StoryEditorOCM

NA KIOSCIMAU prodaji je novi broj Otvorenog mora: sajam u Genovi, test inovativnog švedskog glisera, ribolovni savjeti...

Piše OM
6. listopada 2023. - 11:50

Nekretninska ciklona zahvatila je cijeli svijet, pa tako i Genovu koja je na nautičkom sajmu ove godine ugostila najbolje svjetske male brodograditelje u ambijentu radnih skela i zvukove pikamera. Investitori su procijenili kako bi među sajamskim halama prvi red uz more dobro došla koja apartmanska zgrada. I tako je bilo. Waterfront Levante je naziv posljednjeg projekta legende arhitekture Renza Piana – 200 (pre)skupih apartmana vješto uklopljenih u zadani prostor s prokopanim kanalom za morski pristup privatnim vezovima.

Sajam je inače bio izvrstan s preko tisuću brodova i brojnim novitetima koje predstavljamo u listopadskome broju Otvorenog mora. Sličnu sudbinu bi mogao imati i aktualni Rijeka Boat Show koji na krilima Lurssena i Gitonea ima sjajnu perspektivu da postanu poput skorog Biograda koji kao najnautičkiji grad na Jadranu najavljuje rekordan broj izlagača. Među tamošnjim novitetima će biti i švedski Ockelbo B25 Cab, aluminijski ljepotan koji krasi naslovnicu najčitanije morske hrvatske revije.

Budućnost pak domaće male brodogradnje u rukama je uvoznih radnika iz Azije. Ako ne smislimo načine da se boljim radnim uvjetima privuku mladi ljudi u taj biznis, bez stranih radnika se uskoro neće moći ništa proizvesti. Još kad stranci napune radna mjesta u čarteru gdje su gosti opet isključivo stranci, ispada da će se Hrvati sami etnički očistiti iz nautike.

image
Cropix

Da ne bude sve tako crno, domaćim nautičarima donosimo savjete kako pobjeći od gužve i iskoristiti blagodati jesenske plovidbe, uslijed klimatskih promjena idealnog termina za osjetiti draž spokoja bez najezde turista. Za kompletan doživljaj babljeg ljeta isprobajte ribolovne savjete Šime Duvančića, a iz novoga broja preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

More listopad

27. travanj 2024 15:54