StoryEditorOCM

NA SVIM KIOSCIMAU novom broju Otvorenog mora čitajte o sajmu u Amsterdamu, svjetskim prvacima u ribolovu, novom Hondinom motoru...

Piše OM
4. prosinca 2023. - 08:55

Sajam nautičke opreme u Amsterdamu jedan je od najzanimljivijih događaja u godini. Iza na prvi pogled skromnih šabloniziranih štandova krije se pravo blago noviteta pristiglih sa svih krajeva svijeta. Najuspješniji od njih bivaju i nagrađeni, a prvi put u povijesti među ovogodišnjim laureatima je i hrvatski izum plovećeg reciklažnog otoka. Koji su ostali nagrađeni i što su sve predstavili izlagači u hrvatskom paviljonu donosimo u specijalnom izvještaju u novome broju Otvorenog mora.

Hrvati su već godinama vrlo uspješni i na međunarodnim ribolovnim natjecanjima. Sa svjetskog prvenstva u lovu na velike ribe u Senegalu Kaštelani su donijeli zlato što je još jedna potvrda kvalitete domaćih lovaca. Našoj novinarki su pobjednici ispričali kako im je to pošlo za rukom i koji su im daljni planovi.

image

Maistral je avangardna samogradnja

Dok brodograditelji traže nove tržišne niše, u tekstu Katje Marasović prisjećamo se samoraditeljskih početaka njezina oca Jerka koji je prije 54 godine napravio plastičnu desetmetarsku jedrilicu Maistral punu inovativnih rješenja. U idućih pola stoljeća brodovi će sigurno biti potpuno drugačiji, a najuvjerljiviju viziju nudi švedska Candela sa svojim električnim hidrogliserom za 30 putnika. Flota takvih plovila bez problema bi jeftino opsluživala jadranske otoke bez ugljičnog otiska što bi puno značilo otočanima, ali i turistima.

image

Candela P12 na struju nosi 30 putnika

Uz ribolovne savjete za hladne dane donosimo test Karnica S37X, trenutno najtraženije brodice u klasi, te prve dojmove plovidbe s novom Hondom 350. Iz novoga broja preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. 

image

More prosinac

26. travanj 2024 22:29