StoryEditorOCM

PROČITAJTE ŠTO DONOSIMOU prodaji je novi broj Otvorenog mora: Kinezi proizveli prvu pentu koja proizvodi struju

Piše OM
2. rujna 2021. - 15:42

Elektrifikacija cestovnog prijevoza već je uzela maha, a slično bi se idućih godina moglo dogoditi i na moru. Uz blagodati smanjenja cijena baterijskih sklopova, nautička industrija se polako priprema za veliku tranziciju. Nakon njemačkog Torqueeda u utrku je uskočila i kineska tvrtka e-Propulsion koja s novom generacijom električnih penti s ugrađenim hidrogeneratorom planira osvojiti tržište. Dok se bajbot vuče za matičnim brodom ili penta stoji zakačena na krmi jedrilice razvijenih jedara, litijska baterija ugrađena u glavu pente se jednostavno puni.

U novom broju Otvorenog mora analiziramo trenutno dostupne modele na tržištu i mogućnosti koje nam donose.

Dok se električna plovila smatraju korakom naprijed u očuvanju mira i tišine na moru, mlazni skuteri spadaju u drugu krajnost. Često nekontrolirano glisiranje uz obalu izaziva sve veći broj nezgoda i ljudskih žrtava, a država pokušava racijama tome stati na kraj.

S obzirom na to da su najčešće u pitanju neiskusni turisti za volanom "zvijeri" sposobnih letjeli brzinom od 130 km na sat, jedino rješenje bi bilo softversko ograničenje brzine u obalnom pojasu, već isprobana domaća tehnologija koja bi se mogla proglasiti obveznom za privatne i skutere u najmu.

Najrizičnija je situacija brza plovidba noću, koju izbjegavaju i stari morski vukovi jer puno toga ovisi i o drugim sudionicima u prometu. U novom broju Otvorenog mora donosimo savjete kako se pripremiti za noćnu plovidbu i sigurno doći do cilja.

Meta podvodnih ribolovaca je uslijed ovih bučnih mjeseci pobjegla u dubine i rupe, pa naš majstor Mislav Čalo donosi savjete kako ipak ne ostati praznih gradela.

Uz test vrlo traženoga obiteljskog glisera Beneteau Antaresa 6 i nostalgičnu priču Marijana Žuvića o sudbini dubrovačkoga bulk carriera Petka, pročitajte i tekstove Tonke Alujević, Šime Duvančića, Ede Šegvića, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. 

27. travanj 2024 05:14