StoryEditorOCM

IzazoviUnatoč kvaru autopilota, puknutom štraju, probijanju vode, Ivica Kostelić hrabro jedri na samačkoj offshore regati "Route du Rhum-Destination Guadeloupe"

Piše M. Ilić
14. studenog 2022. - 17:00

Čak 138 jedrilica krenulo je protekle srijede na "Route du Rhum- Destination Guadeloupe", 12. izdanje jedne od najvećih i najprestižnijih samačkih offshore regata, od Saint Maloa do otoka Guadeloupe u Karipskom moru, odnosno 3542 nautičke milje duge rute.

Među jedrilicama koje jedre u šest klasa, je i naš Ivica Kostelić, ujedno jedini Hrvat na ovoj regati, kao jedan od 55 solo jedriličara u najbrojnijoj skupini koju čine Class40 jedrilice.

image

Ivica Kostelić

Miroslav Zadravec/facebook

Regata je trebala startati u proteklu nedjelju, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, pomaknuta je za prošlu srijedu. 

Na regati poput ove brojni su izazovi, od vremenskih uvjeta do snalaženja u samačkim situacijama na brodu. Mnogima se tako događaju i havarije. Kostelić je tijekom vikenda prijavio problem s autopilotom na jedrilici ACI.

- Gubitak autopilota u pravilu znači i momentalni gubitak kontrole, kretanje broda u neželjeni manevar, crash gybe ili crash tack, koji često završava oštećenjem opreme ili pucanjem jarbola. U mom slučaju srećom nije bilo posljedica na opremu, ali je gubitak kontrole krajnje neugodan osjećaj. Obavijestio sam regatni odbor da odlazim u La Coruñu. Cijeli dan tučem orcu po groznim uvjetima ukrštenog mora. Teški uvjeti i za ljude i za brodove. Autopilot je otkazao sedam puta tijekom dana, od toga jednom kad sam spavao. Navečer sam se domogao mirnijeg mora sjeverno od rta Finisterre. Mjesečina, lagodnih 10 čvorova južnjaka i diskretni šum mora što klizi po trupu broda. Ništa ne odaje da se samo 200 milja zapadno odvija prava drama u regatnoj floti koja je upravo ušla u hladnu frontu. Mojem pajdašu Aurelienu Ducrozu pao je jarbol, isto kao i jedinoj skiperici na brodu "La Boulangere", jedan trimaran se prevrnuo, a još dva Class 40 su okrenula prema La Coruñi na popravke. Želite čuti još nešto? Večerašnja fronta je slabija od one koja dolazi u ponedjeljak... Pa sad vi procijenite u kakvoj sam ja situaciji - napisao je Kostelić na svojoj facebook stranici koju prati jako puno ljudi, baš kao i što cijela regata ima višemilijunsku publiku koja virtalno prati natjecatelje među kojima su mnoga poznata imena offshore jedrenja: Frances Joyon, Charles Caudrelier, Armel Le Cléac’h, Thomas Coville, François Gabart, Yannick Bestaven, Charlie Dalin...

image

Brojna publika na startu regate na poluotoku Cap Frehel u Bretanji

AFP

Ivica je u još u startu imao problema s ispumpavanjem vode. Čep stražnjeg balasta koji nosi oko 400 litara mora je pustio, pa je bilo posla. Penjao se i solo na jarbol u noći na valovitom oceanu, improvizirao štraj jer mu je originalni puknuo uslijed podivljalog vjetra, razmišljao o odustanku, no evo, hrabro i tvrdoglavo plovi dalje. 

- Mislio sam da sam gotov, al, evo, idemo dalje - napisao je. Ivicu možete pratiti na linku.

image

Članovi tima za podršku francuskog skipera Armela Le Cleac‘ha postavljaju novu peraju i popravljaju središnji dio njegovog višetrupca. Problemi su nastali u samom startu regate

AFP

Iako je cilj završiti ovu izazovnu regatu, u objavama stranih medija o njoj, spominju se mnogi rekordi koje hvata većina jedriličara. Sedam dana, 14 sati, 21 minuta i 47 sekundi je rekord za "Route du Rhum - Destination Guadeloupe" koji je 2018. postavio Francis Joyon na IDEC Sportu, trimaranu.

Svaka pak, klasa, ima svoje rezultate, a u Class40, u kojoj jedri i Kostelić, rekord drži Yoann Richomme iz 2018. (16 dana, 3 sata, 22 minute i 44 sekunde).

image

Jedrilica Francuza Jeremiea Beyoua

AFP

Francuski jedriličarski stručnjak Tanguy Leglatin prati mnoge skipere Class40: 

- Jedrilice klase 40 trebale bi završiti utrku brzo, možda za četrnaest ili petnaest dana. Osim vremenskih uvjeta, u igru ​​su i drugi čimbenici, kao što su snaga i sposobnost novih brodova, te činjenica da će se voditi borba do kraja. Natjecatelji će cijelo vrijeme promatrati jedni druge. Vidjet ćemo jesu li svi spremni dati malo više - kazao je Tanguy Leglatin.

image

Detalj regate

AFP
20. travanj 2024 12:45