StoryEditorOCM

na latinsko jidroUdruge iz Dalmacije donijele pravila za konstrukciju i opremu tradicijskih drvenih brodova

Piše Branimir Periša/Šibenski.hr
16. travnja 2024. - 09:08

Nakon pravog pokreta začetog na Murteru, koji je prije više od dva desetljeća revitalizirao drevno jedrenje na latinsko idro u tradicijskim drvenim brodovima te urodio čitavim nizom regata u dalmatinskim otočnim mjestima, konačno su donesena pravila za konstrukciju i opremu tradicijskih drvenih brodova tipa gajeta, leut, guc, kaić i batana. Uvršten je i dodatak o jedriličarskim pravilima u natjecanju.

O tom dobrodošlom dokumentu s čime se unificiraju natjecateljske propozicije, te utvrđuje pojam različitih tipova tradicijskih brodova obavještava nas Marinka Fržop, predsjednica Udruge Betinska gajeta. Na njihov je poticaj lani održan prvi sastanak svih regatijerskih udruga iz sjeverne Dalmacije; s otoka Murtera, te Zlarina, Prvića, s Pašmana i Zadra. Pridružili su im se i predstavnici Muzeja betinske drvene brodogradnje.

- Tada smo se usuglasili oko nekih pravila i odlučili da zajedničko djelovanje bude pod krovnim nazivom "Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograditeljske baštine sjeverne Dalmacije" – kaže Marinka Fržop.

image

Marinka Fržop, predsjednica Udruge Betinska gajeta 1740

Nikša Stipaničev/Cropix

Na drugom sastanku u Murteru, sredinom siječnja ove godine, koji je sazvala Udruga Latinsko idro dogovoreni su još neki detalji. Potom su sve udruge iz „Koordinacije“, nakon rasprava sa svojim članstvom, potpisale pravila. To su Ekološka udruga Šepurine s otoka Prvića, Udruga Južnje strane iz Jezera, Udruga sv. Andrija iz Tisnoga, Udruga Betinska gajeta 1740. iz Betine, Udruga Latinsko idro iz Murtera, Udruga Frkata iz Ugrinića na Pašmanu, te Udruga Kanata iz Zadra.

- Sve one priređuju manifestacije vezane uz tradicijsko jedrenje i drvene brodove i ovo je prvi put da su sve udruge sjele za isti stol i uskladile definiciju tradicijskog broda. Drveni brod treba ostati što tradicionalnijeg izgleda i kako je određeno pravilima, posebnom nagradom treba nagraditi brod koji je najbolje opremljen „po starinsku“ bez plastičnih dijelova plastičnih dijelova u opremi broda i opremi za jedrenje. – sa zadovoljstvom govori Fržop.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Dogovorili smo se da na svim regatama važe ista pravila i da sve udruge organiziraju svoje regate prema ovim pravilima. - dodala je i zaključila:

- Ovo je jako važno svim udrugama za njihov rad te za očuvanje tradicije drvene brodogradnje i maritimne baštine. Važno je sudionicima regate da se u opremi broda drže zadanih okvira, a pravila je moguće dopunjavati.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
22. travanj 2024 12:57