti brodski akumulator (ili akumulatore), jer oni na nižim temperaturama brže gube kapacitet. Ako, pak, brod ima solarni sustav, tada će dopunu obavljati sunce, pa problema ne bi trebalo biti. Osobito ako na brodu imate pametni regulator punjenja koji to odlično obavlja. Ako ga nemate, preporuka je kupite ga, to više što su im cijene zadnjih godina vrlo prihvatljive. Što se solarnih panela tiče, njih povremeno treba obrisati od prašine dobro namočenom krpom kako bi mogli hvatati i skladištiti više zimskih škrtih sunčanih zraka.

Upijači vlage

Zima uz ostalo uvijek donosi vlagu u kabinama brodova, pa je iznimno korisno u brodu imati jedan ili više odvlaživača zraka, ovisno o veličini plovila. Pokazali su se vrlo uspješnima u borbi s viškom vlage i mirisom tufine, pa je jedino važno voditi računa o njihovoj veličini, odnosno kapacitetu. Budući da sol u njima upija vlagu i skuplja je u posudu na dnu odvlaživača, posuda mora imati dovoljan kapacitet za višemjesečno djelovanje. Kada posjetite brod, usput provjerite vodostaj u posudi i, ako je visok, izlijte sadržaj. Dok ima soli u poroznoj kesici, odvlaživač radi, ali kad sol nestane, treba promijeniti uložak.

Prilikom svakog obilaska broda treba provjeriti i pajete jer se od trzanja i udaranja u susjedne brodove mogu olabavati ili oštetiti, a dobra zimska funkcija čuvanja bokova vrlo je važna.

---

image

Odvaživači zraka pokazali su se vrlo korisnima

Božidar Vukičević/Cropix
---

Njega motora

I, naravno, ono što svaki vlasnik broda uvijek treba napravi, za razliku od nekih gore pobrojanih radnji – upalite brodski motor i pustite da radi barem petnaestak minuta. Ulje će tako procirkulirati svugdje gdje treba i podmazati motorne sklopove. Poznato je da motori ne vole dugo mirovati, pa bi ovo trebalo napraviti barem dva puta mjesečno, a još bolje jednom tjedno. Potonje pravilo vrijedi za one kojima je brod u bliskom dometu, dok će se oni s dalekih lokacija osloniti na nečiju uslugu. U slučaju da to ne mogu osigurati, najbolje je motor na kraju sezone stručno konzervirati, jer će ga tako zaštititi tijekom dugih mjeseci mirovanja.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

EKSTREMNE SITUACIJE

Osim redovitih obilazaka broda, tijekom zimskog razdoblja treba računati i na izvanredne situacije koje traže hitno reagiranje, jer vremenske prilike ponekad znaju biti ekstremne. Tako bi brod trebalo obavezno obići prije udara najavljenih olujnih vjetrova u cilju njegova dodatnog osiguranja, a isto treba učiniti i neposredno nakon što nevera prođe. Ponekad će biti potrebno spašavati brod i tijekom samih olujnih udara, ako oni dosegnu snagu koja prijeti oštećivanjem ili razbijanjem broda. Unatoč svemu poduzetom i takav scenarij ponekad će biti neizbježan, jer sile prirode mogu nadjačati sve ljudske preventivne postupke.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Mirovanje na vezu zna se pretvoriti u opasan nemir

Božidar Vukičević/Cropix

Olujna bura brzo će doći glave oštećenoj cimi

Božidar Vukičević/Cropix

Kad popusti dihtanje prozora, često stradaju ležaji ispod njih

Božidar Vukičević/Cropix

Povremeno provjerite napon akumulatora

Božidar Vukičević/Cropix

Baterije u brodovima bez solara treba barem jednom dopuniti

Božidar Vukičević/Cropix

Prije nevere brod treba dodatno osigurati

Božidar Vukičević/Cropix

Odvaživači zraka pokazali su se vrlo korisnima

Božidar Vukičević/Cropix

Ako u kaljuži ima vode, treba utvrditi odakle dolazi

Božidar Vukičević/Cropix

Ovakva solarna ploča slabo će hvatati sunce...

Božidar Vukičević/Cropix

...pa je treba oprati

Božidar Vukičević/Cropix

Pajeti su tijekom zime ugroženi dio opreme

Božidar Vukičević/Cropix

Druker je otpao, a orkanska bura potom isparala tendu

Božidar Vukičević/Cropix

Motor treba raditi najmanje 15-tak minuta

Božidar Vukičević/Cropix

Ovakvi ventili su tempirana bomba

Božidar Vukičević/Cropix

Drenažni odvodi vode iz kokpita kritično su mjesto

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/vjetar-i-voda-su-najveci-neprijatelji-redovite-provjere-tijekom-zime-cuvaju-brod-i-novcanik-1251156 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9578c9514856b34d43c2fea38ca2eeac39b2be26 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vjetar+i+voda+su+najve%C4%87i+neprijatelji%3A+redovite+provjere+tijekom+zime+%C4%8Duvaju+brod+i+nov%C4%8Danik&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvjetar-i-voda-su-najveci-neprijatelji-redovite-provjere-tijekom-zime-cuvaju-brod-i-novcanik-1251156 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvjetar-i-voda-su-najveci-neprijatelji-redovite-provjere-tijekom-zime-cuvaju-brod-i-novcanik-1251156 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Koliko god brodovi na vezu bili dobro pripremljeni za mirovanje, nipošto ih nije dobro tretirati po formuli – dobro zaveži u kasnu jesen i zaboravi do proljeća. Zima je godišnje doba u koje nosi brojne rizike, pa je redovita briga o plovilu imperativ ako vam je stalo do njegove sigurnosti, ali čuvanja uloženog novca

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NAUTIČKI SAVJETNIKVjetar i voda su najveći neprijatelji: redovite provjere tijekom zime čuvaju brod i novčanik

Piše Miomir ŠTRBAC
23. prosinca 2022. - 08:22

Većina brodova zimsko razdoblje provede mirujući na vezu, a tek manji broj na suhome. Potonja opcija je povoljnija za brod u smislu njegove sigurnosti, boljeg održavanja i trajnosti, ali je mahom nepovoljnija za novčanik vlasnika, pa je to i glavni razlog što se rijetko koristi. Naravno, uz prostorne limite kada su suhi vezovi u pitanju.

Što se brodova u moru tiče, koliko god bili dobro pripremljeni za zimovanje, nipošto ih nije dobro tretirati po formuli – dobro zaveži u kasnu jesen i zaboravi do proljeća. Zima je, naime, godišnje doba u kojem vremenske nepogode imaju veću snagu i traju dulje, pa je redovita briga o plovilu na vezu praktički imperativ, ako vam je stalo do njegove sigurnosti, odnosno čuvanja uloženog novca. Uz to, suvremeni brodovi su i vrlo složen tehnološki sklop ...

11. svibanj 2024 14:38