StoryEditorOCM

NA SVIM KIOSCIMAU Otvorenom moru donosimo sve o solarnim panelima na brodu, big gameu, pomorcima na daljinski...

Piše OM
6. srpnja 2024. - 09:45

Život na brodu bez solarnog panela danas gotovo da nije moguć jer broj električnih uređaja kontinuirano raste kao i ovisnost putnika o zabavnim igračkama. Popularni trolling motori najveći su gutači električne energije pa zahtjevaju poseban sustav i proračun potrošnje.

U takvom omjeru snaga svaka pomoć s neba je dobrodošla pa je dobra vijest kako i proizvođači solarnih ploča izbacuju sve učinkovitija rješenja. Tu su posebno napredovali modeli prvotno namijenjeni za krovove kuća pa ih se sve više nautičara odlučuje instalirati na svoja plovila. Što o tome misle eksperti za tu tehnologiju pročitajte u novome broju Otvorenog mora.

Koristimo li dovoljno solarni i vjetreni potencijal Jadrana, tema je o kojoj se u domaćim stručnim krugovima tek počinje ozbiljnije raspravljati. Naši susjedi Talijani, a pogotovo Europljani sa sjevera već su debelo zagazili u to područje, a našim zakonodavcima tek predstoji posao pripreme okvira za potencijalne investitore. More ima svojih mana, ali i prednosti jer vjetar puše puno intenzivnije nego na kopnu, a i estetsko zagađenje je neusporedivo manje nego na obroncima planina.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Održavanje takvih sustava, pa i brodskih strojeva u budućnosti će preuzeti drugi strojevi kojima će za prvu ruku upravljati pomorci iz kućnoga boravka. U skladu s tim je i posljednja generacija simulatora na kojima riječki znanstvenici obučavaju mlade da rješavaju probleme virtualno kao u računalnim igricama. Takva bi rješenja mogla dodatno privući kadrove u svijet pomorstva jer ih unatoč napretku automatizacije kronično nedostaje.

Sportski ribolov na svu sreću još nije postao virtualan, pa uz savjete Šime Duvančića možete iskoristiti najbolje što ljeto pruža, čak i za zimske sorte poput kantara. Kako je prošla big game ribolovna đita od Španjolske do Brača pročitajte u priči našega reprezentativca Siniše Mažara.

image

Slavonci na panuli od Španjolske

Nikola Vilić/Cropix

Uz test raskošnog Mimija Libeccio 13.5 pročitajte savjete za ugradnju spremnika vode od inoksa po mjeri, te priču o nasljednicima betinske tradicionalne brodogradnje. Iz novoga broja preporučujemo apel Tonke Alujević za spas pomorskoga dobra, te kolumne Marijana Žuvića, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

More srpanj

04. listopad 2024 12:07