StoryEditorOCM

ključni radniciVoditelj ureda SPH u Dubrovniku: Tražimo rezervaciju potrebnog broja cjepiva za naše pomorce, vjerujem da za takvo što raspolažemo važnim argumentima

11. veljače 2021. - 08:03

Svakim novim postotkom procijepljenosti u Hrvatskoj pojavljuju se nova pitanja i nedoumice, počevši od posebnih prava za cijepljene pa do teme tzv. COVID putovnica.

Jedno od pitanja je mogu li oni malobrojni "sretnici" koji su se već cijepili s dvije doze i koji namjeravaju napustiti Lijepu našu, potvrdu dobiti ne samo na hrvatskom, već i na engleskom jeziku?! Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić dao je odgovor:

– Iz HZJZ-a smo na početku cijepljenja dobili potvrdu o cijepljenju na hrvatskom jeziku za prvu i drugu dozu, koja sadrži osim informacija o cijepljenju i osnovne informacije o Pfizerovu cjepivu. Odnedavno smo dobili i potvrdu o cijepljenju koja daje informacije o cijepljenju na hrvatskom, engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Također, sada postoji mogućnost da se iz programa u koji se upisuju cijepljene osobe isprinta potvrda o cijepljenju na hrvatskom jeziku – ističe Lakić.

image
Dr. Mato Lakić
Tonči Plazibat/Cropix

Također, iz središnjice, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazali su kako je potvrdu moguće dobiti i na drugom jeziku, ali to treba naglasiti.

Oni kojima će sigurno trebati potvrda na drugom jeziku ili jezicima, jesu pomorci. Više o ovoj problematici kazao je ITF koordinator Inspektorata i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Romano Perić (na glavnoj slici).

– Svaki pomorac koji se ukrcava na brod mora proći zdravstveni pregled u ustanovi koju je propisala kompanija, kao što je bilo i do sada. Razlika je u tome što se sada dodatno traži PCR test ne stariji od 48 ili 72 sata prije samog ukrcaja na brod. Što se tiče cijepljenja pomoraca, još uvijek nema službenih preporuka o procedurama i prioritetima cijepljenja. Naravno, da onoga trena kad se pomorac cijepi to će biti upisano u njegov medicinski karton i dodatno u Seafarer Examination Medical Certificate koji je na engleskome jeziku.

Da ponovim, Hrvatska je proglasila pomorce "ključnim radnicima". Što bi to u konačnici značilo za pomorce osim deklarativnog naziva? To bi značilo da bi se pomorcima prioritetno morala osigurati dovoljna količina cjepiva kako bi nesmetano mogli putovati, raditi i biti vrlo bitan faktor u razvijanju ili održavanju već izrazito ranjene svjetske industrije i jedini način izlaska iz krize u što skorijem roku – ističe Perić.

Perić, uz to, dodaje:

– Nadalje, jednako je važno osigurati nesmetane smjene pomoraca širom svijeta. Ne možemo zanemariti posljedice koje predugi ugovori mogu ostaviti na pomorce. One direktno utječu na njihovo psihičko i fizičko zdravlje, kao i na samu sigurnost plovidbe. U konačnici, ti ljudi ne dotaknu kopno za cijelog trajanja ugovora, a ponekad i po devet mjeseci i više. Na svjetskom tržištu rada konstantno se vodi nemilosrdna bitka za radna mjesta, a pojedine države poduzimaju sve kako bi njihovi pomorci imali sve uvjete za hitan i olakšan ukrcaj – poručuje Perić.

image
Još uvijek nema službenih preporuka o procedurama i prioritetima cijepljenja pomoraca
 
Vlado Kos/Ilustracija/Cropix

Također, može se čuti kako neke kompanije navodno kupuju cjepivo, a Perić​ je to i prokomentirao.

– Postoje neke spekulacije o tome da velike, pogotovo putničke kompanije rezerviraju ili kupuju dovoljne količine cjepiva za svoje radnike. Nisam siguran je li to istina i je li moguće u ovom trenutku, ali mogu razumjeti njihove želje. Dakle, brže cijepljene svoje radne snage znači i brži povratak na tržište i brži izlazak iz krize uz puno manje troškove, kao što su troškovi karantena, liječenja, raznih testova, a ponajprije sigurnosti plovidbe – kaže Perić.

Postavlja se pitanje bi li u tom slučaju kompanije izdavale potvrde o cijepljenju?

– Pa kada bi došlo do ovakvog scenarija gdje putničke kompanije provode cijepljenje svojih pomoraca protiv COVID-a 19, onda bi svakako i izdale potvrde o cijepljenju, ali prerano je o tome još govoriti. Još je puno izazova i nepoznanica pred nama u pogledu cijepljenja – naglašava naš sugovornik.

A jesu li se možda neki pomorci cijepili i dobili potvrdu?

– Nemam još podatke o tome. Kao što vam je poznato imamo problem s dospijećem cjepiva i tek dva posto hrvatskoga stanovništva je procijepljeno. Spora dinamika cijepljenja stvara ogromne probleme u borbi protiv pandemije u Europskoj uniji. Tek kad budu dostupne veće količine cjepiva i kad ono bude dolazilo u kontinuitetu, onda vjerujem da će prioritetno doći do pomoraca.

Mi tražimo reakciju nadležnih ministarstava i rezervaciju potrebnog broja cjepiva za naše pomorce. Vjerujem da za takvo što raspolažemo važnim argumentima, a zadržavanje radnih mjesta na svjetskom tržištu rada je samo jedan od argumenata – zaključuje Perić.

19. travanj 2024 10:57